stdClass Object ( [id] => 1223638 [title] => Na laganom vjetru - oluja adrenalina: istražili smo kako, gdje i po kojoj cijeni naučiti jedriti s foilom te koliko košta oprema [alias] => istrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U windsurfingu kao disciplini je, baš kao kad s daskom izađete na otvoreno more i stavite se na milost i nemilost ruži vjetrova, samo mijena uvijek stalna. Od premijere 1984. na Olimpijadi u Los Angelesu je dosad, zbog razvoja tehnologije, promijenjeno pet tipova dasaka, s čime se paralelno mijenjaju i natjecateljske klase.

Tekući trend jedrenja je tzv. foilanje u kojem daska lebdi iznad mora, uz prisutnost znatno manje otpora. Ono što omogućava ovu atraktivnu tehniku je što se, umjesto jedne ili dvije perajice ispod površine mora, sada nalazi konstrukcija koja se najbolje može opisati kao mini zrakoplov.

Težina koja se do sada odupirala čitavom površinom daske dok se glisira je surf foil konstrukcijom svedena na znatno manju površinu hidrokrila. Baš zato, brzine koje se postižu s iQFOIL-om - što je službeni naziv za ovu novu disciplinu jedrenja na dasci u kojoj će se natjecati žene i muškarci u dvije odvojene kategorije tijekom idućih Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu - pri brzini vjetra od desetak čvorova, ekvivalentne su onima koje se inače postizalo s klasičnim surfom pri dvostruko jačem vjetru.

---

image

I s malo vjetra se postižu velike brzine

Nikola Vilić/Cropix
---

Inače, riječ je o najbrže rastućoj klasi na svijetu, a osim (potencijalnih) olimpijaca i sve veći broj rekrativaca prelazi s klasičnog surfa na onaj leteći. Također, olimpijsko jedrenje generalno ide u smjeru tranzicije na foil gdje je već pola klasa, između ostalog kite i katamaran, prešlo na ovaj modus plovidbe.

Baterije i daljinski

Razlog tome je što je foiling uvjete koji su iskusnim surferima postali dosadni ponovno učinio zanimljivim. Sada je i za srednjeg vjetra, kojem su se da sada mogli radovati samo početnici, foiling opremom moguće postići brzine dosad rezervirane za buretine i maeštralune. Bitno je naglasiti i da je klasa one design, odnosno da su sva jedra i hidrokrila ista, proizvedena od strane istoga proizvođača.

---

---

Osim iQFOIL-a, ova daska je namjenu našla u još dvije kategorije: električnom foilanju i wingfoilanju. U prvom slučaju se radi o, jasno, dasci koju pokreće baterija, a surfer u ruci ima daljinski upravljač. Moglo bi se reći da ova vožnja podsjeća na uzdignuto, pomalo futurističko, SUP-anje uz pogon motora, umjesto vesala.

Drugi način, u kojem se slobodno balansira krilcima koja nisu pričvršćena za podlogu, je nalik na nekakav hibrid foilanja i kite surfinga. Iako je prvotno konstruiran još unazad nekoliko godina, nije mogao zaživjeti bez surf foil daske, jer je otpor o morsku površinu one klasične bio prevelik.

- Ima sve više gumenjaka s foiling tehnikom, u Rusiji trajekti već dugo foilaju na rijekama i jezerima... Za ne falit, moja generacija, kad smo bili dica smo gledali hidroglisere u bračkom kanalu... A sad se oko toga stvara neka velika fama... Realno, nije to ništa puno novo. Osin šta je karbon zamijenia metal i tako masu unaprijedia foil, svojon istovremenon lakoćon i čvrstinon - objašnjava nam Marin Siriščević, cjeloživotni zaljubljenik u ekstremne sportove i trener raznih disciplina privezanih uz jedro.

---

image

Trener Marin Siriščević

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Šta se tiče malog vitra, foilanje je nešto predivno. Tišina je, mir, a nemaš puno otpora i pičiš... Divota. Kad san prvi put sta na takvu dasku, nisan moga virovat koju paletu kurseva iman na raspolaganju. Sve su to stvari koje klasični windsurf nema. Ali isto, kad udre pravi vitar, daj ti meni dobro staro idro... Ipak se samo s njin može postić one brzine rezervirane za nas ovisnike o adrenalinu - bez dileme je Sira.

---

image

Wing foil je sport za sve generacije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sportaši i rekreativci

On, koji je već bio na Olimpijadi kao trener Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn, nada se to iskustvo i ponoviti. A kako bi to uspio, ima četiri asa u rukavu: Luku Mratovića, Palmu Čargo, Iana Anića i Maroja Škoru.

---

image

Palma Čargo u Labudovom hangaru sa sve više foilova

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Norme za plasman još ne postoje, njih ćemo imati iduće godine. U svakon slučaju, jedina cura među nabrojanima, Palma, bi tribala upast zatvorenih očiju. Ona, da se potrudi, ne može završit regatu a da nije u top 10. Ian i Maroje evo ovaj tjedan idu na svjetsko prvenstvu, a osobno se neću iznenadit ako se vrate s medaljon. A Luka je već stari vuk s tri Olimpijade iza sebe. Za njega ćemo lako - hvali svoje pulene Labudov trener.

A da ne bi bilo da ne podržava i ostatak scene, Sira kao veliki talent ističe i Martina Dolenca, kite foilera iz Pule. On će, uvjeren je Splićanin, kad-tad na Olimpijske igre.

---

image

Martin Dolenc naš je olimpijski adut

Božidar Vukičević/Cropix
---

Put do profesionalnog foilera, kakvog u Dalmaciji zasad nudi jedino Labud, nije jednostavan, barem ako će kandidat prolaziti onaj uobičajeni put.

Naime, preporučeno je prvo onu klasičnu jedriličarsku izobrazbu tj. proći kroz klasu optimista. A za odrasle koji bi se htjeli okušati u ovom sportu, bez da samostalno ulažu u opremu (koja košta oko 3000 eura za amatere i oko 7000 eura za profesionalce), jedina opcija je Zoo Station na Bolu.

- Praktički smo počeli lani, al samo s jednin jedinin kompletom, pošto je bia problem s nabavkon opreme zbog covida. Ove godine je to već zaživilo i to sa windsurf i wing foilom. Kite foil nemamo, al mislin da ima ovaj centar do nas. Je li wing tehnika lakša? Pa znate šta, iz našeg iskustva, wingat bez ikakvog znanja o windsurfingu je praktički nemoguće. Moja preporuka je naučit surfat pa tek onda preć na foil. A wing onda dolazi tek na kraju. Ima tu puno zeznute fizike, nije to baš samo tako jednostavno - sugerira Toni Bulić, vlasnik Zoo-a.

---

image

Brački instruktor Toni Bulić prije foilanja preporuča klasičan tečaj

Zoo Station
---

Po njemu, čiji je zanat pratiti surferske trendove, foil se već odavno preselio iz sporta budućnosti u praksu sadašnjosti. Praktički, kaže, jedino koga foil daska još uvijek može iznenaditi su padobranci koji su došli prvi put u životu stati na dasku.

Treći dan na krilu

- Kod nas je tečaj wing foilinga 2200 kuna za tri ure raspoređene na tri dana, u šta je uključena oprema i instruktor. Prvi dan se radi teorija i uči kako držat wing, al na školskoj dasci s centralnon perajon. Tu triba savladat kako se vratit na početnu točku, da te kurenat ne odnese dvi milje niz vitar. Drugi dan se to isto ponavlja al na foil dasci, bez namjere da se dižeš na samon foilu. Ako se desi tu i tamo, nema veze, al nema potribe forsirat. Tek treći dan se radi dizanje na foilu, jer da bi se to postiglo kako triba se mora ić malo niz vitar - detaljno predočava Bulić, koji i sam ovo ljeto pretežito winga.

Na drugom kraju Jadrana, u Voloskom kraj Opatije, se smjestio Marotti Windsurf Centar. Njegov osnivač je Enrico Marotti, dvostruki svjetski prvak u jedrenju na dasci u disciplini slalom.

---

image

U Voloskom vas letenju uči svjetski prvak Enrico Marotti

Matija Djanješić/Cropix
---

- Naš klub nije, za razliku od Labuda, orijentiran na Olimpijadu nego na dvije discipline slaloma, fin i foil. Pritom mi za naša natjecanja možemo prijaviti, umjesto čvrsto definirane opreme, šest jedara, tri daske i tri foila, što govori da se radi o tehnici koja je high performance - pojašnjava Enrico.

U Marotti centru je, između ostalog, moguće i iznajmiti elektro foil, windsurf foil i wing foil, a zaposlenici centra su obučeni da, kroz potrebiti period, osposobe posjetitelje da savladaju bilo koju od navedenih tehnika.

Pritom je osam sati obuke windsurfinga 1300 kuna, za wing foil ćete izdvojiti 800 kuna za četiri sata, a za elektro foil 300 kuna za 45 minuta. U cijenu je uključena oprema, instruktor i simulator, a jedino za što ste vi zaduženi su - kupaće gaće.

---

Daske na struju još uvijek (pre)skupe

Razvoj dasaka koje (njihov) život znače su započeli unazad pet, a prodaju prije tri godine. I ide im poprilično dobro. Čak bi do iduće godine mogli imati spremnu i treću generaciju svojih elektro foilova.

- Pokazalo se da su nam najčešći kupci vlasnici jahti koji, kad sami ne uživaju eFoil, ga iznajme u sklopu čartera pa uživaju uz druge igračkice poput jet-skijeva, SUP-ova ili seabobova. Međutim, i tržište plažnog najma sazrijeva, tako da se ove sezone naši proizvodi iznajmljuju i u Makarskoj, Korčuli, Hvari i Splitu kraj Radissona. Na taj način one postaju dostupnije i krajnjem korisniku, za kojeg je možda cijena od 8.000 eura plus PDV ipak malo previše - govori naš sugovornik Nino Mijoč.

Momci iz Plurata također rentaju svoju opremu i to na minimalno tjedan dana uz cijenu od 250 eura dnevno.

---

---

image

Električne daske idu i bez vjetra

Arhiv/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dozvola za let [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => dozvola za let 2 0 7430 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-19 17:11:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-12 09:43:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-09-12 09:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 35 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163448.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163444.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/15175534.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/10205436.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163442.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163446.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163450.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/20423826.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/19\/23163510.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix","Zoo Station"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Wing foiler<\/em> lako proleti pored klasi\u010dnih daska\u0161a<\/p>","

I s malo vjetra se posti\u017eu velike brzine<\/p>","

Elektri\u010dne daske <\/em>idu i bez vjetra<\/p>","

Martin Dolenc na\u0161 je olimpijski adut<\/p>","

Palma \u010cargo u Labudovom <\/em>hangaru sa sve vi\u0161e foilova<\/p>","

Wing foil<\/em> je sport za sve generacije<\/p>","

Trener Marin Siri\u0161\u010devi\u0107<\/p>","

U Voloskom vas letenju u\u010di svjetski prvak Enrico Marotti<\/p>","

Bra\u010dki instruktor Toni Buli\u0107 prije foilanja preporu\u010da klasi\u010dan te\u010daj<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1260","hd_23163448_1920.jpg":"1920x1080","k_23163448_1280.jpg":"1280x1280","k_23163448_1024.jpg":"1024x1024","k_23163448_640.jpg":"640x640","k_23163448_480.jpg":"480x480","k_23163448_340.jpg":"340x340","k_23163448_220.jpg":"220x220","o_23163448_1280.jpg":"1280x840","o_23163448_1024.jpg":"1024x672","o_23163448_640.jpg":"640x420","o_23163448_480.jpg":"480x315","o_23163448_340.jpg":"340x223","o_23163448_220.jpg":"220x144","h_23163448_1280.jpg":"1280x854","h_23163448_1024.jpg":"1024x683","h_23163448_640.jpg":"640x427","h_23163448_480.jpg":"480x320","h_23163448_340.jpg":"340x227","h_23163448_220.jpg":"220x147","pp_23163448_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163448_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163448_640.jpg":"640x814","pp_23163448_480.jpg":"480x611","pp_23163448_340.jpg":"340x432","pp_23163448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23163444_1920.jpg":"1920x1080","k_23163444_1280.jpg":"1280x1280","k_23163444_1024.jpg":"1024x1024","k_23163444_640.jpg":"640x640","k_23163444_480.jpg":"480x480","k_23163444_340.jpg":"340x340","k_23163444_220.jpg":"220x220","o_23163444_1280.jpg":"1280x852","o_23163444_1024.jpg":"1024x682","o_23163444_640.jpg":"640x426","o_23163444_480.jpg":"480x319","o_23163444_340.jpg":"340x226","o_23163444_220.jpg":"220x146","h_23163444_1280.jpg":"1280x854","h_23163444_1024.jpg":"1024x683","h_23163444_640.jpg":"640x427","h_23163444_480.jpg":"480x320","h_23163444_340.jpg":"340x227","h_23163444_220.jpg":"220x147","pp_23163444_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163444_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163444_640.jpg":"640x814","pp_23163444_480.jpg":"480x611","pp_23163444_340.jpg":"340x432","pp_23163444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_15175534_1920.jpg":"1920x1080","k_15175534_1280.jpg":"1280x1280","k_15175534_1024.jpg":"1024x1024","k_15175534_640.jpg":"640x640","k_15175534_480.jpg":"480x480","k_15175534_340.jpg":"340x340","k_15175534_220.jpg":"220x220","o_15175534_1280.jpg":"1280x784","o_15175534_1024.jpg":"1024x627","o_15175534_640.jpg":"640x392","o_15175534_480.jpg":"480x294","o_15175534_340.jpg":"340x208","o_15175534_220.jpg":"220x134","h_15175534_1280.jpg":"1280x854","h_15175534_1024.jpg":"1024x683","h_15175534_640.jpg":"640x427","h_15175534_480.jpg":"480x320","h_15175534_340.jpg":"340x227","h_15175534_220.jpg":"220x147","pp_15175534_1280.jpg":"1280x1628","pp_15175534_1024.jpg":"1024x1303","pp_15175534_640.jpg":"640x814","pp_15175534_480.jpg":"480x611","pp_15175534_340.jpg":"340x432","pp_15175534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1000","hd_10205436_1920.jpg":"1920x1080","k_10205436_1280.jpg":"1280x1280","k_10205436_1024.jpg":"1024x1024","k_10205436_640.jpg":"640x640","k_10205436_480.jpg":"480x480","k_10205436_340.jpg":"340x340","k_10205436_220.jpg":"220x220","o_10205436_1280.jpg":"1280x666","o_10205436_1024.jpg":"1024x533","o_10205436_640.jpg":"640x333","o_10205436_480.jpg":"480x250","o_10205436_340.jpg":"340x177","o_10205436_220.jpg":"220x114","h_10205436_1280.jpg":"1280x854","h_10205436_1024.jpg":"1024x683","h_10205436_640.jpg":"640x427","h_10205436_480.jpg":"480x320","h_10205436_340.jpg":"340x227","h_10205436_220.jpg":"220x147","pp_10205436_1280.jpg":"1280x1628","pp_10205436_1024.jpg":"1024x1303","pp_10205436_640.jpg":"640x814","pp_10205436_480.jpg":"480x611","pp_10205436_340.jpg":"340x432","pp_10205436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_23163442_1920.jpg":"1920x1080","k_23163442_1280.jpg":"1280x1280","k_23163442_1024.jpg":"1024x1024","k_23163442_640.jpg":"640x640","k_23163442_480.jpg":"480x480","k_23163442_340.jpg":"340x340","k_23163442_220.jpg":"220x220","o_23163442_1280.jpg":"1280x783","o_23163442_1024.jpg":"1024x626","o_23163442_640.jpg":"640x391","o_23163442_480.jpg":"480x293","o_23163442_340.jpg":"340x208","o_23163442_220.jpg":"220x134","h_23163442_1280.jpg":"1280x854","h_23163442_1024.jpg":"1024x683","h_23163442_640.jpg":"640x427","h_23163442_480.jpg":"480x320","h_23163442_340.jpg":"340x227","h_23163442_220.jpg":"220x147","pp_23163442_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163442_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163442_640.jpg":"640x814","pp_23163442_480.jpg":"480x611","pp_23163442_340.jpg":"340x432","pp_23163442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23163446_1920.jpg":"1920x1080","k_23163446_1280.jpg":"1280x1280","k_23163446_1024.jpg":"1024x1024","k_23163446_640.jpg":"640x640","k_23163446_480.jpg":"480x480","k_23163446_340.jpg":"340x340","k_23163446_220.jpg":"220x220","o_23163446_1280.jpg":"1280x853","o_23163446_1024.jpg":"1024x682","o_23163446_640.jpg":"640x426","o_23163446_480.jpg":"480x320","o_23163446_340.jpg":"340x226","o_23163446_220.jpg":"220x146","h_23163446_1280.jpg":"1280x854","h_23163446_1024.jpg":"1024x683","h_23163446_640.jpg":"640x427","h_23163446_480.jpg":"480x320","h_23163446_340.jpg":"340x227","h_23163446_220.jpg":"220x147","pp_23163446_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163446_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163446_640.jpg":"640x814","pp_23163446_480.jpg":"480x611","pp_23163446_340.jpg":"340x432","pp_23163446_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2386","hd_23163450_1920.jpg":"1920x1080","k_23163450_1280.jpg":"1280x1280","k_23163450_1024.jpg":"1024x1024","k_23163450_640.jpg":"640x640","k_23163450_480.jpg":"480x480","k_23163450_340.jpg":"340x340","k_23163450_220.jpg":"220x220","o_23163450_1280.jpg":"1280x1590","o_23163450_1024.jpg":"1024x1272","o_23163450_640.jpg":"640x795","o_23163450_480.jpg":"480x596","o_23163450_340.jpg":"340x422","o_23163450_220.jpg":"220x273","h_23163450_1280.jpg":"1280x854","h_23163450_1024.jpg":"1024x683","h_23163450_640.jpg":"640x427","h_23163450_480.jpg":"480x320","h_23163450_340.jpg":"340x227","h_23163450_220.jpg":"220x147","pp_23163450_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163450_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163450_640.jpg":"640x814","pp_23163450_480.jpg":"480x611","pp_23163450_340.jpg":"340x432","pp_23163450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20423826_1920.jpg":"1920x1080","k_20423826_1280.jpg":"1280x1280","k_20423826_1024.jpg":"1024x1024","k_20423826_640.jpg":"640x640","k_20423826_480.jpg":"480x480","k_20423826_340.jpg":"340x340","k_20423826_220.jpg":"220x220","o_20423826_1280.jpg":"1280x853","o_20423826_1024.jpg":"1024x682","o_20423826_640.jpg":"640x426","o_20423826_480.jpg":"480x320","o_20423826_340.jpg":"340x226","o_20423826_220.jpg":"220x146","h_20423826_1280.jpg":"1280x854","h_20423826_1024.jpg":"1024x683","h_20423826_640.jpg":"640x427","h_20423826_480.jpg":"480x320","h_20423826_340.jpg":"340x227","h_20423826_220.jpg":"220x147","pp_20423826_1280.jpg":"1280x1628","pp_20423826_1024.jpg":"1024x1303","pp_20423826_640.jpg":"640x814","pp_20423826_480.jpg":"480x611","pp_20423826_340.jpg":"340x432","pp_20423826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23163510_1920.jpg":"1920x1080","k_23163510_1280.jpg":"1280x1280","k_23163510_1024.jpg":"1024x1024","k_23163510_640.jpg":"640x640","k_23163510_480.jpg":"480x480","k_23163510_340.jpg":"340x340","k_23163510_220.jpg":"220x220","o_23163510_1280.jpg":"1280x720","o_23163510_1024.jpg":"1024x576","o_23163510_640.jpg":"640x360","o_23163510_480.jpg":"480x270","o_23163510_340.jpg":"340x191","o_23163510_220.jpg":"220x123","h_23163510_1280.jpg":"1280x854","h_23163510_1024.jpg":"1024x683","h_23163510_640.jpg":"640x427","h_23163510_480.jpg":"480x320","h_23163510_340.jpg":"340x227","h_23163510_220.jpg":"220x147","pp_23163510_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163510_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163510_640.jpg":"640x814","pp_23163510_480.jpg":"480x611","pp_23163510_340.jpg":"340x432","pp_23163510_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38380815 Threads: 4 Questions: 7096851672 Slow queries: 3300110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608318188 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/istrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema-1223638 [printLink] => /om/nautika/istrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema-1223638?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 612574 [name] => jedrenje na dasci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-12 18:18:12 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-na-dasci [link] => /tag/jedrenje-na-dasci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 690502 [name] => jedrenje foil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:39:39 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-foil [link] => /tag/jedrenje-foil ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690503 [name] => foil škola jedrenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:39:39 [main_article_id] => 0 [alias] => foil-skola-jedrenje [link] => /tag/foil-skola-jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 637774 [name] => iQFOiL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-04 14:51:18 [main_article_id] => 0 [alias] => iqfoil [link] => /tag/iqfoil ) [4] => stdClass Object ( [id] => 690504 [name] => wing foil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-12 11:39:39 [main_article_id] => 0 [alias] => wing-foil [link] => /tag/wing-foil ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dozvola za let [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na laganom vjetru - oluja adrenalina: istražili smo kako, gdje i po kojoj cijeni naučiti jedriti s foilom te koliko košta oprema [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-16-52-14-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163448.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Wing foiler lako proleti pored klasičnih daskaša

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163448.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Wing foiler lako proleti pored klasičnih daskaša

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163444.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

I s malo vjetra se postižu velike brzine

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/15175534.jpg [title] => Arhiv/Cropix

Električne daske idu i bez vjetra

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/10205436.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Martin Dolenc naš je olimpijski adut

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163442.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Palma Čargo u Labudovom hangaru sa sve više foilova

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163446.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Wing foil je sport za sve generacije

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163450.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Trener Marin Siriščević

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/20423826.jpg [title] => Matija Djanješić/Cropix

U Voloskom vas letenju uči svjetski prvak Enrico Marotti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/19/23163510.jpg [title] => Zoo Station

Brački instruktor Toni Bulić prije foilanja preporuča klasičan tečaj

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U windsurfingu kao disciplini je, baš kao kad s daskom izađete na otvoreno more i stavite se na milost i nemilost ruži vjetrova, samo mijena uvijek stalna. Od premijere 1984. na Olimpijadi u Los Angelesu je dosad, zbog razvoja tehnologije, promijenjeno pet tipova dasaka, s čime se paralelno mijenjaju i natjecateljske klase.

Tekući trend jedrenja je tzv. foilanje u kojem daska lebdi iznad mora, uz prisutnost znatno manje otpora. Ono što omogućava ovu atraktivnu tehniku je što se, umjesto jedne ili dvije perajice ispod površine mora, sada nalazi konstrukcija koja se najbolje može opisati kao mini zrakoplov.

Težina koja se do sada odupirala čitavom površinom daske dok se glisira je surf foil konstrukcijom svedena na znatno manju površinu hidrokrila. Baš zato, brzine koje se postižu s iQFOIL-om - što je službeni naziv za ovu novu disciplinu jedrenja na dasci u kojoj će se natjecati žene i muškarci u dvije odvojene kategorije tijekom idućih Olimpijskih igara 2024. godine u Parizu - pri brzini vjetra od desetak čvorova, ekvivalentne su onima koje se inače postizalo s klasičnim surfom pri dvostruko jačem vjetru.

---

image

I s malo vjetra se postižu velike brzine

Nikola Vilić/Cropix
---

Inače, riječ je o najbrže rastućoj klasi na svijetu, a osim (potencijalnih) olimpijaca i sve veći broj rekrativaca prelazi s klasičnog surfa na onaj leteći. Također, olimpijsko jedrenje generalno ide u smjeru tranzicije na foil gdje je već pola klasa, između ostalog kite i katamaran, prešlo na ovaj modus plovidbe.

Baterije i daljinski

Razlog tome je što je foiling uvjete koji su iskusnim surferima postali dosadni ponovno učinio zanimljivim. Sada je i za srednjeg vjetra, kojem su se da sada mogli radovati samo početnici, foiling opremom moguće postići brzine dosad rezervirane za buretine i maeštralune. Bitno je naglasiti i da je klasa one design, odnosno da su sva jedra i hidrokrila ista, proizvedena od strane istoga proizvođača.

---

---

Osim iQFOIL-a, ova daska je namjenu našla u još dvije kategorije: električnom foilanju i wingfoilanju. U prvom slučaju se radi o, jasno, dasci koju pokreće baterija, a surfer u ruci ima daljinski upravljač. Moglo bi se reći da ova vožnja podsjeća na uzdignuto, pomalo futurističko, SUP-anje uz pogon motora, umjesto vesala.

Drugi način, u kojem se slobodno balansira krilcima koja nisu pričvršćena za podlogu, je nalik na nekakav hibrid foilanja i kite surfinga. Iako je prvotno konstruiran još unazad nekoliko godina, nije mogao zaživjeti bez surf foil daske, jer je otpor o morsku površinu one klasične bio prevelik.

- Ima sve više gumenjaka s foiling tehnikom, u Rusiji trajekti već dugo foilaju na rijekama i jezerima... Za ne falit, moja generacija, kad smo bili dica smo gledali hidroglisere u bračkom kanalu... A sad se oko toga stvara neka velika fama... Realno, nije to ništa puno novo. Osin šta je karbon zamijenia metal i tako masu unaprijedia foil, svojon istovremenon lakoćon i čvrstinon - objašnjava nam Marin Siriščević, cjeloživotni zaljubljenik u ekstremne sportove i trener raznih disciplina privezanih uz jedro.

---

image

Trener Marin Siriščević

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Šta se tiče malog vitra, foilanje je nešto predivno. Tišina je, mir, a nemaš puno otpora i pičiš... Divota. Kad san prvi put sta na takvu dasku, nisan moga virovat koju paletu kurseva iman na raspolaganju. Sve su to stvari koje klasični windsurf nema. Ali isto, kad udre pravi vitar, daj ti meni dobro staro idro... Ipak se samo s njin može postić one brzine rezervirane za nas ovisnike o adrenalinu - bez dileme je Sira.

---

image

Wing foil je sport za sve generacije

Božidar Vukičević/Cropix
---

Sportaši i rekreativci

On, koji je već bio na Olimpijadi kao trener Ivana Kljakovića Gašpića u klasi Finn, nada se to iskustvo i ponoviti. A kako bi to uspio, ima četiri asa u rukavu: Luku Mratovića, Palmu Čargo, Iana Anića i Maroja Škoru.

---

image

Palma Čargo u Labudovom hangaru sa sve više foilova

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Norme za plasman još ne postoje, njih ćemo imati iduće godine. U svakon slučaju, jedina cura među nabrojanima, Palma, bi tribala upast zatvorenih očiju. Ona, da se potrudi, ne može završit regatu a da nije u top 10. Ian i Maroje evo ovaj tjedan idu na svjetsko prvenstvu, a osobno se neću iznenadit ako se vrate s medaljon. A Luka je već stari vuk s tri Olimpijade iza sebe. Za njega ćemo lako - hvali svoje pulene Labudov trener.

A da ne bi bilo da ne podržava i ostatak scene, Sira kao veliki talent ističe i Martina Dolenca, kite foilera iz Pule. On će, uvjeren je Splićanin, kad-tad na Olimpijske igre.

---

image

Martin Dolenc naš je olimpijski adut

Božidar Vukičević/Cropix
---

Put do profesionalnog foilera, kakvog u Dalmaciji zasad nudi jedino Labud, nije jednostavan, barem ako će kandidat prolaziti onaj uobičajeni put.

Naime, preporučeno je prvo onu klasičnu jedriličarsku izobrazbu tj. proći kroz klasu optimista. A za odrasle koji bi se htjeli okušati u ovom sportu, bez da samostalno ulažu u opremu (koja košta oko 3000 eura za amatere i oko 7000 eura za profesionalce), jedina opcija je Zoo Station na Bolu.

- Praktički smo počeli lani, al samo s jednin jedinin kompletom, pošto je bia problem s nabavkon opreme zbog covida. Ove godine je to već zaživilo i to sa windsurf i wing foilom. Kite foil nemamo, al mislin da ima ovaj centar do nas. Je li wing tehnika lakša? Pa znate šta, iz našeg iskustva, wingat bez ikakvog znanja o windsurfingu je praktički nemoguće. Moja preporuka je naučit surfat pa tek onda preć na foil. A wing onda dolazi tek na kraju. Ima tu puno zeznute fizike, nije to baš samo tako jednostavno - sugerira Toni Bulić, vlasnik Zoo-a.

---

image

Brački instruktor Toni Bulić prije foilanja preporuča klasičan tečaj

Zoo Station
---

Po njemu, čiji je zanat pratiti surferske trendove, foil se već odavno preselio iz sporta budućnosti u praksu sadašnjosti. Praktički, kaže, jedino koga foil daska još uvijek može iznenaditi su padobranci koji su došli prvi put u životu stati na dasku.

Treći dan na krilu

- Kod nas je tečaj wing foilinga 2200 kuna za tri ure raspoređene na tri dana, u šta je uključena oprema i instruktor. Prvi dan se radi teorija i uči kako držat wing, al na školskoj dasci s centralnon perajon. Tu triba savladat kako se vratit na početnu točku, da te kurenat ne odnese dvi milje niz vitar. Drugi dan se to isto ponavlja al na foil dasci, bez namjere da se dižeš na samon foilu. Ako se desi tu i tamo, nema veze, al nema potribe forsirat. Tek treći dan se radi dizanje na foilu, jer da bi se to postiglo kako triba se mora ić malo niz vitar - detaljno predočava Bulić, koji i sam ovo ljeto pretežito winga.

Na drugom kraju Jadrana, u Voloskom kraj Opatije, se smjestio Marotti Windsurf Centar. Njegov osnivač je Enrico Marotti, dvostruki svjetski prvak u jedrenju na dasci u disciplini slalom.

---

image

U Voloskom vas letenju uči svjetski prvak Enrico Marotti

Matija Djanješić/Cropix
---

- Naš klub nije, za razliku od Labuda, orijentiran na Olimpijadu nego na dvije discipline slaloma, fin i foil. Pritom mi za naša natjecanja možemo prijaviti, umjesto čvrsto definirane opreme, šest jedara, tri daske i tri foila, što govori da se radi o tehnici koja je high performance - pojašnjava Enrico.

U Marotti centru je, između ostalog, moguće i iznajmiti elektro foil, windsurf foil i wing foil, a zaposlenici centra su obučeni da, kroz potrebiti period, osposobe posjetitelje da savladaju bilo koju od navedenih tehnika.

Pritom je osam sati obuke windsurfinga 1300 kuna, za wing foil ćete izdvojiti 800 kuna za četiri sata, a za elektro foil 300 kuna za 45 minuta. U cijenu je uključena oprema, instruktor i simulator, a jedino za što ste vi zaduženi su - kupaće gaće.

---

Daske na struju još uvijek (pre)skupe

Razvoj dasaka koje (njihov) život znače su započeli unazad pet, a prodaju prije tri godine. I ide im poprilično dobro. Čak bi do iduće godine mogli imati spremnu i treću generaciju svojih elektro foilova.

- Pokazalo se da su nam najčešći kupci vlasnici jahti koji, kad sami ne uživaju eFoil, ga iznajme u sklopu čartera pa uživaju uz druge igračkice poput jet-skijeva, SUP-ova ili seabobova. Međutim, i tržište plažnog najma sazrijeva, tako da se ove sezone naši proizvodi iznajmljuju i u Makarskoj, Korčuli, Hvari i Splitu kraj Radissona. Na taj način one postaju dostupnije i krajnjem korisniku, za kojeg je možda cijena od 8.000 eura plus PDV ipak malo previše - govori naš sugovornik Nino Mijoč.

Momci iz Plurata također rentaju svoju opremu i to na minimalno tjedan dana uz cijenu od 250 eura dnevno.

---

---

image

Električne daske idu i bez vjetra

Arhiv/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Nikola Vilić/Cropix Arhiv/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Matija Djanješić/Cropix Zoo Station
Božidar Vukičević/Cropix

Wing foiler lako proleti pored klasičnih daskaša

Nikola Vilić/Cropix

I s malo vjetra se postižu velike brzine

Arhiv/Cropix

Električne daske idu i bez vjetra

Božidar Vukičević/Cropix

Martin Dolenc naš je olimpijski adut

Božidar Vukičević/Cropix

Palma Čargo u Labudovom hangaru sa sve više foilova

Božidar Vukičević/Cropix

Wing foil je sport za sve generacije

Božidar Vukičević/Cropix

Trener Marin Siriščević

Matija Djanješić/Cropix

U Voloskom vas letenju uči svjetski prvak Enrico Marotti

Zoo Station

Brački instruktor Toni Bulić prije foilanja preporuča klasičan tečaj

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/istrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema-1223638 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=686b27c909c951ac1170c71092070418bec3f8f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+laganom+vjetru+-+oluja+adrenalina%3A+istra%C5%BEili+smo+kako%2C+gdje+i+po+kojoj+cijeni+nau%C4%8Diti+jedriti+s+foilom+te+koliko+ko%C5%A1ta+oprema&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fistrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema-1223638 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fistrazili-smo-kako-gdje-i-po-kojoj-cijeni-nauciti-jedriti-s-foilom-te-koliko-kosta-oprema-1223638 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dozvola za let [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

dozvola za letNa laganom vjetru - oluja adrenalina: istražili smo kako, gdje i po kojoj cijeni naučiti jedriti s foilom te koliko košta oprema

Piše Marin Prvan
12. rujna 2022. - 11:39

U windsurfingu kao disciplini je, baš kao kad s daskom izađete na otvoreno more i stavite se na milost i nemilost ruži vjetrova, samo mijena uvijek stalna. Od premijere 1984. na Olimpijadi u Los Angelesu je dosad, zbog razvoja tehnologije, promijenjeno pet tipova dasaka, s čime se paralelno mijenjaju i natjecateljske klase.

Tekući trend jedrenja je tzv. foilanje u kojem daska lebdi iznad mora, uz prisutnost znatno manje otpora. Ono što omogućava ovu atraktivnu tehniku je što se, umjesto jedne ili dvije perajice ispod površine mora, sada nalazi konstrukcija koja se najbolje može opisati kao mini zrakoplov.

Težina koja se do sada odupirala čitavom površinom daske dok se glisira je surf foil konstrukcijom svedena na znatno manju površinu hidrokrila. Baš zato, brzine koje se...

14. svibanj 2024 18:52