stdClass Object ( [id] => 1315197 [title] => ‘U nevere ni vire‘: objašnjavamo kako se ponašati i kako pripremiti brod ususret dolasku oluje [alias] => u-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U nevere ni vire, stara je narodna izreka koja jasno i nedvosmisleno govori o njezinoj nepredvidivosti. Čak ni prognoze moderne meteorologije nikada ne navode precizne podatke o mjestu i vremenu nastanka nevere, već se u pravilu navodi kao mjestimična mogućnost na nekom širem području. Ipak, iskustvo je pokazalo da i u toj nepredvidivosti ima nekih pravila i jasnih znakova najave.

Nevera nije svako nevrijeme sa snažnim vjetrom i obilnim oborinama, već samo ono koje po svom postanku, razvoju i odlasku pokazuje neovisnost o prijašnjim vremenskim prilikama. Druga polovica kolovoza, iza Vele Gospe, te mjesec travanj, aprilsko vrijeme, razdoblja su kada se one pojavljuju češće. Gotovo se uvijek razvije na kopnu, uglavnom nad dolinama koje su planinom zaklonjene od zapadnog strujanja zraka, za ljetne sparine, visokih temperatura zraka i utihe, pa je baš ta nagla i znatna promjena vremenskih prilika i čini opasnom.

Vole popodneva

Najčešće se pojavljuju između 13 i 16 sati, a ponekad u isto vrijeme i na istom mjestu i nekoliko dana uzastopno. Pojavi li se u jutarnjim satima, može je se očekivati i poslijepodne. Traje uglavnom dvadeset minuta do pola sata, a nikada dulje od dva sata. Češće su one koje dolaze sa zapada i sjeverozapada, dok su one s istoka slabije i traju kraće jer su to nevere u razvoju koje se sve više šire prije negoli se vrate prema istoku.

Oborinama prethodi istodobno sijevanje i grmljavina, jednom do tri puta, a nošene snažnim vjetrom padaju pod dosta oštrim kutom, gotovo vodoravno. Nosi li nevera kišu ili tuču, teško je predvidjeti, ali kod kišnih nevera grmljavina je jača, a započne li snažnim pljuskom, tuče gotovo sigurno neće biti. Kratkotrajna pojava žutosmeđih oblaka, raskidanih rubova, koji jure prema tamnoj sredini nevere, nagovještavaju tuču koja će uslijediti za koji trenutak.

---

image

Velike vrućine donose olujne oblake

Zvonimir Barišin/Cropix
---

Tmurni oblaci kojima se krajevi ne vide i pružaju se unedogled donose snažniju neveru od onih kojima se s jedne ili obje strane nadzire vedro nebo. Ako se ispod tmurnog oblaka vidi nebo, horizont ili drugi oblaci, takav oblak ne nosi neveru. Isto tako, bez obzira na sve ranije najave, kada vjetar okrene ulijevo, to je predznak da nevere neće biti.

Iako se brzo i iznenadno pojavljuje, neveru se često može predvidjeti i dan ranije. Zalazak sunca s čistim nebom na zapadu najavljuje da je idući dan neće biti. Međutim, ako visoki oblaci na zapadu ne iščeznu, pogotovo ako su nad morem, a naročito ako se to ponavlja već nekoliko dana, šanse za sutrašnju neveru su dosta velike. Obilna rosa za vedre noći, kao i teška sparina tijekom noći, ozbiljni su znakovi da se može pojaviti već u jutarnjim satima.

Utiha pred udar

Neposredno pred neveru vjetar se umiri, poraste temperatura zraka, nastane sparina, a nakon toga kratko zapuše lagani vjetar u smjeru nevere. To je krajnje vrijeme kada treba biti gotov sa svim pripremama za nevrijeme koje će uskoro uslijediti.

---

image

Brza reakcija je ključna
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Gusta kišna zavjesa, zatamnjeno more s olovnim oblacima iznad njega koji vam brzo prilaze mogu izazvati nelagodu, zabrinutost, pa i strah kod bilo koga na brodu. Dobrom pripremom, prisebnošću i donošenjem pravilnih odluka na vrijeme, sve se eventualne posljedice ipak mogu izbjeći.

Siguran vez u zaklonjenoj marini najbolje je mjesto za dočekati neveru. Tende, bimini, sprayhood i sve što vjetar može otrgnuti ili otpuhati potrebno je složiti, dobro podvezati ili ukloniti s palube i iz kokpita. Provjerite pozicije i pričvršćenost bokobrana, te po potrebi pojačajte privjetrinske privezne konope. Dvije susjedne jedrilice moraju pripaziti da im jarboli nisu u istoj ravnini kako se kod naginjanja i valjanja ne bi udarali. Roler genoe podvežite da se pod udarima vjetra ne bi slučajno odmotao, a jedro složeno na lantini dobro pritegnite. Zatvorite sve portele i fineštrine, sklonite se u kabinu i čekajte da nevera prođe. Kišna odijela pripremite da su vam pri ruci, jer uvijek postoji mogućnost da zbog neke neočekivane situacije morate izići na palubu. Bez obzira na to što ste se vi dobro pripremili, budite svjesni da uvijek ima kamikaza koji još za trajanja nevere tvrdoglavo pokušavaju uploviti u marinu, tražeći slobodan vez. Od svih nepogoda koje se za vrijeme nevere u marini mogu dogoditi, ovo je najopasnija.

Opasni susjedi

Primijetite li najavu nevere usidreni u nekoj uvali, dobro promislite hoćete li je tu dočekati ili ćete isploviti. Ako postoji imalo sumnje u sigurnost sidrišta, to je dovoljan razlog da dignete sidro, naročito iz uvala otvorenih prema zapadnim vjetrovima. Dobro usidreni u zaklonjenoj uvali možete biti dosta sigurni, ali nikako i opušteni. Bez obzira na to koliko ste sigurni u svoje sidro, uvijek postoji opasnost da nekom drugom plovilu u toj uvali sidro zaore baš preko vašega. Osim toga, tu je i stalna opasnost od onih koji za trajanja nevere svoje sklonište traže baš pokraj vas. Bilo kakav pokušaj komunikacije s njima nema smisla, jer da im je išta jasno, ne bi ni uplovljavali. U takvim uvjetima teško će vas i čuti, a ako i čuju, pitanje je što su razumjeli. Radije pratite njihove reakcije i predvidite mogući razvoj situacije. Stari su ribari s razlogom imali izreku: Za nevere, ‘ko mi je prijatelj, neću ga ni blizu.

---

image

U lukama je spas, ali treba biti oprezan

Anđela Sčepanović/Cropix
---

Dva sidra pružaju veću sigurnost od jednoga, međutim, ako niste sigurni u ishod, ne upuštajte se u taj rizik. Bude li potreba za hitnim napuštanjem veza, ovo će samo dodatno iskomplicirati već dovoljno napetu situaciju. Kada se obara, drugo sidro je dobro postaviti sjevernije, jer se nakon nevere može očekivati vjetar iz nekog od sjevernih smjerova.

Brod treba pripremiti tako da se u svakom trenutku može brzo i sigurno isploviti. Svi privezni konopi moraju se moći lako odvezati i biti slobodni da ih se po potrebi može lako osloboditi i baciti na obalu.

​Naravno, ovo je jedna od situacija kada oštar nož uvijek treba imati pri ruci. Sidreni konop izvucite izvan ograde, pa ako se kod podizanja nešto iskomplicira, kompletni konop bacite u more, kod dva sidra oba, jedan po jedan. Ne vezujte im na krajeve nikakve plivajuće oznake, bokobrane i slično, koji vama ili onima koji krenu za vama mogu zapeti za kobilicu, kormilo ili propeler. Sidrima koja umjesto konopa imaju lanac, kraj lanca obično je konopom vezan za neko hvatište u lančaniku.

---

image

Igračke i oprema s palube neće dobro proći

Anđela Sčepanović/Cropix
---

Prije dolaska nevere svakako oslobodite taj kraj lanca i budite spremni da ga po potrebi kompletnog pustite u more. Po konope i sidra lako ćete se vratiti kasnije, kada se sve ponovno umiri.

Moguća ponavljanja

U neveri pravodobna reakcija i vrijeme mogu biti od presudnog značenja, pa bi bilo dobro da je za vrijeme trajanja nevere motor stalno upaljen. Ako i ne bude potrebe za isplovljenjem, barem ste nadopunili brodske akumulatore.

Pomoćna brodica ili gumenjak uglavnom su vezani za krmu i u ovoj situaciji lako se zanemare, konop kojim su vezani lako može završiti pod propeler. Osim toga, dok isplovljavate, lako može zapeti za konope okolnih brodova, pa je dobro da netko konop pomoćne brodice ima pod kontrolom i stalno ga drži u ruci.

---

image

Četverovez je najsigurniji

---

U uvalu se ne vraćajte sve dok nevera ne prođe. Radi bolje uočljivosti upalite navigacijska svjetla i odaberite kurs koji vas udaljava od obale. Kroz neveru se ne plovi silom, nego strpljenjem. Brzinu i kut prema valovima prilagodite uvjetima na moru, te imajte na umu da plovidbom kroz neveru ona traje kraće negoli kada putujete istim smjerom.

Kada nakon nevere zahladi i pojača vjetar sjevernih smjerova, znak je da nevere više neće biti. Međutim, ako nakon nevere zapuše, makar i lagan, vjetar s istoka ili jugoistoka i ponovno se osjeti sparina, može se očekivati još koja, ako ne isto poslijepodne, onda sutradan.

---

METEORADAR VIDI JESTE LI NA UDARU

Dovršetkom izgradnje mreže meteoroloških radara i njihovim stavljanjem u punu funkciju, DHMZ je ove godine osigurao najveću moguću pomoć pomorcima, nautičarima i ribarima u izbjegavanju nevera, odnosno pravovremenu pripremu za njih. Na području Jadrana instalirani su na lokacijama Goli kraj Labina, Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu, čime su cijeli hrvatski akvatorij i priobalje potpuno pokriveni.

Tako je sada svakome omogućeno da osim čitanja aktualnih prognoza vremena na stranicama DHMZ-a, uključujući i one za pomorce i nautičare, otvori i pogleda sliku meteoradara. Budući da ona u realnom vremenu precizno prikazuje kretanje oblačnih sustava, grafički jasno oslikavajući one koji sobom donose kišu, jaki vjetar i grmljavinu, moguće je na vrijeme vidjeti je li vala u kojoj ste usidreni ili ruta kojom plovite u zoni udara. To istodobno znači da imate barem 45 minuta vremena osigurati i pripremiti brod za dolazak nevremena ili pak pobjeći na sigurniju poziciju.

Dok meteoradari nisu postojali i bili u funkciji, meteorolozi su mogli kazati da će fronta s nevremenom prijeći preko Jadrana, eventualno prognozirati hoće li ostati samo na sjevernom dijelu ili zahvatiti i Dalmaciju, ali nisu mogli precizno vidjeti lokalno zahvaćanje. Sada je pak vidljivo da se oblačna masa s neverom kreće na način da će, primjerice, jako zahvatiti Brač i Hvar, a poštedjeti Vis ili Lastovo. To je nautičarima koji se nalaze na konkretnim lokacijama doslovno dragocjeno. Uz to, radar osim aktualne slike stanja prikazuje i animaciju smjera kretanja oblačnih masa i oborina, što olakšava predviđanje potencijalno ugroženih zona.

Ovoga su se ljeta brojni nautičari koji redovito prate stanje na meteoradaru mogli uvjeriti koliko je slika koju vide precizna. Točno kada bi radar pokazao da oblačna masa s kišom zahvaća lokaciju gdje je plovilo vezano, počinjala je kiša. Ili jaka nevera s grmljavinom, ovisno o tomu što je meteoradar prikazivao. Stoga je preporuka svima na moru da u dnevnu rutinu, osim čitanja vijesti na internetu ili slušanja pomorske prognoze DHMZ-a, uvijek pogledaju stanje i na meteoradaru. Tim više što je ova usluga potpuno besplatna. (M. Š.)

---

---

image

Radarske slike su značajna pomoć

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BROD TREBA NA VRIJEME PRIPREMITI ZA MOGUĆI UDAR NEVERE, ZATVORITI SVE FINEŠTRINE I PORTELE, SKLOPITI I UČVRSTITI TENDE I BIMINI, DOBRO PODVEZATI SVE ŠTO VJETAR MOŽE OTRGNUTI ILI OTPUHATI, TE OSIGURATI SVE POTREBNO DA U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE BRZO I LAKO ISPLOVITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevolje s neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BROD TREBA NA VRIJEME PRIPREMITI ZA MOGUĆI UDAR NEVERE, ZATVORITI SVE FINEŠTRINE I PORTELE, SKLOPITI I UČVRSTITI TENDE I BIMINI, DOBRO PODVEZATI SVE ŠTO VJETAR MOŽE OTRGNUTI ILI OTPUHATI, TE OSIGURATI SVE POTREBNO DA U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE BRZO I LAKO ISPLOVITI nevolje s neba 2 0 7804 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-25 15:20:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => DAMIR VIŠIĆ, sudski vještak za nautiku [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-16 06:42:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-16 06:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => BROD TREBA NA VRIJEME PRIPREMITI ZA MOGUĆI UDAR NEVERE, ZATVORITI SVE FINEŠTRINE I PORTELE, SKLOPITI I UČVRSTITI TENDE I BIMINI, DOBRO PODVEZATI SVE ŠTO VJETAR MOŽE OTRGNUTI ILI OTPUHATI, TE OSIGURATI SVE POTREBNO DA U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE BRZO I LAKO ISPLOVITI [metadata] => robots= author= title='U nevere ni vire': objašnjavamo kako se ponašati i kako pripremiti brod ususret dolasku oluje [metakey] => oluja, ljetne nevere, kako pripremiti brod za oluju, damir višić, nautika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25449001.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25336842.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25315345.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25315320.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/24542819.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/23031644.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/11328483.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25320455.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/10223970.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/25336906.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/25\/11328839.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","","An\u0111ela S\u010depanovi\u0107\/Cropix","An\u0111ela S\u010depanovi\u0107\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Arhiva","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Radarske slike su zna\u010dajna pomo\u0107<\/p>","

U lukama je spas, ali treba biti oprezan<\/p>","

Igra\u010dke i oprema s palube ne\u0107e dobro pro\u0107i<\/p>","

Velike vru\u0107ine donose olujne oblake<\/p>","

SUP-ovi i ostale igra\u010dke zavr\u0161it \u0107e na stijenama<\/p>","

Brza reakcija je klju\u010dna
\n\u00a0<\/p>","

Ni katamarani nisu otporni<\/p>","

Tendu je najbolje spremiti<\/p>","

Ki\u0161a i tu\u010da nad Kor\u010dulom<\/p>","

\u010cetverovez je najsigurniji<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_25449001_1920.jpg":"1920x1080","k_25449001_1280.jpg":"1280x1280","k_25449001_1024.jpg":"1024x1024","k_25449001_640.jpg":"640x640","k_25449001_480.jpg":"480x480","k_25449001_340.jpg":"340x340","k_25449001_220.jpg":"220x220","o_25449001_1280.jpg":"1280x720","o_25449001_1024.jpg":"1024x576","o_25449001_640.jpg":"640x360","o_25449001_480.jpg":"480x270","o_25449001_340.jpg":"340x191","o_25449001_220.jpg":"220x123","h_25449001_1280.jpg":"1280x854","h_25449001_1024.jpg":"1024x683","h_25449001_640.jpg":"640x427","h_25449001_480.jpg":"480x320","h_25449001_340.jpg":"340x227","h_25449001_220.jpg":"220x147","pp_25449001_1280.jpg":"1280x1628","pp_25449001_1024.jpg":"1024x1303","pp_25449001_640.jpg":"640x814","pp_25449001_480.jpg":"480x611","pp_25449001_340.jpg":"340x432","pp_25449001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1339x888","hd_25336842_1920.jpg":"1920x1080","k_25336842_1280.jpg":"1280x1280","k_25336842_1024.jpg":"1024x1024","k_25336842_640.jpg":"640x640","k_25336842_480.jpg":"480x480","k_25336842_340.jpg":"340x340","k_25336842_220.jpg":"220x220","o_25336842_1280.jpg":"1280x848","o_25336842_1024.jpg":"1024x679","o_25336842_640.jpg":"640x424","o_25336842_480.jpg":"480x318","o_25336842_340.jpg":"340x225","o_25336842_220.jpg":"220x145","h_25336842_1280.jpg":"1280x854","h_25336842_1024.jpg":"1024x683","h_25336842_640.jpg":"640x427","h_25336842_480.jpg":"480x320","h_25336842_340.jpg":"340x227","h_25336842_220.jpg":"220x147","pp_25336842_1280.jpg":"1280x1628","pp_25336842_1024.jpg":"1024x1303","pp_25336842_640.jpg":"640x814","pp_25336842_480.jpg":"480x611","pp_25336842_340.jpg":"340x432","pp_25336842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25315345_1920.jpg":"1920x1080","k_25315345_1280.jpg":"1280x1280","k_25315345_1024.jpg":"1024x1024","k_25315345_640.jpg":"640x640","k_25315345_480.jpg":"480x480","k_25315345_340.jpg":"340x340","k_25315345_220.jpg":"220x220","o_25315345_1280.jpg":"1280x960","o_25315345_1024.jpg":"1024x768","o_25315345_640.jpg":"640x480","o_25315345_480.jpg":"480x360","o_25315345_340.jpg":"340x255","o_25315345_220.jpg":"220x165","h_25315345_1280.jpg":"1280x854","h_25315345_1024.jpg":"1024x683","h_25315345_640.jpg":"640x427","h_25315345_480.jpg":"480x320","h_25315345_340.jpg":"340x227","h_25315345_220.jpg":"220x147","pp_25315345_1280.jpg":"1280x1628","pp_25315345_1024.jpg":"1024x1303","pp_25315345_640.jpg":"640x814","pp_25315345_480.jpg":"480x611","pp_25315345_340.jpg":"340x432","pp_25315345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25315320_1920.jpg":"1920x1080","k_25315320_1280.jpg":"1280x1280","k_25315320_1024.jpg":"1024x1024","k_25315320_640.jpg":"640x640","k_25315320_480.jpg":"480x480","k_25315320_340.jpg":"340x340","k_25315320_220.jpg":"220x220","o_25315320_1280.jpg":"1280x853","o_25315320_1024.jpg":"1024x682","o_25315320_640.jpg":"640x426","o_25315320_480.jpg":"480x320","o_25315320_340.jpg":"340x226","o_25315320_220.jpg":"220x146","h_25315320_1280.jpg":"1280x854","h_25315320_1024.jpg":"1024x683","h_25315320_640.jpg":"640x427","h_25315320_480.jpg":"480x320","h_25315320_340.jpg":"340x227","h_25315320_220.jpg":"220x147","pp_25315320_1280.jpg":"1280x1628","pp_25315320_1024.jpg":"1024x1303","pp_25315320_640.jpg":"640x814","pp_25315320_480.jpg":"480x611","pp_25315320_340.jpg":"340x432","pp_25315320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24542819_1920.jpg":"1920x1080","k_24542819_1280.jpg":"1280x1280","k_24542819_1024.jpg":"1024x1024","k_24542819_640.jpg":"640x640","k_24542819_480.jpg":"480x480","k_24542819_340.jpg":"340x340","k_24542819_220.jpg":"220x220","o_24542819_1280.jpg":"1280x853","o_24542819_1024.jpg":"1024x682","o_24542819_640.jpg":"640x426","o_24542819_480.jpg":"480x320","o_24542819_340.jpg":"340x226","o_24542819_220.jpg":"220x146","h_24542819_1280.jpg":"1280x854","h_24542819_1024.jpg":"1024x683","h_24542819_640.jpg":"640x427","h_24542819_480.jpg":"480x320","h_24542819_340.jpg":"340x227","h_24542819_220.jpg":"220x147","pp_24542819_1280.jpg":"1280x1628","pp_24542819_1024.jpg":"1024x1303","pp_24542819_640.jpg":"640x814","pp_24542819_480.jpg":"480x611","pp_24542819_340.jpg":"340x432","pp_24542819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1152x1536","hd_23031644_1920.jpg":"1920x1080","k_23031644_1280.jpg":"1280x1280","k_23031644_1024.jpg":"1024x1024","k_23031644_640.jpg":"640x640","k_23031644_480.jpg":"480x480","k_23031644_340.jpg":"340x340","k_23031644_220.jpg":"220x220","o_23031644_1280.jpg":"1280x1706","o_23031644_1024.jpg":"1024x1365","o_23031644_640.jpg":"640x853","o_23031644_480.jpg":"480x640","o_23031644_340.jpg":"340x453","o_23031644_220.jpg":"220x293","h_23031644_1280.jpg":"1280x854","h_23031644_1024.jpg":"1024x683","h_23031644_640.jpg":"640x427","h_23031644_480.jpg":"480x320","h_23031644_340.jpg":"340x227","h_23031644_220.jpg":"220x147","pp_23031644_1280.jpg":"1280x1628","pp_23031644_1024.jpg":"1024x1303","pp_23031644_640.jpg":"640x814","pp_23031644_480.jpg":"480x611","pp_23031644_340.jpg":"340x432","pp_23031644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_11328483_1920.jpg":"1920x1080","k_11328483_1280.jpg":"1280x1280","k_11328483_1024.jpg":"1024x1024","k_11328483_640.jpg":"640x640","k_11328483_480.jpg":"480x480","k_11328483_340.jpg":"340x340","k_11328483_220.jpg":"220x220","o_11328483_1280.jpg":"1280x854","o_11328483_1024.jpg":"1024x683","o_11328483_640.jpg":"640x427","o_11328483_480.jpg":"480x320","o_11328483_340.jpg":"340x226","o_11328483_220.jpg":"220x146","h_11328483_1280.jpg":"1280x854","h_11328483_1024.jpg":"1024x683","h_11328483_640.jpg":"640x427","h_11328483_480.jpg":"480x320","h_11328483_340.jpg":"340x227","h_11328483_220.jpg":"220x147","pp_11328483_1280.jpg":"1280x1628","pp_11328483_1024.jpg":"1024x1303","pp_11328483_640.jpg":"640x814","pp_11328483_480.jpg":"480x611","pp_11328483_340.jpg":"340x432","pp_11328483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_25320455_1920.jpg":"1920x1080","k_25320455_1280.jpg":"1280x1280","k_25320455_1024.jpg":"1024x1024","k_25320455_640.jpg":"640x640","k_25320455_480.jpg":"480x480","k_25320455_340.jpg":"340x340","k_25320455_220.jpg":"220x220","o_25320455_1280.jpg":"1280x1706","o_25320455_1024.jpg":"1024x1365","o_25320455_640.jpg":"640x853","o_25320455_480.jpg":"480x640","o_25320455_340.jpg":"340x453","o_25320455_220.jpg":"220x293","h_25320455_1280.jpg":"1280x854","h_25320455_1024.jpg":"1024x683","h_25320455_640.jpg":"640x427","h_25320455_480.jpg":"480x320","h_25320455_340.jpg":"340x227","h_25320455_220.jpg":"220x147","pp_25320455_1280.jpg":"1280x1628","pp_25320455_1024.jpg":"1024x1303","pp_25320455_640.jpg":"640x814","pp_25320455_480.jpg":"480x611","pp_25320455_340.jpg":"340x432","pp_25320455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1029","hd_10223970_1920.jpg":"1920x1080","k_10223970_1280.jpg":"1280x1280","k_10223970_1024.jpg":"1024x1024","k_10223970_640.jpg":"640x640","k_10223970_480.jpg":"480x480","k_10223970_340.jpg":"340x340","k_10223970_220.jpg":"220x220","o_10223970_1280.jpg":"1280x686","o_10223970_1024.jpg":"1024x548","o_10223970_640.jpg":"640x343","o_10223970_480.jpg":"480x257","o_10223970_340.jpg":"340x182","o_10223970_220.jpg":"220x117","h_10223970_1280.jpg":"1280x854","h_10223970_1024.jpg":"1024x683","h_10223970_640.jpg":"640x427","h_10223970_480.jpg":"480x320","h_10223970_340.jpg":"340x227","h_10223970_220.jpg":"220x147","pp_10223970_1280.jpg":"1280x1628","pp_10223970_1024.jpg":"1024x1303","pp_10223970_640.jpg":"640x814","pp_10223970_480.jpg":"480x611","pp_10223970_340.jpg":"340x432","pp_10223970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1035","hd_25336906_1920.jpg":"1920x1080","k_25336906_1280.jpg":"1280x1280","k_25336906_1024.jpg":"1024x1024","k_25336906_640.jpg":"640x640","k_25336906_480.jpg":"480x480","k_25336906_340.jpg":"340x340","k_25336906_220.jpg":"220x220","o_25336906_1280.jpg":"1280x690","o_25336906_1024.jpg":"1024x552","o_25336906_640.jpg":"640x345","o_25336906_480.jpg":"480x258","o_25336906_340.jpg":"340x183","o_25336906_220.jpg":"220x118","h_25336906_1280.jpg":"1280x854","h_25336906_1024.jpg":"1024x683","h_25336906_640.jpg":"640x427","h_25336906_480.jpg":"480x320","h_25336906_340.jpg":"340x227","h_25336906_220.jpg":"220x147","pp_25336906_1280.jpg":"1280x1628","pp_25336906_1024.jpg":"1024x1303","pp_25336906_640.jpg":"640x814","pp_25336906_480.jpg":"480x611","pp_25336906_340.jpg":"340x432","pp_25336906_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1669x1427","hd_11328839_1920.jpg":"1920x1080","k_11328839_1280.jpg":"1280x1280","k_11328839_1024.jpg":"1024x1024","k_11328839_640.jpg":"640x640","k_11328839_480.jpg":"480x480","k_11328839_340.jpg":"340x340","k_11328839_220.jpg":"220x220","o_11328839_1280.jpg":"1280x1094","o_11328839_1024.jpg":"1024x875","o_11328839_640.jpg":"640x547","o_11328839_480.jpg":"480x410","o_11328839_340.jpg":"340x290","o_11328839_220.jpg":"220x188","h_11328839_1280.jpg":"1280x854","h_11328839_1024.jpg":"1024x683","h_11328839_640.jpg":"640x427","h_11328839_480.jpg":"480x320","h_11328839_340.jpg":"340x227","h_11328839_220.jpg":"220x147","pp_11328839_1280.jpg":"1280x1628","pp_11328839_1024.jpg":"1024x1303","pp_11328839_640.jpg":"640x814","pp_11328839_480.jpg":"480x611","pp_11328839_340.jpg":"340x432","pp_11328839_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7387037 Threads: 5 Questions: 1527539723 Slow queries: 4645209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110575438 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/u-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje-1315197 [printLink] => /om/nautika/u-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje-1315197?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 333402 [name] => Oluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oluja [link] => /tag/oluja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 726606 [name] => ljetne nevere [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-16 08:42:42 [main_article_id] => 0 [alias] => ljetne-nevere [link] => /tag/ljetne-nevere ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726607 [name] => kako pripremiti brod za oluju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-16 08:42:42 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-pripremiti-brod-za-oluju [link] => /tag/kako-pripremiti-brod-za-oluju ) [3] => stdClass Object ( [id] => 601836 [name] => damir višić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-16 23:11:14 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-visic [link] => /tag/damir-visic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BROD TREBA NA VRIJEME PRIPREMITI ZA MOGUĆI UDAR NEVERE, ZATVORITI SVE FINEŠTRINE I PORTELE, SKLOPITI I UČVRSTITI TENDE I BIMINI, DOBRO PODVEZATI SVE ŠTO VJETAR MOŽE OTRGNUTI ILI OTPUHATI, TE OSIGURATI SVE POTREBNO DA U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE BRZO I LAKO ISPLOVITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevolje s neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘U nevere ni vire‘: objašnjavamo kako se ponašati i kako pripremiti brod ususret dolasku oluje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25449001.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25449001.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25336842.jpg [title] =>

Radarske slike su značajna pomoć

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25315345.jpg [title] =>

U lukama je spas, ali treba biti oprezan

Anđela Sčepanović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25315320.jpg [title] =>

Igračke i oprema s palube neće dobro proći

Anđela Sčepanović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/24542819.jpg [title] =>

Velike vrućine donose olujne oblake

Zvonimir Barišin/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/23031644.jpg [title] =>

SUP-ovi i ostale igračke završit će na stijenama

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/11328483.jpg [title] =>

Brza reakcija je ključna
 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25320455.jpg [title] =>

Ni katamarani nisu otporni

Arhiva ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/10223970.jpg [title] =>

Tendu je najbolje spremiti

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/25336906.jpg [title] =>

Kiša i tuča nad Korčulom

Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/25/11328839.jpg [title] =>

Četverovez je najsigurniji

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U nevere ni vire, stara je narodna izreka koja jasno i nedvosmisleno govori o njezinoj nepredvidivosti. Čak ni prognoze moderne meteorologije nikada ne navode precizne podatke o mjestu i vremenu nastanka nevere, već se u pravilu navodi kao mjestimična mogućnost na nekom širem području. Ipak, iskustvo je pokazalo da i u toj nepredvidivosti ima nekih pravila i jasnih znakova najave.

Nevera nije svako nevrijeme sa snažnim vjetrom i obilnim oborinama, već samo ono koje po svom postanku, razvoju i odlasku pokazuje neovisnost o prijašnjim vremenskim prilikama. Druga polovica kolovoza, iza Vele Gospe, te mjesec travanj, aprilsko vrijeme, razdoblja su kada se one pojavljuju češće. Gotovo se uvijek razvije na kopnu, uglavnom nad dolinama koje su planinom zaklonjene od zapadnog strujanja zraka, za ljetne sparine, visokih temperatura zraka i utihe, pa je baš ta nagla i znatna promjena vremenskih prilika i čini opasnom.

Vole popodneva

Najčešće se pojavljuju između 13 i 16 sati, a ponekad u isto vrijeme i na istom mjestu i nekoliko dana uzastopno. Pojavi li se u jutarnjim satima, može je se očekivati i poslijepodne. Traje uglavnom dvadeset minuta do pola sata, a nikada dulje od dva sata. Češće su one koje dolaze sa zapada i sjeverozapada, dok su one s istoka slabije i traju kraće jer su to nevere u razvoju koje se sve više šire prije negoli se vrate prema istoku.

Oborinama prethodi istodobno sijevanje i grmljavina, jednom do tri puta, a nošene snažnim vjetrom padaju pod dosta oštrim kutom, gotovo vodoravno. Nosi li nevera kišu ili tuču, teško je predvidjeti, ali kod kišnih nevera grmljavina je jača, a započne li snažnim pljuskom, tuče gotovo sigurno neće biti. Kratkotrajna pojava žutosmeđih oblaka, raskidanih rubova, koji jure prema tamnoj sredini nevere, nagovještavaju tuču koja će uslijediti za koji trenutak.

---

image

Velike vrućine donose olujne oblake

Zvonimir Barišin/Cropix
---

Tmurni oblaci kojima se krajevi ne vide i pružaju se unedogled donose snažniju neveru od onih kojima se s jedne ili obje strane nadzire vedro nebo. Ako se ispod tmurnog oblaka vidi nebo, horizont ili drugi oblaci, takav oblak ne nosi neveru. Isto tako, bez obzira na sve ranije najave, kada vjetar okrene ulijevo, to je predznak da nevere neće biti.

Iako se brzo i iznenadno pojavljuje, neveru se često može predvidjeti i dan ranije. Zalazak sunca s čistim nebom na zapadu najavljuje da je idući dan neće biti. Međutim, ako visoki oblaci na zapadu ne iščeznu, pogotovo ako su nad morem, a naročito ako se to ponavlja već nekoliko dana, šanse za sutrašnju neveru su dosta velike. Obilna rosa za vedre noći, kao i teška sparina tijekom noći, ozbiljni su znakovi da se može pojaviti već u jutarnjim satima.

Utiha pred udar

Neposredno pred neveru vjetar se umiri, poraste temperatura zraka, nastane sparina, a nakon toga kratko zapuše lagani vjetar u smjeru nevere. To je krajnje vrijeme kada treba biti gotov sa svim pripremama za nevrijeme koje će uskoro uslijediti.

---

image

Brza reakcija je ključna
 

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Gusta kišna zavjesa, zatamnjeno more s olovnim oblacima iznad njega koji vam brzo prilaze mogu izazvati nelagodu, zabrinutost, pa i strah kod bilo koga na brodu. Dobrom pripremom, prisebnošću i donošenjem pravilnih odluka na vrijeme, sve se eventualne posljedice ipak mogu izbjeći.

Siguran vez u zaklonjenoj marini najbolje je mjesto za dočekati neveru. Tende, bimini, sprayhood i sve što vjetar može otrgnuti ili otpuhati potrebno je složiti, dobro podvezati ili ukloniti s palube i iz kokpita. Provjerite pozicije i pričvršćenost bokobrana, te po potrebi pojačajte privjetrinske privezne konope. Dvije susjedne jedrilice moraju pripaziti da im jarboli nisu u istoj ravnini kako se kod naginjanja i valjanja ne bi udarali. Roler genoe podvežite da se pod udarima vjetra ne bi slučajno odmotao, a jedro složeno na lantini dobro pritegnite. Zatvorite sve portele i fineštrine, sklonite se u kabinu i čekajte da nevera prođe. Kišna odijela pripremite da su vam pri ruci, jer uvijek postoji mogućnost da zbog neke neočekivane situacije morate izići na palubu. Bez obzira na to što ste se vi dobro pripremili, budite svjesni da uvijek ima kamikaza koji još za trajanja nevere tvrdoglavo pokušavaju uploviti u marinu, tražeći slobodan vez. Od svih nepogoda koje se za vrijeme nevere u marini mogu dogoditi, ovo je najopasnija.

Opasni susjedi

Primijetite li najavu nevere usidreni u nekoj uvali, dobro promislite hoćete li je tu dočekati ili ćete isploviti. Ako postoji imalo sumnje u sigurnost sidrišta, to je dovoljan razlog da dignete sidro, naročito iz uvala otvorenih prema zapadnim vjetrovima. Dobro usidreni u zaklonjenoj uvali možete biti dosta sigurni, ali nikako i opušteni. Bez obzira na to koliko ste sigurni u svoje sidro, uvijek postoji opasnost da nekom drugom plovilu u toj uvali sidro zaore baš preko vašega. Osim toga, tu je i stalna opasnost od onih koji za trajanja nevere svoje sklonište traže baš pokraj vas. Bilo kakav pokušaj komunikacije s njima nema smisla, jer da im je išta jasno, ne bi ni uplovljavali. U takvim uvjetima teško će vas i čuti, a ako i čuju, pitanje je što su razumjeli. Radije pratite njihove reakcije i predvidite mogući razvoj situacije. Stari su ribari s razlogom imali izreku: Za nevere, ‘ko mi je prijatelj, neću ga ni blizu.

---

image

U lukama je spas, ali treba biti oprezan

Anđela Sčepanović/Cropix
---

Dva sidra pružaju veću sigurnost od jednoga, međutim, ako niste sigurni u ishod, ne upuštajte se u taj rizik. Bude li potreba za hitnim napuštanjem veza, ovo će samo dodatno iskomplicirati već dovoljno napetu situaciju. Kada se obara, drugo sidro je dobro postaviti sjevernije, jer se nakon nevere može očekivati vjetar iz nekog od sjevernih smjerova.

Brod treba pripremiti tako da se u svakom trenutku može brzo i sigurno isploviti. Svi privezni konopi moraju se moći lako odvezati i biti slobodni da ih se po potrebi može lako osloboditi i baciti na obalu.

​Naravno, ovo je jedna od situacija kada oštar nož uvijek treba imati pri ruci. Sidreni konop izvucite izvan ograde, pa ako se kod podizanja nešto iskomplicira, kompletni konop bacite u more, kod dva sidra oba, jedan po jedan. Ne vezujte im na krajeve nikakve plivajuće oznake, bokobrane i slično, koji vama ili onima koji krenu za vama mogu zapeti za kobilicu, kormilo ili propeler. Sidrima koja umjesto konopa imaju lanac, kraj lanca obično je konopom vezan za neko hvatište u lančaniku.

---

image

Igračke i oprema s palube neće dobro proći

Anđela Sčepanović/Cropix
---

Prije dolaska nevere svakako oslobodite taj kraj lanca i budite spremni da ga po potrebi kompletnog pustite u more. Po konope i sidra lako ćete se vratiti kasnije, kada se sve ponovno umiri.

Moguća ponavljanja

U neveri pravodobna reakcija i vrijeme mogu biti od presudnog značenja, pa bi bilo dobro da je za vrijeme trajanja nevere motor stalno upaljen. Ako i ne bude potrebe za isplovljenjem, barem ste nadopunili brodske akumulatore.

Pomoćna brodica ili gumenjak uglavnom su vezani za krmu i u ovoj situaciji lako se zanemare, konop kojim su vezani lako može završiti pod propeler. Osim toga, dok isplovljavate, lako može zapeti za konope okolnih brodova, pa je dobro da netko konop pomoćne brodice ima pod kontrolom i stalno ga drži u ruci.

---

image

Četverovez je najsigurniji

---

U uvalu se ne vraćajte sve dok nevera ne prođe. Radi bolje uočljivosti upalite navigacijska svjetla i odaberite kurs koji vas udaljava od obale. Kroz neveru se ne plovi silom, nego strpljenjem. Brzinu i kut prema valovima prilagodite uvjetima na moru, te imajte na umu da plovidbom kroz neveru ona traje kraće negoli kada putujete istim smjerom.

Kada nakon nevere zahladi i pojača vjetar sjevernih smjerova, znak je da nevere više neće biti. Međutim, ako nakon nevere zapuše, makar i lagan, vjetar s istoka ili jugoistoka i ponovno se osjeti sparina, može se očekivati još koja, ako ne isto poslijepodne, onda sutradan.

---

METEORADAR VIDI JESTE LI NA UDARU

Dovršetkom izgradnje mreže meteoroloških radara i njihovim stavljanjem u punu funkciju, DHMZ je ove godine osigurao najveću moguću pomoć pomorcima, nautičarima i ribarima u izbjegavanju nevera, odnosno pravovremenu pripremu za njih. Na području Jadrana instalirani su na lokacijama Goli kraj Labina, Debeljak kod Sukošana i Uljenje na Pelješcu, čime su cijeli hrvatski akvatorij i priobalje potpuno pokriveni.

Tako je sada svakome omogućeno da osim čitanja aktualnih prognoza vremena na stranicama DHMZ-a, uključujući i one za pomorce i nautičare, otvori i pogleda sliku meteoradara. Budući da ona u realnom vremenu precizno prikazuje kretanje oblačnih sustava, grafički jasno oslikavajući one koji sobom donose kišu, jaki vjetar i grmljavinu, moguće je na vrijeme vidjeti je li vala u kojoj ste usidreni ili ruta kojom plovite u zoni udara. To istodobno znači da imate barem 45 minuta vremena osigurati i pripremiti brod za dolazak nevremena ili pak pobjeći na sigurniju poziciju.

Dok meteoradari nisu postojali i bili u funkciji, meteorolozi su mogli kazati da će fronta s nevremenom prijeći preko Jadrana, eventualno prognozirati hoće li ostati samo na sjevernom dijelu ili zahvatiti i Dalmaciju, ali nisu mogli precizno vidjeti lokalno zahvaćanje. Sada je pak vidljivo da se oblačna masa s neverom kreće na način da će, primjerice, jako zahvatiti Brač i Hvar, a poštedjeti Vis ili Lastovo. To je nautičarima koji se nalaze na konkretnim lokacijama doslovno dragocjeno. Uz to, radar osim aktualne slike stanja prikazuje i animaciju smjera kretanja oblačnih masa i oborina, što olakšava predviđanje potencijalno ugroženih zona.

Ovoga su se ljeta brojni nautičari koji redovito prate stanje na meteoradaru mogli uvjeriti koliko je slika koju vide precizna. Točno kada bi radar pokazao da oblačna masa s kišom zahvaća lokaciju gdje je plovilo vezano, počinjala je kiša. Ili jaka nevera s grmljavinom, ovisno o tomu što je meteoradar prikazivao. Stoga je preporuka svima na moru da u dnevnu rutinu, osim čitanja vijesti na internetu ili slušanja pomorske prognoze DHMZ-a, uvijek pogledaju stanje i na meteoradaru. Tim više što je ova usluga potpuno besplatna. (M. Š.)

---

---

image

Radarske slike su značajna pomoć

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Anđela Sčepanović/Cropix Anđela Sčepanović/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Arhiva Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix

Radarske slike su značajna pomoć

Anđela Sčepanović/Cropix

U lukama je spas, ali treba biti oprezan

Anđela Sčepanović/Cropix

Igračke i oprema s palube neće dobro proći

Zvonimir Barišin/Cropix

Velike vrućine donose olujne oblake


SUP-ovi i ostale igračke završit će na stijenama

Nikša Stipaničev/Cropix

Brza reakcija je ključna
 

Arhiva

Ni katamarani nisu otporni

Božidar Vukičević/Cropix

Tendu je najbolje spremiti

Duje Klarić/Cropix

Kiša i tuča nad Korčulom


Četverovez je najsigurniji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/u-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje-1315197 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8372b5d065bdf911e209894c2d66c766f1dc3414 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98U+nevere+ni+vire%E2%80%98%3A+obja%C5%A1njavamo+kako+se+pona%C5%A1ati+i+kako+pripremiti+brod+ususret+dolasku+oluje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje-1315197 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fu-nevere-ni-vire-objasnjavamo-kako-se-ponasati-i-kako-pripremiti-brod-ususret-dolasku-oluje-1315197 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => BROD TREBA NA VRIJEME PRIPREMITI ZA MOGUĆI UDAR NEVERE, ZATVORITI SVE FINEŠTRINE I PORTELE, SKLOPITI I UČVRSTITI TENDE I BIMINI, DOBRO PODVEZATI SVE ŠTO VJETAR MOŽE OTRGNUTI ILI OTPUHATI, TE OSIGURATI SVE POTREBNO DA U SVAKOM TRENUTKU MOŽETE BRZO I LAKO ISPLOVITI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nevolje s neba [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

nevolje s neba‘U nevere ni vire‘: objašnjavamo kako se ponašati i kako pripremiti brod ususret dolasku oluje

Piše DAMIR VIŠIĆ, sudski vještak za nautiku
16. kolovoza 2023. - 08:42

U nevere ni vire, stara je narodna izreka koja jasno i nedvosmisleno govori o njezinoj nepredvidivosti. Čak ni prognoze moderne meteorologije nikada ne navode precizne podatke o mjestu i vremenu nastanka nevere, već se u pravilu navodi kao mjestimična mogućnost na nekom širem području. Ipak, iskustvo je pokazalo da i u toj nepredvidivosti ima nekih pravila i jasnih znakova najave.

Nevera nije svako nevrijeme sa snažnim vjetrom i obilnim oborinama, već samo ono koje po svom postanku, razvoju i odlasku pokazuje neovisnost o prijašnjim vremenskim prilikama. Druga polovica kolovoza, iza Vele Gospe, te mjesec travanj, aprilsko vrijeme, razdoblja su kada se one pojavljuju češće. Gotovo se uvijek razvije na kopnu, uglavnom nad dolinama koje su planinom zaklonjene od zapadnog strujanja ...

11. svibanj 2024 21:12