StoryEditorOCM

iznenađenje na 22 metraLignju tešku 1,32 kilograma ulovio - udicom! Sretni ribolovac sluti što ju je privuklo: ‘Pomislio sam da sam zapeo za dno ili zakačio hobotnicu‘

Piše Š. D.
20. siječnja 2022. - 12:08

U ovom dijelu godine lakše nego oprezne sitne, love se krupne lignje koje se intezivno hrane zbog mrijesta.

Unatoč tome, ulov nije čest jer je krupnih lignji malo, posebice onih težih od kilograma. Još rjeđi su ulovi lignji pomoću udice, kakav je u srijedu 19. siječnja ostvario Splićanin Ivan Čubelić, član SNRU Marjan.

image
Ivan Čubelić s velikom lignjom koju je ulovio na Supetarskom braku
Ivan Čubelić

- Uvjeti su bili idealni za izlazak na more - sunce, utiha i bez kurenta pa sam isplovio s namjerom da kančarim u Splitskom kanalu na Supetarskom braku. Kozicama sam lovio arbune, bukve, gire te fratre. Oko podne se nešto teško objesilo, pomislio sam da sam zapeo za dno ili zakačio hobotnicu. Poslije kraćeg potezanja i popuštanja ugledao sam lignju. Zakačila se na najdonju udicu. Kad sam je donio doma težila je točno 1317 grama - kazao nam je Ivan Čubelić.

- Mislim da ju je privukla žuto obojena olovnica, a iznenadilo me je što sam ulov ostvario na dnu na dubini od 22 metra, jer su u ovo doba godine lignje, pogotovo krupne, uglavnom na manjim dubinama. Vjerojatno se tu mrijestila jer je tu teren neravan i obrastao - zaključio je Čubelić.

image
Ivan Čubelić
23. travanj 2024 17:01