stdClass Object ( [id] => 1218335 [title] => Opasnog ‘morskog aliena‘ nikako ne želite susresti u moru: murina napada iz čistog mira, otrovni su joj ugriz i krv, ako je ulovite ovo nipošto ne radite! [alias] => opasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ljeto je i tko se god može spustiti do mora i u njemu naći osvježenje taj će to i napraviti. Naravno, oni koji mogu zaroniti i usput potražiti koju ribu, priliku nipošto neće propustiti, baš kao ni oni koji tu istu ribu mogu potražiti udicom, bilo s obale bilo iz barke. Nažalost, crna statistika je neumoljiva, a njeni brojevi jasno pokazuju koliko se malo zna o opasnostima koje krije podmorje.

CRNA STATISTIKA

Život pod morem je specifičan ponajprije zbog medija u kojem se odvija, a koji je nama kao vrsti koja okružena zrakom diše plućima zapravo potpuno stran. Zakonitosti su pod morem potpuno drukčije nego na kopnu, pri čemu je jedna od temeljnih odrednica zasnovana na motu pojesti i ne biti pojeden.

Priroda je u tom smislu iznašla nebrojeno rješenja tako da je svaka vrsta našla svoju nišu i u njoj nekakav zaklon. Neke se vrste uzdaju u svoju veličinu ili brzinu, neke imaju ljušture, neke se ukopavaju, neke skrivaju u kamenim labirintima škrapa, a neke su otrovne. Naravno, postoje i kombinacije koje te vrste onda stavljaju u sami vrh hranidbenog lanca čime su za sve u neposrednoj okolini životna prijetnja.

U trenutku kada se ribolovac, a katkada i slučajni prolaznik nađe u dometu takve vrste, posljedice mogu biti vrlo opasne a katkada i po život pogubne. Naravno, onaj tko zna kako se nositi s tim, lako može izbjeći neugodnost ili opasnost, no spomenuta crna statistika kaže da je puno više onih koji o tome ne znaju puno ili još gore, ne znaju ništa.

---

image

Njenom oku ništa ne promiče

---

NAPADA I BEZ RAZLOGA

Jedna od ribljih vrsta o kojoj se puno priča, ali se zapravo malo zna je murina žutošarka. Ova riba može biti duga do jedan i pol metar i pritom težiti više od 8 kilograma. Ima zmijoliko tijelo koje je prekriveno sluzavom i naboranom kožom bez ljusaka. Boje je ljubičasto-smeđe katkad i žućkasto-smeđe, s nepravilnim svjetlijim žućkastim mrljama.

Kožasta peraja je jedna i proteže se cijelim leđnim hrptom, oko repa te s donje strane tijela sve do analnog otvora. Glava je u odnosu na tijelo sitna i šiljata s velikim, prema natrag duboko usječenim ustima koja su naoružana brojnim šiljatim i vrlo oštrim zubima koji se nalaze i na nepcu

---

image

Iz ralja dvostruke čeljusti ništa se ne izvlači

---

Murina je tipična bentoska vrsta, najbrojnija na hridinastim terenima s tim da je nešto češća na južnom i srednjem Jadranu. Nalazimo je na dubinama od svega 5 pa do 50 metara dubine, i to najviše na pučinskim stranama otoka. Hrani se noću, svime na što naiđe u svom razbojničkom pohodu. S jednakim će tekom nasrnuti na hobotnicu, kakvog raka, kao i na strvinu.

Po naravi je vrlo agresivna i ćudljiva životinja. Nikada se ne zna kada i iz kojeg razloga može nasrnuti. Noćni je predator koji dan provodi u svojoj rupi s glavom na izlazu uvijek spremna da svakog neopreznog prolaznika, bez obzira na njegovu veličinu, pogosti svojim ugrizom.

---

image

Murina nastanjuje hridinasta dna

---

STALNA OPASNOST

Kao noćni predator lovi se svim udičarskim alatima, no katkada zađe i u vršu. Idealna ješka je srdela ili lignja, ali isto tako i bilo koja druga riba. Na udici pruža jak i konstantan otpor koji ne prestaje ni kada se izvuče na suho. U barci, dok ne ugine predstavlja stalnu opasnost jer čak i kad se čini da se potpuno primirila, može se iznenada izviti i ugristi bilo što što joj se nađe u blizini.

Ulovljena na udicu tijelom se uvija i formira tipične čvorove, pokušavajući se na taj način osloboditi udice. U takvom uvijanju najčešće potpuno zamrsi predvez pri čemu svo vrijeme neprekidno pokušava ugristi sve što joj se nađe nadohvat čeljusti uključujući i vlastito tijelo.

---

image

U izvlačenju murina formira karakteristične čvorove

---

Prihvat murine je uvijek povezan određenom dozom rizika. Prihvat kukom je pouzdan jedino ako kuka ima zazubac tako da nakon kačenja ne može spasti. U prihvatu podmetačem također treba biti oprezan, pogotovo ako se radi o većem primjerku.

Ako se murinu kao lovinu ne namjerava zadržati, najpametnije ju je odmah pustiti u more i to presijecanjem predveza.

Ako se pak namjerava zadržati, tada je treba čim prije usmrtiti, najpraktičnije presijecanjem kralježnice u vratnom dijelu, što nije nimalo jednostavan posao. Idealno je ulovljenu murinu spustiti u posebnu dobro pokrivenu kašetu te je, nakon što se dovoljno iscrpi, uz maksimalan oprez, usmrtiti.

---

image

Murina se ne predaje ni na suhom

---

JAKI OTROV

Čeljusni aparat murine je izuzetno jak. Ona će s lakoćom progristi gumu rukavice, čizme ili kišnog odijela, tako da bliski susret s njenim zubalom definitivno treba izbjegavati. Zabilježeni su slučajevi u kojima su murine, naizgled ničim izazvane, napadale ronioce koji su samo prolazili blizu njene rupe. Nijedan od tih napada nije prošao bez ozbiljnih posljedica.

---

image

Usta su duboko zarezana i puna oštrih čunjastih zuba

---

Osim izuzetno snažnog ugriza, sluz njenih ustiju ispunjena je i jednostaničnim otrovnim žlijezdama. Prema starijem tumačenju do trovanja dolazi upravo zbog tih jednostaničnih žlijezda koje u samoj rani luče otrov. Neka novija anatomska istraživanja niječu postojanje otrovnih žlijezda u ustima murine, ali isto tako ne objašnjavaju posljedice tipične za zatrovanu ranu. Bez obzira kojem se tumačenju priklonili, opasnost od nepredvidivog i agresivnog ponašanja ove ribe i dalje je jednako velika.

Da stvar bude gora, murina ima dvije čeljusti, baš poput Aliena iz SF filmova. Jedna je vidljiva kao i kod svih ostalih riba, dok je druga smještena u ždrijelu. U trenutku kada murina zagrize nekakav plijen, njena se ždrijelna čeljust otvara i pokreće prema naprijed da bi prihvatila zalogaj. U trenutku kada ga zagrize, prednja se čeljust otvara da bi omogućila stražnjoj povlačenje prema ždrijelu. Nakon što stražnja čeljust dospije u krajnji položaj, prednja se čeljust zatvara, a postupak gutanja ponavlja.

---

image

Kad zagrize, ne pušta

---

Osim toga i njena je krv otrovna, što znači da ako dospije u otvorenu ranu, oko ili u probavni trakt, može izazvati vrlo ozbiljne posljedice.

VIŠEGODIŠNJE POSLJEDICE

Bez obzira na to kako znanost i medicina tumače mehanizme otrovnosti ugriza, posljedice ugriza murine uvijek su strašne. Ugrizeno mjesto trenutno pocrveni, otekne i strahovito boli. Vrlo brzo dolazi do grčeva i otežanog disanja, dok se na mjestu ugriza eritrociti počinju raspadati.

Budući da su zubi murine povijeni prema natrag, rana malo kada izgleda uredno. Tkivo je najčešće potrgano što je uz spomenuti raspad eritrocita za saniranje rane vrlo otežavajuća okolnost. Naravno, kao i sve drugo na ovome svijetu, tako nakon nekog vremena i rana od ugriza murine zaraste, čime posljedice nažalost nisu gotove. Naime, ugrizeno mjesto dugo godina nakon ugriza ostaje utrnuto i ukočeno.

---

image

Pokušaj oslobađanja murine od udice može završiti i ovako

---

Dakle, ako se i dalje želite baviti ronjenjem uz stijene ili rock fishingom s vanjske strane otočnoga niza, računajte s tim da postoje i takve ribe kojima zubi nisu uvijek u direktnom kontaktu s mozgom, dok je razložno ponašanje daleko u sjeni pred histeričnom i krajnje nepredvidivom agresivnošću.

---

PEČENJE U KOŽI

Premda otrovna, murina je s gastronomskog stajališta, na mnogim dijelovima Jadrana cijenjena riba. Ima bijelo konzistentno meso s malo pravilno raspoređenih i lako predvidivih kostiju.

Može se pripremati na razne načine, no najukusnija je pomiješana s ostalom ribom u brudetu. Osim toga, posebno je atraktivna cijela pečena, u komadu, s tim da se prije pečenja mora oderati, začiniti začinskim biljem, te oderana ponovo vratiti u kožu koja se u međuvremenu izvratila, odnosno okrenula naopako.

Naravno, u jednostavnijoj se verziji može samo izrezati na fete, pa peći na gradelama. Važno je samo da bude do kraja termički obrađena.

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agresivna i ćudljiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => agresivna i ćudljiva 2 0 6946 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-22 10:47:45 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-23 07:29:20 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-23 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/22\/23164598.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800023.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800022.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800021.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800020.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800025.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800024.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800065.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800064.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800060.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800127.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800126.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800125.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/8800124.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/23164596.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/23164600.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/22\/23164602.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Murina nastanjuje hridinasta dna<\/p>","

Ovo nikada nemojte raditi<\/p>","

Murine koje ne namjeravate zadr\u017eati najpametnije je pustiti natrag u more<\/p>","

Murina se ne predaje ni na suhom<\/p>","

Iz ralja dvostruke \u010deljusti ni\u0161ta se ne izvla\u010di<\/p>","

Usta su duboko zarezana i puna o\u0161trih \u010dunjastih zuba<\/p>","

Njenom oku ni\u0161ta ne promi\u010de<\/p>","

Na pravoj ih po\u0161ti nije te\u0161ko uloviti<\/p>","

Kad zagrize, ne pu\u0161ta<\/p>","

U stanju je gristi i vlastito tijelo<\/p>","

U deranju se ko\u017ea svla\u010di, ba\u0161 kao \u010darapa<\/p>","

Oprezno dokle god je \u017eiva<\/p>","

Poku\u0161aj osloba\u0111anja murine od udice mo\u017ee zavr\u0161iti i ovako<\/p>","

U izvla\u010denju murina formira karakteristi\u010dne \u010dvorove<\/p>","

Na pojedinim dijelovima obale mogu se loviti i u pli\u0107acima<\/p>","

\u010cak i sa sasvim malim murinama treba rukovati oprezno<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_23164598_1920.jpg":"1920x1080","k_23164598_1280.jpg":"1280x1280","k_23164598_1024.jpg":"1024x1024","k_23164598_640.jpg":"640x640","k_23164598_480.jpg":"480x480","k_23164598_340.jpg":"340x340","k_23164598_220.jpg":"220x220","o_23164598_1280.jpg":"1280x853","o_23164598_1024.jpg":"1024x682","o_23164598_640.jpg":"640x426","o_23164598_480.jpg":"480x320","o_23164598_340.jpg":"340x226","o_23164598_220.jpg":"220x146","h_23164598_1280.jpg":"1280x854","h_23164598_1024.jpg":"1024x683","h_23164598_640.jpg":"640x427","h_23164598_480.jpg":"480x320","h_23164598_340.jpg":"340x227","h_23164598_220.jpg":"220x147","pp_23164598_1280.jpg":"1280x1628","pp_23164598_1024.jpg":"1024x1303","pp_23164598_640.jpg":"640x814","pp_23164598_480.jpg":"480x611","pp_23164598_340.jpg":"340x432","pp_23164598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800023_1920.jpg":"1920x1080","k_8800023_1280.jpg":"1280x1280","k_8800023_1024.jpg":"1024x1024","k_8800023_640.jpg":"640x640","k_8800023_480.jpg":"480x480","k_8800023_340.jpg":"340x340","k_8800023_220.jpg":"220x220","o_8800023_1280.jpg":"1280x960","o_8800023_1024.jpg":"1024x768","o_8800023_640.jpg":"640x480","o_8800023_480.jpg":"480x360","o_8800023_340.jpg":"340x255","o_8800023_220.jpg":"220x165","h_8800023_1280.jpg":"1280x854","h_8800023_1024.jpg":"1024x683","h_8800023_640.jpg":"640x427","h_8800023_480.jpg":"480x320","h_8800023_340.jpg":"340x227","h_8800023_220.jpg":"220x147","pp_8800023_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800023_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800023_640.jpg":"640x814","pp_8800023_480.jpg":"480x611","pp_8800023_340.jpg":"340x432","pp_8800023_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800022_1920.jpg":"1920x1080","k_8800022_1280.jpg":"1280x1280","k_8800022_1024.jpg":"1024x1024","k_8800022_640.jpg":"640x640","k_8800022_480.jpg":"480x480","k_8800022_340.jpg":"340x340","k_8800022_220.jpg":"220x220","o_8800022_1280.jpg":"1280x960","o_8800022_1024.jpg":"1024x768","o_8800022_640.jpg":"640x480","o_8800022_480.jpg":"480x360","o_8800022_340.jpg":"340x255","o_8800022_220.jpg":"220x165","h_8800022_1280.jpg":"1280x854","h_8800022_1024.jpg":"1024x683","h_8800022_640.jpg":"640x427","h_8800022_480.jpg":"480x320","h_8800022_340.jpg":"340x227","h_8800022_220.jpg":"220x147","pp_8800022_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800022_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800022_640.jpg":"640x814","pp_8800022_480.jpg":"480x611","pp_8800022_340.jpg":"340x432","pp_8800022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800021_1920.jpg":"1920x1080","k_8800021_1280.jpg":"1280x1280","k_8800021_1024.jpg":"1024x1024","k_8800021_640.jpg":"640x640","k_8800021_480.jpg":"480x480","k_8800021_340.jpg":"340x340","k_8800021_220.jpg":"220x220","o_8800021_1280.jpg":"1280x960","o_8800021_1024.jpg":"1024x768","o_8800021_640.jpg":"640x480","o_8800021_480.jpg":"480x360","o_8800021_340.jpg":"340x255","o_8800021_220.jpg":"220x165","h_8800021_1280.jpg":"1280x854","h_8800021_1024.jpg":"1024x683","h_8800021_640.jpg":"640x427","h_8800021_480.jpg":"480x320","h_8800021_340.jpg":"340x227","h_8800021_220.jpg":"220x147","pp_8800021_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800021_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800021_640.jpg":"640x814","pp_8800021_480.jpg":"480x611","pp_8800021_340.jpg":"340x432","pp_8800021_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800020_1920.jpg":"1920x1080","k_8800020_1280.jpg":"1280x1280","k_8800020_1024.jpg":"1024x1024","k_8800020_640.jpg":"640x640","k_8800020_480.jpg":"480x480","k_8800020_340.jpg":"340x340","k_8800020_220.jpg":"220x220","o_8800020_1280.jpg":"1280x960","o_8800020_1024.jpg":"1024x768","o_8800020_640.jpg":"640x480","o_8800020_480.jpg":"480x360","o_8800020_340.jpg":"340x255","o_8800020_220.jpg":"220x165","h_8800020_1280.jpg":"1280x854","h_8800020_1024.jpg":"1024x683","h_8800020_640.jpg":"640x427","h_8800020_480.jpg":"480x320","h_8800020_340.jpg":"340x227","h_8800020_220.jpg":"220x147","pp_8800020_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800020_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800020_640.jpg":"640x814","pp_8800020_480.jpg":"480x611","pp_8800020_340.jpg":"340x432","pp_8800020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800025_1920.jpg":"1920x1080","k_8800025_1280.jpg":"1280x1280","k_8800025_1024.jpg":"1024x1024","k_8800025_640.jpg":"640x640","k_8800025_480.jpg":"480x480","k_8800025_340.jpg":"340x340","k_8800025_220.jpg":"220x220","o_8800025_1280.jpg":"1280x960","o_8800025_1024.jpg":"1024x768","o_8800025_640.jpg":"640x480","o_8800025_480.jpg":"480x360","o_8800025_340.jpg":"340x255","o_8800025_220.jpg":"220x165","h_8800025_1280.jpg":"1280x854","h_8800025_1024.jpg":"1024x683","h_8800025_640.jpg":"640x427","h_8800025_480.jpg":"480x320","h_8800025_340.jpg":"340x227","h_8800025_220.jpg":"220x147","pp_8800025_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800025_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800025_640.jpg":"640x814","pp_8800025_480.jpg":"480x611","pp_8800025_340.jpg":"340x432","pp_8800025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800024_1920.jpg":"1920x1080","k_8800024_1280.jpg":"1280x1280","k_8800024_1024.jpg":"1024x1024","k_8800024_640.jpg":"640x640","k_8800024_480.jpg":"480x480","k_8800024_340.jpg":"340x340","k_8800024_220.jpg":"220x220","o_8800024_1280.jpg":"1280x960","o_8800024_1024.jpg":"1024x768","o_8800024_640.jpg":"640x480","o_8800024_480.jpg":"480x360","o_8800024_340.jpg":"340x255","o_8800024_220.jpg":"220x165","h_8800024_1280.jpg":"1280x854","h_8800024_1024.jpg":"1024x683","h_8800024_640.jpg":"640x427","h_8800024_480.jpg":"480x320","h_8800024_340.jpg":"340x227","h_8800024_220.jpg":"220x147","pp_8800024_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800024_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800024_640.jpg":"640x814","pp_8800024_480.jpg":"480x611","pp_8800024_340.jpg":"340x432","pp_8800024_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800065_1920.jpg":"1920x1080","k_8800065_1280.jpg":"1280x1280","k_8800065_1024.jpg":"1024x1024","k_8800065_640.jpg":"640x640","k_8800065_480.jpg":"480x480","k_8800065_340.jpg":"340x340","k_8800065_220.jpg":"220x220","o_8800065_1280.jpg":"1280x960","o_8800065_1024.jpg":"1024x768","o_8800065_640.jpg":"640x480","o_8800065_480.jpg":"480x360","o_8800065_340.jpg":"340x255","o_8800065_220.jpg":"220x165","h_8800065_1280.jpg":"1280x854","h_8800065_1024.jpg":"1024x683","h_8800065_640.jpg":"640x427","h_8800065_480.jpg":"480x320","h_8800065_340.jpg":"340x227","h_8800065_220.jpg":"220x147","pp_8800065_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800065_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800065_640.jpg":"640x814","pp_8800065_480.jpg":"480x611","pp_8800065_340.jpg":"340x432","pp_8800065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800064_1920.jpg":"1920x1080","k_8800064_1280.jpg":"1280x1280","k_8800064_1024.jpg":"1024x1024","k_8800064_640.jpg":"640x640","k_8800064_480.jpg":"480x480","k_8800064_340.jpg":"340x340","k_8800064_220.jpg":"220x220","o_8800064_1280.jpg":"1280x960","o_8800064_1024.jpg":"1024x768","o_8800064_640.jpg":"640x480","o_8800064_480.jpg":"480x360","o_8800064_340.jpg":"340x255","o_8800064_220.jpg":"220x165","h_8800064_1280.jpg":"1280x854","h_8800064_1024.jpg":"1024x683","h_8800064_640.jpg":"640x427","h_8800064_480.jpg":"480x320","h_8800064_340.jpg":"340x227","h_8800064_220.jpg":"220x147","pp_8800064_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800064_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800064_640.jpg":"640x814","pp_8800064_480.jpg":"480x611","pp_8800064_340.jpg":"340x432","pp_8800064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800060_1920.jpg":"1920x1080","k_8800060_1280.jpg":"1280x1280","k_8800060_1024.jpg":"1024x1024","k_8800060_640.jpg":"640x640","k_8800060_480.jpg":"480x480","k_8800060_340.jpg":"340x340","k_8800060_220.jpg":"220x220","o_8800060_1280.jpg":"1280x960","o_8800060_1024.jpg":"1024x768","o_8800060_640.jpg":"640x480","o_8800060_480.jpg":"480x360","o_8800060_340.jpg":"340x255","o_8800060_220.jpg":"220x165","h_8800060_1280.jpg":"1280x854","h_8800060_1024.jpg":"1024x683","h_8800060_640.jpg":"640x427","h_8800060_480.jpg":"480x320","h_8800060_340.jpg":"340x227","h_8800060_220.jpg":"220x147","pp_8800060_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800060_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800060_640.jpg":"640x814","pp_8800060_480.jpg":"480x611","pp_8800060_340.jpg":"340x432","pp_8800060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800127_1920.jpg":"1920x1080","k_8800127_1280.jpg":"1280x1280","k_8800127_1024.jpg":"1024x1024","k_8800127_640.jpg":"640x640","k_8800127_480.jpg":"480x480","k_8800127_340.jpg":"340x340","k_8800127_220.jpg":"220x220","o_8800127_1280.jpg":"1280x960","o_8800127_1024.jpg":"1024x768","o_8800127_640.jpg":"640x480","o_8800127_480.jpg":"480x360","o_8800127_340.jpg":"340x255","o_8800127_220.jpg":"220x165","h_8800127_1280.jpg":"1280x854","h_8800127_1024.jpg":"1024x683","h_8800127_640.jpg":"640x427","h_8800127_480.jpg":"480x320","h_8800127_340.jpg":"340x227","h_8800127_220.jpg":"220x147","pp_8800127_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800127_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800127_640.jpg":"640x814","pp_8800127_480.jpg":"480x611","pp_8800127_340.jpg":"340x432","pp_8800127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800126_1920.jpg":"1920x1080","k_8800126_1280.jpg":"1280x1280","k_8800126_1024.jpg":"1024x1024","k_8800126_640.jpg":"640x640","k_8800126_480.jpg":"480x480","k_8800126_340.jpg":"340x340","k_8800126_220.jpg":"220x220","o_8800126_1280.jpg":"1280x960","o_8800126_1024.jpg":"1024x768","o_8800126_640.jpg":"640x480","o_8800126_480.jpg":"480x360","o_8800126_340.jpg":"340x255","o_8800126_220.jpg":"220x165","h_8800126_1280.jpg":"1280x854","h_8800126_1024.jpg":"1024x683","h_8800126_640.jpg":"640x427","h_8800126_480.jpg":"480x320","h_8800126_340.jpg":"340x227","h_8800126_220.jpg":"220x147","pp_8800126_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800126_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800126_640.jpg":"640x814","pp_8800126_480.jpg":"480x611","pp_8800126_340.jpg":"340x432","pp_8800126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8800125_1920.jpg":"1920x1080","k_8800125_1280.jpg":"1280x1280","k_8800125_1024.jpg":"1024x1024","k_8800125_640.jpg":"640x640","k_8800125_480.jpg":"480x480","k_8800125_340.jpg":"340x340","k_8800125_220.jpg":"220x220","o_8800125_1280.jpg":"1280x960","o_8800125_1024.jpg":"1024x768","o_8800125_640.jpg":"640x480","o_8800125_480.jpg":"480x360","o_8800125_340.jpg":"340x255","o_8800125_220.jpg":"220x165","h_8800125_1280.jpg":"1280x854","h_8800125_1024.jpg":"1024x683","h_8800125_640.jpg":"640x427","h_8800125_480.jpg":"480x320","h_8800125_340.jpg":"340x227","h_8800125_220.jpg":"220x147","pp_8800125_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800125_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800125_640.jpg":"640x814","pp_8800125_480.jpg":"480x611","pp_8800125_340.jpg":"340x432","pp_8800125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_8800124_1920.jpg":"1920x1080","k_8800124_1280.jpg":"1280x1280","k_8800124_1024.jpg":"1024x1024","k_8800124_640.jpg":"640x640","k_8800124_480.jpg":"480x480","k_8800124_340.jpg":"340x340","k_8800124_220.jpg":"220x220","o_8800124_1280.jpg":"1280x1706","o_8800124_1024.jpg":"1024x1365","o_8800124_640.jpg":"640x853","o_8800124_480.jpg":"480x640","o_8800124_340.jpg":"340x453","o_8800124_220.jpg":"220x293","h_8800124_1280.jpg":"1280x854","h_8800124_1024.jpg":"1024x683","h_8800124_640.jpg":"640x427","h_8800124_480.jpg":"480x320","h_8800124_340.jpg":"340x227","h_8800124_220.jpg":"220x147","pp_8800124_1280.jpg":"1280x1628","pp_8800124_1024.jpg":"1024x1303","pp_8800124_640.jpg":"640x814","pp_8800124_480.jpg":"480x611","pp_8800124_340.jpg":"340x432","pp_8800124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23164596_1920.jpg":"1920x1080","k_23164596_1280.jpg":"1280x1280","k_23164596_1024.jpg":"1024x1024","k_23164596_640.jpg":"640x640","k_23164596_480.jpg":"480x480","k_23164596_340.jpg":"340x340","k_23164596_220.jpg":"220x220","o_23164596_1280.jpg":"1280x1706","o_23164596_1024.jpg":"1024x1365","o_23164596_640.jpg":"640x853","o_23164596_480.jpg":"480x640","o_23164596_340.jpg":"340x453","o_23164596_220.jpg":"220x293","h_23164596_1280.jpg":"1280x854","h_23164596_1024.jpg":"1024x683","h_23164596_640.jpg":"640x427","h_23164596_480.jpg":"480x320","h_23164596_340.jpg":"340x227","h_23164596_220.jpg":"220x147","pp_23164596_1280.jpg":"1280x1628","pp_23164596_1024.jpg":"1024x1303","pp_23164596_640.jpg":"640x814","pp_23164596_480.jpg":"480x611","pp_23164596_340.jpg":"340x432","pp_23164596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23164600_1920.jpg":"1920x1080","k_23164600_1280.jpg":"1280x1280","k_23164600_1024.jpg":"1024x1024","k_23164600_640.jpg":"640x640","k_23164600_480.jpg":"480x480","k_23164600_340.jpg":"340x340","k_23164600_220.jpg":"220x220","o_23164600_1280.jpg":"1280x1706","o_23164600_1024.jpg":"1024x1365","o_23164600_640.jpg":"640x853","o_23164600_480.jpg":"480x640","o_23164600_340.jpg":"340x453","o_23164600_220.jpg":"220x293","h_23164600_1280.jpg":"1280x854","h_23164600_1024.jpg":"1024x683","h_23164600_640.jpg":"640x427","h_23164600_480.jpg":"480x320","h_23164600_340.jpg":"340x227","h_23164600_220.jpg":"220x147","pp_23164600_1280.jpg":"1280x1628","pp_23164600_1024.jpg":"1024x1303","pp_23164600_640.jpg":"640x814","pp_23164600_480.jpg":"480x611","pp_23164600_340.jpg":"340x432","pp_23164600_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23164602_1920.jpg":"1920x1080","k_23164602_1280.jpg":"1280x1280","k_23164602_1024.jpg":"1024x1024","k_23164602_640.jpg":"640x640","k_23164602_480.jpg":"480x480","k_23164602_340.jpg":"340x340","k_23164602_220.jpg":"220x220","o_23164602_1280.jpg":"1280x1706","o_23164602_1024.jpg":"1024x1365","o_23164602_640.jpg":"640x853","o_23164602_480.jpg":"480x640","o_23164602_340.jpg":"340x453","o_23164602_220.jpg":"220x293","h_23164602_1280.jpg":"1280x854","h_23164602_1024.jpg":"1024x683","h_23164602_640.jpg":"640x427","h_23164602_480.jpg":"480x320","h_23164602_340.jpg":"340x227","h_23164602_220.jpg":"220x147","pp_23164602_1280.jpg":"1280x1628","pp_23164602_1024.jpg":"1024x1303","pp_23164602_640.jpg":"640x814","pp_23164602_480.jpg":"480x611","pp_23164602_340.jpg":"340x432","pp_23164602_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15038555 Threads: 2 Questions: 3153752868 Slow queries: 7042931 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235030604 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/opasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite-1218335 [printLink] => /om/ribolov/opasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite-1218335?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 258423 [name] => murina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => murina [link] => /tag/murina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 661985 [name] => opasne ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-03 15:10:42 [main_article_id] => 0 [alias] => opasne-ribe [link] => /tag/opasne-ribe ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672648 [name] => opasne ribe u jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-02 10:54:40 [main_article_id] => 0 [alias] => opasne-ribe-u-jadranu [link] => /tag/opasne-ribe-u-jadranu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688541 [name] => opasnosti iz mora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-23 09:16:45 [main_article_id] => 0 [alias] => opasnosti-iz-mora [link] => /tag/opasnosti-iz-mora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agresivna i ćudljiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Opasnog ‘morskog aliena‘ nikako ne želite susresti u moru: murina napada iz čistog mira, otrovni su joj ugriz i krv, ako je ulovite ovo nipošto ne radite! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-10-33-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/23164598.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/23164598.jpg [title] => Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800023.jpg [title] =>

Murina nastanjuje hridinasta dna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800022.jpg [title] =>

Ovo nikada nemojte raditi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800021.jpg [title] =>

Murine koje ne namjeravate zadržati najpametnije je pustiti natrag u more

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800020.jpg [title] =>

Murina se ne predaje ni na suhom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800025.jpg [title] =>

Iz ralja dvostruke čeljusti ništa se ne izvlači

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800024.jpg [title] =>

Usta su duboko zarezana i puna oštrih čunjastih zuba

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800065.jpg [title] =>

Njenom oku ništa ne promiče

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800064.jpg [title] =>

Na pravoj ih pošti nije teško uloviti

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800060.jpg [title] =>

Kad zagrize, ne pušta

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800127.jpg [title] =>

U stanju je gristi i vlastito tijelo

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800126.jpg [title] =>

U deranju se koža svlači, baš kao čarapa

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800125.jpg [title] =>

Oprezno dokle god je živa

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/8800124.jpg [title] =>

Pokušaj oslobađanja murine od udice može završiti i ovako

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/23164596.jpg [title] =>

U izvlačenju murina formira karakteristične čvorove

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/23164600.jpg [title] =>

Na pojedinim dijelovima obale mogu se loviti i u plićacima

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/22/23164602.jpg [title] =>

Čak i sa sasvim malim murinama treba rukovati oprezno

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ljeto je i tko se god može spustiti do mora i u njemu naći osvježenje taj će to i napraviti. Naravno, oni koji mogu zaroniti i usput potražiti koju ribu, priliku nipošto neće propustiti, baš kao ni oni koji tu istu ribu mogu potražiti udicom, bilo s obale bilo iz barke. Nažalost, crna statistika je neumoljiva, a njeni brojevi jasno pokazuju koliko se malo zna o opasnostima koje krije podmorje.

CRNA STATISTIKA

Život pod morem je specifičan ponajprije zbog medija u kojem se odvija, a koji je nama kao vrsti koja okružena zrakom diše plućima zapravo potpuno stran. Zakonitosti su pod morem potpuno drukčije nego na kopnu, pri čemu je jedna od temeljnih odrednica zasnovana na motu pojesti i ne biti pojeden.

Priroda je u tom smislu iznašla nebrojeno rješenja tako da je svaka vrsta našla svoju nišu i u njoj nekakav zaklon. Neke se vrste uzdaju u svoju veličinu ili brzinu, neke imaju ljušture, neke se ukopavaju, neke skrivaju u kamenim labirintima škrapa, a neke su otrovne. Naravno, postoje i kombinacije koje te vrste onda stavljaju u sami vrh hranidbenog lanca čime su za sve u neposrednoj okolini životna prijetnja.

U trenutku kada se ribolovac, a katkada i slučajni prolaznik nađe u dometu takve vrste, posljedice mogu biti vrlo opasne a katkada i po život pogubne. Naravno, onaj tko zna kako se nositi s tim, lako može izbjeći neugodnost ili opasnost, no spomenuta crna statistika kaže da je puno više onih koji o tome ne znaju puno ili još gore, ne znaju ništa.

---

image

Njenom oku ništa ne promiče

---

NAPADA I BEZ RAZLOGA

Jedna od ribljih vrsta o kojoj se puno priča, ali se zapravo malo zna je murina žutošarka. Ova riba može biti duga do jedan i pol metar i pritom težiti više od 8 kilograma. Ima zmijoliko tijelo koje je prekriveno sluzavom i naboranom kožom bez ljusaka. Boje je ljubičasto-smeđe katkad i žućkasto-smeđe, s nepravilnim svjetlijim žućkastim mrljama.

Kožasta peraja je jedna i proteže se cijelim leđnim hrptom, oko repa te s donje strane tijela sve do analnog otvora. Glava je u odnosu na tijelo sitna i šiljata s velikim, prema natrag duboko usječenim ustima koja su naoružana brojnim šiljatim i vrlo oštrim zubima koji se nalaze i na nepcu

---

image

Iz ralja dvostruke čeljusti ništa se ne izvlači

---

Murina je tipična bentoska vrsta, najbrojnija na hridinastim terenima s tim da je nešto češća na južnom i srednjem Jadranu. Nalazimo je na dubinama od svega 5 pa do 50 metara dubine, i to najviše na pučinskim stranama otoka. Hrani se noću, svime na što naiđe u svom razbojničkom pohodu. S jednakim će tekom nasrnuti na hobotnicu, kakvog raka, kao i na strvinu.

Po naravi je vrlo agresivna i ćudljiva životinja. Nikada se ne zna kada i iz kojeg razloga može nasrnuti. Noćni je predator koji dan provodi u svojoj rupi s glavom na izlazu uvijek spremna da svakog neopreznog prolaznika, bez obzira na njegovu veličinu, pogosti svojim ugrizom.

---

image

Murina nastanjuje hridinasta dna

---

STALNA OPASNOST

Kao noćni predator lovi se svim udičarskim alatima, no katkada zađe i u vršu. Idealna ješka je srdela ili lignja, ali isto tako i bilo koja druga riba. Na udici pruža jak i konstantan otpor koji ne prestaje ni kada se izvuče na suho. U barci, dok ne ugine predstavlja stalnu opasnost jer čak i kad se čini da se potpuno primirila, može se iznenada izviti i ugristi bilo što što joj se nađe u blizini.

Ulovljena na udicu tijelom se uvija i formira tipične čvorove, pokušavajući se na taj način osloboditi udice. U takvom uvijanju najčešće potpuno zamrsi predvez pri čemu svo vrijeme neprekidno pokušava ugristi sve što joj se nađe nadohvat čeljusti uključujući i vlastito tijelo.

---

image

U izvlačenju murina formira karakteristične čvorove

---

Prihvat murine je uvijek povezan određenom dozom rizika. Prihvat kukom je pouzdan jedino ako kuka ima zazubac tako da nakon kačenja ne može spasti. U prihvatu podmetačem također treba biti oprezan, pogotovo ako se radi o većem primjerku.

Ako se murinu kao lovinu ne namjerava zadržati, najpametnije ju je odmah pustiti u more i to presijecanjem predveza.

Ako se pak namjerava zadržati, tada je treba čim prije usmrtiti, najpraktičnije presijecanjem kralježnice u vratnom dijelu, što nije nimalo jednostavan posao. Idealno je ulovljenu murinu spustiti u posebnu dobro pokrivenu kašetu te je, nakon što se dovoljno iscrpi, uz maksimalan oprez, usmrtiti.

---

image

Murina se ne predaje ni na suhom

---

JAKI OTROV

Čeljusni aparat murine je izuzetno jak. Ona će s lakoćom progristi gumu rukavice, čizme ili kišnog odijela, tako da bliski susret s njenim zubalom definitivno treba izbjegavati. Zabilježeni su slučajevi u kojima su murine, naizgled ničim izazvane, napadale ronioce koji su samo prolazili blizu njene rupe. Nijedan od tih napada nije prošao bez ozbiljnih posljedica.

---

image

Usta su duboko zarezana i puna oštrih čunjastih zuba

---

Osim izuzetno snažnog ugriza, sluz njenih ustiju ispunjena je i jednostaničnim otrovnim žlijezdama. Prema starijem tumačenju do trovanja dolazi upravo zbog tih jednostaničnih žlijezda koje u samoj rani luče otrov. Neka novija anatomska istraživanja niječu postojanje otrovnih žlijezda u ustima murine, ali isto tako ne objašnjavaju posljedice tipične za zatrovanu ranu. Bez obzira kojem se tumačenju priklonili, opasnost od nepredvidivog i agresivnog ponašanja ove ribe i dalje je jednako velika.

Da stvar bude gora, murina ima dvije čeljusti, baš poput Aliena iz SF filmova. Jedna je vidljiva kao i kod svih ostalih riba, dok je druga smještena u ždrijelu. U trenutku kada murina zagrize nekakav plijen, njena se ždrijelna čeljust otvara i pokreće prema naprijed da bi prihvatila zalogaj. U trenutku kada ga zagrize, prednja se čeljust otvara da bi omogućila stražnjoj povlačenje prema ždrijelu. Nakon što stražnja čeljust dospije u krajnji položaj, prednja se čeljust zatvara, a postupak gutanja ponavlja.

---

image

Kad zagrize, ne pušta

---

Osim toga i njena je krv otrovna, što znači da ako dospije u otvorenu ranu, oko ili u probavni trakt, može izazvati vrlo ozbiljne posljedice.

VIŠEGODIŠNJE POSLJEDICE

Bez obzira na to kako znanost i medicina tumače mehanizme otrovnosti ugriza, posljedice ugriza murine uvijek su strašne. Ugrizeno mjesto trenutno pocrveni, otekne i strahovito boli. Vrlo brzo dolazi do grčeva i otežanog disanja, dok se na mjestu ugriza eritrociti počinju raspadati.

Budući da su zubi murine povijeni prema natrag, rana malo kada izgleda uredno. Tkivo je najčešće potrgano što je uz spomenuti raspad eritrocita za saniranje rane vrlo otežavajuća okolnost. Naravno, kao i sve drugo na ovome svijetu, tako nakon nekog vremena i rana od ugriza murine zaraste, čime posljedice nažalost nisu gotove. Naime, ugrizeno mjesto dugo godina nakon ugriza ostaje utrnuto i ukočeno.

---

image

Pokušaj oslobađanja murine od udice može završiti i ovako

---

Dakle, ako se i dalje želite baviti ronjenjem uz stijene ili rock fishingom s vanjske strane otočnoga niza, računajte s tim da postoje i takve ribe kojima zubi nisu uvijek u direktnom kontaktu s mozgom, dok je razložno ponašanje daleko u sjeni pred histeričnom i krajnje nepredvidivom agresivnošću.

---

PEČENJE U KOŽI

Premda otrovna, murina je s gastronomskog stajališta, na mnogim dijelovima Jadrana cijenjena riba. Ima bijelo konzistentno meso s malo pravilno raspoređenih i lako predvidivih kostiju.

Može se pripremati na razne načine, no najukusnija je pomiješana s ostalom ribom u brudetu. Osim toga, posebno je atraktivna cijela pečena, u komadu, s tim da se prije pečenja mora oderati, začiniti začinskim biljem, te oderana ponovo vratiti u kožu koja se u međuvremenu izvratila, odnosno okrenula naopako.

Naravno, u jednostavnijoj se verziji može samo izrezati na fete, pa peći na gradelama. Važno je samo da bude do kraja termički obrađena.

 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić

Murina nastanjuje hridinasta dna


Ovo nikada nemojte raditi


Murine koje ne namjeravate zadržati najpametnije je pustiti natrag u more


Murina se ne predaje ni na suhom


Iz ralja dvostruke čeljusti ništa se ne izvlači


Usta su duboko zarezana i puna oštrih čunjastih zuba


Njenom oku ništa ne promiče


Na pravoj ih pošti nije teško uloviti


Kad zagrize, ne pušta


U stanju je gristi i vlastito tijelo


U deranju se koža svlači, baš kao čarapa


Oprezno dokle god je živa


Pokušaj oslobađanja murine od udice može završiti i ovako


U izvlačenju murina formira karakteristične čvorove


Na pojedinim dijelovima obale mogu se loviti i u plićacima


Čak i sa sasvim malim murinama treba rukovati oprezno

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/opasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite-1218335 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6d321bba6563f162c81cdc26ddbf84df25203ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Opasnog+%E2%80%98morskog+aliena%E2%80%98+nikako+ne+%C5%BEelite+susresti+u+moru%3A+murina+napada+iz+%C4%8Distog+mira%2C+otrovni+su+joj+ugriz+i+krv%2C+ako+je+ulovite+ovo+nipo%C5%A1to+ne+radite%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fopasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite-1218335 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fopasnog-morskog-aliena-nikako-ne-zelite-susresti-u-moru-murina-napada-iz-cistog-mira-otrovni-su-joj-ugriz-i-krv-ako-je-slucajno-ulovite-ovo-niposto-ne-radite-1218335 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => agresivna i ćudljiva [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

agresivna i ćudljivaOpasnog ‘morskog aliena‘ nikako ne želite susresti u moru: murina napada iz čistog mira, otrovni su joj ugriz i krv, ako je ulovite ovo nipošto ne radite!

Piše Boris Bulić
23. kolovoza 2022. - 09:15

Ljeto je i tko se god može spustiti do mora i u njemu naći osvježenje taj će to i napraviti. Naravno, oni koji mogu zaroniti i usput potražiti koju ribu, priliku nipošto neće propustiti, baš kao ni oni koji tu istu ribu mogu potražiti udicom, bilo s obale bilo iz barke. Nažalost, crna statistika je neumoljiva, a njeni brojevi jasno pokazuju koliko se malo zna o opasnostima koje krije podmorje.

CRNA STATISTIKA

Život pod morem je specifičan ponajprije zbog medija u kojem se odvija, a koji je nama kao vrsti koja okružena zrakom diše plućima zapravo potpuno stran. Zakonitosti su pod morem potpuno drukčije nego na kopnu, pri čemu je jedna od temeljnih odrednica zasnovana na motu pojesti i ne biti pojeden.

Priroda je u tom smislu iznašla nebrojeno rješenja tako da je svaka vrsta...

13. svibanj 2024 12:33