stdClass Object ( [id] => 1337392 [title] => Evo što smo izdvojili iz ovogodišnje bogate ponude brodskih motora i nautičke opreme [alias] => pente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Budući da iz godine u godinu Biograd Boat Show raste i prostorno i po broju izlagača, bilo bi puno lakše i kraće napisati čega na sajmu nije bilo kad je riječ o brodskim motorima i nautičkoj opremi nego pobrojiti što se sve moglo vidjeti. Jer bilo je doslovno svega što se u spomenutim segmentima može zamisliti. U tom su smislu posjetitelji došli na svoje. Osobito ako su planirali kupnju novog brodskog motora, pente ili nekog skupljeg dijela brodske opreme budući da su gotovo svi izlagači nudili sajamske popuste od 10 do 15 posto, a za neke sezonske artikle i do 50 posto. S obzirom na takav prebogati švedski stol na brojnim štandovima, za ovaj izvještaj izdvojit ćemo samo premijere i zanimljive novitete.

Moćna cura

Kad je o brodskim motorima riječ, najzanimljivija je svakako bila hrvatska premijera nove Honde BF 350A na štandu tvrtke Fred Bobek. Impresivna bijela ljepotica, s efektnim crnim poljem na stražnjoj strani kape motora, dizajnerski je besprijekorna. Očito su se u Hondi, koja je dugo pripremala ovaj prvi model 300+, svojski potrudili da njihova najmoćnija cura u gami bude i tržišna zavodnica u svakom pogledu.

---

image

Nova Honda 350 s osam cilindara

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što se njezine unutarnje ljepote tiče, 8 cilindara složeno je u V konfiguraciju s ukupnim obujmom od 4952 cm³ i 32 ventila. Motor dostiže vrhunac pri 350 KS pri 5500 okretaja u minuti, težak je 347 kg i ima robusni alternator od 93 ampera. No ima i napredni Hondin sustav AMP+ koji će, ako tijekom duljeg rada pri niskom broju detektira potrebu za većom amperažom, autonomno povećati broj okretaja za 100 i osigurati dodatnih devet ampera struje, sprječavajući da se baterije nenamjerno isprazne. Zahvaljujući, pak, Lean Burn Controlu i višestrukom programiranom ubrizgavanju goriva, ostvaruje značajne uštede u potrošnji prilikom krstarenja.

Honda BF350 ima i potpuno uravnoteženu koljenastu osovinu, eliminirajući potrebu za protutežom po sistemu koji koristi sportski automobil Honda Acura NSX, što je uspješna tranzicija te tehnologije na morske ceste. Sve u svemu, nova je Honda cura za pet, a takve cure imaju i prikladnu cijenu. Dakle, čim izbrojite 39.900 eura, ona je vaša.

Druga hrvatska premijera, penta Fin 5 na štandu tvrtke Frigomarine, nije se isticala po snazi, ali bome jest po neobičnosti. Riječ je o malom tehnološkom čudu francuske tvrtke FinX kad je riječ o propulziji: električnom izvanbrodskom motoru koji nema propeler, nego potisak ostvaruje oscilacijama kružne membrane na mjestu propelera. Ta revolucionarna inovacija temelji se na industrijskom sustavu za prijenos tekućine, koji je potom prilagođen medicinskim potrebama u pumpama za srčanu pomoć.

---

image

Francuska penta bez propelera Fin 5

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon deset godina istraživanja i razvoja, FinX uspio je primijeniti tu tehnologiju i na brodske motore. U najkraćem, ​FinX potisnici stvaraju propulziju brzim osciliranjem membrane smještene između dvije kružne prirubnice. Princip je sličan kretanju dupina koji mašu repnom perajom. FinX je taj princip iskoristio za kretanje svoje elastomerne membrane, s tim da, za razliku od dupinove, FinX peraja radi s niskom amplitudom i visokim frekvencijama. Naravno, budući da nema propelera, Fin 5 ne može ozlijediti ljude ni morske životinje, što je velika prednost. Malen je po dimenzijama, ali robustan, dok mu je snaga 2000 W, što je ekvivalent ​​benzinskim pentama od 5 KS. Idealan je za tendere i druge male brodove, te jedrilice do tri tone. Uz jedno punjenje baterije kapaciteta 72 Ah može ploviti punom snagom do sat i pol, te šest sati putnom brzinom, a bateriju je moguće puniti i putem solara. Razlog veće autonomije u odnosu na druge strujne pente je manji utrošak energije za osciliranje u odnosu na vrtnju propelera zbog otpora vode.

Iz FinXa kao prednost svoga pulena, čija je cijena 3750 eura, ističu ​jednostavan pogonski sklop – membrana i njezini magneti za oscilaciju. Nema benzina, ulja, ispušnih plinova ni stalnog održavanja. Jedino svake dvije godine treba zamijeniti membranu, što je posao od nekoliko minuta.

Maleni norvežanin

I treća motorna premijera na Biogradskom sajmu, što je izložila tvrtke Tea-Nautes, spada u svijet penti na struju. No ova je posebna po mini dimenzijama i težini od samo 4,4 kg s baterijom, što je čini najlaganijom u gami malih električnih motora. Stiže iz norveške tvrtke Thrustme i zove se Kicker, a njezini tvorci tvrde da je unatoč malim dimenzijama jaka u pogonu i robusna u izradi, jer mora izdržati surove uvjete u sjevernim morima.

---

image

Malena električna penta Kicker teži samo 4,4 kg

Nikola Vilić/Cropix
---

Cijeli motor s opremom i punjačem stane u duguljastu plosnatu torbu koju je lako odložiti bilo gdje na brodu. Kad vam zatreba, u trenu ga možete montirati na krmu gumija jer je kompaktan i lagan za manipulaciju, čak i jednom rukom. Iako tijelom malen, ima šest stupnjeva brzine prema naprijed i unatrag, 16 kg potiska, te mogućnost rada do četiri sata s unutarnjom Li-ion baterijom od 18 volti kapaciteta 259 Wh. Naravno, pri najvećoj brzini to će biti samo 30 minuta, pa je bolje izabrati neki od prva tri-četiri stupnja. Baterija može ostvariti 1000 ciklusa i puni se četiri sata na 220 V. Prednost je što se na priključak za punjenje može priključiti i vanjska baterija kapaciteta 673 Wh u malom vodootpornom kovčegu i tako dobiti dodatna četiri sata plovidbe na pola gasa. Motor je bez četkica i vrlo efikasan s obzirom na dimenzije.

Cijena ovog mališana je 1450 eura, a na sajmu se mogao kupiti uz 80 eura popusta. S obzirom na praktičnost i malu težinu, čini se da bi mogao biti vrlo popularan za pogon tender gumija i manjih čamaca.

Svojevrsnu hrvatsku premijeru imao je i Avator 7.5e, prvi električni motor u gami rasne benzinske tvrtke Mercury. Kažemo svojevrsnu, jer je premijerno bio prikazan u veljači na Sajmu nautike u Zagrebu, ali više kao maneken. Imao je samo vanjske dijelove, da se vidi kako izgleda. Sada ga je, pak, tvrtka Franka Marine postavila u centar svojega štanda u punome sjaju. Napunili su mu bateriju i omogućili svakom zainteresiranom posjetitelju da okrene gas, zavrti propeler, skine kapu motora, izvuče punjivu bateriju, pažljivo pogleda naprednu tehnologiju. Jer, to je nedvojbeno, ukupni dizajn i svaki detalj na Avatoru su top. Kako to i priliči električnom sinu ugledne naftne obitelji. Snaga mu je 1000 vata, radni napon 48 volti s ekvivalentom potiska benzinske pente od 3,5 KS, a baterija mu ima kapacitet od 1 kWh. Stoji 3727 eura. Prestižno ime i ljepota imaju cijenu.

---

image

Električni Avator izgledom i tehnologijom privlači pažnju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, bilo je na sajmu još puno izvanbrodskih motora koji su već odradili svoje sajamske premijere, a sad su u potrazi za kupcima koji su ih tada primijetili i stavili na popis poželjnih. U segmentu električnih penti nudila se cijela gama već popularnih ePropulsiona, štapna penta Temo 450, radni Combi E-Truster...

​Vječni štediša

Benzinske game Yamahe, Suzukija i Mercuryja bile su, naravno, daleko brojnije. Moglo se, uz sajamsku cijenu, birati doslovno od mališa snage 2,5 KS, pa do cura i momaka od preko 300 konja. Svi su bili tu. No, osim spomenute nove Honde BF350, jedini model koji je imao prizvuk noviteta, barem na domaćem tržištu, bile su dvije Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS. Riječ je, naime, o modelima s prepoznatljivim crvenim oznakama, naprednijim performansama i većim okretnim momentom, koji su se uglavnom prodavali samo na američkom tržištu. Sada se, evo, mogu kupiti i kod nas. Nudila ih je tvrtka Motonautika VM – jači za 19.162 eura, a slabiji za 13.832 eura.

Ni kod unutarnjih motora nije bilo premijera, dok izbora brendova i radnika svih snaga nije manjkalo. Od brojnih izloženih aduta pozornost nam je privukao moćni bijeli John Deere snage 325-550 KS na štandu tvrtke GT Turbo, budući da tu prestižnu američku marku nismo par godina vidjeli na sajmovima. Direktor te tvrtke Marin Grljušić kazao nam je da su nakon zastoja zbog korone i kočenja opskrbnih lanaca iskoračili na domaće tržište s novom snagom i ponudom. Osobito za turističke brodove i manje kruzere: – Nudimo ugradnju motorno-propulzijskog sustava u kompletu, ili zamjenu postojećeg, sa zajamčenim uštedama. Za konkretan brod radi se projekt optimalizacije pogona, potom se biraju adekvatan John Deere motor, kopča i propeler, sve u idealnom balansu za postizanje optimalne efikasnosti i najmanje potrošnje goriva.

---

image

Motori John Deere simbol su trajnosti i pouzdanosti

Nikola Vilić/Cropix
---

Za primjer što bude rezultat u praksi, navodi brod Rovinj tvrtke Maistra koji je godišnje odrađivao 6500 sati plovidbe. Nakon primjene spomenutog ciljano projektiranog porivnog sustava i ugradnje motora John Deere umjesto starog Perkinsa, u godinu dana ostvarena je ušteda na gorivu od 18.000 eura, dok je cijela investicija bila vrijedna 36.000. Grljušić ujedno dodaje kako motori John Deere, osim iznimne pouzdanosti i trajnosti do čak 80.000 radnih sati, imaju servisni interval od 500 sati, što su redom zanimljive brojke za vlasnike turističkih brodova koji puno plove.

Kao što je penta bez propelera Fin 5 privlačila poglede u motornom dijelu sajma, tako su hladnjak bez kompresora zagledali posjetitelji na nedalekom štandu tvrtke Sustavi Janković iz Hrvaca. Doduše, ne baš potpuno bez kompresora, ali on je toliko malen u odnosu na dosadašnje, tek kao oveća jabuka, da izaziva iskreno čuđenje. To više što je taj mališan po efikasnosti uspješniji od svojeg puno većeg brata.

Mali veliki Nano

– Kao dugogodišnji partneri tvrtke Secop, dobili smo nekoliko kompresora Secop BD45 Nano R600a iz prve serije koja je puštena na tržište. Oni su čak 76 posto lakši od dosadašnjih modela BD 50F i daleko manji, a istodobno imaju 30 posto veći rashladni učinak po vatu energije od većeg modela. Pravo su malo čudo tehnike – objašnjava nam vlasnik tvrtke Ante Janković, dodajući kako je riječ o vrlo kvalitetnim kompresorima jer je Secop bivši Danfoss.

---

image

Josip Janković s novim mini kompresorom Secop BD45 Nano

Nikola Vilić/Cropix
---

​Njegov sin Josip, voditelj prodaje tvrtke, objašnjava nam da taj mini kompresor može uspješno hladiti brodski frižider od 200 litara s izolacijom od 5 cm i prednjim vratima, a do 300 s gornjim otvaranjem.

– Mi smo ga uparili s također malim i efikasnim kondenzatorom, pa su dimenzije cijelog rashladnog agregata samo 23 x 12,5 cm, umjesto dosadašnjih 31 x 17,5 cm. To je značajno jer je ušteda prostora na brodovima uvijek važna. Tako je sada moguće korisnički organizirati hladnjak i u nevelikim gavunima manjih brodica, gdje se to prije nije moglo. Stavi se izolacija, ugradi se naš prilagođeni isparivač za konkretan prostor, ovaj mali agregat i – hladnjak je tu. Pritom i iznimno tih u radu.

Na upit o cijeni takvog sustava za hladnjak kapaciteta 50 litara, Josip kaže da bi bila oko 500 eura plus PDV.

Inače, novost na njihovu štandu bila je mogućnost da se učinak hlađenja uređaja koje proizvode vidi uživo, budući da je više njih bilo u pogonu. Neki su hladili boce vina u posebnim rashladnim vitrinama s drvenim vratima, što je proizvod koji im puno traže za jahte, a drugi su samo stvarali rosu po isparivačima od inoksa koji su se mogli opipati. Izložili su i stavili u pogon čak i dva velika klima-uređaja tvrtke Dometic, čiji su dileri i serviseri, crijevima spojena s morem.

– Rade na principu toplinske pumpe. Kad hlade, toplina se odvodi u more, a kada griju, toplina se iz mora vuče – objašnjavao je Ante tehničku logiku zainteresiranima, nakon čega su komentari bili: Ma važno je da grije i hladi.

Na štandu tvrtke Garmin Hrvatska na svoje su posebno dolazili poklonici ribolovne elektronike koji su mogli razgledati i isprobati široku paletu njihovih najnaprednijih sondera i plotera. No najveću pozornost privlačio je premijerno prikazani Force Kraken. Iza imena koje opasno zvuči krije se i opasno dobra trolling penta za držanje plovila na poziciji, dosad najmoćniji na tržištu rekreativnog ribolova. Uz iznimno preciznu tehnologiju zaključavanja sidrene pozicije, Kraken ima i najdužu osovinu koja se može razvući do čak 2,90 metara i dosegnuti more s vrlo visokih prova. Sustav ugradnje i sklapanja iznimno je čvrst i jednostavan za rukovanje, a elektromotor bez četkica, zajedno s visoko učinkovitim propelerom, stvara 100 lbs potiska na 36-voltnom sustavu ili 80 lbs na 24 volta. Pritom je gotovo nečujan pa manje plaši ribu.

---

image

Novi moćni trolling motor Garmin Force Kraken

Nikola Vilić/Cropix
---

Recikliranje stakloplastike

Bežična integracija s ploterima Garmin omogućuje ribolovcima stvaranje rute, obrazaca i tragova koje motor slijedi dok love, a nova osvijetljena strelica na glavi Krakena olakšava provjeru smjera kretanja. Ribolovci također mogu koristiti bežični daljinski upravljač za navigaciju s bilo kojeg mjesta na plovilu. Štoviše, kompatibilan pametni sat Garmin, poput serije quatix 7, također se može povezati s Krakenom kako bi se njime upravljalo izravno sa zapešća. Pojedini modeli imaju i ugrađenu sondu GT56UHD s Ultra High-Definition ClearVü i SideVü skenirajućim sonarom, zajedno s tradicionalnim​ CHIRP sonarom, za jasni prikaz struktura i riba ispod i sa strane plovila. Ovaj moćni trolling motor stoji 4499,99 eura.

Bilo je u Biogradu još puno toga što se isplatilo vidjeti, a često i kupiti. Poput tankih gumenih podloga koje tako čvrsto uhvate tanjur ili čašu da je ni jedan val neće prevrnuti, brojnih simpatičnih plovila na napuhivanje s malim elektromotorima, morskih bicikala i dasaka za fojlanje na strujni pogon svake vrste, malih i većih ronilačkih skutera, autonomnih LED svjetala što se magnetima pričvrste za bimini tendu, sve do plutajućih pontona od inovativnog materijala IzoX termo koji se dobiva korištenjem plastike koja se ne može reciklirati, pa tako i mljevenih stakloplastičnih plovila...

Doista je teško nabrajati, jer kraja ne bi bilo. Stoga je najbolji savjet svima koji vole more i brodove – dođite u Biograd i uvjerite se!

---

image

Motonavis je predstavio cijelu gamu popularnih Suzukija

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS s većim okretnim momentom

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Ploveća platforma od reciklirane plastike i stakloplastike (u staklenim posudama)

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Tvrtka Pabulum nudila je za 35.000 eura napredni Nanni T4.270 snage 265 KS za pleasure brodove iznad 8 metara

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Motor Cummins QSBV 6.7 snage 350-480 KS, optimalan za transfer plovila, stoji 35.000 eura plus PDV

Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ PREMIJERNO PRIKAZANU NOVU HONDU BF 350, POZORNOST JE PRIVLAČILA I FRANCUSKA ELEKTRIČNA PENTA FIN 5 KOJA, UMJESTO PROPELEROM, PROPULZIJU STVARA OSCILIRANJEM MEMBRANE, TE NOVI KOMPRESOR ZA BRODSKE HLADNJAKE VELIČINE JABUKE, A IZNIMNE SNAGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UZ PREMIJERNO PRIKAZANU NOVU HONDU BF 350, POZORNOST JE PRIVLAČILA I FRANCUSKA ELEKTRIČNA PENTA FIN 5 KOJA, UMJESTO PROPELEROM, PROPULZIJU STVARA OSCILIRANJEM MEMBRANE, TE NOVI KOMPRESOR ZA BRODSKE HLADNJAKE VELIČINE JABUKE, A IZNIMNE SNAGE biograd boat show 2 0 13788 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-26 08:10:52 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MIOMIR ŠTRBAC [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-09 08:40:33 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-11-09 08:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => UZ PREMIJERNO PRIKAZANU NOVU HONDU BF 350, POZORNOST JE PRIVLAČILA I FRANCUSKA ELEKTRIČNA PENTA FIN 5 KOJA, UMJESTO PROPELEROM, PROPULZIJU STVARA OSCILIRANJEM MEMBRANE, TE NOVI KOMPRESOR ZA BRODSKE HLADNJAKE VELIČINE JABUKE, A IZNIMNE SNAGE [metadata] => robots= author= title=Pente bez propelera i džepni kompresor: evo što smo izdvojili iz bogate ponude brodskih motora i nautičke opreme [metakey] => Biograd Boat Show, brodska oprema, nautička oprema, električne pente, brodski motori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/26\/26021387.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931434.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931435.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931441.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931451.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931452.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931449.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931572.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931574.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931575.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25931576.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25934250.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25934252.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/26\/25958936.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107 i Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Biogradski sajam mogao se pohvaliti velikom ponudom brodskih motora i opreme<\/p>","

Francuska penta bez propelera Fin 5<\/em><\/p>","

Josip Jankovi\u0107 s novim mini kompresorom Secop BD45 Nano <\/em><\/p>","

Malena elektri\u010dna penta Kicker <\/em>te\u017ei samo 4,4 kg<\/p>","

Motonavis <\/em>je predstavio cijelu gamu popularnih Suzukija<\/em><\/p>","

Motori John Deere <\/em> simbol su trajnosti i pouzdanosti<\/p>","

Yamahe V MAX SHO <\/em>od 115 i 150<\/em> KS s ve\u0107im okretnim momentom<\/p>","

Plove\u0107a platforma od reciklirane plastike i stakloplastike (u staklenim posudama)<\/p>","

Tvrtka Pabulum <\/em>nudila je za 35.000 eura napredni Nanni <\/em>T4.270 snage 265 KS za pleasure <\/em>brodove iznad 8 metara<\/p>","

Motor Cummins <\/em>QSBV 6.7 snage 350-480 KS, optimalan za transfer plovila, stoji 35.000 eura plus PDV<\/p>","

Novi mo\u0107ni trolling <\/em>motor Garmin Force Kraken<\/em><\/p>","

Elektri\u010dni Avator <\/em>izgledom i tehnologijom privla\u010di pa\u017enju<\/p>","

Nova Honda 350 <\/em>s osam cilindara<\/p>","

Hrvoje Palac, Marco Chezzi i Marin Grlju\u0161i\u0107
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1563x737","hd_26021387_1920.jpg":"1920x1080","k_26021387_1280.jpg":"1280x1280","k_26021387_1024.jpg":"1024x1024","k_26021387_640.jpg":"640x640","k_26021387_480.jpg":"480x480","k_26021387_340.jpg":"340x340","k_26021387_220.jpg":"220x220","o_26021387_1280.jpg":"1280x603","o_26021387_1024.jpg":"1024x482","o_26021387_640.jpg":"640x301","o_26021387_480.jpg":"480x226","o_26021387_340.jpg":"340x160","o_26021387_220.jpg":"220x103","h_26021387_1280.jpg":"1280x854","h_26021387_1024.jpg":"1024x683","h_26021387_640.jpg":"640x427","h_26021387_480.jpg":"480x320","h_26021387_340.jpg":"340x227","h_26021387_220.jpg":"220x147","pp_26021387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26021387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26021387_640.jpg":"640x814","pp_26021387_480.jpg":"480x611","pp_26021387_340.jpg":"340x432","pp_26021387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25931434_1920.jpg":"1920x1080","k_25931434_1280.jpg":"1280x1280","k_25931434_1024.jpg":"1024x1024","k_25931434_640.jpg":"640x640","k_25931434_480.jpg":"480x480","k_25931434_340.jpg":"340x340","k_25931434_220.jpg":"220x220","o_25931434_1280.jpg":"1280x1920","o_25931434_1024.jpg":"1024x1536","o_25931434_640.jpg":"640x960","o_25931434_480.jpg":"480x720","o_25931434_340.jpg":"340x510","o_25931434_220.jpg":"220x330","h_25931434_1280.jpg":"1280x854","h_25931434_1024.jpg":"1024x683","h_25931434_640.jpg":"640x427","h_25931434_480.jpg":"480x320","h_25931434_340.jpg":"340x227","h_25931434_220.jpg":"220x147","pp_25931434_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931434_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931434_640.jpg":"640x814","pp_25931434_480.jpg":"480x611","pp_25931434_340.jpg":"340x432","pp_25931434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25931435_1920.jpg":"1920x1080","k_25931435_1280.jpg":"1280x1280","k_25931435_1024.jpg":"1024x1024","k_25931435_640.jpg":"640x640","k_25931435_480.jpg":"480x480","k_25931435_340.jpg":"340x340","k_25931435_220.jpg":"220x220","o_25931435_1280.jpg":"1280x853","o_25931435_1024.jpg":"1024x682","o_25931435_640.jpg":"640x426","o_25931435_480.jpg":"480x320","o_25931435_340.jpg":"340x226","o_25931435_220.jpg":"220x146","h_25931435_1280.jpg":"1280x854","h_25931435_1024.jpg":"1024x683","h_25931435_640.jpg":"640x427","h_25931435_480.jpg":"480x320","h_25931435_340.jpg":"340x227","h_25931435_220.jpg":"220x147","pp_25931435_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931435_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931435_640.jpg":"640x814","pp_25931435_480.jpg":"480x611","pp_25931435_340.jpg":"340x432","pp_25931435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25931441_1920.jpg":"1920x1080","k_25931441_1280.jpg":"1280x1280","k_25931441_1024.jpg":"1024x1024","k_25931441_640.jpg":"640x640","k_25931441_480.jpg":"480x480","k_25931441_340.jpg":"340x340","k_25931441_220.jpg":"220x220","o_25931441_1280.jpg":"1280x1920","o_25931441_1024.jpg":"1024x1536","o_25931441_640.jpg":"640x960","o_25931441_480.jpg":"480x720","o_25931441_340.jpg":"340x510","o_25931441_220.jpg":"220x330","h_25931441_1280.jpg":"1280x854","h_25931441_1024.jpg":"1024x683","h_25931441_640.jpg":"640x427","h_25931441_480.jpg":"480x320","h_25931441_340.jpg":"340x227","h_25931441_220.jpg":"220x147","pp_25931441_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931441_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931441_640.jpg":"640x814","pp_25931441_480.jpg":"480x611","pp_25931441_340.jpg":"340x432","pp_25931441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25931451_1920.jpg":"1920x1080","k_25931451_1280.jpg":"1280x1280","k_25931451_1024.jpg":"1024x1024","k_25931451_640.jpg":"640x640","k_25931451_480.jpg":"480x480","k_25931451_340.jpg":"340x340","k_25931451_220.jpg":"220x220","o_25931451_1280.jpg":"1280x853","o_25931451_1024.jpg":"1024x682","o_25931451_640.jpg":"640x426","o_25931451_480.jpg":"480x320","o_25931451_340.jpg":"340x226","o_25931451_220.jpg":"220x146","h_25931451_1280.jpg":"1280x854","h_25931451_1024.jpg":"1024x683","h_25931451_640.jpg":"640x427","h_25931451_480.jpg":"480x320","h_25931451_340.jpg":"340x227","h_25931451_220.jpg":"220x147","pp_25931451_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931451_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931451_640.jpg":"640x814","pp_25931451_480.jpg":"480x611","pp_25931451_340.jpg":"340x432","pp_25931451_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25931452_1920.jpg":"1920x1080","k_25931452_1280.jpg":"1280x1280","k_25931452_1024.jpg":"1024x1024","k_25931452_640.jpg":"640x640","k_25931452_480.jpg":"480x480","k_25931452_340.jpg":"340x340","k_25931452_220.jpg":"220x220","o_25931452_1280.jpg":"1280x853","o_25931452_1024.jpg":"1024x682","o_25931452_640.jpg":"640x426","o_25931452_480.jpg":"480x320","o_25931452_340.jpg":"340x226","o_25931452_220.jpg":"220x146","h_25931452_1280.jpg":"1280x854","h_25931452_1024.jpg":"1024x683","h_25931452_640.jpg":"640x427","h_25931452_480.jpg":"480x320","h_25931452_340.jpg":"340x227","h_25931452_220.jpg":"220x147","pp_25931452_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931452_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931452_640.jpg":"640x814","pp_25931452_480.jpg":"480x611","pp_25931452_340.jpg":"340x432","pp_25931452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25931449_1920.jpg":"1920x1080","k_25931449_1280.jpg":"1280x1280","k_25931449_1024.jpg":"1024x1024","k_25931449_640.jpg":"640x640","k_25931449_480.jpg":"480x480","k_25931449_340.jpg":"340x340","k_25931449_220.jpg":"220x220","o_25931449_1280.jpg":"1280x1920","o_25931449_1024.jpg":"1024x1536","o_25931449_640.jpg":"640x960","o_25931449_480.jpg":"480x720","o_25931449_340.jpg":"340x510","o_25931449_220.jpg":"220x330","h_25931449_1280.jpg":"1280x854","h_25931449_1024.jpg":"1024x683","h_25931449_640.jpg":"640x427","h_25931449_480.jpg":"480x320","h_25931449_340.jpg":"340x227","h_25931449_220.jpg":"220x147","pp_25931449_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931449_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931449_640.jpg":"640x814","pp_25931449_480.jpg":"480x611","pp_25931449_340.jpg":"340x432","pp_25931449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25931572_1920.jpg":"1920x1080","k_25931572_1280.jpg":"1280x1280","k_25931572_1024.jpg":"1024x1024","k_25931572_640.jpg":"640x640","k_25931572_480.jpg":"480x480","k_25931572_340.jpg":"340x340","k_25931572_220.jpg":"220x220","o_25931572_1280.jpg":"1280x1920","o_25931572_1024.jpg":"1024x1536","o_25931572_640.jpg":"640x960","o_25931572_480.jpg":"480x720","o_25931572_340.jpg":"340x510","o_25931572_220.jpg":"220x330","h_25931572_1280.jpg":"1280x854","h_25931572_1024.jpg":"1024x683","h_25931572_640.jpg":"640x427","h_25931572_480.jpg":"480x320","h_25931572_340.jpg":"340x227","h_25931572_220.jpg":"220x147","pp_25931572_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931572_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931572_640.jpg":"640x814","pp_25931572_480.jpg":"480x611","pp_25931572_340.jpg":"340x432","pp_25931572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25931574_1920.jpg":"1920x1080","k_25931574_1280.jpg":"1280x1280","k_25931574_1024.jpg":"1024x1024","k_25931574_640.jpg":"640x640","k_25931574_480.jpg":"480x480","k_25931574_340.jpg":"340x340","k_25931574_220.jpg":"220x220","o_25931574_1280.jpg":"1280x853","o_25931574_1024.jpg":"1024x682","o_25931574_640.jpg":"640x426","o_25931574_480.jpg":"480x320","o_25931574_340.jpg":"340x226","o_25931574_220.jpg":"220x146","h_25931574_1280.jpg":"1280x854","h_25931574_1024.jpg":"1024x683","h_25931574_640.jpg":"640x427","h_25931574_480.jpg":"480x320","h_25931574_340.jpg":"340x227","h_25931574_220.jpg":"220x147","pp_25931574_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931574_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931574_640.jpg":"640x814","pp_25931574_480.jpg":"480x611","pp_25931574_340.jpg":"340x432","pp_25931574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25931575_1920.jpg":"1920x1080","k_25931575_1280.jpg":"1280x1280","k_25931575_1024.jpg":"1024x1024","k_25931575_640.jpg":"640x640","k_25931575_480.jpg":"480x480","k_25931575_340.jpg":"340x340","k_25931575_220.jpg":"220x220","o_25931575_1280.jpg":"1280x853","o_25931575_1024.jpg":"1024x682","o_25931575_640.jpg":"640x426","o_25931575_480.jpg":"480x320","o_25931575_340.jpg":"340x226","o_25931575_220.jpg":"220x146","h_25931575_1280.jpg":"1280x854","h_25931575_1024.jpg":"1024x683","h_25931575_640.jpg":"640x427","h_25931575_480.jpg":"480x320","h_25931575_340.jpg":"340x227","h_25931575_220.jpg":"220x147","pp_25931575_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931575_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931575_640.jpg":"640x814","pp_25931575_480.jpg":"480x611","pp_25931575_340.jpg":"340x432","pp_25931575_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25931576_1920.jpg":"1920x1080","k_25931576_1280.jpg":"1280x1280","k_25931576_1024.jpg":"1024x1024","k_25931576_640.jpg":"640x640","k_25931576_480.jpg":"480x480","k_25931576_340.jpg":"340x340","k_25931576_220.jpg":"220x220","o_25931576_1280.jpg":"1280x1920","o_25931576_1024.jpg":"1024x1536","o_25931576_640.jpg":"640x960","o_25931576_480.jpg":"480x720","o_25931576_340.jpg":"340x510","o_25931576_220.jpg":"220x330","h_25931576_1280.jpg":"1280x854","h_25931576_1024.jpg":"1024x683","h_25931576_640.jpg":"640x427","h_25931576_480.jpg":"480x320","h_25931576_340.jpg":"340x227","h_25931576_220.jpg":"220x147","pp_25931576_1280.jpg":"1280x1628","pp_25931576_1024.jpg":"1024x1303","pp_25931576_640.jpg":"640x814","pp_25931576_480.jpg":"480x611","pp_25931576_340.jpg":"340x432","pp_25931576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25934250_1920.jpg":"1920x1080","k_25934250_1280.jpg":"1280x1280","k_25934250_1024.jpg":"1024x1024","k_25934250_640.jpg":"640x640","k_25934250_480.jpg":"480x480","k_25934250_340.jpg":"340x340","k_25934250_220.jpg":"220x220","o_25934250_1280.jpg":"1280x852","o_25934250_1024.jpg":"1024x682","o_25934250_640.jpg":"640x426","o_25934250_480.jpg":"480x319","o_25934250_340.jpg":"340x226","o_25934250_220.jpg":"220x146","h_25934250_1280.jpg":"1280x854","h_25934250_1024.jpg":"1024x683","h_25934250_640.jpg":"640x427","h_25934250_480.jpg":"480x320","h_25934250_340.jpg":"340x227","h_25934250_220.jpg":"220x147","pp_25934250_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934250_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934250_640.jpg":"640x814","pp_25934250_480.jpg":"480x611","pp_25934250_340.jpg":"340x432","pp_25934250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2749","hd_25934252_1920.jpg":"1920x1080","k_25934252_1280.jpg":"1280x1280","k_25934252_1024.jpg":"1024x1024","k_25934252_640.jpg":"640x640","k_25934252_480.jpg":"480x480","k_25934252_340.jpg":"340x340","k_25934252_220.jpg":"220x220","o_25934252_1280.jpg":"1280x1832","o_25934252_1024.jpg":"1024x1466","o_25934252_640.jpg":"640x916","o_25934252_480.jpg":"480x687","o_25934252_340.jpg":"340x486","o_25934252_220.jpg":"220x314","h_25934252_1280.jpg":"1280x854","h_25934252_1024.jpg":"1024x683","h_25934252_640.jpg":"640x427","h_25934252_480.jpg":"480x320","h_25934252_340.jpg":"340x227","h_25934252_220.jpg":"220x147","pp_25934252_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934252_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934252_640.jpg":"640x814","pp_25934252_480.jpg":"480x611","pp_25934252_340.jpg":"340x432","pp_25934252_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_25958936_1920.jpg":"1920x1080","k_25958936_1280.jpg":"1280x1280","k_25958936_1024.jpg":"1024x1024","k_25958936_640.jpg":"640x640","k_25958936_480.jpg":"480x480","k_25958936_340.jpg":"340x340","k_25958936_220.jpg":"220x220","o_25958936_1280.jpg":"1280x886","o_25958936_1024.jpg":"1024x709","o_25958936_640.jpg":"640x443","o_25958936_480.jpg":"480x332","o_25958936_340.jpg":"340x235","o_25958936_220.jpg":"220x152","h_25958936_1280.jpg":"1280x854","h_25958936_1024.jpg":"1024x683","h_25958936_640.jpg":"640x427","h_25958936_480.jpg":"480x320","h_25958936_340.jpg":"340x227","h_25958936_220.jpg":"220x147","pp_25958936_1280.jpg":"1280x1628","pp_25958936_1024.jpg":"1024x1303","pp_25958936_640.jpg":"640x814","pp_25958936_480.jpg":"480x611","pp_25958936_340.jpg":"340x432","pp_25958936_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38037666 Threads: 4 Questions: 7076804921 Slow queries: 3296009 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607813118 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/pente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme-1337392 [printLink] => /om/nautika/pente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme-1337392?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 349049 [name] => Biograd Boat Show [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biograd-boat-show [link] => /tag/biograd-boat-show ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634597 [name] => brodska oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-27 07:55:43 [main_article_id] => 0 [alias] => brodska-oprema [link] => /tag/brodska-oprema ) [2] => stdClass Object ( [id] => 641206 [name] => nautička oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 08:54:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nauticka-oprema [link] => /tag/nauticka-oprema ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650038 [name] => električne pente [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 14:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => elektricne-pente [link] => /tag/elektricne-pente ) [4] => stdClass Object ( [id] => 627047 [name] => brodski motori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-01 12:17:54 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-motori [link] => /tag/brodski-motori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ PREMIJERNO PRIKAZANU NOVU HONDU BF 350, POZORNOST JE PRIVLAČILA I FRANCUSKA ELEKTRIČNA PENTA FIN 5 KOJA, UMJESTO PROPELEROM, PROPULZIJU STVARA OSCILIRANJEM MEMBRANE, TE NOVI KOMPRESOR ZA BRODSKE HLADNJAKE VELIČINE JABUKE, A IZNIMNE SNAGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo što smo izdvojili iz ovogodišnje bogate ponude brodskih motora i nautičke opreme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/26021387.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević i Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Biogradski sajam mogao se pohvaliti velikom ponudom brodskih motora i opreme

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/26021387.jpg [title] => Božidar Vukičević i Nikola Vilić/Cropix

Biogradski sajam mogao se pohvaliti velikom ponudom brodskih motora i opreme

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931434.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Francuska penta bez propelera Fin 5

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931435.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Josip Janković s novim mini kompresorom Secop BD45 Nano

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931441.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Malena električna penta Kicker teži samo 4,4 kg

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931451.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Motonavis je predstavio cijelu gamu popularnih Suzukija

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931452.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Motori John Deere simbol su trajnosti i pouzdanosti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931449.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS s većim okretnim momentom

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931572.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Ploveća platforma od reciklirane plastike i stakloplastike (u staklenim posudama)

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931574.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Tvrtka Pabulum nudila je za 35.000 eura napredni Nanni T4.270 snage 265 KS za pleasure brodove iznad 8 metara

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931575.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Motor Cummins QSBV 6.7 snage 350-480 KS, optimalan za transfer plovila, stoji 35.000 eura plus PDV

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25931576.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Novi moćni trolling motor Garmin Force Kraken

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25934250.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Električni Avator izgledom i tehnologijom privlači pažnju

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25934252.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nova Honda 350 s osam cilindara

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/26/25958936.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Hrvoje Palac, Marco Chezzi i Marin Grljušić


 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Budući da iz godine u godinu Biograd Boat Show raste i prostorno i po broju izlagača, bilo bi puno lakše i kraće napisati čega na sajmu nije bilo kad je riječ o brodskim motorima i nautičkoj opremi nego pobrojiti što se sve moglo vidjeti. Jer bilo je doslovno svega što se u spomenutim segmentima može zamisliti. U tom su smislu posjetitelji došli na svoje. Osobito ako su planirali kupnju novog brodskog motora, pente ili nekog skupljeg dijela brodske opreme budući da su gotovo svi izlagači nudili sajamske popuste od 10 do 15 posto, a za neke sezonske artikle i do 50 posto. S obzirom na takav prebogati švedski stol na brojnim štandovima, za ovaj izvještaj izdvojit ćemo samo premijere i zanimljive novitete.

Moćna cura

Kad je o brodskim motorima riječ, najzanimljivija je svakako bila hrvatska premijera nove Honde BF 350A na štandu tvrtke Fred Bobek. Impresivna bijela ljepotica, s efektnim crnim poljem na stražnjoj strani kape motora, dizajnerski je besprijekorna. Očito su se u Hondi, koja je dugo pripremala ovaj prvi model 300+, svojski potrudili da njihova najmoćnija cura u gami bude i tržišna zavodnica u svakom pogledu.

---

image

Nova Honda 350 s osam cilindara

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što se njezine unutarnje ljepote tiče, 8 cilindara složeno je u V konfiguraciju s ukupnim obujmom od 4952 cm³ i 32 ventila. Motor dostiže vrhunac pri 350 KS pri 5500 okretaja u minuti, težak je 347 kg i ima robusni alternator od 93 ampera. No ima i napredni Hondin sustav AMP+ koji će, ako tijekom duljeg rada pri niskom broju detektira potrebu za većom amperažom, autonomno povećati broj okretaja za 100 i osigurati dodatnih devet ampera struje, sprječavajući da se baterije nenamjerno isprazne. Zahvaljujući, pak, Lean Burn Controlu i višestrukom programiranom ubrizgavanju goriva, ostvaruje značajne uštede u potrošnji prilikom krstarenja.

Honda BF350 ima i potpuno uravnoteženu koljenastu osovinu, eliminirajući potrebu za protutežom po sistemu koji koristi sportski automobil Honda Acura NSX, što je uspješna tranzicija te tehnologije na morske ceste. Sve u svemu, nova je Honda cura za pet, a takve cure imaju i prikladnu cijenu. Dakle, čim izbrojite 39.900 eura, ona je vaša.

Druga hrvatska premijera, penta Fin 5 na štandu tvrtke Frigomarine, nije se isticala po snazi, ali bome jest po neobičnosti. Riječ je o malom tehnološkom čudu francuske tvrtke FinX kad je riječ o propulziji: električnom izvanbrodskom motoru koji nema propeler, nego potisak ostvaruje oscilacijama kružne membrane na mjestu propelera. Ta revolucionarna inovacija temelji se na industrijskom sustavu za prijenos tekućine, koji je potom prilagođen medicinskim potrebama u pumpama za srčanu pomoć.

---

image

Francuska penta bez propelera Fin 5

Nikola Vilić/Cropix
---

Nakon deset godina istraživanja i razvoja, FinX uspio je primijeniti tu tehnologiju i na brodske motore. U najkraćem, ​FinX potisnici stvaraju propulziju brzim osciliranjem membrane smještene između dvije kružne prirubnice. Princip je sličan kretanju dupina koji mašu repnom perajom. FinX je taj princip iskoristio za kretanje svoje elastomerne membrane, s tim da, za razliku od dupinove, FinX peraja radi s niskom amplitudom i visokim frekvencijama. Naravno, budući da nema propelera, Fin 5 ne može ozlijediti ljude ni morske životinje, što je velika prednost. Malen je po dimenzijama, ali robustan, dok mu je snaga 2000 W, što je ekvivalent ​​benzinskim pentama od 5 KS. Idealan je za tendere i druge male brodove, te jedrilice do tri tone. Uz jedno punjenje baterije kapaciteta 72 Ah može ploviti punom snagom do sat i pol, te šest sati putnom brzinom, a bateriju je moguće puniti i putem solara. Razlog veće autonomije u odnosu na druge strujne pente je manji utrošak energije za osciliranje u odnosu na vrtnju propelera zbog otpora vode.

Iz FinXa kao prednost svoga pulena, čija je cijena 3750 eura, ističu ​jednostavan pogonski sklop – membrana i njezini magneti za oscilaciju. Nema benzina, ulja, ispušnih plinova ni stalnog održavanja. Jedino svake dvije godine treba zamijeniti membranu, što je posao od nekoliko minuta.

Maleni norvežanin

I treća motorna premijera na Biogradskom sajmu, što je izložila tvrtke Tea-Nautes, spada u svijet penti na struju. No ova je posebna po mini dimenzijama i težini od samo 4,4 kg s baterijom, što je čini najlaganijom u gami malih električnih motora. Stiže iz norveške tvrtke Thrustme i zove se Kicker, a njezini tvorci tvrde da je unatoč malim dimenzijama jaka u pogonu i robusna u izradi, jer mora izdržati surove uvjete u sjevernim morima.

---

image

Malena električna penta Kicker teži samo 4,4 kg

Nikola Vilić/Cropix
---

Cijeli motor s opremom i punjačem stane u duguljastu plosnatu torbu koju je lako odložiti bilo gdje na brodu. Kad vam zatreba, u trenu ga možete montirati na krmu gumija jer je kompaktan i lagan za manipulaciju, čak i jednom rukom. Iako tijelom malen, ima šest stupnjeva brzine prema naprijed i unatrag, 16 kg potiska, te mogućnost rada do četiri sata s unutarnjom Li-ion baterijom od 18 volti kapaciteta 259 Wh. Naravno, pri najvećoj brzini to će biti samo 30 minuta, pa je bolje izabrati neki od prva tri-četiri stupnja. Baterija može ostvariti 1000 ciklusa i puni se četiri sata na 220 V. Prednost je što se na priključak za punjenje može priključiti i vanjska baterija kapaciteta 673 Wh u malom vodootpornom kovčegu i tako dobiti dodatna četiri sata plovidbe na pola gasa. Motor je bez četkica i vrlo efikasan s obzirom na dimenzije.

Cijena ovog mališana je 1450 eura, a na sajmu se mogao kupiti uz 80 eura popusta. S obzirom na praktičnost i malu težinu, čini se da bi mogao biti vrlo popularan za pogon tender gumija i manjih čamaca.

Svojevrsnu hrvatsku premijeru imao je i Avator 7.5e, prvi električni motor u gami rasne benzinske tvrtke Mercury. Kažemo svojevrsnu, jer je premijerno bio prikazan u veljači na Sajmu nautike u Zagrebu, ali više kao maneken. Imao je samo vanjske dijelove, da se vidi kako izgleda. Sada ga je, pak, tvrtka Franka Marine postavila u centar svojega štanda u punome sjaju. Napunili su mu bateriju i omogućili svakom zainteresiranom posjetitelju da okrene gas, zavrti propeler, skine kapu motora, izvuče punjivu bateriju, pažljivo pogleda naprednu tehnologiju. Jer, to je nedvojbeno, ukupni dizajn i svaki detalj na Avatoru su top. Kako to i priliči električnom sinu ugledne naftne obitelji. Snaga mu je 1000 vata, radni napon 48 volti s ekvivalentom potiska benzinske pente od 3,5 KS, a baterija mu ima kapacitet od 1 kWh. Stoji 3727 eura. Prestižno ime i ljepota imaju cijenu.

---

image

Električni Avator izgledom i tehnologijom privlači pažnju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Naravno, bilo je na sajmu još puno izvanbrodskih motora koji su već odradili svoje sajamske premijere, a sad su u potrazi za kupcima koji su ih tada primijetili i stavili na popis poželjnih. U segmentu električnih penti nudila se cijela gama već popularnih ePropulsiona, štapna penta Temo 450, radni Combi E-Truster...

​Vječni štediša

Benzinske game Yamahe, Suzukija i Mercuryja bile su, naravno, daleko brojnije. Moglo se, uz sajamsku cijenu, birati doslovno od mališa snage 2,5 KS, pa do cura i momaka od preko 300 konja. Svi su bili tu. No, osim spomenute nove Honde BF350, jedini model koji je imao prizvuk noviteta, barem na domaćem tržištu, bile su dvije Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS. Riječ je, naime, o modelima s prepoznatljivim crvenim oznakama, naprednijim performansama i većim okretnim momentom, koji su se uglavnom prodavali samo na američkom tržištu. Sada se, evo, mogu kupiti i kod nas. Nudila ih je tvrtka Motonautika VM – jači za 19.162 eura, a slabiji za 13.832 eura.

Ni kod unutarnjih motora nije bilo premijera, dok izbora brendova i radnika svih snaga nije manjkalo. Od brojnih izloženih aduta pozornost nam je privukao moćni bijeli John Deere snage 325-550 KS na štandu tvrtke GT Turbo, budući da tu prestižnu američku marku nismo par godina vidjeli na sajmovima. Direktor te tvrtke Marin Grljušić kazao nam je da su nakon zastoja zbog korone i kočenja opskrbnih lanaca iskoračili na domaće tržište s novom snagom i ponudom. Osobito za turističke brodove i manje kruzere: – Nudimo ugradnju motorno-propulzijskog sustava u kompletu, ili zamjenu postojećeg, sa zajamčenim uštedama. Za konkretan brod radi se projekt optimalizacije pogona, potom se biraju adekvatan John Deere motor, kopča i propeler, sve u idealnom balansu za postizanje optimalne efikasnosti i najmanje potrošnje goriva.

---

image

Motori John Deere simbol su trajnosti i pouzdanosti

Nikola Vilić/Cropix
---

Za primjer što bude rezultat u praksi, navodi brod Rovinj tvrtke Maistra koji je godišnje odrađivao 6500 sati plovidbe. Nakon primjene spomenutog ciljano projektiranog porivnog sustava i ugradnje motora John Deere umjesto starog Perkinsa, u godinu dana ostvarena je ušteda na gorivu od 18.000 eura, dok je cijela investicija bila vrijedna 36.000. Grljušić ujedno dodaje kako motori John Deere, osim iznimne pouzdanosti i trajnosti do čak 80.000 radnih sati, imaju servisni interval od 500 sati, što su redom zanimljive brojke za vlasnike turističkih brodova koji puno plove.

Kao što je penta bez propelera Fin 5 privlačila poglede u motornom dijelu sajma, tako su hladnjak bez kompresora zagledali posjetitelji na nedalekom štandu tvrtke Sustavi Janković iz Hrvaca. Doduše, ne baš potpuno bez kompresora, ali on je toliko malen u odnosu na dosadašnje, tek kao oveća jabuka, da izaziva iskreno čuđenje. To više što je taj mališan po efikasnosti uspješniji od svojeg puno većeg brata.

Mali veliki Nano

– Kao dugogodišnji partneri tvrtke Secop, dobili smo nekoliko kompresora Secop BD45 Nano R600a iz prve serije koja je puštena na tržište. Oni su čak 76 posto lakši od dosadašnjih modela BD 50F i daleko manji, a istodobno imaju 30 posto veći rashladni učinak po vatu energije od većeg modela. Pravo su malo čudo tehnike – objašnjava nam vlasnik tvrtke Ante Janković, dodajući kako je riječ o vrlo kvalitetnim kompresorima jer je Secop bivši Danfoss.

---

image

Josip Janković s novim mini kompresorom Secop BD45 Nano

Nikola Vilić/Cropix
---

​Njegov sin Josip, voditelj prodaje tvrtke, objašnjava nam da taj mini kompresor može uspješno hladiti brodski frižider od 200 litara s izolacijom od 5 cm i prednjim vratima, a do 300 s gornjim otvaranjem.

– Mi smo ga uparili s također malim i efikasnim kondenzatorom, pa su dimenzije cijelog rashladnog agregata samo 23 x 12,5 cm, umjesto dosadašnjih 31 x 17,5 cm. To je značajno jer je ušteda prostora na brodovima uvijek važna. Tako je sada moguće korisnički organizirati hladnjak i u nevelikim gavunima manjih brodica, gdje se to prije nije moglo. Stavi se izolacija, ugradi se naš prilagođeni isparivač za konkretan prostor, ovaj mali agregat i – hladnjak je tu. Pritom i iznimno tih u radu.

Na upit o cijeni takvog sustava za hladnjak kapaciteta 50 litara, Josip kaže da bi bila oko 500 eura plus PDV.

Inače, novost na njihovu štandu bila je mogućnost da se učinak hlađenja uređaja koje proizvode vidi uživo, budući da je više njih bilo u pogonu. Neki su hladili boce vina u posebnim rashladnim vitrinama s drvenim vratima, što je proizvod koji im puno traže za jahte, a drugi su samo stvarali rosu po isparivačima od inoksa koji su se mogli opipati. Izložili su i stavili u pogon čak i dva velika klima-uređaja tvrtke Dometic, čiji su dileri i serviseri, crijevima spojena s morem.

– Rade na principu toplinske pumpe. Kad hlade, toplina se odvodi u more, a kada griju, toplina se iz mora vuče – objašnjavao je Ante tehničku logiku zainteresiranima, nakon čega su komentari bili: Ma važno je da grije i hladi.

Na štandu tvrtke Garmin Hrvatska na svoje su posebno dolazili poklonici ribolovne elektronike koji su mogli razgledati i isprobati široku paletu njihovih najnaprednijih sondera i plotera. No najveću pozornost privlačio je premijerno prikazani Force Kraken. Iza imena koje opasno zvuči krije se i opasno dobra trolling penta za držanje plovila na poziciji, dosad najmoćniji na tržištu rekreativnog ribolova. Uz iznimno preciznu tehnologiju zaključavanja sidrene pozicije, Kraken ima i najdužu osovinu koja se može razvući do čak 2,90 metara i dosegnuti more s vrlo visokih prova. Sustav ugradnje i sklapanja iznimno je čvrst i jednostavan za rukovanje, a elektromotor bez četkica, zajedno s visoko učinkovitim propelerom, stvara 100 lbs potiska na 36-voltnom sustavu ili 80 lbs na 24 volta. Pritom je gotovo nečujan pa manje plaši ribu.

---

image

Novi moćni trolling motor Garmin Force Kraken

Nikola Vilić/Cropix
---

Recikliranje stakloplastike

Bežična integracija s ploterima Garmin omogućuje ribolovcima stvaranje rute, obrazaca i tragova koje motor slijedi dok love, a nova osvijetljena strelica na glavi Krakena olakšava provjeru smjera kretanja. Ribolovci također mogu koristiti bežični daljinski upravljač za navigaciju s bilo kojeg mjesta na plovilu. Štoviše, kompatibilan pametni sat Garmin, poput serije quatix 7, također se može povezati s Krakenom kako bi se njime upravljalo izravno sa zapešća. Pojedini modeli imaju i ugrađenu sondu GT56UHD s Ultra High-Definition ClearVü i SideVü skenirajućim sonarom, zajedno s tradicionalnim​ CHIRP sonarom, za jasni prikaz struktura i riba ispod i sa strane plovila. Ovaj moćni trolling motor stoji 4499,99 eura.

Bilo je u Biogradu još puno toga što se isplatilo vidjeti, a često i kupiti. Poput tankih gumenih podloga koje tako čvrsto uhvate tanjur ili čašu da je ni jedan val neće prevrnuti, brojnih simpatičnih plovila na napuhivanje s malim elektromotorima, morskih bicikala i dasaka za fojlanje na strujni pogon svake vrste, malih i većih ronilačkih skutera, autonomnih LED svjetala što se magnetima pričvrste za bimini tendu, sve do plutajućih pontona od inovativnog materijala IzoX termo koji se dobiva korištenjem plastike koja se ne može reciklirati, pa tako i mljevenih stakloplastičnih plovila...

Doista je teško nabrajati, jer kraja ne bi bilo. Stoga je najbolji savjet svima koji vole more i brodove – dođite u Biograd i uvjerite se!

---

image

Motonavis je predstavio cijelu gamu popularnih Suzukija

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS s većim okretnim momentom

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Ploveća platforma od reciklirane plastike i stakloplastike (u staklenim posudama)

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Tvrtka Pabulum nudila je za 35.000 eura napredni Nanni T4.270 snage 265 KS za pleasure brodove iznad 8 metara

Nikola Vilić/Cropix
------
image

Motor Cummins QSBV 6.7 snage 350-480 KS, optimalan za transfer plovila, stoji 35.000 eura plus PDV

Nikola Vilić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević i Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević i Nikola Vilić/Cropix

Biogradski sajam mogao se pohvaliti velikom ponudom brodskih motora i opreme

Nikola Vilić/Cropix

Francuska penta bez propelera Fin 5

Nikola Vilić/Cropix

Josip Janković s novim mini kompresorom Secop BD45 Nano

Nikola Vilić/Cropix

Malena električna penta Kicker teži samo 4,4 kg

Nikola Vilić/Cropix

Motonavis je predstavio cijelu gamu popularnih Suzukija

Nikola Vilić/Cropix

Motori John Deere simbol su trajnosti i pouzdanosti

Nikola Vilić/Cropix

Yamahe V MAX SHO od 115 i 150 KS s većim okretnim momentom

Nikola Vilić/Cropix

Ploveća platforma od reciklirane plastike i stakloplastike (u staklenim posudama)

Nikola Vilić/Cropix

Tvrtka Pabulum nudila je za 35.000 eura napredni Nanni T4.270 snage 265 KS za pleasure brodove iznad 8 metara

Nikola Vilić/Cropix

Motor Cummins QSBV 6.7 snage 350-480 KS, optimalan za transfer plovila, stoji 35.000 eura plus PDV

Nikola Vilić/Cropix

Novi moćni trolling motor Garmin Force Kraken

Božidar Vukičević/Cropix

Električni Avator izgledom i tehnologijom privlači pažnju

Božidar Vukičević/Cropix

Nova Honda 350 s osam cilindara

Božidar Vukičević/Cropix

Hrvoje Palac, Marco Chezzi i Marin Grljušić


 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/pente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme-1337392 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=adfba05465157c65fa234deedf6c6aec77fcd0d8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+%C5%A1to+smo+izdvojili+iz+ovogodi%C5%A1nje+bogate+ponude+brodskih+motora+i+nauti%C4%8Dke+opreme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme-1337392 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fpente-bez-propelera-i-dzepni-kompresor-evo-sto-smo-izdvojili-iz-bogate-ponude-brodskih-motora-i-nauticke-opreme-1337392 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => UZ PREMIJERNO PRIKAZANU NOVU HONDU BF 350, POZORNOST JE PRIVLAČILA I FRANCUSKA ELEKTRIČNA PENTA FIN 5 KOJA, UMJESTO PROPELEROM, PROPULZIJU STVARA OSCILIRANJEM MEMBRANE, TE NOVI KOMPRESOR ZA BRODSKE HLADNJAKE VELIČINE JABUKE, A IZNIMNE SNAGE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => biograd boat show [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

biograd boat showEvo što smo izdvojili iz ovogodišnje bogate ponude brodskih motora i nautičke opreme

Piše MIOMIR ŠTRBAC
9. studenog 2023. - 09:38
Biogradski sajam mogao se pohvaliti velikom ponudom brodskih motora i opremeBožidar Vukičević i Nikola Vilić/Cropix

Budući da iz godine u godinu Biograd Boat Show raste i prostorno i po broju izlagača, bilo bi puno lakše i kraće napisati čega na sajmu nije bilo kad je riječ o brodskim motorima i nautičkoj opremi nego pobrojiti što se sve moglo vidjeti. Jer bilo je doslovno svega što se u spomenutim segmentima može zamisliti. U tom su smislu posjetitelji došli na svoje. Osobito ako su planirali kupnju novog brodskog motora, pente ili nekog skupljeg dijela brodske opreme budući da su gotovo svi izlagači nudili sajamske popuste od 10 do 15 posto, a za neke sezonske artikle i do 50 posto. S obzirom na takav prebogati švedski stol na brojnim štandovima, za ovaj izvještaj izdvojit ćemo samo premijere i zanimljive novitete.

Moćna cura

Kad je o brodskim motorima riječ, najzanimljivija je...

10. svibanj 2024 19:33