stdClass Object ( [id] => 1105937 [title] => Vremešni ljepotan sa 17 čvorova u jedrima: novinar Otvorenog mora proveo je dva dana na Kruzenshternu, posljednjem plovećem windjammeru [alias] => vremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ferdinand Laeisz bio je proizvođač šešira iz Hamburga čiji su se šeširi dobro prodavali s obiju strana Atlantika. Toliko dobro da je zaključio kako mu se više isplati imati svoj brod nego drugim brodarima plaćati prijevoz šešira u Ameriku. Petnaest godina nakon što je počeo proizvoditi šešire, postao je i brodovlasnik. Trojarbolni jedrenjak Carl, što ga je nazvao po svom sinu, kupio je 1839. godine. Nije ni slutio da je na taj način udario temelje i dandanas aktivne i cijenjene brodarske kompanije.

Kada je došao na čelo tvrtke, sin Carl vrlo brzo je shvatio da ga više privlači brodarstvo nego proizvodnja šešira, pa je 1857. kupio svoj prvi brod, bark Pudel. Nazvao ga je po nadimku svoje žene koju su, zbog njezine ricaste kose, zvali pudlicom. Svi kasniji brodovi koje je naručivao ili kupovao imali su imena s prvim slovom P. I danas gotovo svi brodovi F. Laeisz grupe imaju imena s tim početnim slovom.

---

image
Jedrenjak dug 114,5 metara iz luke izvode tegljači
Vanja Valtrović
---

To su bulk carrieri, kontejnerski i istraživački brodovi, brodovi za prijevoz plina i automobila, ali oni zahvaljujući kojima je tvrtka F. Laeisz ušla u povijest pomorstva bili su brzi jedrenjaci. Toliko brzi da su ih nazvali flying P-liners. Od nekadašnjih dvanaest, ostala su četiri: tri su brodovi muzeji na vezu, a plovi samo jedan: Padua, ili, kako se od 1946. zove, Kruzenshtern.

Posljednji windjammer

Padua je izgrađena 1926. u Bremmerhavenu u Njemačkoj i posljednji je windjammer, jedrenjak bez motora. Iako je u to doba bilo puno brodova koji su plovili jedino na jedra, ipak su bili opremljeni manjim motorom koji im je trebao omogućiti manovre u lukama. Sa svojih 114,5 metara ukupne dužine, nakon tri metra većeg Sedova, drugi je po veličini još ploveći jedrenjak. Motore nije imao jer je Carl Laeisz smatrao da je brodski prostor korisnije iskoristiti za prijevoz tereta nego ugradnju motora i rezervoara. Osim na prostoru i gorivu, uštede je ostvarivao i na posadi.

Kako je u to vrijeme bio uvjet da oficiri na motornim trgovačkim brodovima moraju imati nautičko iskustvo i na jedrenjacima, nije mu bilo teško skupiti posadu. Dapače, ne samo što nije trebao plaćati mornare, nego su čak oni plaćali njemu da se ukrcaju na jedrenjak i tako obave tu prijeko potrebnu praksu pod jedrima. S druge strane, nije štedio na tehničkim dostignućima, pa je tako Padua bila opremljena najnovijim modelima vinčeva za podizanje i spuštanje prečki na jarbolima. Tako je mogla ploviti s manjim brojem mornara, kojima je rad s jedrima bio puno lakši nego mornarima kod drugih brodara na čijim su se brodovima jedra razvijala i prečke podizale korištenjem koloturnika.

---

image
Uniforme kadeta podsjećaju na vojne, ali riječ o radnoj odjeći
Vanja Valtrović
---

Padua je, kao i većina jedrenjaka toga formata, plovila uglavnom između Europe i Čilea i Australije. Iz Čilea je dovozila salitru, a iz Australije žito. Kada bi po dobrom vjetru razvila svoja 32 jedra ukupne površine oko 3400 četvornih metara, postizala je brzinu od oko 17 čvorova. Kapetan Richard Wendt je 1938./39. s njom isplovio rutu od Hamburga, preko Čilea do Australije i natrag u Hamburg za osam mjeseci i 23 dana. Njegov rekord do danas nijedan jedrenjak nije uspio oboriti.

Ploveća kasarna

Nakon Drugog svjetskog rata Padua je, na ime ratne odštete, predana Sovjetskom Savezu i od tada, noseći ime ruskog admirala njemačkog podrijetla, oceanografa i kapetana prve ruske ekspedicije koja je oplovila svijet, plovi pod imenom Kruzenshtern. Došavši u vlasništvo sovjetske mornarice koja nije imala puno razumijevanja i sluha za jedrenjake, Kruzenshterna je dopala tužna sudbina. Potpuno drukčija od one dok je bio Padua.

Služio je kao ploveći smještaj za radnike i kasarna. Prvo u Rostocku, a zatim u Lenjingradu. Samo zahvaljujući entuzijazmu i upornom zalaganju mladog oficira Pjotra Sergejeviča Mitrofanova, Kruzenshtern je prestao biti ploveća barža i postao danas najljepši jedrenjak.

Nakon što je uspio uvjeriti sovjetski admiralitet u obnovu Sedova, Mitrofanovu je pošlo za rukom uvjeriti ih i u važnost obnove Kruzenshterna. Nakon trinaest godina propadanja, brod je 1961. sređen i preuređen u istraživački i školski brod sovjetske mornarice. Ugrađena su mu i dva motora i kreće u oceanografska istraživanja.

Pet godina kasnije prelazi u ruke Ministarstva pomorstva i prva plovidba za novog vlasnika mu je bila na ruti Riga – Rijeka – Riga. Danas je u sastavu flote Baltičke ribarske akademije u Kaliningradu na kojoj svoju kadeturu odrađuju polaznici ruskih pomorskih škola. Nose uniforme, pa zato mnogi u brojnim zapadnim lukama Kruzenshtern doživljavaju kao ruski ratni brod s iznimno mladim mornarima. Uniforme su, koliko god podsjećale na mornarske i oficirske, zapravo školske kecelje, a mornari su mladi jer se u Rusiji kadetura obavlja nakon prve godine pomorske škole.

Putnici mornari

Po riječima Kristine Hueber, zaljubljenice u brod i profesorice engleskoga, kadetura se odrađuje nakon prve godine jer se pokazalo da mnogi učenici, tek nakon susreta s morem, shvate da mornarski poziv nije za njih. Da se ne bi dogodilo da završe cijelu školu pa se onda razočaraju, kadetura je s kraja premještena na drugu godinu školovanja. Na Kruzenshternu plovi šezdesetak profesionalnih mornara, šest-osam predavača i profesora i oko 120 kadeta. Ima mjesta i za još četrdesetak putnika.

Naravno, na brodu neće imati komfor koji bi mogli dobiti na nekom kruzeru, ali zato mogu iskusiti sve draži i muke života na jedrenjaku. Moguće je ploviti kao običan putnik i ništa ne raditi, ali većina onih koji se odluče na putovanje Kruzenshternom biraju onu drugu mogućnost. Da žive i rade isto što i ruski kadeti: sudjeluju u navigaciji, penju se na jarbole i razvijaju i skupljaju jedra, čiste palubu ili rade u kuhinji.

---

image
Održavanje opreme važan je dio svakodnevnih aktivnosti
Vanja Valtrović
---

Kada sam čuo da Kruzenshtern dolazi u Nizozemsku, kontaktirao sam Akademiju u Kaliningradu i zamolio ih da mi dopuste da se ukrcam na dva dana. Nisam, nažalost, imao više vremena, ali i ta dva dana su mi bila dovoljna da osjetim dio magije i bogate povijesti posljednjeg plovećeg windjammera. Kapetan Mihail Petrovič Erjomčenko i njegova posada su me srdačno primili i ni u jednom trenutku se nisam osjećao kao stranac.

Jednostavno, bio sam dio ekipe s Kruzenshterna... Slobodno sam obilazio svaki kutak broda, jeo i spavao s mornarima, slušao njihove priče. A njih je bezbroj: Kruzenshtern je u dvadeset posljednjih godina dva puta išao na put oko svijeta, bio je i u Vancouveru i Sočiju na Olimpijskim igrama, redovito sudjeluje na regatama jedrenjaka.

---

image
Predah od redovnih obveza na krmi
Vanja Valtrović
---

Sigurno utočište

U većini luka u koje pristaje, na njemu se održavaju proslave i prijami, tako da su i brojni svjetski političari prošli preko njegove palube. Spomen-soba je puna karata, fotografija i povelja koje svjedoče o brodskim putovanjima i prijamima. Šezdesetih godina prošlog vijeka na brodu su, kao maskotu, imali i živog medvjeda. Danas živih životinja nema, ali je tu preparirani krokodil, dar Raula Castra prigodom posljednjeg posjeta Kubi.

Na Kruzenshternu mi je sve bilo zanimljivo i lijepo, samo me, moram priznati, zapovjedni most malo razočarao. Prigodom posljednjeg renoviranja uklonjeno je veliko kormilo i ono sada stoji na palubi ispred mosta samo kao ukras. I kao mjesto na kom se posjetitelji najčešće fotografiraju.

Kruzenshternom se danas upravlja volančićem koji više pristaje peglici u lunaparku nego gotovo najvećem jedrenjaku na svijetu.
Dva dana su učas prošla i brod je morao dalje, prema Norveškoj. Bez mene. Bit će, nadam se, prilike neki drugi put. Vjerujem da će nam se putevi još negdje ukrstiti i da ću provesti malo više vremena za onim malim volančićem. Da ću još neki kruzenšternovski dan upisati u svoju matrikulu. Opraštajući se, kapetan Erjomčenko mi je rekao: “Ako si bilo gdje u svijetu u nekom problemu, a u luci vidiš četiri jarbola, slobodno dođi. Ovo će ti uvijek biti utočište.”

---

image
Naš novinar s kapetanom Kruzenshterna Mihailom Petrovičem Erjomčenkom
Vanja Valtrović
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BROD S DUŠOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BROD S DUŠOM 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-12-15 12:11:09 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Vanja Valtrović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-02 11:20:21 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2014-12-29 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950446.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950452.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950453.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950451.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950450.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950447.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950445.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950441.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950440.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950439.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950438.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950436.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950429.jpg","\/images\/slike\/2014\/12\/15\/4950478.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107","Vanja Valtrovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gdje god uplovi Kruzenshtern privla\u010di brojne posjetitelje","Jedrenjak dug 114,5 metara iz luke izvode teglja\u010di","Jo\u0161 malo i Kruzenshtern \u0107e slobodno zaploviti","Nije lako kuhati za dvjestotinjak ljudi","Zapovjedni most s timunom za auti\u0107e<\/em>","Predah od redovnih obveza na krmi","Uniforme kadeta podsje\u0107aju na vojne, ali rije\u010d o radnoj odje\u0107i","Budu\u0107i pomorci u\u010de sve stare mornarske vje\u0161tine","Odr\u017eavanje opreme va\u017ean je dio svakodnevnih aktivnosti","Na\u0161 novinar s kapetanom Kruzenshterna Mihailom Petrovi\u010dem Erjom\u010denkom","Kristine Hueber profesorica je engleskog jezika","Mehanizam je star, ali pouzdano radi","Na brodskom zvonu su staro i novo ime broda","\u010cetiri jarbola s 32 jedra velik su zadatak za posadu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_4950446_1920.jpg":"1920x1080","k_4950446_1280.jpg":"1280x1280","k_4950446_1024.jpg":"1024x1024","k_4950446_640.jpg":"640x640","k_4950446_480.jpg":"480x480","k_4950446_340.jpg":"340x340","k_4950446_220.jpg":"220x220","o_4950446_1280.jpg":"1280x853","o_4950446_1024.jpg":"1024x682","o_4950446_640.jpg":"640x426","o_4950446_480.jpg":"480x320","o_4950446_340.jpg":"340x226","o_4950446_220.jpg":"220x146","h_4950446_1280.jpg":"1280x854","h_4950446_1024.jpg":"1024x683","h_4950446_640.jpg":"640x427","h_4950446_480.jpg":"480x320","h_4950446_340.jpg":"340x227","h_4950446_220.jpg":"220x147","pp_4950446_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950446_1024.jpg":"805x1024","pp_4950446_640.jpg":"503x640","pp_4950446_480.jpg":"377x480","pp_4950446_340.jpg":"267x340","pp_4950446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950452_1920.jpg":"1920x1080","k_4950452_1280.jpg":"1280x1280","k_4950452_1024.jpg":"1024x1024","k_4950452_640.jpg":"640x640","k_4950452_480.jpg":"480x480","k_4950452_340.jpg":"340x340","k_4950452_220.jpg":"220x220","o_4950452_1280.jpg":"1280x853","o_4950452_1024.jpg":"1024x682","o_4950452_640.jpg":"640x426","o_4950452_480.jpg":"480x320","o_4950452_340.jpg":"340x226","o_4950452_220.jpg":"220x146","h_4950452_1280.jpg":"1280x854","h_4950452_1024.jpg":"1024x683","h_4950452_640.jpg":"640x427","h_4950452_480.jpg":"480x320","h_4950452_340.jpg":"340x227","h_4950452_220.jpg":"220x147","pp_4950452_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950452_1024.jpg":"805x1024","pp_4950452_640.jpg":"503x640","pp_4950452_480.jpg":"377x480","pp_4950452_340.jpg":"267x340","pp_4950452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950453_1920.jpg":"1920x1080","k_4950453_1280.jpg":"1280x1280","k_4950453_1024.jpg":"1024x1024","k_4950453_640.jpg":"640x640","k_4950453_480.jpg":"480x480","k_4950453_340.jpg":"340x340","k_4950453_220.jpg":"220x220","o_4950453_1280.jpg":"1280x853","o_4950453_1024.jpg":"1024x682","o_4950453_640.jpg":"640x426","o_4950453_480.jpg":"480x320","o_4950453_340.jpg":"340x226","o_4950453_220.jpg":"220x146","h_4950453_1280.jpg":"1280x854","h_4950453_1024.jpg":"1024x683","h_4950453_640.jpg":"640x427","h_4950453_480.jpg":"480x320","h_4950453_340.jpg":"340x227","h_4950453_220.jpg":"220x147","pp_4950453_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950453_1024.jpg":"805x1024","pp_4950453_640.jpg":"503x640","pp_4950453_480.jpg":"377x480","pp_4950453_340.jpg":"267x340","pp_4950453_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950451_1920.jpg":"1920x1080","k_4950451_1280.jpg":"1280x1280","k_4950451_1024.jpg":"1024x1024","k_4950451_640.jpg":"640x640","k_4950451_480.jpg":"480x480","k_4950451_340.jpg":"340x340","k_4950451_220.jpg":"220x220","o_4950451_1280.jpg":"1280x853","o_4950451_1024.jpg":"1024x682","o_4950451_640.jpg":"640x426","o_4950451_480.jpg":"480x320","o_4950451_340.jpg":"340x226","o_4950451_220.jpg":"220x146","h_4950451_1280.jpg":"1280x854","h_4950451_1024.jpg":"1024x683","h_4950451_640.jpg":"640x427","h_4950451_480.jpg":"480x320","h_4950451_340.jpg":"340x227","h_4950451_220.jpg":"220x147","pp_4950451_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950451_1024.jpg":"805x1024","pp_4950451_640.jpg":"503x640","pp_4950451_480.jpg":"377x480","pp_4950451_340.jpg":"267x340","pp_4950451_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950450_1920.jpg":"1920x1080","k_4950450_1280.jpg":"1280x1280","k_4950450_1024.jpg":"1024x1024","k_4950450_640.jpg":"640x640","k_4950450_480.jpg":"480x480","k_4950450_340.jpg":"340x340","k_4950450_220.jpg":"220x220","o_4950450_1280.jpg":"1280x853","o_4950450_1024.jpg":"1024x682","o_4950450_640.jpg":"640x426","o_4950450_480.jpg":"480x320","o_4950450_340.jpg":"340x226","o_4950450_220.jpg":"220x146","h_4950450_1280.jpg":"1280x854","h_4950450_1024.jpg":"1024x683","h_4950450_640.jpg":"640x427","h_4950450_480.jpg":"480x320","h_4950450_340.jpg":"340x227","h_4950450_220.jpg":"220x147","pp_4950450_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950450_1024.jpg":"805x1024","pp_4950450_640.jpg":"503x640","pp_4950450_480.jpg":"377x480","pp_4950450_340.jpg":"267x340","pp_4950450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950447_1920.jpg":"1920x1080","k_4950447_1280.jpg":"1280x1280","k_4950447_1024.jpg":"1024x1024","k_4950447_640.jpg":"640x640","k_4950447_480.jpg":"480x480","k_4950447_340.jpg":"340x340","k_4950447_220.jpg":"220x220","o_4950447_1280.jpg":"1280x853","o_4950447_1024.jpg":"1024x682","o_4950447_640.jpg":"640x426","o_4950447_480.jpg":"480x320","o_4950447_340.jpg":"340x226","o_4950447_220.jpg":"220x146","h_4950447_1280.jpg":"1280x854","h_4950447_1024.jpg":"1024x683","h_4950447_640.jpg":"640x427","h_4950447_480.jpg":"480x320","h_4950447_340.jpg":"340x227","h_4950447_220.jpg":"220x147","pp_4950447_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950447_1024.jpg":"805x1024","pp_4950447_640.jpg":"503x640","pp_4950447_480.jpg":"377x480","pp_4950447_340.jpg":"267x340","pp_4950447_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950445_1920.jpg":"1920x1080","k_4950445_1280.jpg":"1280x1280","k_4950445_1024.jpg":"1024x1024","k_4950445_640.jpg":"640x640","k_4950445_480.jpg":"480x480","k_4950445_340.jpg":"340x340","k_4950445_220.jpg":"220x220","o_4950445_1280.jpg":"1280x853","o_4950445_1024.jpg":"1024x682","o_4950445_640.jpg":"640x426","o_4950445_480.jpg":"480x320","o_4950445_340.jpg":"340x226","o_4950445_220.jpg":"220x146","h_4950445_1280.jpg":"1280x854","h_4950445_1024.jpg":"1024x683","h_4950445_640.jpg":"640x427","h_4950445_480.jpg":"480x320","h_4950445_340.jpg":"340x227","h_4950445_220.jpg":"220x147","pp_4950445_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950445_1024.jpg":"805x1024","pp_4950445_640.jpg":"503x640","pp_4950445_480.jpg":"377x480","pp_4950445_340.jpg":"267x340","pp_4950445_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_4950441_1920.jpg":"1920x1080","k_4950441_1280.jpg":"1280x1280","k_4950441_1024.jpg":"1024x1024","k_4950441_640.jpg":"640x640","k_4950441_480.jpg":"480x480","k_4950441_340.jpg":"340x340","k_4950441_220.jpg":"220x220","o_4950441_1280.jpg":"1280x1920","o_4950441_1024.jpg":"1024x1536","o_4950441_640.jpg":"640x960","o_4950441_480.jpg":"480x720","o_4950441_340.jpg":"340x510","o_4950441_220.jpg":"220x330","h_4950441_1280.jpg":"1280x854","h_4950441_1024.jpg":"1024x683","h_4950441_640.jpg":"640x427","h_4950441_480.jpg":"480x320","h_4950441_340.jpg":"340x227","h_4950441_220.jpg":"220x147","pp_4950441_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950441_1024.jpg":"805x1024","pp_4950441_640.jpg":"503x640","pp_4950441_480.jpg":"377x480","pp_4950441_340.jpg":"267x340","pp_4950441_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950440_1920.jpg":"1920x1080","k_4950440_1280.jpg":"1280x1280","k_4950440_1024.jpg":"1024x1024","k_4950440_640.jpg":"640x640","k_4950440_480.jpg":"480x480","k_4950440_340.jpg":"340x340","k_4950440_220.jpg":"220x220","o_4950440_1280.jpg":"1280x853","o_4950440_1024.jpg":"1024x682","o_4950440_640.jpg":"640x426","o_4950440_480.jpg":"480x320","o_4950440_340.jpg":"340x226","o_4950440_220.jpg":"220x146","h_4950440_1280.jpg":"1280x854","h_4950440_1024.jpg":"1024x683","h_4950440_640.jpg":"640x427","h_4950440_480.jpg":"480x320","h_4950440_340.jpg":"340x227","h_4950440_220.jpg":"220x147","pp_4950440_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950440_1024.jpg":"805x1024","pp_4950440_640.jpg":"503x640","pp_4950440_480.jpg":"377x480","pp_4950440_340.jpg":"267x340","pp_4950440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950439_1920.jpg":"1920x1080","k_4950439_1280.jpg":"1280x1280","k_4950439_1024.jpg":"1024x1024","k_4950439_640.jpg":"640x640","k_4950439_480.jpg":"480x480","k_4950439_340.jpg":"340x340","k_4950439_220.jpg":"220x220","o_4950439_1280.jpg":"1280x853","o_4950439_1024.jpg":"1024x682","o_4950439_640.jpg":"640x426","o_4950439_480.jpg":"480x320","o_4950439_340.jpg":"340x226","o_4950439_220.jpg":"220x146","h_4950439_1280.jpg":"1280x854","h_4950439_1024.jpg":"1024x683","h_4950439_640.jpg":"640x427","h_4950439_480.jpg":"480x320","h_4950439_340.jpg":"340x227","h_4950439_220.jpg":"220x147","pp_4950439_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950439_1024.jpg":"805x1024","pp_4950439_640.jpg":"503x640","pp_4950439_480.jpg":"377x480","pp_4950439_340.jpg":"267x340","pp_4950439_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_4950438_1920.jpg":"1920x1080","k_4950438_1280.jpg":"1280x1280","k_4950438_1024.jpg":"1024x1024","k_4950438_640.jpg":"640x640","k_4950438_480.jpg":"480x480","k_4950438_340.jpg":"340x340","k_4950438_220.jpg":"220x220","o_4950438_1280.jpg":"1280x1920","o_4950438_1024.jpg":"1024x1536","o_4950438_640.jpg":"640x960","o_4950438_480.jpg":"480x720","o_4950438_340.jpg":"340x510","o_4950438_220.jpg":"220x330","h_4950438_1280.jpg":"1280x854","h_4950438_1024.jpg":"1024x683","h_4950438_640.jpg":"640x427","h_4950438_480.jpg":"480x320","h_4950438_340.jpg":"340x227","h_4950438_220.jpg":"220x147","pp_4950438_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950438_1024.jpg":"805x1024","pp_4950438_640.jpg":"503x640","pp_4950438_480.jpg":"377x480","pp_4950438_340.jpg":"267x340","pp_4950438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950436_1920.jpg":"1920x1080","k_4950436_1280.jpg":"1280x1280","k_4950436_1024.jpg":"1024x1024","k_4950436_640.jpg":"640x640","k_4950436_480.jpg":"480x480","k_4950436_340.jpg":"340x340","k_4950436_220.jpg":"220x220","o_4950436_1280.jpg":"1280x853","o_4950436_1024.jpg":"1024x682","o_4950436_640.jpg":"640x426","o_4950436_480.jpg":"480x320","o_4950436_340.jpg":"340x226","o_4950436_220.jpg":"220x146","h_4950436_1280.jpg":"1280x854","h_4950436_1024.jpg":"1024x683","h_4950436_640.jpg":"640x427","h_4950436_480.jpg":"480x320","h_4950436_340.jpg":"340x227","h_4950436_220.jpg":"220x147","pp_4950436_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950436_1024.jpg":"805x1024","pp_4950436_640.jpg":"503x640","pp_4950436_480.jpg":"377x480","pp_4950436_340.jpg":"267x340","pp_4950436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950429_1920.jpg":"1920x1080","k_4950429_1280.jpg":"1280x1280","k_4950429_1024.jpg":"1024x1024","k_4950429_640.jpg":"640x640","k_4950429_480.jpg":"480x480","k_4950429_340.jpg":"340x340","k_4950429_220.jpg":"220x220","o_4950429_1280.jpg":"1280x853","o_4950429_1024.jpg":"1024x682","o_4950429_640.jpg":"640x426","o_4950429_480.jpg":"480x320","o_4950429_340.jpg":"340x226","o_4950429_220.jpg":"220x146","h_4950429_1280.jpg":"1280x854","h_4950429_1024.jpg":"1024x683","h_4950429_640.jpg":"640x427","h_4950429_480.jpg":"480x320","h_4950429_340.jpg":"340x227","h_4950429_220.jpg":"220x147","pp_4950429_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950429_1024.jpg":"805x1024","pp_4950429_640.jpg":"503x640","pp_4950429_480.jpg":"377x480","pp_4950429_340.jpg":"267x340","pp_4950429_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_4950478_1920.jpg":"1920x1080","k_4950478_1280.jpg":"1280x1280","k_4950478_1024.jpg":"1024x1024","k_4950478_640.jpg":"640x640","k_4950478_480.jpg":"480x480","k_4950478_340.jpg":"340x340","k_4950478_220.jpg":"220x220","o_4950478_1280.jpg":"1280x853","o_4950478_1024.jpg":"1024x682","o_4950478_640.jpg":"640x426","o_4950478_480.jpg":"480x320","o_4950478_340.jpg":"340x226","o_4950478_220.jpg":"220x146","h_4950478_1280.jpg":"1280x854","h_4950478_1024.jpg":"1024x683","h_4950478_640.jpg":"640x427","h_4950478_480.jpg":"480x320","h_4950478_340.jpg":"340x227","h_4950478_220.jpg":"220x147","pp_4950478_1280.jpg":"1006x1280","pp_4950478_1024.jpg":"805x1024","pp_4950478_640.jpg":"503x640","pp_4950478_480.jpg":"377x480","pp_4950478_340.jpg":"267x340","pp_4950478_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15002121 Threads: 3 Questions: 3150714890 Slow queries: 7032743 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234973503 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/vremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru-1105937 [printLink] => /om/nautika/vremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru-1105937?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641237 [name] => windjammer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 12:09:10 [main_article_id] => 0 [alias] => windjammer [link] => /tag/windjammer ) [1] => stdClass Object ( [id] => 641238 [name] => Kruzenshtern [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 12:09:10 [main_article_id] => 0 [alias] => kruzenshtern [link] => /tag/kruzenshtern ) [2] => stdClass Object ( [id] => 322538 [name] => jedrenjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenjak [link] => /tag/jedrenjak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BROD S DUŠOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vremešni ljepotan sa 17 čvorova u jedrima: novinar Otvorenog mora proveo je dva dana na Kruzenshternu, posljednjem plovećem windjammeru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950446.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vanja Valtrović [mainImageDesc] => Gdje god uplovi Kruzenshtern privlači brojne posjetitelje [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950446.jpg [title] => Gdje god uplovi Kruzenshtern privlači brojne posjetitelje Vanja Valtrović ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950452.jpg [title] => Jedrenjak dug 114,5 metara iz luke izvode tegljači Vanja Valtrović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950453.jpg [title] => Još malo i Kruzenshtern će slobodno zaploviti Vanja Valtrović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950451.jpg [title] => Nije lako kuhati za dvjestotinjak ljudi Vanja Valtrović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950450.jpg [title] => Zapovjedni most s timunom za autiće Vanja Valtrović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950447.jpg [title] => Predah od redovnih obveza na krmi Vanja Valtrović ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950445.jpg [title] => Uniforme kadeta podsjećaju na vojne, ali riječ o radnoj odjeći Vanja Valtrović ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950441.jpg [title] => Budući pomorci uče sve stare mornarske vještine Vanja Valtrović ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950440.jpg [title] => Održavanje opreme važan je dio svakodnevnih aktivnosti Vanja Valtrović ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950439.jpg [title] => Naš novinar s kapetanom Kruzenshterna Mihailom Petrovičem Erjomčenkom Vanja Valtrović ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950438.jpg [title] => Kristine Hueber profesorica je engleskog jezika Vanja Valtrović ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950436.jpg [title] => Mehanizam je star, ali pouzdano radi Vanja Valtrović ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950429.jpg [title] => Na brodskom zvonu su staro i novo ime broda Vanja Valtrović ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/12/15/4950478.jpg [title] => Četiri jarbola s 32 jedra velik su zadatak za posadu Vanja Valtrović ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ferdinand Laeisz bio je proizvođač šešira iz Hamburga čiji su se šeširi dobro prodavali s obiju strana Atlantika. Toliko dobro da je zaključio kako mu se više isplati imati svoj brod nego drugim brodarima plaćati prijevoz šešira u Ameriku. Petnaest godina nakon što je počeo proizvoditi šešire, postao je i brodovlasnik. Trojarbolni jedrenjak Carl, što ga je nazvao po svom sinu, kupio je 1839. godine. Nije ni slutio da je na taj način udario temelje i dandanas aktivne i cijenjene brodarske kompanije.

Kada je došao na čelo tvrtke, sin Carl vrlo brzo je shvatio da ga više privlači brodarstvo nego proizvodnja šešira, pa je 1857. kupio svoj prvi brod, bark Pudel. Nazvao ga je po nadimku svoje žene koju su, zbog njezine ricaste kose, zvali pudlicom. Svi kasniji brodovi koje je naručivao ili kupovao imali su imena s prvim slovom P. I danas gotovo svi brodovi F. Laeisz grupe imaju imena s tim početnim slovom.

---

image
Jedrenjak dug 114,5 metara iz luke izvode tegljači
Vanja Valtrović
---

To su bulk carrieri, kontejnerski i istraživački brodovi, brodovi za prijevoz plina i automobila, ali oni zahvaljujući kojima je tvrtka F. Laeisz ušla u povijest pomorstva bili su brzi jedrenjaci. Toliko brzi da su ih nazvali flying P-liners. Od nekadašnjih dvanaest, ostala su četiri: tri su brodovi muzeji na vezu, a plovi samo jedan: Padua, ili, kako se od 1946. zove, Kruzenshtern.

Posljednji windjammer

Padua je izgrađena 1926. u Bremmerhavenu u Njemačkoj i posljednji je windjammer, jedrenjak bez motora. Iako je u to doba bilo puno brodova koji su plovili jedino na jedra, ipak su bili opremljeni manjim motorom koji im je trebao omogućiti manovre u lukama. Sa svojih 114,5 metara ukupne dužine, nakon tri metra većeg Sedova, drugi je po veličini još ploveći jedrenjak. Motore nije imao jer je Carl Laeisz smatrao da je brodski prostor korisnije iskoristiti za prijevoz tereta nego ugradnju motora i rezervoara. Osim na prostoru i gorivu, uštede je ostvarivao i na posadi.

Kako je u to vrijeme bio uvjet da oficiri na motornim trgovačkim brodovima moraju imati nautičko iskustvo i na jedrenjacima, nije mu bilo teško skupiti posadu. Dapače, ne samo što nije trebao plaćati mornare, nego su čak oni plaćali njemu da se ukrcaju na jedrenjak i tako obave tu prijeko potrebnu praksu pod jedrima. S druge strane, nije štedio na tehničkim dostignućima, pa je tako Padua bila opremljena najnovijim modelima vinčeva za podizanje i spuštanje prečki na jarbolima. Tako je mogla ploviti s manjim brojem mornara, kojima je rad s jedrima bio puno lakši nego mornarima kod drugih brodara na čijim su se brodovima jedra razvijala i prečke podizale korištenjem koloturnika.

---

image
Uniforme kadeta podsjećaju na vojne, ali riječ o radnoj odjeći
Vanja Valtrović
---

Padua je, kao i većina jedrenjaka toga formata, plovila uglavnom između Europe i Čilea i Australije. Iz Čilea je dovozila salitru, a iz Australije žito. Kada bi po dobrom vjetru razvila svoja 32 jedra ukupne površine oko 3400 četvornih metara, postizala je brzinu od oko 17 čvorova. Kapetan Richard Wendt je 1938./39. s njom isplovio rutu od Hamburga, preko Čilea do Australije i natrag u Hamburg za osam mjeseci i 23 dana. Njegov rekord do danas nijedan jedrenjak nije uspio oboriti.

Ploveća kasarna

Nakon Drugog svjetskog rata Padua je, na ime ratne odštete, predana Sovjetskom Savezu i od tada, noseći ime ruskog admirala njemačkog podrijetla, oceanografa i kapetana prve ruske ekspedicije koja je oplovila svijet, plovi pod imenom Kruzenshtern. Došavši u vlasništvo sovjetske mornarice koja nije imala puno razumijevanja i sluha za jedrenjake, Kruzenshterna je dopala tužna sudbina. Potpuno drukčija od one dok je bio Padua.

Služio je kao ploveći smještaj za radnike i kasarna. Prvo u Rostocku, a zatim u Lenjingradu. Samo zahvaljujući entuzijazmu i upornom zalaganju mladog oficira Pjotra Sergejeviča Mitrofanova, Kruzenshtern je prestao biti ploveća barža i postao danas najljepši jedrenjak.

Nakon što je uspio uvjeriti sovjetski admiralitet u obnovu Sedova, Mitrofanovu je pošlo za rukom uvjeriti ih i u važnost obnove Kruzenshterna. Nakon trinaest godina propadanja, brod je 1961. sređen i preuređen u istraživački i školski brod sovjetske mornarice. Ugrađena su mu i dva motora i kreće u oceanografska istraživanja.

Pet godina kasnije prelazi u ruke Ministarstva pomorstva i prva plovidba za novog vlasnika mu je bila na ruti Riga – Rijeka – Riga. Danas je u sastavu flote Baltičke ribarske akademije u Kaliningradu na kojoj svoju kadeturu odrađuju polaznici ruskih pomorskih škola. Nose uniforme, pa zato mnogi u brojnim zapadnim lukama Kruzenshtern doživljavaju kao ruski ratni brod s iznimno mladim mornarima. Uniforme su, koliko god podsjećale na mornarske i oficirske, zapravo školske kecelje, a mornari su mladi jer se u Rusiji kadetura obavlja nakon prve godine pomorske škole.

Putnici mornari

Po riječima Kristine Hueber, zaljubljenice u brod i profesorice engleskoga, kadetura se odrađuje nakon prve godine jer se pokazalo da mnogi učenici, tek nakon susreta s morem, shvate da mornarski poziv nije za njih. Da se ne bi dogodilo da završe cijelu školu pa se onda razočaraju, kadetura je s kraja premještena na drugu godinu školovanja. Na Kruzenshternu plovi šezdesetak profesionalnih mornara, šest-osam predavača i profesora i oko 120 kadeta. Ima mjesta i za još četrdesetak putnika.

Naravno, na brodu neće imati komfor koji bi mogli dobiti na nekom kruzeru, ali zato mogu iskusiti sve draži i muke života na jedrenjaku. Moguće je ploviti kao običan putnik i ništa ne raditi, ali većina onih koji se odluče na putovanje Kruzenshternom biraju onu drugu mogućnost. Da žive i rade isto što i ruski kadeti: sudjeluju u navigaciji, penju se na jarbole i razvijaju i skupljaju jedra, čiste palubu ili rade u kuhinji.

---

image
Održavanje opreme važan je dio svakodnevnih aktivnosti
Vanja Valtrović
---

Kada sam čuo da Kruzenshtern dolazi u Nizozemsku, kontaktirao sam Akademiju u Kaliningradu i zamolio ih da mi dopuste da se ukrcam na dva dana. Nisam, nažalost, imao više vremena, ali i ta dva dana su mi bila dovoljna da osjetim dio magije i bogate povijesti posljednjeg plovećeg windjammera. Kapetan Mihail Petrovič Erjomčenko i njegova posada su me srdačno primili i ni u jednom trenutku se nisam osjećao kao stranac.

Jednostavno, bio sam dio ekipe s Kruzenshterna... Slobodno sam obilazio svaki kutak broda, jeo i spavao s mornarima, slušao njihove priče. A njih je bezbroj: Kruzenshtern je u dvadeset posljednjih godina dva puta išao na put oko svijeta, bio je i u Vancouveru i Sočiju na Olimpijskim igrama, redovito sudjeluje na regatama jedrenjaka.

---

image
Predah od redovnih obveza na krmi
Vanja Valtrović
---

Sigurno utočište

U većini luka u koje pristaje, na njemu se održavaju proslave i prijami, tako da su i brojni svjetski političari prošli preko njegove palube. Spomen-soba je puna karata, fotografija i povelja koje svjedoče o brodskim putovanjima i prijamima. Šezdesetih godina prošlog vijeka na brodu su, kao maskotu, imali i živog medvjeda. Danas živih životinja nema, ali je tu preparirani krokodil, dar Raula Castra prigodom posljednjeg posjeta Kubi.

Na Kruzenshternu mi je sve bilo zanimljivo i lijepo, samo me, moram priznati, zapovjedni most malo razočarao. Prigodom posljednjeg renoviranja uklonjeno je veliko kormilo i ono sada stoji na palubi ispred mosta samo kao ukras. I kao mjesto na kom se posjetitelji najčešće fotografiraju.

Kruzenshternom se danas upravlja volančićem koji više pristaje peglici u lunaparku nego gotovo najvećem jedrenjaku na svijetu.
Dva dana su učas prošla i brod je morao dalje, prema Norveškoj. Bez mene. Bit će, nadam se, prilike neki drugi put. Vjerujem da će nam se putevi još negdje ukrstiti i da ću provesti malo više vremena za onim malim volančićem. Da ću još neki kruzenšternovski dan upisati u svoju matrikulu. Opraštajući se, kapetan Erjomčenko mi je rekao: “Ako si bilo gdje u svijetu u nekom problemu, a u luci vidiš četiri jarbola, slobodno dođi. Ovo će ti uvijek biti utočište.”

---

image
Naš novinar s kapetanom Kruzenshterna Mihailom Petrovičem Erjomčenkom
Vanja Valtrović
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović Vanja Valtrović
Vanja Valtrović
Gdje god uplovi Kruzenshtern privlači brojne posjetitelje
Vanja Valtrović
Jedrenjak dug 114,5 metara iz luke izvode tegljači
Vanja Valtrović
Još malo i Kruzenshtern će slobodno zaploviti
Vanja Valtrović
Nije lako kuhati za dvjestotinjak ljudi
Vanja Valtrović
Zapovjedni most s timunom za autiće
Vanja Valtrović
Predah od redovnih obveza na krmi
Vanja Valtrović
Uniforme kadeta podsjećaju na vojne, ali riječ o radnoj odjeći
Vanja Valtrović
Budući pomorci uče sve stare mornarske vještine
Vanja Valtrović
Održavanje opreme važan je dio svakodnevnih aktivnosti
Vanja Valtrović
Naš novinar s kapetanom Kruzenshterna Mihailom Petrovičem Erjomčenkom
Vanja Valtrović
Kristine Hueber profesorica je engleskog jezika
Vanja Valtrović
Mehanizam je star, ali pouzdano radi
Vanja Valtrović
Na brodskom zvonu su staro i novo ime broda
Vanja Valtrović
Četiri jarbola s 32 jedra velik su zadatak za posadu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/vremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru-1105937 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e3d6d9467673fcccb9ef564ef79bad7d22b09b2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vreme%C5%A1ni+ljepotan+sa+17+%C4%8Dvorova+u+jedrima%3A+novinar+Otvorenog+mora+proveo+je+dva+dana+na+Kruzenshternu%2C+posljednjem+plove%C4%87em+windjammeru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru-1105937 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvremesni-ljepotan-sa-17-cvorova-u-jedrima-novinar-otvorenog-mora-proveo-je-dva-dana-na-kruzenshternu-posljednjem-plovecem-windjammeru-1105937 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BROD S DUŠOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BROD S DUŠOMVremešni ljepotan sa 17 čvorova u jedrima: novinar Otvorenog mora proveo je dva dana na Kruzenshternu, posljednjem plovećem windjammeru

Piše Vanja Valtrović
29. prosinca 2014. - 12:11

Ferdinand Laeisz bio je proizvođač šešira iz Hamburga čiji su se šeširi dobro prodavali s obiju strana Atlantika. Toliko dobro da je zaključio kako mu se više isplati imati svoj brod nego drugim brodarima plaćati prijevoz šešira u Ameriku. Petnaest godina nakon što je počeo proizvoditi šešire, postao je i brodovlasnik. Trojarbolni jedrenjak Carl, što ga je nazvao po svom sinu, kupio je 1839. godine. Nije ni slutio da je na taj način udario temelje i dandanas aktivne i cijenjene brodarske kompanije.

Kada je došao na čelo tvrtke, sin Carl vrlo brzo je shvatio da ga više privlači brodarstvo nego proizvodnja šešira, pa je 1857. kupio svoj prvi brod, bark Pudel. Nazvao ga je po nadimku svoje žene koju su, zbog njezine ricaste kose, zvali pudlicom. Svi kasniji brodovi koje je...

13. svibanj 2024 02:26