StoryEditorOCM

NOVI BROJ U PRODAJIOtvoreno more predstavlja mlazne i strujne premijere koje su obilježile nautički sajam u Zagrebu

Piše OM
7. ožujka 2023. - 12:12

Nautičkim sajmom u Zagrebu započele su intenzivne pripreme za još jednu „rekordnu” sezonu, kako među iznajmljivačima tako i nautičarima koji već planiraju gdje će ovoga ljeta ploviti. Neki su iskoristili sajamske popuste za nabavku razne opreme i elektronike, dio se odlučio za novu pentu, a najsretniji su naručili potpuno novi brod.

image

Stigle su i električne pente velike snage

Ivana Nobilo/Cropix

Ponuda je bila bogata, pa čak ni rokovi isporuke za brodice nisu tako dugi kao proteklih godina. U novome broju Otvorenog mora predstavljamo najzanimljivije novitete, kako u kategoriji plovila, tako i brodske opreme. Posebnu pažnju privlačili su modeli s mlaznim motorima, u formi klasičnog bajbota, hibrida gumenjaka i jet-skija ili kao atraktivne lažne amfibije u formi sportskog automobila.

image

Mlazni gumenjak neobično je plovilo

Ivana Nobilo/Cropix

I ponuda električnih motora je sve bolja, pa su u Zagreb uz niz malih penti stigle i verzije od 90 kilovata za ozbiljno glisiranje, naravno, uz primjerene stotine kilograma skupih baterija. Dok struja polako osvaja rekreativnu plovidbu, trgovačka mornarica spas za okoliš traži u čistim gorivima - metanolu, vodiku i amonijaku o čemu nam govori doc. Luka Vukić s Pomorskog fakulteta u Splitu.

image

Dekarbonizacija pomorskog prometa

Božo Radić/Cropix

Kapetan Alen Gospić pak piše o zamkama interneta na brodu, dragocjenog za održavanje veze s bližnjima na kopnu, ali opasnog kad zaokupi pažnju u plovidbi oceanima.

image

Internet na brodu može biti opasan

Shutterstock

Početak toplijih dana treba iskoristiti i za ribolov, pa donosimo savjete za odabir opreme, upute za lov po valovitom moru i kako doći do ciljanog trofeja sa živom iglicom.

image

Živa iglica je mamac bez premca

Srđan Vrančić/Cropix

Također skrećemo pozornost na lako dostupne lokacije slobodne samo dok ne krene sezona intenzivne plovidbe i kupanja.

Uz ribolovne savjete Šime Duvančića i Borisa Bulića preporučujemo pomorsku kroniku Marijana Žuvića, kolumne Tonke Alujević, Ede Šegvića, Alena Solde, Vanje Valtrovića, Damira Višića i još mnogo toga što Otvoreno more čini najpoželjnijom revijom za sve ljubitelje mora i plovidbe.

16. travanj 2024 07:06