stdClass Object ( [id] => 1277328 [title] => Lako dostupne, a često izdašne pošte: donosimo sve o specifičnom ribolovu uz umjetne i nasute obale [alias] => lako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Većina jadranskih riba drži se dubljeg mora i ne prilazi plićacima uz obalu, ali se ipak udicom s obale i uz nju može uloviti više desetaka vrsta riba. S kraja se udičariti može čak i u ovo hladno doba godine, kada se i mnoge stanovnice plićaka spuštaju u dublje, toplije predjele. Koje će se vrste i kojom tehnikom udičariti, ovisi o mjestu s kojega i na kojemu će se loviti.

Naša obala je pretežito kamenita, a takva pruža najviše mogućnosti udičarenja, posebice ona sa strmijim nagibom. Osim prirodne, sve je više i umjetne kamenite obale koju je svojim radom stvorio čovjek, ozidane ili samo nasute. Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, umjetna školjera, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane. Što više, čak i od mnogih prirodnih školjera!

Obilje hrane

Iako nalikuje prirodnoj, umjetna školjera ipak je posebna vrsta terena, pa kao takva zahtijeva i posebne tehnike ribolova. Naime, taj tip obale uglavnom je nastao na zemljanim i drugim mekanim obalama, osobito oko ušća te luka i lučica. Čine ga skupine golemih stijena ili, kod nas vrlo rijetko, betonskih blokova nabacanih najčešće na mekano, siromašno dno od pijeska i mulja. Na takvim mjestima ribe se zadržavaju iz dva razloga. Prvi je mnoštvo zaklona, a drugi obilje hrane, kako prirodne, tako i otpadne, koja dolazi iz luka i lučica.

---

image

Raznovrstan ulov sa školjere

Šime Duvančić
---

Umjetne školjere nastanjuju kolonije algi, bodljikaša, rakova, školjki i žarnjača. A gdje su ti morski organizmi, obvezno su i brojne sitne ribe. Osim obilja hrane, manje i mirne ribe u školjerama nalaze i sigurno sklonište od grabljivica. Zato se u procijepima i rupama umjetnih školjera te oko njih redovito zadržavaju glavoči, čak i iznimno veliki, brojne vrste škrpuna, bežmek, špar, knez i ostali sitni pripadnici obitelji usnač. Ali, osim siće dostatne tek za mirisnu juhu, po rupama umjetnih školjera zadržavaju se srednje krupne ribe, ponajprije pirka te usnače poput lumbraka, pauk crnac, kavala, škarpina, tabinja, ugorova majka... Tu su nerijetko i sitniji te srednje veliki šarzi, pici, fratri i komarče, a zbog obilja rupa i hrane umjetne školjere u velikom broju naseljava i ugor.

Količina i vrsta ribe koja se može loviti s umjetne školjere ovisi i o vrsti dna u njegovu podnožju. U pravilu, najbogatije su one koje se nastavljaju u polako poniruće tvrdo ili pjeskovito-škrapasto dno djelomično prekriveno podmorskom vegetacijom, te grotama i škrapama. Na pjeskovito-ljušturastom dnu zadržavaju se arbun, pirka, fratar, ovčica, kanjac i komarča... Poviše njega, na pola dna su jata bukava i girovki koje su u ovo doba godine najbliže obali i najraspoloženije za ishranu.

Patrola grabljivica

Privučeni obiljem sitnih riba, umjetne školjere obilaze i grabljivice, ponajprije lubin te sve brojniji strijelka i škaram. Osim riba, u školjerama i oko njih zadržavaju se i glavonošci. Hobotnice cijelu godinu, a lignje i sipe u njezinu hladnijem dijelu.

---

image

I rakovi znaju zagristi

Šime Duvančić
---

Umjetne školjere u pravilu su blizu naselja i vrlo dostupne, pa je uz sve prethodno navedeno jasno da nude mogućnost udobnog i relativno uspješnog ribolova. Zbog toga, ali i činjenice da se na njima podjednako uspješno može loviti tijekom cijelog dana, posve je razumljivo zašto iskusni udičari rado s njih love, barem zimi kada su vremenski uvjeti najnepovoljniji za odlazak na udaljenije pošte.

S umjetnih školjera i na njima može se loviti svim tehnikama kojima se lovi s prirodnih. Štoviše, udičariti se može i na jedan posve poseban način – okomitim spuštanjem mamca u rupe i procijepe školjere, jer su oni znatno veći nego u prirodnim školjerama. Jednostavno, obilazeći školjeru udice treba spuštati u rupe ili procijepe tako da struna ne dodiruje oštre bridove kamenja. Birati treba što dublje rupe i procijepe, te one u sjeni dnevnoga svjetla, jer se u njima najčešće kriju veće ribe. Još bolje je pažljivo i precizno pretražiti svaku rupu bez podcjenjivanja bilo koje, čak i one koja se na prvi pogled čini plitkom ili beživotnom. Na prvi pogled lagan, primitivan i nimalo uzbudljiv, to je ribolov u kojem su uvijek moguća ugodna iznenađenja, kako po veličini, tako i vrsti ulova.

Korisni štap

Školjarenje, kako takav ribolov nazivaju neki ribolovci koji ga posebno rado prakticiraju, može se obavljati i preko prsta, ali je ipak bolje loviti sa štapom. S njim je potrebno manje hodati, ali i mamac odbaciti u slučaju potrebe. Univerzalni štap za ovakav lov je onaj dug oko tri metra, a moguće je loviti i sa štapom od dva metra, pa čak i kraćim kad se tako rupama lakše može prići. Na štap je dovoljno staviti malu rolu napunjenu strunom promjera 0,25 mm.

Završnjak za školjarenje pravi se od najlona promjera 0,16 do 0,20 mm, i to na više načina. Prvi je da se olovnica postavi na kraj predveza, a 10 cm poviše nje veže pjok dužine 10 cm. Drugi je da se tom sistemu doda još jedan isti privez, barem 20 cm poviše prvog. Treći je način da se klizna olovnica postavi između priveza.

---

image

I komarča je sve češći ulov

Šime Duvančić
---

Za direktno spuštanje u rupe dovoljno je pribor opteretiti s dva do pet grama olova, ali kad ga treba odbaciti, na njemu mora biti znatno teža olovnica, do 10, rijetko kada do 30 grama. Težina utega treba biti što manja, odnosno tek tolika da pribor drži zategnutim, a mamac mirnim. Olovnica može biti loptasta, ovalna ili oblika kapljice. Može biti i obojena kako bi izazvala pozornost pirke i ostalih radoznalih riba. Najbolje su bijele, crvene i narančaste.

Zbog mogućnosti zapinjanja, dobro je u ribolov ponijeti više gotovih završnjaka, najbolje na sve opisane i druge načine kompletirane, te s raznim težinama olovnica. Štoviše, dobro je imati i jače završnjake za slučaj da krupnije ribe iskidaju opisane.

Vrste završnjaka

Dobro je imati i završnjake s različitim veličinama udica. One trebaju biti jake, ali elastične, veličine 18 do 12, odnosno širine luka 4 do 7 mm. Najbolje su one oblika Crystal.

---

image

Dagnje se mogu ubrati na školjeri i koristiti za ješku

Šime Duvančić
---

Mamci koji se koriste u ovoj tehnici lova su raznovrsni. Dobro je meso srdele te kozice, škampa i ostalih račića, kao i školjki te morskih i ostalih crva. Poslužiti mogu i mamci koji se lako mogu naći u zoni ribolova, poput priljepka i dagnje. Poželjno je i primamljivati, primjerice usitnjenim ježincima i dagnjama. Ribe će biti privučene mirisom, a neće imati što jesti.

Udičariti se može i pokraj stijena školjere. Idealan štap za to je teleskopski s rolom što veće dužine, čak do 7, pa 10 metara. S njim se može pretražiti veliko područje uz školjeru. U takvom lovu uvijek treba koristiti završnjak s jednom udicom kako bi se zapinjanja svela na razumnu mjeru. Drugo rješenje toga problema je završnjak s olovnicom za gubljenje. Pravi se tako da se na predvezu vezuju dva priveza duljine 10 do 15 cm i međusobno razmaknuta oko 20 cm. Donji privez s olovnicom težine 10 do 30 grama treba biti promjera 0,12 mm, a onaj s udicom 0,16-0,20 mm. Spojeve priveza i predveza je najbolje izvesti pomoći snodi, perlica s dva provrta.

---

image

Šarag osobito voli školjere

Šime Duvančić
---

Za ribolov pokraj školjere najbolji mamci su komadi račića i morskih crva. Najčešći plijen su usnače. Sa školjere se može loviti i odbacivanjem mamca. Tim se načinom najbrže i najlakše pretražuje veće lovno područje, a može se uloviti puno više vrsta nego u lovu po rupama i na dnu. Osim uobičajenih usnača, tu je i lubin, arbun, te osobito šarag.

Tirolsko drvce

Ovo je zasigurno najteža tehnika za ribolov sa školjera. Osobito ako je u njezinu podnožju kamenito, škrapasto dno, jer je 9/10 strune u moru paralelno s dnom, pa su zapinjanja pribora vrlo izgledna. Zapinjanje se može izbjeći ili smanjiti tako da se koristi završnjak s olovnicom na kraju i udicom poviše. Još bolje rješenje je tirolsko drvce koje drži pribor dalje od dna i poviše podmorskih livada. Ako je dno samo djelomično pokriveno livadama, mamac je najbolje odbacivati na čistine između njih. Ako su čistine pjeskovito-ljušturaste, uloviti se mogu pirka arbun, fratar, ovčica, kanjac, čak i komarča… Mamci za ovakav lov su obično crvi (veliki i ostali), pedoča i komad srdele. Bolognese štapom, koji je najpogodniji za lov bacanjem, sa školjere se može loviti i plovkom poviše dna. To je najbolje prakticirati nad kamenitim izrazito škrapastim dnom. Plijen su najčešće špar i usnače, te kantar, pic i fratar. Sa školjere se može uspješno i varaličariti, najbolje s isturenih pozicija. Tu su struje najjače, a gdje su kurenti, tu su i grabljivice.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane, pa čak i od mnogih prirodnih školjera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane, pa čak i od mnogih prirodnih školjera RIBOLOVNI TERENI 2 0 8396 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-02-14 10:48:04 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-31 05:29:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-31 05:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane, pa čak i od mnogih prirodnih školjera [metadata] => robots= author= title=Lako dostupne, a često izdašne pošte: donosimo sve o specifičnom ribolovu uz umjetne i nasute obale [metakey] => ribolov, ribolov s obale, školjera, umjetna obala, ribolovni tereni [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/02\/14\/24615092.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448618.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448621.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448620.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448619.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448615.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448613.jpg","\/images\/slike\/2017\/02\/14\/8448607.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107","\u0160ime Duvan\u010di\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Umjetna \u0161koljera je posebna vrsta terena i zahtijeva posebne tehnike ribolova (ilustracija)<\/p>","

I komar\u010da je sve \u010de\u0161\u0107i ulov<\/p>","

Raznovrstan ulov sa \u0161koljere<\/p>","

U\u0161ate se love u pola dna<\/p>","

Dagnje se mogu ubrati na \u0161koljeri i koristiti za je\u0161ku<\/p>","

I rakovi znaju zagristi<\/em><\/p>","

\u0160arag osobito voli \u0161koljere<\/p>","

Ulov kneza je naj\u010de\u0161\u0107e vrlo brojan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1379","hd_24615092_1920.jpg":"1920x1080","k_24615092_1280.jpg":"1280x1280","k_24615092_1024.jpg":"1024x1024","k_24615092_640.jpg":"640x640","k_24615092_480.jpg":"480x480","k_24615092_340.jpg":"340x340","k_24615092_220.jpg":"220x220","o_24615092_1280.jpg":"1280x919","o_24615092_1024.jpg":"1024x735","o_24615092_640.jpg":"640x459","o_24615092_480.jpg":"480x344","o_24615092_340.jpg":"340x244","o_24615092_220.jpg":"220x158","h_24615092_1280.jpg":"1280x854","h_24615092_1024.jpg":"1024x683","h_24615092_640.jpg":"640x427","h_24615092_480.jpg":"480x320","h_24615092_340.jpg":"340x227","h_24615092_220.jpg":"220x147","pp_24615092_1280.jpg":"1280x1628","pp_24615092_1024.jpg":"1024x1303","pp_24615092_640.jpg":"640x814","pp_24615092_480.jpg":"480x611","pp_24615092_340.jpg":"340x432","pp_24615092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1064","hd_8448618_1920.jpg":"1920x1080","k_8448618_1280.jpg":"1280x1280","k_8448618_1024.jpg":"1024x1024","k_8448618_640.jpg":"640x640","k_8448618_480.jpg":"480x480","k_8448618_340.jpg":"340x340","k_8448618_220.jpg":"220x220","o_8448618_1280.jpg":"1280x851","o_8448618_1024.jpg":"1024x680","o_8448618_640.jpg":"640x425","o_8448618_480.jpg":"480x319","o_8448618_340.jpg":"340x226","o_8448618_220.jpg":"220x146","h_8448618_1280.jpg":"1280x854","h_8448618_1024.jpg":"1024x683","h_8448618_640.jpg":"640x427","h_8448618_480.jpg":"480x320","h_8448618_340.jpg":"340x227","h_8448618_220.jpg":"220x147","pp_8448618_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448618_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448618_640.jpg":"640x814","pp_8448618_480.jpg":"480x611","pp_8448618_340.jpg":"340x432","pp_8448618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_8448621_1920.jpg":"1920x1080","k_8448621_1280.jpg":"1280x1280","k_8448621_1024.jpg":"1024x1024","k_8448621_640.jpg":"640x640","k_8448621_480.jpg":"480x480","k_8448621_340.jpg":"340x340","k_8448621_220.jpg":"220x220","o_8448621_1280.jpg":"1280x958","o_8448621_1024.jpg":"1024x766","o_8448621_640.jpg":"640x479","o_8448621_480.jpg":"480x359","o_8448621_340.jpg":"340x254","o_8448621_220.jpg":"220x164","h_8448621_1280.jpg":"1280x854","h_8448621_1024.jpg":"1024x683","h_8448621_640.jpg":"640x427","h_8448621_480.jpg":"480x320","h_8448621_340.jpg":"340x227","h_8448621_220.jpg":"220x147","pp_8448621_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448621_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448621_640.jpg":"640x814","pp_8448621_480.jpg":"480x611","pp_8448621_340.jpg":"340x432","pp_8448621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8448620_1920.jpg":"1920x1080","k_8448620_1280.jpg":"1280x1280","k_8448620_1024.jpg":"1024x1024","k_8448620_640.jpg":"640x640","k_8448620_480.jpg":"480x480","k_8448620_340.jpg":"340x340","k_8448620_220.jpg":"220x220","o_8448620_1280.jpg":"1280x960","o_8448620_1024.jpg":"1024x768","o_8448620_640.jpg":"640x480","o_8448620_480.jpg":"480x360","o_8448620_340.jpg":"340x255","o_8448620_220.jpg":"220x165","h_8448620_1280.jpg":"1280x854","h_8448620_1024.jpg":"1024x683","h_8448620_640.jpg":"640x427","h_8448620_480.jpg":"480x320","h_8448620_340.jpg":"340x227","h_8448620_220.jpg":"220x147","pp_8448620_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448620_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448620_640.jpg":"640x814","pp_8448620_480.jpg":"480x611","pp_8448620_340.jpg":"340x432","pp_8448620_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8448619_1920.jpg":"1920x1080","k_8448619_1280.jpg":"1280x1280","k_8448619_1024.jpg":"1024x1024","k_8448619_640.jpg":"640x640","k_8448619_480.jpg":"480x480","k_8448619_340.jpg":"340x340","k_8448619_220.jpg":"220x220","o_8448619_1280.jpg":"1280x960","o_8448619_1024.jpg":"1024x768","o_8448619_640.jpg":"640x480","o_8448619_480.jpg":"480x360","o_8448619_340.jpg":"340x255","o_8448619_220.jpg":"220x165","h_8448619_1280.jpg":"1280x854","h_8448619_1024.jpg":"1024x683","h_8448619_640.jpg":"640x427","h_8448619_480.jpg":"480x320","h_8448619_340.jpg":"340x227","h_8448619_220.jpg":"220x147","pp_8448619_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448619_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448619_640.jpg":"640x814","pp_8448619_480.jpg":"480x611","pp_8448619_340.jpg":"340x432","pp_8448619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_8448615_1920.jpg":"1920x1080","k_8448615_1280.jpg":"1280x1280","k_8448615_1024.jpg":"1024x1024","k_8448615_640.jpg":"640x640","k_8448615_480.jpg":"480x480","k_8448615_340.jpg":"340x340","k_8448615_220.jpg":"220x220","o_8448615_1280.jpg":"1280x958","o_8448615_1024.jpg":"1024x766","o_8448615_640.jpg":"640x479","o_8448615_480.jpg":"480x359","o_8448615_340.jpg":"340x254","o_8448615_220.jpg":"220x164","h_8448615_1280.jpg":"1280x854","h_8448615_1024.jpg":"1024x683","h_8448615_640.jpg":"640x427","h_8448615_480.jpg":"480x320","h_8448615_340.jpg":"340x227","h_8448615_220.jpg":"220x147","pp_8448615_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448615_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448615_640.jpg":"640x814","pp_8448615_480.jpg":"480x611","pp_8448615_340.jpg":"340x432","pp_8448615_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8448613_1920.jpg":"1920x1080","k_8448613_1280.jpg":"1280x1280","k_8448613_1024.jpg":"1024x1024","k_8448613_640.jpg":"640x640","k_8448613_480.jpg":"480x480","k_8448613_340.jpg":"340x340","k_8448613_220.jpg":"220x220","o_8448613_1280.jpg":"1280x960","o_8448613_1024.jpg":"1024x768","o_8448613_640.jpg":"640x480","o_8448613_480.jpg":"480x360","o_8448613_340.jpg":"340x255","o_8448613_220.jpg":"220x165","h_8448613_1280.jpg":"1280x854","h_8448613_1024.jpg":"1024x683","h_8448613_640.jpg":"640x427","h_8448613_480.jpg":"480x320","h_8448613_340.jpg":"340x227","h_8448613_220.jpg":"220x147","pp_8448613_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448613_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448613_640.jpg":"640x814","pp_8448613_480.jpg":"480x611","pp_8448613_340.jpg":"340x432","pp_8448613_220.jpg":"220x280"},{"size0":"800x1067","hd_8448607_1920.jpg":"1920x1080","k_8448607_1280.jpg":"1280x1280","k_8448607_1024.jpg":"1024x1024","k_8448607_640.jpg":"640x640","k_8448607_480.jpg":"480x480","k_8448607_340.jpg":"340x340","k_8448607_220.jpg":"220x220","o_8448607_1280.jpg":"1280x1707","o_8448607_1024.jpg":"1024x1365","o_8448607_640.jpg":"640x853","o_8448607_480.jpg":"480x640","o_8448607_340.jpg":"340x453","o_8448607_220.jpg":"220x293","h_8448607_1280.jpg":"1280x854","h_8448607_1024.jpg":"1024x683","h_8448607_640.jpg":"640x427","h_8448607_480.jpg":"480x320","h_8448607_340.jpg":"340x227","h_8448607_220.jpg":"220x147","pp_8448607_1280.jpg":"1280x1628","pp_8448607_1024.jpg":"1024x1303","pp_8448607_640.jpg":"640x814","pp_8448607_480.jpg":"480x611","pp_8448607_340.jpg":"340x432","pp_8448607_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38468911 Threads: 4 Questions: 7102691926 Slow queries: 3301905 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608471056 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale-1277328 [printLink] => /om/ribolov/lako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale-1277328?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650553 [name] => ribolov s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-s-obale [link] => /tag/ribolov-s-obale ) [2] => stdClass Object ( [id] => 345366 [name] => školjera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skoljera [link] => /tag/skoljera ) [3] => stdClass Object ( [id] => 711125 [name] => umjetna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-31 07:29:26 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-obala [link] => /tag/umjetna-obala ) [4] => stdClass Object ( [id] => 706086 [name] => ribolovni tereni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-13 17:18:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-tereni [link] => /tag/ribolovni-tereni ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane, pa čak i od mnogih prirodnih školjera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lako dostupne, a često izdašne pošte: donosimo sve o specifičnom ribolovu uz umjetne i nasute obale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/24615092.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Umjetna školjera je posebna vrsta terena i zahtijeva posebne tehnike ribolova (ilustracija)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/24615092.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Umjetna školjera je posebna vrsta terena i zahtijeva posebne tehnike ribolova (ilustracija)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448618.jpg [title] => Šime Duvančić

I komarča je sve češći ulov

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448621.jpg [title] => Šime Duvančić

Raznovrstan ulov sa školjere

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448620.jpg [title] => Šime Duvančić

Ušate se love u pola dna

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448619.jpg [title] => Šime Duvančić

Dagnje se mogu ubrati na školjeri i koristiti za ješku

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448615.jpg [title] => Šime Duvančić

I rakovi znaju zagristi

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448613.jpg [title] => Šime Duvančić

Šarag osobito voli školjere

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/02/14/8448607.jpg [title] => Šime Duvančić

Ulov kneza je najčešće vrlo brojan

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Većina jadranskih riba drži se dubljeg mora i ne prilazi plićacima uz obalu, ali se ipak udicom s obale i uz nju može uloviti više desetaka vrsta riba. S kraja se udičariti može čak i u ovo hladno doba godine, kada se i mnoge stanovnice plićaka spuštaju u dublje, toplije predjele. Koje će se vrste i kojom tehnikom udičariti, ovisi o mjestu s kojega i na kojemu će se loviti.

Naša obala je pretežito kamenita, a takva pruža najviše mogućnosti udičarenja, posebice ona sa strmijim nagibom. Osim prirodne, sve je više i umjetne kamenite obale koju je svojim radom stvorio čovjek, ozidane ili samo nasute. Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, umjetna školjera, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane. Što više, čak i od mnogih prirodnih školjera!

Obilje hrane

Iako nalikuje prirodnoj, umjetna školjera ipak je posebna vrsta terena, pa kao takva zahtijeva i posebne tehnike ribolova. Naime, taj tip obale uglavnom je nastao na zemljanim i drugim mekanim obalama, osobito oko ušća te luka i lučica. Čine ga skupine golemih stijena ili, kod nas vrlo rijetko, betonskih blokova nabacanih najčešće na mekano, siromašno dno od pijeska i mulja. Na takvim mjestima ribe se zadržavaju iz dva razloga. Prvi je mnoštvo zaklona, a drugi obilje hrane, kako prirodne, tako i otpadne, koja dolazi iz luka i lučica.

---

image

Raznovrstan ulov sa školjere

Šime Duvančić
---

Umjetne školjere nastanjuju kolonije algi, bodljikaša, rakova, školjki i žarnjača. A gdje su ti morski organizmi, obvezno su i brojne sitne ribe. Osim obilja hrane, manje i mirne ribe u školjerama nalaze i sigurno sklonište od grabljivica. Zato se u procijepima i rupama umjetnih školjera te oko njih redovito zadržavaju glavoči, čak i iznimno veliki, brojne vrste škrpuna, bežmek, špar, knez i ostali sitni pripadnici obitelji usnač. Ali, osim siće dostatne tek za mirisnu juhu, po rupama umjetnih školjera zadržavaju se srednje krupne ribe, ponajprije pirka te usnače poput lumbraka, pauk crnac, kavala, škarpina, tabinja, ugorova majka... Tu su nerijetko i sitniji te srednje veliki šarzi, pici, fratri i komarče, a zbog obilja rupa i hrane umjetne školjere u velikom broju naseljava i ugor.

Količina i vrsta ribe koja se može loviti s umjetne školjere ovisi i o vrsti dna u njegovu podnožju. U pravilu, najbogatije su one koje se nastavljaju u polako poniruće tvrdo ili pjeskovito-škrapasto dno djelomično prekriveno podmorskom vegetacijom, te grotama i škrapama. Na pjeskovito-ljušturastom dnu zadržavaju se arbun, pirka, fratar, ovčica, kanjac i komarča... Poviše njega, na pola dna su jata bukava i girovki koje su u ovo doba godine najbliže obali i najraspoloženije za ishranu.

Patrola grabljivica

Privučeni obiljem sitnih riba, umjetne školjere obilaze i grabljivice, ponajprije lubin te sve brojniji strijelka i škaram. Osim riba, u školjerama i oko njih zadržavaju se i glavonošci. Hobotnice cijelu godinu, a lignje i sipe u njezinu hladnijem dijelu.

---

image

I rakovi znaju zagristi

Šime Duvančić
---

Umjetne školjere u pravilu su blizu naselja i vrlo dostupne, pa je uz sve prethodno navedeno jasno da nude mogućnost udobnog i relativno uspješnog ribolova. Zbog toga, ali i činjenice da se na njima podjednako uspješno može loviti tijekom cijelog dana, posve je razumljivo zašto iskusni udičari rado s njih love, barem zimi kada su vremenski uvjeti najnepovoljniji za odlazak na udaljenije pošte.

S umjetnih školjera i na njima može se loviti svim tehnikama kojima se lovi s prirodnih. Štoviše, udičariti se može i na jedan posve poseban način – okomitim spuštanjem mamca u rupe i procijepe školjere, jer su oni znatno veći nego u prirodnim školjerama. Jednostavno, obilazeći školjeru udice treba spuštati u rupe ili procijepe tako da struna ne dodiruje oštre bridove kamenja. Birati treba što dublje rupe i procijepe, te one u sjeni dnevnoga svjetla, jer se u njima najčešće kriju veće ribe. Još bolje je pažljivo i precizno pretražiti svaku rupu bez podcjenjivanja bilo koje, čak i one koja se na prvi pogled čini plitkom ili beživotnom. Na prvi pogled lagan, primitivan i nimalo uzbudljiv, to je ribolov u kojem su uvijek moguća ugodna iznenađenja, kako po veličini, tako i vrsti ulova.

Korisni štap

Školjarenje, kako takav ribolov nazivaju neki ribolovci koji ga posebno rado prakticiraju, može se obavljati i preko prsta, ali je ipak bolje loviti sa štapom. S njim je potrebno manje hodati, ali i mamac odbaciti u slučaju potrebe. Univerzalni štap za ovakav lov je onaj dug oko tri metra, a moguće je loviti i sa štapom od dva metra, pa čak i kraćim kad se tako rupama lakše može prići. Na štap je dovoljno staviti malu rolu napunjenu strunom promjera 0,25 mm.

Završnjak za školjarenje pravi se od najlona promjera 0,16 do 0,20 mm, i to na više načina. Prvi je da se olovnica postavi na kraj predveza, a 10 cm poviše nje veže pjok dužine 10 cm. Drugi je da se tom sistemu doda još jedan isti privez, barem 20 cm poviše prvog. Treći je način da se klizna olovnica postavi između priveza.

---

image

I komarča je sve češći ulov

Šime Duvančić
---

Za direktno spuštanje u rupe dovoljno je pribor opteretiti s dva do pet grama olova, ali kad ga treba odbaciti, na njemu mora biti znatno teža olovnica, do 10, rijetko kada do 30 grama. Težina utega treba biti što manja, odnosno tek tolika da pribor drži zategnutim, a mamac mirnim. Olovnica može biti loptasta, ovalna ili oblika kapljice. Može biti i obojena kako bi izazvala pozornost pirke i ostalih radoznalih riba. Najbolje su bijele, crvene i narančaste.

Zbog mogućnosti zapinjanja, dobro je u ribolov ponijeti više gotovih završnjaka, najbolje na sve opisane i druge načine kompletirane, te s raznim težinama olovnica. Štoviše, dobro je imati i jače završnjake za slučaj da krupnije ribe iskidaju opisane.

Vrste završnjaka

Dobro je imati i završnjake s različitim veličinama udica. One trebaju biti jake, ali elastične, veličine 18 do 12, odnosno širine luka 4 do 7 mm. Najbolje su one oblika Crystal.

---

image

Dagnje se mogu ubrati na školjeri i koristiti za ješku

Šime Duvančić
---

Mamci koji se koriste u ovoj tehnici lova su raznovrsni. Dobro je meso srdele te kozice, škampa i ostalih račića, kao i školjki te morskih i ostalih crva. Poslužiti mogu i mamci koji se lako mogu naći u zoni ribolova, poput priljepka i dagnje. Poželjno je i primamljivati, primjerice usitnjenim ježincima i dagnjama. Ribe će biti privučene mirisom, a neće imati što jesti.

Udičariti se može i pokraj stijena školjere. Idealan štap za to je teleskopski s rolom što veće dužine, čak do 7, pa 10 metara. S njim se može pretražiti veliko područje uz školjeru. U takvom lovu uvijek treba koristiti završnjak s jednom udicom kako bi se zapinjanja svela na razumnu mjeru. Drugo rješenje toga problema je završnjak s olovnicom za gubljenje. Pravi se tako da se na predvezu vezuju dva priveza duljine 10 do 15 cm i međusobno razmaknuta oko 20 cm. Donji privez s olovnicom težine 10 do 30 grama treba biti promjera 0,12 mm, a onaj s udicom 0,16-0,20 mm. Spojeve priveza i predveza je najbolje izvesti pomoći snodi, perlica s dva provrta.

---

image

Šarag osobito voli školjere

Šime Duvančić
---

Za ribolov pokraj školjere najbolji mamci su komadi račića i morskih crva. Najčešći plijen su usnače. Sa školjere se može loviti i odbacivanjem mamca. Tim se načinom najbrže i najlakše pretražuje veće lovno područje, a može se uloviti puno više vrsta nego u lovu po rupama i na dnu. Osim uobičajenih usnača, tu je i lubin, arbun, te osobito šarag.

Tirolsko drvce

Ovo je zasigurno najteža tehnika za ribolov sa školjera. Osobito ako je u njezinu podnožju kamenito, škrapasto dno, jer je 9/10 strune u moru paralelno s dnom, pa su zapinjanja pribora vrlo izgledna. Zapinjanje se može izbjeći ili smanjiti tako da se koristi završnjak s olovnicom na kraju i udicom poviše. Još bolje rješenje je tirolsko drvce koje drži pribor dalje od dna i poviše podmorskih livada. Ako je dno samo djelomično pokriveno livadama, mamac je najbolje odbacivati na čistine između njih. Ako su čistine pjeskovito-ljušturaste, uloviti se mogu pirka arbun, fratar, ovčica, kanjac, čak i komarča… Mamci za ovakav lov su obično crvi (veliki i ostali), pedoča i komad srdele. Bolognese štapom, koji je najpogodniji za lov bacanjem, sa školjere se može loviti i plovkom poviše dna. To je najbolje prakticirati nad kamenitim izrazito škrapastim dnom. Plijen su najčešće špar i usnače, te kantar, pic i fratar. Sa školjere se može uspješno i varaličariti, najbolje s isturenih pozicija. Tu su struje najjače, a gdje su kurenti, tu su i grabljivice.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić Šime Duvančić
Paun Paunović/Cropix

Umjetna školjera je posebna vrsta terena i zahtijeva posebne tehnike ribolova (ilustracija)

Šime Duvančić

I komarča je sve češći ulov

Šime Duvančić

Raznovrstan ulov sa školjere

Šime Duvančić

Ušate se love u pola dna

Šime Duvančić

Dagnje se mogu ubrati na školjeri i koristiti za ješku

Šime Duvančić

I rakovi znaju zagristi

Šime Duvančić

Šarag osobito voli školjere

Šime Duvančić

Ulov kneza je najčešće vrlo brojan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale-1277328 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b86bdaf673886c816a5253e13bd5fceed28fc3e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lako+dostupne%2C+a+%C4%8Desto+izda%C5%A1ne+po%C5%A1te%3A+donosimo+sve+o+specifi%C4%8Dnom+ribolovu+uz+umjetne+i+nasute+obale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale-1277328 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flako-dostupne-a-cesto-izdasne-poste-donosimo-sve-o-specificnom-ribolovu-uz-umjetne-i-nasute-obale-1277328 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane, pa čak i od mnogih prirodnih školjera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI TERENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI TERENILako dostupne, a često izdašne pošte: donosimo sve o specifičnom ribolovu uz umjetne i nasute obale

Piše Šime DUVANČIĆ
31. ožujka 2023. - 07:29

Većina jadranskih riba drži se dubljeg mora i ne prilazi plićacima uz obalu, ali se ipak udicom s obale i uz nju može uloviti više desetaka vrsta riba. S kraja se udičariti može čak i u ovo hladno doba godine, kada se i mnoge stanovnice plićaka spuštaju u dublje, toplije predjele. Koje će se vrste i kojom tehnikom udičariti, ovisi o mjestu s kojega i na kojemu će se loviti.

Naša obala je pretežito kamenita, a takva pruža najviše mogućnosti udičarenja, posebice ona sa strmijim nagibom. Osim prirodne, sve je više i umjetne kamenite obale koju je svojim radom stvorio čovjek, ozidane ili samo nasute. Po bogatstvu vrsta, količini ribe i mogućnosti raznih načina lova, umjetna školjera, nasuta kamenita obala znatno je izdašnija od ozidane. Što više, čak i od mnogih...

15. svibanj 2024 19:20