stdClass Object ( [id] => 1242712 [title] => Flying Dutchman desetljećima je oduševljavala jedriličare, a onda završila na margini. Danas, ova klasa ne samo da ponovo živi, već je i sama postala mit [alias] => flying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Leteći Holandez je mit o ukletom jedrenjaku osuđenom na vječnu plovidbu. Priča se u različitim varijantama pojavljuje krajem 16. stoljeća i sve do današnjih dana jedno je od najživljih sjećanja na vremena kada je uspješno jedrenje doslovno donosilo daljnji život, naspram stalne opasnosti od loše manovre kojom će posada položiti svoje kosti u masovnoj plavoj grobnici.

Živući mit

Moderna sportska jedrilica nazvana po živućem mitu pojavila se sredinom prošloga stoljeća. Pedesetak godina kasnije, početkom sadašnjega vijeka, ova jedriličarska klasa je pomalo, ali sigurno postala legendarna. Onaj Leteći Holandez u izvornome mitu bio je osuđen na vječnu plovidbu, sigurnost luke ostaje zauvijek izvan dosega...

Sportska jedrilica FD danas je osuđena na jedriličarsku marginu, ali mit o jedrilici čije performanse u kombinaciji s mogućnostima tehničkog usklađivanja snasti i jedrilja oduševljavaju, življi je nego ikada. Da se ne radi samo o mitu, moramo malo pomnije promotriti nastanak klase, kao i razinu sportske i tehničke pripremljenosti jedriličara koja je krasila sudionike u najvećim natjecanjima.

---

image

Za spinaker je smišljen novi način brzog slaganja

---

Razvijen kao klasa u ranim pedesetim godinama 20. stoljeća Leteći Holandez nije stvoren konvencionalnom metodom za doba svoga rođenja, dizajnerskim potezima jednog od talentiranih brodskih projektanta, već je jedriličar Conrad Gulcher, razočaran postojećim klasama i u potrazi za boljim performansama, uz pomoć navalnog arhitekte Uus Van Essena u rujnu 1951. stvorio preliminarni dizajn. Isti je poslan tridesetorici vodećih kormilara u Europi na uvid s molbom da iznesu svoje mišljenje i eventualne prijedloge za poboljšanje. Primili su 23 odgovora sa sugestijama koje su inkorporirali u novonastalu klasu.

Ljeto 1952.

Nizozemska jedriličarska federacija tijekom ljeta 1952. organizira natjecanje između klasa na jezeru Loosdrecht, prisutno je 17 različitih jedrilica, rezultati su jasno dočaravali nadmoć Letećeg Holandeza u svakom smislu, od performansi i modernosti do najzabavnije jedrilice. Zanimljiv je naputak, odnosno ograničenje, koje je definiralo klasu FD nakon prvog uspjeha: samo za kontinentalna jezera. Na prvi dojam klasa se nije činila dovoljno sigurnom za otvoreno more.

---

image

Osamdesetih je klasa bila vrlo popularna

---

Naredna testiranja i evaluacije zakazane su na otvorenom moru za ljeto 1953. Do tada Holandez dobiva trapez, a maleni flok zamijenjen je relativno velikom genovom. Maritimne sposobnosti jedrilice pokazuju se više nego dostatnima te osim za jezera, FD postaje i službeno punopravna klasa za sva mora.

Atraktivnost klase uskoro je međunarodno prepoznata. 1957. klasa je odabrana kao disciplina na Olimpijadi 1960. u talijanskom Napulju. Zahvaljujući promotivnom radu Conrada Gulchera i dobro organiziranoj strukturi internacionalnoga udruženja klasa naprosto eksplodira, pa se uz sjeverno američku i europsku, flota FD-a širi u Libanonu, Maroku, Venezueli, Tajlandu...

Nevjerojatno desetljeće

Naša obala nije bila izuzetak, pojava Letećeg Holandeza uznemirila je sve domaće jedriličare, performanse su bile i više nego leteće, doslovno svemirske u usporedbi s postojećim klasama u šezdesetima. Gotovo svi najbolji jedriličari žele se natjecati u novoj klasi koja je obilježila nevjerojatno desetljeće, period u kojem je čovječanstvo na području tehnologije napredovalo brže i više nego ikada. Spomenimo samo djelić progresa u legendarnim šezdesetima: svemirski program Sovjeta i Amerikanaca, pojavu nuklearnog oružja, ali i nuklearne energije za mirnodopske svrhe, pojavu novih sintetičkih materijala, prvih kompjutera... U jedriličarskom svijetu FD je predstavljao ishodište sveukupnog napretka, pa njegova ondašnja ogromna popularnost nije neobična. Osobito ne za duh vremena u kojem je stvoren.

---

image

Kada se pojavio, bio je brzinsko čudo

---

Obratimo pažnju na tadašnje najvažnije inovacije koje su prvotno iskušane na FD-u. Trapez pomoću kojeg se posada izbacuje na bok čitavom svojom težinom, odnosno visinom koja u horizontalnom položaju u kojem se posada nalazi dok je na trapezu, postaje horizontalna udaljenost od točke uzgona. Time je povećan moment stabilnosti kao niti jednom inovacija do tada. FD je klasa koja je prva uvela ovu danas uobičajenu tehniku višenja za posadu, gotovo sve današnje klase visokih performansa koriste trapez.

Automatski spinaker

Prednje jedro, odnosno flok ili genova koja se okretanjem prednjega štraja zarola, odnosno smota, i tako ne smeta tijekom jedrenja niz vjetar. Automatsko postavljanje tanguna, isti se nalazi na bumu, a postavlja se na jarbol povlačenjem jednoga konopa, nema potrebe za ručnim postavljanjem od strane posade što je uobičajeno za gotovo sve postojeće klase čak i u današnje vrijeme.

---

image

Na Flying Dutchmanu prvi je put uveden trapez

---

Spuštanje spinakera pomoću još jednog inovativnog sistema koji omogućuje da se inače vrlo osjetljivi trenutak spuštanja spinakera izvede na automatizirani i siguran način, povlačenjem samo jednoga konopa. Dok ostale klase još i danas spuštaju spinaker uz pomoć posade koja ga rukama sprema u predviđeni prostor, na FD-u je osmišljen sistem (sličan onome kod današnjeg 49era) pomoću kojeg se spinaker spušta u trenu, te ulazi u cijev na pramcu u kojoj je ponovo spreman za brzo podizanje. Trup je izgrađen od kompozita, odnosno od više raznih slojeva materijala, često nazvanim sandwich sistemom.

Grego i Nikolić

Naši najbolji jedriličari tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a prvi među njima Antun Grego i Simo Nikolić, nakon izvrsnih rezultata u klasi Šljuka počinju se natjecati i na međunarodnim regatama u FD-u.

---

image

Mladi jedriličari zaljubljivali su se u brzinu i adrenalin

---

Posada riječkog jedriličarskog kluba Galeb naposljetku postiže rezultate kojima se potvrđuje kao najtrofejnija domaća posada u povijesti našeg jedrenja, ne samo u Šljuci već i olimpijskom FD-u. Kvalificiraju se za Olimpijske igre već u Mexicu 1968. na kojima osvajaju 13. mjesto u konkurenciji od 30 nacija. Slijedi nastup na Olimpijskim igrama u njemačkom Kielu. Osvajaju peto mjesto. To je ujedno bio i ostao najbolji rezultat našeg jedrenja na OI u FD-u kojeg nitko nije nadmašio.

Posada splitskog Labuda, Filip Zlatan Zoričić i Mile Grbavac, vodeća su domaća posada nakon umirovljenja Riječana. Kvalificiraju se za Olimpijskim igre u Kanadi 1976. godine, ali na njima naposljetku nisu nastupili. Zatim se štafeta najboljih ponovo vraća u Galeb. Danko Mandić i Zoran Kalebić nastupaju na Olimpijadi u Moskvi 1980., odnosno u estonskom Tallinnu gdje se održavaju regate. Osvajaju deveto mjesto u konkurenciji od 15. nacija, što je naš drugi najbolji rezultat na olimpijskim igrama.

---

image

Zaljubljenika u Holandeza ni danas ne manjka

---

Posljednji olimpijski ples Letećeg Holandeza odigran je u Barceloni 1992. Od naših jedriličara nastupa posada Bojan Grego (sin Antuna Grega) i Sebastijan Miknić. Riječani se na posljednjem izdanju OI za FD baš i nisu iskazali, osvajaju pretposljednje mjesto u konkurenciji od 23. nacije.

Povratak na scenu

Nakon Barcelone FD nije uvršten kao disciplina na sljedećim olimpijskim igrama. Aktivno natjecanje i regate u domaćem akvatoriju prestaju se organizirati tijekom zadnje dekade prošloga stoljeća. No, u svjetskim razmjerima klasa je i dalje ostaje iznimno aktivna.

Braća Tin i Robin Matulja prvi su naši jedriličari koji ponovo regatavaju na FD u novije vrijeme. Kupuju vrlo konkurentnu jedrilicu 2005. godine i aktivno jedre desetak godina. Već 2008. braća su glavni pokretači i dio organizacijskoga tima Europskog prvenstva koje se održava u Rapcu.

---

image

Veteranski tandem Dušan Puh i Ferdo Matulja

---

Tin i Robin, iako jedina domaća posada, ne posustaju. Jedre i organiziraju još jedno EP 2015. u Umagu.

Prvo Prvenstvo Hrvatske organizira se tek 2019. u Puli. Nakon tri desetljeća stanke ponovo se oformila domaća flota. Nadan Kosanović i Joško Celić trenutno čine najaktivniju domaću posadu. Na krilima entuzijazma dvojice Puležana i njihovog matičnog kluba Vega prvenstvo je privuklo četiri domaće i šest stranih posada.

---

image

Flying Dutchman u punom sjaju

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedrilica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => jedrilica 2 0 7929 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-20 11:31:33 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Krešimir ĐAKULOVIĆ Snimke: Đani CELIJA, Hrvoje DAMJANOVIĆ i Matija DJANJEŠIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-22 14:00:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-22 14:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 84 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Flying Dutchman desetljećima je oduševljavala jedriličare, a onda završila na margini. Danas, ova klasa ne samo da ponovo živi, već je i sama postala mit [metakey] => Flying Dutchman [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651784.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651786.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651788.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651790.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651792.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651794.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651796.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651798.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12651894.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12771178.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12771180.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/20\/12771182.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","HANZA MEDIA","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Regata Flying Dutchmana<\/em><\/p>","

Za spinaker je smi\u0161ljen novi na\u010din brzog slaganja<\/p>","

Na Flying Dutchmanu<\/em> prvi je put uveden trapez<\/p>","

Mladi jedrili\u010dari zaljubljivali su se u brzinu i adrenalin<\/p>","

Kada se pojavio, bio je brzinsko \u010dudo<\/p>","

Zaljubljenika u Holandeza<\/em> <\/em>ni danas ne manjka<\/p>","

Flying Dutchman<\/p>","

Flying Dutchman u punom sjaju<\/p>","

Bra\u0107a Tin i Robin Matulja<\/p>","

Prva opatijska posada Matulja\/Stal u akciji<\/p>","

Osamdesetih je klasa bila vrlo popularna<\/p>","

Veteranski tandem Du\u0161an Puh i Ferdo Matulja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x900","hd_12651784_1920.jpg":"1920x1080","k_12651784_1280.jpg":"1280x1280","k_12651784_1024.jpg":"1024x1024","k_12651784_640.jpg":"640x640","k_12651784_480.jpg":"480x480","k_12651784_340.jpg":"340x340","k_12651784_220.jpg":"220x220","o_12651784_1280.jpg":"1280x600","o_12651784_1024.jpg":"1024x480","o_12651784_640.jpg":"640x300","o_12651784_480.jpg":"480x225","o_12651784_340.jpg":"340x159","o_12651784_220.jpg":"220x103","h_12651784_1280.jpg":"1280x854","h_12651784_1024.jpg":"1024x683","h_12651784_640.jpg":"640x427","h_12651784_480.jpg":"480x320","h_12651784_340.jpg":"340x227","h_12651784_220.jpg":"220x147","pp_12651784_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651784_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651784_640.jpg":"640x814","pp_12651784_480.jpg":"480x611","pp_12651784_340.jpg":"340x432","pp_12651784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1099","hd_12651786_1920.jpg":"1920x1080","k_12651786_1280.jpg":"1280x1280","k_12651786_1024.jpg":"1024x1024","k_12651786_640.jpg":"640x640","k_12651786_480.jpg":"480x480","k_12651786_340.jpg":"340x340","k_12651786_220.jpg":"220x220","o_12651786_1280.jpg":"1280x732","o_12651786_1024.jpg":"1024x586","o_12651786_640.jpg":"640x366","o_12651786_480.jpg":"480x274","o_12651786_340.jpg":"340x194","o_12651786_220.jpg":"220x125","h_12651786_1280.jpg":"1280x854","h_12651786_1024.jpg":"1024x683","h_12651786_640.jpg":"640x427","h_12651786_480.jpg":"480x320","h_12651786_340.jpg":"340x227","h_12651786_220.jpg":"220x147","pp_12651786_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651786_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651786_640.jpg":"640x814","pp_12651786_480.jpg":"480x611","pp_12651786_340.jpg":"340x432","pp_12651786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1189","hd_12651788_1920.jpg":"1920x1080","k_12651788_1280.jpg":"1280x1280","k_12651788_1024.jpg":"1024x1024","k_12651788_640.jpg":"640x640","k_12651788_480.jpg":"480x480","k_12651788_340.jpg":"340x340","k_12651788_220.jpg":"220x220","o_12651788_1280.jpg":"1280x792","o_12651788_1024.jpg":"1024x634","o_12651788_640.jpg":"640x396","o_12651788_480.jpg":"480x297","o_12651788_340.jpg":"340x210","o_12651788_220.jpg":"220x136","h_12651788_1280.jpg":"1280x854","h_12651788_1024.jpg":"1024x683","h_12651788_640.jpg":"640x427","h_12651788_480.jpg":"480x320","h_12651788_340.jpg":"340x227","h_12651788_220.jpg":"220x147","pp_12651788_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651788_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651788_640.jpg":"640x814","pp_12651788_480.jpg":"480x611","pp_12651788_340.jpg":"340x432","pp_12651788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_12651790_1920.jpg":"1920x1080","k_12651790_1280.jpg":"1280x1280","k_12651790_1024.jpg":"1024x1024","k_12651790_640.jpg":"640x640","k_12651790_480.jpg":"480x480","k_12651790_340.jpg":"340x340","k_12651790_220.jpg":"220x220","o_12651790_1280.jpg":"1280x854","o_12651790_1024.jpg":"1024x683","o_12651790_640.jpg":"640x427","o_12651790_480.jpg":"480x320","o_12651790_340.jpg":"340x227","o_12651790_220.jpg":"220x146","h_12651790_1280.jpg":"1280x854","h_12651790_1024.jpg":"1024x683","h_12651790_640.jpg":"640x427","h_12651790_480.jpg":"480x320","h_12651790_340.jpg":"340x227","h_12651790_220.jpg":"220x147","pp_12651790_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651790_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651790_640.jpg":"640x814","pp_12651790_480.jpg":"480x611","pp_12651790_340.jpg":"340x432","pp_12651790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_12651792_1920.jpg":"1920x1080","k_12651792_1280.jpg":"1280x1280","k_12651792_1024.jpg":"1024x1024","k_12651792_640.jpg":"640x640","k_12651792_480.jpg":"480x480","k_12651792_340.jpg":"340x340","k_12651792_220.jpg":"220x220","o_12651792_1280.jpg":"1280x924","o_12651792_1024.jpg":"1024x739","o_12651792_640.jpg":"640x462","o_12651792_480.jpg":"480x346","o_12651792_340.jpg":"340x245","o_12651792_220.jpg":"220x158","h_12651792_1280.jpg":"1280x854","h_12651792_1024.jpg":"1024x683","h_12651792_640.jpg":"640x427","h_12651792_480.jpg":"480x320","h_12651792_340.jpg":"340x227","h_12651792_220.jpg":"220x147","pp_12651792_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651792_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651792_640.jpg":"640x814","pp_12651792_480.jpg":"480x611","pp_12651792_340.jpg":"340x432","pp_12651792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_12651794_1920.jpg":"1920x1080","k_12651794_1280.jpg":"1280x1280","k_12651794_1024.jpg":"1024x1024","k_12651794_640.jpg":"640x640","k_12651794_480.jpg":"480x480","k_12651794_340.jpg":"340x340","k_12651794_220.jpg":"220x220","o_12651794_1280.jpg":"1280x924","o_12651794_1024.jpg":"1024x739","o_12651794_640.jpg":"640x462","o_12651794_480.jpg":"480x346","o_12651794_340.jpg":"340x245","o_12651794_220.jpg":"220x158","h_12651794_1280.jpg":"1280x854","h_12651794_1024.jpg":"1024x683","h_12651794_640.jpg":"640x427","h_12651794_480.jpg":"480x320","h_12651794_340.jpg":"340x227","h_12651794_220.jpg":"220x147","pp_12651794_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651794_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651794_640.jpg":"640x814","pp_12651794_480.jpg":"480x611","pp_12651794_340.jpg":"340x432","pp_12651794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_12651796_1920.jpg":"1920x1080","k_12651796_1280.jpg":"1280x1280","k_12651796_1024.jpg":"1024x1024","k_12651796_640.jpg":"640x640","k_12651796_480.jpg":"480x480","k_12651796_340.jpg":"340x340","k_12651796_220.jpg":"220x220","o_12651796_1280.jpg":"1280x924","o_12651796_1024.jpg":"1024x739","o_12651796_640.jpg":"640x462","o_12651796_480.jpg":"480x346","o_12651796_340.jpg":"340x245","o_12651796_220.jpg":"220x158","h_12651796_1280.jpg":"1280x854","h_12651796_1024.jpg":"1024x683","h_12651796_640.jpg":"640x427","h_12651796_480.jpg":"480x320","h_12651796_340.jpg":"340x227","h_12651796_220.jpg":"220x147","pp_12651796_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651796_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651796_640.jpg":"640x814","pp_12651796_480.jpg":"480x611","pp_12651796_340.jpg":"340x432","pp_12651796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_12651798_1920.jpg":"1920x1080","k_12651798_1280.jpg":"1280x1280","k_12651798_1024.jpg":"1024x1024","k_12651798_640.jpg":"640x640","k_12651798_480.jpg":"480x480","k_12651798_340.jpg":"340x340","k_12651798_220.jpg":"220x220","o_12651798_1280.jpg":"1280x924","o_12651798_1024.jpg":"1024x739","o_12651798_640.jpg":"640x462","o_12651798_480.jpg":"480x346","o_12651798_340.jpg":"340x245","o_12651798_220.jpg":"220x158","h_12651798_1280.jpg":"1280x854","h_12651798_1024.jpg":"1024x683","h_12651798_640.jpg":"640x427","h_12651798_480.jpg":"480x320","h_12651798_340.jpg":"340x227","h_12651798_220.jpg":"220x147","pp_12651798_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651798_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651798_640.jpg":"640x814","pp_12651798_480.jpg":"480x611","pp_12651798_340.jpg":"340x432","pp_12651798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12651894_1920.jpg":"1920x1080","k_12651894_1280.jpg":"1280x1280","k_12651894_1024.jpg":"1024x1024","k_12651894_640.jpg":"640x640","k_12651894_480.jpg":"480x480","k_12651894_340.jpg":"340x340","k_12651894_220.jpg":"220x220","o_12651894_1280.jpg":"1280x853","o_12651894_1024.jpg":"1024x682","o_12651894_640.jpg":"640x426","o_12651894_480.jpg":"480x320","o_12651894_340.jpg":"340x226","o_12651894_220.jpg":"220x146","h_12651894_1280.jpg":"1280x854","h_12651894_1024.jpg":"1024x683","h_12651894_640.jpg":"640x427","h_12651894_480.jpg":"480x320","h_12651894_340.jpg":"340x227","h_12651894_220.jpg":"220x147","pp_12651894_1280.jpg":"1280x1628","pp_12651894_1024.jpg":"1024x1303","pp_12651894_640.jpg":"640x814","pp_12651894_480.jpg":"480x611","pp_12651894_340.jpg":"340x432","pp_12651894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1475","hd_12771178_1920.jpg":"1920x1080","k_12771178_1280.jpg":"1280x1280","k_12771178_1024.jpg":"1024x1024","k_12771178_640.jpg":"640x640","k_12771178_480.jpg":"480x480","k_12771178_340.jpg":"340x340","k_12771178_220.jpg":"220x220","o_12771178_1280.jpg":"1280x983","o_12771178_1024.jpg":"1024x786","o_12771178_640.jpg":"640x491","o_12771178_480.jpg":"480x368","o_12771178_340.jpg":"340x261","o_12771178_220.jpg":"220x169","h_12771178_1280.jpg":"1280x854","h_12771178_1024.jpg":"1024x683","h_12771178_640.jpg":"640x427","h_12771178_480.jpg":"480x320","h_12771178_340.jpg":"340x227","h_12771178_220.jpg":"220x147","pp_12771178_1280.jpg":"1280x1628","pp_12771178_1024.jpg":"1024x1303","pp_12771178_640.jpg":"640x814","pp_12771178_480.jpg":"480x611","pp_12771178_340.jpg":"340x432","pp_12771178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1406","hd_12771180_1920.jpg":"1920x1080","k_12771180_1280.jpg":"1280x1280","k_12771180_1024.jpg":"1024x1024","k_12771180_640.jpg":"640x640","k_12771180_480.jpg":"480x480","k_12771180_340.jpg":"340x340","k_12771180_220.jpg":"220x220","o_12771180_1280.jpg":"1280x937","o_12771180_1024.jpg":"1024x749","o_12771180_640.jpg":"640x468","o_12771180_480.jpg":"480x351","o_12771180_340.jpg":"340x248","o_12771180_220.jpg":"220x161","h_12771180_1280.jpg":"1280x854","h_12771180_1024.jpg":"1024x683","h_12771180_640.jpg":"640x427","h_12771180_480.jpg":"480x320","h_12771180_340.jpg":"340x227","h_12771180_220.jpg":"220x147","pp_12771180_1280.jpg":"1280x1628","pp_12771180_1024.jpg":"1024x1303","pp_12771180_640.jpg":"640x814","pp_12771180_480.jpg":"480x611","pp_12771180_340.jpg":"340x432","pp_12771180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12771182_1920.jpg":"1920x1080","k_12771182_1280.jpg":"1280x1280","k_12771182_1024.jpg":"1024x1024","k_12771182_640.jpg":"640x640","k_12771182_480.jpg":"480x480","k_12771182_340.jpg":"340x340","k_12771182_220.jpg":"220x220","o_12771182_1280.jpg":"1280x853","o_12771182_1024.jpg":"1024x682","o_12771182_640.jpg":"640x426","o_12771182_480.jpg":"480x320","o_12771182_340.jpg":"340x226","o_12771182_220.jpg":"220x146","h_12771182_1280.jpg":"1280x854","h_12771182_1024.jpg":"1024x683","h_12771182_640.jpg":"640x427","h_12771182_480.jpg":"480x320","h_12771182_340.jpg":"340x227","h_12771182_220.jpg":"220x147","pp_12771182_1280.jpg":"1280x1628","pp_12771182_1024.jpg":"1024x1303","pp_12771182_640.jpg":"640x814","pp_12771182_480.jpg":"480x611","pp_12771182_340.jpg":"340x432","pp_12771182_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38837545 Threads: 3 Questions: 7129001137 Slow queries: 3312111 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609147078 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/flying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit-1242712 [printLink] => /om/nautika/flying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit-1242712?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697856 [name] => Flying Dutchman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-22 15:02:41 [main_article_id] => 0 [alias] => flying-dutchman [link] => /tag/flying-dutchman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedrilica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Flying Dutchman desetljećima je oduševljavala jedriličare, a onda završila na margini. Danas, ova klasa ne samo da ponovo živi, već je i sama postala mit [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651784.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Regata Flying Dutchmana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651784.jpg [title] =>

Regata Flying Dutchmana

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651786.jpg [title] =>

Za spinaker je smišljen novi način brzog slaganja

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651788.jpg [title] =>

Na Flying Dutchmanu prvi je put uveden trapez

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651790.jpg [title] =>

Mladi jedriličari zaljubljivali su se u brzinu i adrenalin

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651792.jpg [title] =>

Kada se pojavio, bio je brzinsko čudo

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651794.jpg [title] =>

Zaljubljenika u Holandeza ni danas ne manjka

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651796.jpg [title] =>

Flying Dutchman

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651798.jpg [title] =>

Flying Dutchman u punom sjaju

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12651894.jpg [title] => HANZA MEDIA

Braća Tin i Robin Matulja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12771178.jpg [title] =>

Prva opatijska posada Matulja/Stal u akciji

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12771180.jpg [title] =>

Osamdesetih je klasa bila vrlo popularna

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/20/12771182.jpg [title] =>

Veteranski tandem Dušan Puh i Ferdo Matulja

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Leteći Holandez je mit o ukletom jedrenjaku osuđenom na vječnu plovidbu. Priča se u različitim varijantama pojavljuje krajem 16. stoljeća i sve do današnjih dana jedno je od najživljih sjećanja na vremena kada je uspješno jedrenje doslovno donosilo daljnji život, naspram stalne opasnosti od loše manovre kojom će posada položiti svoje kosti u masovnoj plavoj grobnici.

Živući mit

Moderna sportska jedrilica nazvana po živućem mitu pojavila se sredinom prošloga stoljeća. Pedesetak godina kasnije, početkom sadašnjega vijeka, ova jedriličarska klasa je pomalo, ali sigurno postala legendarna. Onaj Leteći Holandez u izvornome mitu bio je osuđen na vječnu plovidbu, sigurnost luke ostaje zauvijek izvan dosega...

Sportska jedrilica FD danas je osuđena na jedriličarsku marginu, ali mit o jedrilici čije performanse u kombinaciji s mogućnostima tehničkog usklađivanja snasti i jedrilja oduševljavaju, življi je nego ikada. Da se ne radi samo o mitu, moramo malo pomnije promotriti nastanak klase, kao i razinu sportske i tehničke pripremljenosti jedriličara koja je krasila sudionike u najvećim natjecanjima.

---

image

Za spinaker je smišljen novi način brzog slaganja

---

Razvijen kao klasa u ranim pedesetim godinama 20. stoljeća Leteći Holandez nije stvoren konvencionalnom metodom za doba svoga rođenja, dizajnerskim potezima jednog od talentiranih brodskih projektanta, već je jedriličar Conrad Gulcher, razočaran postojećim klasama i u potrazi za boljim performansama, uz pomoć navalnog arhitekte Uus Van Essena u rujnu 1951. stvorio preliminarni dizajn. Isti je poslan tridesetorici vodećih kormilara u Europi na uvid s molbom da iznesu svoje mišljenje i eventualne prijedloge za poboljšanje. Primili su 23 odgovora sa sugestijama koje su inkorporirali u novonastalu klasu.

Ljeto 1952.

Nizozemska jedriličarska federacija tijekom ljeta 1952. organizira natjecanje između klasa na jezeru Loosdrecht, prisutno je 17 različitih jedrilica, rezultati su jasno dočaravali nadmoć Letećeg Holandeza u svakom smislu, od performansi i modernosti do najzabavnije jedrilice. Zanimljiv je naputak, odnosno ograničenje, koje je definiralo klasu FD nakon prvog uspjeha: samo za kontinentalna jezera. Na prvi dojam klasa se nije činila dovoljno sigurnom za otvoreno more.

---

image

Osamdesetih je klasa bila vrlo popularna

---

Naredna testiranja i evaluacije zakazane su na otvorenom moru za ljeto 1953. Do tada Holandez dobiva trapez, a maleni flok zamijenjen je relativno velikom genovom. Maritimne sposobnosti jedrilice pokazuju se više nego dostatnima te osim za jezera, FD postaje i službeno punopravna klasa za sva mora.

Atraktivnost klase uskoro je međunarodno prepoznata. 1957. klasa je odabrana kao disciplina na Olimpijadi 1960. u talijanskom Napulju. Zahvaljujući promotivnom radu Conrada Gulchera i dobro organiziranoj strukturi internacionalnoga udruženja klasa naprosto eksplodira, pa se uz sjeverno američku i europsku, flota FD-a širi u Libanonu, Maroku, Venezueli, Tajlandu...

Nevjerojatno desetljeće

Naša obala nije bila izuzetak, pojava Letećeg Holandeza uznemirila je sve domaće jedriličare, performanse su bile i više nego leteće, doslovno svemirske u usporedbi s postojećim klasama u šezdesetima. Gotovo svi najbolji jedriličari žele se natjecati u novoj klasi koja je obilježila nevjerojatno desetljeće, period u kojem je čovječanstvo na području tehnologije napredovalo brže i više nego ikada. Spomenimo samo djelić progresa u legendarnim šezdesetima: svemirski program Sovjeta i Amerikanaca, pojavu nuklearnog oružja, ali i nuklearne energije za mirnodopske svrhe, pojavu novih sintetičkih materijala, prvih kompjutera... U jedriličarskom svijetu FD je predstavljao ishodište sveukupnog napretka, pa njegova ondašnja ogromna popularnost nije neobična. Osobito ne za duh vremena u kojem je stvoren.

---

image

Kada se pojavio, bio je brzinsko čudo

---

Obratimo pažnju na tadašnje najvažnije inovacije koje su prvotno iskušane na FD-u. Trapez pomoću kojeg se posada izbacuje na bok čitavom svojom težinom, odnosno visinom koja u horizontalnom položaju u kojem se posada nalazi dok je na trapezu, postaje horizontalna udaljenost od točke uzgona. Time je povećan moment stabilnosti kao niti jednom inovacija do tada. FD je klasa koja je prva uvela ovu danas uobičajenu tehniku višenja za posadu, gotovo sve današnje klase visokih performansa koriste trapez.

Automatski spinaker

Prednje jedro, odnosno flok ili genova koja se okretanjem prednjega štraja zarola, odnosno smota, i tako ne smeta tijekom jedrenja niz vjetar. Automatsko postavljanje tanguna, isti se nalazi na bumu, a postavlja se na jarbol povlačenjem jednoga konopa, nema potrebe za ručnim postavljanjem od strane posade što je uobičajeno za gotovo sve postojeće klase čak i u današnje vrijeme.

---

image

Na Flying Dutchmanu prvi je put uveden trapez

---

Spuštanje spinakera pomoću još jednog inovativnog sistema koji omogućuje da se inače vrlo osjetljivi trenutak spuštanja spinakera izvede na automatizirani i siguran način, povlačenjem samo jednoga konopa. Dok ostale klase još i danas spuštaju spinaker uz pomoć posade koja ga rukama sprema u predviđeni prostor, na FD-u je osmišljen sistem (sličan onome kod današnjeg 49era) pomoću kojeg se spinaker spušta u trenu, te ulazi u cijev na pramcu u kojoj je ponovo spreman za brzo podizanje. Trup je izgrađen od kompozita, odnosno od više raznih slojeva materijala, često nazvanim sandwich sistemom.

Grego i Nikolić

Naši najbolji jedriličari tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, a prvi među njima Antun Grego i Simo Nikolić, nakon izvrsnih rezultata u klasi Šljuka počinju se natjecati i na međunarodnim regatama u FD-u.

---

image

Mladi jedriličari zaljubljivali su se u brzinu i adrenalin

---

Posada riječkog jedriličarskog kluba Galeb naposljetku postiže rezultate kojima se potvrđuje kao najtrofejnija domaća posada u povijesti našeg jedrenja, ne samo u Šljuci već i olimpijskom FD-u. Kvalificiraju se za Olimpijske igre već u Mexicu 1968. na kojima osvajaju 13. mjesto u konkurenciji od 30 nacija. Slijedi nastup na Olimpijskim igrama u njemačkom Kielu. Osvajaju peto mjesto. To je ujedno bio i ostao najbolji rezultat našeg jedrenja na OI u FD-u kojeg nitko nije nadmašio.

Posada splitskog Labuda, Filip Zlatan Zoričić i Mile Grbavac, vodeća su domaća posada nakon umirovljenja Riječana. Kvalificiraju se za Olimpijskim igre u Kanadi 1976. godine, ali na njima naposljetku nisu nastupili. Zatim se štafeta najboljih ponovo vraća u Galeb. Danko Mandić i Zoran Kalebić nastupaju na Olimpijadi u Moskvi 1980., odnosno u estonskom Tallinnu gdje se održavaju regate. Osvajaju deveto mjesto u konkurenciji od 15. nacija, što je naš drugi najbolji rezultat na olimpijskim igrama.

---

image

Zaljubljenika u Holandeza ni danas ne manjka

---

Posljednji olimpijski ples Letećeg Holandeza odigran je u Barceloni 1992. Od naših jedriličara nastupa posada Bojan Grego (sin Antuna Grega) i Sebastijan Miknić. Riječani se na posljednjem izdanju OI za FD baš i nisu iskazali, osvajaju pretposljednje mjesto u konkurenciji od 23. nacije.

Povratak na scenu

Nakon Barcelone FD nije uvršten kao disciplina na sljedećim olimpijskim igrama. Aktivno natjecanje i regate u domaćem akvatoriju prestaju se organizirati tijekom zadnje dekade prošloga stoljeća. No, u svjetskim razmjerima klasa je i dalje ostaje iznimno aktivna.

Braća Tin i Robin Matulja prvi su naši jedriličari koji ponovo regatavaju na FD u novije vrijeme. Kupuju vrlo konkurentnu jedrilicu 2005. godine i aktivno jedre desetak godina. Već 2008. braća su glavni pokretači i dio organizacijskoga tima Europskog prvenstva koje se održava u Rapcu.

---

image

Veteranski tandem Dušan Puh i Ferdo Matulja

---

Tin i Robin, iako jedina domaća posada, ne posustaju. Jedre i organiziraju još jedno EP 2015. u Umagu.

Prvo Prvenstvo Hrvatske organizira se tek 2019. u Puli. Nakon tri desetljeća stanke ponovo se oformila domaća flota. Nadan Kosanović i Joško Celić trenutno čine najaktivniju domaću posadu. Na krilima entuzijazma dvojice Puležana i njihovog matičnog kluba Vega prvenstvo je privuklo četiri domaće i šest stranih posada.

---

image

Flying Dutchman u punom sjaju

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
HANZA MEDIA

Regata Flying Dutchmana


Za spinaker je smišljen novi način brzog slaganja


Na Flying Dutchmanu prvi je put uveden trapez


Mladi jedriličari zaljubljivali su se u brzinu i adrenalin


Kada se pojavio, bio je brzinsko čudo


Zaljubljenika u Holandeza ni danas ne manjka


Flying Dutchman


Flying Dutchman u punom sjaju

HANZA MEDIA

Braća Tin i Robin Matulja


Prva opatijska posada Matulja/Stal u akciji


Osamdesetih je klasa bila vrlo popularna


Veteranski tandem Dušan Puh i Ferdo Matulja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/flying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit-1242712 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8e139cd4f1b9cab7266085d03ad3aeded0d379f2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Flying+Dutchman+desetlje%C4%87ima+je+odu%C5%A1evljavala+jedrili%C4%8Dare%2C+a+onda+zavr%C5%A1ila+na+margini.+Danas%2C+ova+klasa+ne+samo+da+ponovo+%C5%BEivi%2C+ve%C4%87+je+i+sama+postala+mit&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fflying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit-1242712 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fflying-dutchman-desetljecima-je-odusevljavala-jedrilicare-a-onda-zavrsila-na-margini-danas-ova-klasa-ne-samo-da-ponovo-zivi-vec-je-i-sama-postala-mit-1242712 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedrilica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

jedrilicaFlying Dutchman desetljećima je oduševljavala jedriličare, a onda završila na margini. Danas, ova klasa ne samo da ponovo živi, već je i sama postala mit

Piše Krešimir ĐAKULOVIĆ Snimke: Đani CELIJA, Hrvoje DAMJANOVIĆ i Matija DJANJEŠIĆ
22. studenog 2022. - 15:00

Leteći Holandez je mit o ukletom jedrenjaku osuđenom na vječnu plovidbu. Priča se u različitim varijantama pojavljuje krajem 16. stoljeća i sve do današnjih dana jedno je od najživljih sjećanja na vremena kada je uspješno jedrenje doslovno donosilo daljnji život, naspram stalne opasnosti od loše manovre kojom će posada položiti svoje kosti u masovnoj plavoj grobnici.

Živući mit

Moderna sportska jedrilica nazvana po živućem mitu pojavila se sredinom prošloga stoljeća. Pedesetak godina kasnije, početkom sadašnjega vijeka, ova jedriličarska klasa je pomalo, ali sigurno postala legendarna. Onaj Leteći Holandez u izvornome mitu bio je osuđen na vječnu plovidbu, sigurnost luke ostaje zauvijek izvan dosega...

Sportska jedrilica FD danas je osuđena na jedriličarsku...

20. svibanj 2024 01:44