stdClass Object ( [id] => 1149579 [title] => Najslabija karika svakog štapa je spoj sekcija. Kroz fotografije pojašnjavamo što su spigot, put in, put over i put in inverse [alias] => najjace-slabe-karike [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Idealan štap je štap jednodijelne konstrukcije i u tome se slažu svi ribolovci, naravno, kada je riječ o nosivosti, testu krivulje, rasporedu opterećenja, žilavosti, elastičnosti… No, kada se spomene transport, tada se ta ideja oko idealne konstrukcije počinje ljuljati i urušavati.

Jedini koji i daje ustrajno i čvrsto stoje uz jednodijelne modele su spinneri, jiggeri panulaši i ljubitelji big game fishinga. Naime, dužina štapova koje koriste ovi ribolovci se kreće do 2,10 metara, zbog čega i mogu biti jednodijelne konstrukcije. No možete li zamisliti nekakav jednodijelni surf model? Teško, zar ne?

POČETNI PROBLEMI

Potreba za formiranjem dvodijelnih, trodijelnih, pa onda i višedijelnih štapova nastala je kao logično praktično rješenje problema vezanog uz transportnu dužine. U početku su svi štapovi bili jednodijelni, pa čak i oni sastavljani od više segmenata, jer su bili spajani trajnim nerastavljivim spojem. Naravno, tako se što nije moglo dugo održati. Bilo je puno praktičnije tijelo štapa prepoloviti te izraditi spojnicu kojim bi se omogućio čvrst, ali rastavljiv spoj.

Takav pristup je omogućio korištenje i dvostruko dužih štapova od do tada postojećih, što je otvorilo nova poglavlja problema vezanih uz težinu i savitljivost. Naime, da bi spoj bio čvrst, taj je dio štapa bio nesavitljiv, što je neposredno utjecalo na njegovu elastičnost i krivulju savijanja. Osim toga, donji je dio štapa bio bitno deblji i jači kako bi podnio sva opterećenja. I sve bi bilo u redu dok se na udici ne bi našla uistinu velika riba.

Srećom, to je razdoblje nesigurnosti brzo prošlo.

Ekspanzijom stakloplastike, a nešto kasnije i grafita kao gradivih materijala bilo je puno lakše postići ravnomjernost savijanja blanka i pri najvećim opterećenjima. Poznavajući karakteristike materijala nije bilo teško izračunom doći do optimalnih dimenzija spojnih dijelova koje neće opterećivati konstrukciju, a koje će istovremeno omogućiti da sve kvalitete materijala dođu do punog izražaja. Naravno, bilo je tu mnoštvo pokušaja i pogrešaka, no rezultat je na kraju bio vrlo zadovoljavajući i tehnički gledano nije mijenjan do danas.

SPIGOT ILI TRN

Kod suvremenih štapova kod kojih postoji potreba za višedijelnim konstrukcijskim rješenjem spojevi se najčešće ostvaruju na četiri načina. Prvi način je spajanje preko trna, tzv. spigot. Kod ovakvog načina spajanja koji je i najkompliciraniji, u donji dio štapa, točnije na mjesto spoja, u blank se insertira trn, koji izviruje polovicom svoje ukupne dužine.

---

image
Spigot je najpouzdaniji način spajanja
---

Gornji dio štapa se jednostavno nasađuje na taj trn čime se ostvaruje akcija, odnosno krivulja identična krivuljama jednodijelnih modela. Stari štapovi svjetski renomirane kuće House of Hardy izrađivani su tako što bi ih se valjalo iz jednog komada, pa bi ih se presijecalo na polovici, te se na mjesto spoja ubacivao metali trn.

---

image
Montaža preko spigota
---

---

image
Montaža preko spigota
---

---

image
Montaža preko spigota
---

Kod formiranja štapova sa spigot načinom spajanja moguće je zadržati kontinuitet debljine stjenke i zadržati stupnjevanost konusa bez oscilacija. Izrada ovakvog spoja je skuplja od ostalih, što se nažalost odražava i na konačnu cijenu finalnog proizvoda.

No, zato su štapovi sa spigot spojem daleko najelegantniji i najnosiviji. Jedina mana ovakvog načina spajanja je u postepenom trošenju trna, te u konstantnom približavanju gornje sekcije donjoj. No, da bi došlo do potpune istrošenosti i konačnog dosjeda sekcija potrebne su tisuće i tisuće rastavljanja i sastavljanja.

PUT IN

U drugoj se verziji, poznatoj kao put in, gornji segment svojim debljim krajem usađuje u otvor presjeka na donjem segmentu.

Ovaj način spajanja je dobar za sve štapove koji su namijenjeni teškim izbačajima ponajprije zbog činjenice da su od takvih štapova stjenke blanka standardno znatno deblje od ostalih lakših modela. Osim toga je i ukupna masa gornjeg segmenta manja od mase donjeg, čime se dobiva na lakoći rukovanja. Elegancija ovakvih štapova je unatoč većoj težini neupitna.

---

image
Kod spoja put in gornja sekcija ulazi u donju
---

Nažalost, nisu svi proizvođači u izradi jednako precizni, tako da se relativno često događa da gornji segment, pogotovo kad se malo izliže, preduboko ulazi u donji. Isto se tako zna dogoditi da se kod jakih izbačaja segmenti jednostavno razdvoje.

Inače je ovaj spoj redovit u natjecateljskom ribolovu kod izmjenjivih vršnih segmenata. Isto je tako često korišten kod štapova namijenjenih dalekometnim surfcasting tehnikama kao i kod modela namijenjenih panuli ili vertical jiggingu, gdje se spoj nalazi na kraju rukohvata čime se praktički dobiva akcija identična jednodijelnim modelima.

---

image
Većina natjecateljski vrhova je spojena na način put in
---

PUT OVER

Najjednostavniji za proizvođače, a usto i vrlo trajan spoj u kojem se gornji segment navlači na donji, je tzv. put over. U trošenju spoj postaje samo sve čvršći, jer gornji segment naliježe sve dublje na donji. Naravno, ta priča drži vodu ako su kutovi konusa sekcija na spoju potpuno pogođeni. Vrlo ozbiljna mana ovakvih štapova je u većoj težini gornje sekcije, čime je balans poprilično poremećen.

---

image
Trodijelni model s put over načinom spajanja sekcija
---

Ovaj nedostatak posebno dolazi do izražaja kod modela veće težine izbačaja kao i kod modela dužih od tri metra kod kojih je često završni dio donjeg dijela radi nosivosti pun. Naravno, kod modela koji se koriste u fermama, ili u panuli taj je nedostatak zanemariv, no ako je u pitanju nekakav jači spinnerski model, tada do zamora ribolovca dolazi jako brzo.

---

image
Put over spoj
---

PUT IN INVERSE

Ovaj je spoj postao standardan za sve teleskopske modele. Sekcije dosjedaju tako da se tanja sekcija izvlači kroz uži otvor deblje sekcije dok ne nasjedne u čvrst dosjed. Ne treba posebno naglašavati da je za ovakav spoj potrebna izuzetna preciznost, pri čemu mogućnosti oštećenja proporcionalno rastu sa smanjenjem težine, odnosno debljine stjenke.

Jedna od velikih mana ovakvih spojeva je česta mogućnost zaglavljivanja sekcija do čega dolazi iz brojnih razloga. Zadržavanje vlage u kombinaciji sa finom prašinom, solju ili zrncima pijeska i najidealniji spoj lako pretvore ozbiljan problem zbog čega je održavanje kod ovakvih modela posebno važna stavka.

---

image
Teleskopi su višedijelni štapovi s put in inverse dosjedom sekcija
---

Dužina dosjednog dijela kod teleskopskih modela ovisi o proizvođaču, odnosno namijeni štapa. U principu, da b se dogodilo da sekcije izlete jedna iz druge treba biti prava pegula.

Ovakav način spajanja sekcija je svojevremeno bio revolucionarni korak koji je teleskopske modele doveo u sam vrh ponude ribolovnih štapova. Osim toga, zbog neophodne šupljine sekcija, težina ovih štapova je u pravilu daleko ispod težine dvodijelnih ili trodijelnih modela zbog čega su vrlo omiljeni kod svih ribolovaca koji prakticiraju tehnike koje zahtijevaju dugotrajno držanje štapa u rukama.

PERITE I SUŠITE

Redovito održavanje višedijelnih štapova je obaveza o kojoj ovisi njihova ispravnost. Sve spojeve treba redovito čistiti i održavati ih suhima. Povremeni premazi voskom ili parafinom, primjereni su za spigot, put in i put over spojeve dok se za teleskopske modele preporučuje samo redovito ispiranje u slatkoj vodi i sušenje nakon ispiranja.

Prilikom ispiranja je potrebno izvijanjem zaštitnog čepa otvoriti štap s donje strane kako bi prljavština i voda mogli nesmetano otjecati.

Zaglavljivanje segmenata je problem koji može izbezumiti svakoga. Kad se lovi blizu kuće tada se štap, ma koliko bio dug, može donijeti kući i onda u miru pokušati sastaviti, no ako se lovi negdje na stijenama, tada je sklapanje prije povratka neophodan posao.

---

image
Kad se sekcije zaglave stradavaju provodnici
---

Zaglavljeni segmenti se najlakše rastavljaju povlačenjem segmenata u suprotne strane, pri čemu se sam zaglavljeni spoj lagano kružno ljulja. Katkad je dovoljno spoj politi hladnom vodom. Naime, ponekad se na spoju zbog topline materijal zna raširiti, pa su katkad i mikroni dovoljni da spoj izgleda kao nerastavljiv.

A da bi spojevi duže trajali, idealno je na krajevima sekcija označiti točke poravnanja. Kod nekih spigot modela je završetak sekcija rezan koso tako da nema potrebe za okretanjem segmenata u traženju prave pozicije, čime se radni vijek štapa znatno produljuje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIBOR POD POVEĆALOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRIBOR POD POVEĆALOM 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-08 11:00:04 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-08 13:55:02 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-12-08 13:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438072.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438042.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438017.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438025.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438029.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438039.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438040.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438041.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438043.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438058.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438061.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/08\/9438074.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Idealna krivulja nije nedosti\u017ena i nemogu\u0107a","Spigot<\/em> je najpouzdaniji na\u010din spajanja","Monta\u017ea preko spigota<\/em>","Monta\u017ea preko spigota<\/em>","Monta\u017ea preko spigota<\/em>","Trodijelni model s put over<\/em> na\u010dinom spajanja sekcija","Teleskopi su vi\u0161edijelni \u0161tapovi s put in inverse<\/em> dosjedom sekcija","Put over<\/em> spoj","Kad se sekcije zaglave stradavaju provodnici","Kod spoja put in <\/em>gornja sekcija ulazi u donju","Mnogi jigerski <\/em>modeli imaju spoj put in <\/em>odmah na kraju rukohvata","Ve\u0107ina natjecateljski vrhova je spojena na na\u010din put in<\/em>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_9438072_1920.jpg":"1920x1080","k_9438072_1280.jpg":"1280x1280","k_9438072_1024.jpg":"1024x1024","k_9438072_640.jpg":"640x640","k_9438072_480.jpg":"480x480","k_9438072_340.jpg":"340x340","k_9438072_220.jpg":"220x220","o_9438072_1280.jpg":"1280x960","o_9438072_1024.jpg":"1024x768","o_9438072_640.jpg":"640x480","o_9438072_480.jpg":"480x360","o_9438072_340.jpg":"340x255","o_9438072_220.jpg":"220x165","h_9438072_1280.jpg":"1280x854","h_9438072_1024.jpg":"1024x683","h_9438072_640.jpg":"640x427","h_9438072_480.jpg":"480x320","h_9438072_340.jpg":"340x227","h_9438072_220.jpg":"220x147","pp_9438072_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438072_1024.jpg":"805x1024","pp_9438072_640.jpg":"503x640","pp_9438072_480.jpg":"377x480","pp_9438072_340.jpg":"267x340","pp_9438072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438042_1920.jpg":"1920x1080","k_9438042_1280.jpg":"1280x1280","k_9438042_1024.jpg":"1024x1024","k_9438042_640.jpg":"640x640","k_9438042_480.jpg":"480x480","k_9438042_340.jpg":"340x340","k_9438042_220.jpg":"220x220","o_9438042_1280.jpg":"1280x960","o_9438042_1024.jpg":"1024x768","o_9438042_640.jpg":"640x480","o_9438042_480.jpg":"480x360","o_9438042_340.jpg":"340x255","o_9438042_220.jpg":"220x165","h_9438042_1280.jpg":"1280x854","h_9438042_1024.jpg":"1024x683","h_9438042_640.jpg":"640x427","h_9438042_480.jpg":"480x320","h_9438042_340.jpg":"340x227","h_9438042_220.jpg":"220x147","pp_9438042_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438042_1024.jpg":"805x1024","pp_9438042_640.jpg":"503x640","pp_9438042_480.jpg":"377x480","pp_9438042_340.jpg":"267x340","pp_9438042_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438017_1920.jpg":"1920x1080","k_9438017_1280.jpg":"1280x1280","k_9438017_1024.jpg":"1024x1024","k_9438017_640.jpg":"640x640","k_9438017_480.jpg":"480x480","k_9438017_340.jpg":"340x340","k_9438017_220.jpg":"220x220","o_9438017_1280.jpg":"1280x960","o_9438017_1024.jpg":"1024x768","o_9438017_640.jpg":"640x480","o_9438017_480.jpg":"480x360","o_9438017_340.jpg":"340x255","o_9438017_220.jpg":"220x165","h_9438017_1280.jpg":"1280x854","h_9438017_1024.jpg":"1024x683","h_9438017_640.jpg":"640x427","h_9438017_480.jpg":"480x320","h_9438017_340.jpg":"340x227","h_9438017_220.jpg":"220x147","pp_9438017_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438017_1024.jpg":"805x1024","pp_9438017_640.jpg":"503x640","pp_9438017_480.jpg":"377x480","pp_9438017_340.jpg":"267x340","pp_9438017_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438025_1920.jpg":"1920x1080","k_9438025_1280.jpg":"1280x1280","k_9438025_1024.jpg":"1024x1024","k_9438025_640.jpg":"640x640","k_9438025_480.jpg":"480x480","k_9438025_340.jpg":"340x340","k_9438025_220.jpg":"220x220","o_9438025_1280.jpg":"1280x960","o_9438025_1024.jpg":"1024x768","o_9438025_640.jpg":"640x480","o_9438025_480.jpg":"480x360","o_9438025_340.jpg":"340x255","o_9438025_220.jpg":"220x165","h_9438025_1280.jpg":"1280x854","h_9438025_1024.jpg":"1024x683","h_9438025_640.jpg":"640x427","h_9438025_480.jpg":"480x320","h_9438025_340.jpg":"340x227","h_9438025_220.jpg":"220x147","pp_9438025_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438025_1024.jpg":"805x1024","pp_9438025_640.jpg":"503x640","pp_9438025_480.jpg":"377x480","pp_9438025_340.jpg":"267x340","pp_9438025_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438029_1920.jpg":"1920x1080","k_9438029_1280.jpg":"1280x1280","k_9438029_1024.jpg":"1024x1024","k_9438029_640.jpg":"640x640","k_9438029_480.jpg":"480x480","k_9438029_340.jpg":"340x340","k_9438029_220.jpg":"220x220","o_9438029_1280.jpg":"1280x960","o_9438029_1024.jpg":"1024x768","o_9438029_640.jpg":"640x480","o_9438029_480.jpg":"480x360","o_9438029_340.jpg":"340x255","o_9438029_220.jpg":"220x165","h_9438029_1280.jpg":"1280x854","h_9438029_1024.jpg":"1024x683","h_9438029_640.jpg":"640x427","h_9438029_480.jpg":"480x320","h_9438029_340.jpg":"340x227","h_9438029_220.jpg":"220x147","pp_9438029_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438029_1024.jpg":"805x1024","pp_9438029_640.jpg":"503x640","pp_9438029_480.jpg":"377x480","pp_9438029_340.jpg":"267x340","pp_9438029_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438039_1920.jpg":"1920x1080","k_9438039_1280.jpg":"1280x1280","k_9438039_1024.jpg":"1024x1024","k_9438039_640.jpg":"640x640","k_9438039_480.jpg":"480x480","k_9438039_340.jpg":"340x340","k_9438039_220.jpg":"220x220","o_9438039_1280.jpg":"1280x960","o_9438039_1024.jpg":"1024x768","o_9438039_640.jpg":"640x480","o_9438039_480.jpg":"480x360","o_9438039_340.jpg":"340x255","o_9438039_220.jpg":"220x165","h_9438039_1280.jpg":"1280x854","h_9438039_1024.jpg":"1024x683","h_9438039_640.jpg":"640x427","h_9438039_480.jpg":"480x320","h_9438039_340.jpg":"340x227","h_9438039_220.jpg":"220x147","pp_9438039_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438039_1024.jpg":"805x1024","pp_9438039_640.jpg":"503x640","pp_9438039_480.jpg":"377x480","pp_9438039_340.jpg":"267x340","pp_9438039_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438040_1920.jpg":"1920x1080","k_9438040_1280.jpg":"1280x1280","k_9438040_1024.jpg":"1024x1024","k_9438040_640.jpg":"640x640","k_9438040_480.jpg":"480x480","k_9438040_340.jpg":"340x340","k_9438040_220.jpg":"220x220","o_9438040_1280.jpg":"1280x960","o_9438040_1024.jpg":"1024x768","o_9438040_640.jpg":"640x480","o_9438040_480.jpg":"480x360","o_9438040_340.jpg":"340x255","o_9438040_220.jpg":"220x165","h_9438040_1280.jpg":"1280x854","h_9438040_1024.jpg":"1024x683","h_9438040_640.jpg":"640x427","h_9438040_480.jpg":"480x320","h_9438040_340.jpg":"340x227","h_9438040_220.jpg":"220x147","pp_9438040_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438040_1024.jpg":"805x1024","pp_9438040_640.jpg":"503x640","pp_9438040_480.jpg":"377x480","pp_9438040_340.jpg":"267x340","pp_9438040_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1527x1199","hd_9438041_1920.jpg":"1920x1080","k_9438041_1280.jpg":"1280x1280","k_9438041_1024.jpg":"1024x1024","k_9438041_640.jpg":"640x640","k_9438041_480.jpg":"480x480","k_9438041_340.jpg":"340x340","k_9438041_220.jpg":"220x220","o_9438041_1280.jpg":"1280x1005","o_9438041_1024.jpg":"1024x804","o_9438041_640.jpg":"640x502","o_9438041_480.jpg":"480x376","o_9438041_340.jpg":"340x266","o_9438041_220.jpg":"220x172","h_9438041_1280.jpg":"1280x854","h_9438041_1024.jpg":"1024x683","h_9438041_640.jpg":"640x427","h_9438041_480.jpg":"480x320","h_9438041_340.jpg":"340x227","h_9438041_220.jpg":"220x147","pp_9438041_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438041_1024.jpg":"805x1024","pp_9438041_640.jpg":"503x640","pp_9438041_480.jpg":"377x480","pp_9438041_340.jpg":"267x340","pp_9438041_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3121","hd_9438043_1920.jpg":"1920x1080","k_9438043_1280.jpg":"1280x1280","k_9438043_1024.jpg":"1024x1024","k_9438043_640.jpg":"640x640","k_9438043_480.jpg":"480x480","k_9438043_340.jpg":"340x340","k_9438043_220.jpg":"220x220","o_9438043_1280.jpg":"1280x2080","o_9438043_1024.jpg":"1024x1664","o_9438043_640.jpg":"640x1040","o_9438043_480.jpg":"480x780","o_9438043_340.jpg":"340x552","o_9438043_220.jpg":"220x357","h_9438043_1280.jpg":"1280x854","h_9438043_1024.jpg":"1024x683","h_9438043_640.jpg":"640x427","h_9438043_480.jpg":"480x320","h_9438043_340.jpg":"340x227","h_9438043_220.jpg":"220x147","pp_9438043_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438043_1024.jpg":"805x1024","pp_9438043_640.jpg":"503x640","pp_9438043_480.jpg":"377x480","pp_9438043_340.jpg":"267x340","pp_9438043_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1288","hd_9438058_1920.jpg":"1920x1080","k_9438058_1280.jpg":"1280x1280","k_9438058_1024.jpg":"1024x1024","k_9438058_640.jpg":"640x640","k_9438058_480.jpg":"480x480","k_9438058_340.jpg":"340x340","k_9438058_220.jpg":"220x220","o_9438058_1280.jpg":"1280x858","o_9438058_1024.jpg":"1024x686","o_9438058_640.jpg":"640x429","o_9438058_480.jpg":"480x322","o_9438058_340.jpg":"340x228","o_9438058_220.jpg":"220x147","h_9438058_1280.jpg":"1280x854","h_9438058_1024.jpg":"1024x683","h_9438058_640.jpg":"640x427","h_9438058_480.jpg":"480x320","h_9438058_340.jpg":"340x227","h_9438058_220.jpg":"220x147","pp_9438058_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438058_1024.jpg":"805x1024","pp_9438058_640.jpg":"503x640","pp_9438058_480.jpg":"377x480","pp_9438058_340.jpg":"267x340","pp_9438058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x161","hd_9438061_1920.jpg":"1920x1080","k_9438061_1280.jpg":"1280x1280","k_9438061_1024.jpg":"1024x1024","k_9438061_640.jpg":"640x640","k_9438061_480.jpg":"480x480","k_9438061_340.jpg":"340x340","k_9438061_220.jpg":"220x220","o_9438061_1280.jpg":"1280x107","o_9438061_1024.jpg":"1024x85","o_9438061_640.jpg":"640x53","o_9438061_480.jpg":"480x40","o_9438061_340.jpg":"340x28","o_9438061_220.jpg":"220x18","h_9438061_1280.jpg":"1280x854","h_9438061_1024.jpg":"1024x683","h_9438061_640.jpg":"640x427","h_9438061_480.jpg":"480x320","h_9438061_340.jpg":"340x227","h_9438061_220.jpg":"220x147","pp_9438061_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438061_1024.jpg":"805x1024","pp_9438061_640.jpg":"503x640","pp_9438061_480.jpg":"377x480","pp_9438061_340.jpg":"267x340","pp_9438061_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_9438074_1920.jpg":"1920x1080","k_9438074_1280.jpg":"1280x1280","k_9438074_1024.jpg":"1024x1024","k_9438074_640.jpg":"640x640","k_9438074_480.jpg":"480x480","k_9438074_340.jpg":"340x340","k_9438074_220.jpg":"220x220","o_9438074_1280.jpg":"1280x960","o_9438074_1024.jpg":"1024x768","o_9438074_640.jpg":"640x480","o_9438074_480.jpg":"480x360","o_9438074_340.jpg":"340x255","o_9438074_220.jpg":"220x165","h_9438074_1280.jpg":"1280x854","h_9438074_1024.jpg":"1024x683","h_9438074_640.jpg":"640x427","h_9438074_480.jpg":"480x320","h_9438074_340.jpg":"340x227","h_9438074_220.jpg":"220x147","pp_9438074_1280.jpg":"1006x1280","pp_9438074_1024.jpg":"805x1024","pp_9438074_640.jpg":"503x640","pp_9438074_480.jpg":"377x480","pp_9438074_340.jpg":"267x340","pp_9438074_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38613479 Threads: 6 Questions: 7112284940 Slow queries: 3305242 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608728500 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/najjace-slabe-karike-1149579 [printLink] => /om/ribolov/najjace-slabe-karike-1149579?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 659212 [name] => ribolovni štapovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-stapovi [link] => /tag/ribolovni-stapovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 659213 [name] => kako spojiti štap za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-spojiti-stap-za-ribolov [link] => /tag/kako-spojiti-stap-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 659214 [name] => kako održavati štap za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odrzavati-stap-za-ribolov [link] => /tag/kako-odrzavati-stap-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659215 [name] => kako održavati opremu za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-odrzavati-opremu-za-ribolov [link] => /tag/kako-odrzavati-opremu-za-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 659216 [name] => štap ribolov spajanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-08 14:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => stap-ribolov-spajanje [link] => /tag/stap-ribolov-spajanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIBOR POD POVEĆALOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najslabija karika svakog štapa je spoj sekcija. Kroz fotografije pojašnjavamo što su spigot, put in, put over i put in inverse [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-09-29-58-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438072.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Idealna krivulja nije nedostižna i nemoguća [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438072.jpg [title] => Boris BulićIdealna krivulja nije nedostižna i nemoguća ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438042.jpg [title] => Spigot je najpouzdaniji način spajanja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438017.jpg [title] => Montaža preko spigota ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438025.jpg [title] => Montaža preko spigota ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438029.jpg [title] => Montaža preko spigota ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438039.jpg [title] => Trodijelni model s put over načinom spajanja sekcija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438040.jpg [title] => Teleskopi su višedijelni štapovi s put in inverse dosjedom sekcija ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438041.jpg [title] => Put over spoj ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438043.jpg [title] => Kad se sekcije zaglave stradavaju provodnici ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438058.jpg [title] => Kod spoja put in gornja sekcija ulazi u donju ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438061.jpg [title] => Mnogi jigerski modeli imaju spoj put in odmah na kraju rukohvata ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/08/9438074.jpg [title] => Većina natjecateljski vrhova je spojena na način put in ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Idealan štap je štap jednodijelne konstrukcije i u tome se slažu svi ribolovci, naravno, kada je riječ o nosivosti, testu krivulje, rasporedu opterećenja, žilavosti, elastičnosti… No, kada se spomene transport, tada se ta ideja oko idealne konstrukcije počinje ljuljati i urušavati.

Jedini koji i daje ustrajno i čvrsto stoje uz jednodijelne modele su spinneri, jiggeri panulaši i ljubitelji big game fishinga. Naime, dužina štapova koje koriste ovi ribolovci se kreće do 2,10 metara, zbog čega i mogu biti jednodijelne konstrukcije. No možete li zamisliti nekakav jednodijelni surf model? Teško, zar ne?

POČETNI PROBLEMI

Potreba za formiranjem dvodijelnih, trodijelnih, pa onda i višedijelnih štapova nastala je kao logično praktično rješenje problema vezanog uz transportnu dužine. U početku su svi štapovi bili jednodijelni, pa čak i oni sastavljani od više segmenata, jer su bili spajani trajnim nerastavljivim spojem. Naravno, tako se što nije moglo dugo održati. Bilo je puno praktičnije tijelo štapa prepoloviti te izraditi spojnicu kojim bi se omogućio čvrst, ali rastavljiv spoj.

Takav pristup je omogućio korištenje i dvostruko dužih štapova od do tada postojećih, što je otvorilo nova poglavlja problema vezanih uz težinu i savitljivost. Naime, da bi spoj bio čvrst, taj je dio štapa bio nesavitljiv, što je neposredno utjecalo na njegovu elastičnost i krivulju savijanja. Osim toga, donji je dio štapa bio bitno deblji i jači kako bi podnio sva opterećenja. I sve bi bilo u redu dok se na udici ne bi našla uistinu velika riba.

Srećom, to je razdoblje nesigurnosti brzo prošlo.

Ekspanzijom stakloplastike, a nešto kasnije i grafita kao gradivih materijala bilo je puno lakše postići ravnomjernost savijanja blanka i pri najvećim opterećenjima. Poznavajući karakteristike materijala nije bilo teško izračunom doći do optimalnih dimenzija spojnih dijelova koje neće opterećivati konstrukciju, a koje će istovremeno omogućiti da sve kvalitete materijala dođu do punog izražaja. Naravno, bilo je tu mnoštvo pokušaja i pogrešaka, no rezultat je na kraju bio vrlo zadovoljavajući i tehnički gledano nije mijenjan do danas.

SPIGOT ILI TRN

Kod suvremenih štapova kod kojih postoji potreba za višedijelnim konstrukcijskim rješenjem spojevi se najčešće ostvaruju na četiri načina. Prvi način je spajanje preko trna, tzv. spigot. Kod ovakvog načina spajanja koji je i najkompliciraniji, u donji dio štapa, točnije na mjesto spoja, u blank se insertira trn, koji izviruje polovicom svoje ukupne dužine.

---

image
Spigot je najpouzdaniji način spajanja
---

Gornji dio štapa se jednostavno nasađuje na taj trn čime se ostvaruje akcija, odnosno krivulja identična krivuljama jednodijelnih modela. Stari štapovi svjetski renomirane kuće House of Hardy izrađivani su tako što bi ih se valjalo iz jednog komada, pa bi ih se presijecalo na polovici, te se na mjesto spoja ubacivao metali trn.

---

image
Montaža preko spigota
---

---

image
Montaža preko spigota
---

---

image
Montaža preko spigota
---

Kod formiranja štapova sa spigot načinom spajanja moguće je zadržati kontinuitet debljine stjenke i zadržati stupnjevanost konusa bez oscilacija. Izrada ovakvog spoja je skuplja od ostalih, što se nažalost odražava i na konačnu cijenu finalnog proizvoda.

No, zato su štapovi sa spigot spojem daleko najelegantniji i najnosiviji. Jedina mana ovakvog načina spajanja je u postepenom trošenju trna, te u konstantnom približavanju gornje sekcije donjoj. No, da bi došlo do potpune istrošenosti i konačnog dosjeda sekcija potrebne su tisuće i tisuće rastavljanja i sastavljanja.

PUT IN

U drugoj se verziji, poznatoj kao put in, gornji segment svojim debljim krajem usađuje u otvor presjeka na donjem segmentu.

Ovaj način spajanja je dobar za sve štapove koji su namijenjeni teškim izbačajima ponajprije zbog činjenice da su od takvih štapova stjenke blanka standardno znatno deblje od ostalih lakših modela. Osim toga je i ukupna masa gornjeg segmenta manja od mase donjeg, čime se dobiva na lakoći rukovanja. Elegancija ovakvih štapova je unatoč većoj težini neupitna.

---

image
Kod spoja put in gornja sekcija ulazi u donju
---

Nažalost, nisu svi proizvođači u izradi jednako precizni, tako da se relativno često događa da gornji segment, pogotovo kad se malo izliže, preduboko ulazi u donji. Isto se tako zna dogoditi da se kod jakih izbačaja segmenti jednostavno razdvoje.

Inače je ovaj spoj redovit u natjecateljskom ribolovu kod izmjenjivih vršnih segmenata. Isto je tako često korišten kod štapova namijenjenih dalekometnim surfcasting tehnikama kao i kod modela namijenjenih panuli ili vertical jiggingu, gdje se spoj nalazi na kraju rukohvata čime se praktički dobiva akcija identična jednodijelnim modelima.

---

image
Većina natjecateljski vrhova je spojena na način put in
---

PUT OVER

Najjednostavniji za proizvođače, a usto i vrlo trajan spoj u kojem se gornji segment navlači na donji, je tzv. put over. U trošenju spoj postaje samo sve čvršći, jer gornji segment naliježe sve dublje na donji. Naravno, ta priča drži vodu ako su kutovi konusa sekcija na spoju potpuno pogođeni. Vrlo ozbiljna mana ovakvih štapova je u većoj težini gornje sekcije, čime je balans poprilično poremećen.

---

image
Trodijelni model s put over načinom spajanja sekcija
---

Ovaj nedostatak posebno dolazi do izražaja kod modela veće težine izbačaja kao i kod modela dužih od tri metra kod kojih je često završni dio donjeg dijela radi nosivosti pun. Naravno, kod modela koji se koriste u fermama, ili u panuli taj je nedostatak zanemariv, no ako je u pitanju nekakav jači spinnerski model, tada do zamora ribolovca dolazi jako brzo.

---

image
Put over spoj
---

PUT IN INVERSE

Ovaj je spoj postao standardan za sve teleskopske modele. Sekcije dosjedaju tako da se tanja sekcija izvlači kroz uži otvor deblje sekcije dok ne nasjedne u čvrst dosjed. Ne treba posebno naglašavati da je za ovakav spoj potrebna izuzetna preciznost, pri čemu mogućnosti oštećenja proporcionalno rastu sa smanjenjem težine, odnosno debljine stjenke.

Jedna od velikih mana ovakvih spojeva je česta mogućnost zaglavljivanja sekcija do čega dolazi iz brojnih razloga. Zadržavanje vlage u kombinaciji sa finom prašinom, solju ili zrncima pijeska i najidealniji spoj lako pretvore ozbiljan problem zbog čega je održavanje kod ovakvih modela posebno važna stavka.

---

image
Teleskopi su višedijelni štapovi s put in inverse dosjedom sekcija
---

Dužina dosjednog dijela kod teleskopskih modela ovisi o proizvođaču, odnosno namijeni štapa. U principu, da b se dogodilo da sekcije izlete jedna iz druge treba biti prava pegula.

Ovakav način spajanja sekcija je svojevremeno bio revolucionarni korak koji je teleskopske modele doveo u sam vrh ponude ribolovnih štapova. Osim toga, zbog neophodne šupljine sekcija, težina ovih štapova je u pravilu daleko ispod težine dvodijelnih ili trodijelnih modela zbog čega su vrlo omiljeni kod svih ribolovaca koji prakticiraju tehnike koje zahtijevaju dugotrajno držanje štapa u rukama.

PERITE I SUŠITE

Redovito održavanje višedijelnih štapova je obaveza o kojoj ovisi njihova ispravnost. Sve spojeve treba redovito čistiti i održavati ih suhima. Povremeni premazi voskom ili parafinom, primjereni su za spigot, put in i put over spojeve dok se za teleskopske modele preporučuje samo redovito ispiranje u slatkoj vodi i sušenje nakon ispiranja.

Prilikom ispiranja je potrebno izvijanjem zaštitnog čepa otvoriti štap s donje strane kako bi prljavština i voda mogli nesmetano otjecati.

Zaglavljivanje segmenata je problem koji može izbezumiti svakoga. Kad se lovi blizu kuće tada se štap, ma koliko bio dug, može donijeti kući i onda u miru pokušati sastaviti, no ako se lovi negdje na stijenama, tada je sklapanje prije povratka neophodan posao.

---

image
Kad se sekcije zaglave stradavaju provodnici
---

Zaglavljeni segmenti se najlakše rastavljaju povlačenjem segmenata u suprotne strane, pri čemu se sam zaglavljeni spoj lagano kružno ljulja. Katkad je dovoljno spoj politi hladnom vodom. Naime, ponekad se na spoju zbog topline materijal zna raširiti, pa su katkad i mikroni dovoljni da spoj izgleda kao nerastavljiv.

A da bi spojevi duže trajali, idealno je na krajevima sekcija označiti točke poravnanja. Kod nekih spigot modela je završetak sekcija rezan koso tako da nema potrebe za okretanjem segmenata u traženju prave pozicije, čime se radni vijek štapa znatno produljuje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Idealna krivulja nije nedostižna i nemoguća

Spigot je najpouzdaniji način spajanja

Montaža preko spigota

Montaža preko spigota

Montaža preko spigota

Trodijelni model s put over načinom spajanja sekcija

Teleskopi su višedijelni štapovi s put in inverse dosjedom sekcija

Put over spoj

Kad se sekcije zaglave stradavaju provodnici

Kod spoja put in gornja sekcija ulazi u donju

Mnogi jigerski modeli imaju spoj put in odmah na kraju rukohvata

Većina natjecateljski vrhova je spojena na način put in
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/najjace-slabe-karike-1149579 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af669d6b49a2118c1c168f3e567b273d1f96437c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najslabija+karika+svakog+%C5%A1tapa+je+spoj+sekcija.+Kroz+fotografije+poja%C5%A1njavamo+%C5%A1to+su+spigot%2C+put+in%2C+put+over+i+put+in+inverse&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajjace-slabe-karike-1149579 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajjace-slabe-karike-1149579 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIBOR POD POVEĆALOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

PRIBOR POD POVEĆALOMNajslabija karika svakog štapa je spoj sekcija. Kroz fotografije pojašnjavamo što su spigot, put in, put over i put in inverse

Piše Boris Bulić
8. prosinca 2021. - 14:50

Idealan štap je štap jednodijelne konstrukcije i u tome se slažu svi ribolovci, naravno, kada je riječ o nosivosti, testu krivulje, rasporedu opterećenja, žilavosti, elastičnosti… No, kada se spomene transport, tada se ta ideja oko idealne konstrukcije počinje ljuljati i urušavati.

Jedini koji i daje ustrajno i čvrsto stoje uz jednodijelne modele su spinneri, jiggeri panulaši i ljubitelji big game fishinga. Naime, dužina štapova koje koriste ovi ribolovci se kreće do 2,10 metara, zbog čega i mogu biti jednodijelne konstrukcije. No možete li zamisliti nekakav jednodijelni surf model? Teško, zar ne?

POČETNI PROBLEMI

Potreba za formiranjem dvodijelnih, trodijelnih, pa onda i višedijelnih štapova nastala je kao logično praktično rješenje problema vezanog uz...

17. svibanj 2024 11:29