stdClass Object ( [id] => 1330880 [title] => Panulom i spinningom na jedinstvenog pučinskog lovca: donosimo sve o ribolovu lampuge [alias] => panulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Premda postoji i ona relaksirajuća, da ne kažemo romantična strana ribolova, većina je ribolovnih pohoda usmjerena isključivo jednom osnovnom cilju – uloviti ribu. Naravno, pritom nikako nije svejedno kakva je i kolika ta riba. Što je ulov veći, a riba atraktivnija to je i zadovoljstvo kojem svi stremimo veće. A ako je još riječ o ribi koja se ne lovi često, ili se barem do sada još nije našla na vlastitoj udici, tada je zadovoljstvo doslovno neizmjerno.

ZBUNJENA ZNANOST

Jedna od vrsta čiji ulov uvijek pruža izuzetno zadovoljstvo je lampuga. Ova je riba zahvaljujući globalnom zatopljenju polako prodrla do krajnjeg sjevera Jadrana zbog čega su ljubitelji panule u tom dijelu našeg mora jako sretni.

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758) riba je iz obitelji Coryphaenidae. U literaturi se obitelj Coryphaenidae često prevodi hrvatskim nazivom skušovke, što je potpuno pogrešno jer je latinski naziv za obitelj skušovki Scombridae. Činjenica je da obitelj Coryphaenidae još uvijek nema službeni hrvatski naziv ni prijevod.

Lampuga je jedini predstavnik svoje obitelji u Jadranu. Karakteristične je, i možemo reći, jedinstvene građe. Ima dugo i bočno vrlo spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama od kojih je repna izrazito jaka. Čeljust je u lampuge snažna i velika, što već na prvi pogled odaje beskompromisnog predatora.

---

image

Čeljust je jaka i za plijen pogubna

---

Boja lampuge uvijek fascinira. S leđne je strane modrikasto–zlatasto–zelenkasta, a s trbušne strane jasno srebrna. Sve se ove boje blještavo prelijevaju, zbog čega je mnogi smatraju jednom od najljepše obojenih riba Jadrana. Odrasli primjerci često imaju i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nažalost, vrlo brzo nakon uginuća, sve se te žive boje gase i u najvećem dijelu potpuno nestaju.

Spolno zreli mužjaci na čelu imaju okomito profiliranu krestu, karakterističnu izraslinu, koja je kod mladih jedinki i ženki vrlo mala i zaobljena ili je pak uopće nema.Ta je razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima toliko velika da su znanstvenici svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

Premda svjetski rekord iznosi 39 kilograma, i premda se povremeno čuje za ulove ostvarene na našem moru teške i preko dvadeset kilograma, lampuga u Jadranu prema službeno potvrđenim znanstvenim podacima naraste tek do jedan metar dužine i 4 kg težine.

BRZA PANULA

Kao tipičnog predatora toplog mora, lampugu se najuspješnije lovi u toplijem dijelu godine, i to na dva načina - panulom i spinningom. Panula za lampuge je brza površinska, i povlači se brzinom od 5 do 7, a katkad i do 10 čvorova, no ne više od trideset do pedeset metara za brodom.

Iz praktičnih razloga se u ovakvoj panuli ne lovi iz ruke, već se koristi štap s rolom. Štap bi trebao imati minimalnu težinu izbačaja od 50 do 100 grama dok bi rola trebala biti kapaciteta barem 100 m/0,50 mm. Naravno, manji multiplikator klase do 20 libri također će u potpunosti udovoljiti ovakvom lovu.

---

image

Leđna peraja lampuge je duga

---

Osnovna struna u panuli namijenjenoj lampugama ne treba biti deblja od 0,50 mm. Fluorokarbonski predvez dužine 2 metra koji se s osnovom spaja preko jakog i pouzdano okretnog zogulina ne bi trebao biti promjera ispod 0,40 mm. Olovno otežanje se u ovoj panuli u principu ne koristi, osim u izuzetno rijetkim situacijama kada se lampuge drže nešto dubljeg mora. Tada se mogu koristiti potapajući elementi poput montažnih olovnica u rasponu od 100 do 300 grama što zavisi o brzini povlačenja. Ako se ipak koriste, treba ih postaviti na osnovnu strunu iznad spojnog zogulina.

Udice za lov lampuga moraju izdržati silovit udarac i temperamentnu borbu, tako da su idealne kovanice širine luka 15 do 20 milimetara, kao i trokuke udice sličnih dimenzija.

MALO TRIKOVA

Brojne su varalice kojima se lampuge mogu uspješno loviti. Budući da je lovina površinski lovac, najlovniji su modeli koji mogu izdržati brzo povlačenje u gornjem sloju. To su u prvom redu runneri, sticker bitesi, popperi, varalice tipa kona s lamelastim suknjicama, razne metalne žlice, silikonske lignjice, kao i složene varalice poput teasera ili spinnerbaita.

---

image

Varalice sa strike point točkom u prednosti su nad ostalima

---

Premda se ulovi mogu ostvariti i dužim modelima, dužina varalica ne bi trebala prelaziti 15 centimetara.

Lampuga je dnevni lovac i u lovu se u najvećem broju slučajeva oslanja na vid, što znači da bi korištene varalice trebale biti jako vidljive. Sjajni, blještavi modeli s hologramskim uzorcima, strike point točkama i krupnim okom su u priličnoj prednosti nad običnim modelima. Osim toga, ako je varalica opremljena akustičnom komorom s kuckajućim kuglicama, puno će brže i uspješnije privući lampugu nego najblještavije gluhe verzije.

Jedan od uspješnijih trikova kojem pribjegavaju pasionirani panulaši lampuga je lov s vodenom kuglom koja se postavlja neposredno iznad spojnog zogulina. Njena je uloga ista kao i kod bird-teasera u lovu na tune. U povlačenju vodena kugla prska i lupa po površini što provjereno privlači lampuge i s prilično velike udaljenosti.

BOCA KAO MAMAC

Panula se može vući i sa živim ješkama od kojih je najkorištenija iglica i cipal, pri čemu je brzina povlačenja znatno manja, ne iznad 2,5 milje.

Važno je napomenuti da se varalicama ostvaruju brojniji ulovi, dok su ulovi ostvareni živim ješkama manje brojni, ali u prosjeku znatno teži. Najveći ulovi lampuga su u pravilu ostvareni lovom sa živom ješkom.

Mnogi panulaši nakon ulova prve lampuge istu kroz usta i škržne zaklopce zavežu parangalskim konopcem i vuku za brodom na udaljenosti od desetak metara. Na taj način simuliraju živu i slobodnu lampugu koja prati brod. Njena uloga je privlačenja drugih lampuga, što se u najvećem broju slučajeva pokazalo kao vrlo uspješna taktika za nasukavanje većeg broja primjeraka.

A u nedostatku ulovljenih lampuga, vrlo efektna može biti i obična zelena plastična boca od mineralne vode, do polovice napunjena morem. Povlačenje takve boce za brodom je vizualno zvučni podražaj koji lampuge itekako dobro čuju i trenutno slijede.

OFFSHORE SPINNIG

Lampuge su društvene ribe, što znači da se kreću u manjim jatima. No, kao i većina pelagičkih vrsta, tako se i lampuge rado zadržavaju u blizini krupnijih plutajućih predmeta. Kada se naiđe na takav predmet, bila to građevinska paleta ili samo plutajuća nakupina plastičnog otpada, najpraktičnije je usporiti i bez gasa doplutati u blizinu, na domet izbačaja, i spinningom pokušati ostvariti ulov.

---

image

Na južnom Jadranu lampuga je čest ulov

---

U najvećem broju slučajeva lampuge se zadržavaju ispod ili u neposrednoj blizini takvog predmeta, što znači da je idealno varalice zabacivati u neposrednu blizinu i povlačiti ih što je moguće brže. Ako im varalica privuče pažnju, lampuge će je slijediti sve do broda i nerijetko ih napadati neposredno pred izvlačenje što je uvijek izuzetno uzbudljivo, eksplozivno i krajnje dinamično.

Pribor za ovakav lov treba biti usklađen s tehnikom i veličinom očekivane lovine. Varaličarski štap dužine od 2,1 do 2,7 metara, klase 20 libri, uparen s bacačkim multiplikatorom ili jačom rolom kapaciteta 100 m/0,50 mm na koju je namotana struna promjera 0,40 mm pravi je izbor za pučinski spinning lampuga. Predvez je obavezno fluorokarbonski, promjera nikada ispod 0,35 mm.

Najlovnije varalice za ovakav, pučinski spinning su sve metalne žlice, light jigovi, popperi, silikonci otežani jigg glavama, wobbleri, teški, veliki streameri, općenito sve varalice koje se mogu voditi brzo, izlomljenom putanjom u površinskom sloju mora.

ATRAKTIVNI SKOKOVI

Osim trollingom i spinningom, lampuge se katkad, ali rijetko, i u principu uvijek samo slučajno, ulove driftingom ili vertical jiggingom, kao i kančenicom prilikom izvlačenja ili spuštanja sistema.

Zakačena lampuga je izuzetno borbena i temperamentna riba i u zamaranju pruža vrlo snažan otpor. Na udici u pravilu skače iznad površine, što je uvijek izuzetno dramatičan doživljaj. U pokušaju da se oslobodi iskoristit će sve svoje fizičke potencijale - snagu, okretnost, izdržljivost i agresivnost. To znači da sve do trenutka kada se nađe u podmetaču ili na kuki, a što su neophodna pomagala kada je u pitanju lov ove ribe, konačni ishod nije siguran.

---

image

Odrasli primjerci budu crno istočkani

---

Pa čak i kad se nađe u brodu, lampuga će pokušati iskoristiti zadnje atome snage za spas. Budući da je klizava i temperamentna, ako ribolovac nije dovoljno oprezan, riba u tome može i uspjeti.

Budući da lampuga nakon uginuća u kratkom vremenu izgubi najveći dio svojih atraktivnih boja, ako se ulov želi zabilježiti kamerom ili fotoaparatom, treba biti brz.

Ulovljenu je lampugu kao i većinu pelagičke ribe potrebno otkrviti, za što je dovoljno čim prije joj izvaditi joj škrge. Naime, meso lampuge nije posebno ukusno ni traženo dok neotkrvljeno ima i lagano kiselkast okus. Ipak, svi se majstori kužinavanja slažu da je lampuga sasvim ukusna i dobra filetirana pa pečena na žaru, naravno, najprije kožom prema žaru, a potom okrenuta, baš kao što bi se pekao ramstek, kratko, a dobro.

---

NAJBRŽI MIGRATOR

Lampuga je tipična pelagička vrsta otvorenog Jadrana, no često se može naći i u unutrašnjim kanalima. Znatno je brojnija na južnom i srednjem Jadranu, a zadržava se isključivo u gornjem sloju mora pri čemu izuzetno rijetko zaranja dublje od desetak metara. U potrazi za hranom prevaljuje izuzetno velike udaljenosti, zbog čega se smatra jednom od najbržih migratorskih pučinskih riba. Najbrojnija je u toplijem dijelu godine, dok se zimi gotovo uopće ne viđa.

Na otvorenom moru su joj glavna hrana pučinska sitna plava riba poput srdela, inćuna i iglica, a u uzobalnom dijelu cipli. Mrijesti se u proljeće kada se približava vrlo blizu obali. Iznimno brzo raste, prema nekim istraživanjima čak najbrže od svih riba. Životni vijek joj je do 4 godine.

---

---

image

Netom ulovljena lampuga presijava se u blještavim nijansama modre, zelene i zlatne

------
image

Krestu imaju samo odrasli mužjaci

------
image

Unutrašnjost usta je nazubljena sitnim unatrag povijenim zubima tako da bijega nema

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Malo je riba koje se atraktivnošću mogu mjeriti s lampugom. Neprestano u pokretu i potrazi za plijenom, ovaj je pučinski lovac na posebnoj meti pasioniranih panulaša svjetskih mora, pa tako i našeg Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adrenalinska bitka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Malo je riba koje se atraktivnošću mogu mjeriti s lampugom. Neprestano u pokretu i potrazi za plijenom, ovaj je pučinski lovac na posebnoj meti pasioniranih panulaša svjetskih mora, pa tako i našeg Jadrana adrenalinska bitka 2 0 9081 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-16 12:27:24 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 12:28:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-16 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Malo je riba koje se atraktivnošću mogu mjeriti s lampugom. Neprestano u pokretu i potrazi za plijenom, ovaj je pučinski lovac na posebnoj meti pasioniranih panulaša svjetskih mora, pa tako i našeg Jadrana [metadata] => robots= author= title=Panulom i spinningom na jedinstvenog pučinskog lovca: donosimo sve o ribolovu lampuge [metakey] => lampuga, kako loviti lampuge, Boris Bulić, ribolov, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631471.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631486.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631484.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631483.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631482.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631480.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631479.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631478.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631477.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631476.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631475.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631474.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631473.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631472.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631470.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631469.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631468.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6631467.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/16\/6670891.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Finale jedne neizvjesne borbe<\/p>","

Na ju\u017enom Jadranu lampuga je \u010dest ulov<\/p>","

Varalice sa strike point to\u010dkom u prednosti su nad ostalima<\/p>","

Le\u0111na peraja lampuge je duga<\/p>","

Odrasli primjerci budu crno isto\u010dkani<\/p>","

Veliki mu\u017ejak na udici<\/p>","

Zamaranje lampuge uvijek je atraktivno<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Za brod zavezana lampuga \u010desto privla\u010di ostatak jata<\/p>","

Lampuga \u010desto dijeli lovno podru\u010dje sa \u0161karmom<\/p>","

Ovakvi su ulovi sve \u010de\u0161\u0107i<\/p>","

Netom ulovljena lampuga presijava se u blje\u0161tavim nijansama modre, zelene i zlatne<\/p>","

Premda se \u010desto love trofejni primjerci, slu\u017ebene su dimenzije lampuge jo\u0161 uvijek metar du\u017eine i 4 kg<\/p>","

Krestu imaju samo odrasli mu\u017ejaci<\/p>","

Za Novigradsko je more ovo kapitalan primjerak<\/p>","

Dvije palamide, trupac i lampuga - dobar rezultat panule od sat vremena<\/p>","

\u010celjust je jaka i za plijen pogubna<\/p>","

Prihvat uvijek treba odraditi oprarom ili kukom<\/p>","

Unutra\u0161njost usta je nazubljena sitnim unatrag povijenim zubima tako da bijega nema<\/p>","

Sav trud se definitivno isplatio<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1364","hd_6631471_1920.jpg":"1920x1080","k_6631471_1280.jpg":"1280x1280","k_6631471_1024.jpg":"1024x1024","k_6631471_640.jpg":"640x640","k_6631471_480.jpg":"480x480","k_6631471_340.jpg":"340x340","k_6631471_220.jpg":"220x220","o_6631471_1280.jpg":"1280x909","o_6631471_1024.jpg":"1024x727","o_6631471_640.jpg":"640x454","o_6631471_480.jpg":"480x341","o_6631471_340.jpg":"340x241","o_6631471_220.jpg":"220x156","h_6631471_1280.jpg":"1280x854","h_6631471_1024.jpg":"1024x683","h_6631471_640.jpg":"640x427","h_6631471_480.jpg":"480x320","h_6631471_340.jpg":"340x227","h_6631471_220.jpg":"220x147","pp_6631471_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631471_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631471_640.jpg":"640x814","pp_6631471_480.jpg":"480x611","pp_6631471_340.jpg":"340x432","pp_6631471_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6631486_1920.jpg":"1920x1080","k_6631486_1280.jpg":"1280x1280","k_6631486_1024.jpg":"1024x1024","k_6631486_640.jpg":"640x640","k_6631486_480.jpg":"480x480","k_6631486_340.jpg":"340x340","k_6631486_220.jpg":"220x220","o_6631486_1280.jpg":"1280x1706","o_6631486_1024.jpg":"1024x1365","o_6631486_640.jpg":"640x853","o_6631486_480.jpg":"480x640","o_6631486_340.jpg":"340x453","o_6631486_220.jpg":"220x293","h_6631486_1280.jpg":"1280x854","h_6631486_1024.jpg":"1024x683","h_6631486_640.jpg":"640x427","h_6631486_480.jpg":"480x320","h_6631486_340.jpg":"340x227","h_6631486_220.jpg":"220x147","pp_6631486_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631486_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631486_640.jpg":"640x814","pp_6631486_480.jpg":"480x611","pp_6631486_340.jpg":"340x432","pp_6631486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6631484_1920.jpg":"1920x1080","k_6631484_1280.jpg":"1280x1280","k_6631484_1024.jpg":"1024x1024","k_6631484_640.jpg":"640x640","k_6631484_480.jpg":"480x480","k_6631484_340.jpg":"340x340","k_6631484_220.jpg":"220x220","o_6631484_1280.jpg":"1280x1706","o_6631484_1024.jpg":"1024x1365","o_6631484_640.jpg":"640x853","o_6631484_480.jpg":"480x640","o_6631484_340.jpg":"340x453","o_6631484_220.jpg":"220x293","h_6631484_1280.jpg":"1280x854","h_6631484_1024.jpg":"1024x683","h_6631484_640.jpg":"640x427","h_6631484_480.jpg":"480x320","h_6631484_340.jpg":"340x227","h_6631484_220.jpg":"220x147","pp_6631484_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631484_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631484_640.jpg":"640x814","pp_6631484_480.jpg":"480x611","pp_6631484_340.jpg":"340x432","pp_6631484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631483_1920.jpg":"1920x1080","k_6631483_1280.jpg":"1280x1280","k_6631483_1024.jpg":"1024x1024","k_6631483_640.jpg":"640x640","k_6631483_480.jpg":"480x480","k_6631483_340.jpg":"340x340","k_6631483_220.jpg":"220x220","o_6631483_1280.jpg":"1280x960","o_6631483_1024.jpg":"1024x768","o_6631483_640.jpg":"640x480","o_6631483_480.jpg":"480x360","o_6631483_340.jpg":"340x255","o_6631483_220.jpg":"220x165","h_6631483_1280.jpg":"1280x854","h_6631483_1024.jpg":"1024x683","h_6631483_640.jpg":"640x427","h_6631483_480.jpg":"480x320","h_6631483_340.jpg":"340x227","h_6631483_220.jpg":"220x147","pp_6631483_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631483_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631483_640.jpg":"640x814","pp_6631483_480.jpg":"480x611","pp_6631483_340.jpg":"340x432","pp_6631483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631482_1920.jpg":"1920x1080","k_6631482_1280.jpg":"1280x1280","k_6631482_1024.jpg":"1024x1024","k_6631482_640.jpg":"640x640","k_6631482_480.jpg":"480x480","k_6631482_340.jpg":"340x340","k_6631482_220.jpg":"220x220","o_6631482_1280.jpg":"1280x960","o_6631482_1024.jpg":"1024x768","o_6631482_640.jpg":"640x480","o_6631482_480.jpg":"480x360","o_6631482_340.jpg":"340x255","o_6631482_220.jpg":"220x165","h_6631482_1280.jpg":"1280x854","h_6631482_1024.jpg":"1024x683","h_6631482_640.jpg":"640x427","h_6631482_480.jpg":"480x320","h_6631482_340.jpg":"340x227","h_6631482_220.jpg":"220x147","pp_6631482_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631482_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631482_640.jpg":"640x814","pp_6631482_480.jpg":"480x611","pp_6631482_340.jpg":"340x432","pp_6631482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_6631480_1920.jpg":"1920x1080","k_6631480_1280.jpg":"1280x1280","k_6631480_1024.jpg":"1024x1024","k_6631480_640.jpg":"640x640","k_6631480_480.jpg":"480x480","k_6631480_340.jpg":"340x340","k_6631480_220.jpg":"220x220","o_6631480_1280.jpg":"1280x718","o_6631480_1024.jpg":"1024x574","o_6631480_640.jpg":"640x359","o_6631480_480.jpg":"480x269","o_6631480_340.jpg":"340x190","o_6631480_220.jpg":"220x123","h_6631480_1280.jpg":"1280x854","h_6631480_1024.jpg":"1024x683","h_6631480_640.jpg":"640x427","h_6631480_480.jpg":"480x320","h_6631480_340.jpg":"340x227","h_6631480_220.jpg":"220x147","pp_6631480_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631480_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631480_640.jpg":"640x814","pp_6631480_480.jpg":"480x611","pp_6631480_340.jpg":"340x432","pp_6631480_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_6631479_1920.jpg":"1920x1080","k_6631479_1280.jpg":"1280x1280","k_6631479_1024.jpg":"1024x1024","k_6631479_640.jpg":"640x640","k_6631479_480.jpg":"480x480","k_6631479_340.jpg":"340x340","k_6631479_220.jpg":"220x220","o_6631479_1280.jpg":"1280x718","o_6631479_1024.jpg":"1024x574","o_6631479_640.jpg":"640x359","o_6631479_480.jpg":"480x269","o_6631479_340.jpg":"340x190","o_6631479_220.jpg":"220x123","h_6631479_1280.jpg":"1280x854","h_6631479_1024.jpg":"1024x683","h_6631479_640.jpg":"640x427","h_6631479_480.jpg":"480x320","h_6631479_340.jpg":"340x227","h_6631479_220.jpg":"220x147","pp_6631479_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631479_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631479_640.jpg":"640x814","pp_6631479_480.jpg":"480x611","pp_6631479_340.jpg":"340x432","pp_6631479_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_6631478_1920.jpg":"1920x1080","k_6631478_1280.jpg":"1280x1280","k_6631478_1024.jpg":"1024x1024","k_6631478_640.jpg":"640x640","k_6631478_480.jpg":"480x480","k_6631478_340.jpg":"340x340","k_6631478_220.jpg":"220x220","o_6631478_1280.jpg":"1280x2279","o_6631478_1024.jpg":"1024x1823","o_6631478_640.jpg":"640x1139","o_6631478_480.jpg":"480x854","o_6631478_340.jpg":"340x605","o_6631478_220.jpg":"220x391","h_6631478_1280.jpg":"1280x854","h_6631478_1024.jpg":"1024x683","h_6631478_640.jpg":"640x427","h_6631478_480.jpg":"480x320","h_6631478_340.jpg":"340x227","h_6631478_220.jpg":"220x147","pp_6631478_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631478_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631478_640.jpg":"640x814","pp_6631478_480.jpg":"480x611","pp_6631478_340.jpg":"340x432","pp_6631478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631477_1920.jpg":"1920x1080","k_6631477_1280.jpg":"1280x1280","k_6631477_1024.jpg":"1024x1024","k_6631477_640.jpg":"640x640","k_6631477_480.jpg":"480x480","k_6631477_340.jpg":"340x340","k_6631477_220.jpg":"220x220","o_6631477_1280.jpg":"1280x960","o_6631477_1024.jpg":"1024x768","o_6631477_640.jpg":"640x480","o_6631477_480.jpg":"480x360","o_6631477_340.jpg":"340x255","o_6631477_220.jpg":"220x165","h_6631477_1280.jpg":"1280x854","h_6631477_1024.jpg":"1024x683","h_6631477_640.jpg":"640x427","h_6631477_480.jpg":"480x320","h_6631477_340.jpg":"340x227","h_6631477_220.jpg":"220x147","pp_6631477_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631477_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631477_640.jpg":"640x814","pp_6631477_480.jpg":"480x611","pp_6631477_340.jpg":"340x432","pp_6631477_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3419","hd_6631476_1920.jpg":"1920x1080","k_6631476_1280.jpg":"1280x1280","k_6631476_1024.jpg":"1024x1024","k_6631476_640.jpg":"640x640","k_6631476_480.jpg":"480x480","k_6631476_340.jpg":"340x340","k_6631476_220.jpg":"220x220","o_6631476_1280.jpg":"1280x2279","o_6631476_1024.jpg":"1024x1823","o_6631476_640.jpg":"640x1139","o_6631476_480.jpg":"480x854","o_6631476_340.jpg":"340x605","o_6631476_220.jpg":"220x391","h_6631476_1280.jpg":"1280x854","h_6631476_1024.jpg":"1024x683","h_6631476_640.jpg":"640x427","h_6631476_480.jpg":"480x320","h_6631476_340.jpg":"340x227","h_6631476_220.jpg":"220x147","pp_6631476_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631476_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631476_640.jpg":"640x814","pp_6631476_480.jpg":"480x611","pp_6631476_340.jpg":"340x432","pp_6631476_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1162","hd_6631475_1920.jpg":"1920x1080","k_6631475_1280.jpg":"1280x1280","k_6631475_1024.jpg":"1024x1024","k_6631475_640.jpg":"640x640","k_6631475_480.jpg":"480x480","k_6631475_340.jpg":"340x340","k_6631475_220.jpg":"220x220","o_6631475_1280.jpg":"1280x774","o_6631475_1024.jpg":"1024x619","o_6631475_640.jpg":"640x387","o_6631475_480.jpg":"480x290","o_6631475_340.jpg":"340x205","o_6631475_220.jpg":"220x133","h_6631475_1280.jpg":"1280x854","h_6631475_1024.jpg":"1024x683","h_6631475_640.jpg":"640x427","h_6631475_480.jpg":"480x320","h_6631475_340.jpg":"340x227","h_6631475_220.jpg":"220x147","pp_6631475_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631475_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631475_640.jpg":"640x814","pp_6631475_480.jpg":"480x611","pp_6631475_340.jpg":"340x432","pp_6631475_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_6631474_1920.jpg":"1920x1080","k_6631474_1280.jpg":"1280x1280","k_6631474_1024.jpg":"1024x1024","k_6631474_640.jpg":"640x640","k_6631474_480.jpg":"480x480","k_6631474_340.jpg":"340x340","k_6631474_220.jpg":"220x220","o_6631474_1280.jpg":"1280x1920","o_6631474_1024.jpg":"1024x1536","o_6631474_640.jpg":"640x960","o_6631474_480.jpg":"480x720","o_6631474_340.jpg":"340x510","o_6631474_220.jpg":"220x330","h_6631474_1280.jpg":"1280x854","h_6631474_1024.jpg":"1024x683","h_6631474_640.jpg":"640x427","h_6631474_480.jpg":"480x320","h_6631474_340.jpg":"340x227","h_6631474_220.jpg":"220x147","pp_6631474_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631474_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631474_640.jpg":"640x814","pp_6631474_480.jpg":"480x611","pp_6631474_340.jpg":"340x432","pp_6631474_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6631473_1920.jpg":"1920x1080","k_6631473_1280.jpg":"1280x1280","k_6631473_1024.jpg":"1024x1024","k_6631473_640.jpg":"640x640","k_6631473_480.jpg":"480x480","k_6631473_340.jpg":"340x340","k_6631473_220.jpg":"220x220","o_6631473_1280.jpg":"1280x1706","o_6631473_1024.jpg":"1024x1365","o_6631473_640.jpg":"640x853","o_6631473_480.jpg":"480x640","o_6631473_340.jpg":"340x453","o_6631473_220.jpg":"220x293","h_6631473_1280.jpg":"1280x854","h_6631473_1024.jpg":"1024x683","h_6631473_640.jpg":"640x427","h_6631473_480.jpg":"480x320","h_6631473_340.jpg":"340x227","h_6631473_220.jpg":"220x147","pp_6631473_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631473_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631473_640.jpg":"640x814","pp_6631473_480.jpg":"480x611","pp_6631473_340.jpg":"340x432","pp_6631473_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631472_1920.jpg":"1920x1080","k_6631472_1280.jpg":"1280x1280","k_6631472_1024.jpg":"1024x1024","k_6631472_640.jpg":"640x640","k_6631472_480.jpg":"480x480","k_6631472_340.jpg":"340x340","k_6631472_220.jpg":"220x220","o_6631472_1280.jpg":"1280x960","o_6631472_1024.jpg":"1024x768","o_6631472_640.jpg":"640x480","o_6631472_480.jpg":"480x360","o_6631472_340.jpg":"340x255","o_6631472_220.jpg":"220x165","h_6631472_1280.jpg":"1280x854","h_6631472_1024.jpg":"1024x683","h_6631472_640.jpg":"640x427","h_6631472_480.jpg":"480x320","h_6631472_340.jpg":"340x227","h_6631472_220.jpg":"220x147","pp_6631472_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631472_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631472_640.jpg":"640x814","pp_6631472_480.jpg":"480x611","pp_6631472_340.jpg":"340x432","pp_6631472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631470_1920.jpg":"1920x1080","k_6631470_1280.jpg":"1280x1280","k_6631470_1024.jpg":"1024x1024","k_6631470_640.jpg":"640x640","k_6631470_480.jpg":"480x480","k_6631470_340.jpg":"340x340","k_6631470_220.jpg":"220x220","o_6631470_1280.jpg":"1280x960","o_6631470_1024.jpg":"1024x768","o_6631470_640.jpg":"640x480","o_6631470_480.jpg":"480x360","o_6631470_340.jpg":"340x255","o_6631470_220.jpg":"220x165","h_6631470_1280.jpg":"1280x854","h_6631470_1024.jpg":"1024x683","h_6631470_640.jpg":"640x427","h_6631470_480.jpg":"480x320","h_6631470_340.jpg":"340x227","h_6631470_220.jpg":"220x147","pp_6631470_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631470_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631470_640.jpg":"640x814","pp_6631470_480.jpg":"480x611","pp_6631470_340.jpg":"340x432","pp_6631470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631469_1920.jpg":"1920x1080","k_6631469_1280.jpg":"1280x1280","k_6631469_1024.jpg":"1024x1024","k_6631469_640.jpg":"640x640","k_6631469_480.jpg":"480x480","k_6631469_340.jpg":"340x340","k_6631469_220.jpg":"220x220","o_6631469_1280.jpg":"1280x960","o_6631469_1024.jpg":"1024x768","o_6631469_640.jpg":"640x480","o_6631469_480.jpg":"480x360","o_6631469_340.jpg":"340x255","o_6631469_220.jpg":"220x165","h_6631469_1280.jpg":"1280x854","h_6631469_1024.jpg":"1024x683","h_6631469_640.jpg":"640x427","h_6631469_480.jpg":"480x320","h_6631469_340.jpg":"340x227","h_6631469_220.jpg":"220x147","pp_6631469_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631469_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631469_640.jpg":"640x814","pp_6631469_480.jpg":"480x611","pp_6631469_340.jpg":"340x432","pp_6631469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631468_1920.jpg":"1920x1080","k_6631468_1280.jpg":"1280x1280","k_6631468_1024.jpg":"1024x1024","k_6631468_640.jpg":"640x640","k_6631468_480.jpg":"480x480","k_6631468_340.jpg":"340x340","k_6631468_220.jpg":"220x220","o_6631468_1280.jpg":"1280x960","o_6631468_1024.jpg":"1024x768","o_6631468_640.jpg":"640x480","o_6631468_480.jpg":"480x360","o_6631468_340.jpg":"340x255","o_6631468_220.jpg":"220x165","h_6631468_1280.jpg":"1280x854","h_6631468_1024.jpg":"1024x683","h_6631468_640.jpg":"640x427","h_6631468_480.jpg":"480x320","h_6631468_340.jpg":"340x227","h_6631468_220.jpg":"220x147","pp_6631468_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631468_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631468_640.jpg":"640x814","pp_6631468_480.jpg":"480x611","pp_6631468_340.jpg":"340x432","pp_6631468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631467_1920.jpg":"1920x1080","k_6631467_1280.jpg":"1280x1280","k_6631467_1024.jpg":"1024x1024","k_6631467_640.jpg":"640x640","k_6631467_480.jpg":"480x480","k_6631467_340.jpg":"340x340","k_6631467_220.jpg":"220x220","o_6631467_1280.jpg":"1280x960","o_6631467_1024.jpg":"1024x768","o_6631467_640.jpg":"640x480","o_6631467_480.jpg":"480x360","o_6631467_340.jpg":"340x255","o_6631467_220.jpg":"220x165","h_6631467_1280.jpg":"1280x854","h_6631467_1024.jpg":"1024x683","h_6631467_640.jpg":"640x427","h_6631467_480.jpg":"480x320","h_6631467_340.jpg":"340x227","h_6631467_220.jpg":"220x147","pp_6631467_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631467_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631467_640.jpg":"640x814","pp_6631467_480.jpg":"480x611","pp_6631467_340.jpg":"340x432","pp_6631467_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2040","hd_6670891_1920.jpg":"1920x1080","k_6670891_1280.jpg":"1280x1280","k_6670891_1024.jpg":"1024x1024","k_6670891_640.jpg":"640x640","k_6670891_480.jpg":"480x480","k_6670891_340.jpg":"340x340","k_6670891_220.jpg":"220x220","o_6670891_1280.jpg":"1280x1360","o_6670891_1024.jpg":"1024x1088","o_6670891_640.jpg":"640x680","o_6670891_480.jpg":"480x510","o_6670891_340.jpg":"340x361","o_6670891_220.jpg":"220x233","h_6670891_1280.jpg":"1280x854","h_6670891_1024.jpg":"1024x683","h_6670891_640.jpg":"640x427","h_6670891_480.jpg":"480x320","h_6670891_340.jpg":"340x227","h_6670891_220.jpg":"220x147","pp_6670891_1280.jpg":"1280x1628","pp_6670891_1024.jpg":"1024x1303","pp_6670891_640.jpg":"640x814","pp_6670891_480.jpg":"480x611","pp_6670891_340.jpg":"340x432","pp_6670891_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7700558 Threads: 4 Questions: 1626764130 Slow queries: 4831682 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111161895 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/panulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge-1330880 [printLink] => /om/ribolov/panulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge-1330880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648085 [name] => lampuga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 07:52:23 [main_article_id] => 0 [alias] => lampuga [link] => /tag/lampuga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650675 [name] => kako loviti lampuge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 10:41:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lampuge [link] => /tag/kako-loviti-lampuge ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Malo je riba koje se atraktivnošću mogu mjeriti s lampugom. Neprestano u pokretu i potrazi za plijenom, ovaj je pučinski lovac na posebnoj meti pasioniranih panulaša svjetskih mora, pa tako i našeg Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adrenalinska bitka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panulom i spinningom na jedinstvenog pučinskog lovca: donosimo sve o ribolovu lampuge [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631471.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Finale jedne neizvjesne borbe

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631471.jpg [title] =>

Finale jedne neizvjesne borbe

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631486.jpg [title] =>

Na južnom Jadranu lampuga je čest ulov

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631484.jpg [title] =>

Varalice sa strike point točkom u prednosti su nad ostalima

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631483.jpg [title] =>

Leđna peraja lampuge je duga

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631482.jpg [title] =>

Odrasli primjerci budu crno istočkani

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631480.jpg [title] =>

Veliki mužjak na udici

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631479.jpg [title] =>

Zamaranje lampuge uvijek je atraktivno

 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631478.jpg [title] =>

Za brod zavezana lampuga često privlači ostatak jata

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631477.jpg [title] =>

Lampuga često dijeli lovno područje sa škarmom

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631476.jpg [title] =>

Ovakvi su ulovi sve češći

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631475.jpg [title] =>

Netom ulovljena lampuga presijava se u blještavim nijansama modre, zelene i zlatne

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631474.jpg [title] =>

Premda se često love trofejni primjerci, službene su dimenzije lampuge još uvijek metar dužine i 4 kg

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631473.jpg [title] =>

Krestu imaju samo odrasli mužjaci

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631472.jpg [title] =>

Za Novigradsko je more ovo kapitalan primjerak

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631470.jpg [title] =>

Dvije palamide, trupac i lampuga - dobar rezultat panule od sat vremena

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631469.jpg [title] =>

Čeljust je jaka i za plijen pogubna

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631468.jpg [title] =>

Prihvat uvijek treba odraditi oprarom ili kukom

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6631467.jpg [title] =>

Unutrašnjost usta je nazubljena sitnim unatrag povijenim zubima tako da bijega nema

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/16/6670891.jpg [title] =>

Sav trud se definitivno isplatio

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Premda postoji i ona relaksirajuća, da ne kažemo romantična strana ribolova, većina je ribolovnih pohoda usmjerena isključivo jednom osnovnom cilju – uloviti ribu. Naravno, pritom nikako nije svejedno kakva je i kolika ta riba. Što je ulov veći, a riba atraktivnija to je i zadovoljstvo kojem svi stremimo veće. A ako je još riječ o ribi koja se ne lovi često, ili se barem do sada još nije našla na vlastitoj udici, tada je zadovoljstvo doslovno neizmjerno.

ZBUNJENA ZNANOST

Jedna od vrsta čiji ulov uvijek pruža izuzetno zadovoljstvo je lampuga. Ova je riba zahvaljujući globalnom zatopljenju polako prodrla do krajnjeg sjevera Jadrana zbog čega su ljubitelji panule u tom dijelu našeg mora jako sretni.

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758) riba je iz obitelji Coryphaenidae. U literaturi se obitelj Coryphaenidae često prevodi hrvatskim nazivom skušovke, što je potpuno pogrešno jer je latinski naziv za obitelj skušovki Scombridae. Činjenica je da obitelj Coryphaenidae još uvijek nema službeni hrvatski naziv ni prijevod.

Lampuga je jedini predstavnik svoje obitelji u Jadranu. Karakteristične je, i možemo reći, jedinstvene građe. Ima dugo i bočno vrlo spljošteno tijelo s vrlo razvijenim perajama od kojih je repna izrazito jaka. Čeljust je u lampuge snažna i velika, što već na prvi pogled odaje beskompromisnog predatora.

---

image

Čeljust je jaka i za plijen pogubna

---

Boja lampuge uvijek fascinira. S leđne je strane modrikasto–zlatasto–zelenkasta, a s trbušne strane jasno srebrna. Sve se ove boje blještavo prelijevaju, zbog čega je mnogi smatraju jednom od najljepše obojenih riba Jadrana. Odrasli primjerci često imaju i niz crnih točkica po trbušnoj strani. Nažalost, vrlo brzo nakon uginuća, sve se te žive boje gase i u najvećem dijelu potpuno nestaju.

Spolno zreli mužjaci na čelu imaju okomito profiliranu krestu, karakterističnu izraslinu, koja je kod mladih jedinki i ženki vrlo mala i zaobljena ili je pak uopće nema.Ta je razlika u obojenosti i općem fizičkom izgledu lampuge u različitim životnim stadijima toliko velika da su znanstvenici svojedobno smatrali da postoji čak 19 različitih vrsta lampuga.

Premda svjetski rekord iznosi 39 kilograma, i premda se povremeno čuje za ulove ostvarene na našem moru teške i preko dvadeset kilograma, lampuga u Jadranu prema službeno potvrđenim znanstvenim podacima naraste tek do jedan metar dužine i 4 kg težine.

BRZA PANULA

Kao tipičnog predatora toplog mora, lampugu se najuspješnije lovi u toplijem dijelu godine, i to na dva načina - panulom i spinningom. Panula za lampuge je brza površinska, i povlači se brzinom od 5 do 7, a katkad i do 10 čvorova, no ne više od trideset do pedeset metara za brodom.

Iz praktičnih razloga se u ovakvoj panuli ne lovi iz ruke, već se koristi štap s rolom. Štap bi trebao imati minimalnu težinu izbačaja od 50 do 100 grama dok bi rola trebala biti kapaciteta barem 100 m/0,50 mm. Naravno, manji multiplikator klase do 20 libri također će u potpunosti udovoljiti ovakvom lovu.

---

image

Leđna peraja lampuge je duga

---

Osnovna struna u panuli namijenjenoj lampugama ne treba biti deblja od 0,50 mm. Fluorokarbonski predvez dužine 2 metra koji se s osnovom spaja preko jakog i pouzdano okretnog zogulina ne bi trebao biti promjera ispod 0,40 mm. Olovno otežanje se u ovoj panuli u principu ne koristi, osim u izuzetno rijetkim situacijama kada se lampuge drže nešto dubljeg mora. Tada se mogu koristiti potapajući elementi poput montažnih olovnica u rasponu od 100 do 300 grama što zavisi o brzini povlačenja. Ako se ipak koriste, treba ih postaviti na osnovnu strunu iznad spojnog zogulina.

Udice za lov lampuga moraju izdržati silovit udarac i temperamentnu borbu, tako da su idealne kovanice širine luka 15 do 20 milimetara, kao i trokuke udice sličnih dimenzija.

MALO TRIKOVA

Brojne su varalice kojima se lampuge mogu uspješno loviti. Budući da je lovina površinski lovac, najlovniji su modeli koji mogu izdržati brzo povlačenje u gornjem sloju. To su u prvom redu runneri, sticker bitesi, popperi, varalice tipa kona s lamelastim suknjicama, razne metalne žlice, silikonske lignjice, kao i složene varalice poput teasera ili spinnerbaita.

---

image

Varalice sa strike point točkom u prednosti su nad ostalima

---

Premda se ulovi mogu ostvariti i dužim modelima, dužina varalica ne bi trebala prelaziti 15 centimetara.

Lampuga je dnevni lovac i u lovu se u najvećem broju slučajeva oslanja na vid, što znači da bi korištene varalice trebale biti jako vidljive. Sjajni, blještavi modeli s hologramskim uzorcima, strike point točkama i krupnim okom su u priličnoj prednosti nad običnim modelima. Osim toga, ako je varalica opremljena akustičnom komorom s kuckajućim kuglicama, puno će brže i uspješnije privući lampugu nego najblještavije gluhe verzije.

Jedan od uspješnijih trikova kojem pribjegavaju pasionirani panulaši lampuga je lov s vodenom kuglom koja se postavlja neposredno iznad spojnog zogulina. Njena je uloga ista kao i kod bird-teasera u lovu na tune. U povlačenju vodena kugla prska i lupa po površini što provjereno privlači lampuge i s prilično velike udaljenosti.

BOCA KAO MAMAC

Panula se može vući i sa živim ješkama od kojih je najkorištenija iglica i cipal, pri čemu je brzina povlačenja znatno manja, ne iznad 2,5 milje.

Važno je napomenuti da se varalicama ostvaruju brojniji ulovi, dok su ulovi ostvareni živim ješkama manje brojni, ali u prosjeku znatno teži. Najveći ulovi lampuga su u pravilu ostvareni lovom sa živom ješkom.

Mnogi panulaši nakon ulova prve lampuge istu kroz usta i škržne zaklopce zavežu parangalskim konopcem i vuku za brodom na udaljenosti od desetak metara. Na taj način simuliraju živu i slobodnu lampugu koja prati brod. Njena uloga je privlačenja drugih lampuga, što se u najvećem broju slučajeva pokazalo kao vrlo uspješna taktika za nasukavanje većeg broja primjeraka.

A u nedostatku ulovljenih lampuga, vrlo efektna može biti i obična zelena plastična boca od mineralne vode, do polovice napunjena morem. Povlačenje takve boce za brodom je vizualno zvučni podražaj koji lampuge itekako dobro čuju i trenutno slijede.

OFFSHORE SPINNIG

Lampuge su društvene ribe, što znači da se kreću u manjim jatima. No, kao i većina pelagičkih vrsta, tako se i lampuge rado zadržavaju u blizini krupnijih plutajućih predmeta. Kada se naiđe na takav predmet, bila to građevinska paleta ili samo plutajuća nakupina plastičnog otpada, najpraktičnije je usporiti i bez gasa doplutati u blizinu, na domet izbačaja, i spinningom pokušati ostvariti ulov.

---

image

Na južnom Jadranu lampuga je čest ulov

---

U najvećem broju slučajeva lampuge se zadržavaju ispod ili u neposrednoj blizini takvog predmeta, što znači da je idealno varalice zabacivati u neposrednu blizinu i povlačiti ih što je moguće brže. Ako im varalica privuče pažnju, lampuge će je slijediti sve do broda i nerijetko ih napadati neposredno pred izvlačenje što je uvijek izuzetno uzbudljivo, eksplozivno i krajnje dinamično.

Pribor za ovakav lov treba biti usklađen s tehnikom i veličinom očekivane lovine. Varaličarski štap dužine od 2,1 do 2,7 metara, klase 20 libri, uparen s bacačkim multiplikatorom ili jačom rolom kapaciteta 100 m/0,50 mm na koju je namotana struna promjera 0,40 mm pravi je izbor za pučinski spinning lampuga. Predvez je obavezno fluorokarbonski, promjera nikada ispod 0,35 mm.

Najlovnije varalice za ovakav, pučinski spinning su sve metalne žlice, light jigovi, popperi, silikonci otežani jigg glavama, wobbleri, teški, veliki streameri, općenito sve varalice koje se mogu voditi brzo, izlomljenom putanjom u površinskom sloju mora.

ATRAKTIVNI SKOKOVI

Osim trollingom i spinningom, lampuge se katkad, ali rijetko, i u principu uvijek samo slučajno, ulove driftingom ili vertical jiggingom, kao i kančenicom prilikom izvlačenja ili spuštanja sistema.

Zakačena lampuga je izuzetno borbena i temperamentna riba i u zamaranju pruža vrlo snažan otpor. Na udici u pravilu skače iznad površine, što je uvijek izuzetno dramatičan doživljaj. U pokušaju da se oslobodi iskoristit će sve svoje fizičke potencijale - snagu, okretnost, izdržljivost i agresivnost. To znači da sve do trenutka kada se nađe u podmetaču ili na kuki, a što su neophodna pomagala kada je u pitanju lov ove ribe, konačni ishod nije siguran.

---

image

Odrasli primjerci budu crno istočkani

---

Pa čak i kad se nađe u brodu, lampuga će pokušati iskoristiti zadnje atome snage za spas. Budući da je klizava i temperamentna, ako ribolovac nije dovoljno oprezan, riba u tome može i uspjeti.

Budući da lampuga nakon uginuća u kratkom vremenu izgubi najveći dio svojih atraktivnih boja, ako se ulov želi zabilježiti kamerom ili fotoaparatom, treba biti brz.

Ulovljenu je lampugu kao i većinu pelagičke ribe potrebno otkrviti, za što je dovoljno čim prije joj izvaditi joj škrge. Naime, meso lampuge nije posebno ukusno ni traženo dok neotkrvljeno ima i lagano kiselkast okus. Ipak, svi se majstori kužinavanja slažu da je lampuga sasvim ukusna i dobra filetirana pa pečena na žaru, naravno, najprije kožom prema žaru, a potom okrenuta, baš kao što bi se pekao ramstek, kratko, a dobro.

---

NAJBRŽI MIGRATOR

Lampuga je tipična pelagička vrsta otvorenog Jadrana, no često se može naći i u unutrašnjim kanalima. Znatno je brojnija na južnom i srednjem Jadranu, a zadržava se isključivo u gornjem sloju mora pri čemu izuzetno rijetko zaranja dublje od desetak metara. U potrazi za hranom prevaljuje izuzetno velike udaljenosti, zbog čega se smatra jednom od najbržih migratorskih pučinskih riba. Najbrojnija je u toplijem dijelu godine, dok se zimi gotovo uopće ne viđa.

Na otvorenom moru su joj glavna hrana pučinska sitna plava riba poput srdela, inćuna i iglica, a u uzobalnom dijelu cipli. Mrijesti se u proljeće kada se približava vrlo blizu obali. Iznimno brzo raste, prema nekim istraživanjima čak najbrže od svih riba. Životni vijek joj je do 4 godine.

---

---

image

Netom ulovljena lampuga presijava se u blještavim nijansama modre, zelene i zlatne

------
image

Krestu imaju samo odrasli mužjaci

------
image

Unutrašnjost usta je nazubljena sitnim unatrag povijenim zubima tako da bijega nema

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Finale jedne neizvjesne borbe


Na južnom Jadranu lampuga je čest ulov


Varalice sa strike point točkom u prednosti su nad ostalima


Leđna peraja lampuge je duga


Odrasli primjerci budu crno istočkani


Veliki mužjak na udici


Zamaranje lampuge uvijek je atraktivno

 


Za brod zavezana lampuga često privlači ostatak jata


Lampuga često dijeli lovno područje sa škarmom


Ovakvi su ulovi sve češći


Netom ulovljena lampuga presijava se u blještavim nijansama modre, zelene i zlatne


Premda se često love trofejni primjerci, službene su dimenzije lampuge još uvijek metar dužine i 4 kg


Krestu imaju samo odrasli mužjaci


Za Novigradsko je more ovo kapitalan primjerak


Dvije palamide, trupac i lampuga - dobar rezultat panule od sat vremena


Čeljust je jaka i za plijen pogubna


Prihvat uvijek treba odraditi oprarom ili kukom


Unutrašnjost usta je nazubljena sitnim unatrag povijenim zubima tako da bijega nema


Sav trud se definitivno isplatio

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/panulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge-1330880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ff4370f7082d92842208eb56758ea38850a74e81 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panulom+i+spinningom+na+jedinstvenog+pu%C4%8Dinskog+lovca%3A+donosimo+sve+o+ribolovu+lampuge&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge-1330880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fpanulom-i-spinningom-na-jedinstvenog-pucinskog-lovca-donosimo-sve-o-ribolovu-lampuge-1330880 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Malo je riba koje se atraktivnošću mogu mjeriti s lampugom. Neprestano u pokretu i potrazi za plijenom, ovaj je pučinski lovac na posebnoj meti pasioniranih panulaša svjetskih mora, pa tako i našeg Jadrana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adrenalinska bitka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

adrenalinska bitkaPanulom i spinningom na jedinstvenog pučinskog lovca: donosimo sve o ribolovu lampuge

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
16. listopada 2023. - 14:28

Premda postoji i ona relaksirajuća, da ne kažemo romantična strana ribolova, većina je ribolovnih pohoda usmjerena isključivo jednom osnovnom cilju – uloviti ribu. Naravno, pritom nikako nije svejedno kakva je i kolika ta riba. Što je ulov veći, a riba atraktivnija to je i zadovoljstvo kojem svi stremimo veće. A ako je još riječ o ribi koja se ne lovi često, ili se barem do sada još nije našla na vlastitoj udici, tada je zadovoljstvo doslovno neizmjerno.

ZBUNJENA ZNANOST

Jedna od vrsta čiji ulov uvijek pruža izuzetno zadovoljstvo je lampuga. Ova je riba zahvaljujući globalnom zatopljenju polako prodrla do krajnjeg sjevera Jadrana zbog čega su ljubitelji panule u tom dijelu našeg mora jako sretni.

Lampuga (Coryphaena hippurus, Linnaeus, 1758) riba je iz obitelji Coryphae...

14. svibanj 2024 12:53