StoryEditorOCM

pročitajte što donosimoU prodaji je novi broj Otvorenog mora: Luna 49, luksuzni katamaran rođen u Vranjicu

Piše OM
5. kolovoza 2021. - 14:56

Jadran je jedno od najpoznatijih svjetskih odredišta za iznajmljivanje plovila, a vrlo mali dio od pet tisuća brodova u toj floti domaće je proizvodnje. Možda je i to jedan od razloga što je nekoć potentna mala brodogradnja pala na svega nekoliko imena.

Ekipa Otvorenog mora imala je priliku isprobati domaću jahtu koja prkosi toj lošoj tradiciji i želi se izboriti na međunarodnom tržištu plovećih kuća na dva trupa. Katamaran Luna 49 Power motorna je verzija broda bez jedara koji je sagrađen u Vranjicu, a investitori iz Poljske su zbog potencijala naše obale odlučili proizvodnju pokrenuti daleko od svoga rodnoga kraja.


Cijena od milijun eura zvuči zastrašujuće, ali kad vidite koliku raskoš nudi brod dimenzija 15x8 metara, onda stvari dobiju drugačiji kontekst.

U ljetnom izdanju Otvorenog mora glavna tema su brodski požari, najčešće nastali nepažnjom u strojarnici i kuhinji ili uslijed lošeg održavanja električnih instalacija. Požara će uvijek biti, ali za izbjeći najgori scenarij važno se dobro pripremiti i opremiti, u čemu značajno pomažu nove tehnologije i razni senzori povezani s alarmima i pametnim telefonom.

image
Požar na drvenom brodu mornar kod Dugog Otoka
Jure Mišković/Cropix

Na velikim vrućinama opasnost vreba i iz tanjura jer se namirnice na điti često čuvaju izvan hladnjaka i podložnije su kvarenju. Od temeljnih stvari najopasnije su piletina i plava riba, pa s njihovom degustacijom treba biti posebno oprezan.

Odlazak u trgovinu za svakoga nautičara znači dugu šetnju od marine do prvog većeg dućana, pa u tu svrhu najbolje duđu bicikli. Sklopivi su naravno bolji, a najbolji su oni opremljeni s baterijom koja će značajno olakšati tu ljetnu avanturu. Donosimo stoga pregled deset modela dostupnih na našem tržištu.

Uz nostalgičnu priču Marijana Žuvića o zaboravljenim najljepšim brodovima trgovačke mornarice i sad već antologijsku bitku Tonke Alujević s drveničkim okupatorima javne plaže, pročitajte i tekstove Šime Duvančića, Ede Šegvića, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

18. travanj 2024 03:57