StoryEditorOCM

UPOZORENJE KUPCIMATri modela Jeanneau jedrilica u riziku od potonuća zbog neispravnog bow thrustera

Piše Damir Višić
19. rujna 2024. - 13:46

Agencija za pomorsku i obalnu stražu Ujedinjenog Kraljevstva (MCA), izravno je kontaktirala International Institute of Marine Surveying (IIMS) kako bi upozorili svoje članove na postojeći problem kod nekih modela jedrilica Jeanneau.

Upozorenje se odnosi na modele Sun Odyssey 410,440 i 490 opremljene bowthrusterom na uvlačenje, proizvođača Sleipner Group i to na plovila proizvedena 2020., 2021. i 2022. godine. Vlasnicima ovih plovila savjetuje se da ih odmah izvuku na kopno i kontaktiraju proizvođača ili distributera preko kojeg su plovilo kupili.

Problem se javlja s potencijalnim curenjem mora oko ovog bowthrustera, a što je bio razlog prošlogodišnjeg potonuća jedne jedrilice Sun Odyssey 410 u blizini obale Njemačke. Posada je spašena, a istragom je potvrđeno da je uzrok havarije slabo brtvljenje oko bowthrustera.

image

Uvlačivi pramčani potisnik

Jeanneau je u početku tvrdio kao to nije uzrok potonuću jahte, međutim, upoznati sa sličnim problemima na drugim plovilima ovih modela, u ožujku 2023. godine su kao mjeru predostrožnosti pokrenuli kampanju kojom su upozorili vlasnike na postojeći rizik i svim vlasnicima koji su ih kontaktirali osigurali dodatna ojačanja spoja bowthrustera s trupom.

Ovu kampanju ponovili su i u svibnju ove godine, a isto sigurnosno upozorenje objavila je i Europska komisija u lipnju ove godine.

19. rujan 2024 13:46