stdClass Object ( [id] => 1219729 [title] => Polarizirajuće naočale skrivaju oči i otkrivaju lovinu [alias] => polarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od brojnih pomagala bez kojih se može, ali koja ribolov čine lakšim, uspješnijim i ugodnijim u ovo doba godine, sigurno se najviše koriste sunčane naočale.

Da one ne bi bile više modni detalj nego sredstvo zaštite od prejake svjetlosti, naočale moraju imati polarizirane leće, jer osim što kao i ostale sprječavaju isušivanje očiju i štite ih od vjetra, samo takve leće omogućuju nesmetano gledanje, te u potpunosti štite oči od štetnih sunčevih zraka koje su vrlo opasne za vid jer mogu prouzročiti različite bolesti očiju.

Brojevi i zaštita

Sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake su štetne za oči, te polarizirana svjetlost koja nakon odbijanja od površine kao što je voda nastavlja širenje samo u jednoj ravni, a ne u svim. Zbog toga polarizirana svjetlost ima veliki intenzitet, te je oči ne mogu obraditi, što uzrokuje mijenjanje vidne slike, čineći je nejasnom.

Polarizirane​ leće imaju tanki sloj od tekućih kristala koji služi kao filtar koji više ili manje ne propušta UV i polarizirano svjetlo. Jakost polarizirajućeg filtra izražava se brojevima od 0 ili 1 do 4, ovisno o proizvođaču, a označava se slovom P.

Što je broj veći, veća je i jačina zaštite. Većina polarizirajućih naočala nema nikakvu oznaku stupnja polarizacije, što zapravo samo znači da se radi o naočalama sa standardnim stupnjem jakosti – P3.

---

image

Pogled bez i sa polarizirajućim naočalama drastično je različit

---

Ovisno o jačini polarizirane svjetlosti i filtra u njihovim lećama, s polarizirajućih ​naočalama jasno se vidi ne samo površina mora, nego više ili manje i ono što se događa neposredno ili dalje ispod nje – plovak na površini, ribe i varalice na pola dna, kamenje, vegetacija i razne prepreke na dnu...

Zbog toga, osim u ljeto i proljeće kad je sunčeva svjetlost najjača, polarizirajuće sunčane naočale dobro je nositi tijekom ribolova i u ostalom dijelu godine. Posebno u priobalnom, ribolovu plovkom, povlačenjem mamca površinom ili blizu nje...

Kao i ostale sunčane naočale, polarizirajuće se proizvode s lećama u raznim bojama. No, odabir njihove boje nije samo stvar ukusa nego i željenih karakteristika naočala. Naime, od boje leće, zapravo filtra, ovisi u kojim su vremenskim, odnosno svjetlosnim uvjetima naočale najučinkovitije.

Prve polarizirajuće naočale za ribolov pravljene su s filtrom zelene boje koja poboljšava vidnu oštrinu i istovremeno blokira jak odsjaj. Zato su naočale sa zelenim lećama dobre za ribolov u jakim svjetlosnim uvjetima, gdje je uočavanje riba u moru neophodno.

Među iskusnim ribolovcima osobito su popularne naočale s plavim lećama, koje su najbolje rješenje za otvorene vode. One daju maksimalan kontrast i boju te eliminiraju maksimalan odsjaj za maksimalnu vidljivost.

Naočale sa sivim lećama se smatraju univerzalnim jer imaju 100-postotnu polarizaciju. Savršene su za uočavanje riba u različitim uvjetima, smanjuju umjereni odsjaj i održavaju zasićenost boja i prirodni kontrast.

Boja i oštrina

Leće nijansi smeđe boje također spadaju među najbolje i univerzalne opcije. Izvrsne su za korištenje po vedrom vremenu, ali i po oblačnom danu sliku čine manje svijetlom. S njima se riba vidi s velikim kontrastima, što je važno kada se lovi na viđeno.

Žuto obojene polarizirajuće naočale su prilično popularne kod ribolovaca, iako im je koeficijent polarizacije do 80 posto, kod nekih nijansi tek 60 posto. One odlično održavaju kontraste i poboljšavaju percepciju dubine, pa su dobre za ribolov u uvjetima ekstremno slabog osvjetljenja.

---

image

Najkorisnije su za površinski lov cipla

---

Tamna nijansa ove boje smatra se optimalnom za ribolov po oblačnom vremenu, kada nema dovoljno svjetla. Žuti filtar pojačava svjetlo, pa je okolina koju opaža oko nešto svjetlija i bogatija nego što jest.

S takvim staklima mogu se vidjeti obrisi ribe, razlikovati različiti predmeti na dnu plićaka.

Žuto-smeđe, leće boje jantara, omogućavaju visok kontrast u uvjetima slabije osvjetljenosti, pa su najbolje rješenje za ribolov na viđeno u zoru i sumrak. Sličan učinak daju i leće ružičastih nijansi.

Narančasto-crvene leće, cinober boje, povećavaju pak vidnu oštrinu i blokiraju umjereni odsjaj, pa su savršene za ribolov po oblačnom ili danu sa slabim osvjetljenjem.

Leće boje bakra smanjuju odsjaj i poboljšavaju kontrast i boju, pružajući udobnost očima u većini uvjeta. Posebno su korisne za promatranje podvodne vegetacije. Osim za ribolov, iznimno su pogodne i za svakodnevne aktivnosti.

Ribolovne polarizirajuće naočale proizvode se i s metaliziranim slojem, koji također doprinosi njihovoj kvaliteti u određenim uvjetima. Posebno su dobre za ribolov po jakom suncu usred ljeta.

Naočale sa srebrnim metalizirajućim slojem, osim što eliminiraju i najjače odsjaje, optimiziraju prijenos svjetla i poboljšavaju boje. Savršene su za ribolov na viđeno pri jakom i promjenjivom svjetlu.

---

image

Ušate je teško loviti po zvizdanu bez polarizirajućih naočala

---

Naočale s plavim metalizirajućim slojem, kao i plave nemetalizirane, najbolje su riješenje za ribolov na otvorenim vodama. Zeleno obojene metalizirane naočale poboljšavaju vidnu oštrinu te blokiraju jak odsjaj.

Optimalno su rješenje za ribolov u svjetlijim uvjetima kad je uočavanje ribe pod površinom neophodno.

Leće s dioptrijom

Postoje polarizirajuće naočale s dioptrijskim lećama, te s s fotokromnim filterima, što znači da staklo može posvijetliti i potamniti, ovisno o intenzitetu svjetlosti, staklima koja se prilagođavaju jačini svjetlosti.

Leća se proizvode od stakla te polikarbonata,Trevex, CR-39 i još nekih manje kvalitetnih plastika. Svaki od tih materijala ima svoje karakteristike, te dobre i loše osobine. Staklene su najkvalitetnije i najotpornije na habanje, filtar kod njih je između slojeva stakla, pa je i on zaštićen od habanja.

---

image

Korisne su tijekom cijele godine

---

Zbog svega toga, staklene leće su najdugovječnije, ali i nešto skuplje od plastičnih. Sa sigurnosne strane, plastika je mnogo bolja, jer se savija i gotovo nikad ne puca u komade, pa su sigurnije za oči. Osim toga, plastične leće su lakše od staklenih.

CR-39 leće najčešće su korištene plastične leće, zbog niske cijene, velike otpornosti na ogrebotine i male transparentnosti za ultraljubičasto i infracrveno zračenje. Polikarbonatne i Trivex leće su najlakše i vrlo teško se raspuknu, tako da najbolje štite od udaraca, ali su im optičke karakteristike lošije od CR-39 leća.

Kvaliteta naočala ovisi i o materijalu okvira. Najpraktičniji je metalni, jer se može oblikovati tako da sigurno i udobno drži naočale u svim normalnim uvjetima. No, one se jače zagrijavaju od plastičnih, što nije nevažno.

---

image

Polarizirane sunčane naočale nude se na svim sajmovima
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Ponuda ribolovnih polarizirajućih naočala iznimno je bogata i raznovrsna, pa je prije kupnje dobro pomno proučiti njihove karakteristike. Onima koji ribare cijele ili veći dio godine, stručnjaci preporučuju nabavu para naočala, jedne za proljetno-ljetne, a druge za jesensko-zimske svjetlosne uvjete.

Na kraju, treba znati da polarizirajuće naočale imaju i jednu manu jer smanjuju vidljivost prikaza na LED i LCD monitorima, te na mobilnim i GPS uređajima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OSIM ŠTO ŠTITE OČI OD ŠTETNIH UV ZRAKA, DOBRE POLARIZIRAJUĆE NAOČALE OMOGUĆAVAJU OŠTRIJI VID U UVJETIMA JAKOG SUNCA I ODBLJESKA, A TO U PRAVILU ZNAČI I BOLJI ULOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pomoćni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OSIM ŠTO ŠTITE OČI OD ŠTETNIH UV ZRAKA, DOBRE POLARIZIRAJUĆE NAOČALE OMOGUĆAVAJU OŠTRIJI VID U UVJETIMA JAKOG SUNCA I ODBLJESKA, A TO U PRAVILU ZNAČI I BOLJI ULOV pomoćni pribor 2 0 6927 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-15 10:56:23 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => TEKST I SLIKE ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-29 05:35:00 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-29 05:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 132 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22806982.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755540.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755542.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755544.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755546.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755548.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22806984.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","","","","","","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Polarizacija ubija odbljesak sunca
","

Najkorisnije su za povr\u0161inski lov cipla<\/p>","

Pogled bez i sa polariziraju\u0107im nao\u010dalama drasti\u010dno je razli\u010dit<\/p>","

Korisne su tijekom cijele godine<\/p>","

Ovako se ribe mogu vidjeti samo s polariziraju\u0107im nao\u010dalama<\/p>","

U\u0161ate je te\u0161ko loviti po zvizdanu bez polariziraju\u0107ih nao\u010dala<\/p>","

Polarizirane sun\u010dane nao\u010dale nude se na svim sajmovima
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22806982_1920.jpg":"1920x1080","k_22806982_1280.jpg":"1280x1280","k_22806982_1024.jpg":"1024x1024","k_22806982_640.jpg":"640x640","k_22806982_480.jpg":"480x480","k_22806982_340.jpg":"340x340","k_22806982_220.jpg":"220x220","o_22806982_1280.jpg":"1280x853","o_22806982_1024.jpg":"1024x682","o_22806982_640.jpg":"640x426","o_22806982_480.jpg":"480x320","o_22806982_340.jpg":"340x226","o_22806982_220.jpg":"220x146","h_22806982_1280.jpg":"1280x854","h_22806982_1024.jpg":"1024x683","h_22806982_640.jpg":"640x427","h_22806982_480.jpg":"480x320","h_22806982_340.jpg":"340x227","h_22806982_220.jpg":"220x147","pp_22806982_1280.jpg":"1280x1628","pp_22806982_1024.jpg":"1024x1303","pp_22806982_640.jpg":"640x814","pp_22806982_480.jpg":"480x611","pp_22806982_340.jpg":"340x432","pp_22806982_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1441","hd_22755540_1920.jpg":"1920x1080","k_22755540_1280.jpg":"1280x1280","k_22755540_1024.jpg":"1024x1024","k_22755540_640.jpg":"640x640","k_22755540_480.jpg":"480x480","k_22755540_340.jpg":"340x340","k_22755540_220.jpg":"220x220","o_22755540_1280.jpg":"1280x960","o_22755540_1024.jpg":"1024x768","o_22755540_640.jpg":"640x480","o_22755540_480.jpg":"480x360","o_22755540_340.jpg":"340x255","o_22755540_220.jpg":"220x165","h_22755540_1280.jpg":"1280x854","h_22755540_1024.jpg":"1024x683","h_22755540_640.jpg":"640x427","h_22755540_480.jpg":"480x320","h_22755540_340.jpg":"340x227","h_22755540_220.jpg":"220x147","pp_22755540_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755540_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755540_640.jpg":"640x814","pp_22755540_480.jpg":"480x611","pp_22755540_340.jpg":"340x432","pp_22755540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_22755542_1920.jpg":"1920x1080","k_22755542_1280.jpg":"1280x1280","k_22755542_1024.jpg":"1024x1024","k_22755542_640.jpg":"640x640","k_22755542_480.jpg":"480x480","k_22755542_340.jpg":"340x340","k_22755542_220.jpg":"220x220","o_22755542_1280.jpg":"1280x854","o_22755542_1024.jpg":"1024x683","o_22755542_640.jpg":"640x427","o_22755542_480.jpg":"480x320","o_22755542_340.jpg":"340x226","o_22755542_220.jpg":"220x146","h_22755542_1280.jpg":"1280x854","h_22755542_1024.jpg":"1024x683","h_22755542_640.jpg":"640x427","h_22755542_480.jpg":"480x320","h_22755542_340.jpg":"340x227","h_22755542_220.jpg":"220x147","pp_22755542_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755542_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755542_640.jpg":"640x814","pp_22755542_480.jpg":"480x611","pp_22755542_340.jpg":"340x432","pp_22755542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2883","hd_22755544_1920.jpg":"1920x1080","k_22755544_1280.jpg":"1280x1280","k_22755544_1024.jpg":"1024x1024","k_22755544_640.jpg":"640x640","k_22755544_480.jpg":"480x480","k_22755544_340.jpg":"340x340","k_22755544_220.jpg":"220x220","o_22755544_1280.jpg":"1280x1922","o_22755544_1024.jpg":"1024x1537","o_22755544_640.jpg":"640x961","o_22755544_480.jpg":"480x720","o_22755544_340.jpg":"340x510","o_22755544_220.jpg":"220x330","h_22755544_1280.jpg":"1280x854","h_22755544_1024.jpg":"1024x683","h_22755544_640.jpg":"640x427","h_22755544_480.jpg":"480x320","h_22755544_340.jpg":"340x227","h_22755544_220.jpg":"220x147","pp_22755544_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755544_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755544_640.jpg":"640x814","pp_22755544_480.jpg":"480x611","pp_22755544_340.jpg":"340x432","pp_22755544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1059x794","hd_22755546_1920.jpg":"1920x1080","k_22755546_1280.jpg":"1280x1280","k_22755546_1024.jpg":"1024x1024","k_22755546_640.jpg":"640x640","k_22755546_480.jpg":"480x480","k_22755546_340.jpg":"340x340","k_22755546_220.jpg":"220x220","o_22755546_1280.jpg":"1280x959","o_22755546_1024.jpg":"1024x767","o_22755546_640.jpg":"640x479","o_22755546_480.jpg":"480x359","o_22755546_340.jpg":"340x254","o_22755546_220.jpg":"220x164","h_22755546_1280.jpg":"1280x854","h_22755546_1024.jpg":"1024x683","h_22755546_640.jpg":"640x427","h_22755546_480.jpg":"480x320","h_22755546_340.jpg":"340x227","h_22755546_220.jpg":"220x147","pp_22755546_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755546_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755546_640.jpg":"640x814","pp_22755546_480.jpg":"480x611","pp_22755546_340.jpg":"340x432","pp_22755546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_22755548_1920.jpg":"1920x1080","k_22755548_1280.jpg":"1280x1280","k_22755548_1024.jpg":"1024x1024","k_22755548_640.jpg":"640x640","k_22755548_480.jpg":"480x480","k_22755548_340.jpg":"340x340","k_22755548_220.jpg":"220x220","o_22755548_1280.jpg":"1280x1706","o_22755548_1024.jpg":"1024x1365","o_22755548_640.jpg":"640x853","o_22755548_480.jpg":"480x640","o_22755548_340.jpg":"340x453","o_22755548_220.jpg":"220x293","h_22755548_1280.jpg":"1280x854","h_22755548_1024.jpg":"1024x683","h_22755548_640.jpg":"640x427","h_22755548_480.jpg":"480x320","h_22755548_340.jpg":"340x227","h_22755548_220.jpg":"220x147","pp_22755548_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755548_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755548_640.jpg":"640x814","pp_22755548_480.jpg":"480x611","pp_22755548_340.jpg":"340x432","pp_22755548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3235","hd_22806984_1920.jpg":"1920x1080","k_22806984_1280.jpg":"1280x1280","k_22806984_1024.jpg":"1024x1024","k_22806984_640.jpg":"640x640","k_22806984_480.jpg":"480x480","k_22806984_340.jpg":"340x340","k_22806984_220.jpg":"220x220","o_22806984_1280.jpg":"1280x2156","o_22806984_1024.jpg":"1024x1725","o_22806984_640.jpg":"640x1078","o_22806984_480.jpg":"480x808","o_22806984_340.jpg":"340x572","o_22806984_220.jpg":"220x370","h_22806984_1280.jpg":"1280x854","h_22806984_1024.jpg":"1024x683","h_22806984_640.jpg":"640x427","h_22806984_480.jpg":"480x320","h_22806984_340.jpg":"340x227","h_22806984_220.jpg":"220x147","pp_22806984_1280.jpg":"1280x1628","pp_22806984_1024.jpg":"1024x1303","pp_22806984_640.jpg":"640x814","pp_22806984_480.jpg":"480x611","pp_22806984_340.jpg":"340x432","pp_22806984_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38395627 Threads: 4 Questions: 7097876719 Slow queries: 3300409 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608345761 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/polarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu-1219729 [printLink] => /om/ribolov/polarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu-1219729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 689006 [name] => polarizirajuće naočale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-28 23:57:49 [main_article_id] => 0 [alias] => polarizirajuce-naocale [link] => /tag/polarizirajuce-naocale ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) [2] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OSIM ŠTO ŠTITE OČI OD ŠTETNIH UV ZRAKA, DOBRE POLARIZIRAJUĆE NAOČALE OMOGUĆAVAJU OŠTRIJI VID U UVJETIMA JAKOG SUNCA I ODBLJESKA, A TO U PRAVILU ZNAČI I BOLJI ULOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pomoćni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Polarizirajuće naočale skrivaju oči i otkrivaju lovinu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22806982.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] =>

Polarizacija ubija odbljesak sunca
[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22806982.jpg [title] => HANZA MEDIA

Polarizacija ubija odbljesak sunca
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755540.jpg [title] =>

Najkorisnije su za površinski lov cipla

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755542.jpg [title] =>

Pogled bez i sa polarizirajućim naočalama drastično je različit

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755544.jpg [title] =>

Korisne su tijekom cijele godine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755546.jpg [title] =>

Ovako se ribe mogu vidjeti samo s polarizirajućim naočalama

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755548.jpg [title] =>

Ušate je teško loviti po zvizdanu bez polarizirajućih naočala

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22806984.jpg [title] => HANZA MEDIA

Polarizirane sunčane naočale nude se na svim sajmovima
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Od brojnih pomagala bez kojih se može, ali koja ribolov čine lakšim, uspješnijim i ugodnijim u ovo doba godine, sigurno se najviše koriste sunčane naočale.

Da one ne bi bile više modni detalj nego sredstvo zaštite od prejake svjetlosti, naočale moraju imati polarizirane leće, jer osim što kao i ostale sprječavaju isušivanje očiju i štite ih od vjetra, samo takve leće omogućuju nesmetano gledanje, te u potpunosti štite oči od štetnih sunčevih zraka koje su vrlo opasne za vid jer mogu prouzročiti različite bolesti očiju.

Brojevi i zaštita

Sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake su štetne za oči, te polarizirana svjetlost koja nakon odbijanja od površine kao što je voda nastavlja širenje samo u jednoj ravni, a ne u svim. Zbog toga polarizirana svjetlost ima veliki intenzitet, te je oči ne mogu obraditi, što uzrokuje mijenjanje vidne slike, čineći je nejasnom.

Polarizirane​ leće imaju tanki sloj od tekućih kristala koji služi kao filtar koji više ili manje ne propušta UV i polarizirano svjetlo. Jakost polarizirajućeg filtra izražava se brojevima od 0 ili 1 do 4, ovisno o proizvođaču, a označava se slovom P.

Što je broj veći, veća je i jačina zaštite. Većina polarizirajućih naočala nema nikakvu oznaku stupnja polarizacije, što zapravo samo znači da se radi o naočalama sa standardnim stupnjem jakosti – P3.

---

image

Pogled bez i sa polarizirajućim naočalama drastično je različit

---

Ovisno o jačini polarizirane svjetlosti i filtra u njihovim lećama, s polarizirajućih ​naočalama jasno se vidi ne samo površina mora, nego više ili manje i ono što se događa neposredno ili dalje ispod nje – plovak na površini, ribe i varalice na pola dna, kamenje, vegetacija i razne prepreke na dnu...

Zbog toga, osim u ljeto i proljeće kad je sunčeva svjetlost najjača, polarizirajuće sunčane naočale dobro je nositi tijekom ribolova i u ostalom dijelu godine. Posebno u priobalnom, ribolovu plovkom, povlačenjem mamca površinom ili blizu nje...

Kao i ostale sunčane naočale, polarizirajuće se proizvode s lećama u raznim bojama. No, odabir njihove boje nije samo stvar ukusa nego i željenih karakteristika naočala. Naime, od boje leće, zapravo filtra, ovisi u kojim su vremenskim, odnosno svjetlosnim uvjetima naočale najučinkovitije.

Prve polarizirajuće naočale za ribolov pravljene su s filtrom zelene boje koja poboljšava vidnu oštrinu i istovremeno blokira jak odsjaj. Zato su naočale sa zelenim lećama dobre za ribolov u jakim svjetlosnim uvjetima, gdje je uočavanje riba u moru neophodno.

Među iskusnim ribolovcima osobito su popularne naočale s plavim lećama, koje su najbolje rješenje za otvorene vode. One daju maksimalan kontrast i boju te eliminiraju maksimalan odsjaj za maksimalnu vidljivost.

Naočale sa sivim lećama se smatraju univerzalnim jer imaju 100-postotnu polarizaciju. Savršene su za uočavanje riba u različitim uvjetima, smanjuju umjereni odsjaj i održavaju zasićenost boja i prirodni kontrast.

Boja i oštrina

Leće nijansi smeđe boje također spadaju među najbolje i univerzalne opcije. Izvrsne su za korištenje po vedrom vremenu, ali i po oblačnom danu sliku čine manje svijetlom. S njima se riba vidi s velikim kontrastima, što je važno kada se lovi na viđeno.

Žuto obojene polarizirajuće naočale su prilično popularne kod ribolovaca, iako im je koeficijent polarizacije do 80 posto, kod nekih nijansi tek 60 posto. One odlično održavaju kontraste i poboljšavaju percepciju dubine, pa su dobre za ribolov u uvjetima ekstremno slabog osvjetljenja.

---

image

Najkorisnije su za površinski lov cipla

---

Tamna nijansa ove boje smatra se optimalnom za ribolov po oblačnom vremenu, kada nema dovoljno svjetla. Žuti filtar pojačava svjetlo, pa je okolina koju opaža oko nešto svjetlija i bogatija nego što jest.

S takvim staklima mogu se vidjeti obrisi ribe, razlikovati različiti predmeti na dnu plićaka.

Žuto-smeđe, leće boje jantara, omogućavaju visok kontrast u uvjetima slabije osvjetljenosti, pa su najbolje rješenje za ribolov na viđeno u zoru i sumrak. Sličan učinak daju i leće ružičastih nijansi.

Narančasto-crvene leće, cinober boje, povećavaju pak vidnu oštrinu i blokiraju umjereni odsjaj, pa su savršene za ribolov po oblačnom ili danu sa slabim osvjetljenjem.

Leće boje bakra smanjuju odsjaj i poboljšavaju kontrast i boju, pružajući udobnost očima u većini uvjeta. Posebno su korisne za promatranje podvodne vegetacije. Osim za ribolov, iznimno su pogodne i za svakodnevne aktivnosti.

Ribolovne polarizirajuće naočale proizvode se i s metaliziranim slojem, koji također doprinosi njihovoj kvaliteti u određenim uvjetima. Posebno su dobre za ribolov po jakom suncu usred ljeta.

Naočale sa srebrnim metalizirajućim slojem, osim što eliminiraju i najjače odsjaje, optimiziraju prijenos svjetla i poboljšavaju boje. Savršene su za ribolov na viđeno pri jakom i promjenjivom svjetlu.

---

image

Ušate je teško loviti po zvizdanu bez polarizirajućih naočala

---

Naočale s plavim metalizirajućim slojem, kao i plave nemetalizirane, najbolje su riješenje za ribolov na otvorenim vodama. Zeleno obojene metalizirane naočale poboljšavaju vidnu oštrinu te blokiraju jak odsjaj.

Optimalno su rješenje za ribolov u svjetlijim uvjetima kad je uočavanje ribe pod površinom neophodno.

Leće s dioptrijom

Postoje polarizirajuće naočale s dioptrijskim lećama, te s s fotokromnim filterima, što znači da staklo može posvijetliti i potamniti, ovisno o intenzitetu svjetlosti, staklima koja se prilagođavaju jačini svjetlosti.

Leća se proizvode od stakla te polikarbonata,Trevex, CR-39 i još nekih manje kvalitetnih plastika. Svaki od tih materijala ima svoje karakteristike, te dobre i loše osobine. Staklene su najkvalitetnije i najotpornije na habanje, filtar kod njih je između slojeva stakla, pa je i on zaštićen od habanja.

---

image

Korisne su tijekom cijele godine

---

Zbog svega toga, staklene leće su najdugovječnije, ali i nešto skuplje od plastičnih. Sa sigurnosne strane, plastika je mnogo bolja, jer se savija i gotovo nikad ne puca u komade, pa su sigurnije za oči. Osim toga, plastične leće su lakše od staklenih.

CR-39 leće najčešće su korištene plastične leće, zbog niske cijene, velike otpornosti na ogrebotine i male transparentnosti za ultraljubičasto i infracrveno zračenje. Polikarbonatne i Trivex leće su najlakše i vrlo teško se raspuknu, tako da najbolje štite od udaraca, ali su im optičke karakteristike lošije od CR-39 leća.

Kvaliteta naočala ovisi i o materijalu okvira. Najpraktičniji je metalni, jer se može oblikovati tako da sigurno i udobno drži naočale u svim normalnim uvjetima. No, one se jače zagrijavaju od plastičnih, što nije nevažno.

---

image

Polarizirane sunčane naočale nude se na svim sajmovima
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

HANZA MEDIA
---

Ponuda ribolovnih polarizirajućih naočala iznimno je bogata i raznovrsna, pa je prije kupnje dobro pomno proučiti njihove karakteristike. Onima koji ribare cijele ili veći dio godine, stručnjaci preporučuju nabavu para naočala, jedne za proljetno-ljetne, a druge za jesensko-zimske svjetlosne uvjete.

Na kraju, treba znati da polarizirajuće naočale imaju i jednu manu jer smanjuju vidljivost prikaza na LED i LCD monitorima, te na mobilnim i GPS uređajima.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA HANZA MEDIA
HANZA MEDIA

Polarizacija ubija odbljesak sunca


Najkorisnije su za površinski lov cipla


Pogled bez i sa polarizirajućim naočalama drastično je različit


Korisne su tijekom cijele godine


Ovako se ribe mogu vidjeti samo s polarizirajućim naočalama


Ušate je teško loviti po zvizdanu bez polarizirajućih naočala

HANZA MEDIA

Polarizirane sunčane naočale nude se na svim sajmovima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/polarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu-1219729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f0ddf2efef8d5b476db8f1e173e6b7d8efd8dbb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Polariziraju%C4%87e+nao%C4%8Dale+skrivaju+o%C4%8Di+i+otkrivaju+lovinu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpolarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu-1219729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpolarizirajuce-naocale-skrivaju-oci-i-otkrivaju-lovinu-1219729 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OSIM ŠTO ŠTITE OČI OD ŠTETNIH UV ZRAKA, DOBRE POLARIZIRAJUĆE NAOČALE OMOGUĆAVAJU OŠTRIJI VID U UVJETIMA JAKOG SUNCA I ODBLJESKA, A TO U PRAVILU ZNAČI I BOLJI ULOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pomoćni pribor [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

pomoćni priborPolarizirajuće naočale skrivaju oči i otkrivaju lovinu

Piše TEKST I SLIKE ŠIME DUVANČIĆ
29. kolovoza 2022. - 07:35

Od brojnih pomagala bez kojih se može, ali koja ribolov čine lakšim, uspješnijim i ugodnijim u ovo doba godine, sigurno se najviše koriste sunčane naočale.

Da one ne bi bile više modni detalj nego sredstvo zaštite od prejake svjetlosti, naočale moraju imati polarizirane leće, jer osim što kao i ostale sprječavaju isušivanje očiju i štite ih od vjetra, samo takve leće omogućuju nesmetano gledanje, te u potpunosti štite oči od štetnih sunčevih zraka koje su vrlo opasne za vid jer mogu prouzročiti različite bolesti očiju.

Brojevi i zaštita

Sunčeve ultraljubičaste (UV) zrake su štetne za oči, te polarizirana svjetlost koja nakon odbijanja od površine kao što je voda nastavlja širenje samo u jednoj ravni, a ne u svim. Zbog toga polarizirana svjetlost ima veliki...

14. svibanj 2024 22:59