StoryEditorOCM

na njima riba ostajePrekaljeni ribolovci učili šibensku djecu raznim tehnikama i ‘fintama‘, pogledajte fotogaleriju

Piše Branimir Periša/Šibenski.hr
25. svibnja 2023. - 12:49
Na rivi u Pekovcu članovi ŠRD Arbun održali su malu školu sportskog ribolova za osnovce  Nikša Stipaničev/Cropix

Lijepo vrijeme ribu i ribolovce vuče jedne k drugima. I to cijeli razred (budućih) sportskih ribolovaca, 26 drugaša OŠ "Jurja Šižgorića“ iz Šibenika s učiteljicom Anitom Matić.

Za njih je šibenski ŠRD „Arbun“, udružen s trgovinom ribolovnog pribora „Riba ribi“ jutros na Pekovcu upriličio ribolovačku radionicu s ponajboljim „Arbunovim“ demonstratorima, sportskim ribolovcima i natjecateljima u kategoriji štapom s obale.

Od najiskusnijih k mlađima, osnovcima su vještinu i radost ribolova zorno predočili ribolovni doajeni i županijski prvaci u kategoriji Masters 55 - Natko Giljević i Boris Abaza (kančenica s obale), Ivan Novosel – tehnika surfcastinga, Franko Roman (odmet za orade), te Zoran Zorić, inače predsjednik „Arbuna“ koji je poletarcima u ribolovu pokazao osnove tehnike spinanja.

Školarce je pozdravio i Tonči Luketa, predsjednik županijskog Saveza za sportski ribolov na moru i odnedavno predsjednik još jednog gradskog ribolovnog društva, „Vrnaža“ sa sjedištem u Mandalini.

- Mislim da idemo u dobrom smjeru za popularizaciju ribolova u Šibeniku i ova radionica jedna je od aktivnosti s kojima ćemo nastojati pomladiti klubove u gradu. Upoznat ćemo djecu s dobrobitima ribolova, pri čemu se ne uči jedino loviti, nego se i pošteno sportski natjecati te čuvati more. To je i smirujuća, zdrava aktivnost na svježem zraku-  kaže Ivan Livić iz „Arbuna“, od malih nogu strastveni ribolovac i inicijator okupljanja na Pekovcu.  

Kasnije je u svome brodu napravio nekoliko krugova pred Pekovcem sa svim malenim tečajcima u nekoliko grupa. Dok su jedini brodili, drugi su obilazili ribolovce na rivi s „pogledom od milijun eura“ na tvrđavu sv. Mihovila i načičkane dolačke kuće u podnožju.

Ivan Livić tata je malene Lote čiji je cijeli razred s velikom radošću došao danas na Pekovac, na terensku nastavu. Osim Lote, i malog je Nikolu djed Zoran Restović upoznao s ribolovom, te su njih dvoje iskre koje su zapalile ribolovnu vatricu kod ostalih iz razreda.

Poletarci su danas učili kako se riba uhvati i pusti natrag u more što će od ove godine biti obveza na svim županijskim i klupskim natjecanjima u ribolovu s obale, kaže Tonči Luketa. To je lijepa poruka i ako ih od malih nogu tome naučimo, tada ćemo ih naučiti i drugačijem pristupu, na korist života u moru. Rječju, u ribolovu se može uživati, a da riba nastavi plivati.

Luketa dodaje kako je predsjednicima klubova iz manjih županijskih mjesta – konkretno iz Rogoznice i Tribunja kao najuspješnijih – puno lakše regrutirati pomladak.

- Oni izađu na mjesnu rivu i promatraju djecu koja najupornije love. U Šibeniku toga nema, pa ćemo u dogovoru sa školama popularizirati ribolov na ovakvim susretima ili zanimljivim predavanjima u razredima, kaže Luketa i smijući se dodaje kako to ide u životu: ako dijete dobiješ u klub od malih nogu, tada ga zadržiš do puberteta, dok ga ne obuzmu drugi interesi. Vrati se međutim, nakon ženidbe i tada ga imaš do njegove 70. A što je najvažnije, prošao je školu ribolova. Te su škole dragocjene, nastavlja, jer treneri, listom prekaljeni ribolovci mlade polaznike uče svim „fintama“ koje se inače, mukotrpno uče izvan klubova, a ostali ih kriju kao zmija noge.

- Ovo je nešto inovativno i zahvalna sam Ivanu Liviću što nam je ovo omogućio. Djeca su oduševljena, nije bilo nikakvih suvišnih pitanja, jer su svi pohitali na ovu radionicu. Stvar je u tome da današnja djeca zapravo jako malo znaju o moru izvan ljetnog kupanja, slabije poznaju živi svijet podmorja i neposredno uz obalu, premda na moru žive. Imamo ih svega nekolicinu u razredu koji su s time bolje upoznati u svojim obiteljima te su ovakvi edukativni izleti odlična prilika i za ostale u razredu, kaže učiteljica Anita Matić.

- U razredu uvik barem dva lovu ribu. E, ta dva nam tribaju, da povuku ostale! - kaže Tonči Luketa. I upravo su ih našli u 2. b OŠ „Jurja Šižgorića“.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

 

 

16. travanj 2024 22:47