StoryEditorOCM

HI-TECH LJEPOTICAPosjetili smo najveću marinu na Kvarneru: ‘Samo za luksuzni restoran dali smo 3 milijuna eura...‘

Piše Tomislav Kukec/JL
27. kolovoza 2023. - 14:53
Marina Punat tijekom 2023. uložila je u osuvremenjivanje i dodatne sadržaje čak 11.5 milijuna euraTomislav Krišto/Cropix

Marina Punat, najveća marina Sjevernog Jadrana koja iduće godine slavi čak šezdeset godina neprekinutog rada, u 2023. je izvela najveće ulaganje u luke nautičkog turizma u Hrvatskoj uloživši u osuvremenjivanje i dodatne sadržaje čak 11.5 milijuna eura.

Upravo je ta marina, glasovima nautičara, prošle godine bila pobjednik Nautičkog jedra Jutarnjeg lista, a kada smo ih ove godine posjetili otkrili su nam kako su od tada pokrenuli investiciju koja je u kratkom roku i realizirana te je marina značajno promijenila svoju vizuru.

image

Marina Punat snimljena dronom

Tomislav Krišto/Cropix

Tako je nabavljen novi travel lift, 500-tonska dizalica za plovila, vrijedna dva milijuna eura. Još tri i pol milijuna eura uloženo je u izgradnju novog bazena za tu, 16 metara široku dizalicu, a sagrađeno je i novo postrojenje za podvodno pranje plovila. Najviše je novca, čak četiri milijuna eura, uloženo u izgradnju novog luksuznog dvoetažnog restorana koji je u potpunosti dovršen prije više od mjesec dana no, na žalost, još uvijek, u jeku sezone, čeka sve potrebne dozvole, za što u Marini Punat vjeruju i nadaju se da će se dogoditi u što kraćem roku. Jer, osoblje je već zaposleno i svi samo čekaju kada mogu krenuti s radom. Restoran je uistinu impozantan, sve je automatizirano, vrlo suvremeno, a pogled na more i prekrasne privezane jahte sigurno će, kažu, oduševiti goste.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Detalje investicije pojasnila nam je direktorica Marine Punat Renata Marević.

- Pored već sagrađenog bazena za travel lift od 100 t i konstrukcije novog, prostranog gata za lakše pristajanje brodova prije dizanja, u tijeku je izgradnja bazena širine 16 metara za novi travel lift.

Nabavljena je nova dizalica (travel lift) talijanskog proizvođača CIMOLAI kapaciteta do 500 t nosivosti. Omogućit će servis motornih brodova i do 16 metara širine uz puno manje buke i značajno manji utjecaj na okoliš i podmorje. Brodogradilište Punat d.o.o. je certificirano po normi ISO 14001:2015M, a Marina Punat nositelj je istog certifikata još od 2015. godine, što potvrđuje ekološke principe i visoke standarde. Naime, ISO 14001 je međunarodno priznat sustav upravljanja koji potvrđuje da se upravljanje svim procesima u poslovanju brodogradilišta odvija prema zakonskim propisima i najboljoj svjetskoj praksi u zaštiti okoliša – objašnjava.

image

Restoran u marini Punat u koji je uloženo 3 milijuna eura

Tomislav Krišto/Cropix

Kada smo prošle godine bili u obilasku, još je radio stari restoran. Nismo tada vjerovali našim domaćinima da će u tako kratkom roku, u samo godinu dana, njega srušiti do temelja i na istom mjestu izgraditi novi. Direktorica Marević i njen tim na to su izuzetno ponosni. Tako je u novom restoranu, u odnosu na stari, modernizirana i povećana kuhinja, a velika je pozornost posvećena uređenju ambijenta. Zanimljivost je što se restoran može prilagoditi potrebama gostiju, pa ga se može pregrađivati bilo da se radi o većim okupljanjima ili manjim konferencijama. Jelovnik će uglavnom biti baziran na ribljim jelima te autohtonim namirnicama, a u ponudi će biti i lagana dnevna jela, najavljuju. Osim ove dvije važne novosti tijekom zime je obnovljena i zadnja dionica vodovoda, čime su obnovljene sve cijevi po dužini marine, a postavljen je i novi asfalt ispred recepcije i bistroa "9 bofora". Smjestila se tu i baza jedine hrvatske kompanije za spašavanje na moru, EmergenSea, pa gosti koji koriste godišnji vez marine imaju besplatno jednogodišnje članstvo i pomoć unutar deset nautičkih milja.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Marina Punat poznata je po svojim zanimljivim inovacijama. Sada su poboljšali i aplikaciju "Marina Punat App" koja vlasnicima brodova pruža kompletan uvid u stanje broda, kao i podatke o svojim računima, a spojena je i na aplikaciju Windy.com kroz koju mogu, osim sa meteo stanica u marini, dobiti informacije o vremenskim uvjetima. Ono što je vlasnicima brodova naročito korisno je, kažu u ovoj marini, 24-satni pristup uživo s kamere koja je najbliža njihovoj poziciji, pa se iz cijelog svijeta mogu spojiti i vidjeti što se događa s njihovim brodom.

image

Kontrolna soba marine Punat

Tomislav Krišto/Cropix

Tehnologija je uznapredovala i na ulazu u parking gdje je uveden sustav prepoznavanja registarskih tablica prilikom ulaska i izlaska iz marine, čime je pojednostavljeno korištenje parkinga, a uređuju se i nova parkirna mjesta te se priprema pozicija izvan marine za parkiranje kampera nautičara.

Mnogo je planova u ovoj marini koja nikad ne miruje, vječno se nešto radi i dorađuje jer su, kako zaključuje direktorica Marević, svjesni da se želje nautičara mijenjaju, kao i brodovi kojima oni dolaze, pa bez prilagodbe nema niti opstanka.

image

Brodovi na suhom vezu

Tomislav Krišto/Cropix
27. travanj 2024 19:37