StoryEditorOCM

Priobalna vrstaJedna od najljepših riba Jadrana na svijet dolazi kao ženka, a tijekom života promijeni spol

Piše OM
7. travnja 2021. - 09:54

Smokva (Labrus mixtus) jedna je od najljepših riba Jadrana. Ima ovalno, izduženo tijelo sa šiljatom gubicom. Manje je veličine, naraste do 30 cm duljine, a može težiti i do 1 kg. Sve smokve na svijet dolaze kao ženke, a tijekom života mijenjaju spol.

Evo što još o ovoj zanimljivoj ribi iz porodice usnača koja je u Hrvatskoj poznata i pod imenima figa ili pika kaže Wikipedia:

Ženke su jednolične boje, narančasto-smeđe-ružičaste. Boja mužjaka je razlog zašto ovu ribu smatraju jednom od najljepših riba Jadrana. Tijelo im je žuto-narančaste boje s 5-6 uzdužnih plavih, zelenkastih ili tamnijih pruga. Donji dio tijela je redovito žuto-narančast kao i trbušne peraje. 

Razmnožava se krajem proljeća i početkom ljeta, a prije odlaganja jajašaca gradi gnijezdo.

Priobalna je vrsta, obitava uz strme hridinaste obale i brakove. Živi na dubinama između 2-200 m, a najčešće između 15-80 m. Smokvu se može pronaći u istočnom dijelu Atlantika, sjeverno od Norveške pa južno sve do Senegala. Rasprostranjena je i na cijelom Mediteranu.

Zbog veličine nije zanimljiva u komercijalnom ribolovu kao ni u gastronomiji. Lovi se većinom na udicu prilikom ribolova na druge pridnene vrste. Ukusan je dodatak brujetu od miješane ribe.

Ovog mužjaka je u Rijeci snimio naš podvodni majstor fotografije Srđan Vrančić.

13. travanj 2024 06:27