StoryEditorOCM

 jubilarno izdanje‘Offshore world challenge Komiža 2023.‘: uz lov na velike trofeje organizirane i panel rasprave o ribarstvu, donosimo detalje

Piše Sandra Barčot
14. srpnja 2023. - 10:53

U sklopu desetog jubilarnog izdanja Međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja u big game ribolovu "Offshore world challenge Komiža 2023.", bit će organizirane i razne panel rasprave o ribarstvu.

Uz nadmetanje koje okuplja četrdesetak posada u ribolovu na velike trofeje: tune, iglune, iglane, luce od 19. do 23. srpnja, vodit će se i rasprave za stolom o budućnosti hrvatskog ribarstva.

Naime, nakon što ribolovci isplove na pučinu u potragu za tunama u komiškom akvatoriju, na Biševu, u novootvorenom Centru za posjetitelje Modra špilja, slijede panel rasprave.

Sve će se održavati u četvrtak (20. srpnja) a prva je izuzetno važna za ukazivanje smjera u kojem trebamo nastaviti "voditi" našu ribarsku politiku. To je "Značaj pozitivnih rezultata zaštite Jabučke kotline u odnosno na mogućnost proglašenja novih zaštićenih morskih područja u vanjskom moru Jadrana".

Rezultate zaštite Jabučke kotline iznijet će Nedo Vrgoč, zamjenik ravnateljice Instituta za oceanografiju i ribasrtvo Split, dok će Ante Vujević i Ivana Petrina Abresu iz Ministarstva poljoprivrede, preciznije Uprave ribarstva, iznijeti "Aktualne informacije o mogućnostima budućih prostorno-vremenskih regulacija ribolova na Jadranu".

Slijedi i okrugli stol o "No-take zoni komiškog rta Stupište, budućeg akvarija na otvorenom o čemu će govoriti Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove "More i krš" Splitsko-dalmatinske županije, te Ivo Benzon, iz Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske žiupanije.

Detalje o "Buduće aktivnosti koje prethode proglašenju rta Stupište no-take zonom" kazat će okupljenima Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja."

Nakon rasprava, slijedi predavanje u organizaciji FLAG-a "Škoji" i to prof.emerit. Joška Božanića "Prezentacija istraživanja o doprinosu hrvatskih ribara svjetskom ribarstvu".

U svemu će sudjelovati i Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, Tonči Božanić, predsjednik Organizacijskog odbora "Big game Komiža 2023." i prvi čovjek domicilnog ribarskog klupa inače bivši državni tajnik za ribarstvo, kao i Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Očekuje se i dolazak ministrice poljoprivrede, pod čijom je ingerencijom i ribarstvo, Marije Vučković, koja će na početnoj svečanosti ovog sportsko-turističko-ribolovnog događaja, samu manifestaciju i otvoriti!

Program događanja možete pogledati OVDJE.

27. travanj 2024 14:31