StoryEditorOCM

najveći na svijetuVeliki povratak ‘Perini Navija‘: u rukama novog vlasnika porinuli impresivni aluminijski katamaran

Piše M. I.
8. rujna 2023. - 10:15

Talijanska Sea Group-aporinula je svoj prvi 46,6-metarski katamaran Perini Navi Art Explorer, najveći aluminijski katamaran na svijetu. Jahtu je ekskluzivno dizajnirao arhitekt Axel De Beaufort, koji je nadgledao dizajn eksterijera i interijera, piše SuperYacht Times.

Premijera ove luksuzne jahte najavljena je za kraj rujna, od 27. do 30. rujna na Monaco Yacht Showu 2023.

Inače, ovo je prvi proizvod Perini Navi nakon stečaja i prodaje Sea Group-i.

Art Explorer je zamišljen kao jedinstveni projekt - dvije godine plovit će Mediteranom kao luksuzni brod za izložbe, konferencije, razne radionice...Jedna od izložbi bit će digitalni postav

‘Ikone‘ o ženama na Mediteranu, kojim će upravljati Nomi Daucé, kustosica arheologije u Louvreu Abu Dhabiju. Nakon toga brod će biti dostupan za privatni charter.

Katamaran je građen od aluminija i drugih materijala koji se uglavnom u cjelosti mogu reciklirati. Dug je 46,6 metra i širok 17,1 metar s istisninom od 498 bruto tona. Na palubi je postavljeno je 65 četvornih metara solarnih panela koji omogućuju trenutnu proizvodnju od 12 kW energije i ukupnu akumulaciju energije od više od 200 kW svaki dan. Ovaj sustav podržava baterija litijskih baterija koja omogućuje proizvodnju električne energije bez emisija više od šest sati pri punom opterećenju.

image

Dizajn jahte

SuperYacht Times

Osnivač i izvršni direktor The Italian Sea Group, Giovanni Costantino kazao je da je katamaran usmjeren na značajno smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

Jahta ima oznaku ‘zelene‘ klase, a svi ispušni plinovi opremljeni su filterima za smanjenje emisija i čestica. Svi manevri u i izvan luke, kao iu zaštićenim područjima, izvodit će se u punom električnom režimu. Njezinim potpuno automatiziranim sustavom jedrenja može upravljati jedna osoba, što joj omogućuje da lako plovi brzinom od 10 čvorova, čak i u uvjetima vrlo slabog vjetra.

image

Izložbeni prostor

SuperYacht Times
25. travanj 2024 15:34