stdClass Object ( [id] => 1201156 [title] => Daska s aviončićem leti dvostruko lakše: naš stručnjak za jedrenje analizira najbrže rastuću klasu na svijetu [alias] => nas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svjetska jedriličarska organizacija odabrala je klasu iQFOil kao novu disciplinu jedrenja na dasci u kojoj će se natjecati žene i muškarci u dvije odvojene kategorije tijekom idućih Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu. Danas je to najbrže rastuća klasa na svijetu, pa uz elitne olimpijske jedriličarke i jedriličare sve više entuzijasta prelazi s klasičnog surfa na onaj leteći.

Jedrenje na dasci već dugi niz godina najpopularniji je oblik jedrenja. Surferica i surfera naprosto ima toliko da je već godinama sasvim uobičajena stvar na mjestima koja su vjetrovita primijetiti frenetično i neobično brzo kretanje velike količine jedara iza kojih se nazire osoba, dok se samu dasku jedva može zamijetiti. Jedan od razloga velike popularnosti jedrenja na dasci upravo je jednostavnost, naravno u usporedbi s klasičnim jedrenjem, kao i dostupnost opreme.

Lakše je i brže opremiti se za izlazak na more s jedrom u ruci i daskom pod nogama nego što je opremanje klasičnih jedrilica. Dodatne pogodnosti su cijena opreme kao i jednostavnost transporta. Možda još važnije od svega navedenog jest neposrednost kontakta s morem i vjetrom.

Dok se u klasičnom jedrenju trimom jedara, kao i postizanjem željenoga kursa, upravlja posredno pomoću škote i jarbola, odnosno kormilom, kod jedrenja na dasci nema nikakvih pomoćnih sredstava za koja su potrebna poprilična tehnička znanja da bi se uspješno surfalo.

Naravno, princip je vrlo sličan, ali jedro se drži u rukama, cijela snast naprosto je pod direktnom kontrolom koja se ostvaruje držeći ruke na bumu, a kormilari se snagom nogu, odnosno održavanjem ravnoteže na dasci.

---

---

Vjetar pod nogama

Za one koji vole osjećati vjetar i more tijekom jedrenja u najvećoj mogućoj mjeri, jedrenje na dasci je prvi i pravi izbor.

Vjerojatno upravo zbog svoje jednostavnosti jedrenje na dasci postalo je prva disciplina na Olimpijskim igrama koja se uzdigla na hidrokrilo u stabilnom letu iznad morske površine.

Doduše treba pričekati nadolazeću nam Olimpijadu u Parizu da bismo mogli zaključiti do koje je mjere atraktivnost jedrenja podignuta na novu razinu zanimljivosti za publiku, ali trenutačni razvoj situacije obećanje je masovne revolucije koju je jedrenje na dasci predvodilo prije gotovo pola stoljeća, kada je i uvršteno kao disciplina na igrama u Los Angelesu 1984.

Nova surferska klasa u svojoj prirodi upravljanja i postizanja najvećih mogućih brzina pomaknula je naglasak s fizičke pripremljenosti na tehničko usavršavanje. Dosadašnji RS:X odlazi u povijest jedrenja kao klasa u kojoj su otkucaji srca sportašica i sportaša bili na razini aerobno najzahtjevnijih sportova, poput trčanja, plivanja ili badmintona.

---

image

Ova jedra ćemo sve češće viđati na moru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Veliki utjecaj na rezultat, osobito po uvjetima slabijeg vjetra kada je bilo potrebno neprestano pumpati (naglo i opetovano povlačenje jedra), uvjetovao je vrhunsku fizičku spremu pomoću koje je bilo moguće pobijediti suparnike.

Regate po uvjetima nešto slabijeg vjetra nerijetko su djelovale kao veslanje jedrom kroz zrak pa je čista sila zaveslaja, odnosno pumpanja, nerijetko bila isto toliko važno porivno sredstvo koliko i samo iskorištavanje vjetra.

Brže s manje vjetra

Hidrokrilo je ključ promjene, brzine koje se postižu s iQFOiL-om, pri brzini vjetra od desetak čvorova, ekvivalentne su onima koje se inače postizalo s klasičnim surfom pri dvostruko jačem vjetru.

Kada promatrate trening današnjih olimpijskih surferica i surfera po srednjem vjetru, lako je primijetiti da se pumpanje uglavnom koristi za kretanje, ili za ubrzavanje nakon pojalabande ili okreta u vjetar, a tijekom jedrenja najvećom brzinom pumpanje je znatno manje od onoga što je do sada bio slučaj s klasičnim surfom.

---

image

Krilo koje čini razliku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Klasična daska za jedrenje poput RS:X-a ispod površine mora ima stražnju peraju, ali i centarbot. Nova klasa ispod površine mora ima znatno kompleksniju konstrukciju od samo jedne ili dvije perajice.

To je nužno jer je težina koja se do sada odupirala čitavom površinom daske dok se glisira svedena na znatno manju površinu hidrokrila.

Daska je sada iznad površine mora koje ne dodiruje. A u zraku se održava pomoću jedne peraje na čijem se završetku nalazi konstrukcija koju možemo najbolje opisati uspoređujući je s malim zrakoplovom.

---

image

Daska nudi izravan kontakt s morem

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Već na laganom vjetru počinje let

Božidar Vukičević/Cropix
---

Taj aviončić ima krila i znatno veću površinu repa od onoga što se obično može primijetiti kod aviona koji svoj uzgon ostvaruju ploveći kroz zrak. Naravno, voda, odnosno more, nekoliko je stotina puta veće gustoće od zraka pa je i površina neophodna za let znatno manja.

Nova surferska klasa odavno se udomaćila u našem akvatoriju. Luka Mratović, surfer iz Splita koji je nastupio na prethodnim trima Olimpijadama u klasi RS:X, sada trenira na novoj klasi i sprema se za svoj četvrti nastup.

---

image

Luka Mratović je tijekom cijele zime orao modru brazdu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Njegova klupska kolegica iz J.K. Labud Palma Čargo toliko se ozbiljno uhvatila treniranja da je ovoga proljeća izbila na prvo mjesto svjetske ljestvice u ženskoj konkurenciji.

---

image

Palma Čargo s bolidom pod rukom

Božidar Vukičević/Cropix
---

Među juniorima Ian Anić predvodnik je mlađe generacije. Na prošlogodišnjem prvenstvu Europe osvojio je prvo mjesto u konkurenciji do 15 godina.

---

image

Ian Anić i Palma Čargo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što teži, to brži

Marin Siriščević glavni je trener u Labudu za iQFOiL klasu, koji svoje bogato iskustvo koje je stekao kao trener Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn sada primjenjuje u novoj surferskoj klasi. Da bi stvar bila još bolja, Marin je u srcu prije svega surfer, i to s velikim iskustvom.

Novi oblik surfanja na hidrokrilu toliko mu se svidio da nerijetko i sam skokne na dasku i demonstrira u praksi svojim pulenima kako se to radi. Zbog svoje impozantne fizičke građe (kod surfanja što je čovjek veći i jači, to brže može jedriti) olako demonstrira ne samo tehniku, nego i najveću moguću brzinu.

---

image

Marin Siriščević, Palma Čargo i Ian Anić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prema njegovim riječima, nova klasa nije samo revolucija letenja iznad površine mora, već je uvjete koji su iskusnim surferima odavno postali dosadni ponovno učinila zanimljivim.

Dobro je poznato da stari surferi izlaze na more s velikim entuzijazmom tijekom uvjeta jakoga vjetra. Sada je taj entuzijazam prisutan i prigodom srednjeg vjetra, koji je do sada na surferskom radaru uglavnom bio označen kao uvjeti za početnike. Sada su brzine i uzbuđenja moguća i po umjerenim ljetnim maestralima, a ne samo po buretinama i maeštralunima.

Klasa je one design, odnosno sva su jedra i hidrokrila ista, proizvedena od strane istoga proizvođača. Ali baš se tu krije nezgodna istina. Letenje na dasci nije isto poput letenja zrakoplovom. Avionska industrija ima iznimno visoke standarde izrade, pa su tolerancije izrazito male, odnosno avioni, njihova krila kao i pogonska sredstva su kod istih modela identična.

To, naravno, ne može biti slučaj u masovnoj proizvodnji iQFOiL-a, jer bi u tom slučaju njegova cijena bila iznimno visoka. Suočeni s većim tolerancijama prigodom izrade opreme, naše vrhunske surferice i surferi moraju testirati mnoštvo opreme da bi pronašli onu kombinaciju koja rezultira najvećim brzinama.

---

image

Svaki detalj treba pažljivo ispitati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Probiranje daske i jarbola

Osim samog aviončića ispod površine mora, gdje je potrebno odabrati najbolja prednja i stražnja karbonska krilca koja će se pričvrstiti na aluminijsku uzdužnicu, ekvivalent avionskoga trupa, potrebno je isprobati dovoljnu količinu jarbola da bi se naišlo baš na onoga pravoga. Bitna je čvrstoća pomoću koje će jedro zadržati željenu formu, a pri tome, kada vjetar pojača, opet ne smije biti suviše čvrst, već mora omogućiti otvaranje ventama kada vjetar jača, i tako ispustiti suvišnu količinu vjetra kroz jedro.

Da bi sve bilo još teže, opremu se ne smije dodatno modificirati, dopušteno je jedriti samo s onim što dolazi u originalnom stanju iz same tvornice. To je glavni razlog zbog kojeg je neophodno testirati što više opreme, koja je u teoriji sva ista, ali u praksi surfera koji žele postizati vrhunske rezultate razlike su enormne kada se natječe pri samom svjetskom vrhu.

Upravljanje daskom koja leti na hidrokrilu, uz klasične surferske tehnike, krasi specifičnost visine od morske površine. Ona se određuje nagibom same daske.

Poput nekakvog monocikla, kako je to dočarao Luka Mratović, ako se nagneš previše naprijed ili natrag – padaš. Pa je osjećaj balansa prema poprečnoj osi iznimno bitan. Naravno, tu je i moment stabilnosti koji daje nagib daske i klasični nagib tijela koji je suprotstavljen sili koju stvara vjetar strujeći kroz jedro.

Za iskusnog surfera svladavanje letenja i nije toliki problem, osjećaj nagiba, inkrmati ili inprovati se na potrebnu mjeru nije toliki problem i netko s mnogo vremena s daskom pod nogama može vrlo brzo uz surfera postati i fojler.

Palma Čargo se tijekom djetinjstva bavila gimnastikom, te je mišljenja da je, uz ljubav prema skateboardu, gimnastika svakako bitno pomogla u stjecanju balansa između tijela daske i jedra.

---

image

Daska je teška samo 11 kilograma

Božidar Vukičević/Cropix
---

Štap, maraton i slalom

Trener Siriščević ističe kako je zanimljiv i format natjecanja koji je ustrojen s novom klasom za nove specifičnosti koje donosi hidrokrilo. Iznad 12 čvorova vjetra jedre se regate s normalnim kursom, ta norma u jedrenju je start u vjetar prema plutači koja se nalazi ravno prema vjetru, te povratak u krmu prema području starta, klasičan štap, kako bi rekli jedriličari. Ciljano vrijeme trajanja jednog uobičajenog plova je između 15 i 20 minuta.

Ali postoji i takozvani maraton, jedna regata, odnosno plov kojem je ciljano vrijeme trajanja čak 90 minuta. Kada se jedri po uvjetima vjetra brzine ispod 12 čvorova, format natjecanja je surferima dobro poznati slalom, gdje se jedri uglavnom stalno s bočnim vjetrom.

---

OSOBNA KARTA

Težina      11,25 kg

Volumen      196 litara

Dužina      2,2 m

Širina      0,95 m

Površina jedra      9 m² (žene 8 m²)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi se okreću iQFOil-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svi se okreću iQFOil-u 2 0 9743 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-26 19:21:52 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir Đakulović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-17 10:35:08 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-06-16 06:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/26\/22151410.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792698.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792692.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792694.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792696.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792700.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21792704.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/22151408.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/22151412.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/22151414.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/22151416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vratolomije nisu rijetke<\/p>","

Luka Mratovi\u0107 je tijekom cijele zime orao modru brazdu<\/p>","

Daska je te\u0161ka samo 11 kilograma<\/p>","

Krilo koje \u010dini razliku<\/p>","

Palma \u010cargo s bolidom pod rukom<\/p>","

Svaki detalj treba pa\u017eljivo ispitati<\/p>","

Daska nudi izravan kontakt s morem<\/p>","

Ve\u0107 na laganom vjetru po\u010dinje let<\/p>","

Marin Siri\u0161\u010devi\u0107, Palma \u010cargo i Ian Ani\u0107<\/p>","

Ian Ani\u0107 i Palma \u010cargo<\/p>","

Ova jedra \u0107emo sve \u010de\u0161\u0107e vi\u0111ati na moru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1291","hd_22151410_1920.jpg":"1920x1080","k_22151410_1280.jpg":"1280x1280","k_22151410_1024.jpg":"1024x1024","k_22151410_640.jpg":"640x640","k_22151410_480.jpg":"480x480","k_22151410_340.jpg":"340x340","k_22151410_220.jpg":"220x220","o_22151410_1280.jpg":"1280x860","o_22151410_1024.jpg":"1024x688","o_22151410_640.jpg":"640x430","o_22151410_480.jpg":"480x322","o_22151410_340.jpg":"340x228","o_22151410_220.jpg":"220x147","h_22151410_1280.jpg":"1280x854","h_22151410_1024.jpg":"1024x683","h_22151410_640.jpg":"640x427","h_22151410_480.jpg":"480x320","h_22151410_340.jpg":"340x227","h_22151410_220.jpg":"220x147","pp_22151410_1280.jpg":"1280x1628","pp_22151410_1024.jpg":"1024x1303","pp_22151410_640.jpg":"640x814","pp_22151410_480.jpg":"480x611","pp_22151410_340.jpg":"340x432","pp_22151410_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_21792698_1920.jpg":"1920x1080","k_21792698_1280.jpg":"1280x1280","k_21792698_1024.jpg":"1024x1024","k_21792698_640.jpg":"640x640","k_21792698_480.jpg":"480x480","k_21792698_340.jpg":"340x340","k_21792698_220.jpg":"220x220","o_21792698_1280.jpg":"1280x829","o_21792698_1024.jpg":"1024x663","o_21792698_640.jpg":"640x414","o_21792698_480.jpg":"480x311","o_21792698_340.jpg":"340x220","o_21792698_220.jpg":"220x142","h_21792698_1280.jpg":"1280x854","h_21792698_1024.jpg":"1024x683","h_21792698_640.jpg":"640x427","h_21792698_480.jpg":"480x320","h_21792698_340.jpg":"340x227","h_21792698_220.jpg":"220x147","pp_21792698_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792698_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792698_640.jpg":"640x814","pp_21792698_480.jpg":"480x611","pp_21792698_340.jpg":"340x432","pp_21792698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_21792692_1920.jpg":"1920x1080","k_21792692_1280.jpg":"1280x1280","k_21792692_1024.jpg":"1024x1024","k_21792692_640.jpg":"640x640","k_21792692_480.jpg":"480x480","k_21792692_340.jpg":"340x340","k_21792692_220.jpg":"220x220","o_21792692_1280.jpg":"1280x776","o_21792692_1024.jpg":"1024x621","o_21792692_640.jpg":"640x388","o_21792692_480.jpg":"480x291","o_21792692_340.jpg":"340x206","o_21792692_220.jpg":"220x133","h_21792692_1280.jpg":"1280x854","h_21792692_1024.jpg":"1024x683","h_21792692_640.jpg":"640x427","h_21792692_480.jpg":"480x320","h_21792692_340.jpg":"340x227","h_21792692_220.jpg":"220x147","pp_21792692_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792692_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792692_640.jpg":"640x814","pp_21792692_480.jpg":"480x611","pp_21792692_340.jpg":"340x432","pp_21792692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1147","hd_21792694_1920.jpg":"1920x1080","k_21792694_1280.jpg":"1280x1280","k_21792694_1024.jpg":"1024x1024","k_21792694_640.jpg":"640x640","k_21792694_480.jpg":"480x480","k_21792694_340.jpg":"340x340","k_21792694_220.jpg":"220x220","o_21792694_1280.jpg":"1280x764","o_21792694_1024.jpg":"1024x611","o_21792694_640.jpg":"640x382","o_21792694_480.jpg":"480x286","o_21792694_340.jpg":"340x203","o_21792694_220.jpg":"220x131","h_21792694_1280.jpg":"1280x854","h_21792694_1024.jpg":"1024x683","h_21792694_640.jpg":"640x427","h_21792694_480.jpg":"480x320","h_21792694_340.jpg":"340x227","h_21792694_220.jpg":"220x147","pp_21792694_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792694_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792694_640.jpg":"640x814","pp_21792694_480.jpg":"480x611","pp_21792694_340.jpg":"340x432","pp_21792694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_21792696_1920.jpg":"1920x1080","k_21792696_1280.jpg":"1280x1280","k_21792696_1024.jpg":"1024x1024","k_21792696_640.jpg":"640x640","k_21792696_480.jpg":"480x480","k_21792696_340.jpg":"340x340","k_21792696_220.jpg":"220x220","o_21792696_1280.jpg":"1280x906","o_21792696_1024.jpg":"1024x724","o_21792696_640.jpg":"640x453","o_21792696_480.jpg":"480x339","o_21792696_340.jpg":"340x240","o_21792696_220.jpg":"220x155","h_21792696_1280.jpg":"1280x854","h_21792696_1024.jpg":"1024x683","h_21792696_640.jpg":"640x427","h_21792696_480.jpg":"480x320","h_21792696_340.jpg":"340x227","h_21792696_220.jpg":"220x147","pp_21792696_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792696_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792696_640.jpg":"640x814","pp_21792696_480.jpg":"480x611","pp_21792696_340.jpg":"340x432","pp_21792696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1228","hd_21792700_1920.jpg":"1920x1080","k_21792700_1280.jpg":"1280x1280","k_21792700_1024.jpg":"1024x1024","k_21792700_640.jpg":"640x640","k_21792700_480.jpg":"480x480","k_21792700_340.jpg":"340x340","k_21792700_220.jpg":"220x220","o_21792700_1280.jpg":"1280x818","o_21792700_1024.jpg":"1024x654","o_21792700_640.jpg":"640x409","o_21792700_480.jpg":"480x307","o_21792700_340.jpg":"340x217","o_21792700_220.jpg":"220x140","h_21792700_1280.jpg":"1280x854","h_21792700_1024.jpg":"1024x683","h_21792700_640.jpg":"640x427","h_21792700_480.jpg":"480x320","h_21792700_340.jpg":"340x227","h_21792700_220.jpg":"220x147","pp_21792700_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792700_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792700_640.jpg":"640x814","pp_21792700_480.jpg":"480x611","pp_21792700_340.jpg":"340x432","pp_21792700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1065","hd_21792704_1920.jpg":"1920x1080","k_21792704_1280.jpg":"1280x1280","k_21792704_1024.jpg":"1024x1024","k_21792704_640.jpg":"640x640","k_21792704_480.jpg":"480x480","k_21792704_340.jpg":"340x340","k_21792704_220.jpg":"220x220","o_21792704_1280.jpg":"1280x710","o_21792704_1024.jpg":"1024x568","o_21792704_640.jpg":"640x355","o_21792704_480.jpg":"480x266","o_21792704_340.jpg":"340x188","o_21792704_220.jpg":"220x122","h_21792704_1280.jpg":"1280x854","h_21792704_1024.jpg":"1024x683","h_21792704_640.jpg":"640x427","h_21792704_480.jpg":"480x320","h_21792704_340.jpg":"340x227","h_21792704_220.jpg":"220x147","pp_21792704_1280.jpg":"1280x1628","pp_21792704_1024.jpg":"1024x1303","pp_21792704_640.jpg":"640x814","pp_21792704_480.jpg":"480x611","pp_21792704_340.jpg":"340x432","pp_21792704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2835","hd_22151408_1920.jpg":"1920x1080","k_22151408_1280.jpg":"1280x1280","k_22151408_1024.jpg":"1024x1024","k_22151408_640.jpg":"640x640","k_22151408_480.jpg":"480x480","k_22151408_340.jpg":"340x340","k_22151408_220.jpg":"220x220","o_22151408_1280.jpg":"1280x1890","o_22151408_1024.jpg":"1024x1512","o_22151408_640.jpg":"640x945","o_22151408_480.jpg":"480x708","o_22151408_340.jpg":"340x502","o_22151408_220.jpg":"220x324","h_22151408_1280.jpg":"1280x854","h_22151408_1024.jpg":"1024x683","h_22151408_640.jpg":"640x427","h_22151408_480.jpg":"480x320","h_22151408_340.jpg":"340x227","h_22151408_220.jpg":"220x147","pp_22151408_1280.jpg":"1280x1628","pp_22151408_1024.jpg":"1024x1303","pp_22151408_640.jpg":"640x814","pp_22151408_480.jpg":"480x611","pp_22151408_340.jpg":"340x432","pp_22151408_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_22151412_1920.jpg":"1920x1080","k_22151412_1280.jpg":"1280x1280","k_22151412_1024.jpg":"1024x1024","k_22151412_640.jpg":"640x640","k_22151412_480.jpg":"480x480","k_22151412_340.jpg":"340x340","k_22151412_220.jpg":"220x220","o_22151412_1280.jpg":"1280x772","o_22151412_1024.jpg":"1024x618","o_22151412_640.jpg":"640x386","o_22151412_480.jpg":"480x289","o_22151412_340.jpg":"340x205","o_22151412_220.jpg":"220x132","h_22151412_1280.jpg":"1280x854","h_22151412_1024.jpg":"1024x683","h_22151412_640.jpg":"640x427","h_22151412_480.jpg":"480x320","h_22151412_340.jpg":"340x227","h_22151412_220.jpg":"220x147","pp_22151412_1280.jpg":"1280x1628","pp_22151412_1024.jpg":"1024x1303","pp_22151412_640.jpg":"640x814","pp_22151412_480.jpg":"480x611","pp_22151412_340.jpg":"340x432","pp_22151412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1039","hd_22151414_1920.jpg":"1920x1080","k_22151414_1280.jpg":"1280x1280","k_22151414_1024.jpg":"1024x1024","k_22151414_640.jpg":"640x640","k_22151414_480.jpg":"480x480","k_22151414_340.jpg":"340x340","k_22151414_220.jpg":"220x220","o_22151414_1280.jpg":"1280x692","o_22151414_1024.jpg":"1024x554","o_22151414_640.jpg":"640x346","o_22151414_480.jpg":"480x259","o_22151414_340.jpg":"340x183","o_22151414_220.jpg":"220x119","h_22151414_1280.jpg":"1280x854","h_22151414_1024.jpg":"1024x683","h_22151414_640.jpg":"640x427","h_22151414_480.jpg":"480x320","h_22151414_340.jpg":"340x227","h_22151414_220.jpg":"220x147","pp_22151414_1280.jpg":"1280x1628","pp_22151414_1024.jpg":"1024x1303","pp_22151414_640.jpg":"640x814","pp_22151414_480.jpg":"480x611","pp_22151414_340.jpg":"340x432","pp_22151414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_22151416_1920.jpg":"1920x1080","k_22151416_1280.jpg":"1280x1280","k_22151416_1024.jpg":"1024x1024","k_22151416_640.jpg":"640x640","k_22151416_480.jpg":"480x480","k_22151416_340.jpg":"340x340","k_22151416_220.jpg":"220x220","o_22151416_1280.jpg":"1280x756","o_22151416_1024.jpg":"1024x604","o_22151416_640.jpg":"640x378","o_22151416_480.jpg":"480x283","o_22151416_340.jpg":"340x200","o_22151416_220.jpg":"220x129","h_22151416_1280.jpg":"1280x854","h_22151416_1024.jpg":"1024x683","h_22151416_640.jpg":"640x427","h_22151416_480.jpg":"480x320","h_22151416_340.jpg":"340x227","h_22151416_220.jpg":"220x147","pp_22151416_1280.jpg":"1280x1628","pp_22151416_1024.jpg":"1024x1303","pp_22151416_640.jpg":"640x814","pp_22151416_480.jpg":"480x611","pp_22151416_340.jpg":"340x432","pp_22151416_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38356666 Threads: 4 Questions: 7095040771 Slow queries: 3299659 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608272528 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/nas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu-1201156 [printLink] => /om/nautika/nas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu-1201156?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 637774 [name] => iQFOiL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-04 14:51:18 [main_article_id] => 0 [alias] => iqfoil [link] => /tag/iqfoil ) [1] => stdClass Object ( [id] => 612574 [name] => jedrenje na dasci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-12 18:18:12 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-na-dasci [link] => /tag/jedrenje-na-dasci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 315220 [name] => Luka Mratović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luka-mratovic [link] => /tag/luka-mratovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 384604 [name] => Palma Čargo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palma-cargo [link] => /tag/palma-cargo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi se okreću iQFOil-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Daska s aviončićem leti dvostruko lakše: naš stručnjak za jedrenje analizira najbrže rastuću klasu na svijetu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151410.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Vratolomije nisu rijetke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151410.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Vratolomije nisu rijetke

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792698.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Luka Mratović je tijekom cijele zime orao modru brazdu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792692.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Daska je teška samo 11 kilograma

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792694.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Krilo koje čini razliku

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792696.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Palma Čargo s bolidom pod rukom

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792700.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Svaki detalj treba pažljivo ispitati

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21792704.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Daska nudi izravan kontakt s morem

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151408.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Već na laganom vjetru počinje let

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151412.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Marin Siriščević, Palma Čargo i Ian Anić

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151414.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ian Anić i Palma Čargo

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/22151416.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Ova jedra ćemo sve češće viđati na moru

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Svjetska jedriličarska organizacija odabrala je klasu iQFOil kao novu disciplinu jedrenja na dasci u kojoj će se natjecati žene i muškarci u dvije odvojene kategorije tijekom idućih Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu. Danas je to najbrže rastuća klasa na svijetu, pa uz elitne olimpijske jedriličarke i jedriličare sve više entuzijasta prelazi s klasičnog surfa na onaj leteći.

Jedrenje na dasci već dugi niz godina najpopularniji je oblik jedrenja. Surferica i surfera naprosto ima toliko da je već godinama sasvim uobičajena stvar na mjestima koja su vjetrovita primijetiti frenetično i neobično brzo kretanje velike količine jedara iza kojih se nazire osoba, dok se samu dasku jedva može zamijetiti. Jedan od razloga velike popularnosti jedrenja na dasci upravo je jednostavnost, naravno u usporedbi s klasičnim jedrenjem, kao i dostupnost opreme.

Lakše je i brže opremiti se za izlazak na more s jedrom u ruci i daskom pod nogama nego što je opremanje klasičnih jedrilica. Dodatne pogodnosti su cijena opreme kao i jednostavnost transporta. Možda još važnije od svega navedenog jest neposrednost kontakta s morem i vjetrom.

Dok se u klasičnom jedrenju trimom jedara, kao i postizanjem željenoga kursa, upravlja posredno pomoću škote i jarbola, odnosno kormilom, kod jedrenja na dasci nema nikakvih pomoćnih sredstava za koja su potrebna poprilična tehnička znanja da bi se uspješno surfalo.

Naravno, princip je vrlo sličan, ali jedro se drži u rukama, cijela snast naprosto je pod direktnom kontrolom koja se ostvaruje držeći ruke na bumu, a kormilari se snagom nogu, odnosno održavanjem ravnoteže na dasci.

---

---

Vjetar pod nogama

Za one koji vole osjećati vjetar i more tijekom jedrenja u najvećoj mogućoj mjeri, jedrenje na dasci je prvi i pravi izbor.

Vjerojatno upravo zbog svoje jednostavnosti jedrenje na dasci postalo je prva disciplina na Olimpijskim igrama koja se uzdigla na hidrokrilo u stabilnom letu iznad morske površine.

Doduše treba pričekati nadolazeću nam Olimpijadu u Parizu da bismo mogli zaključiti do koje je mjere atraktivnost jedrenja podignuta na novu razinu zanimljivosti za publiku, ali trenutačni razvoj situacije obećanje je masovne revolucije koju je jedrenje na dasci predvodilo prije gotovo pola stoljeća, kada je i uvršteno kao disciplina na igrama u Los Angelesu 1984.

Nova surferska klasa u svojoj prirodi upravljanja i postizanja najvećih mogućih brzina pomaknula je naglasak s fizičke pripremljenosti na tehničko usavršavanje. Dosadašnji RS:X odlazi u povijest jedrenja kao klasa u kojoj su otkucaji srca sportašica i sportaša bili na razini aerobno najzahtjevnijih sportova, poput trčanja, plivanja ili badmintona.

---

image

Ova jedra ćemo sve češće viđati na moru

Božidar Vukičević/Cropix
---

Veliki utjecaj na rezultat, osobito po uvjetima slabijeg vjetra kada je bilo potrebno neprestano pumpati (naglo i opetovano povlačenje jedra), uvjetovao je vrhunsku fizičku spremu pomoću koje je bilo moguće pobijediti suparnike.

Regate po uvjetima nešto slabijeg vjetra nerijetko su djelovale kao veslanje jedrom kroz zrak pa je čista sila zaveslaja, odnosno pumpanja, nerijetko bila isto toliko važno porivno sredstvo koliko i samo iskorištavanje vjetra.

Brže s manje vjetra

Hidrokrilo je ključ promjene, brzine koje se postižu s iQFOiL-om, pri brzini vjetra od desetak čvorova, ekvivalentne su onima koje se inače postizalo s klasičnim surfom pri dvostruko jačem vjetru.

Kada promatrate trening današnjih olimpijskih surferica i surfera po srednjem vjetru, lako je primijetiti da se pumpanje uglavnom koristi za kretanje, ili za ubrzavanje nakon pojalabande ili okreta u vjetar, a tijekom jedrenja najvećom brzinom pumpanje je znatno manje od onoga što je do sada bio slučaj s klasičnim surfom.

---

image

Krilo koje čini razliku

Božidar Vukičević/Cropix
---

Klasična daska za jedrenje poput RS:X-a ispod površine mora ima stražnju peraju, ali i centarbot. Nova klasa ispod površine mora ima znatno kompleksniju konstrukciju od samo jedne ili dvije perajice.

To je nužno jer je težina koja se do sada odupirala čitavom površinom daske dok se glisira svedena na znatno manju površinu hidrokrila.

Daska je sada iznad površine mora koje ne dodiruje. A u zraku se održava pomoću jedne peraje na čijem se završetku nalazi konstrukcija koju možemo najbolje opisati uspoređujući je s malim zrakoplovom.

---

image

Daska nudi izravan kontakt s morem

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Već na laganom vjetru počinje let

Božidar Vukičević/Cropix
---

Taj aviončić ima krila i znatno veću površinu repa od onoga što se obično može primijetiti kod aviona koji svoj uzgon ostvaruju ploveći kroz zrak. Naravno, voda, odnosno more, nekoliko je stotina puta veće gustoće od zraka pa je i površina neophodna za let znatno manja.

Nova surferska klasa odavno se udomaćila u našem akvatoriju. Luka Mratović, surfer iz Splita koji je nastupio na prethodnim trima Olimpijadama u klasi RS:X, sada trenira na novoj klasi i sprema se za svoj četvrti nastup.

---

image

Luka Mratović je tijekom cijele zime orao modru brazdu

Božidar Vukičević/Cropix
---

Njegova klupska kolegica iz J.K. Labud Palma Čargo toliko se ozbiljno uhvatila treniranja da je ovoga proljeća izbila na prvo mjesto svjetske ljestvice u ženskoj konkurenciji.

---

image

Palma Čargo s bolidom pod rukom

Božidar Vukičević/Cropix
---

Među juniorima Ian Anić predvodnik je mlađe generacije. Na prošlogodišnjem prvenstvu Europe osvojio je prvo mjesto u konkurenciji do 15 godina.

---

image

Ian Anić i Palma Čargo

Božidar Vukičević/Cropix
---

Što teži, to brži

Marin Siriščević glavni je trener u Labudu za iQFOiL klasu, koji svoje bogato iskustvo koje je stekao kao trener Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn sada primjenjuje u novoj surferskoj klasi. Da bi stvar bila još bolja, Marin je u srcu prije svega surfer, i to s velikim iskustvom.

Novi oblik surfanja na hidrokrilu toliko mu se svidio da nerijetko i sam skokne na dasku i demonstrira u praksi svojim pulenima kako se to radi. Zbog svoje impozantne fizičke građe (kod surfanja što je čovjek veći i jači, to brže može jedriti) olako demonstrira ne samo tehniku, nego i najveću moguću brzinu.

---

image

Marin Siriščević, Palma Čargo i Ian Anić

Božidar Vukičević/Cropix
---

Prema njegovim riječima, nova klasa nije samo revolucija letenja iznad površine mora, već je uvjete koji su iskusnim surferima odavno postali dosadni ponovno učinila zanimljivim.

Dobro je poznato da stari surferi izlaze na more s velikim entuzijazmom tijekom uvjeta jakoga vjetra. Sada je taj entuzijazam prisutan i prigodom srednjeg vjetra, koji je do sada na surferskom radaru uglavnom bio označen kao uvjeti za početnike. Sada su brzine i uzbuđenja moguća i po umjerenim ljetnim maestralima, a ne samo po buretinama i maeštralunima.

Klasa je one design, odnosno sva su jedra i hidrokrila ista, proizvedena od strane istoga proizvođača. Ali baš se tu krije nezgodna istina. Letenje na dasci nije isto poput letenja zrakoplovom. Avionska industrija ima iznimno visoke standarde izrade, pa su tolerancije izrazito male, odnosno avioni, njihova krila kao i pogonska sredstva su kod istih modela identična.

To, naravno, ne može biti slučaj u masovnoj proizvodnji iQFOiL-a, jer bi u tom slučaju njegova cijena bila iznimno visoka. Suočeni s većim tolerancijama prigodom izrade opreme, naše vrhunske surferice i surferi moraju testirati mnoštvo opreme da bi pronašli onu kombinaciju koja rezultira najvećim brzinama.

---

image

Svaki detalj treba pažljivo ispitati

Božidar Vukičević/Cropix
---

Probiranje daske i jarbola

Osim samog aviončića ispod površine mora, gdje je potrebno odabrati najbolja prednja i stražnja karbonska krilca koja će se pričvrstiti na aluminijsku uzdužnicu, ekvivalent avionskoga trupa, potrebno je isprobati dovoljnu količinu jarbola da bi se naišlo baš na onoga pravoga. Bitna je čvrstoća pomoću koje će jedro zadržati željenu formu, a pri tome, kada vjetar pojača, opet ne smije biti suviše čvrst, već mora omogućiti otvaranje ventama kada vjetar jača, i tako ispustiti suvišnu količinu vjetra kroz jedro.

Da bi sve bilo još teže, opremu se ne smije dodatno modificirati, dopušteno je jedriti samo s onim što dolazi u originalnom stanju iz same tvornice. To je glavni razlog zbog kojeg je neophodno testirati što više opreme, koja je u teoriji sva ista, ali u praksi surfera koji žele postizati vrhunske rezultate razlike su enormne kada se natječe pri samom svjetskom vrhu.

Upravljanje daskom koja leti na hidrokrilu, uz klasične surferske tehnike, krasi specifičnost visine od morske površine. Ona se određuje nagibom same daske.

Poput nekakvog monocikla, kako je to dočarao Luka Mratović, ako se nagneš previše naprijed ili natrag – padaš. Pa je osjećaj balansa prema poprečnoj osi iznimno bitan. Naravno, tu je i moment stabilnosti koji daje nagib daske i klasični nagib tijela koji je suprotstavljen sili koju stvara vjetar strujeći kroz jedro.

Za iskusnog surfera svladavanje letenja i nije toliki problem, osjećaj nagiba, inkrmati ili inprovati se na potrebnu mjeru nije toliki problem i netko s mnogo vremena s daskom pod nogama može vrlo brzo uz surfera postati i fojler.

Palma Čargo se tijekom djetinjstva bavila gimnastikom, te je mišljenja da je, uz ljubav prema skateboardu, gimnastika svakako bitno pomogla u stjecanju balansa između tijela daske i jedra.

---

image

Daska je teška samo 11 kilograma

Božidar Vukičević/Cropix
---

Štap, maraton i slalom

Trener Siriščević ističe kako je zanimljiv i format natjecanja koji je ustrojen s novom klasom za nove specifičnosti koje donosi hidrokrilo. Iznad 12 čvorova vjetra jedre se regate s normalnim kursom, ta norma u jedrenju je start u vjetar prema plutači koja se nalazi ravno prema vjetru, te povratak u krmu prema području starta, klasičan štap, kako bi rekli jedriličari. Ciljano vrijeme trajanja jednog uobičajenog plova je između 15 i 20 minuta.

Ali postoji i takozvani maraton, jedna regata, odnosno plov kojem je ciljano vrijeme trajanja čak 90 minuta. Kada se jedri po uvjetima vjetra brzine ispod 12 čvorova, format natjecanja je surferima dobro poznati slalom, gdje se jedri uglavnom stalno s bočnim vjetrom.

---

OSOBNA KARTA

Težina      11,25 kg

Volumen      196 litara

Dužina      2,2 m

Širina      0,95 m

Površina jedra      9 m² (žene 8 m²)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Vratolomije nisu rijetke

Božidar Vukičević/Cropix

Luka Mratović je tijekom cijele zime orao modru brazdu

Božidar Vukičević/Cropix

Daska je teška samo 11 kilograma

Božidar Vukičević/Cropix

Krilo koje čini razliku

Božidar Vukičević/Cropix

Palma Čargo s bolidom pod rukom

Božidar Vukičević/Cropix

Svaki detalj treba pažljivo ispitati

Božidar Vukičević/Cropix

Daska nudi izravan kontakt s morem

Božidar Vukičević/Cropix

Već na laganom vjetru počinje let

Božidar Vukičević/Cropix

Marin Siriščević, Palma Čargo i Ian Anić

Božidar Vukičević/Cropix

Ian Anić i Palma Čargo

Božidar Vukičević/Cropix

Ova jedra ćemo sve češće viđati na moru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/nas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu-1201156 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5c1dac03b822e6115f6088099dc37bcd135817c6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Daska+s+avion%C4%8Di%C4%87em+leti+dvostruko+lak%C5%A1e%3A+na%C5%A1+stru%C4%8Dnjak+za+jedrenje+analizira+najbr%C5%BEe+rastu%C4%87u+klasu+na+svijetu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu-1201156 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fnas-strucnjak-za-jedrenje-analizira-najbrze-rastucu-klasu-na-svijetu-1201156 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svi se okreću iQFOil-u [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

svi se okreću iQFOil-uDaska s aviončićem leti dvostruko lakše: naš stručnjak za jedrenje analizira najbrže rastuću klasu na svijetu

Piše Krešimir Đakulović
16. lipnja 2022. - 08:40

Svjetska jedriličarska organizacija odabrala je klasu iQFOil kao novu disciplinu jedrenja na dasci u kojoj će se natjecati žene i muškarci u dvije odvojene kategorije tijekom idućih Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu. Danas je to najbrže rastuća klasa na svijetu, pa uz elitne olimpijske jedriličarke i jedriličare sve više entuzijasta prelazi s klasičnog surfa na onaj leteći.

Jedrenje na dasci već dugi niz godina najpopularniji je oblik jedrenja. Surferica i surfera naprosto ima toliko da je već godinama sasvim uobičajena stvar na mjestima koja su vjetrovita primijetiti frenetično i neobično brzo kretanje velike količine jedara iza kojih se nazire osoba, dok se samu dasku jedva može zamijetiti. Jedan od razloga velike popularnosti jedrenja na dasci upravo je...

14. svibanj 2024 12:09