StoryEditorOCM

Moonbeam IVNajljepši jedrenjak na svijetu: osvajao je regate, a onda ga je kupio princ od Monaka

Piše L. K.
26. ožujka 2024. - 09:47

Izgrađen 1914. od strane slavnog škotskog brodograditelja Williama Fifea, Moonbeam IV, posljednji u seriji od četiri ovakva klasična jedrenjaka, smatra se jednim od remek-djela povijesti jedriličarstva i jednim od najljepših klasičnih jedrenjaka na svijetu.

S dužinom od 115 stopa (35 metara) i ‘naoriužan‘ s osam jedara brzo je postao poznat na regatama, a njegove pobjede u Kraljevskom kupu u Cowesu 1920. i 1923. pretvorile su ga u legendu. Povjesničari tvrde kako je nastavio  sudjelovati na brojnim regatama sve do početka Drugog svjetskog rata, kada je njegova karijera završila.

Pretvoren je u bermudski kuter, potom je odveden u Sredozemlje, da bi ga 1950. godine kupio princ Rainier od Monaka i preimenovaou Juventus Deo.

image

Moonbeam IV

charterworld.com

Deset goidina kasnije mijenja vlasnika. Naime, kneževska obitelj prodala ga je izvjesnom Hannibalu Scottiju koji mu vraća izvorno ime, te ga stavlja u čarter pdugti niz godina.

Slavni jedrenjak je ponovno pronađen u Grčkoj 1995. godine te je odmah poslan u Burmu na dugi proces restauracije. Sva stolarija na i ispod palube ručno je izrađena, a paluba je zadržala izvorne elemente, kao i interijer raspoređen na sličan način kao i kada je izrađen 1914. Drvena oplata je uklonjena, originalna tikovina je zamijenjena, a postavljeni su novi brončani vijci.

Danas ova jahta za krstarenje-čarter nudi tri kabine koje mogu primiti do 6 gostiju i 6 članova posade. U svibnju 2020. promijenila je vlasnika za 2,800.000 eura.

image
charterworld.com
image
charterworld.com
image
charterworld.com
image

Moonbeam IV

charterworld.com
23. travanj 2024 17:14