stdClass Object ( [id] => 1321211 [title] => Najbolje se lovi kad se sporo plovi: evo kako ćete loviti lignje driftingom iz plovila [alias] => najbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je u drugoj polovini kolovoza temperatura mora počela padati uz obalu i površinu, prema njima su iz dubina zaplivale lignje, pa je počela glavna sezona lova na krakate poslastice. U prvoj polovini kolovoza love se gotovo isključivo male lignje ovogodišnje generacije. No među njima će one najnezasitnije i najagresivnije, kao i lignje na hranom bogatim mikrolokacijama, u rujnu dosezati i pristojne dimenzije uz težinu od 150 do 200 grama. Tijekom rujna će se najčešće zadržavati na područjima udaljenima od kopna, na rubovima kulfa. U listopadu će se selidba u pliće predjele ubrzati, da bi se u prosincu završila u kanalima i zatvorenim valama uz kraj.

Zbog brojnosti i relativno male veličine liganja u prvom dijelu ovoga razdoblja, najplodonosniji je način lova skosavanje s više varalica na priboru, kako tradicionalnom, tako i s tataki opremom i tehnikom. Osim na klasičan način, iz mirujućeg plovila, skosavati se može i iz plutajućeg plovila, prepuštenog struji mora ili vjetra.

Lakše pretraživanje

Drifting ribolov iz plovila nošenog kurentom i vjetrom ima niz prednosti nad lovom iz mirujućeg plovila. Njime se lakše pretražuje teren, izbjegava se učestalo i nimalo lako podizanje sidra tijekom pretrage itd. Međutim, lignjolov plutanjem nije uvijek učinkovit. Ponajprije u jakom kurentu zato što ga lignje izbjegavaju, ali i po jakom vjetru zbog prevelike brzine plutanja, zbog čega pribor ne stoji okomito pa gubi na osjetljivosti i ne radi ispravno. Posebno se loše lovi plutanjem kad su jak vjetar i kurenat suprotnih smjerova, što znatno povećava brzinu plutanja i zanošenje te podizanje pribora. Optimalna brzina plutanja je između 0,3 i 0,4 čvora, a dobra do 0,8. Upotrebom težeg pribora može se loviti i bržim plutanjem, ali s puno manje uspjeha i s puno više spadanja ulovljenih liganja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lignjolov je moguć i po jakom vjetru, ako nema jakog kurenta ili ako nemaju isti smjer. No tada treba imati olujno, zavlačno sidro, koje smanjuje brzinu plutanja gotovo na polovinu. Za manja plovila dovoljno je vrlo malo, olujno sidro promjera 30-ak centimetara.

Uspjeh u lignjolovu, ne samo plutanjem i skosavanjem, osim o snazi ovisi i o vrsti vjetra koji puše tijekom lova. Iako su mišljenja o tome podijeljena, često i oprečna, većina iskusnih lignjolovaca tvrdi da isti vjetar ima različite utjecaje na apetit liganja na različitim područjima. Ipak, dominantno je mišljenje da su lignje najmanje raspoložene za ishranu kad puše tramuntana, nešto bolje po maestralu i levantu, a najbolje po buri, ali ne jakoj. Dobri ulovi postižu se neposredno prije nego što slabo jugo pojača. Svi se lignjolovci slažu da se bolji ulovi svim tehnikama postižu po oblačnom nego po sunčanom, vedrom vremenu, kako danju tako i noću.

---

image

I noću se bolje lovi po oblačnom vremenu

ŠIME DUVANČIĆ
---

Smjer plutanja

Za uspjeh u drifting lignjolovu veoma je važno znati smjer plutanja kako bi se iskoristio za dosezanje i prelazak preko dobre pošte, kao što je kosina i vrh grebena. No za to je potrebno dobro poznavanje izgleda dna na kojem se lovi, a posao će znatno olakšati fish-finder, koji je u ovom načinu lova liganja više nego dobrodošao, praktički nužan. To će pomagalo uočiti prepreke prije nego što će za njih zapeti pribor, zbog njegova zanošenja tijekom plutanja. To će lignjolovcu dati vremena da ga podigne i izbjegne zapinjanje. Štoviše, onaj tko se zna služiti dobrom opremom može, osim prepreka, otkriti i lignje i ribice kojima se one hrane. Zato je neprestano promatranje ekrana fish-findera, uz istodobno skosavanje, najbolji način otkrivanja lokacije liganja i njihova lova. Početniku je potrebno nekoliko dana pažljivog promatranja i proučavanja oblika prikaza na ekranu da bi naučio razlikovati prikaz liganja, drugih riba te odlika dna.

---

image

Olujno sidro pomaže kod jakog vjetra

ŠIME DUVANČIĆ
---

Za lignjolov skosavanjem drifting tehnikom idealni su blago položeni, a dobri ravni tereni, barem djelomično prekriveni lažinom. Zbog povećane mogućnosti zapinjanja i gubljenja pribora, plutanjem nije dobro loviti na terenima gdje ima puno mreža i parangala. Osim toga, zbog istog razloga, taj način lova nije najbolje rješenje ni za lov na terenu s velikim dubinskim razlikama.

Lignjolov driftingom najbolje je prakticirati štapom i rolom pogodnima za skosavanje jer se tada može brže podići pribor kad se naiđe na prepreke, odnosno može se lakše i bolje prilagoditi dubini dna. Iako ih ima i pedalj, dva kraćih, specijalni štapovi najčešće su dugi 210 do 240 centimetara. Proizvode se s velikim rasponom težine bacanja, od 5 do 150, čak i 200 grama. Odabir najprikladnijeg ovisi o dubini lova na kojoj će se loviti, odnosno o potrebnoj težini opterećenja. Ipak, najbolje je odabrati štap sa srednje velikim rasponom, primjerice 30 do 100 ili 50 do 150 grama. Takvi štapovi imaju progresivnu akciju i vrlo veliku vršnu osjetljivost kako bi reagirao na dodir lignje, čak i nježan i na velikoj dubini, odnosno imaju izuzetno veliku žilavost i ogromnu rezervu snage. U suprotnom, kruti štapovi u suradnji s neistezljivom PE strunom uzrokovali bi pucanje krakova lignje tijekom borbe. Osim tih specijalnih, dobro mogu poslužiti i casting, a još bolje slow jigging štapovi.

---

image

Rola treba biti kvalitetna i srednje velika

ŠIME DUVANČIĆ
---

Visokokvalitetne srednje velike klasične role ili mali multiplikatori za spinning ili light jigging idealni su za postavljanje na ove štapove.

Višebojna struna

Osnovnu strunu najbolje je izraditi od PE višenitke PE0.6 do PE1.0, odnosno nosivosti 10 do 20 libri ili promjera 0,10 do 0,14 mm. Takva je dovoljno jaka da izvuče i teške ulove, a dovoljno tanka da ne pruža veliki otpor kurentu, zbog čega će i lagani pribor stajati okomito pod plovilom. Dobro je ako je struna višebojna, kako bi se lakše kontrolirala dubina lova, odnosno kako bi se pribor mogao ponovno spustiti gdje se prethodno ostvario ulov jer se lignje najčešće zadržavaju u plovu. Spoj osnove strune i završnjaka najbolje je izvesti pomoću kopče s vrtilicom, koja treba eliminirati sva moguća potencijalna uvrtanja pribora.

Završnjak je optimalno kompletirati s dvije varalice poviše utega na kraju. Najbolje ga je izraditi od fluorougljične strune promjera 0,33 do 0,35 mm dužine 70 do 100 cm. Na njega između perlica stopera treba nanizati dva plutajuća, što lakša i što pokretljivija lignjarića. Na donju vrtilicu s kopčom dodaje se pedalj dugi privez za uteg. On mora biti tanji (0,30 mm) kako bi u slučaju zapinjanja puknuo i tako spasio ostatak pribora.

---

image

Varalice trebaju biti što lakše i pokretljivije

ŠIME DUVANČIĆ
---

Težina utega treba biti što manja, tek tolika da može pribor spustiti do dna i držati ga u okomitom položaju. S PE strunom i malim utegom može se osjetiti sve, od laganog dodira utega i dna do dodira krakom lignje koja se igra varalicom. Kad se brzina kurenta poveća, a s njom i zanošenje, treba povećati i težinu utega, olovnice ili peškafonda.

Osim tehnikom okomitog skosavanja, iz plutajućeg plovila može se loviti i boat casting načinom – odbacivanjem i privlačenjem lignjarića. Ta je tehnika osobito prikladna kad je brzina plutanja mala. Tako loviti je najbolje s jednom, najviše dvije varalice na priboru, od kojih krajnja mora biti tonuća.

---

SQUID JIG - NAOPAKI PEŠKAFONDO

U lovu liganja iz plovila okomitim skosavanjem na travnatim, škrapastim i osobito dnima prekrivenim otpadom, česta su zapinjanja i gubljenja donje olovne varalice. Da bi to spriječili, mnogi lignjolovci, umjesto peškafondom, pribor otežavaju olovnicom. Međutim, time se odriču dijela ulova kad su lignje na samome dnu, osobito u situaciji kad su uz to i nezainteresirane za ishranu, pa zato i za varalice poviše dna, što je čest slučaj. Dio plijena se gubi i kad su lignje na dnu raspoložene za ishranu pa napadaju olovnice, ali i spadaju s njih.

Da bi zapinjanja sveli na što manju moguću mjeru, ali i lovili na samom dnu, talijanski lignjolovci počeli su prije nekoliko godina vlastoručno izrađivati naopake peškafonde, olovne lignjariće s krunicama na gornjoj umjesto na donjoj strani. To se rješenje pokazalo dobrim pa su ga počeli koristiti diljem svijeta, a squid-jig, kako su tu olovnicu prozvali, počele su proizvoditi i neke tvrtke, među kojima je i naša Zrno soli.

Domaći naopaki peškafondo je, poput sličnih, s donje strane širok kako bi na dnu stajao okomito i tako imao što manje mogućnosti zapinjanja. Ima dvije krunice koje su na dugoj inoks žici, a poviše njih je perlica koja pridonosi stabilnom okomitom stajanju na dnu. Radi zaštite od oštećenja, olovnica je plastificirana u bijeloj, zelenkastoj i ružičastoj boji. Poput perlice, zaštita je fluorescentna, pa se može napuniti da svijetli noću.

Da bi se mogao koristiti na svim dubinama i u kurentu svih jačina, naopaki peškafondo izrađuje se u težinama od 50, 60, 80, 90, 100, 120,140 i 160 grama. Osim za lov liganja, vrlo uspješno može se koristiti i za lov hobotnica iz plovila okomitim spuštanjem na dno.

---

---

image

S naopakim peškafondom lovi se više i lakše

ŠIME DUVANČIĆ
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => LIGNJOLOV IZ PLOVILA NOŠENOG KURENTOM I VJETROM BIT ĆE MANJE UČINKOVIT AKO SE PLOVILO PREBRZO KREĆE, ŠTO POSLJEDIČNO JAKO ZANOSI PRIBOR I ODBIJA LIGNJE, PA JE OPTIMALNO LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA, A NAJVIŠE DO 0,8 ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => LIGNJOLOV IZ PLOVILA NOŠENOG KURENTOM I VJETROM BIT ĆE MANJE UČINKOVIT AKO SE PLOVILO PREBRZO KREĆE, ŠTO POSLJEDIČNO JAKO ZANOSI PRIBOR I ODBIJA LIGNJE, PA JE OPTIMALNO LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA, A NAJVIŠE DO 0,8 ČVOROVA ribolovni raspored 2 0 7177 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 12:45:02 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-08 08:47:05 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-09-08 08:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => LIGNJOLOV IZ PLOVILA NOŠENOG KURENTOM I VJETROM BIT ĆE MANJE UČINKOVIT AKO SE PLOVILO PREBRZO KREĆE, ŠTO POSLJEDIČNO JAKO ZANOSI PRIBOR I ODBIJA LIGNJE, PA JE OPTIMALNO LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA, A NAJVIŠE D [metadata] => robots= author= title=Najbolje se lovi kad se sporo plovi: evo kako ćete kako loviti lignje driftingom iz plovila [metakey] => lignjolov, lignjolov iz barke, lignjolov u jesen, Šime Duvančić, ribolov, drifting lignjolov, eging, kako loviti lignje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25588379.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416353.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416354.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416355.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416356.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416357.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416358.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25416359.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/11748512.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix, \u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","\u0160IME DUVAN\u010cI\u0106","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

OPTIMALNO je LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZME\u0110U 0,3 I 0,4 \u010cVORA<\/p>","

S naopakim pe\u0161kafondom<\/em> lovi se vi\u0161e i lak\u0161e<\/p>","

I no\u0107u se bolje lovi po obla\u010dnom vremenu<\/p>","

Lovina mo\u017ee biti brojna, ali je uglavnom sitna<\/p>","

Rola treba biti kvalitetna i srednje velika<\/p>","

Olujno sidro poma\u017ee kod jakog vjetra<\/p>","

Varalice trebaju biti \u0161to lak\u0161e i pokretljivije<\/p>","

Pe\u0161kafondo oblika glavono\u0161ca je lovan, ali pru\u017ea veliki otpor kurentu<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_25588379_1920.jpg":"1920x1080","k_25588379_1280.jpg":"1280x1280","k_25588379_1024.jpg":"1024x1024","k_25588379_640.jpg":"640x640","k_25588379_480.jpg":"480x480","k_25588379_340.jpg":"340x340","k_25588379_220.jpg":"220x220","o_25588379_1280.jpg":"1280x720","o_25588379_1024.jpg":"1024x576","o_25588379_640.jpg":"640x360","o_25588379_480.jpg":"480x270","o_25588379_340.jpg":"340x191","o_25588379_220.jpg":"220x123","h_25588379_1280.jpg":"1280x854","h_25588379_1024.jpg":"1024x683","h_25588379_640.jpg":"640x427","h_25588379_480.jpg":"480x320","h_25588379_340.jpg":"340x227","h_25588379_220.jpg":"220x147","pp_25588379_1280.jpg":"1280x1628","pp_25588379_1024.jpg":"1024x1303","pp_25588379_640.jpg":"640x814","pp_25588379_480.jpg":"480x611","pp_25588379_340.jpg":"340x432","pp_25588379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25416353_1920.jpg":"1920x1080","k_25416353_1280.jpg":"1280x1280","k_25416353_1024.jpg":"1024x1024","k_25416353_640.jpg":"640x640","k_25416353_480.jpg":"480x480","k_25416353_340.jpg":"340x340","k_25416353_220.jpg":"220x220","o_25416353_1280.jpg":"1280x960","o_25416353_1024.jpg":"1024x768","o_25416353_640.jpg":"640x480","o_25416353_480.jpg":"480x360","o_25416353_340.jpg":"340x255","o_25416353_220.jpg":"220x165","h_25416353_1280.jpg":"1280x854","h_25416353_1024.jpg":"1024x683","h_25416353_640.jpg":"640x427","h_25416353_480.jpg":"480x320","h_25416353_340.jpg":"340x227","h_25416353_220.jpg":"220x147","pp_25416353_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416353_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416353_640.jpg":"640x814","pp_25416353_480.jpg":"480x611","pp_25416353_340.jpg":"340x432","pp_25416353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25416354_1920.jpg":"1920x1080","k_25416354_1280.jpg":"1280x1280","k_25416354_1024.jpg":"1024x1024","k_25416354_640.jpg":"640x640","k_25416354_480.jpg":"480x480","k_25416354_340.jpg":"340x340","k_25416354_220.jpg":"220x220","o_25416354_1280.jpg":"1280x960","o_25416354_1024.jpg":"1024x768","o_25416354_640.jpg":"640x480","o_25416354_480.jpg":"480x360","o_25416354_340.jpg":"340x255","o_25416354_220.jpg":"220x165","h_25416354_1280.jpg":"1280x854","h_25416354_1024.jpg":"1024x683","h_25416354_640.jpg":"640x427","h_25416354_480.jpg":"480x320","h_25416354_340.jpg":"340x227","h_25416354_220.jpg":"220x147","pp_25416354_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416354_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416354_640.jpg":"640x814","pp_25416354_480.jpg":"480x611","pp_25416354_340.jpg":"340x432","pp_25416354_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_25416355_1920.jpg":"1920x1080","k_25416355_1280.jpg":"1280x1280","k_25416355_1024.jpg":"1024x1024","k_25416355_640.jpg":"640x640","k_25416355_480.jpg":"480x480","k_25416355_340.jpg":"340x340","k_25416355_220.jpg":"220x220","o_25416355_1280.jpg":"1280x1280","o_25416355_1024.jpg":"1024x1024","o_25416355_640.jpg":"640x640","o_25416355_480.jpg":"480x480","o_25416355_340.jpg":"340x340","o_25416355_220.jpg":"220x220","h_25416355_1280.jpg":"1280x854","h_25416355_1024.jpg":"1024x683","h_25416355_640.jpg":"640x427","h_25416355_480.jpg":"480x320","h_25416355_340.jpg":"340x227","h_25416355_220.jpg":"220x147","pp_25416355_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416355_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416355_640.jpg":"640x814","pp_25416355_480.jpg":"480x611","pp_25416355_340.jpg":"340x432","pp_25416355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_25416356_1920.jpg":"1920x1080","k_25416356_1280.jpg":"1280x1280","k_25416356_1024.jpg":"1024x1024","k_25416356_640.jpg":"640x640","k_25416356_480.jpg":"480x480","k_25416356_340.jpg":"340x340","k_25416356_220.jpg":"220x220","o_25416356_1280.jpg":"1280x741","o_25416356_1024.jpg":"1024x593","o_25416356_640.jpg":"640x370","o_25416356_480.jpg":"480x278","o_25416356_340.jpg":"340x196","o_25416356_220.jpg":"220x127","h_25416356_1280.jpg":"1280x854","h_25416356_1024.jpg":"1024x683","h_25416356_640.jpg":"640x427","h_25416356_480.jpg":"480x320","h_25416356_340.jpg":"340x227","h_25416356_220.jpg":"220x147","pp_25416356_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416356_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416356_640.jpg":"640x814","pp_25416356_480.jpg":"480x611","pp_25416356_340.jpg":"340x432","pp_25416356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1916x1438","hd_25416357_1920.jpg":"1920x1080","k_25416357_1280.jpg":"1280x1280","k_25416357_1024.jpg":"1024x1024","k_25416357_640.jpg":"640x640","k_25416357_480.jpg":"480x480","k_25416357_340.jpg":"340x340","k_25416357_220.jpg":"220x220","o_25416357_1280.jpg":"1280x960","o_25416357_1024.jpg":"1024x768","o_25416357_640.jpg":"640x480","o_25416357_480.jpg":"480x360","o_25416357_340.jpg":"340x255","o_25416357_220.jpg":"220x165","h_25416357_1280.jpg":"1280x854","h_25416357_1024.jpg":"1024x683","h_25416357_640.jpg":"640x427","h_25416357_480.jpg":"480x320","h_25416357_340.jpg":"340x227","h_25416357_220.jpg":"220x147","pp_25416357_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416357_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416357_640.jpg":"640x814","pp_25416357_480.jpg":"480x611","pp_25416357_340.jpg":"340x432","pp_25416357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25416358_1920.jpg":"1920x1080","k_25416358_1280.jpg":"1280x1280","k_25416358_1024.jpg":"1024x1024","k_25416358_640.jpg":"640x640","k_25416358_480.jpg":"480x480","k_25416358_340.jpg":"340x340","k_25416358_220.jpg":"220x220","o_25416358_1280.jpg":"1280x853","o_25416358_1024.jpg":"1024x682","o_25416358_640.jpg":"640x426","o_25416358_480.jpg":"480x320","o_25416358_340.jpg":"340x226","o_25416358_220.jpg":"220x146","h_25416358_1280.jpg":"1280x854","h_25416358_1024.jpg":"1024x683","h_25416358_640.jpg":"640x427","h_25416358_480.jpg":"480x320","h_25416358_340.jpg":"340x227","h_25416358_220.jpg":"220x147","pp_25416358_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416358_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416358_640.jpg":"640x814","pp_25416358_480.jpg":"480x611","pp_25416358_340.jpg":"340x432","pp_25416358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1686x2546","hd_25416359_1920.jpg":"1920x1080","k_25416359_1280.jpg":"1280x1280","k_25416359_1024.jpg":"1024x1024","k_25416359_640.jpg":"640x640","k_25416359_480.jpg":"480x480","k_25416359_340.jpg":"340x340","k_25416359_220.jpg":"220x220","o_25416359_1280.jpg":"1280x1932","o_25416359_1024.jpg":"1024x1546","o_25416359_640.jpg":"640x966","o_25416359_480.jpg":"480x724","o_25416359_340.jpg":"340x513","o_25416359_220.jpg":"220x332","h_25416359_1280.jpg":"1280x854","h_25416359_1024.jpg":"1024x683","h_25416359_640.jpg":"640x427","h_25416359_480.jpg":"480x320","h_25416359_340.jpg":"340x227","h_25416359_220.jpg":"220x147","pp_25416359_1280.jpg":"1280x1628","pp_25416359_1024.jpg":"1024x1303","pp_25416359_640.jpg":"640x814","pp_25416359_480.jpg":"480x611","pp_25416359_340.jpg":"340x432","pp_25416359_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11748512_1920.jpg":"1920x1080","k_11748512_1280.jpg":"1280x1280","k_11748512_1024.jpg":"1024x1024","k_11748512_640.jpg":"640x640","k_11748512_480.jpg":"480x480","k_11748512_340.jpg":"340x340","k_11748512_220.jpg":"220x220","o_11748512_1280.jpg":"1280x853","o_11748512_1024.jpg":"1024x682","o_11748512_640.jpg":"640x426","o_11748512_480.jpg":"480x320","o_11748512_340.jpg":"340x226","o_11748512_220.jpg":"220x146","h_11748512_1280.jpg":"1280x854","h_11748512_1024.jpg":"1024x683","h_11748512_640.jpg":"640x427","h_11748512_480.jpg":"480x320","h_11748512_340.jpg":"340x227","h_11748512_220.jpg":"220x147","pp_11748512_1280.jpg":"1280x1628","pp_11748512_1024.jpg":"1024x1303","pp_11748512_640.jpg":"640x814","pp_11748512_480.jpg":"480x611","pp_11748512_340.jpg":"340x432","pp_11748512_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38287669 Threads: 4 Questions: 7090788213 Slow queries: 3298652 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608169600 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/najbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila-1321211 [printLink] => /om/ribolov/najbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila-1321211?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275037 [name] => lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov [link] => /tag/lignjolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664472 [name] => lignjolov iz barke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 12:10:01 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov-iz-barke [link] => /tag/lignjolov-iz-barke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729159 [name] => lignjolov u jesen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 10:27:28 [main_article_id] => 0 [alias] => lignjolov-u-jesen [link] => /tag/lignjolov-u-jesen ) [3] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 729160 [name] => drifting lignjolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-08 10:27:28 [main_article_id] => 0 [alias] => drifting-lignjolov [link] => /tag/drifting-lignjolov ) [6] => stdClass Object ( [id] => 703196 [name] => eging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-18 11:16:26 [main_article_id] => 0 [alias] => eging [link] => /tag/eging ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650275 [name] => kako loviti lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 15:08:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje [link] => /tag/kako-loviti-lignje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => LIGNJOLOV IZ PLOVILA NOŠENOG KURENTOM I VJETROM BIT ĆE MANJE UČINKOVIT AKO SE PLOVILO PREBRZO KREĆE, ŠTO POSLJEDIČNO JAKO ZANOSI PRIBOR I ODBIJA LIGNJE, PA JE OPTIMALNO LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA, A NAJVIŠE DO 0,8 ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Najbolje se lovi kad se sporo plovi: evo kako ćete loviti lignje driftingom iz plovila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25588379.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix, Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

OPTIMALNO je LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25588379.jpg [title] => Cropix, Šime Duvančić

OPTIMALNO je LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416353.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

S naopakim peškafondom lovi se više i lakše

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416354.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

I noću se bolje lovi po oblačnom vremenu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416355.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

Lovina može biti brojna, ali je uglavnom sitna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416356.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

Rola treba biti kvalitetna i srednje velika

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416357.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

Olujno sidro pomaže kod jakog vjetra

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416358.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

Varalice trebaju biti što lakše i pokretljivije

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25416359.jpg [title] => ŠIME DUVANČIĆ

Peškafondo oblika glavonošca je lovan, ali pruža veliki otpor kurentu

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/11748512.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je u drugoj polovini kolovoza temperatura mora počela padati uz obalu i površinu, prema njima su iz dubina zaplivale lignje, pa je počela glavna sezona lova na krakate poslastice. U prvoj polovini kolovoza love se gotovo isključivo male lignje ovogodišnje generacije. No među njima će one najnezasitnije i najagresivnije, kao i lignje na hranom bogatim mikrolokacijama, u rujnu dosezati i pristojne dimenzije uz težinu od 150 do 200 grama. Tijekom rujna će se najčešće zadržavati na područjima udaljenima od kopna, na rubovima kulfa. U listopadu će se selidba u pliće predjele ubrzati, da bi se u prosincu završila u kanalima i zatvorenim valama uz kraj.

Zbog brojnosti i relativno male veličine liganja u prvom dijelu ovoga razdoblja, najplodonosniji je način lova skosavanje s više varalica na priboru, kako tradicionalnom, tako i s tataki opremom i tehnikom. Osim na klasičan način, iz mirujućeg plovila, skosavati se može i iz plutajućeg plovila, prepuštenog struji mora ili vjetra.

Lakše pretraživanje

Drifting ribolov iz plovila nošenog kurentom i vjetrom ima niz prednosti nad lovom iz mirujućeg plovila. Njime se lakše pretražuje teren, izbjegava se učestalo i nimalo lako podizanje sidra tijekom pretrage itd. Međutim, lignjolov plutanjem nije uvijek učinkovit. Ponajprije u jakom kurentu zato što ga lignje izbjegavaju, ali i po jakom vjetru zbog prevelike brzine plutanja, zbog čega pribor ne stoji okomito pa gubi na osjetljivosti i ne radi ispravno. Posebno se loše lovi plutanjem kad su jak vjetar i kurenat suprotnih smjerova, što znatno povećava brzinu plutanja i zanošenje te podizanje pribora. Optimalna brzina plutanja je između 0,3 i 0,4 čvora, a dobra do 0,8. Upotrebom težeg pribora može se loviti i bržim plutanjem, ali s puno manje uspjeha i s puno više spadanja ulovljenih liganja.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lignjolov je moguć i po jakom vjetru, ako nema jakog kurenta ili ako nemaju isti smjer. No tada treba imati olujno, zavlačno sidro, koje smanjuje brzinu plutanja gotovo na polovinu. Za manja plovila dovoljno je vrlo malo, olujno sidro promjera 30-ak centimetara.

Uspjeh u lignjolovu, ne samo plutanjem i skosavanjem, osim o snazi ovisi i o vrsti vjetra koji puše tijekom lova. Iako su mišljenja o tome podijeljena, često i oprečna, većina iskusnih lignjolovaca tvrdi da isti vjetar ima različite utjecaje na apetit liganja na različitim područjima. Ipak, dominantno je mišljenje da su lignje najmanje raspoložene za ishranu kad puše tramuntana, nešto bolje po maestralu i levantu, a najbolje po buri, ali ne jakoj. Dobri ulovi postižu se neposredno prije nego što slabo jugo pojača. Svi se lignjolovci slažu da se bolji ulovi svim tehnikama postižu po oblačnom nego po sunčanom, vedrom vremenu, kako danju tako i noću.

---

image

I noću se bolje lovi po oblačnom vremenu

ŠIME DUVANČIĆ
---

Smjer plutanja

Za uspjeh u drifting lignjolovu veoma je važno znati smjer plutanja kako bi se iskoristio za dosezanje i prelazak preko dobre pošte, kao što je kosina i vrh grebena. No za to je potrebno dobro poznavanje izgleda dna na kojem se lovi, a posao će znatno olakšati fish-finder, koji je u ovom načinu lova liganja više nego dobrodošao, praktički nužan. To će pomagalo uočiti prepreke prije nego što će za njih zapeti pribor, zbog njegova zanošenja tijekom plutanja. To će lignjolovcu dati vremena da ga podigne i izbjegne zapinjanje. Štoviše, onaj tko se zna služiti dobrom opremom može, osim prepreka, otkriti i lignje i ribice kojima se one hrane. Zato je neprestano promatranje ekrana fish-findera, uz istodobno skosavanje, najbolji način otkrivanja lokacije liganja i njihova lova. Početniku je potrebno nekoliko dana pažljivog promatranja i proučavanja oblika prikaza na ekranu da bi naučio razlikovati prikaz liganja, drugih riba te odlika dna.

---

image

Olujno sidro pomaže kod jakog vjetra

ŠIME DUVANČIĆ
---

Za lignjolov skosavanjem drifting tehnikom idealni su blago položeni, a dobri ravni tereni, barem djelomično prekriveni lažinom. Zbog povećane mogućnosti zapinjanja i gubljenja pribora, plutanjem nije dobro loviti na terenima gdje ima puno mreža i parangala. Osim toga, zbog istog razloga, taj način lova nije najbolje rješenje ni za lov na terenu s velikim dubinskim razlikama.

Lignjolov driftingom najbolje je prakticirati štapom i rolom pogodnima za skosavanje jer se tada može brže podići pribor kad se naiđe na prepreke, odnosno može se lakše i bolje prilagoditi dubini dna. Iako ih ima i pedalj, dva kraćih, specijalni štapovi najčešće su dugi 210 do 240 centimetara. Proizvode se s velikim rasponom težine bacanja, od 5 do 150, čak i 200 grama. Odabir najprikladnijeg ovisi o dubini lova na kojoj će se loviti, odnosno o potrebnoj težini opterećenja. Ipak, najbolje je odabrati štap sa srednje velikim rasponom, primjerice 30 do 100 ili 50 do 150 grama. Takvi štapovi imaju progresivnu akciju i vrlo veliku vršnu osjetljivost kako bi reagirao na dodir lignje, čak i nježan i na velikoj dubini, odnosno imaju izuzetno veliku žilavost i ogromnu rezervu snage. U suprotnom, kruti štapovi u suradnji s neistezljivom PE strunom uzrokovali bi pucanje krakova lignje tijekom borbe. Osim tih specijalnih, dobro mogu poslužiti i casting, a još bolje slow jigging štapovi.

---

image

Rola treba biti kvalitetna i srednje velika

ŠIME DUVANČIĆ
---

Visokokvalitetne srednje velike klasične role ili mali multiplikatori za spinning ili light jigging idealni su za postavljanje na ove štapove.

Višebojna struna

Osnovnu strunu najbolje je izraditi od PE višenitke PE0.6 do PE1.0, odnosno nosivosti 10 do 20 libri ili promjera 0,10 do 0,14 mm. Takva je dovoljno jaka da izvuče i teške ulove, a dovoljno tanka da ne pruža veliki otpor kurentu, zbog čega će i lagani pribor stajati okomito pod plovilom. Dobro je ako je struna višebojna, kako bi se lakše kontrolirala dubina lova, odnosno kako bi se pribor mogao ponovno spustiti gdje se prethodno ostvario ulov jer se lignje najčešće zadržavaju u plovu. Spoj osnove strune i završnjaka najbolje je izvesti pomoću kopče s vrtilicom, koja treba eliminirati sva moguća potencijalna uvrtanja pribora.

Završnjak je optimalno kompletirati s dvije varalice poviše utega na kraju. Najbolje ga je izraditi od fluorougljične strune promjera 0,33 do 0,35 mm dužine 70 do 100 cm. Na njega između perlica stopera treba nanizati dva plutajuća, što lakša i što pokretljivija lignjarića. Na donju vrtilicu s kopčom dodaje se pedalj dugi privez za uteg. On mora biti tanji (0,30 mm) kako bi u slučaju zapinjanja puknuo i tako spasio ostatak pribora.

---

image

Varalice trebaju biti što lakše i pokretljivije

ŠIME DUVANČIĆ
---

Težina utega treba biti što manja, tek tolika da može pribor spustiti do dna i držati ga u okomitom položaju. S PE strunom i malim utegom može se osjetiti sve, od laganog dodira utega i dna do dodira krakom lignje koja se igra varalicom. Kad se brzina kurenta poveća, a s njom i zanošenje, treba povećati i težinu utega, olovnice ili peškafonda.

Osim tehnikom okomitog skosavanja, iz plutajućeg plovila može se loviti i boat casting načinom – odbacivanjem i privlačenjem lignjarića. Ta je tehnika osobito prikladna kad je brzina plutanja mala. Tako loviti je najbolje s jednom, najviše dvije varalice na priboru, od kojih krajnja mora biti tonuća.

---

SQUID JIG - NAOPAKI PEŠKAFONDO

U lovu liganja iz plovila okomitim skosavanjem na travnatim, škrapastim i osobito dnima prekrivenim otpadom, česta su zapinjanja i gubljenja donje olovne varalice. Da bi to spriječili, mnogi lignjolovci, umjesto peškafondom, pribor otežavaju olovnicom. Međutim, time se odriču dijela ulova kad su lignje na samome dnu, osobito u situaciji kad su uz to i nezainteresirane za ishranu, pa zato i za varalice poviše dna, što je čest slučaj. Dio plijena se gubi i kad su lignje na dnu raspoložene za ishranu pa napadaju olovnice, ali i spadaju s njih.

Da bi zapinjanja sveli na što manju moguću mjeru, ali i lovili na samom dnu, talijanski lignjolovci počeli su prije nekoliko godina vlastoručno izrađivati naopake peškafonde, olovne lignjariće s krunicama na gornjoj umjesto na donjoj strani. To se rješenje pokazalo dobrim pa su ga počeli koristiti diljem svijeta, a squid-jig, kako su tu olovnicu prozvali, počele su proizvoditi i neke tvrtke, među kojima je i naša Zrno soli.

Domaći naopaki peškafondo je, poput sličnih, s donje strane širok kako bi na dnu stajao okomito i tako imao što manje mogućnosti zapinjanja. Ima dvije krunice koje su na dugoj inoks žici, a poviše njih je perlica koja pridonosi stabilnom okomitom stajanju na dnu. Radi zaštite od oštećenja, olovnica je plastificirana u bijeloj, zelenkastoj i ružičastoj boji. Poput perlice, zaštita je fluorescentna, pa se može napuniti da svijetli noću.

Da bi se mogao koristiti na svim dubinama i u kurentu svih jačina, naopaki peškafondo izrađuje se u težinama od 50, 60, 80, 90, 100, 120,140 i 160 grama. Osim za lov liganja, vrlo uspješno može se koristiti i za lov hobotnica iz plovila okomitim spuštanjem na dno.

---

---

image

S naopakim peškafondom lovi se više i lakše

ŠIME DUVANČIĆ
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix, Šime Duvančić ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ ŠIME DUVANČIĆ Božidar Vukičević/Cropix
Cropix, Šime Duvančić

OPTIMALNO je LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA

ŠIME DUVANČIĆ

S naopakim peškafondom lovi se više i lakše

ŠIME DUVANČIĆ

I noću se bolje lovi po oblačnom vremenu

ŠIME DUVANČIĆ

Lovina može biti brojna, ali je uglavnom sitna

ŠIME DUVANČIĆ

Rola treba biti kvalitetna i srednje velika

ŠIME DUVANČIĆ

Olujno sidro pomaže kod jakog vjetra

ŠIME DUVANČIĆ

Varalice trebaju biti što lakše i pokretljivije

ŠIME DUVANČIĆ

Peškafondo oblika glavonošca je lovan, ali pruža veliki otpor kurentu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/najbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila-1321211 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=065350e4b2ad658e754fe8a4e0b8dc9b6f3d2ef1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Najbolje+se+lovi+kad+se+sporo+plovi%3A+evo+kako+%C4%87ete+loviti+lignje+driftingom+iz+plovila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila-1321211 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fnajbolje-se-lovi-kad-se-sporo-plovi-evo-kako-cete-kako-loviti-lignje-driftingom-iz-plovila-1321211 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => LIGNJOLOV IZ PLOVILA NOŠENOG KURENTOM I VJETROM BIT ĆE MANJE UČINKOVIT AKO SE PLOVILO PREBRZO KREĆE, ŠTO POSLJEDIČNO JAKO ZANOSI PRIBOR I ODBIJA LIGNJE, PA JE OPTIMALNO LOVITI PO SLABIJEM KURENTU UZ BRZINU PLUTANJA IZMEĐU 0,3 I 0,4 ČVORA, A NAJVIŠE DO 0,8 ČVOROVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovni rasporedNajbolje se lovi kad se sporo plovi: evo kako ćete loviti lignje driftingom iz plovila

Piše ŠIME DUVANČIĆ
8. rujna 2023. - 10:27

Nakon što je u drugoj polovini kolovoza temperatura mora počela padati uz obalu i površinu, prema njima su iz dubina zaplivale lignje, pa je počela glavna sezona lova na krakate poslastice. U prvoj polovini kolovoza love se gotovo isključivo male lignje ovogodišnje generacije. No među njima će one najnezasitnije i najagresivnije, kao i lignje na hranom bogatim mikrolokacijama, u rujnu dosezati i pristojne dimenzije uz težinu od 150 do 200 grama. Tijekom rujna će se najčešće zadržavati na područjima udaljenima od kopna, na rubovima kulfa. U listopadu će se selidba u pliće predjele ubrzati, da bi se u prosincu završila u kanalima i zatvorenim valama uz kraj.

Zbog brojnosti i relativno male veličine liganja u prvom dijelu ovoga razdoblja, najplodonosniji je način lova...

13. svibanj 2024 16:59