StoryEditorOCM

PORINUĆEIzgrađena za dvije godine: na Pagu zaplovila ‘Šesna‘, predivna tradicionalna gajeta

Piše OM
11. lipnja 2024. - 10:20

Zanimljivo porinuće odvilo se prije nekoliko dana u Lunu na otoku Pagu - u more je porinuta tradicionalna gajeta nazvana Šesna.

Vlasnik je ribar i zaljubljenik u brodove koji ne želi medijsku pompu, no njegova ideja nas je toliko oduševila da smo dobili suglasnost za objavu fotografija prelijepog broda od Mancool shipyarda, murterskog brenda od kojeg je sve krenulo.

- Velika nam je čast biti dio ovakvog trenutka. Nakon šta je na poklon, od svoje supruge, dobio model Mancool gajete, meštar je odlučio izgraditi pravu gajetu. Poslali smo mu nacrte Šime Šandrića i gajeta je izgrađena kroz dvije zime. Duga je 7 metara, 7,30 preko svega. Građena je uglavnom od hrastovine, a dobila je ime "Šesna". Dobro more i dobar vitar meštre! - napisali su iz Mancool-a koji su osmislili maketu drvenog modela gajete s latinskin jedrom i jarbolom prema nacrtima betinskog meštra Šime Šandrića.

image
Mancool shipyard

Set prati pravila prave drvene brodogradnje, od postavljanja kolumbe, rebara, kuverte i mankula do timuna i maškula. Za one koji ne znaju mankul je komad na palubi broda oko kojeg se priveže konop. 

Sama gajeta Šesna izgrađena je uglavnom od hrasta, dok su pojedini dijelovi napravljeni od lunjske divlje masline, a proces gradnje pratili su, uz obitelj, mnogi prijatelji i poznanici lunskog meštra od kojih je jedan čak ostavio posao u Njemačkoj kako bi pomogao u finalizaciji broda.

image
Mancool shipyard
image
Mancool shipyard
image
Mancool shipyard
image
Mancool shipyard
11. lipanj 2024 10:21