StoryEditorOCM

izazovan posaoJadroplov u Rijeci gradi električni trajekt vrijedan 50 milijuna eura, evo kako će izgledati

Piše OM
1. ožujka 2023. - 09:05

Brodogradilište "3. maj"  uskoro bi za spitski Jadroplov moglo započeti s gradnjom trajekta na elektropogon vrijednog oko 50 milijuna eura! 

Naime, kako piše Novi list, ovaj električni trajekt s dva akumulatorska postrojenja, ukupne snage 30 megavatsati, imao bi autonomiju plovidbe između 150 i 200 nautičkih milja, a mogao bi postizati brzinu od 15,6 čvorova. Također, kapacitet bi mu bio oko 1.000 putnika i 150 osobnih automobila.

- "3. maj" je već odabran za ovaj posao, ali za potpisivanje ugovora o gradnji potrebno je riješiti financiranje, na čemu se intenzivno radi - poručio je za Novi list predsjednik Uprave Jadroplova Ivan Pavlović.

Dodajmo kako je rok za izgradnju ovog feribota na elektropogon okvirno određen na dvije godine,  Elektrotrajekt Jadroplova bio bi dug 105 i širok 18 metara, s pramčanom i krmenom rampom te zatvorenog tipa što bi mu omogućavalo plovidbu i za loših zimskih uvjeta. Dobre manevarske sposobnosti feribotu osiguravala bi dva okretna propulzora na krmi, svaki porivne snage 950 kilovata te pramčani propeler.

Dnevna potrošnja ovog broda bila bi između 22 do 25 megavatsata, a za punjenje trebalo bi mu između pet i šest sati, što bi se obavljalo isključivo noću i za što je potrebna instalirana snaga punjenja od 5 megavata na srednjem naponu.

23. travanj 2024 16:45