stdClass Object ( [id] => 1191461 [title] => Jednostavnim varalicama i sabikijem do uspjeha: počelo je razdoblje najboljeg lova šaruna, skuše i lokarde [alias] => pocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom travnja obali i površini su se primakle mnoge ribe od kojih su najbrojnije i za ishranu najraspoloženije sitne plave grabljivice – šarun, skuša i plavica. Tu će se zadržati do sredine ili kraja ljeta.

Moći će se loviti svim udičarskim alatima, doduše ne tijekom cijelog tog razdoblja, pa će dosta dugo i manje iskusni, čak i udičari početnici, imati priliku raznim tehnikama lova dosta lako ostvariti obilniji ulov.

Da bi to postigli najvažniji je pronaći gdje se plave grabljivice trenutačno nalaze. To je najteži dio lova ovih riba jer su one velike lutalice.

No, u pravilu se najbliže obali drže u prvoj polovini svibnja, pa se mogu s isturenih pozicija loviti i dalekim odbacivanjem mamaca i varalica. Kasnije su rijetko bliže od 50 ili 100 metara od kopna, odnosno na terenima plićim oko 10 metara, najradije nad tvrđim.

U pronalaženju njihovih jata od velike pomoći su tradicionalni načini otkrivanja – promatranjem površine mora i obzorja. Naime, na manjim rastojanjima promatranjem površine može se uočiti gdje na njoj igra najsitnija plava riba, a promatranjem obzorja gdje se morske ptice uz snažno glasanje bacaju u more nastojeći preoteti te ribice šarunima, skušama i lokardama.

---

image

Hot spot su mjesta gdje sitne ribe igraju

---

Dok se sitne grabljivice hrane dalje od površine, osim elektronikom kao najboljim pomagalom, najlakše ih je naći, ali i loviti panulom. Zbog brojnosti i agresivnosti navedenih riba, loviti se može priborom s više varalica.

Za takav lov su dovoljne najjednostavnije i najjeftinije varalice – one od perja, konca, traka, mekane plastike i perlica. Toliko su jeftine da se nude isključivo već montirane na završnjak, sustav.

Takvi kompleti su u cijelom svijetu poznati pod japanskim imenom sabiki. Obično imaju 4-6 varalica, a osim panulavanju namijenjeni su i lovu skosavanjem (vertical jigging).

---

image

Najjednostavnija panula - ronilica i sabiki završnjak

---

Turska panula

Sabiki završnjak nije u stanju vlastitom težinom dosegnuti lovnu dubinu, pa je panulu s njime nužno dodatno opteretiti. Kod nas se to najčešće radi pomoću olovnice oblika torpeda postavljene na kraju sustava, kao što je prikazano crtežom.

---

image

Crtež br. 1 - Izgled panule sa sabiki varalicama

---

Turska panula, kako se kod nas naziva taj alat jer je u naše vode stigao s Bospora, sastoji se od barem 50 metara duge osnovne najlonske strune promjera 0,50 m na čiji je kraj posredstvom vrtilice i kopče postavljen sabiki završnjak.

Uteg treba biti težak 250 do 400 grama, kako bi pri brzini 2-4 ili najviše 5 čvorova varalice vodio na 4-7 m pod površinom, gdje se od sredine travnja do kraja listopada najčešće zadržavaju jata riba koje se uglavnom love ovim priborom.

Kako se na sabiki znaju baciti i palamide, škarmi te ostale srednje velike grabljivice, dobro je na priboru imati barem jednu veću varalicu koja će isprovocirati i izdržati njihov napad.

Najbolje je na spoj osnovne strune i sabiki završnjaka postaviti privez duljine jedan metar od 0,45 mm, s velikom varalicom na kraju. To može biti žlica dužine 40 do 70 mm, teturavac dug 70 do 90 mm ili crvolika varalica od mekane plastike dužine do 110 mm.

Umjesto utega mogu se koristiti potapalice (ronilice). Da bi dosegnule lovnu dubinu, njih treba potezati i na 50 m osnovne strune. Kad se koriste, potapalice tipa papuča trebaju biti duge 150 do 180 mm.

---

image

Najpraktičnija potapalica

---

Prednost potapalica je u tome što se mogu voditi i bočno od plovila, pa ono ne mora prolaziti kroz plov riba, što ih može upozoriti na opasnost.

Sabiki treba prorijediti, odnosno s njega treba ukloniti nekoliko varalica kako bi ih na panuli ostale samo tri, s koliko je najviše na jednom priboru po našem zakonu dopušteno loviti u sportsko-rekreacijskom ribolovu.

Najbolje je ako na priboru ostanu međusobno najudaljenije varalice. Koristiti treba sabiki varalice s udicama širine luka 6-8, najviše 10 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Skosanje iz plovila

Opisanim priborom nije lako dugo loviti bez štapa i role. Najbolji su lagani panulaški štapovi snage 6 i 12, ali se mogu koristiti i oni od 15, 20, čak i 30 Lb. Dovoljni su i oni najkraći, od 1,5 do 1,7 m.

Na njih se umjesto multiplikatora odgovarajuće snage može postaviti i klasična stacionarna rola veličine 3000 do 5000. Poslužiti mogu i klasični boat štapovi dužine do 2,5 m, težine bacanja 50 do 150 grama, akcije A ili B.

Kad se potezanjem mamca pronađe plov grabljivica, uspješno se može loviti i drugim tehnikama udičarenja, primjerice skosavanjem. Za lov na dubinama do 20 metara, na kojima su najčešće ove ribe, dovoljno je pribor izraditi od najlonske strune promjera 0,20 do 0,30 mm i opteretiti ga olovnicom od 20-ak grama.

Loviti se može štapovima za različite tehnike lova, najbolje onima za ultra light vertical jigging, vrlo lako skosavanje. Odlični su i egging štapovi za lov liganja, a dobro rješenje je spinning štap, težine bacanja 40, čak i 60 grama, kao i boat štap za kančarenje iste težine bacanja.

---

image

Špinati treba s ruba plova

---

Poslužiti može i bolognese štap, ali lov s njim zahtijeva velike napore i uzrokuje bol u ramenima. Na bilo koji od tih štapova dovoljno je postaviti stacionarnu rolu veličine do 30. Skosavanjem se lovi iz plovila koje miruje u ili na granici plova. Pribor se spusti među grabljivice i povremeno skosa.

Kod nas najmanje poznat, ali najatraktivniji način lova varalicama iz plovila šaruna, skuša i lokardi je boat spinning, odnosno špinanje iz plovila, mirujućeg ili prepuštenog struji mora. I on se može obavljati sabiki varalicama. Međutim, takav se pribor često mrsi pri odbacivanju, pa je špinati najbolje jednom varalicom postavljenom na kraj pribora.

Teže varalice

U takvom ribolovu podjednako su učinkovite sve vrste varalica, pa je najbolje koristiti one koje se mogu odbaciti dovoljno daleko bez dodatnog otežavanja pribora. Toj skupini pripadaju metalne varalice, kako masivne poput tzv. pilkera i kastmastera, tako i tanke – žlice.

Ovisno o vrsti varalice, ali i veličini plijena koji se lovi, mogu se koristiti varalice dužine između 30 i 70 mm. Najbolje su one težine između 10 i 40 grama. Na našem je tržištu dosta takvih varalica. Najčešće se koriste srebrne, ali su se podjednako učinkovitim pokazale i crvene, plave, zelene te sedefaste varalice.

Pribor za boat spining vrlo je jednostavan. Čini ga osnovna najlonska struna koja završava kopčom, a poželjno je na nju postaviti i vrtilicu. Dovoljno je 100 m strune promjera 0,25 do 0,30 mm. S malo tanjom strunom varalice dalje lete, ali su im ostale karakteristike lošije.

---

image

Ulove se i druge grabljivice, poput palamide (gore) i trupca (ispod)

---

Umjesto najlonske, može se koristiti PE višenitka koja omogućava dalje odbačaje, ali i učinkovitije kontre na daljinama većim od 50-ak metara. Dovoljna je ona oznake debljine PE1.0 (0,165 mm).

Međutim, mnogi je izbjegavaju koristiti, pogotovo ako love kastmasterom ili kojom drugom varalicom koja rotira pri bržem povlačenju. Osim toga, višenitka kod jakog zamaha s role spadne u matasini i zaplete se. Također, s višenitkom su češći promašaji, ali i ispadanja već zakačene ribe.

Ma koja bila, strunu treba namotati na spinning rolu većega prijenosa, barem 5,5: 1. Samo tako brza rola omogućava da se na vrijeme pokupi trbuh strune koji se stvara kod daljih izbačaja, što omogućava duže održavanje varalice u gornjim slojevima mora gdje su šaruni, skuše i lokarde.

Što se tiče štapa, dovoljan je spinning klase ML (Medium Light), ali zbog mogućnosti ulova težih primjeraka te ostalih većih grabljivica najbolje je loviti priborom klase M (Medium), a koristiti se može i MH (Medium Heavy). Optimalan štap je onaj težine bacanja 10-40 grama, akcije B i dužine 3, čak i 3,3 m.

Taktika lova

Špinanje iz plovila je dosta jednostavno. Kad se otkrije plov grabljivica treba mu prići na dohvat pribora i nastojati ostati na istom rastojanju od njega. Nakon što se odbaci što dalje, najbolje preko plova, varalici treba dopustiti da slobodno tone, ali ne preduboko jer skuše love na površini i u gornjim slojevima mora.

Najkasnije s privlačenjem varalice treba početi kada struna s površinom zatvori kut od najviše 45 stupnjeva, odnosno kad se osjeti da je varalica bliža dnu nego površini.

---

image

Plijen treba izmjeriti

---

Privlačiti je najbolje neujednačenom i dosta velikom brzinom, a dobro je povremeno polako podizati i spuštati vrh štapa. Tako će varalica prilaziti sve bliže plovilu i površini. Ako prođe kroz plov ili blizu njega, ulov je zagarantiran.

Na mjestu gdje se ostvari prvi ulov treba loviti sve dok se dva ili tri puta do plovila ne dovuče prazna varalica. Novu poziciju treba potražiti i kad su prve ulovljene ribe nedorasle, odnosno kad je šarun kraći od 15, a skuša od 18 cm.

Naime, grabljivice u jednome plovu u pravilu su približno iste veličine. Iako zakonodavac nije propisao minimalnu lovnu dužinu za plavicu, svaki će pravi sportaš i za nju primjenjivati kriterije kao i za skušu.

---

image

Lokarda je gastronomski manje cijenjena od skuše

---

Plijen treba izvlačiti bez taktiziranja, osim ako se umjesto spomenutih riba ne zakače palamida, luc ili neka druga krupnija riba. Loviti se može tijekom cijeloga dana. Najlošije po posve mirnom moru, a najbolje po jugom namreškanom.

Od ranog jutra pa do 9 ili 10 sati najbolje se love skuše. Sve tri ribe podjednako dobro rade u sumrak i tijekom noći s mjesečinom.

Šaruni su najčešće najdublje, čak i na samo metar ili dva poviše dna. Bliže površini i obali prilaze u sumrak. Skuše i lokarde su znatno bliže površini, često i pod njom samom.

---

Kako razlikovati skušu od lokarde

Čak i među onima koji ih love, relativno je malo onih koji sa sigurnošću mogu razlikovati lokardu od skuše. Za veći dio puka jedini razlikovni orijentir je natpis na kašeti te viša cijena skuše.Velika međusobna sličnost ukazuje na njihovu pripadnost istoj obitelji, skušovki (Scomberide).

Razlikovna pomutnja se povećava jer skušu i lokardu prati čitav niz lokalnih naziva koji se često isprepliću. Tako skušu oko Dubrovnika i na sjevernom Jadranu nazivaju vrnut i lokarda, na zadarskom otočju skrdinula, te ponegdje i skuša plavica, golav ili burdelj. Lokardu, pak, nazivaju i plavica, ljulja i skuša bjelica.

Obje vrste imaju izduženo vretenasto tijelo pokriveno sitnim ljuskama. Parne i neparne peraje gotovo identičnog izgleda u obje vrste smještene su na istim mjestima. S gornje strane tijela su prugasto modro-zelenkaste, a s donje blijedo-plavičaste. To je ono što ih čini sličnima, a po čemu se razlikuju?

Postoji niz malih razlika, no navest ćemo samo tri najuočljivije. 1) Lokarda na trbušnoj polovini trupa ima mnogo zelenkastih jajolikih pjega, a skuša nema. 2) Duž sredine čela lokarde, između očiju i vrška gubice, jasno se ističe uzdužno bezbojno polje, različito od okolnog pigmentiranog polja, a skuša nema takav biljeg. 3) Oči lokarde, pogotovo tamni dio, puno su veće nego kod skuše.

---

---

image

Lokarda (gore) i skuša

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike lutalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => velike lutalice 2 0 9404 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-04-08 11:57:15 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-11 06:10:42 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-11 05:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945029.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945025.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945027.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945030.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945031.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945032.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945033.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945035.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10945036.jpg","\/images\/slike\/2019\/04\/08\/10948087.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sve vrste \u017eli\u010dastih varalica iznimno su u\u010dinkovite<\/p>","

Najprakti\u010dnija potapalica<\/p>","

Plijen treba izmjeriti<\/p>","

Hot spot <\/em>su mjesta gdje sitne ribe igraju<\/em><\/p>","

Lokarda (gore) i sku\u0161a<\/p>","

\u0160pinati treba s ruba plova<\/p>","

Lokarda je gastronomski manje cijenjena od sku\u0161e<\/p>","

Ulove se i druge grabljivice, poput palamide (gore) i trupca (ispod)<\/p>","

Najjednostavnija panula - ronilica i sabiki <\/em>zavr\u0161njak<\/p>","

Crte\u017e br. 1 - Izgled panule sa sabiki <\/em>varalicama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_10945029_1920.jpg":"1920x1080","k_10945029_1280.jpg":"1280x1280","k_10945029_1024.jpg":"1024x1024","k_10945029_640.jpg":"640x640","k_10945029_480.jpg":"480x480","k_10945029_340.jpg":"340x340","k_10945029_220.jpg":"220x220","o_10945029_1280.jpg":"1280x960","o_10945029_1024.jpg":"1024x768","o_10945029_640.jpg":"640x480","o_10945029_480.jpg":"480x360","o_10945029_340.jpg":"340x255","o_10945029_220.jpg":"220x165","h_10945029_1280.jpg":"1280x854","h_10945029_1024.jpg":"1024x683","h_10945029_640.jpg":"640x427","h_10945029_480.jpg":"480x320","h_10945029_340.jpg":"340x227","h_10945029_220.jpg":"220x147","pp_10945029_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945029_1024.jpg":"805x1024","pp_10945029_640.jpg":"503x640","pp_10945029_480.jpg":"377x480","pp_10945029_340.jpg":"267x340","pp_10945029_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10945025_1920.jpg":"1920x1080","k_10945025_1280.jpg":"1280x1280","k_10945025_1024.jpg":"1024x1024","k_10945025_640.jpg":"640x640","k_10945025_480.jpg":"480x480","k_10945025_340.jpg":"340x340","k_10945025_220.jpg":"220x220","o_10945025_1280.jpg":"1280x960","o_10945025_1024.jpg":"1024x768","o_10945025_640.jpg":"640x480","o_10945025_480.jpg":"480x360","o_10945025_340.jpg":"340x255","o_10945025_220.jpg":"220x165","h_10945025_1280.jpg":"1280x854","h_10945025_1024.jpg":"1024x683","h_10945025_640.jpg":"640x427","h_10945025_480.jpg":"480x320","h_10945025_340.jpg":"340x227","h_10945025_220.jpg":"220x147","pp_10945025_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945025_1024.jpg":"805x1024","pp_10945025_640.jpg":"503x640","pp_10945025_480.jpg":"377x480","pp_10945025_340.jpg":"267x340","pp_10945025_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10945027_1920.jpg":"1920x1080","k_10945027_1280.jpg":"1280x1280","k_10945027_1024.jpg":"1024x1024","k_10945027_640.jpg":"640x640","k_10945027_480.jpg":"480x480","k_10945027_340.jpg":"340x340","k_10945027_220.jpg":"220x220","o_10945027_1280.jpg":"1280x960","o_10945027_1024.jpg":"1024x768","o_10945027_640.jpg":"640x480","o_10945027_480.jpg":"480x360","o_10945027_340.jpg":"340x255","o_10945027_220.jpg":"220x165","h_10945027_1280.jpg":"1280x854","h_10945027_1024.jpg":"1024x683","h_10945027_640.jpg":"640x427","h_10945027_480.jpg":"480x320","h_10945027_340.jpg":"340x227","h_10945027_220.jpg":"220x147","pp_10945027_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945027_1024.jpg":"805x1024","pp_10945027_640.jpg":"503x640","pp_10945027_480.jpg":"377x480","pp_10945027_340.jpg":"267x340","pp_10945027_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1110","hd_10945030_1920.jpg":"1920x1080","k_10945030_1280.jpg":"1280x1280","k_10945030_1024.jpg":"1024x1024","k_10945030_640.jpg":"640x640","k_10945030_480.jpg":"480x480","k_10945030_340.jpg":"340x340","k_10945030_220.jpg":"220x220","o_10945030_1280.jpg":"1280x888","o_10945030_1024.jpg":"1024x710","o_10945030_640.jpg":"640x444","o_10945030_480.jpg":"480x333","o_10945030_340.jpg":"340x235","o_10945030_220.jpg":"220x152","h_10945030_1280.jpg":"1280x854","h_10945030_1024.jpg":"1024x683","h_10945030_640.jpg":"640x427","h_10945030_480.jpg":"480x320","h_10945030_340.jpg":"340x227","h_10945030_220.jpg":"220x147","pp_10945030_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945030_1024.jpg":"805x1024","pp_10945030_640.jpg":"503x640","pp_10945030_480.jpg":"377x480","pp_10945030_340.jpg":"267x340","pp_10945030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10945031_1920.jpg":"1920x1080","k_10945031_1280.jpg":"1280x1280","k_10945031_1024.jpg":"1024x1024","k_10945031_640.jpg":"640x640","k_10945031_480.jpg":"480x480","k_10945031_340.jpg":"340x340","k_10945031_220.jpg":"220x220","o_10945031_1280.jpg":"1280x960","o_10945031_1024.jpg":"1024x768","o_10945031_640.jpg":"640x480","o_10945031_480.jpg":"480x360","o_10945031_340.jpg":"340x255","o_10945031_220.jpg":"220x165","h_10945031_1280.jpg":"1280x854","h_10945031_1024.jpg":"1024x683","h_10945031_640.jpg":"640x427","h_10945031_480.jpg":"480x320","h_10945031_340.jpg":"340x227","h_10945031_220.jpg":"220x147","pp_10945031_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945031_1024.jpg":"805x1024","pp_10945031_640.jpg":"503x640","pp_10945031_480.jpg":"377x480","pp_10945031_340.jpg":"267x340","pp_10945031_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_10945032_1920.jpg":"1920x1080","k_10945032_1280.jpg":"1280x1280","k_10945032_1024.jpg":"1024x1024","k_10945032_640.jpg":"640x640","k_10945032_480.jpg":"480x480","k_10945032_340.jpg":"340x340","k_10945032_220.jpg":"220x220","o_10945032_1280.jpg":"1280x854","o_10945032_1024.jpg":"1024x683","o_10945032_640.jpg":"640x427","o_10945032_480.jpg":"480x320","o_10945032_340.jpg":"340x227","o_10945032_220.jpg":"220x146","h_10945032_1280.jpg":"1280x854","h_10945032_1024.jpg":"1024x683","h_10945032_640.jpg":"640x427","h_10945032_480.jpg":"480x320","h_10945032_340.jpg":"340x227","h_10945032_220.jpg":"220x147","pp_10945032_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945032_1024.jpg":"805x1024","pp_10945032_640.jpg":"503x640","pp_10945032_480.jpg":"377x480","pp_10945032_340.jpg":"267x340","pp_10945032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1437","hd_10945033_1920.jpg":"1920x1080","k_10945033_1280.jpg":"1280x1280","k_10945033_1024.jpg":"1024x1024","k_10945033_640.jpg":"640x640","k_10945033_480.jpg":"480x480","k_10945033_340.jpg":"340x340","k_10945033_220.jpg":"220x220","o_10945033_1280.jpg":"1280x958","o_10945033_1024.jpg":"1024x766","o_10945033_640.jpg":"640x479","o_10945033_480.jpg":"480x359","o_10945033_340.jpg":"340x254","o_10945033_220.jpg":"220x164","h_10945033_1280.jpg":"1280x854","h_10945033_1024.jpg":"1024x683","h_10945033_640.jpg":"640x427","h_10945033_480.jpg":"480x320","h_10945033_340.jpg":"340x227","h_10945033_220.jpg":"220x147","pp_10945033_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945033_1024.jpg":"805x1024","pp_10945033_640.jpg":"503x640","pp_10945033_480.jpg":"377x480","pp_10945033_340.jpg":"267x340","pp_10945033_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10945035_1920.jpg":"1920x1080","k_10945035_1280.jpg":"1280x1280","k_10945035_1024.jpg":"1024x1024","k_10945035_640.jpg":"640x640","k_10945035_480.jpg":"480x480","k_10945035_340.jpg":"340x340","k_10945035_220.jpg":"220x220","o_10945035_1280.jpg":"1280x960","o_10945035_1024.jpg":"1024x768","o_10945035_640.jpg":"640x480","o_10945035_480.jpg":"480x360","o_10945035_340.jpg":"340x255","o_10945035_220.jpg":"220x165","h_10945035_1280.jpg":"1280x854","h_10945035_1024.jpg":"1024x683","h_10945035_640.jpg":"640x427","h_10945035_480.jpg":"480x320","h_10945035_340.jpg":"340x227","h_10945035_220.jpg":"220x147","pp_10945035_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945035_1024.jpg":"805x1024","pp_10945035_640.jpg":"503x640","pp_10945035_480.jpg":"377x480","pp_10945035_340.jpg":"267x340","pp_10945035_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_10945036_1920.jpg":"1920x1080","k_10945036_1280.jpg":"1280x1280","k_10945036_1024.jpg":"1024x1024","k_10945036_640.jpg":"640x640","k_10945036_480.jpg":"480x480","k_10945036_340.jpg":"340x340","k_10945036_220.jpg":"220x220","o_10945036_1280.jpg":"1280x960","o_10945036_1024.jpg":"1024x768","o_10945036_640.jpg":"640x480","o_10945036_480.jpg":"480x360","o_10945036_340.jpg":"340x255","o_10945036_220.jpg":"220x165","h_10945036_1280.jpg":"1280x854","h_10945036_1024.jpg":"1024x683","h_10945036_640.jpg":"640x427","h_10945036_480.jpg":"480x320","h_10945036_340.jpg":"340x227","h_10945036_220.jpg":"220x147","pp_10945036_1280.jpg":"1006x1280","pp_10945036_1024.jpg":"805x1024","pp_10945036_640.jpg":"503x640","pp_10945036_480.jpg":"377x480","pp_10945036_340.jpg":"267x340","pp_10945036_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_10948087_1920.jpg":"1920x1080","k_10948087_1280.jpg":"1280x1280","k_10948087_1024.jpg":"1024x1024","k_10948087_640.jpg":"640x640","k_10948087_480.jpg":"480x480","k_10948087_340.jpg":"340x340","k_10948087_220.jpg":"220x220","o_10948087_1280.jpg":"1280x853","o_10948087_1024.jpg":"1024x682","o_10948087_640.jpg":"640x426","o_10948087_480.jpg":"480x320","o_10948087_340.jpg":"340x226","o_10948087_220.jpg":"220x146","h_10948087_1280.jpg":"1280x854","h_10948087_1024.jpg":"1024x683","h_10948087_640.jpg":"640x427","h_10948087_480.jpg":"480x320","h_10948087_340.jpg":"340x227","h_10948087_220.jpg":"220x147","pp_10948087_1280.jpg":"1006x1280","pp_10948087_1024.jpg":"805x1024","pp_10948087_640.jpg":"503x640","pp_10948087_480.jpg":"377x480","pp_10948087_340.jpg":"267x340","pp_10948087_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7425202 Threads: 3 Questions: 1597733431 Slow queries: 4742427 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110463007 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/pocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde-1191461 [printLink] => /om/ribolov/pocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde-1191461?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637370 [name] => sabiki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 14:36:07 [main_article_id] => 0 [alias] => sabiki [link] => /tag/sabiki ) [1] => stdClass Object ( [id] => 677089 [name] => šarun ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 15:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => sarun-ribolov [link] => /tag/sarun-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 677090 [name] => lokarda ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 15:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => lokarda-ribolov [link] => /tag/lokarda-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650709 [name] => kako loviti lokarde [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lokarde [link] => /tag/kako-loviti-lokarde ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650708 [name] => kako loviti skuše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:02 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-skuse [link] => /tag/kako-loviti-skuse ) [5] => stdClass Object ( [id] => 677091 [name] => skuša ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 15:22:35 [main_article_id] => 0 [alias] => skusa-ribolov [link] => /tag/skusa-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike lutalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jednostavnim varalicama i sabikijem do uspjeha: počelo je razdoblje najboljeg lova šaruna, skuše i lokarde [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945029.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Sve vrste žličastih varalica iznimno su učinkovite

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945029.jpg [title] =>

Sve vrste žličastih varalica iznimno su učinkovite

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945025.jpg [title] =>

Najpraktičnija potapalica

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945027.jpg [title] =>

Plijen treba izmjeriti

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945030.jpg [title] =>

Hot spot su mjesta gdje sitne ribe igraju

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945031.jpg [title] =>

Lokarda (gore) i skuša

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945032.jpg [title] =>

Špinati treba s ruba plova

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945033.jpg [title] =>

Lokarda je gastronomski manje cijenjena od skuše

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945035.jpg [title] =>

Ulove se i druge grabljivice, poput palamide (gore) i trupca (ispod)

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10945036.jpg [title] =>

Najjednostavnija panula - ronilica i sabiki završnjak

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/04/08/10948087.jpg [title] =>

Crtež br. 1 - Izgled panule sa sabiki varalicama

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom travnja obali i površini su se primakle mnoge ribe od kojih su najbrojnije i za ishranu najraspoloženije sitne plave grabljivice – šarun, skuša i plavica. Tu će se zadržati do sredine ili kraja ljeta.

Moći će se loviti svim udičarskim alatima, doduše ne tijekom cijelog tog razdoblja, pa će dosta dugo i manje iskusni, čak i udičari početnici, imati priliku raznim tehnikama lova dosta lako ostvariti obilniji ulov.

Da bi to postigli najvažniji je pronaći gdje se plave grabljivice trenutačno nalaze. To je najteži dio lova ovih riba jer su one velike lutalice.

No, u pravilu se najbliže obali drže u prvoj polovini svibnja, pa se mogu s isturenih pozicija loviti i dalekim odbacivanjem mamaca i varalica. Kasnije su rijetko bliže od 50 ili 100 metara od kopna, odnosno na terenima plićim oko 10 metara, najradije nad tvrđim.

U pronalaženju njihovih jata od velike pomoći su tradicionalni načini otkrivanja – promatranjem površine mora i obzorja. Naime, na manjim rastojanjima promatranjem površine može se uočiti gdje na njoj igra najsitnija plava riba, a promatranjem obzorja gdje se morske ptice uz snažno glasanje bacaju u more nastojeći preoteti te ribice šarunima, skušama i lokardama.

---

image

Hot spot su mjesta gdje sitne ribe igraju

---

Dok se sitne grabljivice hrane dalje od površine, osim elektronikom kao najboljim pomagalom, najlakše ih je naći, ali i loviti panulom. Zbog brojnosti i agresivnosti navedenih riba, loviti se može priborom s više varalica.

Za takav lov su dovoljne najjednostavnije i najjeftinije varalice – one od perja, konca, traka, mekane plastike i perlica. Toliko su jeftine da se nude isključivo već montirane na završnjak, sustav.

Takvi kompleti su u cijelom svijetu poznati pod japanskim imenom sabiki. Obično imaju 4-6 varalica, a osim panulavanju namijenjeni su i lovu skosavanjem (vertical jigging).

---

image

Najjednostavnija panula - ronilica i sabiki završnjak

---

Turska panula

Sabiki završnjak nije u stanju vlastitom težinom dosegnuti lovnu dubinu, pa je panulu s njime nužno dodatno opteretiti. Kod nas se to najčešće radi pomoću olovnice oblika torpeda postavljene na kraju sustava, kao što je prikazano crtežom.

---

image

Crtež br. 1 - Izgled panule sa sabiki varalicama

---

Turska panula, kako se kod nas naziva taj alat jer je u naše vode stigao s Bospora, sastoji se od barem 50 metara duge osnovne najlonske strune promjera 0,50 m na čiji je kraj posredstvom vrtilice i kopče postavljen sabiki završnjak.

Uteg treba biti težak 250 do 400 grama, kako bi pri brzini 2-4 ili najviše 5 čvorova varalice vodio na 4-7 m pod površinom, gdje se od sredine travnja do kraja listopada najčešće zadržavaju jata riba koje se uglavnom love ovim priborom.

Kako se na sabiki znaju baciti i palamide, škarmi te ostale srednje velike grabljivice, dobro je na priboru imati barem jednu veću varalicu koja će isprovocirati i izdržati njihov napad.

Najbolje je na spoj osnovne strune i sabiki završnjaka postaviti privez duljine jedan metar od 0,45 mm, s velikom varalicom na kraju. To može biti žlica dužine 40 do 70 mm, teturavac dug 70 do 90 mm ili crvolika varalica od mekane plastike dužine do 110 mm.

Umjesto utega mogu se koristiti potapalice (ronilice). Da bi dosegnule lovnu dubinu, njih treba potezati i na 50 m osnovne strune. Kad se koriste, potapalice tipa papuča trebaju biti duge 150 do 180 mm.

---

image

Najpraktičnija potapalica

---

Prednost potapalica je u tome što se mogu voditi i bočno od plovila, pa ono ne mora prolaziti kroz plov riba, što ih može upozoriti na opasnost.

Sabiki treba prorijediti, odnosno s njega treba ukloniti nekoliko varalica kako bi ih na panuli ostale samo tri, s koliko je najviše na jednom priboru po našem zakonu dopušteno loviti u sportsko-rekreacijskom ribolovu.

Najbolje je ako na priboru ostanu međusobno najudaljenije varalice. Koristiti treba sabiki varalice s udicama širine luka 6-8, najviše 10 mm, ovisno o očekivanoj veličini plijena.

Skosanje iz plovila

Opisanim priborom nije lako dugo loviti bez štapa i role. Najbolji su lagani panulaški štapovi snage 6 i 12, ali se mogu koristiti i oni od 15, 20, čak i 30 Lb. Dovoljni su i oni najkraći, od 1,5 do 1,7 m.

Na njih se umjesto multiplikatora odgovarajuće snage može postaviti i klasična stacionarna rola veličine 3000 do 5000. Poslužiti mogu i klasični boat štapovi dužine do 2,5 m, težine bacanja 50 do 150 grama, akcije A ili B.

Kad se potezanjem mamca pronađe plov grabljivica, uspješno se može loviti i drugim tehnikama udičarenja, primjerice skosavanjem. Za lov na dubinama do 20 metara, na kojima su najčešće ove ribe, dovoljno je pribor izraditi od najlonske strune promjera 0,20 do 0,30 mm i opteretiti ga olovnicom od 20-ak grama.

Loviti se može štapovima za različite tehnike lova, najbolje onima za ultra light vertical jigging, vrlo lako skosavanje. Odlični su i egging štapovi za lov liganja, a dobro rješenje je spinning štap, težine bacanja 40, čak i 60 grama, kao i boat štap za kančarenje iste težine bacanja.

---

image

Špinati treba s ruba plova

---

Poslužiti može i bolognese štap, ali lov s njim zahtijeva velike napore i uzrokuje bol u ramenima. Na bilo koji od tih štapova dovoljno je postaviti stacionarnu rolu veličine do 30. Skosavanjem se lovi iz plovila koje miruje u ili na granici plova. Pribor se spusti među grabljivice i povremeno skosa.

Kod nas najmanje poznat, ali najatraktivniji način lova varalicama iz plovila šaruna, skuša i lokardi je boat spinning, odnosno špinanje iz plovila, mirujućeg ili prepuštenog struji mora. I on se može obavljati sabiki varalicama. Međutim, takav se pribor često mrsi pri odbacivanju, pa je špinati najbolje jednom varalicom postavljenom na kraj pribora.

Teže varalice

U takvom ribolovu podjednako su učinkovite sve vrste varalica, pa je najbolje koristiti one koje se mogu odbaciti dovoljno daleko bez dodatnog otežavanja pribora. Toj skupini pripadaju metalne varalice, kako masivne poput tzv. pilkera i kastmastera, tako i tanke – žlice.

Ovisno o vrsti varalice, ali i veličini plijena koji se lovi, mogu se koristiti varalice dužine između 30 i 70 mm. Najbolje su one težine između 10 i 40 grama. Na našem je tržištu dosta takvih varalica. Najčešće se koriste srebrne, ali su se podjednako učinkovitim pokazale i crvene, plave, zelene te sedefaste varalice.

Pribor za boat spining vrlo je jednostavan. Čini ga osnovna najlonska struna koja završava kopčom, a poželjno je na nju postaviti i vrtilicu. Dovoljno je 100 m strune promjera 0,25 do 0,30 mm. S malo tanjom strunom varalice dalje lete, ali su im ostale karakteristike lošije.

---

image

Ulove se i druge grabljivice, poput palamide (gore) i trupca (ispod)

---

Umjesto najlonske, može se koristiti PE višenitka koja omogućava dalje odbačaje, ali i učinkovitije kontre na daljinama većim od 50-ak metara. Dovoljna je ona oznake debljine PE1.0 (0,165 mm).

Međutim, mnogi je izbjegavaju koristiti, pogotovo ako love kastmasterom ili kojom drugom varalicom koja rotira pri bržem povlačenju. Osim toga, višenitka kod jakog zamaha s role spadne u matasini i zaplete se. Također, s višenitkom su češći promašaji, ali i ispadanja već zakačene ribe.

Ma koja bila, strunu treba namotati na spinning rolu većega prijenosa, barem 5,5: 1. Samo tako brza rola omogućava da se na vrijeme pokupi trbuh strune koji se stvara kod daljih izbačaja, što omogućava duže održavanje varalice u gornjim slojevima mora gdje su šaruni, skuše i lokarde.

Što se tiče štapa, dovoljan je spinning klase ML (Medium Light), ali zbog mogućnosti ulova težih primjeraka te ostalih većih grabljivica najbolje je loviti priborom klase M (Medium), a koristiti se može i MH (Medium Heavy). Optimalan štap je onaj težine bacanja 10-40 grama, akcije B i dužine 3, čak i 3,3 m.

Taktika lova

Špinanje iz plovila je dosta jednostavno. Kad se otkrije plov grabljivica treba mu prići na dohvat pribora i nastojati ostati na istom rastojanju od njega. Nakon što se odbaci što dalje, najbolje preko plova, varalici treba dopustiti da slobodno tone, ali ne preduboko jer skuše love na površini i u gornjim slojevima mora.

Najkasnije s privlačenjem varalice treba početi kada struna s površinom zatvori kut od najviše 45 stupnjeva, odnosno kad se osjeti da je varalica bliža dnu nego površini.

---

image

Plijen treba izmjeriti

---

Privlačiti je najbolje neujednačenom i dosta velikom brzinom, a dobro je povremeno polako podizati i spuštati vrh štapa. Tako će varalica prilaziti sve bliže plovilu i površini. Ako prođe kroz plov ili blizu njega, ulov je zagarantiran.

Na mjestu gdje se ostvari prvi ulov treba loviti sve dok se dva ili tri puta do plovila ne dovuče prazna varalica. Novu poziciju treba potražiti i kad su prve ulovljene ribe nedorasle, odnosno kad je šarun kraći od 15, a skuša od 18 cm.

Naime, grabljivice u jednome plovu u pravilu su približno iste veličine. Iako zakonodavac nije propisao minimalnu lovnu dužinu za plavicu, svaki će pravi sportaš i za nju primjenjivati kriterije kao i za skušu.

---

image

Lokarda je gastronomski manje cijenjena od skuše

---

Plijen treba izvlačiti bez taktiziranja, osim ako se umjesto spomenutih riba ne zakače palamida, luc ili neka druga krupnija riba. Loviti se može tijekom cijeloga dana. Najlošije po posve mirnom moru, a najbolje po jugom namreškanom.

Od ranog jutra pa do 9 ili 10 sati najbolje se love skuše. Sve tri ribe podjednako dobro rade u sumrak i tijekom noći s mjesečinom.

Šaruni su najčešće najdublje, čak i na samo metar ili dva poviše dna. Bliže površini i obali prilaze u sumrak. Skuše i lokarde su znatno bliže površini, često i pod njom samom.

---

Kako razlikovati skušu od lokarde

Čak i među onima koji ih love, relativno je malo onih koji sa sigurnošću mogu razlikovati lokardu od skuše. Za veći dio puka jedini razlikovni orijentir je natpis na kašeti te viša cijena skuše.Velika međusobna sličnost ukazuje na njihovu pripadnost istoj obitelji, skušovki (Scomberide).

Razlikovna pomutnja se povećava jer skušu i lokardu prati čitav niz lokalnih naziva koji se često isprepliću. Tako skušu oko Dubrovnika i na sjevernom Jadranu nazivaju vrnut i lokarda, na zadarskom otočju skrdinula, te ponegdje i skuša plavica, golav ili burdelj. Lokardu, pak, nazivaju i plavica, ljulja i skuša bjelica.

Obje vrste imaju izduženo vretenasto tijelo pokriveno sitnim ljuskama. Parne i neparne peraje gotovo identičnog izgleda u obje vrste smještene su na istim mjestima. S gornje strane tijela su prugasto modro-zelenkaste, a s donje blijedo-plavičaste. To je ono što ih čini sličnima, a po čemu se razlikuju?

Postoji niz malih razlika, no navest ćemo samo tri najuočljivije. 1) Lokarda na trbušnoj polovini trupa ima mnogo zelenkastih jajolikih pjega, a skuša nema. 2) Duž sredine čela lokarde, između očiju i vrška gubice, jasno se ističe uzdužno bezbojno polje, različito od okolnog pigmentiranog polja, a skuša nema takav biljeg. 3) Oči lokarde, pogotovo tamni dio, puno su veće nego kod skuše.

---

---

image

Lokarda (gore) i skuša

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Sve vrste žličastih varalica iznimno su učinkovite


Najpraktičnija potapalica


Plijen treba izmjeriti


Hot spot su mjesta gdje sitne ribe igraju


Lokarda (gore) i skuša


Špinati treba s ruba plova


Lokarda je gastronomski manje cijenjena od skuše


Ulove se i druge grabljivice, poput palamide (gore) i trupca (ispod)


Najjednostavnija panula - ronilica i sabiki završnjak


Crtež br. 1 - Izgled panule sa sabiki varalicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/pocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde-1191461 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=831ec470fb1449edf5fd9c0b42060924ce6ed2b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jednostavnim+varalicama+i+sabikijem+do+uspjeha%3A+po%C4%8Delo+je+razdoblje+najboljeg+lova+%C5%A1aruna%2C+sku%C5%A1e+i+lokarde&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde-1191461 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpocelo-je-razdoblje-najboljeg-lova-saruna-skuse-i-lokarde-1191461 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => velike lutalice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

velike lutaliceJednostavnim varalicama i sabikijem do uspjeha: počelo je razdoblje najboljeg lova šaruna, skuše i lokarde

Piše Šime Duvančić
11. svibnja 2022. - 07:38

Tijekom travnja obali i površini su se primakle mnoge ribe od kojih su najbrojnije i za ishranu najraspoloženije sitne plave grabljivice – šarun, skuša i plavica. Tu će se zadržati do sredine ili kraja ljeta.

Moći će se loviti svim udičarskim alatima, doduše ne tijekom cijelog tog razdoblja, pa će dosta dugo i manje iskusni, čak i udičari početnici, imati priliku raznim tehnikama lova dosta lako ostvariti obilniji ulov.

Da bi to postigli najvažniji je pronaći gdje se plave grabljivice trenutačno nalaze. To je najteži dio lova ovih riba jer su one velike lutalice.

No, u pravilu se najbliže obali drže u prvoj polovini svibnja, pa se mogu s isturenih pozicija loviti i dalekim odbacivanjem mamaca i varalica. Kasnije su rijetko bliže od 50 ili 100 metara od kopna, odnosno na...

11. svibanj 2024 08:24