StoryEditor

PERNATi ZAGAĐIVAčiČitatelj: Galebovi i vrane slijeću na brod, sve je puno izmeta. Naš stručni suradnik savjetuje kojim jednostavnim ‘trikovima‘ riješiti problem

Piše Damir Višić, sudski vještak za nautiku
6. travnja 2021. - 09:16
Galebovi su sveprisutni

Imam problema s galebovima, ali sve više i vranama, koje mi slijeću na brod. Prije sam njihov izmet pronalazio samo povremeno na brodu, ali danas je toga sve više i više. Postoji li nekakav način ili uređaj koji bi ih rastjerao ili odvratio od moga broda?

Zdenko R., Split

Galebovi i vrane vrlo su proždrljivi svežderi s brzom probavom. U stalnoj potrazi za hranom, uglavnom biraju pozicije na kojima će ih se manje ometati, a s kojih imaju dobar pregled na okolno područje. Slijeću uglavnom na brodove na kojima nema nikoga, i to najčešće na pramčane ograde najvećih brodova privezanih krmom za obalu ili na najviše jarbole.

Njihov izmet je dosta agresivan i može ostaviti trajne tragove, naročito na lakovima, gumi i tekstilu. Najbolje ga je ukloniti odmah, međutim, kada ga pronađete, najčešće je već prilično sasušen. Mehaničko uklanjanje ili struganje nije uputno jer se vrlo lako može oštetiti boja ili tekstil na kojem se nalazi. Potrebno ga je dobro namočiti, neko vrijeme prekriti s dosta mokrog papira ili krpe, a zatim isprati mlazom vode.

Omiljene pozicije

Omiljene pozicije su im i vrhovi svjetionika ili oceanografskih plutača, a kako bi ih se odmaklo, na vrh svjetionika ili plutače postavlja se kruna s tankim šiljcima koji ih odvraćaju od slijetanja. Sličan sistem može se vidjeti i na pramčanim ogradama većih jahti, a umjesto metalnih šiljaka koriste plastične brage kojima električari privezuju kabele. Svakih desetak centimetara bragu pritegnu za ogradu, a izvučeni višak sa šiljkom podignu prema gore.

Osim toga, s vrha pramca preko najviše točke na flybridgeu do krme, umjesto gale, rastegnu tanki konop s najlonskim resama, u posljednje vrijeme uglavnom plave boje jer su neka istraživanja pokazala kako ove ptice ne vole plavu boju. Znam da u nekim parkovima u Litvi koriste sličan princip.

Naime, vrane od travnja do kolovoza polažu jaja i imaju mlade, pa su, braneći teritorij, i prema ljudima postale agresivne. Kako bi im ambijent učinili nelagodnim, po parku su rasporedili ljubičaste i plave balone punjene helijem.

Osim na vrh jarbola, vrane često slijeću i na krožete, križeve. To se donekle može izbjeći tako da gindace, podigače, najviših jedara, umjesto za pramčanu ogradu ili petu jarbola, zakačite za hvatišta bočnih pripona i zategnete. Dijagonalno rastegnuti s vrha jarbola do palube presijecaju križeve i upola smanjuju slobodnu širinu križa.

image
Plastične vezice lako se postavljaju kao šiljci

Galebovi, bez obzira na njihovu veličinu, ipak su oprezne i strašljive ptice. Dok plovite u njihovoj blizini samo vas isprate pogledom, međutim, dovoljno je da raširite ruke i zamahnete nekoliko puta, cijelo jato će uzletjeti i odmaknuti se. Na tragu te činjenice razvijeno je jedno jednostavno strašilo za galebove.

Gumena zmija

Čvrsta žica, širine oko dva metra, sredinom je postavljena na stalak oko kojeg se vrti, a na krajevima ima pričvršćene plastične ploče veličine dlana, uočljive crvene boje. Ploče su postavljene pod određenim kutom, tako da se naizmjence svaka pokušava okrenuti prema vjetru, što cijeli sistem rotira lijevo-desno, dovoljno da galeb odabere neko drugo mjesto za slijetanje.

Nekoliko CD-ova, slobodno obješenih iznad palube, također su se pokazali vrlo učinkovitim rješenjem. Dok se njišu i vrte na vjetru, reflektiraju zrake sunca i uvijek šalju bljesak u nekom smjeru. Iskustva kažu da ptice izbjegavaju takva mjesta.

Neki su ovaj problem riješili na vrlo banalan način, jednostavno dok nisu na brodu, na kabinu polože gumenu zmiju žarkih boja. Tvrde da im se to pokazalo kao najbolje rješenje. Drugi opet tvrde da isti učinak čini i gumena figura neke ptice grabljivice osrednje veličine.

Bez obzira na učinkovitost odabranog sistema, računajte i na to kako su ovo vrlo inteligentne ptice, naročito vrane, te nakon nekog vremena shvate varku i više se na nju i ne obaziru, pa bi bilo dobro nakon svakih nekoliko tjedana sistem promijeniti.

Pitanja šaljite na e-mail more@slobodnadalmacija.hr

15. svibanj 2021 15:07