stdClass Object ( [id] => 1190388 [title] => Sve o brodskim električnim instalacijama: izračun potrošnje na motornjaku i jedrilici, odabir akumulatora i kabela, pravilno spajanje mreže... [alias] => velika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Priča o brodskim električnim instalacijama dosta je složena zbog postojanja cijelog niza elemenata koje valja skladno povezati u jednu cjelinu. Baš kao i kod električnih instalacija u stanovima ili automobilima, o svakoj sitnici treba povesti računa s obzirom na to da greške u slaganju električnog mozaika mogu imati dalekosežne posljedice i stvarati niz problema.

Za sugovornika o ovoj složenoj temi, izabrali smo dipl. ing. Šimu Šoića iz tvrtke Jarušica koji ima bogato iskustvo s elektroinstalacijama na plovilima, a ujedno se svakog dana suočava s problemima domaćih i stranih nautičara. Njegovi savjeti i opservacije jamačno će pridonijeti povećanju razine znanja naših čitatelja o ovoj problematici, pa smo pažljivo zapisali sve što nam je kazao.

Poprečni presjek

Počeli smo s pravilnim odabirom akumulatora čiji se kapacitet dimenzionira prema potrošačima na brodu, ali i prema načinu uporabe plovila. Naime, neka su često na sidru bez izvora punjenja, druga dosta plove uz pomoć motora, a treća imaju generator.

- Kad se odredi kapacitet baterije, prema tome se određuju izvori njenog punjenja, u što spadaju osnovni: alternator i generator, struja s obale, te pomoćni u obliku solarnih panela, vjetro-generatora ili hidrogeneratora – napominje u uvodu Šoić.

Iza toga se, prema strujama potrošača, dužini plovila i izvorima punjenja/pražnjenja, određuju presjek i dužina potrebnih instalacijskih kabela.

Pri tom valja reći kako je vrlo važno pravilno izabrati pravilan poprečni presjek u milimetrima četvornim da bi se izbjegli padovi koji smanjuju učinkovitost punjenja, ali i učinkovitost cijelog elektro-sustava.

Jer, ne zaboravimo, čim dođe do pada napona, rastu i toplinski gubici. A što je veća struja, gubici rastu s kvadratom struje. Tako su u slučaju kad je struja 6 puta veća, gubici čak 36 puta veći. Zbog toga u ekstremnim situacijama može doći do zapaljenja instalacija, jer toplina jednostavno bude prevelika.

---

image

Šime Šoić u svakodnevnom okružju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Korisna 24 volta

Primjerice, nepravilno punjenje zbog tankog kabela uzrokuje manji napon na bateriji nego na punjaču, pa se sve više ide na ugradnju 24-voltnog sustava. Takva strujna mreža ima prednost budući da potrošač od 800 vati vuče dvostruko manje struje nego na 12-voltnoj mreži.

Dakle, gubici vezani za struju su na 24 volta duplo manji, pa se mogu odabrati tanji kabeli. To se sada puno prakticira na većim plovilima zbog manjih gubitaka, ali i također u smislu određene uštede na težini.

Iskustveno pravilo pod nazivom rule of thumb pokazuje da 1 mm2 kabela bez značajnih gubitaka provodi 3 ampera struje. To pravilo vrijedi +/- do 3 m dužine kabela.

---

image

Kablovi, redne stezaljke i sabirnica instalirani na brodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za veće dužine se uzima standardna veličina više. Primjerice, za 100 ampera struje i kabel dug 6 metara, potreban je presjek kabela od 33,3 mm2, standardna veličina kabela je 35 mm2, ali se zbog dužine veće od 3 metra uzima jedna veličina više, pa se ipak stavlja kabel presjeka od 50 mm2.

Prilikom spajanja kabela uz pomoć stopica, lemljenja ili termobužira, svakako treba raditi s originalnim alatom. Usto valja paziti da stopice budu odgovarajuće veličine za tu veličinu kabela. Svakako treba izbjegavati spojeve na kojima je izolir traka jedina izolacija, jer ona vremenom gubi svojstva.

Stopice s bužirom

Za tanje kabele, gdje postoji mogućnost pojave vlage, valja rabiti stopice s integriranim termobužirom. Dodatne opcije su obične stopice s termobužirom preko, odnosno lemljenje kabela s termobužirom. To, međutim, uzima previše vremena, dok je sa stopicama proces puno kraći.

Uza sve to, na pozicijama gdje prijeti vlaga treba izbjegavati otvorene spojeve i luster kleme (redne stezaljke). Naravno, za kabele većeg prosjeka rabe se pripadajuća velika kliješta i odgovarajuće stopice. Isto tako, vrijedi napomenuti da kliješta za pritiskanje stopica trebaju biti punog profila. Na taj se način osigurava bolji spoj nego kad se radi s kliještima djelomičnog profila.

Kod kablaže se svaki potrošač mora zaštititi odgovarajućim osiguračem. Ovisno o tipu potrošača, osigurač može biti brzi, spori, automatski ili rastalni. Osigurač se, naravno, dimenzionira prema dimenzijama kabela, jer ga u slučaju kratkoga spoja štiti od pregrijavanja i zapaljenja.

---

image

Luster kleme i redne stezaljke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Karakteristike osigurača se određuju prema potrošaču. Primjerice, na potrošače s velikom startnom strujom (kompresor, pumpa...) stavlja se spori osigurač.

Kod izmjeničnih instalacija za kopno/generator ili invertere, rabe se puno tanji kabeli jer su naponi veći. No, bitno je imati pravilno uzemljenje svakog potrošača i izvedenu zaštitu u obliku fidove sklopke (zaštita od proboja napona) za svaki izvor izmjeničnog napona (kopno, generator i inverter). Kada već pričamo o instalaciji izmjenične struje, spomenimo da 1 mm2 kabela ide za struju od 5 ampera.

Uzemljenje invertera

Premda svaki potrošač mora imati minimalno jednopolni osigurač, neobično je važna zaštita izlaza invertera. Ako nije pravilno uzemljen (referencirani naponi), može biti jako opasan te izazvati opekline, pa čak i smrt. Kod većih instalacija mogu se pojaviti i problemi s tzv. plutajućim naponima. Dakle, nužno je jedan od izlaznih polova invertera i kućište povezati s uzemljenjem plovila.

Svi znamo da su baterije osnova svakog brodskog električnog sustava. Međutim, kod svakog plovila sa servisnim potrošačima, tipa hladnjak, svjetla itd., trebalo bi imati dva seta baterija. Jedan bi u tom slučaju služio samo za startanje, dok bi drugi, servisni set, služio potrošačima.

---

image

Elektronički razdjelnik za punjenje više baterija s jednog izvora punjenja

Božidar Vukičević/Cropix
---

U tom slučaju svaki set treba imati svoju baterijsku sklopku. Poželjna je i ugradnja treće sklopke za slučaj nužde. Njena uloga je paralelno spajanje dva seta u slučaju da se nešto dogodi sa startnom baterijom, pa bi se motor mogao pokrenuti sa servisnim akumulatorom.

U slučaju da brod ima sidreni vinč ili bočne potisnike, preporučuje se postavljanje baterija samo za tu svrhu u smislu manjeg gubitka struje i izbjegavanja provlačenja debelih kabela. Kod manjih instalacija to se radi sa spojem na glavnu bateriju, ali se za veće stavlja poseban set kako ne bi padao napon.

Startna baterija

Startna baterija bira se prema preporuci proizvođača motora koji je na brodu. Po tom je u pitanju bitna vrijednost Cold Cranking Amps (CCA). Naime, razne tehnologija baterija daju različite vrijednosti CCA za iste kapacitete. Primjerice, AGM ima puno veću startnu struju od Gel baterije za isti kapacitet.

Servisna baterija bira se prema izračunu potrošnje potrošača na plovilu. U taj izračun ulaze istosmjerni i izmjenični potrošači spojeni na inverter. Kapacitet akumulatora ovisan je o načinu uporabe broda, količini vremena u kojem potrošač koristi i troši struju, ali i učestalosti punjenja.

---

image

Ispitivanje voltaže na servisnim baterijama

Božidar Vukičević/Cropix
---

Servisna baterija može biti na 12 V ili 24 V što ovisi o kompliciranosti instalacije i veličini broda. S 12 V je jednostavnije i puno se lakše može doći do potrošača (svjetla, frižider...). Odabir 24 V modela uvjetuje nabavku barem dviju baterija, ali su zato gubici manji, a kabeli mogu biti dvostruko tanji.

Nije naodmet kazati kako danas postoje svi potrošači koji rade i na 24 V, ali ih je malo teže pronaći na tržištu. Iznimka su VHF stanice, neki navigacijski instrumenti te radioprijamnici koji su najčešće na 12 V. Za takve je instalacije međutim nužno rabiti DC/DC konverter koji 24 V pretvara u 12 V. Drugi je način uporaba posebnog navigacijskog seta samo za 12 V potrošače poput navedenih.

Paralelno spajanje

Paralelno spajanje uvijek se obavlja tako da se povezuju isti modeli baterija istih proizvođača. Pritom treba spajati akumulatore približno istog datuma proizvodnje.

Velika je pogreška i bacanje novca spajati stare i nove baterije, već je potrebno, kada jedna oslabi, mijenjati cijeli set. Ne smijemo, naime, zaboraviti da se paralelno spojene ponašaju kao jedna. Prema tome, kada jedna od njih otkaže, može se uskoro očekivati i smrt ostalih u setu.

Kod paralelnog spajanja kapaciteti se zbrajaju, a napon ostaje isti. Dakle, ako paralelno spojimo dva akumulatora od 200 Ah na 12 V, dobit ćemo set od 400 Ah/12V. Kada se baterije spajaju paralelno, važno je povesti računa da su glavni kabeli od plusa i minusa spojeni unakrsno da bi se anulirala razlika u punjenju i pražnjenju baterija u setu.

---

image

Dva akumulatora i glavna sklopka koja uključuje svakog posebno ili oba zajedno

---

Kod serijskog povezivanja se zbraja napon, dok kapacitet ostaje isti. Prema tome, spajanjem dviju baterija od 200 Ah na 12 V, dobivamo set od 24V/200 Ah, ali tada i potrošači moraju raditi na 24 V. U oba slučaja ukupna energija u watt/satima ostaje ista: 12x400 = 4800 W/h, odnosno 24x200 = 4800 W/h.

Uz napomenu da ćemo u slučaju 24 V imati duplo manju struju za istu snagu potrošača. Šoić isto tako napominje da se može kombinirati paralelno i serijsko spajanje 4 i više akumulatora. No, kaže on, nije preporučljivo spajati više od 4 baterije paralelno.

Nadzor baterije

Za nadzor servisne baterije preporučuje se ugradnja battery monitora. Taj uređaj nadzire napon, ali i struju, kao i trenutni kapacitet baterije. To je iznimno bitno jer tada možemo paziti da ne dođe do dubokog pražnjenja baterije što će joj omogućiti i dulji životni vijek.

Napredniji modeli battery monitora, osim mogućnosti nadzora trenutnog napona, struje i kapaciteta baterije, imaju i memoriju o prethodnom radu akumulatora. U njoj su podaci o najdubljem pražnjenju, najnižim naponima, broju ciklusa, učinkovitosti punjenja... Ti podaci mogu biti bitni kod dokazivanja jamstva, ali ujedno daju informaciju kada treba zamijeniti bateriju.

---

image

Primjer instrumenta za nadzor rada akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada pričamo o startnim i servisnim baterijama, na tržištu postoje razni tipovi. Za startne se biraju oni modeli s puno tankih ploča kako bi s većom površinom elektrolita davale veliku startnu struju.

To su u pravilu baterije s tekućim elektrolitom, ali su za takve svrhe prikladne i AGM. Naime, iako je riječ o semi-traction bateriji, ona je zbog tehnologije izrade izuzetno prikladna za startne primjene (startanje motora, thrusteri...), a manje za servisne upotrebe.

Za servisne je, pak, nužno birati one s debljim pločama koje dulje traju, ali ne daju veliku startnu struju. To su Traction i Semi-Traction modeli, u što spadaju Gel i 2V-ćelije koje mogu biti u izvedbi s tekućim elektrolitom ili gelom. No, za neke manje servisne uporabe dobro će doći i AGM baterije koje će trajati 2 do 3 puta dulje od obične s tekućim elektrolitom.

Punjenje baterija

Razlikujemo dvije vrste izvora punjenja – jedna su punjači konstantnog napona, a druga punjači u 3 koraka. Činjenica jest da se na plovilima često nalaze kombinacije ovih punjača. To je i razumljivo, jer na većini brodova postoji alternator kao punjač stalnoga napona.

Neprijeporna je činjenica da akumulatorima najbolje odgovaraju punjači s 3-stupanjskim karakteristikama. Takvi punjači u prvoj fazi daju konstantnu struju pa napon na bateriji raste do određene vrijednosti (ovisi o tipu baterije, najčešće 14.4V pri 20ºC). To je faza brzog punjenja i akumulator se u njoj napuni do 80 posto kapaciteta. U 2. fazi punjač prelazi u fazu konstantnog napona. Ovisno o tipu baterije, najčešće 14.4V pri 20ºC, a unutrašnji otpor baterije određuje struja.

---

image

AGM tehnologija dobar je izbor za brodske startne baterije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što je baterija punija, unutarnji otpor raste i struje će iz punjača biti sve manja. U 2. fazi je akumulator napunjen do kraja. Kada struja punjenja padne u ispod određene razine, ili istekne timer 2. faze, punjač ide u 3. fazu nižeg konstantnog napona. Ona se kreće od 13,2 do 13,8 V, ovisno o tipu baterije i proizvođaču punjača.

To je zapravo faza održavanja u kojoj baterija može stalno ostati. Napon je tijekom te faze optimalan, kako elektrolit u bateriji ne bi previše cirkulirao. Ali, ujedno služi da ne dođe do samopražnjenja te da se potrošači napajaju iz punjača, a ne iz baterije. Ovdje je važno istaknuti da su naponi punjenja definirani s baterijom. Specifikacija akumulatora je bitna, pa se specifikacije napona punjača određuju prema njoj.

Senzor temperature

Također je poželjna i temperaturna kompenzacija napona punjenja, jer su s razinom temperature ambijenta gibanja elektrolita različita. Što je veća temperatura, napon punjenja bi se trebao snižavati. I obrnuto – na nižim temperaturama napon punjenja trebao bi se povećavati. Svi punjači renomiranih proizvođača imaju senzor temperature u paketu s punjačem ili on postoji kao opcija. Neki proizvođači baterija čak u jamstvu zahtijevaju da temperaturni senzor mora biti priključen.

Struju punjenja također određuje tip baterije. Kao pravilo se uzima da minimalna struja punjenja treba biti 10 posto kapaciteta baterije, dok maksimalnu određuje tip baterije. Za baterije s tekućim elektrolitom je to otprilike 20 posto, a Gel baterije se mogu puniti s čak s 50 posto.

Ovo vrijedi za servisne akumulatore, dok za startne nije bitna maksimalna struja punjenja jer je taj akumulator uvijek pun tako da će on uvijek vući malu struju bez obzira kolika je maksimalna struja punjenja izvora. Zato su, primjerice, na modernim motorima alternatori najčešće preko 100 A, a startni akumulatori oko100 Ah.

---

image

Exide Premium akumulator s tekućim elektrolitom zbog iznimnih svojstava može biti startni i servisni

Božidar Vukičević/Cropix
---

Gibanje elektrolita

Drugi tip punjača su oni konstantnog napona. Naravno, oni su puno jednostavniji radi uporabe konstantnog napona, najčešće 14,4 V, što je usporedivo s drugom fazom punjenja u tri koraka. Kada su na bateriju priključeni ovi punjači, ona naprosto uzima koliko joj struje treba.

Međutim, svakako valja spomenuti dvije mane ovakvih punjača. Prva je sporiji proces punjenja, jer ne postoji faza konstantne struje.

Druga mana je to što punjač zbog svoga napona ne smije biti stalno spojen, jer će u suprotnome izazvati smanjenje radnog vijeka baterije, Naime, veći napon punjenja odgovoran je za veće gibanje elektrolita u bateriji pa dolazi do iskuhavanja baterije prilikom dugih vremenskih perioda.

Kod punjača od 220 volti razlikujemo dvije vrste: modele s punjenjem u tri koraka, koji su stalno spojeni s izvorom na kopnu i praktički se održavaju sami, te modele konstantnog napona koji se rabe za nadopunjavanje praznih akumulatora. No, kada se oni napune, takve punjače treba obavezno ukloniti zbog već spomenutog razloga (veće gibanje elektrolita).

Alternatori su punjači konstantnoga napona koji dolaze s motorima. Međutim, budući da motor na brodu ipak radi u kraćim vremenskim intervalima, konstantni napon u tom slučaju ne predstavlja opasnost za bateriju.

---

image

Strujni ormarić na obali odličan je za dopunu baterija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za one što žele pravilno punjenje ili često dugo plove na motor, postoje alternatori koji se ugrađuju kao alternatori broj 2. Oni imaju posebne regulatore koji omogućuju da se alternator ponaša kao punjač u 3 koraka, čak i s temperaturnom kompenzacijom.

DC/DC konverteri

DC/DC konverteri najčešće se rabe za punjenje pomoćnih setova, kao što su bočni potisnici na krmi Ili provi. U tom slučaju poželjno je staviti bateriju blizu takvih setova, a neki proizvođači plovila upravo zbog toga pokraj bow-thrustera ostavljaju potrebni prostor.

DC/DC konverteri rade na principu da se puni iz jedne u drugu bateriju a da nisu spojene. Dakle, DC/DC rade kao punjači, s tom razlikom što mu ulaz nije na 220 volti nego DC napon servisne baterije. Kada se puni servisna baterija iz bilo kojeg izvora, punit će i bow-thruster baterije.

Još jedna prednost je to što se mogu puniti razni setovi različitih napona. Primjerice, iz 12-voltnog seta pune se baterije od 24 volta za bow-thrustere.

Nije preporučljivo stavljati obični DC/DC koji nema poseban način rada kao trostupanjski punjač, nego je samo izvor stabiliziranog napona. U tom slučaju imamo u funkciji punjač stalnoga napona, pa će baterija kuhati i jamačno kraće trajati. Kod DC/DC konvertera koji se koriste kao punjači uvijek je dobro birati one koji rade kao 3-stupanjski punjači.

---

image

DC/DC konverteri

Božidar Vukičević/Cropix
---

Alternativni izvori

Jedan od najčešćih alternativnih strujnih izvora su solarne ćelije, ali se s njima najčešće ne može napajati cijeli brod. Na malome brodu, gdje bi to teoretski moglo funkcionirati, ne može se postaviti tolika površina solarnih ćelija koja bi bila jedini izvor punjenja.

Na većim brodovima ima više mjesta, ali i više potrošača. S druge strane, velika količina panela pokvarila bi estetiku. Solarni panel može biti izuzetno dobar izvor za nadopunjavanje zimi ili tijekom đita, kada se pazi na potrošnju i kombinira punjenje malo motorom, malo ćelijama.

Ako je panel na bateriju spojen cijelu godinu, tada svakako kod odabira solarnog regulatora treba paziti da ima treću fazu punjenja (maintenance). Znamo da učinkovitost solarnog panela ovisi o puno različitih faktora u što spadaju: temperatura ambijenta, količina sunčeva zračenja, kut nagiba...

No, za razliku od običnih solarnih regulatora, oni s oznakom MPPT (Maximum Power Point Tracking) u svakoj situaciji izvlače maksimalnu snagu iz panela. Doduše, u optimalnim uvjetima razlika u efikasnosti neće biti velika, no zato će u lošijim uvjetima oni biti do 30 posto efikasniji. U alternativne izvore, naravno, ubrajamo vjetro i hidro-generatore koji služe samo za nadopunjavanje.

---

image

Optimalno je da bow thruster napaja baterija smještena blizu njega

---

Inverteri

Inverteri su uređaji koji istosmjernu struju od 12 V i 24 V pretvaraju u standardni izmjenični napon od 230 volti. Oni služe da bi se kućanski aparati na brodu mogli rabiti bez spajanja na kopno, odnosno bez paljenja generatora. U praksi se najčešće rabe za stalno napajanje hladnjaka, punjača laptopa te multimedijskih uređaja poput televizora.

Zgodni su za paljenje uređaja koji kratko rade, a imaju veliku snagu, da ne palimo generator na kratke vremenske periode, što nije dobro za njegov motor. U toj su skupini: mikrovalna pećnica, aparat za kavu ili kuhalo za vodu. Uz napon je glavna značajka invertera izlazna snaga.

Najčešće se specificiraju s dvije vrijednosti: konstantna snaga (cijelo vrijeme) i vršna snaga (peak) u kratkom periodu od 5 do 10 sekundi, bitna za uređaje s visokom startnom strujom. Važna značajka je i valni oblik izlaznoga napona koji može biti: čisti sinusni i kvazi-sinusni (modificirani).

Preporučuje se uporaba čistog sinusnog, posebno za uređaje s kompresorom (frižider, ledomat) i elektroniku. Doduše, čisti sinusni konverteri su skuplji, ali su dugoročno bolji za uređaje. Štoviše, neki elektronski uređaji uopće neće raditi ako nisu spojeni na čiste sinusne invertere, ili će raditi s manjom efikasnošću (kompresor).

---

image

Jednostavni inverter s 12 na 220 volti

------
image

Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher

---

Od ostalih karakteristika invertera, bitna je efikasnost konverzije koja bi trebala biti iznad 90 posto. Kod kvalitetnijih modela iznosi čak 93 posto. Važno je pripaziti da inverter, čak i kada nema ništa na izlazu, ima no-load potrošnju. Upravo zato ga treba isključiti kad vlasnik nije na brodu uz pomoć panela ili prekidača.

- Kada je riječ o sigurnosti, inverter je jako važno uzemljiti, s obzirom na to da je izlazni napon plutajući, te u strujni krug ugraditi i Fidovu sklopku, posebno ističe Šoić.

Combi uređaji

Složeni uređaji koji kombiniraju inverter i punjač u istom kućištu, spadaju u kategoriju combi uređaja. Uglavnom imaju automatski transfer funkcije izlaza i ulaza. Jako su praktični za brodove čiji vlasnici u malom prostoru žele puno funkcionalnosti i mogućnosti.

Combi uređaji uglavnom funkcioniraju tako da kad na ulazu imaju 230 volti s generatora ili kopna, pune brodsku bateriju kao punjači. Kada pak na ulazu iskopčavanjem nestane 230 voltni napon, uređaj automatski prelazi u inverterski način rada i na izlazu daje 230 V preko invertera. Najčešće se tu radi o vremenskim prebacivanjima od 20-100 milisekundi, dok vrhunski uređaji imaju neprimjetno prebacivanje.

Neke od naprednih funkcija su postojanje više ulaza i izlaza, pa se može kombinirati. Znači, na dva ulaza idu istovremeno kopno i generator, te se softverski može odrediti koji će se ulaz kada rabiti (automatski), ili će korisnik to sam birati preko daljinskog panela.

Postojanje više izlaza stvara prednost da se uređaji mogu grupirati prema vrsti potrošača. Tako primjerice na jednom izlazu možemo imati velike potrošače poput bojlera ili klima- uređaja, koji se neće napajati iz invertera nego samo s kopna ili generatora. Na drugom izlazu možemo staviti samo uređaje za koje želimo da uvijek imaju napajanje.

Jedna od naprednih mogućnosti je opcija potpore kopnu ili generatoru kada imamo ograničenu struju s kopna (npr. samo 16 A), a treba nam 20 A. U tom slučaju se combi uređaj može sinkronizirati s ulaznim naponom te dodati još 4 A iz invertera odnosno iz baterija.

---

image

Princip rada naprednog combi uređaja

---

Osigurači i sklopke

Postoji nekoliko vrsta osigurača za primjenu na brodu. Za struje do 30-ak ampera najčešće se rabe ATO i ATC modeli. Iako postoje takvi osigurači za struje veće od 50 A, njihova kućišta nisu prilagođena tako velikim strujama. Za struje od 20 do 300 ampera rabe se ANL i MEGA osigurači. Kod struja većih od 300 A, preporučuju se NH ili T-Class osigurači.

Glavni prekidači mogu biti ručni ili automatski. Ručni se zakreću rukom ili ključem i služe za odvajanje potrošača s baterije kada vlasnik napušta plovilo na vezu. Automatska baterijska sklopka smješta se pak na energetski kabel baterije, te se isključuje daljinskim putem. No, postoji uvijek mogućnost ručnog uključenja ako zakaže daljinski upravljač.

Po pitanju sklopki valja znati da imaju maksimalan napon i maksimalnu struju. Maksimalna struja je specifična po nekoliko karakteristika. To su: konstantna struja koja može stalno teći (400 A), kratkotrajna struja (10-ak minuta, 800 A) i startna struja (10-30 sekundi, 1400 A).

Sklopke se razlikuju i prema izvedbi s raznim brojem kontakata. Pri tom razlikujemo sklopke s on-off jednopolnim prekidačem, te one s dvopolnim on-off prekidačem. Select sklopka ima pozicije: off, bat 1, bat 2 i bat 1+2. No, iako se rabi u SAD, verzija select kod nas nije popularna, a ni preporučljiva. Dual-bank sklopke imaju pozicije: off-bat 1 i bat 2, bat 1 on, bat 1 i bat 2 on (izolirano) i bat 1+2 paralelno (4. pozicija).

---

image

Osigurači u brodu za struju od 220 V

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naponski releji

Baterijski izolatori i releji s osjetom napona su uređaji s funkcijom punjenja više setova baterija s jednim izvorom, a da ti setovi ostanu međusobno izolirani. Struja može teći s izvora u akumulator, ali ne može teći iz baterije u bateriju. Baterijski izolatori mogu biti diodni i elektronički.

Diodni su jednostavniji i opremljeni s diodama velike snage. Njihova mana je pad napona na samoj diodi, a pad napona je ovisan o struji. Prilikom manjih struja pad se kreće od 0,5 do 0,7 V, dok kod većih struja od 100-tinjak ampera poraste na 1,0 do 1,2 V.

Ako imamo alternator koji puni na 14,4 V, na izlazu diode ćemo imati, ovisno o struji, otprilike 13,3 do 13,8 V, što će rezultirati nepotpunim punjenjem baterije. No, ako na brodu postoji još neki izvor punjenja koji bateriju puni pravilno, to ne predstavlja neki problem. Osnovna prednost diodnog izolatora je cijena. Ovisno o proizvođaču, najčešće se razlikuju po broju ulaza i izlaza, odnosno struja koje mogu teći. Elektronički izolator nema pad napona, ali je skuplji.

izračun potrošnje struje na motornjaku i jedrilici:

---

image
---

---

image
---

---

image

SHEMA INSTALACIJE - MOTORNI BROD

---

---

image

SHEMA INSTALCIJE - JEDRILICA

---

---

image

Paralelan spoj - pravilno

------
image

Paralelan spoj - nepravilno

------
image

PRAVILNI PARALELNO-SERIJSKI SPOJ

------
image

Pravilno serijsko spajanje

------
image

Kvalitetni akumulator Optima valjkastim ćelijama

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Glavne strujne sklopke

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni automatski osgurač

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Razni tipovi osigurača: brzi, spori, automatski, rastalni

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Različite vrste stopica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni punjač akumulatora Quick instaliran u brodu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kliješta za montiranje stopica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kvalitetan brodski priključak za 220 volti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher

------
image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nautički savjetnik 2 0 23561 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2015-06-09 12:46:58 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-06 12:11:17 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-06 11:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 118 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100849.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100850.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/6968323.png","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/6968319.png","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/6968297.png","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/6968296.png","\/images\/docs\/2022\/05\/06\/6968293.pdf","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100851.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100847.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100846.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100842.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100840.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100837.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100835.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100833.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100832.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100829.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100826.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100825.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100824.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100823.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100822.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100821.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100820.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100819.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100818.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100815.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100813.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7100810.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7111062.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7111061.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/7111125.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/21899272.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/21899274.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/21899434.jpg","\/images\/slike\/2015\/06\/09\/21899438.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kablovi razli\u010ditih presjeka<\/p>","

Kablovi, redne stezaljke i sabirnica instalirani na brodu<\/p>","

Paralelan spoj - pravilno<\/p>","

Paralelan spoj - nepravilno<\/p>","

PRAVILNI PARALELNO-SERIJSKI SPOJ<\/p>","

Pravilno serijsko spajanje<\/p>","

Princip rada naprednog combi <\/em>ure\u0111aja<\/p>","

Dipl. ing. \u0160ime \u0160oi\u0107, stru\u010dnjak je za brodske elektroinstalacije<\/p>","

AGM tehnologija dobar je izbor za brodske startne baterije<\/p>","

Ispitivanje volta\u017ee na servisnim baterijama<\/p>","

Elektroni\u010dki razdjelnik za punjenje vi\u0161e baterija s jednog izvora punjenja<\/p>","

Kvalitetni akumulator Optima <\/em>valjkastim \u0107elijama<\/p>","

Luster kleme i redne stezaljke<\/p>","

Glavne strujne sklopke<\/p>","

Suvremeni automatski osgura\u010d<\/p>","

Razni tipovi osigura\u010da: brzi, spori, automatski, rastalni<\/p>","

Strujni ormari\u0107 na obali odli\u010dan je za dopunu baterija<\/p>","

Razli\u010dite vrste stopica<\/p>","

Suvremeni punja\u010d akumulatora Quick <\/em>instaliran u brodu<\/p>","

Dva akumulatora i glavna sklopka koja uklju\u010duje svakog posebno ili oba zajedno<\/p>","

Klije\u0161ta za montiranje stopica<\/p>","

DC\/DC konverteri<\/p>","

Optimalno je da bow thruster<\/em> napaja baterija smje\u0161tena blizu njega<\/p>","

Exide Premium <\/em>akumulator s teku\u0107im elektrolitom zbog iznimnih svojstava mo\u017ee biti startni i servisni<\/p>","

\u0160ime \u0160oi\u0107 u svakodnevnom okru\u017eju<\/p>","

Primjer instrumenta za nadzor rada akumulatora<\/p>","

Za priklju\u010denje brodske instalacije na obalnu struju treba koristiti za to namijenjene kablove<\/p>","

Osigura\u010di u brodu za struju od 220 V<\/p>","

Kvalitetan brodski priklju\u010dak za 220 volti<\/p>","

Jednostavni inverter s 12 na 220 volti<\/p>","

Suvremeni kombinirani ure\u0111aj inverter\/chargher <\/em><\/p>","","","","

SHEMA INSTALCIJE - JEDRILICA<\/p>","

SHEMA INSTALACIJE - MOTORNI BROD<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1291","hd_7100849_1920.jpg":"1920x1080","k_7100849_1280.jpg":"1280x1280","k_7100849_1024.jpg":"1024x1024","k_7100849_640.jpg":"640x640","k_7100849_480.jpg":"480x480","k_7100849_340.jpg":"340x340","k_7100849_220.jpg":"220x220","o_7100849_1280.jpg":"1280x860","o_7100849_1024.jpg":"1024x688","o_7100849_640.jpg":"640x430","o_7100849_480.jpg":"480x322","o_7100849_340.jpg":"340x228","o_7100849_220.jpg":"220x147","h_7100849_1280.jpg":"1280x854","h_7100849_1024.jpg":"1024x683","h_7100849_640.jpg":"640x427","h_7100849_480.jpg":"480x320","h_7100849_340.jpg":"340x227","h_7100849_220.jpg":"220x147","pp_7100849_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100849_1024.jpg":"805x1024","pp_7100849_640.jpg":"503x640","pp_7100849_480.jpg":"377x480","pp_7100849_340.jpg":"267x340","pp_7100849_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1824x3000","hd_7100850_1920.jpg":"1920x1080","k_7100850_1280.jpg":"1280x1280","k_7100850_1024.jpg":"1024x1024","k_7100850_640.jpg":"640x640","k_7100850_480.jpg":"480x480","k_7100850_340.jpg":"340x340","k_7100850_220.jpg":"220x220","o_7100850_1280.jpg":"1280x2105","o_7100850_1024.jpg":"1024x1684","o_7100850_640.jpg":"640x1052","o_7100850_480.jpg":"480x789","o_7100850_340.jpg":"340x559","o_7100850_220.jpg":"220x361","h_7100850_1280.jpg":"1280x854","h_7100850_1024.jpg":"1024x683","h_7100850_640.jpg":"640x427","h_7100850_480.jpg":"480x320","h_7100850_340.jpg":"340x227","h_7100850_220.jpg":"220x147","pp_7100850_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100850_1024.jpg":"805x1024","pp_7100850_640.jpg":"503x640","pp_7100850_480.jpg":"377x480","pp_7100850_340.jpg":"267x340","pp_7100850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1786x1708","hd_6968323_1920.png":"1920x1080","k_6968323_1280.png":"1280x1280","k_6968323_1024.png":"1024x1024","k_6968323_640.png":"640x640","k_6968323_480.png":"480x480","k_6968323_340.png":"340x340","k_6968323_220.png":"220x220","o_6968323_1280.png":"1280x1224","o_6968323_1024.png":"1024x979","o_6968323_640.png":"640x612","o_6968323_480.png":"480x459","o_6968323_340.png":"340x325","o_6968323_220.png":"220x210","h_6968323_1280.png":"1280x854","h_6968323_1024.png":"1024x683","h_6968323_640.png":"640x427","h_6968323_480.png":"480x320","h_6968323_340.png":"340x227","h_6968323_220.png":"220x147","pp_6968323_1280.png":"1006x1280","pp_6968323_1024.png":"805x1024","pp_6968323_640.png":"503x640","pp_6968323_480.png":"377x480","pp_6968323_340.png":"267x340","pp_6968323_220.png":"173x220"},{"size0":"1786x1708","hd_6968319_1920.png":"1920x1080","k_6968319_1280.png":"1280x1280","k_6968319_1024.png":"1024x1024","k_6968319_640.png":"640x640","k_6968319_480.png":"480x480","k_6968319_340.png":"340x340","k_6968319_220.png":"220x220","o_6968319_1280.png":"1280x1224","o_6968319_1024.png":"1024x979","o_6968319_640.png":"640x612","o_6968319_480.png":"480x459","o_6968319_340.png":"340x325","o_6968319_220.png":"220x210","h_6968319_1280.png":"1280x854","h_6968319_1024.png":"1024x683","h_6968319_640.png":"640x427","h_6968319_480.png":"480x320","h_6968319_340.png":"340x227","h_6968319_220.png":"220x147","pp_6968319_1280.png":"1006x1280","pp_6968319_1024.png":"805x1024","pp_6968319_640.png":"503x640","pp_6968319_480.png":"377x480","pp_6968319_340.png":"267x340","pp_6968319_220.png":"173x220"},{"size0":"2352x1991","hd_6968297_1920.png":"1920x1080","k_6968297_1280.png":"1280x1280","k_6968297_1024.png":"1024x1024","k_6968297_640.png":"640x640","k_6968297_480.png":"480x480","k_6968297_340.png":"340x340","k_6968297_220.png":"220x220","o_6968297_1280.png":"1280x1083","o_6968297_1024.png":"1024x866","o_6968297_640.png":"640x541","o_6968297_480.png":"480x406","o_6968297_340.png":"340x287","o_6968297_220.png":"220x186","h_6968297_1280.png":"1280x854","h_6968297_1024.png":"1024x683","h_6968297_640.png":"640x427","h_6968297_480.png":"480x320","h_6968297_340.png":"340x227","h_6968297_220.png":"220x147","pp_6968297_1280.png":"1006x1280","pp_6968297_1024.png":"805x1024","pp_6968297_640.png":"503x640","pp_6968297_480.png":"377x480","pp_6968297_340.png":"267x340","pp_6968297_220.png":"173x220"},{"size0":"1786x1708","hd_6968296_1920.png":"1920x1080","k_6968296_1280.png":"1280x1280","k_6968296_1024.png":"1024x1024","k_6968296_640.png":"640x640","k_6968296_480.png":"480x480","k_6968296_340.png":"340x340","k_6968296_220.png":"220x220","o_6968296_1280.png":"1280x1224","o_6968296_1024.png":"1024x979","o_6968296_640.png":"640x612","o_6968296_480.png":"480x459","o_6968296_340.png":"340x325","o_6968296_220.png":"220x210","h_6968296_1280.png":"1280x854","h_6968296_1024.png":"1024x683","h_6968296_640.png":"640x427","h_6968296_480.png":"480x320","h_6968296_340.png":"340x227","h_6968296_220.png":"220x147","pp_6968296_1280.png":"1006x1280","pp_6968296_1024.png":"805x1024","pp_6968296_640.png":"503x640","pp_6968296_480.png":"377x480","pp_6968296_340.png":"267x340","pp_6968296_220.png":"173x220"},{"size0":"x","hd_6968293_1920.pdf":"1920x1080","k_6968293_1280.pdf":"1280x1280","k_6968293_1024.pdf":"1024x1024","k_6968293_640.pdf":"640x640","k_6968293_480.pdf":"480x480","k_6968293_340.pdf":"340x340","k_6968293_220.pdf":"220x220","o_6968293_1280.pdf":"1280x0","o_6968293_1024.pdf":"1024x0","o_6968293_640.pdf":"640x0","o_6968293_480.pdf":"480x0","o_6968293_340.pdf":"340x0","o_6968293_220.pdf":"220x0","h_6968293_1280.pdf":"1280x854","h_6968293_1024.pdf":"1024x683","h_6968293_640.pdf":"640x427","h_6968293_480.pdf":"480x320","h_6968293_340.pdf":"340x227","h_6968293_220.pdf":"220x147","pp_6968293_1280.pdf":"1006x1280","pp_6968293_1024.pdf":"805x1024","pp_6968293_640.pdf":"503x640","pp_6968293_480.pdf":"377x480","pp_6968293_340.pdf":"267x340","pp_6968293_220.pdf":"173x220"},{"size0":"1920x1183","hd_7100851_1920.jpg":"1920x1080","k_7100851_1280.jpg":"1280x1280","k_7100851_1024.jpg":"1024x1024","k_7100851_640.jpg":"640x640","k_7100851_480.jpg":"480x480","k_7100851_340.jpg":"340x340","k_7100851_220.jpg":"220x220","o_7100851_1280.jpg":"1280x788","o_7100851_1024.jpg":"1024x630","o_7100851_640.jpg":"640x394","o_7100851_480.jpg":"480x295","o_7100851_340.jpg":"340x209","o_7100851_220.jpg":"220x135","h_7100851_1280.jpg":"1280x854","h_7100851_1024.jpg":"1024x683","h_7100851_640.jpg":"640x427","h_7100851_480.jpg":"480x320","h_7100851_340.jpg":"340x227","h_7100851_220.jpg":"220x147","pp_7100851_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100851_1024.jpg":"805x1024","pp_7100851_640.jpg":"503x640","pp_7100851_480.jpg":"377x480","pp_7100851_340.jpg":"267x340","pp_7100851_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1304","hd_7100847_1920.jpg":"1920x1080","k_7100847_1280.jpg":"1280x1280","k_7100847_1024.jpg":"1024x1024","k_7100847_640.jpg":"640x640","k_7100847_480.jpg":"480x480","k_7100847_340.jpg":"340x340","k_7100847_220.jpg":"220x220","o_7100847_1280.jpg":"1280x869","o_7100847_1024.jpg":"1024x695","o_7100847_640.jpg":"640x434","o_7100847_480.jpg":"480x326","o_7100847_340.jpg":"340x230","o_7100847_220.jpg":"220x149","h_7100847_1280.jpg":"1280x854","h_7100847_1024.jpg":"1024x683","h_7100847_640.jpg":"640x427","h_7100847_480.jpg":"480x320","h_7100847_340.jpg":"340x227","h_7100847_220.jpg":"220x147","pp_7100847_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100847_1024.jpg":"805x1024","pp_7100847_640.jpg":"503x640","pp_7100847_480.jpg":"377x480","pp_7100847_340.jpg":"267x340","pp_7100847_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2873","hd_7100846_1920.jpg":"1920x1080","k_7100846_1280.jpg":"1280x1280","k_7100846_1024.jpg":"1024x1024","k_7100846_640.jpg":"640x640","k_7100846_480.jpg":"480x480","k_7100846_340.jpg":"340x340","k_7100846_220.jpg":"220x220","o_7100846_1280.jpg":"1280x1915","o_7100846_1024.jpg":"1024x1532","o_7100846_640.jpg":"640x957","o_7100846_480.jpg":"480x718","o_7100846_340.jpg":"340x508","o_7100846_220.jpg":"220x329","h_7100846_1280.jpg":"1280x854","h_7100846_1024.jpg":"1024x683","h_7100846_640.jpg":"640x427","h_7100846_480.jpg":"480x320","h_7100846_340.jpg":"340x227","h_7100846_220.jpg":"220x147","pp_7100846_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100846_1024.jpg":"805x1024","pp_7100846_640.jpg":"503x640","pp_7100846_480.jpg":"377x480","pp_7100846_340.jpg":"267x340","pp_7100846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1261","hd_7100842_1920.jpg":"1920x1080","k_7100842_1280.jpg":"1280x1280","k_7100842_1024.jpg":"1024x1024","k_7100842_640.jpg":"640x640","k_7100842_480.jpg":"480x480","k_7100842_340.jpg":"340x340","k_7100842_220.jpg":"220x220","o_7100842_1280.jpg":"1280x840","o_7100842_1024.jpg":"1024x672","o_7100842_640.jpg":"640x420","o_7100842_480.jpg":"480x315","o_7100842_340.jpg":"340x223","o_7100842_220.jpg":"220x144","h_7100842_1280.jpg":"1280x854","h_7100842_1024.jpg":"1024x683","h_7100842_640.jpg":"640x427","h_7100842_480.jpg":"480x320","h_7100842_340.jpg":"340x227","h_7100842_220.jpg":"220x147","pp_7100842_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100842_1024.jpg":"805x1024","pp_7100842_640.jpg":"503x640","pp_7100842_480.jpg":"377x480","pp_7100842_340.jpg":"267x340","pp_7100842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1450","hd_7100840_1920.jpg":"1920x1080","k_7100840_1280.jpg":"1280x1280","k_7100840_1024.jpg":"1024x1024","k_7100840_640.jpg":"640x640","k_7100840_480.jpg":"480x480","k_7100840_340.jpg":"340x340","k_7100840_220.jpg":"220x220","o_7100840_1280.jpg":"1280x966","o_7100840_1024.jpg":"1024x773","o_7100840_640.jpg":"640x483","o_7100840_480.jpg":"480x362","o_7100840_340.jpg":"340x256","o_7100840_220.jpg":"220x166","h_7100840_1280.jpg":"1280x854","h_7100840_1024.jpg":"1024x683","h_7100840_640.jpg":"640x427","h_7100840_480.jpg":"480x320","h_7100840_340.jpg":"340x227","h_7100840_220.jpg":"220x147","pp_7100840_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100840_1024.jpg":"805x1024","pp_7100840_640.jpg":"503x640","pp_7100840_480.jpg":"377x480","pp_7100840_340.jpg":"267x340","pp_7100840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2583","hd_7100837_1920.jpg":"1920x1080","k_7100837_1280.jpg":"1280x1280","k_7100837_1024.jpg":"1024x1024","k_7100837_640.jpg":"640x640","k_7100837_480.jpg":"480x480","k_7100837_340.jpg":"340x340","k_7100837_220.jpg":"220x220","o_7100837_1280.jpg":"1280x1722","o_7100837_1024.jpg":"1024x1377","o_7100837_640.jpg":"640x861","o_7100837_480.jpg":"480x645","o_7100837_340.jpg":"340x457","o_7100837_220.jpg":"220x295","h_7100837_1280.jpg":"1280x854","h_7100837_1024.jpg":"1024x683","h_7100837_640.jpg":"640x427","h_7100837_480.jpg":"480x320","h_7100837_340.jpg":"340x227","h_7100837_220.jpg":"220x147","pp_7100837_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100837_1024.jpg":"805x1024","pp_7100837_640.jpg":"503x640","pp_7100837_480.jpg":"377x480","pp_7100837_340.jpg":"267x340","pp_7100837_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x941","hd_7100835_1920.jpg":"1920x1080","k_7100835_1280.jpg":"1280x1280","k_7100835_1024.jpg":"1024x1024","k_7100835_640.jpg":"640x640","k_7100835_480.jpg":"480x480","k_7100835_340.jpg":"340x340","k_7100835_220.jpg":"220x220","o_7100835_1280.jpg":"1280x627","o_7100835_1024.jpg":"1024x501","o_7100835_640.jpg":"640x313","o_7100835_480.jpg":"480x235","o_7100835_340.jpg":"340x166","o_7100835_220.jpg":"220x107","h_7100835_1280.jpg":"1280x854","h_7100835_1024.jpg":"1024x683","h_7100835_640.jpg":"640x427","h_7100835_480.jpg":"480x320","h_7100835_340.jpg":"340x227","h_7100835_220.jpg":"220x147","pp_7100835_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100835_1024.jpg":"805x1024","pp_7100835_640.jpg":"503x640","pp_7100835_480.jpg":"377x480","pp_7100835_340.jpg":"267x340","pp_7100835_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1310","hd_7100833_1920.jpg":"1920x1080","k_7100833_1280.jpg":"1280x1280","k_7100833_1024.jpg":"1024x1024","k_7100833_640.jpg":"640x640","k_7100833_480.jpg":"480x480","k_7100833_340.jpg":"340x340","k_7100833_220.jpg":"220x220","o_7100833_1280.jpg":"1280x873","o_7100833_1024.jpg":"1024x698","o_7100833_640.jpg":"640x436","o_7100833_480.jpg":"480x327","o_7100833_340.jpg":"340x231","o_7100833_220.jpg":"220x150","h_7100833_1280.jpg":"1280x854","h_7100833_1024.jpg":"1024x683","h_7100833_640.jpg":"640x427","h_7100833_480.jpg":"480x320","h_7100833_340.jpg":"340x227","h_7100833_220.jpg":"220x147","pp_7100833_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100833_1024.jpg":"805x1024","pp_7100833_640.jpg":"503x640","pp_7100833_480.jpg":"377x480","pp_7100833_340.jpg":"267x340","pp_7100833_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2387","hd_7100832_1920.jpg":"1920x1080","k_7100832_1280.jpg":"1280x1280","k_7100832_1024.jpg":"1024x1024","k_7100832_640.jpg":"640x640","k_7100832_480.jpg":"480x480","k_7100832_340.jpg":"340x340","k_7100832_220.jpg":"220x220","o_7100832_1280.jpg":"1280x1591","o_7100832_1024.jpg":"1024x1273","o_7100832_640.jpg":"640x795","o_7100832_480.jpg":"480x596","o_7100832_340.jpg":"340x422","o_7100832_220.jpg":"220x273","h_7100832_1280.jpg":"1280x854","h_7100832_1024.jpg":"1024x683","h_7100832_640.jpg":"640x427","h_7100832_480.jpg":"480x320","h_7100832_340.jpg":"340x227","h_7100832_220.jpg":"220x147","pp_7100832_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100832_1024.jpg":"805x1024","pp_7100832_640.jpg":"503x640","pp_7100832_480.jpg":"377x480","pp_7100832_340.jpg":"267x340","pp_7100832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1030","hd_7100829_1920.jpg":"1920x1080","k_7100829_1280.jpg":"1280x1280","k_7100829_1024.jpg":"1024x1024","k_7100829_640.jpg":"640x640","k_7100829_480.jpg":"480x480","k_7100829_340.jpg":"340x340","k_7100829_220.jpg":"220x220","o_7100829_1280.jpg":"1280x686","o_7100829_1024.jpg":"1024x549","o_7100829_640.jpg":"640x343","o_7100829_480.jpg":"480x257","o_7100829_340.jpg":"340x182","o_7100829_220.jpg":"220x118","h_7100829_1280.jpg":"1280x854","h_7100829_1024.jpg":"1024x683","h_7100829_640.jpg":"640x427","h_7100829_480.jpg":"480x320","h_7100829_340.jpg":"340x227","h_7100829_220.jpg":"220x147","pp_7100829_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100829_1024.jpg":"805x1024","pp_7100829_640.jpg":"503x640","pp_7100829_480.jpg":"377x480","pp_7100829_340.jpg":"267x340","pp_7100829_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1335","hd_7100826_1920.jpg":"1920x1080","k_7100826_1280.jpg":"1280x1280","k_7100826_1024.jpg":"1024x1024","k_7100826_640.jpg":"640x640","k_7100826_480.jpg":"480x480","k_7100826_340.jpg":"340x340","k_7100826_220.jpg":"220x220","o_7100826_1280.jpg":"1280x890","o_7100826_1024.jpg":"1024x712","o_7100826_640.jpg":"640x445","o_7100826_480.jpg":"480x333","o_7100826_340.jpg":"340x236","o_7100826_220.jpg":"220x152","h_7100826_1280.jpg":"1280x854","h_7100826_1024.jpg":"1024x683","h_7100826_640.jpg":"640x427","h_7100826_480.jpg":"480x320","h_7100826_340.jpg":"340x227","h_7100826_220.jpg":"220x147","pp_7100826_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100826_1024.jpg":"805x1024","pp_7100826_640.jpg":"503x640","pp_7100826_480.jpg":"377x480","pp_7100826_340.jpg":"267x340","pp_7100826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1162","hd_7100825_1920.jpg":"1920x1080","k_7100825_1280.jpg":"1280x1280","k_7100825_1024.jpg":"1024x1024","k_7100825_640.jpg":"640x640","k_7100825_480.jpg":"480x480","k_7100825_340.jpg":"340x340","k_7100825_220.jpg":"220x220","o_7100825_1280.jpg":"1280x774","o_7100825_1024.jpg":"1024x619","o_7100825_640.jpg":"640x387","o_7100825_480.jpg":"480x290","o_7100825_340.jpg":"340x205","o_7100825_220.jpg":"220x133","h_7100825_1280.jpg":"1280x854","h_7100825_1024.jpg":"1024x683","h_7100825_640.jpg":"640x427","h_7100825_480.jpg":"480x320","h_7100825_340.jpg":"340x227","h_7100825_220.jpg":"220x147","pp_7100825_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100825_1024.jpg":"805x1024","pp_7100825_640.jpg":"503x640","pp_7100825_480.jpg":"377x480","pp_7100825_340.jpg":"267x340","pp_7100825_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1032","hd_7100824_1920.jpg":"1920x1080","k_7100824_1280.jpg":"1280x1280","k_7100824_1024.jpg":"1024x1024","k_7100824_640.jpg":"640x640","k_7100824_480.jpg":"480x480","k_7100824_340.jpg":"340x340","k_7100824_220.jpg":"220x220","o_7100824_1280.jpg":"1280x688","o_7100824_1024.jpg":"1024x550","o_7100824_640.jpg":"640x344","o_7100824_480.jpg":"480x258","o_7100824_340.jpg":"340x182","o_7100824_220.jpg":"220x118","h_7100824_1280.jpg":"1280x854","h_7100824_1024.jpg":"1024x683","h_7100824_640.jpg":"640x427","h_7100824_480.jpg":"480x320","h_7100824_340.jpg":"340x227","h_7100824_220.jpg":"220x147","pp_7100824_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100824_1024.jpg":"805x1024","pp_7100824_640.jpg":"503x640","pp_7100824_480.jpg":"377x480","pp_7100824_340.jpg":"267x340","pp_7100824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_7100823_1920.jpg":"1920x1080","k_7100823_1280.jpg":"1280x1280","k_7100823_1024.jpg":"1024x1024","k_7100823_640.jpg":"640x640","k_7100823_480.jpg":"480x480","k_7100823_340.jpg":"340x340","k_7100823_220.jpg":"220x220","o_7100823_1280.jpg":"1280x829","o_7100823_1024.jpg":"1024x663","o_7100823_640.jpg":"640x414","o_7100823_480.jpg":"480x311","o_7100823_340.jpg":"340x220","o_7100823_220.jpg":"220x142","h_7100823_1280.jpg":"1280x854","h_7100823_1024.jpg":"1024x683","h_7100823_640.jpg":"640x427","h_7100823_480.jpg":"480x320","h_7100823_340.jpg":"340x227","h_7100823_220.jpg":"220x147","pp_7100823_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100823_1024.jpg":"805x1024","pp_7100823_640.jpg":"503x640","pp_7100823_480.jpg":"377x480","pp_7100823_340.jpg":"267x340","pp_7100823_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2390","hd_7100822_1920.jpg":"1920x1080","k_7100822_1280.jpg":"1280x1280","k_7100822_1024.jpg":"1024x1024","k_7100822_640.jpg":"640x640","k_7100822_480.jpg":"480x480","k_7100822_340.jpg":"340x340","k_7100822_220.jpg":"220x220","o_7100822_1280.jpg":"1280x1593","o_7100822_1024.jpg":"1024x1274","o_7100822_640.jpg":"640x796","o_7100822_480.jpg":"480x597","o_7100822_340.jpg":"340x423","o_7100822_220.jpg":"220x273","h_7100822_1280.jpg":"1280x854","h_7100822_1024.jpg":"1024x683","h_7100822_640.jpg":"640x427","h_7100822_480.jpg":"480x320","h_7100822_340.jpg":"340x227","h_7100822_220.jpg":"220x147","pp_7100822_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100822_1024.jpg":"805x1024","pp_7100822_640.jpg":"503x640","pp_7100822_480.jpg":"377x480","pp_7100822_340.jpg":"267x340","pp_7100822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2802","hd_7100821_1920.jpg":"1920x1080","k_7100821_1280.jpg":"1280x1280","k_7100821_1024.jpg":"1024x1024","k_7100821_640.jpg":"640x640","k_7100821_480.jpg":"480x480","k_7100821_340.jpg":"340x340","k_7100821_220.jpg":"220x220","o_7100821_1280.jpg":"1280x1868","o_7100821_1024.jpg":"1024x1494","o_7100821_640.jpg":"640x934","o_7100821_480.jpg":"480x700","o_7100821_340.jpg":"340x496","o_7100821_220.jpg":"220x321","h_7100821_1280.jpg":"1280x854","h_7100821_1024.jpg":"1024x683","h_7100821_640.jpg":"640x427","h_7100821_480.jpg":"480x320","h_7100821_340.jpg":"340x227","h_7100821_220.jpg":"220x147","pp_7100821_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100821_1024.jpg":"805x1024","pp_7100821_640.jpg":"503x640","pp_7100821_480.jpg":"377x480","pp_7100821_340.jpg":"267x340","pp_7100821_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1375","hd_7100820_1920.jpg":"1920x1080","k_7100820_1280.jpg":"1280x1280","k_7100820_1024.jpg":"1024x1024","k_7100820_640.jpg":"640x640","k_7100820_480.jpg":"480x480","k_7100820_340.jpg":"340x340","k_7100820_220.jpg":"220x220","o_7100820_1280.jpg":"1280x916","o_7100820_1024.jpg":"1024x733","o_7100820_640.jpg":"640x458","o_7100820_480.jpg":"480x343","o_7100820_340.jpg":"340x243","o_7100820_220.jpg":"220x157","h_7100820_1280.jpg":"1280x854","h_7100820_1024.jpg":"1024x683","h_7100820_640.jpg":"640x427","h_7100820_480.jpg":"480x320","h_7100820_340.jpg":"340x227","h_7100820_220.jpg":"220x147","pp_7100820_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100820_1024.jpg":"805x1024","pp_7100820_640.jpg":"503x640","pp_7100820_480.jpg":"377x480","pp_7100820_340.jpg":"267x340","pp_7100820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_7100819_1920.jpg":"1920x1080","k_7100819_1280.jpg":"1280x1280","k_7100819_1024.jpg":"1024x1024","k_7100819_640.jpg":"640x640","k_7100819_480.jpg":"480x480","k_7100819_340.jpg":"340x340","k_7100819_220.jpg":"220x220","o_7100819_1280.jpg":"1280x849","o_7100819_1024.jpg":"1024x679","o_7100819_640.jpg":"640x424","o_7100819_480.jpg":"480x318","o_7100819_340.jpg":"340x225","o_7100819_220.jpg":"220x145","h_7100819_1280.jpg":"1280x854","h_7100819_1024.jpg":"1024x683","h_7100819_640.jpg":"640x427","h_7100819_480.jpg":"480x320","h_7100819_340.jpg":"340x227","h_7100819_220.jpg":"220x147","pp_7100819_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100819_1024.jpg":"805x1024","pp_7100819_640.jpg":"503x640","pp_7100819_480.jpg":"377x480","pp_7100819_340.jpg":"267x340","pp_7100819_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x932","hd_7100818_1920.jpg":"1920x1080","k_7100818_1280.jpg":"1280x1280","k_7100818_1024.jpg":"1024x1024","k_7100818_640.jpg":"640x640","k_7100818_480.jpg":"480x480","k_7100818_340.jpg":"340x340","k_7100818_220.jpg":"220x220","o_7100818_1280.jpg":"1280x621","o_7100818_1024.jpg":"1024x497","o_7100818_640.jpg":"640x310","o_7100818_480.jpg":"480x233","o_7100818_340.jpg":"340x165","o_7100818_220.jpg":"220x106","h_7100818_1280.jpg":"1280x854","h_7100818_1024.jpg":"1024x683","h_7100818_640.jpg":"640x427","h_7100818_480.jpg":"480x320","h_7100818_340.jpg":"340x227","h_7100818_220.jpg":"220x147","pp_7100818_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100818_1024.jpg":"805x1024","pp_7100818_640.jpg":"503x640","pp_7100818_480.jpg":"377x480","pp_7100818_340.jpg":"267x340","pp_7100818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1187","hd_7100815_1920.jpg":"1920x1080","k_7100815_1280.jpg":"1280x1280","k_7100815_1024.jpg":"1024x1024","k_7100815_640.jpg":"640x640","k_7100815_480.jpg":"480x480","k_7100815_340.jpg":"340x340","k_7100815_220.jpg":"220x220","o_7100815_1280.jpg":"1280x791","o_7100815_1024.jpg":"1024x633","o_7100815_640.jpg":"640x395","o_7100815_480.jpg":"480x296","o_7100815_340.jpg":"340x210","o_7100815_220.jpg":"220x136","h_7100815_1280.jpg":"1280x854","h_7100815_1024.jpg":"1024x683","h_7100815_640.jpg":"640x427","h_7100815_480.jpg":"480x320","h_7100815_340.jpg":"340x227","h_7100815_220.jpg":"220x147","pp_7100815_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100815_1024.jpg":"805x1024","pp_7100815_640.jpg":"503x640","pp_7100815_480.jpg":"377x480","pp_7100815_340.jpg":"267x340","pp_7100815_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1177","hd_7100813_1920.jpg":"1920x1080","k_7100813_1280.jpg":"1280x1280","k_7100813_1024.jpg":"1024x1024","k_7100813_640.jpg":"640x640","k_7100813_480.jpg":"480x480","k_7100813_340.jpg":"340x340","k_7100813_220.jpg":"220x220","o_7100813_1280.jpg":"1280x784","o_7100813_1024.jpg":"1024x627","o_7100813_640.jpg":"640x392","o_7100813_480.jpg":"480x294","o_7100813_340.jpg":"340x208","o_7100813_220.jpg":"220x134","h_7100813_1280.jpg":"1280x854","h_7100813_1024.jpg":"1024x683","h_7100813_640.jpg":"640x427","h_7100813_480.jpg":"480x320","h_7100813_340.jpg":"340x227","h_7100813_220.jpg":"220x147","pp_7100813_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100813_1024.jpg":"805x1024","pp_7100813_640.jpg":"503x640","pp_7100813_480.jpg":"377x480","pp_7100813_340.jpg":"267x340","pp_7100813_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","hd_7100810_1920.jpg":"1920x1080","k_7100810_1280.jpg":"1280x1280","k_7100810_1024.jpg":"1024x1024","k_7100810_640.jpg":"640x640","k_7100810_480.jpg":"480x480","k_7100810_340.jpg":"340x340","k_7100810_220.jpg":"220x220","o_7100810_1280.jpg":"1280x826","o_7100810_1024.jpg":"1024x660","o_7100810_640.jpg":"640x413","o_7100810_480.jpg":"480x309","o_7100810_340.jpg":"340x219","o_7100810_220.jpg":"220x141","h_7100810_1280.jpg":"1280x854","h_7100810_1024.jpg":"1024x683","h_7100810_640.jpg":"640x427","h_7100810_480.jpg":"480x320","h_7100810_340.jpg":"340x227","h_7100810_220.jpg":"220x147","pp_7100810_1280.jpg":"1006x1280","pp_7100810_1024.jpg":"805x1024","pp_7100810_640.jpg":"503x640","pp_7100810_480.jpg":"377x480","pp_7100810_340.jpg":"267x340","pp_7100810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1571","hd_7111062_1920.jpg":"1920x1080","k_7111062_1280.jpg":"1280x1280","k_7111062_1024.jpg":"1024x1024","k_7111062_640.jpg":"640x640","k_7111062_480.jpg":"480x480","k_7111062_340.jpg":"340x340","k_7111062_220.jpg":"220x220","o_7111062_1280.jpg":"1280x1047","o_7111062_1024.jpg":"1024x837","o_7111062_640.jpg":"640x523","o_7111062_480.jpg":"480x392","o_7111062_340.jpg":"340x278","o_7111062_220.jpg":"220x180","h_7111062_1280.jpg":"1280x854","h_7111062_1024.jpg":"1024x683","h_7111062_640.jpg":"640x427","h_7111062_480.jpg":"480x320","h_7111062_340.jpg":"340x227","h_7111062_220.jpg":"220x147","pp_7111062_1280.jpg":"1006x1280","pp_7111062_1024.jpg":"805x1024","pp_7111062_640.jpg":"503x640","pp_7111062_480.jpg":"377x480","pp_7111062_340.jpg":"267x340","pp_7111062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_7111061_1920.jpg":"1920x1080","k_7111061_1280.jpg":"1280x1280","k_7111061_1024.jpg":"1024x1024","k_7111061_640.jpg":"640x640","k_7111061_480.jpg":"480x480","k_7111061_340.jpg":"340x340","k_7111061_220.jpg":"220x220","o_7111061_1280.jpg":"1280x853","o_7111061_1024.jpg":"1024x682","o_7111061_640.jpg":"640x426","o_7111061_480.jpg":"480x320","o_7111061_340.jpg":"340x226","o_7111061_220.jpg":"220x146","h_7111061_1280.jpg":"1280x854","h_7111061_1024.jpg":"1024x683","h_7111061_640.jpg":"640x427","h_7111061_480.jpg":"480x320","h_7111061_340.jpg":"340x227","h_7111061_220.jpg":"220x147","pp_7111061_1280.jpg":"1006x1280","pp_7111061_1024.jpg":"805x1024","pp_7111061_640.jpg":"503x640","pp_7111061_480.jpg":"377x480","pp_7111061_340.jpg":"267x340","pp_7111061_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","hd_7111125_1920.jpg":"1920x1080","k_7111125_1280.jpg":"1280x1280","k_7111125_1024.jpg":"1024x1024","k_7111125_640.jpg":"640x640","k_7111125_480.jpg":"480x480","k_7111125_340.jpg":"340x340","k_7111125_220.jpg":"220x220","o_7111125_1280.jpg":"1280x1280","o_7111125_1024.jpg":"1024x1024","o_7111125_640.jpg":"640x640","o_7111125_480.jpg":"480x480","o_7111125_340.jpg":"340x340","o_7111125_220.jpg":"220x220","h_7111125_1280.jpg":"1280x854","h_7111125_1024.jpg":"1024x683","h_7111125_640.jpg":"640x427","h_7111125_480.jpg":"480x320","h_7111125_340.jpg":"340x227","h_7111125_220.jpg":"220x147","pp_7111125_1280.jpg":"1006x1280","pp_7111125_1024.jpg":"805x1024","pp_7111125_640.jpg":"503x640","pp_7111125_480.jpg":"377x480","pp_7111125_340.jpg":"267x340","pp_7111125_220.jpg":"173x220"},{"size0":"622x643","hd_21899272_1920.jpg":"1920x1080","k_21899272_1280.jpg":"1280x1280","k_21899272_1024.jpg":"1024x1024","k_21899272_640.jpg":"640x640","k_21899272_480.jpg":"480x480","k_21899272_340.jpg":"340x340","k_21899272_220.jpg":"220x220","o_21899272_1280.jpg":"1280x1323","o_21899272_1024.jpg":"1024x1058","o_21899272_640.jpg":"640x661","o_21899272_480.jpg":"480x496","o_21899272_340.jpg":"340x351","o_21899272_220.jpg":"220x227","h_21899272_1280.jpg":"1280x854","h_21899272_1024.jpg":"1024x683","h_21899272_640.jpg":"640x427","h_21899272_480.jpg":"480x320","h_21899272_340.jpg":"340x227","h_21899272_220.jpg":"220x147","pp_21899272_1280.jpg":"1006x1280","pp_21899272_1024.jpg":"805x1024","pp_21899272_640.jpg":"503x640","pp_21899272_480.jpg":"377x480","pp_21899272_340.jpg":"267x340","pp_21899272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"667x644","hd_21899274_1920.jpg":"1920x1080","k_21899274_1280.jpg":"1280x1280","k_21899274_1024.jpg":"1024x1024","k_21899274_640.jpg":"640x640","k_21899274_480.jpg":"480x480","k_21899274_340.jpg":"340x340","k_21899274_220.jpg":"220x220","o_21899274_1280.jpg":"1280x1235","o_21899274_1024.jpg":"1024x988","o_21899274_640.jpg":"640x617","o_21899274_480.jpg":"480x463","o_21899274_340.jpg":"340x328","o_21899274_220.jpg":"220x212","h_21899274_1280.jpg":"1280x854","h_21899274_1024.jpg":"1024x683","h_21899274_640.jpg":"640x427","h_21899274_480.jpg":"480x320","h_21899274_340.jpg":"340x227","h_21899274_220.jpg":"220x147","pp_21899274_1280.jpg":"1006x1280","pp_21899274_1024.jpg":"805x1024","pp_21899274_640.jpg":"503x640","pp_21899274_480.jpg":"377x480","pp_21899274_340.jpg":"267x340","pp_21899274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"651x447","hd_21899434_1920.jpg":"1920x1080","k_21899434_1280.jpg":"1280x1280","k_21899434_1024.jpg":"1024x1024","k_21899434_640.jpg":"640x640","k_21899434_480.jpg":"480x480","k_21899434_340.jpg":"340x340","k_21899434_220.jpg":"220x220","o_21899434_1280.jpg":"1280x878","o_21899434_1024.jpg":"1024x703","o_21899434_640.jpg":"640x439","o_21899434_480.jpg":"480x329","o_21899434_340.jpg":"340x233","o_21899434_220.jpg":"220x151","h_21899434_1280.jpg":"1280x854","h_21899434_1024.jpg":"1024x683","h_21899434_640.jpg":"640x427","h_21899434_480.jpg":"480x320","h_21899434_340.jpg":"340x227","h_21899434_220.jpg":"220x147","pp_21899434_1280.jpg":"1006x1280","pp_21899434_1024.jpg":"805x1024","pp_21899434_640.jpg":"503x640","pp_21899434_480.jpg":"377x480","pp_21899434_340.jpg":"267x340","pp_21899434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"742x520","hd_21899438_1920.jpg":"1920x1080","k_21899438_1280.jpg":"1280x1280","k_21899438_1024.jpg":"1024x1024","k_21899438_640.jpg":"640x640","k_21899438_480.jpg":"480x480","k_21899438_340.jpg":"340x340","k_21899438_220.jpg":"220x220","o_21899438_1280.jpg":"1280x897","o_21899438_1024.jpg":"1024x717","o_21899438_640.jpg":"640x448","o_21899438_480.jpg":"480x336","o_21899438_340.jpg":"340x238","o_21899438_220.jpg":"220x154","h_21899438_1280.jpg":"1280x854","h_21899438_1024.jpg":"1024x683","h_21899438_640.jpg":"640x427","h_21899438_480.jpg":"480x320","h_21899438_340.jpg":"340x227","h_21899438_220.jpg":"220x147","pp_21899438_1280.jpg":"1006x1280","pp_21899438_1024.jpg":"805x1024","pp_21899438_640.jpg":"503x640","pp_21899438_480.jpg":"377x480","pp_21899438_340.jpg":"267x340","pp_21899438_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38287150 Threads: 3 Questions: 7090753285 Slow queries: 3298645 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608168780 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/velika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici-1190388 [printLink] => /om/nautika/velika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici-1190388?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676652 [name] => instalacije na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 13:54:09 [main_article_id] => 0 [alias] => instalacije-na-brodu [link] => /tag/instalacije-na-brodu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676653 [name] => struja na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 13:54:09 [main_article_id] => 0 [alias] => struja-na-brodu [link] => /tag/struja-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676654 [name] => brodski kabeli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 13:54:09 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-kabeli [link] => /tag/brodski-kabeli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676655 [name] => brod elektroinstalacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 13:54:09 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-elektroinstalacije [link] => /tag/brod-elektroinstalacije ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676656 [name] => kabel brod struja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-06 13:54:09 [main_article_id] => 0 [alias] => kabel-brod-struja [link] => /tag/kabel-brod-struja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o brodskim električnim instalacijama: izračun potrošnje na motornjaku i jedrilici, odabir akumulatora i kabela, pravilno spajanje mreže... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100849.jpg [galleryCount] => 36 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Kablovi različitih presjeka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100849.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kablovi različitih presjeka

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100850.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kablovi, redne stezaljke i sabirnica instalirani na brodu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/6968323.png [title] =>

Paralelan spoj - pravilno

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/6968319.png [title] =>

Paralelan spoj - nepravilno

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/6968297.png [title] =>

PRAVILNI PARALELNO-SERIJSKI SPOJ

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/6968296.png [title] =>

Pravilno serijsko spajanje

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/docs/2022/05/06/6968293.pdf [title] =>

Princip rada naprednog combi uređaja

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100851.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Dipl. ing. Šime Šoić, stručnjak je za brodske elektroinstalacije

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100847.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

AGM tehnologija dobar je izbor za brodske startne baterije

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100846.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ispitivanje voltaže na servisnim baterijama

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100842.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Elektronički razdjelnik za punjenje više baterija s jednog izvora punjenja

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100840.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kvalitetni akumulator Optima valjkastim ćelijama

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100837.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Luster kleme i redne stezaljke

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100835.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Glavne strujne sklopke

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100833.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Suvremeni automatski osgurač

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100832.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Razni tipovi osigurača: brzi, spori, automatski, rastalni

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100829.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Strujni ormarić na obali odličan je za dopunu baterija

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100826.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Različite vrste stopica

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100825.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Suvremeni punjač akumulatora Quick instaliran u brodu

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100824.jpg [title] =>

Dva akumulatora i glavna sklopka koja uključuje svakog posebno ili oba zajedno

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100823.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kliješta za montiranje stopica

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100822.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

DC/DC konverteri

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100821.jpg [title] =>

Optimalno je da bow thruster napaja baterija smještena blizu njega

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100820.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Exide Premium akumulator s tekućim elektrolitom zbog iznimnih svojstava može biti startni i servisni

) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100819.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Šime Šoić u svakodnevnom okružju

) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100818.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Primjer instrumenta za nadzor rada akumulatora

) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100815.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Za priključenje brodske instalacije na obalnu struju treba koristiti za to namijenjene kablove

) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100813.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Osigurači u brodu za struju od 220 V

) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7100810.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Kvalitetan brodski priključak za 220 volti

) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7111062.jpg [title] =>

Jednostavni inverter s 12 na 220 volti

) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7111061.jpg [title] =>

Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher

) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/7111125.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/21899272.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/21899274.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/21899434.jpg [title] =>

SHEMA INSTALCIJE - JEDRILICA

) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2015/06/09/21899438.jpg [title] =>

SHEMA INSTALACIJE - MOTORNI BROD

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Priča o brodskim električnim instalacijama dosta je složena zbog postojanja cijelog niza elemenata koje valja skladno povezati u jednu cjelinu. Baš kao i kod električnih instalacija u stanovima ili automobilima, o svakoj sitnici treba povesti računa s obzirom na to da greške u slaganju električnog mozaika mogu imati dalekosežne posljedice i stvarati niz problema.

Za sugovornika o ovoj složenoj temi, izabrali smo dipl. ing. Šimu Šoića iz tvrtke Jarušica koji ima bogato iskustvo s elektroinstalacijama na plovilima, a ujedno se svakog dana suočava s problemima domaćih i stranih nautičara. Njegovi savjeti i opservacije jamačno će pridonijeti povećanju razine znanja naših čitatelja o ovoj problematici, pa smo pažljivo zapisali sve što nam je kazao.

Poprečni presjek

Počeli smo s pravilnim odabirom akumulatora čiji se kapacitet dimenzionira prema potrošačima na brodu, ali i prema načinu uporabe plovila. Naime, neka su često na sidru bez izvora punjenja, druga dosta plove uz pomoć motora, a treća imaju generator.

- Kad se odredi kapacitet baterije, prema tome se određuju izvori njenog punjenja, u što spadaju osnovni: alternator i generator, struja s obale, te pomoćni u obliku solarnih panela, vjetro-generatora ili hidrogeneratora – napominje u uvodu Šoić.

Iza toga se, prema strujama potrošača, dužini plovila i izvorima punjenja/pražnjenja, određuju presjek i dužina potrebnih instalacijskih kabela.

Pri tom valja reći kako je vrlo važno pravilno izabrati pravilan poprečni presjek u milimetrima četvornim da bi se izbjegli padovi koji smanjuju učinkovitost punjenja, ali i učinkovitost cijelog elektro-sustava.

Jer, ne zaboravimo, čim dođe do pada napona, rastu i toplinski gubici. A što je veća struja, gubici rastu s kvadratom struje. Tako su u slučaju kad je struja 6 puta veća, gubici čak 36 puta veći. Zbog toga u ekstremnim situacijama može doći do zapaljenja instalacija, jer toplina jednostavno bude prevelika.

---

image

Šime Šoić u svakodnevnom okružju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Korisna 24 volta

Primjerice, nepravilno punjenje zbog tankog kabela uzrokuje manji napon na bateriji nego na punjaču, pa se sve više ide na ugradnju 24-voltnog sustava. Takva strujna mreža ima prednost budući da potrošač od 800 vati vuče dvostruko manje struje nego na 12-voltnoj mreži.

Dakle, gubici vezani za struju su na 24 volta duplo manji, pa se mogu odabrati tanji kabeli. To se sada puno prakticira na većim plovilima zbog manjih gubitaka, ali i također u smislu određene uštede na težini.

Iskustveno pravilo pod nazivom rule of thumb pokazuje da 1 mm2 kabela bez značajnih gubitaka provodi 3 ampera struje. To pravilo vrijedi +/- do 3 m dužine kabela.

---

image

Kablovi, redne stezaljke i sabirnica instalirani na brodu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za veće dužine se uzima standardna veličina više. Primjerice, za 100 ampera struje i kabel dug 6 metara, potreban je presjek kabela od 33,3 mm2, standardna veličina kabela je 35 mm2, ali se zbog dužine veće od 3 metra uzima jedna veličina više, pa se ipak stavlja kabel presjeka od 50 mm2.

Prilikom spajanja kabela uz pomoć stopica, lemljenja ili termobužira, svakako treba raditi s originalnim alatom. Usto valja paziti da stopice budu odgovarajuće veličine za tu veličinu kabela. Svakako treba izbjegavati spojeve na kojima je izolir traka jedina izolacija, jer ona vremenom gubi svojstva.

Stopice s bužirom

Za tanje kabele, gdje postoji mogućnost pojave vlage, valja rabiti stopice s integriranim termobužirom. Dodatne opcije su obične stopice s termobužirom preko, odnosno lemljenje kabela s termobužirom. To, međutim, uzima previše vremena, dok je sa stopicama proces puno kraći.

Uza sve to, na pozicijama gdje prijeti vlaga treba izbjegavati otvorene spojeve i luster kleme (redne stezaljke). Naravno, za kabele većeg prosjeka rabe se pripadajuća velika kliješta i odgovarajuće stopice. Isto tako, vrijedi napomenuti da kliješta za pritiskanje stopica trebaju biti punog profila. Na taj se način osigurava bolji spoj nego kad se radi s kliještima djelomičnog profila.

Kod kablaže se svaki potrošač mora zaštititi odgovarajućim osiguračem. Ovisno o tipu potrošača, osigurač može biti brzi, spori, automatski ili rastalni. Osigurač se, naravno, dimenzionira prema dimenzijama kabela, jer ga u slučaju kratkoga spoja štiti od pregrijavanja i zapaljenja.

---

image

Luster kleme i redne stezaljke

Božidar Vukičević/Cropix
---

Karakteristike osigurača se određuju prema potrošaču. Primjerice, na potrošače s velikom startnom strujom (kompresor, pumpa...) stavlja se spori osigurač.

Kod izmjeničnih instalacija za kopno/generator ili invertere, rabe se puno tanji kabeli jer su naponi veći. No, bitno je imati pravilno uzemljenje svakog potrošača i izvedenu zaštitu u obliku fidove sklopke (zaštita od proboja napona) za svaki izvor izmjeničnog napona (kopno, generator i inverter). Kada već pričamo o instalaciji izmjenične struje, spomenimo da 1 mm2 kabela ide za struju od 5 ampera.

Uzemljenje invertera

Premda svaki potrošač mora imati minimalno jednopolni osigurač, neobično je važna zaštita izlaza invertera. Ako nije pravilno uzemljen (referencirani naponi), može biti jako opasan te izazvati opekline, pa čak i smrt. Kod većih instalacija mogu se pojaviti i problemi s tzv. plutajućim naponima. Dakle, nužno je jedan od izlaznih polova invertera i kućište povezati s uzemljenjem plovila.

Svi znamo da su baterije osnova svakog brodskog električnog sustava. Međutim, kod svakog plovila sa servisnim potrošačima, tipa hladnjak, svjetla itd., trebalo bi imati dva seta baterija. Jedan bi u tom slučaju služio samo za startanje, dok bi drugi, servisni set, služio potrošačima.

---

image

Elektronički razdjelnik za punjenje više baterija s jednog izvora punjenja

Božidar Vukičević/Cropix
---

U tom slučaju svaki set treba imati svoju baterijsku sklopku. Poželjna je i ugradnja treće sklopke za slučaj nužde. Njena uloga je paralelno spajanje dva seta u slučaju da se nešto dogodi sa startnom baterijom, pa bi se motor mogao pokrenuti sa servisnim akumulatorom.

U slučaju da brod ima sidreni vinč ili bočne potisnike, preporučuje se postavljanje baterija samo za tu svrhu u smislu manjeg gubitka struje i izbjegavanja provlačenja debelih kabela. Kod manjih instalacija to se radi sa spojem na glavnu bateriju, ali se za veće stavlja poseban set kako ne bi padao napon.

Startna baterija

Startna baterija bira se prema preporuci proizvođača motora koji je na brodu. Po tom je u pitanju bitna vrijednost Cold Cranking Amps (CCA). Naime, razne tehnologija baterija daju različite vrijednosti CCA za iste kapacitete. Primjerice, AGM ima puno veću startnu struju od Gel baterije za isti kapacitet.

Servisna baterija bira se prema izračunu potrošnje potrošača na plovilu. U taj izračun ulaze istosmjerni i izmjenični potrošači spojeni na inverter. Kapacitet akumulatora ovisan je o načinu uporabe broda, količini vremena u kojem potrošač koristi i troši struju, ali i učestalosti punjenja.

---

image

Ispitivanje voltaže na servisnim baterijama

Božidar Vukičević/Cropix
---

Servisna baterija može biti na 12 V ili 24 V što ovisi o kompliciranosti instalacije i veličini broda. S 12 V je jednostavnije i puno se lakše može doći do potrošača (svjetla, frižider...). Odabir 24 V modela uvjetuje nabavku barem dviju baterija, ali su zato gubici manji, a kabeli mogu biti dvostruko tanji.

Nije naodmet kazati kako danas postoje svi potrošači koji rade i na 24 V, ali ih je malo teže pronaći na tržištu. Iznimka su VHF stanice, neki navigacijski instrumenti te radioprijamnici koji su najčešće na 12 V. Za takve je instalacije međutim nužno rabiti DC/DC konverter koji 24 V pretvara u 12 V. Drugi je način uporaba posebnog navigacijskog seta samo za 12 V potrošače poput navedenih.

Paralelno spajanje

Paralelno spajanje uvijek se obavlja tako da se povezuju isti modeli baterija istih proizvođača. Pritom treba spajati akumulatore približno istog datuma proizvodnje.

Velika je pogreška i bacanje novca spajati stare i nove baterije, već je potrebno, kada jedna oslabi, mijenjati cijeli set. Ne smijemo, naime, zaboraviti da se paralelno spojene ponašaju kao jedna. Prema tome, kada jedna od njih otkaže, može se uskoro očekivati i smrt ostalih u setu.

Kod paralelnog spajanja kapaciteti se zbrajaju, a napon ostaje isti. Dakle, ako paralelno spojimo dva akumulatora od 200 Ah na 12 V, dobit ćemo set od 400 Ah/12V. Kada se baterije spajaju paralelno, važno je povesti računa da su glavni kabeli od plusa i minusa spojeni unakrsno da bi se anulirala razlika u punjenju i pražnjenju baterija u setu.

---

image

Dva akumulatora i glavna sklopka koja uključuje svakog posebno ili oba zajedno

---

Kod serijskog povezivanja se zbraja napon, dok kapacitet ostaje isti. Prema tome, spajanjem dviju baterija od 200 Ah na 12 V, dobivamo set od 24V/200 Ah, ali tada i potrošači moraju raditi na 24 V. U oba slučaja ukupna energija u watt/satima ostaje ista: 12x400 = 4800 W/h, odnosno 24x200 = 4800 W/h.

Uz napomenu da ćemo u slučaju 24 V imati duplo manju struju za istu snagu potrošača. Šoić isto tako napominje da se može kombinirati paralelno i serijsko spajanje 4 i više akumulatora. No, kaže on, nije preporučljivo spajati više od 4 baterije paralelno.

Nadzor baterije

Za nadzor servisne baterije preporučuje se ugradnja battery monitora. Taj uređaj nadzire napon, ali i struju, kao i trenutni kapacitet baterije. To je iznimno bitno jer tada možemo paziti da ne dođe do dubokog pražnjenja baterije što će joj omogućiti i dulji životni vijek.

Napredniji modeli battery monitora, osim mogućnosti nadzora trenutnog napona, struje i kapaciteta baterije, imaju i memoriju o prethodnom radu akumulatora. U njoj su podaci o najdubljem pražnjenju, najnižim naponima, broju ciklusa, učinkovitosti punjenja... Ti podaci mogu biti bitni kod dokazivanja jamstva, ali ujedno daju informaciju kada treba zamijeniti bateriju.

---

image

Primjer instrumenta za nadzor rada akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Kada pričamo o startnim i servisnim baterijama, na tržištu postoje razni tipovi. Za startne se biraju oni modeli s puno tankih ploča kako bi s većom površinom elektrolita davale veliku startnu struju.

To su u pravilu baterije s tekućim elektrolitom, ali su za takve svrhe prikladne i AGM. Naime, iako je riječ o semi-traction bateriji, ona je zbog tehnologije izrade izuzetno prikladna za startne primjene (startanje motora, thrusteri...), a manje za servisne upotrebe.

Za servisne je, pak, nužno birati one s debljim pločama koje dulje traju, ali ne daju veliku startnu struju. To su Traction i Semi-Traction modeli, u što spadaju Gel i 2V-ćelije koje mogu biti u izvedbi s tekućim elektrolitom ili gelom. No, za neke manje servisne uporabe dobro će doći i AGM baterije koje će trajati 2 do 3 puta dulje od obične s tekućim elektrolitom.

Punjenje baterija

Razlikujemo dvije vrste izvora punjenja – jedna su punjači konstantnog napona, a druga punjači u 3 koraka. Činjenica jest da se na plovilima često nalaze kombinacije ovih punjača. To je i razumljivo, jer na većini brodova postoji alternator kao punjač stalnoga napona.

Neprijeporna je činjenica da akumulatorima najbolje odgovaraju punjači s 3-stupanjskim karakteristikama. Takvi punjači u prvoj fazi daju konstantnu struju pa napon na bateriji raste do određene vrijednosti (ovisi o tipu baterije, najčešće 14.4V pri 20ºC). To je faza brzog punjenja i akumulator se u njoj napuni do 80 posto kapaciteta. U 2. fazi punjač prelazi u fazu konstantnog napona. Ovisno o tipu baterije, najčešće 14.4V pri 20ºC, a unutrašnji otpor baterije određuje struja.

---

image

AGM tehnologija dobar je izbor za brodske startne baterije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što je baterija punija, unutarnji otpor raste i struje će iz punjača biti sve manja. U 2. fazi je akumulator napunjen do kraja. Kada struja punjenja padne u ispod određene razine, ili istekne timer 2. faze, punjač ide u 3. fazu nižeg konstantnog napona. Ona se kreće od 13,2 do 13,8 V, ovisno o tipu baterije i proizvođaču punjača.

To je zapravo faza održavanja u kojoj baterija može stalno ostati. Napon je tijekom te faze optimalan, kako elektrolit u bateriji ne bi previše cirkulirao. Ali, ujedno služi da ne dođe do samopražnjenja te da se potrošači napajaju iz punjača, a ne iz baterije. Ovdje je važno istaknuti da su naponi punjenja definirani s baterijom. Specifikacija akumulatora je bitna, pa se specifikacije napona punjača određuju prema njoj.

Senzor temperature

Također je poželjna i temperaturna kompenzacija napona punjenja, jer su s razinom temperature ambijenta gibanja elektrolita različita. Što je veća temperatura, napon punjenja bi se trebao snižavati. I obrnuto – na nižim temperaturama napon punjenja trebao bi se povećavati. Svi punjači renomiranih proizvođača imaju senzor temperature u paketu s punjačem ili on postoji kao opcija. Neki proizvođači baterija čak u jamstvu zahtijevaju da temperaturni senzor mora biti priključen.

Struju punjenja također određuje tip baterije. Kao pravilo se uzima da minimalna struja punjenja treba biti 10 posto kapaciteta baterije, dok maksimalnu određuje tip baterije. Za baterije s tekućim elektrolitom je to otprilike 20 posto, a Gel baterije se mogu puniti s čak s 50 posto.

Ovo vrijedi za servisne akumulatore, dok za startne nije bitna maksimalna struja punjenja jer je taj akumulator uvijek pun tako da će on uvijek vući malu struju bez obzira kolika je maksimalna struja punjenja izvora. Zato su, primjerice, na modernim motorima alternatori najčešće preko 100 A, a startni akumulatori oko100 Ah.

---

image

Exide Premium akumulator s tekućim elektrolitom zbog iznimnih svojstava može biti startni i servisni

Božidar Vukičević/Cropix
---

Gibanje elektrolita

Drugi tip punjača su oni konstantnog napona. Naravno, oni su puno jednostavniji radi uporabe konstantnog napona, najčešće 14,4 V, što je usporedivo s drugom fazom punjenja u tri koraka. Kada su na bateriju priključeni ovi punjači, ona naprosto uzima koliko joj struje treba.

Međutim, svakako valja spomenuti dvije mane ovakvih punjača. Prva je sporiji proces punjenja, jer ne postoji faza konstantne struje.

Druga mana je to što punjač zbog svoga napona ne smije biti stalno spojen, jer će u suprotnome izazvati smanjenje radnog vijeka baterije, Naime, veći napon punjenja odgovoran je za veće gibanje elektrolita u bateriji pa dolazi do iskuhavanja baterije prilikom dugih vremenskih perioda.

Kod punjača od 220 volti razlikujemo dvije vrste: modele s punjenjem u tri koraka, koji su stalno spojeni s izvorom na kopnu i praktički se održavaju sami, te modele konstantnog napona koji se rabe za nadopunjavanje praznih akumulatora. No, kada se oni napune, takve punjače treba obavezno ukloniti zbog već spomenutog razloga (veće gibanje elektrolita).

Alternatori su punjači konstantnoga napona koji dolaze s motorima. Međutim, budući da motor na brodu ipak radi u kraćim vremenskim intervalima, konstantni napon u tom slučaju ne predstavlja opasnost za bateriju.

---

image

Strujni ormarić na obali odličan je za dopunu baterija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Za one što žele pravilno punjenje ili često dugo plove na motor, postoje alternatori koji se ugrađuju kao alternatori broj 2. Oni imaju posebne regulatore koji omogućuju da se alternator ponaša kao punjač u 3 koraka, čak i s temperaturnom kompenzacijom.

DC/DC konverteri

DC/DC konverteri najčešće se rabe za punjenje pomoćnih setova, kao što su bočni potisnici na krmi Ili provi. U tom slučaju poželjno je staviti bateriju blizu takvih setova, a neki proizvođači plovila upravo zbog toga pokraj bow-thrustera ostavljaju potrebni prostor.

DC/DC konverteri rade na principu da se puni iz jedne u drugu bateriju a da nisu spojene. Dakle, DC/DC rade kao punjači, s tom razlikom što mu ulaz nije na 220 volti nego DC napon servisne baterije. Kada se puni servisna baterija iz bilo kojeg izvora, punit će i bow-thruster baterije.

Još jedna prednost je to što se mogu puniti razni setovi različitih napona. Primjerice, iz 12-voltnog seta pune se baterije od 24 volta za bow-thrustere.

Nije preporučljivo stavljati obični DC/DC koji nema poseban način rada kao trostupanjski punjač, nego je samo izvor stabiliziranog napona. U tom slučaju imamo u funkciji punjač stalnoga napona, pa će baterija kuhati i jamačno kraće trajati. Kod DC/DC konvertera koji se koriste kao punjači uvijek je dobro birati one koji rade kao 3-stupanjski punjači.

---

image

DC/DC konverteri

Božidar Vukičević/Cropix
---

Alternativni izvori

Jedan od najčešćih alternativnih strujnih izvora su solarne ćelije, ali se s njima najčešće ne može napajati cijeli brod. Na malome brodu, gdje bi to teoretski moglo funkcionirati, ne može se postaviti tolika površina solarnih ćelija koja bi bila jedini izvor punjenja.

Na većim brodovima ima više mjesta, ali i više potrošača. S druge strane, velika količina panela pokvarila bi estetiku. Solarni panel može biti izuzetno dobar izvor za nadopunjavanje zimi ili tijekom đita, kada se pazi na potrošnju i kombinira punjenje malo motorom, malo ćelijama.

Ako je panel na bateriju spojen cijelu godinu, tada svakako kod odabira solarnog regulatora treba paziti da ima treću fazu punjenja (maintenance). Znamo da učinkovitost solarnog panela ovisi o puno različitih faktora u što spadaju: temperatura ambijenta, količina sunčeva zračenja, kut nagiba...

No, za razliku od običnih solarnih regulatora, oni s oznakom MPPT (Maximum Power Point Tracking) u svakoj situaciji izvlače maksimalnu snagu iz panela. Doduše, u optimalnim uvjetima razlika u efikasnosti neće biti velika, no zato će u lošijim uvjetima oni biti do 30 posto efikasniji. U alternativne izvore, naravno, ubrajamo vjetro i hidro-generatore koji služe samo za nadopunjavanje.

---

image

Optimalno je da bow thruster napaja baterija smještena blizu njega

---

Inverteri

Inverteri su uređaji koji istosmjernu struju od 12 V i 24 V pretvaraju u standardni izmjenični napon od 230 volti. Oni služe da bi se kućanski aparati na brodu mogli rabiti bez spajanja na kopno, odnosno bez paljenja generatora. U praksi se najčešće rabe za stalno napajanje hladnjaka, punjača laptopa te multimedijskih uređaja poput televizora.

Zgodni su za paljenje uređaja koji kratko rade, a imaju veliku snagu, da ne palimo generator na kratke vremenske periode, što nije dobro za njegov motor. U toj su skupini: mikrovalna pećnica, aparat za kavu ili kuhalo za vodu. Uz napon je glavna značajka invertera izlazna snaga.

Najčešće se specificiraju s dvije vrijednosti: konstantna snaga (cijelo vrijeme) i vršna snaga (peak) u kratkom periodu od 5 do 10 sekundi, bitna za uređaje s visokom startnom strujom. Važna značajka je i valni oblik izlaznoga napona koji može biti: čisti sinusni i kvazi-sinusni (modificirani).

Preporučuje se uporaba čistog sinusnog, posebno za uređaje s kompresorom (frižider, ledomat) i elektroniku. Doduše, čisti sinusni konverteri su skuplji, ali su dugoročno bolji za uređaje. Štoviše, neki elektronski uređaji uopće neće raditi ako nisu spojeni na čiste sinusne invertere, ili će raditi s manjom efikasnošću (kompresor).

---

image

Jednostavni inverter s 12 na 220 volti

------
image

Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher

---

Od ostalih karakteristika invertera, bitna je efikasnost konverzije koja bi trebala biti iznad 90 posto. Kod kvalitetnijih modela iznosi čak 93 posto. Važno je pripaziti da inverter, čak i kada nema ništa na izlazu, ima no-load potrošnju. Upravo zato ga treba isključiti kad vlasnik nije na brodu uz pomoć panela ili prekidača.

- Kada je riječ o sigurnosti, inverter je jako važno uzemljiti, s obzirom na to da je izlazni napon plutajući, te u strujni krug ugraditi i Fidovu sklopku, posebno ističe Šoić.

Combi uređaji

Složeni uređaji koji kombiniraju inverter i punjač u istom kućištu, spadaju u kategoriju combi uređaja. Uglavnom imaju automatski transfer funkcije izlaza i ulaza. Jako su praktični za brodove čiji vlasnici u malom prostoru žele puno funkcionalnosti i mogućnosti.

Combi uređaji uglavnom funkcioniraju tako da kad na ulazu imaju 230 volti s generatora ili kopna, pune brodsku bateriju kao punjači. Kada pak na ulazu iskopčavanjem nestane 230 voltni napon, uređaj automatski prelazi u inverterski način rada i na izlazu daje 230 V preko invertera. Najčešće se tu radi o vremenskim prebacivanjima od 20-100 milisekundi, dok vrhunski uređaji imaju neprimjetno prebacivanje.

Neke od naprednih funkcija su postojanje više ulaza i izlaza, pa se može kombinirati. Znači, na dva ulaza idu istovremeno kopno i generator, te se softverski može odrediti koji će se ulaz kada rabiti (automatski), ili će korisnik to sam birati preko daljinskog panela.

Postojanje više izlaza stvara prednost da se uređaji mogu grupirati prema vrsti potrošača. Tako primjerice na jednom izlazu možemo imati velike potrošače poput bojlera ili klima- uređaja, koji se neće napajati iz invertera nego samo s kopna ili generatora. Na drugom izlazu možemo staviti samo uređaje za koje želimo da uvijek imaju napajanje.

Jedna od naprednih mogućnosti je opcija potpore kopnu ili generatoru kada imamo ograničenu struju s kopna (npr. samo 16 A), a treba nam 20 A. U tom slučaju se combi uređaj može sinkronizirati s ulaznim naponom te dodati još 4 A iz invertera odnosno iz baterija.

---

image

Princip rada naprednog combi uređaja

---

Osigurači i sklopke

Postoji nekoliko vrsta osigurača za primjenu na brodu. Za struje do 30-ak ampera najčešće se rabe ATO i ATC modeli. Iako postoje takvi osigurači za struje veće od 50 A, njihova kućišta nisu prilagođena tako velikim strujama. Za struje od 20 do 300 ampera rabe se ANL i MEGA osigurači. Kod struja većih od 300 A, preporučuju se NH ili T-Class osigurači.

Glavni prekidači mogu biti ručni ili automatski. Ručni se zakreću rukom ili ključem i služe za odvajanje potrošača s baterije kada vlasnik napušta plovilo na vezu. Automatska baterijska sklopka smješta se pak na energetski kabel baterije, te se isključuje daljinskim putem. No, postoji uvijek mogućnost ručnog uključenja ako zakaže daljinski upravljač.

Po pitanju sklopki valja znati da imaju maksimalan napon i maksimalnu struju. Maksimalna struja je specifična po nekoliko karakteristika. To su: konstantna struja koja može stalno teći (400 A), kratkotrajna struja (10-ak minuta, 800 A) i startna struja (10-30 sekundi, 1400 A).

Sklopke se razlikuju i prema izvedbi s raznim brojem kontakata. Pri tom razlikujemo sklopke s on-off jednopolnim prekidačem, te one s dvopolnim on-off prekidačem. Select sklopka ima pozicije: off, bat 1, bat 2 i bat 1+2. No, iako se rabi u SAD, verzija select kod nas nije popularna, a ni preporučljiva. Dual-bank sklopke imaju pozicije: off-bat 1 i bat 2, bat 1 on, bat 1 i bat 2 on (izolirano) i bat 1+2 paralelno (4. pozicija).

---

image

Osigurači u brodu za struju od 220 V

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naponski releji

Baterijski izolatori i releji s osjetom napona su uređaji s funkcijom punjenja više setova baterija s jednim izvorom, a da ti setovi ostanu međusobno izolirani. Struja može teći s izvora u akumulator, ali ne može teći iz baterije u bateriju. Baterijski izolatori mogu biti diodni i elektronički.

Diodni su jednostavniji i opremljeni s diodama velike snage. Njihova mana je pad napona na samoj diodi, a pad napona je ovisan o struji. Prilikom manjih struja pad se kreće od 0,5 do 0,7 V, dok kod većih struja od 100-tinjak ampera poraste na 1,0 do 1,2 V.

Ako imamo alternator koji puni na 14,4 V, na izlazu diode ćemo imati, ovisno o struji, otprilike 13,3 do 13,8 V, što će rezultirati nepotpunim punjenjem baterije. No, ako na brodu postoji još neki izvor punjenja koji bateriju puni pravilno, to ne predstavlja neki problem. Osnovna prednost diodnog izolatora je cijena. Ovisno o proizvođaču, najčešće se razlikuju po broju ulaza i izlaza, odnosno struja koje mogu teći. Elektronički izolator nema pad napona, ali je skuplji.

izračun potrošnje struje na motornjaku i jedrilici:

---

---

---

---

---

image

SHEMA INSTALACIJE - MOTORNI BROD

---

---

image

SHEMA INSTALCIJE - JEDRILICA

---

---

image

Paralelan spoj - pravilno

------
image

Paralelan spoj - nepravilno

------
image

PRAVILNI PARALELNO-SERIJSKI SPOJ

------
image

Pravilno serijsko spajanje

------
image

Kvalitetni akumulator Optima valjkastim ćelijama

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Glavne strujne sklopke

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni automatski osgurač

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Razni tipovi osigurača: brzi, spori, automatski, rastalni

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Različite vrste stopica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni punjač akumulatora Quick instaliran u brodu

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kliješta za montiranje stopica

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Kvalitetan brodski priključak za 220 volti

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher

---------

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Kablovi različitih presjeka

Božidar Vukičević/Cropix

Kablovi, redne stezaljke i sabirnica instalirani na brodu


Paralelan spoj - pravilno


Paralelan spoj - nepravilno


PRAVILNI PARALELNO-SERIJSKI SPOJ


Pravilno serijsko spajanje


Princip rada naprednog combi uređaja

Božidar Vukičević/Cropix

Dipl. ing. Šime Šoić, stručnjak je za brodske elektroinstalacije

Božidar Vukičević/Cropix

AGM tehnologija dobar je izbor za brodske startne baterije

Božidar Vukičević/Cropix

Ispitivanje voltaže na servisnim baterijama

Božidar Vukičević/Cropix

Elektronički razdjelnik za punjenje više baterija s jednog izvora punjenja

Božidar Vukičević/Cropix

Kvalitetni akumulator Optima valjkastim ćelijama

Božidar Vukičević/Cropix

Luster kleme i redne stezaljke

Božidar Vukičević/Cropix

Glavne strujne sklopke

Božidar Vukičević/Cropix

Suvremeni automatski osgurač

Božidar Vukičević/Cropix

Razni tipovi osigurača: brzi, spori, automatski, rastalni

Božidar Vukičević/Cropix

Strujni ormarić na obali odličan je za dopunu baterija

Božidar Vukičević/Cropix

Različite vrste stopica

Božidar Vukičević/Cropix

Suvremeni punjač akumulatora Quick instaliran u brodu


Dva akumulatora i glavna sklopka koja uključuje svakog posebno ili oba zajedno

Božidar Vukičević/Cropix

Kliješta za montiranje stopica

Božidar Vukičević/Cropix

DC/DC konverteri


Optimalno je da bow thruster napaja baterija smještena blizu njega

Božidar Vukičević/Cropix

Exide Premium akumulator s tekućim elektrolitom zbog iznimnih svojstava može biti startni i servisni

Božidar Vukičević/Cropix

Šime Šoić u svakodnevnom okružju

Božidar Vukičević/Cropix

Primjer instrumenta za nadzor rada akumulatora

Božidar Vukičević/Cropix

Za priključenje brodske instalacije na obalnu struju treba koristiti za to namijenjene kablove

Božidar Vukičević/Cropix

Osigurači u brodu za struju od 220 V

Božidar Vukičević/Cropix

Kvalitetan brodski priključak za 220 volti


Jednostavni inverter s 12 na 220 volti


Suvremeni kombinirani uređaj inverter/chargher





SHEMA INSTALCIJE - JEDRILICA


SHEMA INSTALACIJE - MOTORNI BROD

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/velika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici-1190388 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ce0665f2bc94545a9916c6b52a5e14091b533e50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+brodskim+elektri%C4%8Dnim+instalacijama%3A+izra%C4%8Dun+potro%C5%A1nje+na+motornjaku+i+jedrilici%2C+odabir+akumulatora+i+kabela%2C+pravilno+spajanje+mre%C5%BEe...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici-1190388 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fvelika-tema-o-brodskim-elektricnim-instalacijama-donosimo-i-izracun-potrosnje-struje-na-motornjaku-i-jedrilici-1190388 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nautički savjetnikSve o brodskim električnim instalacijama: izračun potrošnje na motornjaku i jedrilici, odabir akumulatora i kabela, pravilno spajanje mreže...

Piše Željko Simunić
6. svibnja 2022. - 13:52

Priča o brodskim električnim instalacijama dosta je složena zbog postojanja cijelog niza elemenata koje valja skladno povezati u jednu cjelinu. Baš kao i kod električnih instalacija u stanovima ili automobilima, o svakoj sitnici treba povesti računa s obzirom na to da greške u slaganju električnog mozaika mogu imati dalekosežne posljedice i stvarati niz problema.

Za sugovornika o ovoj složenoj temi, izabrali smo dipl. ing. Šimu Šoića iz tvrtke Jarušica koji ima bogato iskustvo s elektroinstalacijama na plovilima, a ujedno se svakog dana suočava s problemima domaćih i stranih nautičara. Njegovi savjeti i opservacije jamačno će pridonijeti povećanju razine znanja naših čitatelja o ovoj problematici, pa smo pažljivo zapisali sve što nam je kazao.

Poprečni...

13. svibanj 2024 16:51