StoryEditorOCM

SISTEMI I MONTAŽEPotopite predveze! Objašnjavamo kako pravilno složiti pribor za ribolov u jakom kurentu

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
9. rujna 2024. - 10:10

Lov u jakom kurentu specifičan je po mnogočemu, a ponajprije po izboru predveza. Klasični predvezi, koji u uvjetima sporog ili zanemarivo jakog kurenta daju izvrsne rezultate, u jakom kurentu su praktički neupotrebljivi. Prame koje u bonaci lijepo leže i lelujaju, u jakom kurentu su najčešće izvan dosega ribe tako da ribolov postaje besmislen. No, rješenje je, kao i u svim ostalim problematičnim situacijama, jednostavno, samo ako se zna što i kako treba napraviti.

Zlatna sredina

Ipak, prije nego se pozabavimo samim predvezom, potrebno je posložiti i ostale komponente kako treba. Dobar štap za lov u jakom kurentu ne razlikuje se bitnije od standardnih štapova za lov bijele ribe osim u kvaliteti i jačini, odnosno akciji vršnog segmenta. Naime, osjetljivi i vrlo tanki vrhovi u principu nisu pogodni za lov u uvjetima jakog kurenta, ponajprije zbog svoje prevelike savitljivosti.

Zbog otpora koji će nametnuti strujanje, tanki će vrhovi konstantno biti napeti i savijeni do maksimuma, tako da se trzaj ribe preko njih zapravo uopće neće moći registrirati.

09. rujan 2024 10:17