StoryEditorOCM

SVJETSKA PREMIJERASenzacija u Biogradu: Najveći svjetski proizvođač brodova Hrvatima doveo prototip na ocjenjivanje

Piše Gordan Jelavić
24. listopada 2024. - 08:45

Najveća svjetska brodograđevna grupacija Beneteau s prihodom od dvije milijarde eura i osam tisuća zaposlenih, odlučila je budućnost svoje kompanije testirati u Hrvatskoj. Na Biograd Boat Show su doveli prototip futurističkog čarterskog broda koji se proteklih mjeseci u tajnosti proizveo u Sloveniji. Koncept nazvan Island Cruising rezultat je dubinske analize životnih navika 180 tisuća korisnika na tisuću različitih brodova za iznajmljivanje.

Studija je otkrila da su primarna očekivanja korisnika - doživljaj okoline, jednostavnost korištenja i održivost. Odgovor je 14 metara dugačak motornjak električnog pogona s učinkovitim trupom križancem katamarana i jednotrupne jedrilice za 50 posto uštede energije, manje buke i vibracija.

Kako bi bili sigurni da čine pravu stvar, Francuzi su odlučili na sajmu anketirati što veći broj ljudi prije nego što donesu konačnu odluku o početku proizvodnje. U razgovoru s Yannom Masselotom, predstavnikom francuskog proizvođača, doznali smo nešto više tehničkih pojedinosti koje dosad nisu javno komunicirane.

Litijski baterijski sklop kompanije Victron energy ima 41 kWh što je za dva pogonska motora snage po 10 kW dovoljno za dva i pol sata plovidbe brzinom od sedam čvorova. Na krovu je solarna elektrana od pet kilovatsati dovoljna za gotovo polovicu dnevnih potreba posade. U slučaju oblačnog vremena ili potrebe za duljom plovidbom, automatski se aktivira dizelski generator s 200 litara goriva za domet od 250 milja.

Sam tlocrt je podijeljen u dvije cjeline, krmenu ravnu terasu površine tridesetak kvadrata s vanjskom kuhinjom i blagavaonicom kao prostorom za dnevni boravak i druženje, te pramčani noćni dio s četiri kabine s odvojenim kupatilima.

Sve je svijetlo i prozračno, moderno, ali ne pretjerano luksuzno kako bi trošak proizvodnje ostao u zadanim gabaritima. Po potrebi se električnim putem cijeli kokpit zatvara s plastičnim ceradama ili komaricama, te s klima uređajem prilagođava godišnjem dobu i željama putnika.

Cijena naravno još nije definirana, no uspjeli smo izvući podatak kako će biti unutar 500 tisuća eura. Ako ste zainteresirani do nedjelje možete doći do Biograda i sudjelovati u istraživanju, a ekipa Otvorenog mora će svakako pokušati napraviti đir s ovim neobičnim čarterskim plovilom budućnosti.

24. listopad 2024 08:45