stdClass Object ( [id] => 1171317 [title] => Kako spasiti brod od olujnoga vjetra, velikih oseka i plima? [alias] => kako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​Iako je sezona još daleko i plovila su uglavnom na zimovanju, ni jednom vlasniku brodice ili jahte nije svejedno kada čuje da meteorolozi najavljuju dolazak snažnog nevremena, a naročito ne u posljednje vrijeme, od kada ih mediji uglavnom najavljuju kao nepogode kataklizmičkih razmjera.

Takve su najave često pretjerane, ali ne i uvijek. Ponekad vremenski uvjeti stvarno budu ekstremni i tome se ne treba čuditi jer toga je bilo i ranije, a sigurno će se događati i ubuduće.

Po takvom vremenu plovi samo tko mora, onaj koga je nevrijeme zateklo na moru, a svi ostali već su sklonjeni po lukama, lučicama ili marinama na svom stalnom vezu. Nelagoda koja se javlja neposredno pred najavljeno nevrijeme nameće mnoge nedoumice, treba li dodatno osigurati vez, pojačati konope, neke konope i dodatno nategnuti, postaviti dodatne bokobrane ili osigurati još koji konop kolpomorta.

Odgovor na sva ta pitanja uglavnom je jednostavno - ne.

Eventualno je potrebno malo popustiti konope kojima je plovilo privezano za obalu i još jednom provjeriti je li sve na svome mjestu.

Sila mora

Stalni vez je inače potrebno opremiti tako da je plovilo za takve uvjete uvijek spremno, a ako ste u mogućnosti, prije dolaska nevremena samo provjerite je li i dalje sve u redu.

Nikakva dodatna natezanja konopa neće učiniti ništa dobro.

Jedan od osnovnih postulata plovidbe, koji glasi sili mora može se oduprijeti jedino ne odupiranjem, vrijedi i na vezu, plovidbi u mirovanju.

---

image
Silu vala teško je obuzdati
Cropix
---

Ovu činjenicu zgodno ilustrira slučaj koji se dogodio usred jedne marine za trajanja orkanske bure.

Katamaran na vrhu mula krmom je bio privezan za obalu, a pramcem okrenut prema vjetru.

Pod silinom udara vjetra sva su tri opterećena konopa, oba pramčana i lijevi krmeni, popucala i vjetar je plovilo u trenu okrenuo oko glave mula.

Za obalu je ostao privezan samo nešto dužim desnim krmenim konopom.

Bura nije jenjavala cijelu noć, a katamaran privezan tim jednim jedinim konopom ostao je tako sve do jutra, bez ikakvih šteta i posljedica.

Sigurnost veza zimi ne bi se smjela razlikovati od pouzdanosti u njegovu sigurnost tijekom ljeta, jer ni rizik od štetnih posljedica tijekom kratkotrajnih ljetnih nevera nije ništa manji od šteta uzrokovanih zimskim nevremenom.

---

image
Trzanje i natezanje konopa preko zjevače može je uništiti
---

Razlika je utoliko što su zimi nevremena učestalija, snažnija i dugotrajnija, a marine i lučice u tim uvjetima uglavnom su puste.

Rijetki su oni koji po kiši i jakom vjetru prošetaju do svoga plovila i još jednom, onako s obale, kontroliraju je li sve u redu.

Takvi uglavnom bace oko i na okolne brodice, jer pazeći na susjedne čuvaju i svoj brod.

Bočni val i kiša

Problemi na vezu uglavnom nastaju zbog tri osnovna razloga - obilatih oborina, izloženosti plovila vjetru i valovima, te velikim oscilacijama plime i oseke.

U ekstremnijim uvjetima svi oni u pravilu dolaze u paketu.

Kokpit i najniži dio palube na većim su brodicama i jahtama iznad vodene linije i sva prikupljena voda će se isprazniti kroz otvore za samodrenažu.

Međutim, nakupljeno lišće, zemlja i najlon doneseni vjetrom mogu ih začepiti i umjesto da otječe u more, voda se preko ulaznog praga prelije u potpalublje.

---

image
Potopljeni brod u makarskoj luci
Cropix
---

Dakle, već i ova najbanalnija komplikacija pruža dovoljan razlog za povremen obilazak plovila.

Otvorene brodice kojima je razina kokpita ispod vodene linije nemaju otvore za samodrenažu i njih je nakon svake kiše potrebno prazniti.

Automatske kaljužne pumpe mogu biti solidno rješenje, međutim, oslanjati se samo na njihov rad također može biti riskantno.

Zaglavljen ili neispravan plovak, slab ili ispražnjen akumulator, loši električni kontakti ili začepljeno sito na usisu, sve su to razlozi zbog kojih pumpa može biti izvan funkcije.

Obilata i dugotrajna kiša otvorenu brodicu može i potopiti, naročito u kombinaciji s bočnim valom.

Brodica s većom količinom prikupljene vode ne valja se u ritmu vala pa lako zahvati more, napuni se i potone.
Takvim brodicama najbolje je cijeli kokpit prekriti tendom.

Tenda treba biti niska, minimalne površine i skrojene točno prema palubi kako bi što manje bila izložena vjetru, te dobro rastegnuta jer se u suprotnom može pretvoriti u bazen i umjesto da štiti kokpit, skupljat će kišnicu.

Sva mjesta gdje bi se potencijalno mogla kupiti voda moraju biti podignuta, na brodicama bez jarbola odozdo poduprta, a na jedrilicama podigačima jedara podignuta.

---

image
Sili vala ne može se suprostaviti zatezanjem konopa
Cropix
---

Način vezivanja tende također je bitan.

Hvatišta i konopi kojima se vezuju moraju biti čvrsti i pouzdani, jer ako se vjetar podvuče pod tendu, može je samo čupati.

Umjesto vezivanja, neki po rubovima tendi postave relativno gusta hvatišta i na njih objese manje utege.

Utezi mogu biti džepovi koji se pune pijeskom, ali i boce pet ambalaže napunjene vodom pokazale su se vrlo dobrim rješenjem.

Kada se reful podvuče pod ovakvu tendu jednostavno je s druge strane podigne, ispuše se van, a tenda opterećena utezima opet se zategne.

U posljednje se vrijeme palube sve češće štite i termoskupljajućom folijom.

Za one koji preko zime neće posjećivati plovilo to može biti dosta praktično.

Folija je dovoljno čvrsta i otporna na trganje, a sve površine dobro su zategnute.

Jedini problem možda može stvarati kondenzacija, a da se to izbjegne potrebno je predvidjeti kvalitetne otvore za provjetravanje.

Opterećeni bokobrani

Kako je broj vezova kod nas deficitaran, marine i lučice uglavnom su pune, a brodice gusto vezane, pa su broj, kvaliteta i način vezivanja bokobrana također bitni.

Događa se da poddimenzioniran i slabo postavljen bokobran renomiranog proizvođača jednostavno pukne, ne od pritiska, nego od čupanja.

Konopom je vezan za stupić ili ogradu i čvrsto stisnut između trupova susjednih plovila.

Tako ukliješten se kod snažnog naginjanja ili valjanja rasteže i ponekad pukne.

Novi tipovi bokobrana, izrađeni od zaštićene tvrde gume i pravokutnog oblika, u ovakvim situacijama pokazali su se odličnim rješenjem.

Kolpomorto na stalnom vezu često je predimenzioniran, i to je dobro.

---

image
Konop bez lanca vezan za kolpomorto manje amortizira udare valova
---

Bitno je da se nikakvim povlačenjem plovila ne može pomicati.

Obično na svom anelu ima privezano i nekoliko metara teškog lanca, što je također dobro jer donekle amortizira trzaje kod pomicanja plovila prema obali, a na ovaj je način i konop udaljen od betonskog bloka i ne troši se o njegove rubove.

Dobro je i da su privezni konopi od uvijenog konopa, koji se pri natezanju malo razvlači i tako također donekle amortizira trzaj, te da im nosivost nije pri graničnim vrijednostima, nego da su nešto većeg promjera nego što je to realno potrebno.

Poželjno je ronjenjem cijeli sistem sidrenja provjeriti, ako ne češće, onda barem jednom godišnje, najbolje na kraju sezone.

Zimski vez uglavnom se organizira tamo gdje plovilo nije direktno izloženo valu, ali rijetka su mjesta gdje nema indirektnog vala, reabatajice i šćige.

Bez obzira koliko su konop i sidreni blok sigurni, osnovni uvjet za siguran vez je izbjeći da se energija vala prenese na plovilo.

U lukama i lučicama gdje ima dovoljno prostora, lokalni ribari i vlasnici brodova, ako im vez uz rivu nije potpuno siguran, pripremili su sebi rezervno sidrište na koje premjeste brodove za nepovoljna vremena ili nagovještaja veće plime.

---

image
Neki brodovi prežive neveru, a neki ne
Cropix
---

Obrana od direktnog ili indirektnog udara vala nikako ne može biti sila, a još manje jako zategnuti konopi.

Vez nije parkirno mjesto, a privezni konopi ručna kočnica koju što više zategneš, ona čvršće drži.

Toga kod broda nema.

Konopi se uvijek popuste tako da se brod može slobodno valjati, primicati i odmicati od obale u pravilnom ritmu, zatežu samo u krajnjoj točci, kada je i opterećenje na konopu najmanje.

Nekada je dovoljno brodicu samo koji metar odmaknuti od obale i ona se potpuno umiri.
Susjedne jedrilice trebaju biti vezane tako da im se prilikom valjanja jarboli ne dotiču, a roll jedra treba obavezno skidati.

Bez obzira na to što im je po rubovima našivena dodatna zaštitna traka, uvijek postoji mogućnost da se nekontrolirano odmotaju, a to se u pravilu događa za olujna vremena, kada je brodu teško i pristupiti.

---

image
Važna je priprema, tijekom same nevere malo se što može učiniti
---

Dugotrajnijom nekontroliranom trešnjom razmotano jedro će se sigurno potpuno iskidati, međutim, šteta koju može nanijeti jedrilici i svim okolnim brodovima može biti daleko veća.

Brodicama na zaštićenom vezu za nevremena prijeti mogućnost potencijalno visoke plime.

Podizanjem razine mora sidreni konopi se zatežu, a što su kraći, odnosno, što im je omjer dubine u odnosu na udaljenosti kolpomorta manji, to je problem izraženiji.

Istina, par metara lanca ili dodatnog opterećenja na sidrenom konopu ovdje pomažu, ali samo donekle, jer su i dužina i težina lanca ograničene.

Opasna plima

Što je kolpomorto udaljeniji, zatezanje sidrenog konopa je manje.

Primjera radi, kolpomorto postavljen na dubinu od tri metra i tri metra udaljen od broda, zahtijeva 4,25 metara sidrenog konopa.

Porastom razine mora od jednog metra, a nedavno smo i tome svjedočili, potrebno je popustiti još 75 centimetara konopa, dakle, više od jedne šestine već korištene dužine.

Nikakvo rastezanje konopa niti ikakav lanac ne mogu nadomjestiti ovu razliku, a sile koje ovako opterećuju brod izuzetno su velike.

Na istoj dubini kolpomortu udaljenom petnaest metara od broda, dužina sidrenog konopa je 15,30 metara, a dolaskom plime od jednog metra potrebno ga je popustiti samo dvadesetak centimetara, odnosno, manje od 1,5 posto njegove dužine.

Teški lanac na kraju sidrenog konopa lako će anulirati ovu razliku, ali već i sam koeficijent rastezljivosti svakoga konopa koji se koristi za sidrenje, dovoljan je da nadomjesti ovu razliku.

---

image
I amortizer na pramčanom vezu može puknuti ako se preoptereti
---

Dodatni konopi kao dodatno osiguranje svakako su dobrodošli, ali i to treba izvesti tako da ih se po potrebi lako oslobodi.

Brodovi koji su bokom privezani za obalu izloženi su vrlo velikom riziku i neophodno ih je presidriti ili kombinacijom sidra i špringa udaljiti od obale.

Konopi kojima su plovila vezana za obalu moraju biti sigurni i nikako se ne smiju naslanjati na površinu koja ih može trošiti.

Kada se neka strana veza pojačava dodatnim konopom potrebno ga je postaviti tako da rade zajedno i podjednako nose opterećenje.

U suprotnom, pukne li jedan konop, iz istih razloga će puknuti i drugi, a otkinuti privezni konop jednoga broda može uzrokovati niz problema svim okolnim brodovima.

Zjevače priveznih konopa štite i konop i palubu od habanja, ali opterećenja veza nikako ne smiju biti na njima.

---

image
Oštećeni konop puknut će u neveri i napraviti veliku štetu
---

One služe samo da zadrže konop u uskom pojasu i da štite razmu.

Ugrađuju se tako da su otprilike na smjeru konopa rastegnutog između bitve na plovilu i anela na obali.

U suprotnom, kada se konop preko njih lomi, pod jačim opterećenjem pucaju.

Dosta vlasnika brodova svoj vez urede tako da na krajevima priveznih konopa upletu oko, fiksnu petlju, pa kod pristajanja konope samo nametnu na bitvu ili kaštanjolu.

Upravo su ovakve situacije jedan od razloga zbog kojeg to nije dobro, jer kod podignute razine mora nema više slobodnog konopa kako bi se mogli popustiti, a toliko se nategnu da ih je često nemoguće osloboditi bez upotrebe noža.

Osim toga, konop na kaštanjolu treba vezati pravilno, prvo namatanjem jednog voja oko baze, a tek zatim naizmjeničnim križanjem konopa preko krila kaštanjole.

Lanci na priveznim konopima, provučeni kroz anel na obali su besmisleni, premda mnogi smatraju da im ublažavaju trzaj kod bočnog vjetra ili vala.

To je samo donekle točno ako su dosta teški, ali tada je svako privlačenje broda kompliciranije.

Za amortiziranje naglih trzaja koriste se laštici, gume ili opruge, međutim, nikako ih ne treba tumačiti i kao rješenje kod visokih plima.

---

image
Kad nevera prođe
 
Cropix
---

Korištenje opruga za ovu svrhu može čak biti i opasno jer znaju puknuti, a tada konop na kojem je postavljen više nije privezan za obalu.

Važni obilasci

Gusto vezani brodovi za privez na obalu koriste najbliže anele, pa su im konopi dosta kratki, što znatno smanjuje prostor u kojem se mogu pomicati, a već manjim porastom plime odmah se nategnu.

Nekoliko desetaka centimetara viška konopa možete dobiti i vezivanjem za udaljenije anele, kolone ili bitve na obali, naravno, koliko vam to dozvoljava situacija s okolnim brodovima.

Konopi su ovako duži i dozvoljavaju veća odstupanja.

Ipak, bez obzira na svu predostrožnost, nepredvidiva se situacija uvijek može dogoditi, pa je redovan obilazak broda svakako potreban.

Ako živite u mjestu dosta udaljenom od svog zimskog veza, svakako angažirajte nekoga kome će redovan obilazak biti obaveza.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => opasno more 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-11-19 09:12:52 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-07 08:27:17 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-02-28 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 91 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12153976.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202766.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12202770.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12158368.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12159310.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12152100.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12152108.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12212868.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12212872.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12212876.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/586057.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/10731792.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/4958813.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/1311237.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12220544.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12220552.jpg","\/images\/slike\/2019\/11\/19\/12220556.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["HANZA MEDIA","","","Cropix","Cropix","Cwropix","Cropix","Cropix","Cropix","Cropix","","","","","Cropix","Cropix","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Nedavni valovi orkanskoga juga potopili su mnoge brodice","Kombinacija sidra i springa dobra je opcija","Trzanje i natezanje konopa preko zjeva\u010de mo\u017ee je uni\u0161titi","Sili vala ne mo\u017ee se suprostaviti zatezanjem konopa","Neki brodovi pre\u017eive neveru, a neki ne","Potopljeni brod u makarskoj luci","Potopljeni brod u makarskoj luci","Silu vala te\u0161ko je obuzdati","Kad sile prirode udare svom snagom, \u010dovjek je nemo\u0107an","Kad nevera pro\u0111e
\n\u00a0","Konop bez lanca vezan za kolpomorto manje amortizira udare valova","O\u0161te\u0107eni konop puknut \u0107e u neveri i napraviti veliku \u0161tetu","I amortizer na pram\u010danom vezu mo\u017ee puknuti ako se preoptereti","Va\u017ena je priprema, tijekom same nevere malo se \u0161to mo\u017ee u\u010diniti","Jedrilica otrgnuta sa sidra te\u0161ko je stradala","U ovakvim situacijama nastaje golema \u0161teta","Orkanski udari bure uzeli su svoj danak"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:83","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12153976_1920.jpg":"1920x1080","k_12153976_1280.jpg":"1280x1280","k_12153976_1024.jpg":"1024x1024","k_12153976_640.jpg":"640x640","k_12153976_480.jpg":"480x480","k_12153976_340.jpg":"340x340","k_12153976_220.jpg":"220x220","o_12153976_1280.jpg":"1280x853","o_12153976_1024.jpg":"1024x682","o_12153976_640.jpg":"640x426","o_12153976_480.jpg":"480x320","o_12153976_340.jpg":"340x226","o_12153976_220.jpg":"220x146","h_12153976_1280.jpg":"1280x854","h_12153976_1024.jpg":"1024x683","h_12153976_640.jpg":"640x427","h_12153976_480.jpg":"480x320","h_12153976_340.jpg":"340x227","h_12153976_220.jpg":"220x147","pp_12153976_1280.jpg":"1006x1280","pp_12153976_1024.jpg":"805x1024","pp_12153976_640.jpg":"503x640","pp_12153976_480.jpg":"377x480","pp_12153976_340.jpg":"267x340","pp_12153976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"876x1078","hd_12202766_1920.jpg":"1920x1080","k_12202766_1280.jpg":"1280x1280","k_12202766_1024.jpg":"1024x1024","k_12202766_640.jpg":"640x640","k_12202766_480.jpg":"480x480","k_12202766_340.jpg":"340x340","k_12202766_220.jpg":"220x220","o_12202766_1280.jpg":"1280x1575","o_12202766_1024.jpg":"1024x1260","o_12202766_640.jpg":"640x787","o_12202766_480.jpg":"480x590","o_12202766_340.jpg":"340x418","o_12202766_220.jpg":"220x270","h_12202766_1280.jpg":"1280x854","h_12202766_1024.jpg":"1024x683","h_12202766_640.jpg":"640x427","h_12202766_480.jpg":"480x320","h_12202766_340.jpg":"340x227","h_12202766_220.jpg":"220x147","pp_12202766_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202766_1024.jpg":"805x1024","pp_12202766_640.jpg":"503x640","pp_12202766_480.jpg":"377x480","pp_12202766_340.jpg":"267x340","pp_12202766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1359x1019","hd_12202770_1920.jpg":"1920x1080","k_12202770_1280.jpg":"1280x1280","k_12202770_1024.jpg":"1024x1024","k_12202770_640.jpg":"640x640","k_12202770_480.jpg":"480x480","k_12202770_340.jpg":"340x340","k_12202770_220.jpg":"220x220","o_12202770_1280.jpg":"1280x959","o_12202770_1024.jpg":"1024x767","o_12202770_640.jpg":"640x479","o_12202770_480.jpg":"480x359","o_12202770_340.jpg":"340x254","o_12202770_220.jpg":"220x164","h_12202770_1280.jpg":"1280x854","h_12202770_1024.jpg":"1024x683","h_12202770_640.jpg":"640x427","h_12202770_480.jpg":"480x320","h_12202770_340.jpg":"340x227","h_12202770_220.jpg":"220x147","pp_12202770_1280.jpg":"1006x1280","pp_12202770_1024.jpg":"805x1024","pp_12202770_640.jpg":"503x640","pp_12202770_480.jpg":"377x480","pp_12202770_340.jpg":"267x340","pp_12202770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1024","hd_12158368_1920.jpg":"1920x1080","k_12158368_1280.jpg":"1280x1280","k_12158368_1024.jpg":"1024x1024","k_12158368_640.jpg":"640x640","k_12158368_480.jpg":"480x480","k_12158368_340.jpg":"340x340","k_12158368_220.jpg":"220x220","o_12158368_1280.jpg":"1280x682","o_12158368_1024.jpg":"1024x546","o_12158368_640.jpg":"640x341","o_12158368_480.jpg":"480x256","o_12158368_340.jpg":"340x181","o_12158368_220.jpg":"220x117","h_12158368_1280.jpg":"1280x854","h_12158368_1024.jpg":"1024x683","h_12158368_640.jpg":"640x427","h_12158368_480.jpg":"480x320","h_12158368_340.jpg":"340x227","h_12158368_220.jpg":"220x147","pp_12158368_1280.jpg":"1006x1280","pp_12158368_1024.jpg":"805x1024","pp_12158368_640.jpg":"503x640","pp_12158368_480.jpg":"377x480","pp_12158368_340.jpg":"267x340","pp_12158368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12159310_1920.jpg":"1920x1080","k_12159310_1280.jpg":"1280x1280","k_12159310_1024.jpg":"1024x1024","k_12159310_640.jpg":"640x640","k_12159310_480.jpg":"480x480","k_12159310_340.jpg":"340x340","k_12159310_220.jpg":"220x220","o_12159310_1280.jpg":"1280x853","o_12159310_1024.jpg":"1024x682","o_12159310_640.jpg":"640x426","o_12159310_480.jpg":"480x320","o_12159310_340.jpg":"340x226","o_12159310_220.jpg":"220x146","h_12159310_1280.jpg":"1280x854","h_12159310_1024.jpg":"1024x683","h_12159310_640.jpg":"640x427","h_12159310_480.jpg":"480x320","h_12159310_340.jpg":"340x227","h_12159310_220.jpg":"220x147","pp_12159310_1280.jpg":"1006x1280","pp_12159310_1024.jpg":"805x1024","pp_12159310_640.jpg":"503x640","pp_12159310_480.jpg":"377x480","pp_12159310_340.jpg":"267x340","pp_12159310_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12152100_1920.jpg":"1920x1080","k_12152100_1280.jpg":"1280x1280","k_12152100_1024.jpg":"1024x1024","k_12152100_640.jpg":"640x640","k_12152100_480.jpg":"480x480","k_12152100_340.jpg":"340x340","k_12152100_220.jpg":"220x220","o_12152100_1280.jpg":"1280x853","o_12152100_1024.jpg":"1024x682","o_12152100_640.jpg":"640x426","o_12152100_480.jpg":"480x320","o_12152100_340.jpg":"340x226","o_12152100_220.jpg":"220x146","h_12152100_1280.jpg":"1280x854","h_12152100_1024.jpg":"1024x683","h_12152100_640.jpg":"640x427","h_12152100_480.jpg":"480x320","h_12152100_340.jpg":"340x227","h_12152100_220.jpg":"220x147","pp_12152100_1280.jpg":"1006x1280","pp_12152100_1024.jpg":"805x1024","pp_12152100_640.jpg":"503x640","pp_12152100_480.jpg":"377x480","pp_12152100_340.jpg":"267x340","pp_12152100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12152108_1920.jpg":"1920x1080","k_12152108_1280.jpg":"1280x1280","k_12152108_1024.jpg":"1024x1024","k_12152108_640.jpg":"640x640","k_12152108_480.jpg":"480x480","k_12152108_340.jpg":"340x340","k_12152108_220.jpg":"220x220","o_12152108_1280.jpg":"1280x853","o_12152108_1024.jpg":"1024x682","o_12152108_640.jpg":"640x426","o_12152108_480.jpg":"480x320","o_12152108_340.jpg":"340x226","o_12152108_220.jpg":"220x146","h_12152108_1280.jpg":"1280x854","h_12152108_1024.jpg":"1024x683","h_12152108_640.jpg":"640x427","h_12152108_480.jpg":"480x320","h_12152108_340.jpg":"340x227","h_12152108_220.jpg":"220x147","pp_12152108_1280.jpg":"1006x1280","pp_12152108_1024.jpg":"805x1024","pp_12152108_640.jpg":"503x640","pp_12152108_480.jpg":"377x480","pp_12152108_340.jpg":"267x340","pp_12152108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12212868_1920.jpg":"1920x1080","k_12212868_1280.jpg":"1280x1280","k_12212868_1024.jpg":"1024x1024","k_12212868_640.jpg":"640x640","k_12212868_480.jpg":"480x480","k_12212868_340.jpg":"340x340","k_12212868_220.jpg":"220x220","o_12212868_1280.jpg":"1280x853","o_12212868_1024.jpg":"1024x682","o_12212868_640.jpg":"640x426","o_12212868_480.jpg":"480x320","o_12212868_340.jpg":"340x226","o_12212868_220.jpg":"220x146","h_12212868_1280.jpg":"1280x854","h_12212868_1024.jpg":"1024x683","h_12212868_640.jpg":"640x427","h_12212868_480.jpg":"480x320","h_12212868_340.jpg":"340x227","h_12212868_220.jpg":"220x147","pp_12212868_1280.jpg":"1006x1280","pp_12212868_1024.jpg":"805x1024","pp_12212868_640.jpg":"503x640","pp_12212868_480.jpg":"377x480","pp_12212868_340.jpg":"267x340","pp_12212868_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12212872_1920.jpg":"1920x1080","k_12212872_1280.jpg":"1280x1280","k_12212872_1024.jpg":"1024x1024","k_12212872_640.jpg":"640x640","k_12212872_480.jpg":"480x480","k_12212872_340.jpg":"340x340","k_12212872_220.jpg":"220x220","o_12212872_1280.jpg":"1280x853","o_12212872_1024.jpg":"1024x682","o_12212872_640.jpg":"640x426","o_12212872_480.jpg":"480x320","o_12212872_340.jpg":"340x226","o_12212872_220.jpg":"220x146","h_12212872_1280.jpg":"1280x854","h_12212872_1024.jpg":"1024x683","h_12212872_640.jpg":"640x427","h_12212872_480.jpg":"480x320","h_12212872_340.jpg":"340x227","h_12212872_220.jpg":"220x147","pp_12212872_1280.jpg":"1006x1280","pp_12212872_1024.jpg":"805x1024","pp_12212872_640.jpg":"503x640","pp_12212872_480.jpg":"377x480","pp_12212872_340.jpg":"267x340","pp_12212872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12212876_1920.jpg":"1920x1080","k_12212876_1280.jpg":"1280x1280","k_12212876_1024.jpg":"1024x1024","k_12212876_640.jpg":"640x640","k_12212876_480.jpg":"480x480","k_12212876_340.jpg":"340x340","k_12212876_220.jpg":"220x220","o_12212876_1280.jpg":"1280x853","o_12212876_1024.jpg":"1024x682","o_12212876_640.jpg":"640x426","o_12212876_480.jpg":"480x320","o_12212876_340.jpg":"340x226","o_12212876_220.jpg":"220x146","h_12212876_1280.jpg":"1280x854","h_12212876_1024.jpg":"1024x683","h_12212876_640.jpg":"640x427","h_12212876_480.jpg":"480x320","h_12212876_340.jpg":"340x227","h_12212876_220.jpg":"220x147","pp_12212876_1280.jpg":"1006x1280","pp_12212876_1024.jpg":"805x1024","pp_12212876_640.jpg":"503x640","pp_12212876_480.jpg":"377x480","pp_12212876_340.jpg":"267x340","pp_12212876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_586057_1920.jpg":"1920x1080","k_586057_1280.jpg":"1280x1280","k_586057_1024.jpg":"1024x1024","k_586057_640.jpg":"640x640","k_586057_480.jpg":"480x480","k_586057_340.jpg":"340x340","k_586057_220.jpg":"220x220","o_586057_1280.jpg":"1280x960","o_586057_1024.jpg":"1024x768","o_586057_640.jpg":"640x480","o_586057_480.jpg":"480x360","o_586057_340.jpg":"340x255","o_586057_220.jpg":"220x165","h_586057_1280.jpg":"1280x854","h_586057_1024.jpg":"1024x683","h_586057_640.jpg":"640x427","h_586057_480.jpg":"480x320","h_586057_340.jpg":"340x227","h_586057_220.jpg":"220x147","pp_586057_1280.jpg":"1006x1280","pp_586057_1024.jpg":"805x1024","pp_586057_640.jpg":"503x640","pp_586057_480.jpg":"377x480","pp_586057_340.jpg":"267x340","pp_586057_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1165","hd_10731792_1920.jpg":"1920x1080","k_10731792_1280.jpg":"1280x1280","k_10731792_1024.jpg":"1024x1024","k_10731792_640.jpg":"640x640","k_10731792_480.jpg":"480x480","k_10731792_340.jpg":"340x340","k_10731792_220.jpg":"220x220","o_10731792_1280.jpg":"1280x776","o_10731792_1024.jpg":"1024x621","o_10731792_640.jpg":"640x388","o_10731792_480.jpg":"480x291","o_10731792_340.jpg":"340x206","o_10731792_220.jpg":"220x133","h_10731792_1280.jpg":"1280x854","h_10731792_1024.jpg":"1024x683","h_10731792_640.jpg":"640x427","h_10731792_480.jpg":"480x320","h_10731792_340.jpg":"340x227","h_10731792_220.jpg":"220x147","pp_10731792_1280.jpg":"1006x1280","pp_10731792_1024.jpg":"805x1024","pp_10731792_640.jpg":"503x640","pp_10731792_480.jpg":"377x480","pp_10731792_340.jpg":"267x340","pp_10731792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_4958813_1920.jpg":"1920x1080","k_4958813_1280.jpg":"1280x1280","k_4958813_1024.jpg":"1024x1024","k_4958813_640.jpg":"640x640","k_4958813_480.jpg":"480x480","k_4958813_340.jpg":"340x340","k_4958813_220.jpg":"220x220","o_4958813_1280.jpg":"1280x960","o_4958813_1024.jpg":"1024x768","o_4958813_640.jpg":"640x480","o_4958813_480.jpg":"480x360","o_4958813_340.jpg":"340x255","o_4958813_220.jpg":"220x165","h_4958813_1280.jpg":"1280x854","h_4958813_1024.jpg":"1024x683","h_4958813_640.jpg":"640x427","h_4958813_480.jpg":"480x320","h_4958813_340.jpg":"340x227","h_4958813_220.jpg":"220x147","pp_4958813_1280.jpg":"1006x1280","pp_4958813_1024.jpg":"805x1024","pp_4958813_640.jpg":"503x640","pp_4958813_480.jpg":"377x480","pp_4958813_340.jpg":"267x340","pp_4958813_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_1311237_1920.jpg":"1920x1080","k_1311237_1280.jpg":"1280x1280","k_1311237_1024.jpg":"1024x1024","k_1311237_640.jpg":"640x640","k_1311237_480.jpg":"480x480","k_1311237_340.jpg":"340x340","k_1311237_220.jpg":"220x220","o_1311237_1280.jpg":"1280x866","o_1311237_1024.jpg":"1024x693","o_1311237_640.jpg":"640x433","o_1311237_480.jpg":"480x325","o_1311237_340.jpg":"340x230","o_1311237_220.jpg":"220x148","h_1311237_1280.jpg":"1280x854","h_1311237_1024.jpg":"1024x683","h_1311237_640.jpg":"640x427","h_1311237_480.jpg":"480x320","h_1311237_340.jpg":"340x227","h_1311237_220.jpg":"220x147","pp_1311237_1280.jpg":"1006x1280","pp_1311237_1024.jpg":"805x1024","pp_1311237_640.jpg":"503x640","pp_1311237_480.jpg":"377x480","pp_1311237_340.jpg":"267x340","pp_1311237_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1005","hd_12220544_1920.jpg":"1920x1080","k_12220544_1280.jpg":"1280x1280","k_12220544_1024.jpg":"1024x1024","k_12220544_640.jpg":"640x640","k_12220544_480.jpg":"480x480","k_12220544_340.jpg":"340x340","k_12220544_220.jpg":"220x220","o_12220544_1280.jpg":"1280x670","o_12220544_1024.jpg":"1024x536","o_12220544_640.jpg":"640x335","o_12220544_480.jpg":"480x251","o_12220544_340.jpg":"340x177","o_12220544_220.jpg":"220x115","h_12220544_1280.jpg":"1280x854","h_12220544_1024.jpg":"1024x683","h_12220544_640.jpg":"640x427","h_12220544_480.jpg":"480x320","h_12220544_340.jpg":"340x227","h_12220544_220.jpg":"220x147","pp_12220544_1280.jpg":"1006x1280","pp_12220544_1024.jpg":"805x1024","pp_12220544_640.jpg":"503x640","pp_12220544_480.jpg":"377x480","pp_12220544_340.jpg":"267x340","pp_12220544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1024","hd_12220552_1920.jpg":"1920x1080","k_12220552_1280.jpg":"1280x1280","k_12220552_1024.jpg":"1024x1024","k_12220552_640.jpg":"640x640","k_12220552_480.jpg":"480x480","k_12220552_340.jpg":"340x340","k_12220552_220.jpg":"220x220","o_12220552_1280.jpg":"1280x682","o_12220552_1024.jpg":"1024x546","o_12220552_640.jpg":"640x341","o_12220552_480.jpg":"480x256","o_12220552_340.jpg":"340x181","o_12220552_220.jpg":"220x117","h_12220552_1280.jpg":"1280x854","h_12220552_1024.jpg":"1024x683","h_12220552_640.jpg":"640x427","h_12220552_480.jpg":"480x320","h_12220552_340.jpg":"340x227","h_12220552_220.jpg":"220x147","pp_12220552_1280.jpg":"1006x1280","pp_12220552_1024.jpg":"805x1024","pp_12220552_640.jpg":"503x640","pp_12220552_480.jpg":"377x480","pp_12220552_340.jpg":"267x340","pp_12220552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_12220556_1920.jpg":"1920x1080","k_12220556_1280.jpg":"1280x1280","k_12220556_1024.jpg":"1024x1024","k_12220556_640.jpg":"640x640","k_12220556_480.jpg":"480x480","k_12220556_340.jpg":"340x340","k_12220556_220.jpg":"220x220","o_12220556_1280.jpg":"1280x853","o_12220556_1024.jpg":"1024x682","o_12220556_640.jpg":"640x426","o_12220556_480.jpg":"480x320","o_12220556_340.jpg":"340x226","o_12220556_220.jpg":"220x146","h_12220556_1280.jpg":"1280x854","h_12220556_1024.jpg":"1024x683","h_12220556_640.jpg":"640x427","h_12220556_480.jpg":"480x320","h_12220556_340.jpg":"340x227","h_12220556_220.jpg":"220x147","pp_12220556_1280.jpg":"1006x1280","pp_12220556_1024.jpg":"805x1024","pp_12220556_640.jpg":"503x640","pp_12220556_480.jpg":"377x480","pp_12220556_340.jpg":"267x340","pp_12220556_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38079505 Threads: 6 Questions: 7078779275 Slow queries: 3296322 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607866138 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime-1171317 [printLink] => /om/nautika/kako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime-1171317?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668824 [name] => zimski vez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-28 00:15:15 [main_article_id] => 0 [alias] => zimski-vez [link] => /tag/zimski-vez ) [1] => stdClass Object ( [id] => 417916 [name] => olujni vjetar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => olujni-vjetar [link] => /tag/olujni-vjetar ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352641 [name] => Otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-more [link] => /tag/otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 644133 [name] => plima i oseka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-18 20:14:07 [main_article_id] => 0 [alias] => plima-i-oseka [link] => /tag/plima-i-oseka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako spasiti brod od olujnoga vjetra, velikih oseka i plima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12153976.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Nedavni valovi orkanskoga juga potopili su mnoge brodice [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12153976.jpg [title] => HANZA MEDIANedavni valovi orkanskoga juga potopili su mnoge brodice ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202766.jpg [title] => Kombinacija sidra i springa dobra je opcija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12202770.jpg [title] => Trzanje i natezanje konopa preko zjevače može je uništiti ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12158368.jpg [title] => CropixSili vala ne može se suprostaviti zatezanjem konopa ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12159310.jpg [title] => CropixNeki brodovi prežive neveru, a neki ne ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12152100.jpg [title] => CwropixPotopljeni brod u makarskoj luci ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12152108.jpg [title] => CropixPotopljeni brod u makarskoj luci ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12212868.jpg [title] => CropixSilu vala teško je obuzdati ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12212872.jpg [title] => CropixKad sile prirode udare svom snagom, čovjek je nemoćan ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12212876.jpg [title] => CropixKad nevera prođe
 
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/586057.jpg [title] => Konop bez lanca vezan za kolpomorto manje amortizira udare valova ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/10731792.jpg [title] => Oštećeni konop puknut će u neveri i napraviti veliku štetu ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/4958813.jpg [title] => I amortizer na pramčanom vezu može puknuti ako se preoptereti ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/1311237.jpg [title] => Važna je priprema, tijekom same nevere malo se što može učiniti ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12220544.jpg [title] => CropixJedrilica otrgnuta sa sidra teško je stradala ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12220552.jpg [title] => CropixU ovakvim situacijama nastaje golema šteta ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/11/19/12220556.jpg [title] => CropixOrkanski udari bure uzeli su svoj danak ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​Iako je sezona još daleko i plovila su uglavnom na zimovanju, ni jednom vlasniku brodice ili jahte nije svejedno kada čuje da meteorolozi najavljuju dolazak snažnog nevremena, a naročito ne u posljednje vrijeme, od kada ih mediji uglavnom najavljuju kao nepogode kataklizmičkih razmjera.

Takve su najave često pretjerane, ali ne i uvijek. Ponekad vremenski uvjeti stvarno budu ekstremni i tome se ne treba čuditi jer toga je bilo i ranije, a sigurno će se događati i ubuduće.

Po takvom vremenu plovi samo tko mora, onaj koga je nevrijeme zateklo na moru, a svi ostali već su sklonjeni po lukama, lučicama ili marinama na svom stalnom vezu. Nelagoda koja se javlja neposredno pred najavljeno nevrijeme nameće mnoge nedoumice, treba li dodatno osigurati vez, pojačati konope, neke konope i dodatno nategnuti, postaviti dodatne bokobrane ili osigurati još koji konop kolpomorta.

Odgovor na sva ta pitanja uglavnom je jednostavno - ne.

Eventualno je potrebno malo popustiti konope kojima je plovilo privezano za obalu i još jednom provjeriti je li sve na svome mjestu.

Sila mora

Stalni vez je inače potrebno opremiti tako da je plovilo za takve uvjete uvijek spremno, a ako ste u mogućnosti, prije dolaska nevremena samo provjerite je li i dalje sve u redu.

Nikakva dodatna natezanja konopa neće učiniti ništa dobro.

Jedan od osnovnih postulata plovidbe, koji glasi sili mora može se oduprijeti jedino ne odupiranjem, vrijedi i na vezu, plovidbi u mirovanju.

---

image
Silu vala teško je obuzdati
Cropix
---

Ovu činjenicu zgodno ilustrira slučaj koji se dogodio usred jedne marine za trajanja orkanske bure.

Katamaran na vrhu mula krmom je bio privezan za obalu, a pramcem okrenut prema vjetru.

Pod silinom udara vjetra sva su tri opterećena konopa, oba pramčana i lijevi krmeni, popucala i vjetar je plovilo u trenu okrenuo oko glave mula.

Za obalu je ostao privezan samo nešto dužim desnim krmenim konopom.

Bura nije jenjavala cijelu noć, a katamaran privezan tim jednim jedinim konopom ostao je tako sve do jutra, bez ikakvih šteta i posljedica.

Sigurnost veza zimi ne bi se smjela razlikovati od pouzdanosti u njegovu sigurnost tijekom ljeta, jer ni rizik od štetnih posljedica tijekom kratkotrajnih ljetnih nevera nije ništa manji od šteta uzrokovanih zimskim nevremenom.

---

image
Trzanje i natezanje konopa preko zjevače može je uništiti
---

Razlika je utoliko što su zimi nevremena učestalija, snažnija i dugotrajnija, a marine i lučice u tim uvjetima uglavnom su puste.

Rijetki su oni koji po kiši i jakom vjetru prošetaju do svoga plovila i još jednom, onako s obale, kontroliraju je li sve u redu.

Takvi uglavnom bace oko i na okolne brodice, jer pazeći na susjedne čuvaju i svoj brod.

Bočni val i kiša

Problemi na vezu uglavnom nastaju zbog tri osnovna razloga - obilatih oborina, izloženosti plovila vjetru i valovima, te velikim oscilacijama plime i oseke.

U ekstremnijim uvjetima svi oni u pravilu dolaze u paketu.

Kokpit i najniži dio palube na većim su brodicama i jahtama iznad vodene linije i sva prikupljena voda će se isprazniti kroz otvore za samodrenažu.

Međutim, nakupljeno lišće, zemlja i najlon doneseni vjetrom mogu ih začepiti i umjesto da otječe u more, voda se preko ulaznog praga prelije u potpalublje.

---

image
Potopljeni brod u makarskoj luci
Cropix
---

Dakle, već i ova najbanalnija komplikacija pruža dovoljan razlog za povremen obilazak plovila.

Otvorene brodice kojima je razina kokpita ispod vodene linije nemaju otvore za samodrenažu i njih je nakon svake kiše potrebno prazniti.

Automatske kaljužne pumpe mogu biti solidno rješenje, međutim, oslanjati se samo na njihov rad također može biti riskantno.

Zaglavljen ili neispravan plovak, slab ili ispražnjen akumulator, loši električni kontakti ili začepljeno sito na usisu, sve su to razlozi zbog kojih pumpa može biti izvan funkcije.

Obilata i dugotrajna kiša otvorenu brodicu može i potopiti, naročito u kombinaciji s bočnim valom.

Brodica s većom količinom prikupljene vode ne valja se u ritmu vala pa lako zahvati more, napuni se i potone.
Takvim brodicama najbolje je cijeli kokpit prekriti tendom.

Tenda treba biti niska, minimalne površine i skrojene točno prema palubi kako bi što manje bila izložena vjetru, te dobro rastegnuta jer se u suprotnom može pretvoriti u bazen i umjesto da štiti kokpit, skupljat će kišnicu.

Sva mjesta gdje bi se potencijalno mogla kupiti voda moraju biti podignuta, na brodicama bez jarbola odozdo poduprta, a na jedrilicama podigačima jedara podignuta.

---

image
Sili vala ne može se suprostaviti zatezanjem konopa
Cropix
---

Način vezivanja tende također je bitan.

Hvatišta i konopi kojima se vezuju moraju biti čvrsti i pouzdani, jer ako se vjetar podvuče pod tendu, može je samo čupati.

Umjesto vezivanja, neki po rubovima tendi postave relativno gusta hvatišta i na njih objese manje utege.

Utezi mogu biti džepovi koji se pune pijeskom, ali i boce pet ambalaže napunjene vodom pokazale su se vrlo dobrim rješenjem.

Kada se reful podvuče pod ovakvu tendu jednostavno je s druge strane podigne, ispuše se van, a tenda opterećena utezima opet se zategne.

U posljednje se vrijeme palube sve češće štite i termoskupljajućom folijom.

Za one koji preko zime neće posjećivati plovilo to može biti dosta praktično.

Folija je dovoljno čvrsta i otporna na trganje, a sve površine dobro su zategnute.

Jedini problem možda može stvarati kondenzacija, a da se to izbjegne potrebno je predvidjeti kvalitetne otvore za provjetravanje.

Opterećeni bokobrani

Kako je broj vezova kod nas deficitaran, marine i lučice uglavnom su pune, a brodice gusto vezane, pa su broj, kvaliteta i način vezivanja bokobrana također bitni.

Događa se da poddimenzioniran i slabo postavljen bokobran renomiranog proizvođača jednostavno pukne, ne od pritiska, nego od čupanja.

Konopom je vezan za stupić ili ogradu i čvrsto stisnut između trupova susjednih plovila.

Tako ukliješten se kod snažnog naginjanja ili valjanja rasteže i ponekad pukne.

Novi tipovi bokobrana, izrađeni od zaštićene tvrde gume i pravokutnog oblika, u ovakvim situacijama pokazali su se odličnim rješenjem.

Kolpomorto na stalnom vezu često je predimenzioniran, i to je dobro.

---

image
Konop bez lanca vezan za kolpomorto manje amortizira udare valova
---

Bitno je da se nikakvim povlačenjem plovila ne može pomicati.

Obično na svom anelu ima privezano i nekoliko metara teškog lanca, što je također dobro jer donekle amortizira trzaje kod pomicanja plovila prema obali, a na ovaj je način i konop udaljen od betonskog bloka i ne troši se o njegove rubove.

Dobro je i da su privezni konopi od uvijenog konopa, koji se pri natezanju malo razvlači i tako također donekle amortizira trzaj, te da im nosivost nije pri graničnim vrijednostima, nego da su nešto većeg promjera nego što je to realno potrebno.

Poželjno je ronjenjem cijeli sistem sidrenja provjeriti, ako ne češće, onda barem jednom godišnje, najbolje na kraju sezone.

Zimski vez uglavnom se organizira tamo gdje plovilo nije direktno izloženo valu, ali rijetka su mjesta gdje nema indirektnog vala, reabatajice i šćige.

Bez obzira koliko su konop i sidreni blok sigurni, osnovni uvjet za siguran vez je izbjeći da se energija vala prenese na plovilo.

U lukama i lučicama gdje ima dovoljno prostora, lokalni ribari i vlasnici brodova, ako im vez uz rivu nije potpuno siguran, pripremili su sebi rezervno sidrište na koje premjeste brodove za nepovoljna vremena ili nagovještaja veće plime.

---

image
Neki brodovi prežive neveru, a neki ne
Cropix
---

Obrana od direktnog ili indirektnog udara vala nikako ne može biti sila, a još manje jako zategnuti konopi.

Vez nije parkirno mjesto, a privezni konopi ručna kočnica koju što više zategneš, ona čvršće drži.

Toga kod broda nema.

Konopi se uvijek popuste tako da se brod može slobodno valjati, primicati i odmicati od obale u pravilnom ritmu, zatežu samo u krajnjoj točci, kada je i opterećenje na konopu najmanje.

Nekada je dovoljno brodicu samo koji metar odmaknuti od obale i ona se potpuno umiri.
Susjedne jedrilice trebaju biti vezane tako da im se prilikom valjanja jarboli ne dotiču, a roll jedra treba obavezno skidati.

Bez obzira na to što im je po rubovima našivena dodatna zaštitna traka, uvijek postoji mogućnost da se nekontrolirano odmotaju, a to se u pravilu događa za olujna vremena, kada je brodu teško i pristupiti.

---

image
Važna je priprema, tijekom same nevere malo se što može učiniti
---

Dugotrajnijom nekontroliranom trešnjom razmotano jedro će se sigurno potpuno iskidati, međutim, šteta koju može nanijeti jedrilici i svim okolnim brodovima može biti daleko veća.

Brodicama na zaštićenom vezu za nevremena prijeti mogućnost potencijalno visoke plime.

Podizanjem razine mora sidreni konopi se zatežu, a što su kraći, odnosno, što im je omjer dubine u odnosu na udaljenosti kolpomorta manji, to je problem izraženiji.

Istina, par metara lanca ili dodatnog opterećenja na sidrenom konopu ovdje pomažu, ali samo donekle, jer su i dužina i težina lanca ograničene.

Opasna plima

Što je kolpomorto udaljeniji, zatezanje sidrenog konopa je manje.

Primjera radi, kolpomorto postavljen na dubinu od tri metra i tri metra udaljen od broda, zahtijeva 4,25 metara sidrenog konopa.

Porastom razine mora od jednog metra, a nedavno smo i tome svjedočili, potrebno je popustiti još 75 centimetara konopa, dakle, više od jedne šestine već korištene dužine.

Nikakvo rastezanje konopa niti ikakav lanac ne mogu nadomjestiti ovu razliku, a sile koje ovako opterećuju brod izuzetno su velike.

Na istoj dubini kolpomortu udaljenom petnaest metara od broda, dužina sidrenog konopa je 15,30 metara, a dolaskom plime od jednog metra potrebno ga je popustiti samo dvadesetak centimetara, odnosno, manje od 1,5 posto njegove dužine.

Teški lanac na kraju sidrenog konopa lako će anulirati ovu razliku, ali već i sam koeficijent rastezljivosti svakoga konopa koji se koristi za sidrenje, dovoljan je da nadomjesti ovu razliku.

---

image
I amortizer na pramčanom vezu može puknuti ako se preoptereti
---

Dodatni konopi kao dodatno osiguranje svakako su dobrodošli, ali i to treba izvesti tako da ih se po potrebi lako oslobodi.

Brodovi koji su bokom privezani za obalu izloženi su vrlo velikom riziku i neophodno ih je presidriti ili kombinacijom sidra i špringa udaljiti od obale.

Konopi kojima su plovila vezana za obalu moraju biti sigurni i nikako se ne smiju naslanjati na površinu koja ih može trošiti.

Kada se neka strana veza pojačava dodatnim konopom potrebno ga je postaviti tako da rade zajedno i podjednako nose opterećenje.

U suprotnom, pukne li jedan konop, iz istih razloga će puknuti i drugi, a otkinuti privezni konop jednoga broda može uzrokovati niz problema svim okolnim brodovima.

Zjevače priveznih konopa štite i konop i palubu od habanja, ali opterećenja veza nikako ne smiju biti na njima.

---

image
Oštećeni konop puknut će u neveri i napraviti veliku štetu
---

One služe samo da zadrže konop u uskom pojasu i da štite razmu.

Ugrađuju se tako da su otprilike na smjeru konopa rastegnutog između bitve na plovilu i anela na obali.

U suprotnom, kada se konop preko njih lomi, pod jačim opterećenjem pucaju.

Dosta vlasnika brodova svoj vez urede tako da na krajevima priveznih konopa upletu oko, fiksnu petlju, pa kod pristajanja konope samo nametnu na bitvu ili kaštanjolu.

Upravo su ovakve situacije jedan od razloga zbog kojeg to nije dobro, jer kod podignute razine mora nema više slobodnog konopa kako bi se mogli popustiti, a toliko se nategnu da ih je često nemoguće osloboditi bez upotrebe noža.

Osim toga, konop na kaštanjolu treba vezati pravilno, prvo namatanjem jednog voja oko baze, a tek zatim naizmjeničnim križanjem konopa preko krila kaštanjole.

Lanci na priveznim konopima, provučeni kroz anel na obali su besmisleni, premda mnogi smatraju da im ublažavaju trzaj kod bočnog vjetra ili vala.

To je samo donekle točno ako su dosta teški, ali tada je svako privlačenje broda kompliciranije.

Za amortiziranje naglih trzaja koriste se laštici, gume ili opruge, međutim, nikako ih ne treba tumačiti i kao rješenje kod visokih plima.

---

image
Kad nevera prođe
 
Cropix
---

Korištenje opruga za ovu svrhu može čak biti i opasno jer znaju puknuti, a tada konop na kojem je postavljen više nije privezan za obalu.

Važni obilasci

Gusto vezani brodovi za privez na obalu koriste najbliže anele, pa su im konopi dosta kratki, što znatno smanjuje prostor u kojem se mogu pomicati, a već manjim porastom plime odmah se nategnu.

Nekoliko desetaka centimetara viška konopa možete dobiti i vezivanjem za udaljenije anele, kolone ili bitve na obali, naravno, koliko vam to dozvoljava situacija s okolnim brodovima.

Konopi su ovako duži i dozvoljavaju veća odstupanja.

Ipak, bez obzira na svu predostrožnost, nepredvidiva se situacija uvijek može dogoditi, pa je redovan obilazak broda svakako potreban.

Ako živite u mjestu dosta udaljenom od svog zimskog veza, svakako angažirajte nekoga kome će redovan obilazak biti obaveza.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA Cropix Cropix Cwropix Cropix Cropix Cropix Cropix Cropix Cropix Cropix
HANZA MEDIA
Nedavni valovi orkanskoga juga potopili su mnoge brodice

Kombinacija sidra i springa dobra je opcija

Trzanje i natezanje konopa preko zjevače može je uništiti
Cropix
Sili vala ne može se suprostaviti zatezanjem konopa
Cropix
Neki brodovi prežive neveru, a neki ne
Cwropix
Potopljeni brod u makarskoj luci
Cropix
Potopljeni brod u makarskoj luci
Cropix
Silu vala teško je obuzdati
Cropix
Kad sile prirode udare svom snagom, čovjek je nemoćan
Cropix
Kad nevera prođe
 

Konop bez lanca vezan za kolpomorto manje amortizira udare valova

Oštećeni konop puknut će u neveri i napraviti veliku štetu

I amortizer na pramčanom vezu može puknuti ako se preoptereti

Važna je priprema, tijekom same nevere malo se što može učiniti
Cropix
Jedrilica otrgnuta sa sidra teško je stradala
Cropix
U ovakvim situacijama nastaje golema šteta
Cropix
Orkanski udari bure uzeli su svoj danak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime-1171317 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38edcc1766e395188f822e44d5181a397564550a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+spasiti+brod+od+olujnoga+vjetra%2C+velikih+oseka+i+plima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime-1171317 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-pripremiti-privezani-brod-za-jak-vjetar-velike-oseke-i-plime-1171317 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

opasno moreKako spasiti brod od olujnoga vjetra, velikih oseka i plima?

Piše Damir Višić
28. veljače 2022. - 07:30

​Iako je sezona još daleko i plovila su uglavnom na zimovanju, ni jednom vlasniku brodice ili jahte nije svejedno kada čuje da meteorolozi najavljuju dolazak snažnog nevremena, a naročito ne u posljednje vrijeme, od kada ih mediji uglavnom najavljuju kao nepogode kataklizmičkih razmjera.

Takve su najave često pretjerane, ali ne i uvijek. Ponekad vremenski uvjeti stvarno budu ekstremni i tome se ne treba čuditi jer toga je bilo i ranije, a sigurno će se događati i ubuduće.

Po takvom vremenu plovi samo tko mora, onaj koga je nevrijeme zateklo na moru, a svi ostali već su sklonjeni po lukama, lučicama ili marinama na svom stalnom vezu. Nelagoda koja se javlja neposredno pred najavljeno nevrijeme nameće mnoge nedoumice, treba li dodatno osigurati vez, pojačati konope, neke...

11. svibanj 2024 07:10