Ribe imaju brojna osjetila, a među najrazvijenijima su im kemo osjetila, te osjetila mirisa i okusa. Pomoću njih ribe prepoznaju svoje potomke, pronalaze put do mrijestilišta, razlikuju prijatelje od neprijatelja i, što je za ribolovce-udičare najvažnije, pronalaze i prepoznaju hranu. Zato oni nastoje svoje mamce učiniti još mirisnijim, ukusnijim i kemijski privlačnijim, pa ih u tu svrhu premazuju i obogaćuju takozvanim atraktorima.
Atraktivan miris
Kao atraktori se koriste brojne prirodne, a sve više i umjetne tvari. Od prirodnih najviše se rabi meso i ulje plave ribe, račića i ostalih vodenih organizama kojima se ribe najviše i najradije hrane. Poslije njih, najviše se rabe tvari jakoga mirisa i okusa biljnoga podrijetla, koje inače nisu hrana riba. Između ostalih i češnjak, p...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....