StoryEditorOCM

Vi pitate, mi odgovaRAMOIma li iznenađenja u novom Pravilniku o sportskom ribolovu na moru? Dr. Alen Soldo: Dokument je pun neznanja i besmislica

Piše OM
27. prosinca 2017. - 22:37

Izašao je novi Pravilnik o sportskom ribolovu na moru, pa me zanima je li više-manje sve po starome ili ima iznenađenja?
Ivan Š., Split

Kao i obično, kada je u pitanju naše stručno Ministarstvo poljoprivrede koje je nadležno za ribarstvo, iznenađenja svakako ima, u prvom redu neugodnih, tj. onih što većinu stanovnika Lijepe naše najviše pogađaju, dakle financijskih. Naime, za neke sportsko-rekreacijske ribolovce cijena bavljenja ribolovom je i više nego podvostručena.

Razlog tome su novi propisi koji su iz one godišnje dozvole, a ona je zapravo većini ribolovaca najinteresantnija, izbacili niz ribolovnih alata i opreme, s obzirom da su novim Pravilnikom uvedene dodatne dozvole: za ribolov ostima (100 kn godišnje), upotrebu umjetne rasvjete (100 kn godišnje), za ribolov vršama (200 kn godišnje), koja je sada dostupna i sportskim ribolovcima, a ne samo rekreativcima. Začudo, cijena godišnje dozvola za ribolov stajaćim parangalom je smanjena s 300 na 200 kuna.

Krivica sportaša

Od daljnjih noviteta navedimo i da su uvedene dodatne najmanje veličine vrsta riba i drugih morskih organizama koje je dozvoljeno loviti i sakupljati u sportskom i rekreacijskom ribolovu, te zadržavati na plovilu i iskrcavati, među kojima izdvajam zubaca (30 cm), palamidu (45 cm) i gofa (45 cm).

S obzirom da su ove vrste ograničene lovljenom veličinom isključivo u sportsko-rekreacijskom ribolovu, a ne i u gospodarskom, ispada da je Ministarstvo zaključilo kako su sportaši i rekreativci isključivi krivci za loše stanje njihovih populacija, što je, budimo realni, daleko od istine. Posebice je zanimljivo kako su samo u sportsko-rekreacijskom ribolovu propisane minimalne veličine za psa kostelja, te psa mekaša.

Kao osobi koja se cijeli svoj radni vijek bavi morskim psima, živo bi me zanimalo objašnjenje ovakve odluke, a posebice me zanima kako će nadzorni organi, a ne sami ribolovci, razlikovati psa mekaša od bliskih srodnika čukova i piknjavca, budući da će to određivati razliku između ilegalnog i legalnog ribolova.

Krenimo dalje pa kažimo i da je dugogodišnja najava propisa kojim će se odrediti da se ribe ulovljene u sportskom i rekreacijskom ribolovu moraju označiti odsijecanjem donjeg dijela repne peraje napokon i ostvarena, jer je donošenjem ovog Pravilnika propisano kako se to mora uraditi za slijedeće vrste riba: zubatac, lubin (brancin), pic, šarag, fratar, kirnje roda Epinephelus spp., ovčica, oslić, arbun, pagar, kirnja glavulja, palamida, kavala, gof, škrpina, komarča, kantar i kovač.

Ne znam kako se došlo baš do ovakve liste, ali je za primijetiti kako nedostaju važne vrste ovog ribolova, primjerice zubatac krunaš, ugor, vrana, smokva, cipli, kokoti itd. Također je sa stanovišta nadzora malo nejasno kada ribe moraju biti označene: dolaskom u luku, na moru, ili neposredno nakon ulova, pa je za pretpostaviti da ćemo brzo dočekati i nekakve izmjene i dopune Pravilnika koje će to preciznije regulirati.

Miješanje snage i svjetla

Uobičajeno neznanje koje pokazuje Ministarstvo vezano za osvjetljenje nastavlja se i u ovom Pravilniku, gdje se ponovo uz upotrebu umjetne rasvjete (feral) umjesto jedinica luks ili lumen koje nam preciziraju osnovne karakteristike svjetla, koristi watt kao jedinica snage električne struje.

Prema novom propisu možete koristiti jedno rasvjetno tijelo jačine do najviše 40 W za žarulju sa žarnom niti, 30 W za halogenu žarulju i 10 W za LED žarulju po plovilu, isključivo kod ribolova ostima ili povrazima s kukom za lov glavonožaca. Što će se dogoditi ako koristite druge uobičajene žarulje koje danas možete naći na tržištu, primjerice fluoroscentne, ksenon ili natrijske, zasad nije jasno.

Što se tiče reguliranja ribolova na veliku ribu, iz propisa je vidljivo kako je u izradi Pravilnika sudjelovao netko tko se time bavi. To znanje je netko iz Ministarstva trebao uobličiti u propise poštujući uobičajene norme izrade zakonskih i podzakonskih akata, ali je nažalost vidljivo da nadležne osobe iz Ministarstva o tome nemaju nikakvo znanje, pa je niz smislenih prijedloga pretvoren u smiješne propise (nemamo više prostora za detaljnije objašnjenje), vjerojatno na način copy/paste.

Vjerojatno ova zadnja rečenica i sublimira novi Pravilnik: puno starog prepisivanja s nizom novih besmislica...uglavnom, jao se živim bogatstvima Jadrana...a i ribolovcima i ribarima.

Odgovorio dr. sc. Alen SOLDO, Centar za studije mora Sveučilišta u Splitu

image
Alen Soldo
Božidar Vukičević/Cropix

23. travanj 2024 22:02