stdClass Object ( [id] => 1303292 [title] => Inchiku nije bajka: donosimo sve o opremi, varalicama i najboljim pozicijama za ovu vrstu ribolova [alias] => inchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Među varaličarskim tehnikama novije generacije inchiku zauzima svakako posebno mjesto. Puno je razloga za takvu posebnost, od specifičnog načina lova, preko mogućnosti kombiniranja s prirodnim ješkama do visoke lovnosti po kojoj je ova tehnika ipak najpoznatija.

Priče i fame

Inchiku je tehnika koja je do nas preko megadistributera stigla s Dalekog istoka. Prvi kontakti su bili kao i sa svim novitetima ispunjeni skepsom i sumnjičavošću, pri čemu su trgovci tu skepsu podgrijavali pričama po kojima je za ostvarivanje kvalitetnih ulova tom tehnikom, osim specifičnih varalica potrebno imati i ostalu pripadajuću opremu, od skupocjenih štapova preko jednako vrijednih multiplikatora do posebnih upredenica koje koštaju kao suho zlato.

Srećom je taj period dezinformiranja bio kratak, pa su se stvari polako posložile na svoje mjesto pri čemu je oprema za inchiku ušla u granice normalnog i prihvatljivog, dok je lovnost ipak ostala puna nedorečenih informacija ispunjenih vrlo zagonetnim detaljima. Naime, tek što se donekle udomaćio vertical jigging, na scenu je nastupila kabura pa onda inchiku, obje dijametralno suprotne tehnike vertical jiggingu.

---

image

Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i

---

Onda su pak jedno vrijeme kružile priče o lovnosti samo dva do tri dana prije punog mjeseca, što su naslijedile priče o tome da inchiku radi i lovi smo nakon kiše i juga, dok su zlobnici potpuno negirali lovnost ove varalice i tehnike na našem moru.

A istina je bila potpuno drukčija. Inchiku i radi i lovi na našem moru, pri čemu je o fazi mjeseca ovisan kao i sve ostale varaličarske tehnike, baš kao što je podložan jugu i kiši na isti način kao i sve ostalo u ribolovu.

Oprema za inchiku je skupa ili jeftina koliko i većina druge ribolovne opreme, pri čemu su kombinacije brojne, dok se sama tehnika zasniva na nekoliko jednostavnih pravila koja, ako se ispoštuju kako valja, moraju donijeti ribu. Ako ipak podbaci, to znači ili da niste odradili sve kako treba ili da se kao apsolutni antitalent uopće ne trebate baviti ribolovom.

Osnovna oprema

Varalice za lov inchiku tehnikom su izrađene od olova i kao takve svakako spadaju u skupinu jigg varalica. Za lov na posebno velikim dubinama se koriste varalice težine 300 grama dok je za najmanje dubine katkad dovoljno koristiti i 60 do 80 gramske varalice. Sredina se naravno kreće od 100 do 200 grama, što su zapravo i najčešće korištene težine inchiku varalica.

No, bez obzira kakvu i koliko tešku ili laganu varalicu koristili, osnovna je struna uvijek upredenica. Idealne su one višebojne, pojasno obijane, kako bismo uvijek znali na kojoj nam se dubini varalica nalazi. Promjer i nosivost treba prilagoditi lovini no generalno gledano sa upredenicom klase od 60 libri se ne može pogriješiti.

---

image

Kreacije su brojne ali je princip isti

---

Pa iako mnogi ribolovci s upredenice odmah prelaze na predvez, idealno je imati jedan uložak od najlonskog monofila adekvatne debljine, od 0,40 do, 0,80 milimetara, u dužini od barem desetak metara čija je uloga kompenzacija onih prvih nekoliko metara kačenja i borbe. Taj se uložak vezuje između upredenice i predveza koji bez obzira na relativnu grubost sistema mora biti fluorokarbonski. Dužina od 1,2 do 1,5 metara za predvez na inchiku sistemu je sasvim dostatna.

Iako se na tržištu mogu naći savršeni i u pravilu jako skupi štapovi upravo za inchiku, loviti se može s bilo kojim dovoljno nosivim i savitljivim štapom predviđenim za rad s upredenicom. Važno je samo da štap udovoljava osnovnim ergonomskim standardima, jer se u lovu ovom tehnikom štap uglavnom sve vrijeme drži u ruci.

Naravno, kada se na udici nađe velika riba, jako je važno da štap svojom elastičnošću i opružnim efektom odradi veći dio zamaranja. S premekim štapovima neće se moći pratiti rad varalice, dok će pretvrdi teško zamoriti ribu, pri čemu će se zbog neistezljivosti upredenice sve svesti na vrlo tvrdu i grubu igru u kojoj će pored ribe najviše patiti rola.

---

image

Gofovi također padaju na inchiku

---

I premda su za rad s teškim varalicama i za lov na velikim dubinama najprikladniji multiplikatori novije generacije, svi ljubitelji stacionarki mogu uživati u lovu koristeći upravo stacionarne role, naravno, ne standardne, stare, već nove, mehanizmom ali i ostalim performansama prilagođene ovakvom ribolovu. Osim čuvene legendarne Stelle u svim poznatim brojevima, svakako treba istaknuti i Pennove role nove generacije čija je proizvodnja odnedavno vraćen u Ameriku, a koje se zahvaljujući tehničkim novitetima poput HT-100 kočnice bez straha mogu koristiti i u najekstremnijim ribolovnim uvjetima i situacijama.

Pošte i tehnika

Duboko more krije veliku ribu, često se može čuti među ribarima, što se smatra potpuno prirodnim. No ta je činjenica zapravo dobrim dijelom posljedica konstantnog prelova i ribolovnog pritiska zbog čega je riba prisiljena tražiti nova staništa, daleko od uznemirujućih ribolovnih alata, ili pak blizu ali istovremeno i dovoljno zaklonjeno.

Mjesta poput prirodnih grebena na kojima se ne ribari mrežama, a još bolje ni parangalima, okupljališta su svakakve ribe, a posebno velike, među svim udičarima uvijek cijenjene i tražene. Zubace, škrpine, kovače, pagre, velike kantare, okane, kokote kao i većinu druge ribe dna će inchiku svakako privući i svojim lelujanjem i kuckanjem isprovocirati napad. No inchiku nije smo ubojit na dnu. Gofovi, lice, psi, igluni također ne mogu odoljeti ovim sporim varalicama.

A sam lov inchiku tehnikom je vrlo jednostavan. Varalica se spušta u more dok ne dosegne lovnu dubinu te se polako držeći strunu napetom očekuje riblji napad. Povremena lagana zatezanja ili skokoviti kratki trzaji mogu doprinijeti provokativnosti, no najbolje je pustiti da kurenat odradi svoje.

---

image

Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i

---

Ako se lovi na dnu, tada je poželjno povremeno odizanje uz naglo spuštanje kako bi olovna glava kuckala po dnu. Naravno, takav je lov moguć jedino ako se lovi na ravnom dnu bez zadjeva.

U službi elektronike

I premda je elektronička kartografija danas svima dostupna, ne znaju je svi jednako kvalitetno koristiti. Područja koja bi za ribolov inchiku tehnikom mogla biti zanimljiva nisu baš svima očita na prvi pogled.

A upravo kao što na suhom dijelu obale postoje rtovi i hridi, tako je i pod morem. Najatraktivnija su mjesta sjecišta kurenata upravo na takvim podvodnim grebenima dok na potpuno ravnom dnu, i minimalna uzdignuća i neravnine mogu dati ribu.

Za lov su idealna kamenita dna s brojnim neravninama, jer upravo takvi tereni kriju predatore poput zubaca, zubaca krunaša, kirnje ili pagra, koji su zapravo prvi na meti kada je u pitanju lov inchiku tehnikom. Svaka istaka, svaka isturena stijena ili nagla promjena dubine potencijalno su kvalitetna mjesta za lov.

Osim toga, sve olupine, od aviona do brodova, su savršene pozicije za lov inchiku varalicama, jer su takva mjesta u pravilu stalna okupljališta ribe koja zapravo samo čeka plijen kakav simuliraju inchiku varalice.

Što se dubine tiče, optimum se postiže u rasponu od 60 do 140 metara. Pa čak i kada ne dobijete ribu na nekoj po svemu izglednoj pošti, treba je markirati pa joj se vratiti po malo drukčijim uvjetima. Naime određena mjesta drže ribu upravo kada je oseka, a ne po plimi kada ste prvi put pokušali.

---

image

Ni ovaj car s krunom nije odolio japanskoj tehnici

 

 

 

 

 

 

---

Otkrivanje velikog jata sitne ribe koje je jednim krajem ili cijelo odignuto od dna, razlog je za trenutno zaustavljanje i lov, jer takva slika jasno ocrtava predatora u lovu. Naime, jato se odiže ili cijepa smo ako ga nešto napada.

Korigirani drifting

U ribolovu je jako važna dobra procjena vjetra i kurenta. To znači da točku koju smo odredili i procijenili kao potencijalno najlovniju moramo, nošeni valovima i vjetrom, polako proći temeljito češljajući sloj mora koji je u tom trenutku najizgledniji. Nažalost, često se događa da je vjetar jednog smjera dok kurenat nosi u suprotnom smjeru. Ponekad se pak dogodi da kurenat u odnosu na smjer vjetra nosi samo pod kutem, što svakako treba ukalkulirati u rutu kojom želim proći.

Osim što se možemo prepustiti vjetru i kurentu, uvijek se možemo pomoći motorom, pa prijelaz preko lovne zone usporiti, ubrzati ili korigirati pravac kretanja, a sve prema potrebi. Često je onaj prvi prolaz preko pozicije najvažniji, što je posebno izraženo kada je riba osjetljiva i teško napada.

---

image

Krunaši osobito vole inchiku

---

Razlozi zbog kojih se riba povremeno tako ponaša mogu biti brojni, a često su povezani s dugotrajno niskim tlakom zraka, ili pak s naglim porastom, kao i izostancima plime, a što je opet u uskoj vezi s ciklonalnim poremećajima. No, to je već nova tema o kojoj će biti riječi u jednom od idućih brojeva. A do tada, složite svoj inchiku sistem pa isplovite za svojom ribom života što vas čega možda već na prvoj pošti.

---

TESTIRAJTE DAKRON

Iako je većina inchiku varalica predviđena za lov riba normalnih gabarita, nikada se ne zna kada će doći do susreta s uistinu velikom ribom koju je sve samo ne i lako izvući i zamoriti. Stoga nije loše provjeriti je li industrijski dakron kojim se standardno vezuju udice uistinu dovoljno jak i izdržljiv. Mali test u kojem se kliještima prihvati udica, a glava inchiku varalice drugom slobodnom rukom lako će pokazati je li izdržljivost dostatna.

Nažalost, kod mnogih modela dakron puca već pri slabijem trzaju što znači da ne bi izdržao ribu od dva do tri kilograma. Ovaj test nije teško provesti, kao što nije teško ni udice prevezati nakon čega se možemo u ribolovu samo nadati da će nam se na varalicu objesiti upravo ona riba za koju smo u potpunosti spremni.

---

---

SVE SE VIDI

Istina je da nekim ribama poput zubaca ni kvaliteta ni vidljivost strune posebno ne smeta, no neke su vrste poput gofa vrlo osjetljive po tom pitanju. I premda se općenito misli da je na velikim dubinama vidljivost loša i da je dolje uglavnom sve sivo i vrlo mutno, spuštanja kamera na dubine od 80 do 100 metara su razbile tu famu. Na velikim je dubinama, naravno, ako dno nije izrazito muljevito, a kurenat jako izražen, vidljivost više nego dobra. Svaka se nepravilnost na sistemu jasno vidi zbog čega i ješkanje i vezivanje treba odraditi s dužnom pažnjom.

---

---

MALA POMOĆ

Inchiku je varalica s vrlo izduljenom olovnom glavom i suknjicom, koja temeljno oponaša malog, sporog i nespretnog glavonošca što je za sve predatore nadasve provokativno. Provokaciji posebno doprinose trakice, niti i lamele u kojima inchiku skriva udice. No iako su te lamele vrlo atraktivne i privlačne svim morskim lovcima, na jednostavan se način mogu učiniti još lovnijima. Dovoljno je udice naješkati s filetima lokarde ili skuše, ili pak s trakama izrezanima iz plašta lignje ili sipe i učinak će biti zapanjujući. Naravno, kao i u svim drugim oblicima ribolova, i lignju, a posebno sipu prije ješkanja valja malo istući batom za meso kako bi omekšale i postale još atraktivnije.

---

---

image

UZ OKVIR 2

------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ribolovne tehnike 2 0 8996 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-03 08:09:57 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-03 09:26:26 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-03 09:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 649 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Inchiku nije bajka: donosimo sve o opremi, varalicama i najboljim pozicijama za ovu vrstu ribolova [metakey] => inchiku, inchiku tehnika, ribolovne tehnike, Bosi Bulić, ribolov, kako loviti inchiku tehnikom, savjeti za inchiku [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739013.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739002.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739020.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739019.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739018.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739014.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739015.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739016.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739017.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739012.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739011.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739010.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739006.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739007.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739008.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739009.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739005.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739004.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739003.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5738998.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5738999.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739000.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5739001.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5738997.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5738996.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/5738995.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","","","","","","","","","","","","","","","","","","","UZ OKVIR 2","UZ OKVIR 2","UZ OKVIR 2","UZ OKVIR 2","UZ OKVIR 1","","UZ OKVIR 2"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Uz inchiku kirnje prestaju biti nedodirljive<\/p>","

Kruna\u0161i osobito vole inchiku<\/p>","

Odignuto jato je uvijek dobar razlog za stajanje i poku\u0161aj lova<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

Inchiku pod morem \u017eivi svoj \u017eivot<\/p>","

Stacionarke sasvim pristojno odra\u0111uju te\u0161ke poslove<\/p>","

Gofovi tako\u0111er padaju na inchiku<\/em><\/p>","

Trakica lignje na udicama pove\u0107ava lovnost<\/p>","

Kreacije su brojne ali je princip isti<\/p>","

Pristojna artiljerija za pristojan ulov<\/p>","

Na manjim dubinama se mo\u017ee tako\u0111er lijepo uloviti<\/p>","

Zubatac koji je volio plavo<\/p>","

Svi su se proslavili s inchikuom<\/p>","

Neki modeli poput Thasisa i oblikom tijela opona\u0161aju lignju<\/p>","

Monta\u017ea je vrlo jednostavna<\/p>","

Hridinasti tereni obiluju ribom koja \u010deka inchiku<\/p>","

I kova\u010d je slab na inchiku<\/em><\/p>","

\u0160tap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da mo\u017ee odraditi zamaranje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

i<\/p>","

Ovakve su verzije dobre u uvjetima lo\u0161ije vidljivosti<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>","

UZ OKVIR 1<\/p>","

Ni ovaj car s krunom nije odolio japanskoj tehnici<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

UZ OKVIR 2<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1078","hd_5739013_1920.jpg":"1920x1080","k_5739013_1280.jpg":"1280x1280","k_5739013_1024.jpg":"1024x1024","k_5739013_640.jpg":"640x640","k_5739013_480.jpg":"480x480","k_5739013_340.jpg":"340x340","k_5739013_220.jpg":"220x220","o_5739013_1280.jpg":"1280x718","o_5739013_1024.jpg":"1024x574","o_5739013_640.jpg":"640x359","o_5739013_480.jpg":"480x269","o_5739013_340.jpg":"340x190","o_5739013_220.jpg":"220x123","h_5739013_1280.jpg":"1280x854","h_5739013_1024.jpg":"1024x683","h_5739013_640.jpg":"640x427","h_5739013_480.jpg":"480x320","h_5739013_340.jpg":"340x227","h_5739013_220.jpg":"220x147","pp_5739013_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739013_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739013_640.jpg":"640x814","pp_5739013_480.jpg":"480x611","pp_5739013_340.jpg":"340x432","pp_5739013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739002_1920.jpg":"1920x1080","k_5739002_1280.jpg":"1280x1280","k_5739002_1024.jpg":"1024x1024","k_5739002_640.jpg":"640x640","k_5739002_480.jpg":"480x480","k_5739002_340.jpg":"340x340","k_5739002_220.jpg":"220x220","o_5739002_1280.jpg":"1280x960","o_5739002_1024.jpg":"1024x768","o_5739002_640.jpg":"640x480","o_5739002_480.jpg":"480x360","o_5739002_340.jpg":"340x255","o_5739002_220.jpg":"220x165","h_5739002_1280.jpg":"1280x854","h_5739002_1024.jpg":"1024x683","h_5739002_640.jpg":"640x427","h_5739002_480.jpg":"480x320","h_5739002_340.jpg":"340x227","h_5739002_220.jpg":"220x147","pp_5739002_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739002_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739002_640.jpg":"640x814","pp_5739002_480.jpg":"480x611","pp_5739002_340.jpg":"340x432","pp_5739002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739020_1920.jpg":"1920x1080","k_5739020_1280.jpg":"1280x1280","k_5739020_1024.jpg":"1024x1024","k_5739020_640.jpg":"640x640","k_5739020_480.jpg":"480x480","k_5739020_340.jpg":"340x340","k_5739020_220.jpg":"220x220","o_5739020_1280.jpg":"1280x960","o_5739020_1024.jpg":"1024x768","o_5739020_640.jpg":"640x480","o_5739020_480.jpg":"480x360","o_5739020_340.jpg":"340x255","o_5739020_220.jpg":"220x165","h_5739020_1280.jpg":"1280x854","h_5739020_1024.jpg":"1024x683","h_5739020_640.jpg":"640x427","h_5739020_480.jpg":"480x320","h_5739020_340.jpg":"340x227","h_5739020_220.jpg":"220x147","pp_5739020_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739020_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739020_640.jpg":"640x814","pp_5739020_480.jpg":"480x611","pp_5739020_340.jpg":"340x432","pp_5739020_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739019_1920.jpg":"1920x1080","k_5739019_1280.jpg":"1280x1280","k_5739019_1024.jpg":"1024x1024","k_5739019_640.jpg":"640x640","k_5739019_480.jpg":"480x480","k_5739019_340.jpg":"340x340","k_5739019_220.jpg":"220x220","o_5739019_1280.jpg":"1280x960","o_5739019_1024.jpg":"1024x768","o_5739019_640.jpg":"640x480","o_5739019_480.jpg":"480x360","o_5739019_340.jpg":"340x255","o_5739019_220.jpg":"220x165","h_5739019_1280.jpg":"1280x854","h_5739019_1024.jpg":"1024x683","h_5739019_640.jpg":"640x427","h_5739019_480.jpg":"480x320","h_5739019_340.jpg":"340x227","h_5739019_220.jpg":"220x147","pp_5739019_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739019_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739019_640.jpg":"640x814","pp_5739019_480.jpg":"480x611","pp_5739019_340.jpg":"340x432","pp_5739019_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739018_1920.jpg":"1920x1080","k_5739018_1280.jpg":"1280x1280","k_5739018_1024.jpg":"1024x1024","k_5739018_640.jpg":"640x640","k_5739018_480.jpg":"480x480","k_5739018_340.jpg":"340x340","k_5739018_220.jpg":"220x220","o_5739018_1280.jpg":"1280x960","o_5739018_1024.jpg":"1024x768","o_5739018_640.jpg":"640x480","o_5739018_480.jpg":"480x360","o_5739018_340.jpg":"340x255","o_5739018_220.jpg":"220x165","h_5739018_1280.jpg":"1280x854","h_5739018_1024.jpg":"1024x683","h_5739018_640.jpg":"640x427","h_5739018_480.jpg":"480x320","h_5739018_340.jpg":"340x227","h_5739018_220.jpg":"220x147","pp_5739018_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739018_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739018_640.jpg":"640x814","pp_5739018_480.jpg":"480x611","pp_5739018_340.jpg":"340x432","pp_5739018_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_5739014_1920.jpg":"1920x1080","k_5739014_1280.jpg":"1280x1280","k_5739014_1024.jpg":"1024x1024","k_5739014_640.jpg":"640x640","k_5739014_480.jpg":"480x480","k_5739014_340.jpg":"340x340","k_5739014_220.jpg":"220x220","o_5739014_1280.jpg":"1280x720","o_5739014_1024.jpg":"1024x576","o_5739014_640.jpg":"640x360","o_5739014_480.jpg":"480x270","o_5739014_340.jpg":"340x191","o_5739014_220.jpg":"220x123","h_5739014_1280.jpg":"1280x854","h_5739014_1024.jpg":"1024x683","h_5739014_640.jpg":"640x427","h_5739014_480.jpg":"480x320","h_5739014_340.jpg":"340x227","h_5739014_220.jpg":"220x147","pp_5739014_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739014_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739014_640.jpg":"640x814","pp_5739014_480.jpg":"480x611","pp_5739014_340.jpg":"340x432","pp_5739014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_5739015_1920.jpg":"1920x1080","k_5739015_1280.jpg":"1280x1280","k_5739015_1024.jpg":"1024x1024","k_5739015_640.jpg":"640x640","k_5739015_480.jpg":"480x480","k_5739015_340.jpg":"340x340","k_5739015_220.jpg":"220x220","o_5739015_1280.jpg":"1280x720","o_5739015_1024.jpg":"1024x576","o_5739015_640.jpg":"640x360","o_5739015_480.jpg":"480x270","o_5739015_340.jpg":"340x191","o_5739015_220.jpg":"220x123","h_5739015_1280.jpg":"1280x854","h_5739015_1024.jpg":"1024x683","h_5739015_640.jpg":"640x427","h_5739015_480.jpg":"480x320","h_5739015_340.jpg":"340x227","h_5739015_220.jpg":"220x147","pp_5739015_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739015_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739015_640.jpg":"640x814","pp_5739015_480.jpg":"480x611","pp_5739015_340.jpg":"340x432","pp_5739015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739016_1920.jpg":"1920x1080","k_5739016_1280.jpg":"1280x1280","k_5739016_1024.jpg":"1024x1024","k_5739016_640.jpg":"640x640","k_5739016_480.jpg":"480x480","k_5739016_340.jpg":"340x340","k_5739016_220.jpg":"220x220","o_5739016_1280.jpg":"1280x960","o_5739016_1024.jpg":"1024x768","o_5739016_640.jpg":"640x480","o_5739016_480.jpg":"480x360","o_5739016_340.jpg":"340x255","o_5739016_220.jpg":"220x165","h_5739016_1280.jpg":"1280x854","h_5739016_1024.jpg":"1024x683","h_5739016_640.jpg":"640x427","h_5739016_480.jpg":"480x320","h_5739016_340.jpg":"340x227","h_5739016_220.jpg":"220x147","pp_5739016_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739016_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739016_640.jpg":"640x814","pp_5739016_480.jpg":"480x611","pp_5739016_340.jpg":"340x432","pp_5739016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739017_1920.jpg":"1920x1080","k_5739017_1280.jpg":"1280x1280","k_5739017_1024.jpg":"1024x1024","k_5739017_640.jpg":"640x640","k_5739017_480.jpg":"480x480","k_5739017_340.jpg":"340x340","k_5739017_220.jpg":"220x220","o_5739017_1280.jpg":"1280x960","o_5739017_1024.jpg":"1024x768","o_5739017_640.jpg":"640x480","o_5739017_480.jpg":"480x360","o_5739017_340.jpg":"340x255","o_5739017_220.jpg":"220x165","h_5739017_1280.jpg":"1280x854","h_5739017_1024.jpg":"1024x683","h_5739017_640.jpg":"640x427","h_5739017_480.jpg":"480x320","h_5739017_340.jpg":"340x227","h_5739017_220.jpg":"220x147","pp_5739017_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739017_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739017_640.jpg":"640x814","pp_5739017_480.jpg":"480x611","pp_5739017_340.jpg":"340x432","pp_5739017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_5739012_1920.jpg":"1920x1080","k_5739012_1280.jpg":"1280x1280","k_5739012_1024.jpg":"1024x1024","k_5739012_640.jpg":"640x640","k_5739012_480.jpg":"480x480","k_5739012_340.jpg":"340x340","k_5739012_220.jpg":"220x220","o_5739012_1280.jpg":"1280x718","o_5739012_1024.jpg":"1024x574","o_5739012_640.jpg":"640x359","o_5739012_480.jpg":"480x269","o_5739012_340.jpg":"340x190","o_5739012_220.jpg":"220x123","h_5739012_1280.jpg":"1280x854","h_5739012_1024.jpg":"1024x683","h_5739012_640.jpg":"640x427","h_5739012_480.jpg":"480x320","h_5739012_340.jpg":"340x227","h_5739012_220.jpg":"220x147","pp_5739012_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739012_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739012_640.jpg":"640x814","pp_5739012_480.jpg":"480x611","pp_5739012_340.jpg":"340x432","pp_5739012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_5739011_1920.jpg":"1920x1080","k_5739011_1280.jpg":"1280x1280","k_5739011_1024.jpg":"1024x1024","k_5739011_640.jpg":"640x640","k_5739011_480.jpg":"480x480","k_5739011_340.jpg":"340x340","k_5739011_220.jpg":"220x220","o_5739011_1280.jpg":"1280x720","o_5739011_1024.jpg":"1024x576","o_5739011_640.jpg":"640x360","o_5739011_480.jpg":"480x270","o_5739011_340.jpg":"340x191","o_5739011_220.jpg":"220x123","h_5739011_1280.jpg":"1280x854","h_5739011_1024.jpg":"1024x683","h_5739011_640.jpg":"640x427","h_5739011_480.jpg":"480x320","h_5739011_340.jpg":"340x227","h_5739011_220.jpg":"220x147","pp_5739011_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739011_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739011_640.jpg":"640x814","pp_5739011_480.jpg":"480x611","pp_5739011_340.jpg":"340x432","pp_5739011_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3413","hd_5739010_1920.jpg":"1920x1080","k_5739010_1280.jpg":"1280x1280","k_5739010_1024.jpg":"1024x1024","k_5739010_640.jpg":"640x640","k_5739010_480.jpg":"480x480","k_5739010_340.jpg":"340x340","k_5739010_220.jpg":"220x220","o_5739010_1280.jpg":"1280x2275","o_5739010_1024.jpg":"1024x1820","o_5739010_640.jpg":"640x1137","o_5739010_480.jpg":"480x853","o_5739010_340.jpg":"340x604","o_5739010_220.jpg":"220x391","h_5739010_1280.jpg":"1280x854","h_5739010_1024.jpg":"1024x683","h_5739010_640.jpg":"640x427","h_5739010_480.jpg":"480x320","h_5739010_340.jpg":"340x227","h_5739010_220.jpg":"220x147","pp_5739010_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739010_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739010_640.jpg":"640x814","pp_5739010_480.jpg":"480x611","pp_5739010_340.jpg":"340x432","pp_5739010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739006_1920.jpg":"1920x1080","k_5739006_1280.jpg":"1280x1280","k_5739006_1024.jpg":"1024x1024","k_5739006_640.jpg":"640x640","k_5739006_480.jpg":"480x480","k_5739006_340.jpg":"340x340","k_5739006_220.jpg":"220x220","o_5739006_1280.jpg":"1280x960","o_5739006_1024.jpg":"1024x768","o_5739006_640.jpg":"640x480","o_5739006_480.jpg":"480x360","o_5739006_340.jpg":"340x255","o_5739006_220.jpg":"220x165","h_5739006_1280.jpg":"1280x854","h_5739006_1024.jpg":"1024x683","h_5739006_640.jpg":"640x427","h_5739006_480.jpg":"480x320","h_5739006_340.jpg":"340x227","h_5739006_220.jpg":"220x147","pp_5739006_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739006_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739006_640.jpg":"640x814","pp_5739006_480.jpg":"480x611","pp_5739006_340.jpg":"340x432","pp_5739006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739007_1920.jpg":"1920x1080","k_5739007_1280.jpg":"1280x1280","k_5739007_1024.jpg":"1024x1024","k_5739007_640.jpg":"640x640","k_5739007_480.jpg":"480x480","k_5739007_340.jpg":"340x340","k_5739007_220.jpg":"220x220","o_5739007_1280.jpg":"1280x960","o_5739007_1024.jpg":"1024x768","o_5739007_640.jpg":"640x480","o_5739007_480.jpg":"480x360","o_5739007_340.jpg":"340x255","o_5739007_220.jpg":"220x165","h_5739007_1280.jpg":"1280x854","h_5739007_1024.jpg":"1024x683","h_5739007_640.jpg":"640x427","h_5739007_480.jpg":"480x320","h_5739007_340.jpg":"340x227","h_5739007_220.jpg":"220x147","pp_5739007_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739007_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739007_640.jpg":"640x814","pp_5739007_480.jpg":"480x611","pp_5739007_340.jpg":"340x432","pp_5739007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5739008_1920.jpg":"1920x1080","k_5739008_1280.jpg":"1280x1280","k_5739008_1024.jpg":"1024x1024","k_5739008_640.jpg":"640x640","k_5739008_480.jpg":"480x480","k_5739008_340.jpg":"340x340","k_5739008_220.jpg":"220x220","o_5739008_1280.jpg":"1280x1706","o_5739008_1024.jpg":"1024x1365","o_5739008_640.jpg":"640x853","o_5739008_480.jpg":"480x640","o_5739008_340.jpg":"340x453","o_5739008_220.jpg":"220x293","h_5739008_1280.jpg":"1280x854","h_5739008_1024.jpg":"1024x683","h_5739008_640.jpg":"640x427","h_5739008_480.jpg":"480x320","h_5739008_340.jpg":"340x227","h_5739008_220.jpg":"220x147","pp_5739008_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739008_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739008_640.jpg":"640x814","pp_5739008_480.jpg":"480x611","pp_5739008_340.jpg":"340x432","pp_5739008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5739009_1920.jpg":"1920x1080","k_5739009_1280.jpg":"1280x1280","k_5739009_1024.jpg":"1024x1024","k_5739009_640.jpg":"640x640","k_5739009_480.jpg":"480x480","k_5739009_340.jpg":"340x340","k_5739009_220.jpg":"220x220","o_5739009_1280.jpg":"1280x1706","o_5739009_1024.jpg":"1024x1365","o_5739009_640.jpg":"640x853","o_5739009_480.jpg":"480x640","o_5739009_340.jpg":"340x453","o_5739009_220.jpg":"220x293","h_5739009_1280.jpg":"1280x854","h_5739009_1024.jpg":"1024x683","h_5739009_640.jpg":"640x427","h_5739009_480.jpg":"480x320","h_5739009_340.jpg":"340x227","h_5739009_220.jpg":"220x147","pp_5739009_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739009_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739009_640.jpg":"640x814","pp_5739009_480.jpg":"480x611","pp_5739009_340.jpg":"340x432","pp_5739009_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739005_1920.jpg":"1920x1080","k_5739005_1280.jpg":"1280x1280","k_5739005_1024.jpg":"1024x1024","k_5739005_640.jpg":"640x640","k_5739005_480.jpg":"480x480","k_5739005_340.jpg":"340x340","k_5739005_220.jpg":"220x220","o_5739005_1280.jpg":"1280x960","o_5739005_1024.jpg":"1024x768","o_5739005_640.jpg":"640x480","o_5739005_480.jpg":"480x360","o_5739005_340.jpg":"340x255","o_5739005_220.jpg":"220x165","h_5739005_1280.jpg":"1280x854","h_5739005_1024.jpg":"1024x683","h_5739005_640.jpg":"640x427","h_5739005_480.jpg":"480x320","h_5739005_340.jpg":"340x227","h_5739005_220.jpg":"220x147","pp_5739005_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739005_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739005_640.jpg":"640x814","pp_5739005_480.jpg":"480x611","pp_5739005_340.jpg":"340x432","pp_5739005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739004_1920.jpg":"1920x1080","k_5739004_1280.jpg":"1280x1280","k_5739004_1024.jpg":"1024x1024","k_5739004_640.jpg":"640x640","k_5739004_480.jpg":"480x480","k_5739004_340.jpg":"340x340","k_5739004_220.jpg":"220x220","o_5739004_1280.jpg":"1280x960","o_5739004_1024.jpg":"1024x768","o_5739004_640.jpg":"640x480","o_5739004_480.jpg":"480x360","o_5739004_340.jpg":"340x255","o_5739004_220.jpg":"220x165","h_5739004_1280.jpg":"1280x854","h_5739004_1024.jpg":"1024x683","h_5739004_640.jpg":"640x427","h_5739004_480.jpg":"480x320","h_5739004_340.jpg":"340x227","h_5739004_220.jpg":"220x147","pp_5739004_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739004_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739004_640.jpg":"640x814","pp_5739004_480.jpg":"480x611","pp_5739004_340.jpg":"340x432","pp_5739004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5739003_1920.jpg":"1920x1080","k_5739003_1280.jpg":"1280x1280","k_5739003_1024.jpg":"1024x1024","k_5739003_640.jpg":"640x640","k_5739003_480.jpg":"480x480","k_5739003_340.jpg":"340x340","k_5739003_220.jpg":"220x220","o_5739003_1280.jpg":"1280x1706","o_5739003_1024.jpg":"1024x1365","o_5739003_640.jpg":"640x853","o_5739003_480.jpg":"480x640","o_5739003_340.jpg":"340x453","o_5739003_220.jpg":"220x293","h_5739003_1280.jpg":"1280x854","h_5739003_1024.jpg":"1024x683","h_5739003_640.jpg":"640x427","h_5739003_480.jpg":"480x320","h_5739003_340.jpg":"340x227","h_5739003_220.jpg":"220x147","pp_5739003_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739003_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739003_640.jpg":"640x814","pp_5739003_480.jpg":"480x611","pp_5739003_340.jpg":"340x432","pp_5739003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5738998_1920.jpg":"1920x1080","k_5738998_1280.jpg":"1280x1280","k_5738998_1024.jpg":"1024x1024","k_5738998_640.jpg":"640x640","k_5738998_480.jpg":"480x480","k_5738998_340.jpg":"340x340","k_5738998_220.jpg":"220x220","o_5738998_1280.jpg":"1280x960","o_5738998_1024.jpg":"1024x768","o_5738998_640.jpg":"640x480","o_5738998_480.jpg":"480x360","o_5738998_340.jpg":"340x255","o_5738998_220.jpg":"220x165","h_5738998_1280.jpg":"1280x854","h_5738998_1024.jpg":"1024x683","h_5738998_640.jpg":"640x427","h_5738998_480.jpg":"480x320","h_5738998_340.jpg":"340x227","h_5738998_220.jpg":"220x147","pp_5738998_1280.jpg":"1280x1628","pp_5738998_1024.jpg":"1024x1303","pp_5738998_640.jpg":"640x814","pp_5738998_480.jpg":"480x611","pp_5738998_340.jpg":"340x432","pp_5738998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5738999_1920.jpg":"1920x1080","k_5738999_1280.jpg":"1280x1280","k_5738999_1024.jpg":"1024x1024","k_5738999_640.jpg":"640x640","k_5738999_480.jpg":"480x480","k_5738999_340.jpg":"340x340","k_5738999_220.jpg":"220x220","o_5738999_1280.jpg":"1280x960","o_5738999_1024.jpg":"1024x768","o_5738999_640.jpg":"640x480","o_5738999_480.jpg":"480x360","o_5738999_340.jpg":"340x255","o_5738999_220.jpg":"220x165","h_5738999_1280.jpg":"1280x854","h_5738999_1024.jpg":"1024x683","h_5738999_640.jpg":"640x427","h_5738999_480.jpg":"480x320","h_5738999_340.jpg":"340x227","h_5738999_220.jpg":"220x147","pp_5738999_1280.jpg":"1280x1628","pp_5738999_1024.jpg":"1024x1303","pp_5738999_640.jpg":"640x814","pp_5738999_480.jpg":"480x611","pp_5738999_340.jpg":"340x432","pp_5738999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739000_1920.jpg":"1920x1080","k_5739000_1280.jpg":"1280x1280","k_5739000_1024.jpg":"1024x1024","k_5739000_640.jpg":"640x640","k_5739000_480.jpg":"480x480","k_5739000_340.jpg":"340x340","k_5739000_220.jpg":"220x220","o_5739000_1280.jpg":"1280x960","o_5739000_1024.jpg":"1024x768","o_5739000_640.jpg":"640x480","o_5739000_480.jpg":"480x360","o_5739000_340.jpg":"340x255","o_5739000_220.jpg":"220x165","h_5739000_1280.jpg":"1280x854","h_5739000_1024.jpg":"1024x683","h_5739000_640.jpg":"640x427","h_5739000_480.jpg":"480x320","h_5739000_340.jpg":"340x227","h_5739000_220.jpg":"220x147","pp_5739000_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739000_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739000_640.jpg":"640x814","pp_5739000_480.jpg":"480x611","pp_5739000_340.jpg":"340x432","pp_5739000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5739001_1920.jpg":"1920x1080","k_5739001_1280.jpg":"1280x1280","k_5739001_1024.jpg":"1024x1024","k_5739001_640.jpg":"640x640","k_5739001_480.jpg":"480x480","k_5739001_340.jpg":"340x340","k_5739001_220.jpg":"220x220","o_5739001_1280.jpg":"1280x960","o_5739001_1024.jpg":"1024x768","o_5739001_640.jpg":"640x480","o_5739001_480.jpg":"480x360","o_5739001_340.jpg":"340x255","o_5739001_220.jpg":"220x165","h_5739001_1280.jpg":"1280x854","h_5739001_1024.jpg":"1024x683","h_5739001_640.jpg":"640x427","h_5739001_480.jpg":"480x320","h_5739001_340.jpg":"340x227","h_5739001_220.jpg":"220x147","pp_5739001_1280.jpg":"1280x1628","pp_5739001_1024.jpg":"1024x1303","pp_5739001_640.jpg":"640x814","pp_5739001_480.jpg":"480x611","pp_5739001_340.jpg":"340x432","pp_5739001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1636x2812","hd_5738997_1920.jpg":"1920x1080","k_5738997_1280.jpg":"1280x1280","k_5738997_1024.jpg":"1024x1024","k_5738997_640.jpg":"640x640","k_5738997_480.jpg":"480x480","k_5738997_340.jpg":"340x340","k_5738997_220.jpg":"220x220","o_5738997_1280.jpg":"1280x2200","o_5738997_1024.jpg":"1024x1760","o_5738997_640.jpg":"640x1100","o_5738997_480.jpg":"480x825","o_5738997_340.jpg":"340x584","o_5738997_220.jpg":"220x378","h_5738997_1280.jpg":"1280x854","h_5738997_1024.jpg":"1024x683","h_5738997_640.jpg":"640x427","h_5738997_480.jpg":"480x320","h_5738997_340.jpg":"340x227","h_5738997_220.jpg":"220x147","pp_5738997_1280.jpg":"1280x1628","pp_5738997_1024.jpg":"1024x1303","pp_5738997_640.jpg":"640x814","pp_5738997_480.jpg":"480x611","pp_5738997_340.jpg":"340x432","pp_5738997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5738996_1920.jpg":"1920x1080","k_5738996_1280.jpg":"1280x1280","k_5738996_1024.jpg":"1024x1024","k_5738996_640.jpg":"640x640","k_5738996_480.jpg":"480x480","k_5738996_340.jpg":"340x340","k_5738996_220.jpg":"220x220","o_5738996_1280.jpg":"1280x960","o_5738996_1024.jpg":"1024x768","o_5738996_640.jpg":"640x480","o_5738996_480.jpg":"480x360","o_5738996_340.jpg":"340x255","o_5738996_220.jpg":"220x165","h_5738996_1280.jpg":"1280x854","h_5738996_1024.jpg":"1024x683","h_5738996_640.jpg":"640x427","h_5738996_480.jpg":"480x320","h_5738996_340.jpg":"340x227","h_5738996_220.jpg":"220x147","pp_5738996_1280.jpg":"1280x1628","pp_5738996_1024.jpg":"1024x1303","pp_5738996_640.jpg":"640x814","pp_5738996_480.jpg":"480x611","pp_5738996_340.jpg":"340x432","pp_5738996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5738995_1920.jpg":"1920x1080","k_5738995_1280.jpg":"1280x1280","k_5738995_1024.jpg":"1024x1024","k_5738995_640.jpg":"640x640","k_5738995_480.jpg":"480x480","k_5738995_340.jpg":"340x340","k_5738995_220.jpg":"220x220","o_5738995_1280.jpg":"1280x960","o_5738995_1024.jpg":"1024x768","o_5738995_640.jpg":"640x480","o_5738995_480.jpg":"480x360","o_5738995_340.jpg":"340x255","o_5738995_220.jpg":"220x165","h_5738995_1280.jpg":"1280x854","h_5738995_1024.jpg":"1024x683","h_5738995_640.jpg":"640x427","h_5738995_480.jpg":"480x320","h_5738995_340.jpg":"340x227","h_5738995_220.jpg":"220x147","pp_5738995_1280.jpg":"1280x1628","pp_5738995_1024.jpg":"1024x1303","pp_5738995_640.jpg":"640x814","pp_5738995_480.jpg":"480x611","pp_5738995_340.jpg":"340x432","pp_5738995_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7790910 Threads: 1 Questions: 1636202993 Slow queries: 4862096 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111402066 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/inchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova-1303292 [printLink] => /om/ribolov/inchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova-1303292?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679062 [name] => inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku [link] => /tag/inchiku ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679063 [name] => inchiku tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-30 18:25:24 [main_article_id] => 0 [alias] => inchiku-tehnika [link] => /tag/inchiku-tehnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [3] => stdClass Object ( [id] => 721871 [name] => Bosi Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 11:27:15 [main_article_id] => 0 [alias] => bosi-bulic [link] => /tag/bosi-bulic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 721872 [name] => kako loviti inchiku tehnikom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 11:27:15 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-inchiku-tehnikom [link] => /tag/kako-loviti-inchiku-tehnikom ) [6] => stdClass Object ( [id] => 721873 [name] => savjeti za inchiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-03 11:27:16 [main_article_id] => 0 [alias] => savjeti-za-inchiku [link] => /tag/savjeti-za-inchiku ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Inchiku nije bajka: donosimo sve o opremi, varalicama i najboljim pozicijama za ovu vrstu ribolova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739013.jpg [galleryCount] => 26 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Uz inchiku kirnje prestaju biti nedodirljive

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739013.jpg [title] =>

Uz inchiku kirnje prestaju biti nedodirljive

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739002.jpg [title] =>

Krunaši osobito vole inchiku

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739020.jpg [title] =>

Odignuto jato je uvijek dobar razlog za stajanje i pokušaj lova

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739019.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739018.jpg [title] =>

Inchiku pod morem živi svoj život

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739014.jpg [title] =>

Stacionarke sasvim pristojno odrađuju teške poslove

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739015.jpg [title] =>

Gofovi također padaju na inchiku

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739016.jpg [title] =>

Trakica lignje na udicama povećava lovnost

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739017.jpg [title] =>

Kreacije su brojne ali je princip isti

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739012.jpg [title] =>

Pristojna artiljerija za pristojan ulov

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739011.jpg [title] =>

Na manjim dubinama se može također lijepo uloviti

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739010.jpg [title] =>

Zubatac koji je volio plavo

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739006.jpg [title] =>

Svi su se proslavili s inchikuom

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739007.jpg [title] =>

Neki modeli poput Thasisa i oblikom tijela oponašaju lignju

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739008.jpg [title] =>

Montaža je vrlo jednostavna

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739009.jpg [title] =>

Hridinasti tereni obiluju ribom koja čeka inchiku

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739005.jpg [title] =>

I kovač je slab na inchiku

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739004.jpg [title] =>

Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739003.jpg [title] =>

Ovakve su verzije dobre u uvjetima lošije vidljivosti

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5738998.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2 ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5738999.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2 ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739000.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2 ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5739001.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2 ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5738997.jpg [title] =>

UZ OKVIR 1

UZ OKVIR 1 ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5738996.jpg [title] =>

Ni ovaj car s krunom nije odolio japanskoj tehnici

 

 

 

 

 

 

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/5738995.jpg [title] =>

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Među varaličarskim tehnikama novije generacije inchiku zauzima svakako posebno mjesto. Puno je razloga za takvu posebnost, od specifičnog načina lova, preko mogućnosti kombiniranja s prirodnim ješkama do visoke lovnosti po kojoj je ova tehnika ipak najpoznatija.

Priče i fame

Inchiku je tehnika koja je do nas preko megadistributera stigla s Dalekog istoka. Prvi kontakti su bili kao i sa svim novitetima ispunjeni skepsom i sumnjičavošću, pri čemu su trgovci tu skepsu podgrijavali pričama po kojima je za ostvarivanje kvalitetnih ulova tom tehnikom, osim specifičnih varalica potrebno imati i ostalu pripadajuću opremu, od skupocjenih štapova preko jednako vrijednih multiplikatora do posebnih upredenica koje koštaju kao suho zlato.

Srećom je taj period dezinformiranja bio kratak, pa su se stvari polako posložile na svoje mjesto pri čemu je oprema za inchiku ušla u granice normalnog i prihvatljivog, dok je lovnost ipak ostala puna nedorečenih informacija ispunjenih vrlo zagonetnim detaljima. Naime, tek što se donekle udomaćio vertical jigging, na scenu je nastupila kabura pa onda inchiku, obje dijametralno suprotne tehnike vertical jiggingu.

---

image

Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i

---

Onda su pak jedno vrijeme kružile priče o lovnosti samo dva do tri dana prije punog mjeseca, što su naslijedile priče o tome da inchiku radi i lovi smo nakon kiše i juga, dok su zlobnici potpuno negirali lovnost ove varalice i tehnike na našem moru.

A istina je bila potpuno drukčija. Inchiku i radi i lovi na našem moru, pri čemu je o fazi mjeseca ovisan kao i sve ostale varaličarske tehnike, baš kao što je podložan jugu i kiši na isti način kao i sve ostalo u ribolovu.

Oprema za inchiku je skupa ili jeftina koliko i većina druge ribolovne opreme, pri čemu su kombinacije brojne, dok se sama tehnika zasniva na nekoliko jednostavnih pravila koja, ako se ispoštuju kako valja, moraju donijeti ribu. Ako ipak podbaci, to znači ili da niste odradili sve kako treba ili da se kao apsolutni antitalent uopće ne trebate baviti ribolovom.

Osnovna oprema

Varalice za lov inchiku tehnikom su izrađene od olova i kao takve svakako spadaju u skupinu jigg varalica. Za lov na posebno velikim dubinama se koriste varalice težine 300 grama dok je za najmanje dubine katkad dovoljno koristiti i 60 do 80 gramske varalice. Sredina se naravno kreće od 100 do 200 grama, što su zapravo i najčešće korištene težine inchiku varalica.

No, bez obzira kakvu i koliko tešku ili laganu varalicu koristili, osnovna je struna uvijek upredenica. Idealne su one višebojne, pojasno obijane, kako bismo uvijek znali na kojoj nam se dubini varalica nalazi. Promjer i nosivost treba prilagoditi lovini no generalno gledano sa upredenicom klase od 60 libri se ne može pogriješiti.

---

image

Kreacije su brojne ali je princip isti

---

Pa iako mnogi ribolovci s upredenice odmah prelaze na predvez, idealno je imati jedan uložak od najlonskog monofila adekvatne debljine, od 0,40 do, 0,80 milimetara, u dužini od barem desetak metara čija je uloga kompenzacija onih prvih nekoliko metara kačenja i borbe. Taj se uložak vezuje između upredenice i predveza koji bez obzira na relativnu grubost sistema mora biti fluorokarbonski. Dužina od 1,2 do 1,5 metara za predvez na inchiku sistemu je sasvim dostatna.

Iako se na tržištu mogu naći savršeni i u pravilu jako skupi štapovi upravo za inchiku, loviti se može s bilo kojim dovoljno nosivim i savitljivim štapom predviđenim za rad s upredenicom. Važno je samo da štap udovoljava osnovnim ergonomskim standardima, jer se u lovu ovom tehnikom štap uglavnom sve vrijeme drži u ruci.

Naravno, kada se na udici nađe velika riba, jako je važno da štap svojom elastičnošću i opružnim efektom odradi veći dio zamaranja. S premekim štapovima neće se moći pratiti rad varalice, dok će pretvrdi teško zamoriti ribu, pri čemu će se zbog neistezljivosti upredenice sve svesti na vrlo tvrdu i grubu igru u kojoj će pored ribe najviše patiti rola.

---

image

Gofovi također padaju na inchiku

---

I premda su za rad s teškim varalicama i za lov na velikim dubinama najprikladniji multiplikatori novije generacije, svi ljubitelji stacionarki mogu uživati u lovu koristeći upravo stacionarne role, naravno, ne standardne, stare, već nove, mehanizmom ali i ostalim performansama prilagođene ovakvom ribolovu. Osim čuvene legendarne Stelle u svim poznatim brojevima, svakako treba istaknuti i Pennove role nove generacije čija je proizvodnja odnedavno vraćen u Ameriku, a koje se zahvaljujući tehničkim novitetima poput HT-100 kočnice bez straha mogu koristiti i u najekstremnijim ribolovnim uvjetima i situacijama.

Pošte i tehnika

Duboko more krije veliku ribu, često se može čuti među ribarima, što se smatra potpuno prirodnim. No ta je činjenica zapravo dobrim dijelom posljedica konstantnog prelova i ribolovnog pritiska zbog čega je riba prisiljena tražiti nova staništa, daleko od uznemirujućih ribolovnih alata, ili pak blizu ali istovremeno i dovoljno zaklonjeno.

Mjesta poput prirodnih grebena na kojima se ne ribari mrežama, a još bolje ni parangalima, okupljališta su svakakve ribe, a posebno velike, među svim udičarima uvijek cijenjene i tražene. Zubace, škrpine, kovače, pagre, velike kantare, okane, kokote kao i većinu druge ribe dna će inchiku svakako privući i svojim lelujanjem i kuckanjem isprovocirati napad. No inchiku nije smo ubojit na dnu. Gofovi, lice, psi, igluni također ne mogu odoljeti ovim sporim varalicama.

A sam lov inchiku tehnikom je vrlo jednostavan. Varalica se spušta u more dok ne dosegne lovnu dubinu te se polako držeći strunu napetom očekuje riblji napad. Povremena lagana zatezanja ili skokoviti kratki trzaji mogu doprinijeti provokativnosti, no najbolje je pustiti da kurenat odradi svoje.

---

image

Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i

---

Ako se lovi na dnu, tada je poželjno povremeno odizanje uz naglo spuštanje kako bi olovna glava kuckala po dnu. Naravno, takav je lov moguć jedino ako se lovi na ravnom dnu bez zadjeva.

U službi elektronike

I premda je elektronička kartografija danas svima dostupna, ne znaju je svi jednako kvalitetno koristiti. Područja koja bi za ribolov inchiku tehnikom mogla biti zanimljiva nisu baš svima očita na prvi pogled.

A upravo kao što na suhom dijelu obale postoje rtovi i hridi, tako je i pod morem. Najatraktivnija su mjesta sjecišta kurenata upravo na takvim podvodnim grebenima dok na potpuno ravnom dnu, i minimalna uzdignuća i neravnine mogu dati ribu.

Za lov su idealna kamenita dna s brojnim neravninama, jer upravo takvi tereni kriju predatore poput zubaca, zubaca krunaša, kirnje ili pagra, koji su zapravo prvi na meti kada je u pitanju lov inchiku tehnikom. Svaka istaka, svaka isturena stijena ili nagla promjena dubine potencijalno su kvalitetna mjesta za lov.

Osim toga, sve olupine, od aviona do brodova, su savršene pozicije za lov inchiku varalicama, jer su takva mjesta u pravilu stalna okupljališta ribe koja zapravo samo čeka plijen kakav simuliraju inchiku varalice.

Što se dubine tiče, optimum se postiže u rasponu od 60 do 140 metara. Pa čak i kada ne dobijete ribu na nekoj po svemu izglednoj pošti, treba je markirati pa joj se vratiti po malo drukčijim uvjetima. Naime određena mjesta drže ribu upravo kada je oseka, a ne po plimi kada ste prvi put pokušali.

---

image

Ni ovaj car s krunom nije odolio japanskoj tehnici

 

 

 

 

 

 

---

Otkrivanje velikog jata sitne ribe koje je jednim krajem ili cijelo odignuto od dna, razlog je za trenutno zaustavljanje i lov, jer takva slika jasno ocrtava predatora u lovu. Naime, jato se odiže ili cijepa smo ako ga nešto napada.

Korigirani drifting

U ribolovu je jako važna dobra procjena vjetra i kurenta. To znači da točku koju smo odredili i procijenili kao potencijalno najlovniju moramo, nošeni valovima i vjetrom, polako proći temeljito češljajući sloj mora koji je u tom trenutku najizgledniji. Nažalost, često se događa da je vjetar jednog smjera dok kurenat nosi u suprotnom smjeru. Ponekad se pak dogodi da kurenat u odnosu na smjer vjetra nosi samo pod kutem, što svakako treba ukalkulirati u rutu kojom želim proći.

Osim što se možemo prepustiti vjetru i kurentu, uvijek se možemo pomoći motorom, pa prijelaz preko lovne zone usporiti, ubrzati ili korigirati pravac kretanja, a sve prema potrebi. Često je onaj prvi prolaz preko pozicije najvažniji, što je posebno izraženo kada je riba osjetljiva i teško napada.

---

image

Krunaši osobito vole inchiku

---

Razlozi zbog kojih se riba povremeno tako ponaša mogu biti brojni, a često su povezani s dugotrajno niskim tlakom zraka, ili pak s naglim porastom, kao i izostancima plime, a što je opet u uskoj vezi s ciklonalnim poremećajima. No, to je već nova tema o kojoj će biti riječi u jednom od idućih brojeva. A do tada, složite svoj inchiku sistem pa isplovite za svojom ribom života što vas čega možda već na prvoj pošti.

---

TESTIRAJTE DAKRON

Iako je većina inchiku varalica predviđena za lov riba normalnih gabarita, nikada se ne zna kada će doći do susreta s uistinu velikom ribom koju je sve samo ne i lako izvući i zamoriti. Stoga nije loše provjeriti je li industrijski dakron kojim se standardno vezuju udice uistinu dovoljno jak i izdržljiv. Mali test u kojem se kliještima prihvati udica, a glava inchiku varalice drugom slobodnom rukom lako će pokazati je li izdržljivost dostatna.

Nažalost, kod mnogih modela dakron puca već pri slabijem trzaju što znači da ne bi izdržao ribu od dva do tri kilograma. Ovaj test nije teško provesti, kao što nije teško ni udice prevezati nakon čega se možemo u ribolovu samo nadati da će nam se na varalicu objesiti upravo ona riba za koju smo u potpunosti spremni.

---

---

SVE SE VIDI

Istina je da nekim ribama poput zubaca ni kvaliteta ni vidljivost strune posebno ne smeta, no neke su vrste poput gofa vrlo osjetljive po tom pitanju. I premda se općenito misli da je na velikim dubinama vidljivost loša i da je dolje uglavnom sve sivo i vrlo mutno, spuštanja kamera na dubine od 80 do 100 metara su razbile tu famu. Na velikim je dubinama, naravno, ako dno nije izrazito muljevito, a kurenat jako izražen, vidljivost više nego dobra. Svaka se nepravilnost na sistemu jasno vidi zbog čega i ješkanje i vezivanje treba odraditi s dužnom pažnjom.

---

---

MALA POMOĆ

Inchiku je varalica s vrlo izduljenom olovnom glavom i suknjicom, koja temeljno oponaša malog, sporog i nespretnog glavonošca što je za sve predatore nadasve provokativno. Provokaciji posebno doprinose trakice, niti i lamele u kojima inchiku skriva udice. No iako su te lamele vrlo atraktivne i privlačne svim morskim lovcima, na jednostavan se način mogu učiniti još lovnijima. Dovoljno je udice naješkati s filetima lokarde ili skuše, ili pak s trakama izrezanima iz plašta lignje ili sipe i učinak će biti zapanjujući. Naravno, kao i u svim drugim oblicima ribolova, i lignju, a posebno sipu prije ješkanja valja malo istući batom za meso kako bi omekšale i postale još atraktivnije.

---

---

image

UZ OKVIR 2

------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
------
image

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album UZ OKVIR 2 UZ OKVIR 2 UZ OKVIR 2 UZ OKVIR 2 UZ OKVIR 1 UZ OKVIR 2
Privatni album

Uz inchiku kirnje prestaju biti nedodirljive


Krunaši osobito vole inchiku


Odignuto jato je uvijek dobar razlog za stajanje i pokušaj lova


UZ OKVIR 2


Inchiku pod morem živi svoj život


Stacionarke sasvim pristojno odrađuju teške poslove


Gofovi također padaju na inchiku


Trakica lignje na udicama povećava lovnost


Kreacije su brojne ali je princip isti


Pristojna artiljerija za pristojan ulov


Na manjim dubinama se može također lijepo uloviti


Zubatac koji je volio plavo


Svi su se proslavili s inchikuom


Neki modeli poput Thasisa i oblikom tijela oponašaju lignju


Montaža je vrlo jednostavna


Hridinasti tereni obiluju ribom koja čeka inchiku


I kovač je slab na inchiku


Štap mora biti dovoljno jak i dovoljno savitljiv da može odraditi zamaranje

 

 

i


Ovakve su verzije dobre u uvjetima lošije vidljivosti

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 1

UZ OKVIR 1


Ni ovaj car s krunom nije odolio japanskoj tehnici

 

 

 

 

 

 

UZ OKVIR 2

UZ OKVIR 2

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/inchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova-1303292 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bbfe07100b44dab050b78f011a0050e54c902b5e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Inchiku+nije+bajka%3A+donosimo+sve+o+opremi%2C+varalicama+i+najboljim+pozicijama+za+ovu+vrstu+ribolova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova-1303292 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Finchiku-nije-bajka-donosimo-sve-o-opremi-varalicama-i-najboljim-pozicijama-za-ovu-vrstu-ribolova-1303292 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovne tehnike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovne tehnikeInchiku nije bajka: donosimo sve o opremi, varalicama i najboljim pozicijama za ovu vrstu ribolova

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
3. srpnja 2023. - 11:26

Među varaličarskim tehnikama novije generacije inchiku zauzima svakako posebno mjesto. Puno je razloga za takvu posebnost, od specifičnog načina lova, preko mogućnosti kombiniranja s prirodnim ješkama do visoke lovnosti po kojoj je ova tehnika ipak najpoznatija.

Priče i fame

Inchiku je tehnika koja je do nas preko megadistributera stigla s Dalekog istoka. Prvi kontakti su bili kao i sa svim novitetima ispunjeni skepsom i sumnjičavošću, pri čemu su trgovci tu skepsu podgrijavali pričama po kojima je za ostvarivanje kvalitetnih ulova tom tehnikom, osim specifičnih varalica potrebno imati i ostalu pripadajuću opremu, od skupocjenih štapova preko jednako vrijednih multiplikatora do posebnih upredenica koje koštaju kao suho zlato.

Srećom je taj period dezinformiranja bio kratak,...

15. svibanj 2024 13:59