stdClass Object ( [id] => 1166985 [title] => S palubom od gotovo 80 m² i jedinstvenim rješenjem u svojoj klasi, Bali 4.2 odvojio se od drugih plovila iste veličine na tržištu [alias] => dvanaest-metara-komfora-i-gusta [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

​​Kada je renomirani brodograditelj katamarana, tvrtka Catana, 2014. godine proširila asortiman katamaranima ​Bali i tržištu ponudila dvotrupce jednostavne za korištenje i upravljanje, maksimalnih volumena u odnosu na svoju dužinu, a organizacijom cjelina i njihovim funkcionalnim nadopunjavanjem poništila granice vanjskih i unutarnjih prostora, sve to cjenovno pristupačnije i prihvatljivije široj klijenteli – postavili su nove trendove. Kako u načinu korištenja, tako i maksimalizaciji užitaka tijekom plovidbe u katamaranima.

Pramčana vrata

I novim modelima, pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina, koncept Bali ostaje nepromijenjen, ali projektni tim što ga predvode navalni arhitekti Xavier Faÿ i Samer Lasta uvijek nas iznenadi s nekim novim inteligentno promišljenim detaljima.

Tako je to i kod modela oznake 4.2, predstavljenog svjetskoj javnosti prošle godine na sajmu u Cannesu. S obzirom na korisne površine i pruženi komfor, s pravom ga možemo proglasiti nasljednikom uspješnog modela oznake 4.3, s kojim su se čitatelji Otvorenog mora imali prilike upoznati.

S palubom od gotovo 80 m², u potpunosti iskorištenom, odmah privlači pažnju, a naglašenim i prostranim pramčanim kokpitom, ležaljkama na flybridgeu, te jedinstvenim rješenjem u svojoj klasi – pramčanim vratima salona kojima se plovilo cijelom dužinom objedinjuje u jednu funkcionalnu cjelinu – Bali 4.2 odvojio se od drugih plovila iste veličine na tržištu.

Krmene platforme su nešto kraće u odnosu na model 4.3, ali sada su povezane platformom u jednu cjelinu i bogato opremljene za uživanje tik do morske površine.

Ovako objedinjena krmena platforma omogućila je opremanje kokpita velikom krmenom klupom ispod koje su spremišta, što nije uobičajeno kod katamarana ove dužine. Krmena platforma i dalje je opremljena jednostavnom i praktičnom dizalicom za pomoćni gumenjak, a prolazi u kokpit sa svake strane su komotni i sigurni.

---

---

​Tapecirana krmena klupa sada, osim udobnog prostora za izležavanje, nudi i prostrani skladišni prostor ispod i sa strana, u koji se opcijski može integrirati i vanjski roštilj. Osim krmenoga kokpita, na razini glavne palube nalazi se prostor salona koji se funkcionalno nadopunjuje s klupom iz krmenoga kokpita, a dijelom koristi i za blagovanje.

Tu je i velika kuhinja, prostor navigatora i pramčani kokpit. Sve te cjeline međusobno se nadopunjuju po već prepoznatom i prihvaćenom Bali Open Space konceptu. Staklena vrata, tvrda granica između kokpita i salona, otvaraju se u cijeloj svojoj širini i visini i jednostavno nestaju u krovu.

Nadovezivanje prostora

Sada se mali kokpit funkcionalno nadopunjuje sofom koja se može iskoristiti i kao dnevni ležaj, te sjedećom garniturom oko stola. Velikim panoramskim prozorima sa svake strane, koji se mogu otvoriti u punoj veličini, ugođaj boravka na otvorenom dodatno je naglašen. Ovako osmišljeni prostor daje mogućnost komotnog i ugodnog opuštanja ili gastronomskog uživanja za 10 ljudi.

---

image
Sa skiperskog mjesta vidljivost je odlična
---

Na prostor za opuštanje neprimjetno se nadovezuje radni dio. U odnosu na prethodnika 4.3 uvedene su neke izmjene – nije bilo dužine za američki frižider king size volumena s dvije vratnice, navigacijski stol je izmješten na stranu, a kuhinja je bolje organizirana. S desne strane, sofu linijski prati veliki frižider od 365 litara, dodatni ormari i prostori za odlaganje stvari i navigacijski stol sa svim potrebnim instrumentima i opremom za navigaciju i nadzor plovila.

---

image
Hladnjak je solidnog kapaciteta
---

​Navigacijski stol, izmješten sa strane zbog bolje komunikacije prema pramčanom kokpitu, više je nego dovoljno prostran i komotan za regularne skiperove poslove, tako da i on može poslužiti kao mjesto za opuštanje i druženje posade. Nasuprot njega nalazi se velika, funkcionalna i dobro opremljena kuhinja za sva kulinarska iskušenja. Karakteriziraju je prostrane radne površine te veliki broj ladičara i ormarića.

---

image
Salon i kuhinja puni su svjetla
---

​Kompletno natkriveni prostor – uključujući i krmeni kokpit – u potpunosti je otvoren i prozračan, okupan svjetlom i panoramskim pogledom na morsko okruženje, a vratima prema pramčanom kokpitu Bali 4.2 postaje cijelom svojom dužinom jedinstvena cjelina unutrašnjeg i vanjskog prostora za opuštanje i druženje.

Spremišta na pramcu

Pramčani kokpit doživio je kompromisne izmjene zbog prolaza. Sada je tu nešto manje, ali još uvijek dovoljno udobnog prostora posvećenog uživanju i izležavanju na otvorenom. Spremište ispod klupe je prepolovljeno, no i dalje posve dovoljno za smještaj pomoćnih agregata.

---

image
Veliko spremište pokraj ulaznih vrata u salon na pramcu
---

Promišljeno je organiziran i ostatak glavne palube. Sve je podređeno jednostavnom i sigurnom kretanju posade i putnika od krme do samog pramca.

Šetnice s obiju strana su prostrane, zaštićene solidnom i visokom ogradom, a dodatnu sigurnost daju skladno integrirani rukohvati na kabini. Protežu se do pramca, koji je osiguran čvrstom ogradom opremljenom sjedalicama.

Na samome pramcu je radna zona s rolerom za genovu i spremištem za sidreni lanac i vitlo ispod jastuka. U vrhu pramca nalaze se spremišta koja se mogu pretvoriti u skipersku kabinu s odvojenom kupaonicom.

---

image
Bočni prolazi su široki
---

Na katamaranu Bali 4.2 svaki prostor je poziv na izležavanje i opuštanje, kako u pramčanom kokpitu na suncu ili u salonu u hladu, tako i na flyu. Sada se na flybridge penjete stubištem integriranim u kabinu, a što se tiče njegova dizajna, i tu su napravljene neke promjene u odnosu na Bali 4.3.

---

image
Vrata salona na pramčanom dijelu i veliki prostor za opuštanje
---

Sada je umjesto klupe kod kormilarice, po sredini platforme, dodan još jedan ležaj, što uz ležeću garnituru na krmenom dijelu modelu Bali 4.2 daje brojne mogućnosti izbora sunčališta, solo ili s prijateljima.

---

image
Sve je podređeno udobnosti posade
---

Ostale ključne značajke katamarana Bali su volumeni i mogućnosti organizacije prostora u trupovima, odnosno potpalublju, pa se i Bali 4.2 nudi u više layout opcija. Od raskošnog vlasničkog koncepta s tri kabine, gdje je jedan trup u potpunosti posvećen vlasniku i sadržajima vezanim uz njega, a drugi trup dijele dvije kabine s odvojenim ili zajedničkim kupaonicama, do verzije s četiri kabine s odvojenim ili zajedničkim kupaonicama.

Lako održavanje

Testirani Bali 4.2 organiziran je s dvije kabine, s pripadajućim toaletnim prostorom u svakome trupu. Smjestiti dvije kupaonice uz ovako prostrane kabine, za projektante nije bio lak zadatak. Stoga su domišljato integrirali tuš-kabinu i WC u jedan prostor, te ostavili manje mjesta za smještaj toaletnih stvari s obzirom na mogućnosti koje korisnici imaju u samoj kabini.

---

image
Toaletni prostor integrira WC i tuš-kabinu
---

Krmene kabine su nešto prostranije u odnosu na pramčane, kreveti su zamjetnih veličina s obzirom na dužinu plovila, a prostori za odlaganje sitnica su brojne police i pretinci oko samih kreveta.

Svaka kabina ima predsoblje s garderobnim ormarom, tako da gosti imaju dovoljno mjesta za smještaj garderobe i opreme za višednevna krstarenja.

---

image
Krmena kabina i prateći toaletni prostor
---

Osim što potpalublje ovog Balija karakterizira kvalitetnija završna obrada u odnosu na svoje prethodnike, način gradnje, odabrani materijali i boje obloga omogućuju jednostavno održavanje i čišćenje, a brojna okna, od kojih se neka mogu u potpunosti ili djelomično otvarati, osiguravaju dobro dnevno osvjetljenje i prirodnu ventilaciju.

---

image
U svakom trupu je jedan Yanmar od 45 KS
---

Trupovi su visokih bokova s naglim prijelazima na podvodni dio – chine hull, što je omogućilo maksimalizaciju volumena u potpalublju uz minimalni volumen i otpor podvodnoga dijela.

Gotovo cijelom dužinom bokova postoji dio koji je upušten i osim što uzdužno ojačava konstrukciju trupa, omogućuje oknima da stoje otvorena za vrijeme kiše, ali i za vrijeme navigacije dok ih more ne počne zalijevati. Utori u crnom tonu, s pramčanim statvama nakošenim prema krmi, cjelokupnoj silueti plovila dodaju eleganciju i naglašavaju moderan dizajn.

Osnovna verzija je opremljena s dva Yanmarova motora od 30 konjskih snaga, a testirani Bali je pojačana verzija s dva Yanmara od 45 konjskih snaga, koji široko smješteni omogućuju okretnost plovilu i u skučenim prostorima marine.

Impresivna autonomija

Ubrzanje je umjereno, a pri maksimalnih dostignutih 3000 okretaja brzina je bila 8,6 čvorova. Za brzinu krstarenja preporučili bismo režim rada motora od 2000 o/min i očekivanu brzinu nešto veću od 6 čvorova uz potrošnju goriva od 4 litre na sat, što uz tank goriva od 640 litara i tank vode od 800 litara daje impresivnu autonomiju ovog plovila.

---

image
Veliki prozori osiguravaju obilje svjetla
---

​Prilikom testiranja uvjeti za jedrenje nisu bili idealni, ali zahvaljujući promišljenom odabiru opreme i njezine organizacije Bali 4.2 se jednostavno i gotovo neprimjetno prebacuje iz ležernog i opuštajućeg režima u režim navigacije pod jedrima ili motorom.

Radno mjesto skipera je kormilarnica na flybridgeu s koje, uz dobru preglednost na uređaje za navigaciju i nadzor motora, ima dobar pogled na svaki dio plovila i plovnog puta, osim na jedro. Naime, bimini koji dobro štiti skipera ometa pogled na jedro i njegovo trimanje, te bismo preporučili ugradnju prozora na samom biminiju ili boljeg instrumenta kojim se može bolje pratiti kut upada vjetra, a koji bi pomogao i prilikom trimanja floka.

Kompromisno rješenje biminija – ima svoje prednosti i mane, tako da je lantina postavljena relativno visoko za samostalan rad skipera na kratovima jedra ili dosezanje patentnoga zatvarača na Lazi Bagu. Osim toga, iako su svi konopi za upravljanje jedrima i vinčevi nadohvat ruke, uputili bismo kritiku da fali mogućnost bolje organizacije podigača i škota.

---

image
Standardna jedra su dovoljna za opušteno jedrenje
---

Lagani vjetrovi promjenjivoga smjera nisu omogućili razvijanje brzine i bolje upoznavanje s karakteristikama ovog Balija pod jedrima. Pri nepunih 10 čvorova vjetra, jedreći kutevima od 60˚ do 90˚ u odnosu na stvarni vjetar, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 čvora, što i nije loše za plovila ovakvih karakteristika, budući se radi o relativno malim površinama jedara s niskim jarbolom i težištem.

Izbor jedara

Glavno square top jedro ima 54 m², a samopreklapajući flok 40-ak metara četvornih. Onima koji žele malo pojačati kvadraturu pod jedrima, nudi se opcijski Code Zero od 63 m² ili genaker od 102 m². Iako ovo plovilo nije namijenjeno brzom jedrenju, već opuštajućem krstarenju pod jedrima, ipak bismo zamjerili na tromoj poslušnosti plovila kada bi brzina pala ispod dva čvora.

Napomenuli bismo da je Bali 4.2 za sada jedini model Balija bez križeva na jarbolu, što je još jedan dokaz iznimne pažnje brodograditelja, koju pokazuje tijekom razvoja svakoga modela i praćenja svjetskih trendova.

​Osim otvorenih dnevnih prostora s mogućnošću zatvaranja, sada komunikacijski povezanih s velikim prednjim kokpitom, dobrog odabira opreme i visoke razine završne obrade, model Bali 4.2 karakterizira i visoki nivo personalizacije.

---

image
Lantina glavnog jedra visoko je postavljena
---

​Cijena modela s četiri kabine i odvojenim kupaonicama od 396.500 eura (fco tvornica bez ikakvih davanja) može se uzeti kao informativna i u suradnji s timom Croatia Yachtinga plovilo se može opremiti prema vlastitim potrebama i raspoloživim budžetima.

Pritom je ovaj model posebno zanimljiv što su mu sada, zahvaljujući pramčanim vratima, sva područja, počevši od krme prema pramcu i na flybridgeu, komunikacijski i funkcionalno objedinjena. Moramo priznati da je to složen dizajn za plovilo duljine 41 stopu, ali da ima smisla.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.........12,85 m
Dužina vodene linije..........2,46 m
Maksimalna širina.......7,08 m
Gaz............1,12 m
Težina praznog plovila...........11,90 t
Glavno jedro............. 54 m²
Roll flok...........35 m²
Motor.............Yanmar 4JH45 2x45 KS
Tank goriva..............600 l
Tank vode.............860 l
CE certifikat.........A – 10 osoba
Projektant...........Xavier Fay i Lasta Design Studio
Zastupnik............Croatia Yachting, Split
Cijena bez poreza...........396.500 eura

---

---

BROJ OKRETAJA - BRZINA U ČV.


800 (min).......2,90
1000......3,30
1500.......5,00
2000......6,40
2500.......7,90
3000.........8,60

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- Pramčana vrata salona
- Objedinjeni prostori za opuštanje
- Mogućnost personalizacije
- Jednostavnost za održavanje i čišćenje
- Prozračnost i panoramski pogled natkrivenog dijela palube

MINUS
- Pogled na glavno jedro
- Organizacija radnih konopa
- Mogućnost prilaska obali pramcem
- Mogućnost praćenja sidra i sidrenog lanca u akciji

---

---

image
Baterijski sklop je moćan i lako dostupan
---

---

image
Mjesto skipera zaštićeno je biminijem
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test katamarana 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-16 12:17:30 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-12 12:48:02 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2022-02-12 12:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685756.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685750.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685758.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685760.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685762.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685764.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685768.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685770.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685772.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685780.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685786.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685792.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685798.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685804.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685812.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685818.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685822.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/16\/20685824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pri manje od 10 \u010dvorova vjetra, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 \u010dvora","Linija katamarana je skladna i dopadljiva","Standardna jedra su dovoljna za opu\u0161teno jedrenje","Salon i kuhinja puni su svjetla","Veliki prozori osiguravaju obilje svjetla","Baterijski sklop je mo\u0107an i lako dostupan","Vrata salona na pram\u010danom dijelu i veliki prostor za opu\u0161tanje","Bo\u010dni prolazi su \u0161iroki","Krmena kabina i prate\u0107i toaletni prostor","Hladnjak je solidnog kapaciteta","U svakom trupu je jedan Yanmar<\/em> od 45 KS","Stube za kupanje","Mjesto skipera za\u0161ti\u0107eno je biminijem","Sa skiperskog mjesta vidljivost je odli\u010dna","Veliko spremi\u0161te pokraj ulaznih vrata u salon na pramcu","Lantina glavnog jedra visoko je postavljena","Sve je podre\u0111eno udobnosti posade","Toaletni prostor integrira WC i tu\u0161-kabinu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_20685756_1920.jpg":"1920x1080","k_20685756_1280.jpg":"1280x1280","k_20685756_1024.jpg":"1024x1024","k_20685756_640.jpg":"640x640","k_20685756_480.jpg":"480x480","k_20685756_340.jpg":"340x340","k_20685756_220.jpg":"220x220","o_20685756_1280.jpg":"1280x852","o_20685756_1024.jpg":"1024x682","o_20685756_640.jpg":"640x426","o_20685756_480.jpg":"480x319","o_20685756_340.jpg":"340x226","o_20685756_220.jpg":"220x146","h_20685756_1280.jpg":"1280x854","h_20685756_1024.jpg":"1024x683","h_20685756_640.jpg":"640x427","h_20685756_480.jpg":"480x320","h_20685756_340.jpg":"340x227","h_20685756_220.jpg":"220x147","pp_20685756_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685756_1024.jpg":"805x1024","pp_20685756_640.jpg":"503x640","pp_20685756_480.jpg":"377x480","pp_20685756_340.jpg":"267x340","pp_20685756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","hd_20685750_1920.jpg":"1920x1080","k_20685750_1280.jpg":"1280x1280","k_20685750_1024.jpg":"1024x1024","k_20685750_640.jpg":"640x640","k_20685750_480.jpg":"480x480","k_20685750_340.jpg":"340x340","k_20685750_220.jpg":"220x220","o_20685750_1280.jpg":"1280x820","o_20685750_1024.jpg":"1024x656","o_20685750_640.jpg":"640x410","o_20685750_480.jpg":"480x307","o_20685750_340.jpg":"340x217","o_20685750_220.jpg":"220x141","h_20685750_1280.jpg":"1280x854","h_20685750_1024.jpg":"1024x683","h_20685750_640.jpg":"640x427","h_20685750_480.jpg":"480x320","h_20685750_340.jpg":"340x227","h_20685750_220.jpg":"220x147","pp_20685750_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685750_1024.jpg":"805x1024","pp_20685750_640.jpg":"503x640","pp_20685750_480.jpg":"377x480","pp_20685750_340.jpg":"267x340","pp_20685750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3017","hd_20685758_1920.jpg":"1920x1080","k_20685758_1280.jpg":"1280x1280","k_20685758_1024.jpg":"1024x1024","k_20685758_640.jpg":"640x640","k_20685758_480.jpg":"480x480","k_20685758_340.jpg":"340x340","k_20685758_220.jpg":"220x220","o_20685758_1280.jpg":"1280x2011","o_20685758_1024.jpg":"1024x1609","o_20685758_640.jpg":"640x1005","o_20685758_480.jpg":"480x754","o_20685758_340.jpg":"340x534","o_20685758_220.jpg":"220x345","h_20685758_1280.jpg":"1280x854","h_20685758_1024.jpg":"1024x683","h_20685758_640.jpg":"640x427","h_20685758_480.jpg":"480x320","h_20685758_340.jpg":"340x227","h_20685758_220.jpg":"220x147","pp_20685758_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685758_1024.jpg":"805x1024","pp_20685758_640.jpg":"503x640","pp_20685758_480.jpg":"377x480","pp_20685758_340.jpg":"267x340","pp_20685758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1057","hd_20685760_1920.jpg":"1920x1080","k_20685760_1280.jpg":"1280x1280","k_20685760_1024.jpg":"1024x1024","k_20685760_640.jpg":"640x640","k_20685760_480.jpg":"480x480","k_20685760_340.jpg":"340x340","k_20685760_220.jpg":"220x220","o_20685760_1280.jpg":"1280x704","o_20685760_1024.jpg":"1024x563","o_20685760_640.jpg":"640x352","o_20685760_480.jpg":"480x264","o_20685760_340.jpg":"340x187","o_20685760_220.jpg":"220x121","h_20685760_1280.jpg":"1280x854","h_20685760_1024.jpg":"1024x683","h_20685760_640.jpg":"640x427","h_20685760_480.jpg":"480x320","h_20685760_340.jpg":"340x227","h_20685760_220.jpg":"220x147","pp_20685760_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685760_1024.jpg":"805x1024","pp_20685760_640.jpg":"503x640","pp_20685760_480.jpg":"377x480","pp_20685760_340.jpg":"267x340","pp_20685760_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1289","hd_20685762_1920.jpg":"1920x1080","k_20685762_1280.jpg":"1280x1280","k_20685762_1024.jpg":"1024x1024","k_20685762_640.jpg":"640x640","k_20685762_480.jpg":"480x480","k_20685762_340.jpg":"340x340","k_20685762_220.jpg":"220x220","o_20685762_1280.jpg":"1280x859","o_20685762_1024.jpg":"1024x687","o_20685762_640.jpg":"640x429","o_20685762_480.jpg":"480x322","o_20685762_340.jpg":"340x228","o_20685762_220.jpg":"220x147","h_20685762_1280.jpg":"1280x854","h_20685762_1024.jpg":"1024x683","h_20685762_640.jpg":"640x427","h_20685762_480.jpg":"480x320","h_20685762_340.jpg":"340x227","h_20685762_220.jpg":"220x147","pp_20685762_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685762_1024.jpg":"805x1024","pp_20685762_640.jpg":"503x640","pp_20685762_480.jpg":"377x480","pp_20685762_340.jpg":"267x340","pp_20685762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1270","hd_20685764_1920.jpg":"1920x1080","k_20685764_1280.jpg":"1280x1280","k_20685764_1024.jpg":"1024x1024","k_20685764_640.jpg":"640x640","k_20685764_480.jpg":"480x480","k_20685764_340.jpg":"340x340","k_20685764_220.jpg":"220x220","o_20685764_1280.jpg":"1280x846","o_20685764_1024.jpg":"1024x677","o_20685764_640.jpg":"640x423","o_20685764_480.jpg":"480x317","o_20685764_340.jpg":"340x224","o_20685764_220.jpg":"220x145","h_20685764_1280.jpg":"1280x854","h_20685764_1024.jpg":"1024x683","h_20685764_640.jpg":"640x427","h_20685764_480.jpg":"480x320","h_20685764_340.jpg":"340x227","h_20685764_220.jpg":"220x147","pp_20685764_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685764_1024.jpg":"805x1024","pp_20685764_640.jpg":"503x640","pp_20685764_480.jpg":"377x480","pp_20685764_340.jpg":"267x340","pp_20685764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1242","hd_20685768_1920.jpg":"1920x1080","k_20685768_1280.jpg":"1280x1280","k_20685768_1024.jpg":"1024x1024","k_20685768_640.jpg":"640x640","k_20685768_480.jpg":"480x480","k_20685768_340.jpg":"340x340","k_20685768_220.jpg":"220x220","o_20685768_1280.jpg":"1280x828","o_20685768_1024.jpg":"1024x662","o_20685768_640.jpg":"640x414","o_20685768_480.jpg":"480x310","o_20685768_340.jpg":"340x219","o_20685768_220.jpg":"220x142","h_20685768_1280.jpg":"1280x854","h_20685768_1024.jpg":"1024x683","h_20685768_640.jpg":"640x427","h_20685768_480.jpg":"480x320","h_20685768_340.jpg":"340x227","h_20685768_220.jpg":"220x147","pp_20685768_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685768_1024.jpg":"805x1024","pp_20685768_640.jpg":"503x640","pp_20685768_480.jpg":"377x480","pp_20685768_340.jpg":"267x340","pp_20685768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_20685770_1920.jpg":"1920x1080","k_20685770_1280.jpg":"1280x1280","k_20685770_1024.jpg":"1024x1024","k_20685770_640.jpg":"640x640","k_20685770_480.jpg":"480x480","k_20685770_340.jpg":"340x340","k_20685770_220.jpg":"220x220","o_20685770_1280.jpg":"1280x822","o_20685770_1024.jpg":"1024x658","o_20685770_640.jpg":"640x411","o_20685770_480.jpg":"480x308","o_20685770_340.jpg":"340x218","o_20685770_220.jpg":"220x141","h_20685770_1280.jpg":"1280x854","h_20685770_1024.jpg":"1024x683","h_20685770_640.jpg":"640x427","h_20685770_480.jpg":"480x320","h_20685770_340.jpg":"340x227","h_20685770_220.jpg":"220x147","pp_20685770_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685770_1024.jpg":"805x1024","pp_20685770_640.jpg":"503x640","pp_20685770_480.jpg":"377x480","pp_20685770_340.jpg":"267x340","pp_20685770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1290","hd_20685772_1920.jpg":"1920x1080","k_20685772_1280.jpg":"1280x1280","k_20685772_1024.jpg":"1024x1024","k_20685772_640.jpg":"640x640","k_20685772_480.jpg":"480x480","k_20685772_340.jpg":"340x340","k_20685772_220.jpg":"220x220","o_20685772_1280.jpg":"1280x860","o_20685772_1024.jpg":"1024x688","o_20685772_640.jpg":"640x430","o_20685772_480.jpg":"480x322","o_20685772_340.jpg":"340x228","o_20685772_220.jpg":"220x147","h_20685772_1280.jpg":"1280x854","h_20685772_1024.jpg":"1024x683","h_20685772_640.jpg":"640x427","h_20685772_480.jpg":"480x320","h_20685772_340.jpg":"340x227","h_20685772_220.jpg":"220x147","pp_20685772_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685772_1024.jpg":"805x1024","pp_20685772_640.jpg":"503x640","pp_20685772_480.jpg":"377x480","pp_20685772_340.jpg":"267x340","pp_20685772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2765","hd_20685780_1920.jpg":"1920x1080","k_20685780_1280.jpg":"1280x1280","k_20685780_1024.jpg":"1024x1024","k_20685780_640.jpg":"640x640","k_20685780_480.jpg":"480x480","k_20685780_340.jpg":"340x340","k_20685780_220.jpg":"220x220","o_20685780_1280.jpg":"1280x1843","o_20685780_1024.jpg":"1024x1474","o_20685780_640.jpg":"640x921","o_20685780_480.jpg":"480x691","o_20685780_340.jpg":"340x489","o_20685780_220.jpg":"220x316","h_20685780_1280.jpg":"1280x854","h_20685780_1024.jpg":"1024x683","h_20685780_640.jpg":"640x427","h_20685780_480.jpg":"480x320","h_20685780_340.jpg":"340x227","h_20685780_220.jpg":"220x147","pp_20685780_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685780_1024.jpg":"805x1024","pp_20685780_640.jpg":"503x640","pp_20685780_480.jpg":"377x480","pp_20685780_340.jpg":"267x340","pp_20685780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2819","hd_20685786_1920.jpg":"1920x1080","k_20685786_1280.jpg":"1280x1280","k_20685786_1024.jpg":"1024x1024","k_20685786_640.jpg":"640x640","k_20685786_480.jpg":"480x480","k_20685786_340.jpg":"340x340","k_20685786_220.jpg":"220x220","o_20685786_1280.jpg":"1280x1879","o_20685786_1024.jpg":"1024x1503","o_20685786_640.jpg":"640x939","o_20685786_480.jpg":"480x704","o_20685786_340.jpg":"340x499","o_20685786_220.jpg":"220x323","h_20685786_1280.jpg":"1280x854","h_20685786_1024.jpg":"1024x683","h_20685786_640.jpg":"640x427","h_20685786_480.jpg":"480x320","h_20685786_340.jpg":"340x227","h_20685786_220.jpg":"220x147","pp_20685786_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685786_1024.jpg":"805x1024","pp_20685786_640.jpg":"503x640","pp_20685786_480.jpg":"377x480","pp_20685786_340.jpg":"267x340","pp_20685786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1226","hd_20685792_1920.jpg":"1920x1080","k_20685792_1280.jpg":"1280x1280","k_20685792_1024.jpg":"1024x1024","k_20685792_640.jpg":"640x640","k_20685792_480.jpg":"480x480","k_20685792_340.jpg":"340x340","k_20685792_220.jpg":"220x220","o_20685792_1280.jpg":"1280x817","o_20685792_1024.jpg":"1024x653","o_20685792_640.jpg":"640x408","o_20685792_480.jpg":"480x306","o_20685792_340.jpg":"340x217","o_20685792_220.jpg":"220x140","h_20685792_1280.jpg":"1280x854","h_20685792_1024.jpg":"1024x683","h_20685792_640.jpg":"640x427","h_20685792_480.jpg":"480x320","h_20685792_340.jpg":"340x227","h_20685792_220.jpg":"220x147","pp_20685792_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685792_1024.jpg":"805x1024","pp_20685792_640.jpg":"503x640","pp_20685792_480.jpg":"377x480","pp_20685792_340.jpg":"267x340","pp_20685792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_20685798_1920.jpg":"1920x1080","k_20685798_1280.jpg":"1280x1280","k_20685798_1024.jpg":"1024x1024","k_20685798_640.jpg":"640x640","k_20685798_480.jpg":"480x480","k_20685798_340.jpg":"340x340","k_20685798_220.jpg":"220x220","o_20685798_1280.jpg":"1280x848","o_20685798_1024.jpg":"1024x678","o_20685798_640.jpg":"640x424","o_20685798_480.jpg":"480x318","o_20685798_340.jpg":"340x225","o_20685798_220.jpg":"220x145","h_20685798_1280.jpg":"1280x854","h_20685798_1024.jpg":"1024x683","h_20685798_640.jpg":"640x427","h_20685798_480.jpg":"480x320","h_20685798_340.jpg":"340x227","h_20685798_220.jpg":"220x147","pp_20685798_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685798_1024.jpg":"805x1024","pp_20685798_640.jpg":"503x640","pp_20685798_480.jpg":"377x480","pp_20685798_340.jpg":"267x340","pp_20685798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1373","hd_20685804_1920.jpg":"1920x1080","k_20685804_1280.jpg":"1280x1280","k_20685804_1024.jpg":"1024x1024","k_20685804_640.jpg":"640x640","k_20685804_480.jpg":"480x480","k_20685804_340.jpg":"340x340","k_20685804_220.jpg":"220x220","o_20685804_1280.jpg":"1280x915","o_20685804_1024.jpg":"1024x732","o_20685804_640.jpg":"640x457","o_20685804_480.jpg":"480x343","o_20685804_340.jpg":"340x243","o_20685804_220.jpg":"220x157","h_20685804_1280.jpg":"1280x854","h_20685804_1024.jpg":"1024x683","h_20685804_640.jpg":"640x427","h_20685804_480.jpg":"480x320","h_20685804_340.jpg":"340x227","h_20685804_220.jpg":"220x147","pp_20685804_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685804_1024.jpg":"805x1024","pp_20685804_640.jpg":"503x640","pp_20685804_480.jpg":"377x480","pp_20685804_340.jpg":"267x340","pp_20685804_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20685812_1920.jpg":"1920x1080","k_20685812_1280.jpg":"1280x1280","k_20685812_1024.jpg":"1024x1024","k_20685812_640.jpg":"640x640","k_20685812_480.jpg":"480x480","k_20685812_340.jpg":"340x340","k_20685812_220.jpg":"220x220","o_20685812_1280.jpg":"1280x852","o_20685812_1024.jpg":"1024x682","o_20685812_640.jpg":"640x426","o_20685812_480.jpg":"480x319","o_20685812_340.jpg":"340x226","o_20685812_220.jpg":"220x146","h_20685812_1280.jpg":"1280x854","h_20685812_1024.jpg":"1024x683","h_20685812_640.jpg":"640x427","h_20685812_480.jpg":"480x320","h_20685812_340.jpg":"340x227","h_20685812_220.jpg":"220x147","pp_20685812_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685812_1024.jpg":"805x1024","pp_20685812_640.jpg":"503x640","pp_20685812_480.jpg":"377x480","pp_20685812_340.jpg":"267x340","pp_20685812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20685818_1920.jpg":"1920x1080","k_20685818_1280.jpg":"1280x1280","k_20685818_1024.jpg":"1024x1024","k_20685818_640.jpg":"640x640","k_20685818_480.jpg":"480x480","k_20685818_340.jpg":"340x340","k_20685818_220.jpg":"220x220","o_20685818_1280.jpg":"1280x852","o_20685818_1024.jpg":"1024x682","o_20685818_640.jpg":"640x426","o_20685818_480.jpg":"480x319","o_20685818_340.jpg":"340x226","o_20685818_220.jpg":"220x146","h_20685818_1280.jpg":"1280x854","h_20685818_1024.jpg":"1024x683","h_20685818_640.jpg":"640x427","h_20685818_480.jpg":"480x320","h_20685818_340.jpg":"340x227","h_20685818_220.jpg":"220x147","pp_20685818_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685818_1024.jpg":"805x1024","pp_20685818_640.jpg":"503x640","pp_20685818_480.jpg":"377x480","pp_20685818_340.jpg":"267x340","pp_20685818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","hd_20685822_1920.jpg":"1920x1080","k_20685822_1280.jpg":"1280x1280","k_20685822_1024.jpg":"1024x1024","k_20685822_640.jpg":"640x640","k_20685822_480.jpg":"480x480","k_20685822_340.jpg":"340x340","k_20685822_220.jpg":"220x220","o_20685822_1280.jpg":"1280x830","o_20685822_1024.jpg":"1024x664","o_20685822_640.jpg":"640x415","o_20685822_480.jpg":"480x311","o_20685822_340.jpg":"340x220","o_20685822_220.jpg":"220x142","h_20685822_1280.jpg":"1280x854","h_20685822_1024.jpg":"1024x683","h_20685822_640.jpg":"640x427","h_20685822_480.jpg":"480x320","h_20685822_340.jpg":"340x227","h_20685822_220.jpg":"220x147","pp_20685822_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685822_1024.jpg":"805x1024","pp_20685822_640.jpg":"503x640","pp_20685822_480.jpg":"377x480","pp_20685822_340.jpg":"267x340","pp_20685822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_20685824_1920.jpg":"1920x1080","k_20685824_1280.jpg":"1280x1280","k_20685824_1024.jpg":"1024x1024","k_20685824_640.jpg":"640x640","k_20685824_480.jpg":"480x480","k_20685824_340.jpg":"340x340","k_20685824_220.jpg":"220x220","o_20685824_1280.jpg":"1280x852","o_20685824_1024.jpg":"1024x682","o_20685824_640.jpg":"640x426","o_20685824_480.jpg":"480x319","o_20685824_340.jpg":"340x226","o_20685824_220.jpg":"220x146","h_20685824_1280.jpg":"1280x854","h_20685824_1024.jpg":"1024x683","h_20685824_640.jpg":"640x427","h_20685824_480.jpg":"480x320","h_20685824_340.jpg":"340x227","h_20685824_220.jpg":"220x147","pp_20685824_1280.jpg":"1006x1280","pp_20685824_1024.jpg":"805x1024","pp_20685824_640.jpg":"503x640","pp_20685824_480.jpg":"377x480","pp_20685824_340.jpg":"267x340","pp_20685824_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38457544 Threads: 4 Questions: 7101991576 Slow queries: 3301662 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608451317 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/dvanaest-metara-komfora-i-gusta-1166985 [printLink] => /om/nautika/dvanaest-metara-komfora-i-gusta-1166985?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 666901 [name] => bali 4.2 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => bali-4-2 [link] => /tag/bali-4-2 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 666902 [name] => katamaran bali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => katamaran-bali [link] => /tag/katamaran-bali ) [2] => stdClass Object ( [id] => 666903 [name] => dvotrupac bali [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => dvotrupac-bali [link] => /tag/dvotrupac-bali ) [3] => stdClass Object ( [id] => 666904 [name] => katamaran test [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => katamaran-test [link] => /tag/katamaran-test ) [4] => stdClass Object ( [id] => 666905 [name] => dvotrupac test [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-11 18:59:01 [main_article_id] => 0 [alias] => dvotrupac-test [link] => /tag/dvotrupac-test ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S palubom od gotovo 80 m² i jedinstvenim rješenjem u svojoj klasi, Bali 4.2 odvojio se od drugih plovila iste veličine na tržištu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685756.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Pri manje od 10 čvorova vjetra, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 čvora [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685756.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixPri manje od 10 čvorova vjetra, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 čvora ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685750.jpg [title] => Linija katamarana je skladna i dopadljiva ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685758.jpg [title] => Standardna jedra su dovoljna za opušteno jedrenje ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685760.jpg [title] => Salon i kuhinja puni su svjetla ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685762.jpg [title] => Veliki prozori osiguravaju obilje svjetla ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685764.jpg [title] => Baterijski sklop je moćan i lako dostupan ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685768.jpg [title] => Vrata salona na pramčanom dijelu i veliki prostor za opuštanje ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685770.jpg [title] => Bočni prolazi su široki ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685772.jpg [title] => Krmena kabina i prateći toaletni prostor ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685780.jpg [title] => Hladnjak je solidnog kapaciteta ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685786.jpg [title] => U svakom trupu je jedan Yanmar od 45 KS ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685792.jpg [title] => Stube za kupanje ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685798.jpg [title] => Mjesto skipera zaštićeno je biminijem ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685804.jpg [title] => Sa skiperskog mjesta vidljivost je odlična ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685812.jpg [title] => Veliko spremište pokraj ulaznih vrata u salon na pramcu ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685818.jpg [title] => Lantina glavnog jedra visoko je postavljena ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685822.jpg [title] => Sve je podređeno udobnosti posade ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/16/20685824.jpg [title] => Toaletni prostor integrira WC i tuš-kabinu ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

​​Kada je renomirani brodograditelj katamarana, tvrtka Catana, 2014. godine proširila asortiman katamaranima ​Bali i tržištu ponudila dvotrupce jednostavne za korištenje i upravljanje, maksimalnih volumena u odnosu na svoju dužinu, a organizacijom cjelina i njihovim funkcionalnim nadopunjavanjem poništila granice vanjskih i unutarnjih prostora, sve to cjenovno pristupačnije i prihvatljivije široj klijenteli – postavili su nove trendove. Kako u načinu korištenja, tako i maksimalizaciji užitaka tijekom plovidbe u katamaranima.

Pramčana vrata

I novim modelima, pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina, koncept Bali ostaje nepromijenjen, ali projektni tim što ga predvode navalni arhitekti Xavier Faÿ i Samer Lasta uvijek nas iznenadi s nekim novim inteligentno promišljenim detaljima.

Tako je to i kod modela oznake 4.2, predstavljenog svjetskoj javnosti prošle godine na sajmu u Cannesu. S obzirom na korisne površine i pruženi komfor, s pravom ga možemo proglasiti nasljednikom uspješnog modela oznake 4.3, s kojim su se čitatelji Otvorenog mora imali prilike upoznati.

S palubom od gotovo 80 m², u potpunosti iskorištenom, odmah privlači pažnju, a naglašenim i prostranim pramčanim kokpitom, ležaljkama na flybridgeu, te jedinstvenim rješenjem u svojoj klasi – pramčanim vratima salona kojima se plovilo cijelom dužinom objedinjuje u jednu funkcionalnu cjelinu – Bali 4.2 odvojio se od drugih plovila iste veličine na tržištu.

Krmene platforme su nešto kraće u odnosu na model 4.3, ali sada su povezane platformom u jednu cjelinu i bogato opremljene za uživanje tik do morske površine.

Ovako objedinjena krmena platforma omogućila je opremanje kokpita velikom krmenom klupom ispod koje su spremišta, što nije uobičajeno kod katamarana ove dužine. Krmena platforma i dalje je opremljena jednostavnom i praktičnom dizalicom za pomoćni gumenjak, a prolazi u kokpit sa svake strane su komotni i sigurni.

---

---

​Tapecirana krmena klupa sada, osim udobnog prostora za izležavanje, nudi i prostrani skladišni prostor ispod i sa strana, u koji se opcijski može integrirati i vanjski roštilj. Osim krmenoga kokpita, na razini glavne palube nalazi se prostor salona koji se funkcionalno nadopunjuje s klupom iz krmenoga kokpita, a dijelom koristi i za blagovanje.

Tu je i velika kuhinja, prostor navigatora i pramčani kokpit. Sve te cjeline međusobno se nadopunjuju po već prepoznatom i prihvaćenom Bali Open Space konceptu. Staklena vrata, tvrda granica između kokpita i salona, otvaraju se u cijeloj svojoj širini i visini i jednostavno nestaju u krovu.

Nadovezivanje prostora

Sada se mali kokpit funkcionalno nadopunjuje sofom koja se može iskoristiti i kao dnevni ležaj, te sjedećom garniturom oko stola. Velikim panoramskim prozorima sa svake strane, koji se mogu otvoriti u punoj veličini, ugođaj boravka na otvorenom dodatno je naglašen. Ovako osmišljeni prostor daje mogućnost komotnog i ugodnog opuštanja ili gastronomskog uživanja za 10 ljudi.

---

image
Sa skiperskog mjesta vidljivost je odlična
---

Na prostor za opuštanje neprimjetno se nadovezuje radni dio. U odnosu na prethodnika 4.3 uvedene su neke izmjene – nije bilo dužine za američki frižider king size volumena s dvije vratnice, navigacijski stol je izmješten na stranu, a kuhinja je bolje organizirana. S desne strane, sofu linijski prati veliki frižider od 365 litara, dodatni ormari i prostori za odlaganje stvari i navigacijski stol sa svim potrebnim instrumentima i opremom za navigaciju i nadzor plovila.

---

image
Hladnjak je solidnog kapaciteta
---

​Navigacijski stol, izmješten sa strane zbog bolje komunikacije prema pramčanom kokpitu, više je nego dovoljno prostran i komotan za regularne skiperove poslove, tako da i on može poslužiti kao mjesto za opuštanje i druženje posade. Nasuprot njega nalazi se velika, funkcionalna i dobro opremljena kuhinja za sva kulinarska iskušenja. Karakteriziraju je prostrane radne površine te veliki broj ladičara i ormarića.

---

image
Salon i kuhinja puni su svjetla
---

​Kompletno natkriveni prostor – uključujući i krmeni kokpit – u potpunosti je otvoren i prozračan, okupan svjetlom i panoramskim pogledom na morsko okruženje, a vratima prema pramčanom kokpitu Bali 4.2 postaje cijelom svojom dužinom jedinstvena cjelina unutrašnjeg i vanjskog prostora za opuštanje i druženje.

Spremišta na pramcu

Pramčani kokpit doživio je kompromisne izmjene zbog prolaza. Sada je tu nešto manje, ali još uvijek dovoljno udobnog prostora posvećenog uživanju i izležavanju na otvorenom. Spremište ispod klupe je prepolovljeno, no i dalje posve dovoljno za smještaj pomoćnih agregata.

---

image
Veliko spremište pokraj ulaznih vrata u salon na pramcu
---

Promišljeno je organiziran i ostatak glavne palube. Sve je podređeno jednostavnom i sigurnom kretanju posade i putnika od krme do samog pramca.

Šetnice s obiju strana su prostrane, zaštićene solidnom i visokom ogradom, a dodatnu sigurnost daju skladno integrirani rukohvati na kabini. Protežu se do pramca, koji je osiguran čvrstom ogradom opremljenom sjedalicama.

Na samome pramcu je radna zona s rolerom za genovu i spremištem za sidreni lanac i vitlo ispod jastuka. U vrhu pramca nalaze se spremišta koja se mogu pretvoriti u skipersku kabinu s odvojenom kupaonicom.

---

image
Bočni prolazi su široki
---

Na katamaranu Bali 4.2 svaki prostor je poziv na izležavanje i opuštanje, kako u pramčanom kokpitu na suncu ili u salonu u hladu, tako i na flyu. Sada se na flybridge penjete stubištem integriranim u kabinu, a što se tiče njegova dizajna, i tu su napravljene neke promjene u odnosu na Bali 4.3.

---

image
Vrata salona na pramčanom dijelu i veliki prostor za opuštanje
---

Sada je umjesto klupe kod kormilarice, po sredini platforme, dodan još jedan ležaj, što uz ležeću garnituru na krmenom dijelu modelu Bali 4.2 daje brojne mogućnosti izbora sunčališta, solo ili s prijateljima.

---

image
Sve je podređeno udobnosti posade
---

Ostale ključne značajke katamarana Bali su volumeni i mogućnosti organizacije prostora u trupovima, odnosno potpalublju, pa se i Bali 4.2 nudi u više layout opcija. Od raskošnog vlasničkog koncepta s tri kabine, gdje je jedan trup u potpunosti posvećen vlasniku i sadržajima vezanim uz njega, a drugi trup dijele dvije kabine s odvojenim ili zajedničkim kupaonicama, do verzije s četiri kabine s odvojenim ili zajedničkim kupaonicama.

Lako održavanje

Testirani Bali 4.2 organiziran je s dvije kabine, s pripadajućim toaletnim prostorom u svakome trupu. Smjestiti dvije kupaonice uz ovako prostrane kabine, za projektante nije bio lak zadatak. Stoga su domišljato integrirali tuš-kabinu i WC u jedan prostor, te ostavili manje mjesta za smještaj toaletnih stvari s obzirom na mogućnosti koje korisnici imaju u samoj kabini.

---

image
Toaletni prostor integrira WC i tuš-kabinu
---

Krmene kabine su nešto prostranije u odnosu na pramčane, kreveti su zamjetnih veličina s obzirom na dužinu plovila, a prostori za odlaganje sitnica su brojne police i pretinci oko samih kreveta.

Svaka kabina ima predsoblje s garderobnim ormarom, tako da gosti imaju dovoljno mjesta za smještaj garderobe i opreme za višednevna krstarenja.

---

image
Krmena kabina i prateći toaletni prostor
---

Osim što potpalublje ovog Balija karakterizira kvalitetnija završna obrada u odnosu na svoje prethodnike, način gradnje, odabrani materijali i boje obloga omogućuju jednostavno održavanje i čišćenje, a brojna okna, od kojih se neka mogu u potpunosti ili djelomično otvarati, osiguravaju dobro dnevno osvjetljenje i prirodnu ventilaciju.

---

image
U svakom trupu je jedan Yanmar od 45 KS
---

Trupovi su visokih bokova s naglim prijelazima na podvodni dio – chine hull, što je omogućilo maksimalizaciju volumena u potpalublju uz minimalni volumen i otpor podvodnoga dijela.

Gotovo cijelom dužinom bokova postoji dio koji je upušten i osim što uzdužno ojačava konstrukciju trupa, omogućuje oknima da stoje otvorena za vrijeme kiše, ali i za vrijeme navigacije dok ih more ne počne zalijevati. Utori u crnom tonu, s pramčanim statvama nakošenim prema krmi, cjelokupnoj silueti plovila dodaju eleganciju i naglašavaju moderan dizajn.

Osnovna verzija je opremljena s dva Yanmarova motora od 30 konjskih snaga, a testirani Bali je pojačana verzija s dva Yanmara od 45 konjskih snaga, koji široko smješteni omogućuju okretnost plovilu i u skučenim prostorima marine.

Impresivna autonomija

Ubrzanje je umjereno, a pri maksimalnih dostignutih 3000 okretaja brzina je bila 8,6 čvorova. Za brzinu krstarenja preporučili bismo režim rada motora od 2000 o/min i očekivanu brzinu nešto veću od 6 čvorova uz potrošnju goriva od 4 litre na sat, što uz tank goriva od 640 litara i tank vode od 800 litara daje impresivnu autonomiju ovog plovila.

---

image
Veliki prozori osiguravaju obilje svjetla
---

​Prilikom testiranja uvjeti za jedrenje nisu bili idealni, ali zahvaljujući promišljenom odabiru opreme i njezine organizacije Bali 4.2 se jednostavno i gotovo neprimjetno prebacuje iz ležernog i opuštajućeg režima u režim navigacije pod jedrima ili motorom.

Radno mjesto skipera je kormilarnica na flybridgeu s koje, uz dobru preglednost na uređaje za navigaciju i nadzor motora, ima dobar pogled na svaki dio plovila i plovnog puta, osim na jedro. Naime, bimini koji dobro štiti skipera ometa pogled na jedro i njegovo trimanje, te bismo preporučili ugradnju prozora na samom biminiju ili boljeg instrumenta kojim se može bolje pratiti kut upada vjetra, a koji bi pomogao i prilikom trimanja floka.

Kompromisno rješenje biminija – ima svoje prednosti i mane, tako da je lantina postavljena relativno visoko za samostalan rad skipera na kratovima jedra ili dosezanje patentnoga zatvarača na Lazi Bagu. Osim toga, iako su svi konopi za upravljanje jedrima i vinčevi nadohvat ruke, uputili bismo kritiku da fali mogućnost bolje organizacije podigača i škota.

---

image
Standardna jedra su dovoljna za opušteno jedrenje
---

Lagani vjetrovi promjenjivoga smjera nisu omogućili razvijanje brzine i bolje upoznavanje s karakteristikama ovog Balija pod jedrima. Pri nepunih 10 čvorova vjetra, jedreći kutevima od 60˚ do 90˚ u odnosu na stvarni vjetar, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 čvora, što i nije loše za plovila ovakvih karakteristika, budući se radi o relativno malim površinama jedara s niskim jarbolom i težištem.

Izbor jedara

Glavno square top jedro ima 54 m², a samopreklapajući flok 40-ak metara četvornih. Onima koji žele malo pojačati kvadraturu pod jedrima, nudi se opcijski Code Zero od 63 m² ili genaker od 102 m². Iako ovo plovilo nije namijenjeno brzom jedrenju, već opuštajućem krstarenju pod jedrima, ipak bismo zamjerili na tromoj poslušnosti plovila kada bi brzina pala ispod dva čvora.

Napomenuli bismo da je Bali 4.2 za sada jedini model Balija bez križeva na jarbolu, što je još jedan dokaz iznimne pažnje brodograditelja, koju pokazuje tijekom razvoja svakoga modela i praćenja svjetskih trendova.

​Osim otvorenih dnevnih prostora s mogućnošću zatvaranja, sada komunikacijski povezanih s velikim prednjim kokpitom, dobrog odabira opreme i visoke razine završne obrade, model Bali 4.2 karakterizira i visoki nivo personalizacije.

---

image
Lantina glavnog jedra visoko je postavljena
---

​Cijena modela s četiri kabine i odvojenim kupaonicama od 396.500 eura (fco tvornica bez ikakvih davanja) može se uzeti kao informativna i u suradnji s timom Croatia Yachtinga plovilo se može opremiti prema vlastitim potrebama i raspoloživim budžetima.

Pritom je ovaj model posebno zanimljiv što su mu sada, zahvaljujući pramčanim vratima, sva područja, počevši od krme prema pramcu i na flybridgeu, komunikacijski i funkcionalno objedinjena. Moramo priznati da je to složen dizajn za plovilo duljine 41 stopu, ali da ima smisla.

---

OSOBNA KARTA


Dužina preko svega.........12,85 m
Dužina vodene linije..........2,46 m
Maksimalna širina.......7,08 m
Gaz............1,12 m
Težina praznog plovila...........11,90 t
Glavno jedro............. 54 m²
Roll flok...........35 m²
Motor.............Yanmar 4JH45 2x45 KS
Tank goriva..............600 l
Tank vode.............860 l
CE certifikat.........A – 10 osoba
Projektant...........Xavier Fay i Lasta Design Studio
Zastupnik............Croatia Yachting, Split
Cijena bez poreza...........396.500 eura

---

---

BROJ OKRETAJA - BRZINA U ČV.


800 (min).......2,90
1000......3,30
1500.......5,00
2000......6,40
2500.......7,90
3000.........8,60

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- Pramčana vrata salona
- Objedinjeni prostori za opuštanje
- Mogućnost personalizacije
- Jednostavnost za održavanje i čišćenje
- Prozračnost i panoramski pogled natkrivenog dijela palube

MINUS
- Pogled na glavno jedro
- Organizacija radnih konopa
- Mogućnost prilaska obali pramcem
- Mogućnost praćenja sidra i sidrenog lanca u akciji

---

---

image
Baterijski sklop je moćan i lako dostupan
---

---

image
Mjesto skipera zaštićeno je biminijem
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Pri manje od 10 čvorova vjetra, brzina je varirala od 3,6 do 4,2 čvora

Linija katamarana je skladna i dopadljiva

Standardna jedra su dovoljna za opušteno jedrenje

Salon i kuhinja puni su svjetla

Veliki prozori osiguravaju obilje svjetla

Baterijski sklop je moćan i lako dostupan

Vrata salona na pramčanom dijelu i veliki prostor za opuštanje

Bočni prolazi su široki

Krmena kabina i prateći toaletni prostor

Hladnjak je solidnog kapaciteta

U svakom trupu je jedan Yanmar od 45 KS

Stube za kupanje

Mjesto skipera zaštićeno je biminijem

Sa skiperskog mjesta vidljivost je odlična

Veliko spremište pokraj ulaznih vrata u salon na pramcu

Lantina glavnog jedra visoko je postavljena

Sve je podređeno udobnosti posade

Toaletni prostor integrira WC i tuš-kabinu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/dvanaest-metara-komfora-i-gusta-1166985 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=baddd53347f3fb2e8842bff1909f6b16e2033e4a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+palubom+od+gotovo+80+m%C2%B2+i+jedinstvenim+rje%C5%A1enjem+u+svojoj+klasi%2C+Bali+4.2+odvojio+se+od+drugih+plovila+iste+veli%C4%8Dine+na+tr%C5%BEi%C5%A1tu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdvanaest-metara-komfora-i-gusta-1166985 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fdvanaest-metara-komfora-i-gusta-1166985 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test katamarana [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test katamaranaS palubom od gotovo 80 m² i jedinstvenim rješenjem u svojoj klasi, Bali 4.2 odvojio se od drugih plovila iste veličine na tržištu

Piše Sergije Dvornik
12. veljače 2022. - 13:43

​​Kada je renomirani brodograditelj katamarana, tvrtka Catana, 2014. godine proširila asortiman katamaranima ​Bali i tržištu ponudila dvotrupce jednostavne za korištenje i upravljanje, maksimalnih volumena u odnosu na svoju dužinu, a organizacijom cjelina i njihovim funkcionalnim nadopunjavanjem poništila granice vanjskih i unutarnjih prostora, sve to cjenovno pristupačnije i prihvatljivije široj klijenteli – postavili su nove trendove. Kako u načinu korištenja, tako i maksimalizaciji užitaka tijekom plovidbe u katamaranima.

Pramčana vrata

I novim modelima, pod dirigentskom palicom Oliviera Poncina, koncept Bali ostaje nepromijenjen, ali projektni tim što ga predvode navalni arhitekti Xavier Faÿ i Samer Lasta uvijek nas iznenadi s nekim novim inteligentno...

15. svibanj 2024 16:11