StoryEditorOCM

precizni sustavSportski dizajn i upravljanje po žici: Suzuki ‘izbacio‘ moćne izvanbrodske motore s tehnologijom koja jamči vrhunske performanse i učinkovitost

Piše Ž. S.
3. travnja 2021. - 12:18

Suzuki DF115BG i DF140BG prvi su izvanbrodski motori ove snage opremljeni preciznim sustavom elektroničkog upravljanja (drive-by-wire), tehnologijom koja jamči vrhunske performanse i učinkovitost.

Oni su dio Suzukijeve vizija nazvane The Ultimate Outboard Motor, čiji je cilj ponuditi kupcima najbolju tehnologiju dostupnu na tržištu, kako na prijenosnim modelima penti, tako i na najsnažnijim motorima.

Kabel prenosi svaki impuls

Zahvaljujući tehnologiji drive-by-wire, između upravljačke stanice i motora nema više mehaničke veze, već se koristi podatkovna veza, odnosno električni kabel koji prenosi svaki impuls s ručice gasa na leptir gasa, kao i na mjenjač za aktiviranje pogona prema naprijed, neutralno i unatrag.

Nakon širenja drive-by-wire tehnologije na svojim pentama visokih performansi, Suzuki je sada opremio ovom tehnologijom i svoje modele snage 115 i 140 KS, u namjeri da isto korisničko iskustvo upravljanja ponudi i kupcima koji imaju manje brodove.

Nautičari će tako moći cijeniti fluidnost, neposrednost i učinkovitost Suzukijevih pogonskih sustava, ali i poboljšanja u pogledu potrošnje goriva, što će biti vidljiva i kod novih Suzukijevih aduta DF115BG i DF140BG.

image
S elektronskim komandama sve ide glatko

Bolje izgaranje

Naime, Suzukijevi inženjeri također su povećali omjer kompresije motora obujma 2.045 cm³ na 10,6:1, kako bi poboljšali učinkovitost u korištenju goriva, dakle izgaranje, s posljedičnim poboljšanjem ubrzanja i brzine.

Kao rezultat toga, kod potrošnje goriva također se nudi ušteda u usporedbi sa sadašnjim modelima DF115A/DF140A, od pet do šest posto, odnosno pet do sedam posto, što su pokazali provedeni interni testovi.

Još jedna značajna nadogradnja novih Suzukija DF115BG i DF140BG jest ugradnja alternatora od 40 ampera, koji sada imaju oba modela. Time se može osigurati bolja razina punjenja akumulatora, posebno kada motor radi na minimumu. Iako se neka poboljšanja novih Suzukija DF115BG i DF140BG ne vide, jer su skrivena ispod poklopca motora, druga se vide na prvi pogled.

Sportskiji dizajn

Motori imaju jasno izražen sportski i aerodinamičniji dizajn, koji se može bolje upariti s oblikom bilo kojeg čamca. Redizajnirani dizajn poklopca uključuje novu strukturu usisa zraka s poboljšanim performansama usisa.

Japanci su se također pobrinuli da zamjena filtera ulja bude još jednostavnija, te su dodali Water Detection Fuel filter radi zaštite motora od kontaminiranoga goriva.

Suzukije DF115BG i DF140BG će u verzijama s kraćom i dugom osovinom u ponudi u Hrvatskoj uskoro imati službeni distributer Motonavis iz Rijeke. 

19. travanj 2024 13:49