stdClass Object ( [id] => 1125656 [title] => Beneteau Oceanis 40.1 pod jedrima se pokazao agilnim i lako upravljivim, a komfor interijera mu je znatno iznad očekivanja za trup od 12 metara [alias] => beneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Popularnost jedrilica Klasa 40 temelji se na činjenici da su lako upravljive, pa ih mogu koristiti samci ili reducirane posade i pri zahtjevnijim vremenskim uvjetima uz mogućnost ravnopravnog natjecanja, te na jedinstvenom pristupu dizajnu, koji im je omogućio obilje prostora u potpalublju. Daleko iznad onoga što se dotad očekivalo od jedrilica takvih dužina.

Stoga je uspjeh brodogradilišta na tržištu 12-metarskih jedrilica danas pitanje prestiža. Ne čudi zato činjenica da je Beneteau za razvoj svojeg projekta dirigentsku palicu prepustio Marcu Lombardu, arhitektu s velikim iskustvom u projektiranju inovativnih i uspješnih offshore regatnih jedrilica.

Više verzija

Iako slijedi koncept postavljen 2017. godine Oceanisom 51.1, Lombard kod modela 40.1 nije dopustio nikakve ustupke koji bi mogli utjecati na jedriličarske performanse, pa je ovaj Oceanis obilježio atributima modernih linija korita i odličnim odlikama pod jedrima. Promišljenim projektiranjem potpalublja od strane tvorničkog dizajnerskog studija Nauta design, omogućena je pak maksimalna personalizacija jedrilice prema potrebama vlasnika.

---

---

Stoga se Oceanis 40.1 nudi u različitim verzijama layouta, od potpuno vlasničkog s dvije kabine i jednom kupaonicom, do timskog, odnosno čarteraškog, s četiri kabine, od kojih je jedna pramčana kabina s krevetima na kat, i dvije kupaonice. Tako deseteročlana posada ima potpuni komfor na jedrilici s trupom od nepunih 12 metara.

Oceanis 40.1 karakterizira trup s izraženim prijelazom iznad vodene linije u gotovo vertikalne bokove – chine hull. Uspoređujući ga s prethodnim modelom 41.1, trup je i dalje širok i zaobljen u podvodnom dijelu, s nešto izraženijim prijelazom bokova u vertikalu i visinu, uz zadržavanje širine i volumena prema pramcu. Ukupna visina trupa ostala je slična, a ovakvim rješenjem povećan je volumen u potpalublju, pogotovo u pramčanom dijelu, uz bolju prohodnost i funkcionalnost zbog niže siluete kabine.

---

image
Bačvasti trup dokazao se odličnim performansama
---

U široko krmeno zrcalo integrirana je prostrana i električno pokretana krmena platforma široka 2,6 metara, koja se spušta tik do mora i osigurava posadi privatnu plažicu. Funkcionalno je osmišljena, pa se tijekom njezina spuštanja pojavi i podest koji smanjuje visinsku razliku između platforme i kokpita, što olakšava komunikaciju prema kokpitu.

Kokpit je širok i prostran, pa dominira cjelokupnim palubnim tlocrtom. Ergonomski je tako dobro riješen da je sva oprema uklopljena uokolo kako bi se osigurao što veći prostor za ugodan smještaj na palubi, a reduciranoj posadi nesmetana izvedba manevara pri jedrenju. Osmišljen je tako da se pojedine cjeline funkcionalno nadopunjuju za vrijeme jedrenja ili opuštanja na vezu.

---

image
Skipersko mjesto je uz samo krmu
---

Prostrani kokpit

Iako je u odnosu na 41.1 prostor za skipera kraći i sada nekih 60 cm udaljen od krmenog zrcala, odlično je oblikovan, tako da skiper ipak ima dovoljno prostora. Robusna i visoka krmena ograda na koju se oslanja dodatno naglašava osjećaj sigurnosti. Udobnost nadopunjuje sjedalo na ogradi i podesivi oslonac za noge u podu kokpita. Spomenimo da se u ovom dijelu kokpita ispod poda nalazi i golemo spremište.

Centralnim dijelom kokpita dominiraju prostrane klupe, ispod kojih su dijelom spremišta, a dijelom prostor potpalublja, odnosno krmene kabine. Širina kokpita iskorištena je i za postavljanje robusnog stolića, u čijem sklopu je smještena i splav za spašavanje, a rukohvati na njemu daju dodatni osjećaj sigurnosti u kokpitu.

Ploče stola su preklopne, pa omogućava velika okupljanja i neometanu komunikaciju duž kokpita. Predviđena je i mogućnost njegova natkrivanja biminijem, te zatvaranja sprayhoodom i bočnim stranicama, kad je zaštita od sunca, vjetra i kiše maksimalna.

Iako je layout palube podređen maksimalnoj iskorištenosti prostora u potpalublju, ipak je odlično organizacijski i funkcionalno riješen za navigaciju, jedrenje i opuštanje.

---

image
Pramčana kabina
---

Obilje svjetla

Na pramčanom dijelu palube dovoljno je mjesta za rad ili organizaciju sunčališta. Na vrhu pramca je gavun u kojem je sidreni lanac. Iako smo danas navikli na to da su sidreni vinč i roll genove ispod palube, pramčana ograda u samom vrhu je odvojena, barbotin vinča izmaknut sa strane, a sidro je skriveno u vodilici, pa je pristup na baštun neometan. Ujedno su inspekcija i održavanje sidrenog vinča i rolla genove pojednostavljeni.

Testirani model imao je dvije identične krmene kabine i jednu pramčanu, s dva toaletna prostora. U potpalublje se silazi kroz široka vrata, sigurnim stepenicama ispod kojih je strojarnica, kojoj je pristup dodatno omogućen inspekcijskim otvorima sa svih strana. Interijer impresionira volumenom i prostranošću, a rezultat povišenja palube dolazi do punog izražaja. Prosječna stajaća visina je iznad 1,95 cm, a odabranim svijetlim tonovima i dobrom prirodnom osvijetljenošću dojam volumena dodatno je naglašen.

---

image
Sve puno svjetla i dobro ventilirano
---

Iako postoji jedan rukohvat na stropu, zbog širine i dužine salona, kada se plovilo značajnije nagne, posada u potpalublju sigurno će poželjeti koji dodatni rukohvat. Centralnim dijelom, razvijen po lijevom boku, dominira prostrani salon opremljen klupom koja polukružno obuhvaća stolić u sredini. Naravno, sve to može se presložiti u dodatni prostrani ležaj.

Praktična kuhinja

Prema uzdužnici broda je još jedna sjedeća garnitura, osmišljena i kao dodatno spremište. Ima vodilice, pa se lako podvuče pod stol kada se ne koristi i ne ometa komunikaciju duž salona. Dodajmo da se ispod garnitura za sjedenje nalaze velika spremišta, a ispod podnica su prostrane santine koje se mogu iskoristiti za pohranu namirnica uz stalnu temperaturu mora.

Nasuprot salonu je na C organizirana kuhinja. Odlično je oblikovana i opremljena s dva sudopera, plinskim kuhalom, pećnicom i hladnjakom sa zamrzivačem zapremnine 190 litara koji ima dva otvora s vratnicama, odnosno poklopcem. Odlično rješenje kojim se štedi struja, jer hladni zrak ne bježi, a kroz vratnicu je osigurana maksimalna dostupnost svakom kutku hladnjaka.

---

image
Kuhinja je funkcionalna i dobro opremljena
---

Stropno okno koje se može otvarati, uz velika ulazna vrata, trebalo bi dobro osiguravati prirodnu ventilaciju kuhinje. Ipak, smatramo da bi dodatna okna na bočnim prozorima koja se mogu otvarati, ne samo u kuhinji, to znatno poboljšala.

Radna ploča je prostrana i visokim rubom štiti od klizanja i padanja stvari. No, šteta je što nisu zamislili poklopac iznad kuhala, čime bi se površina radne ploče dodatno povećala. Od projektanata već pomalo zaboravljeni skiperov kutak na ovom je Oceanisu, zahvaljujući promišljenom dizajnu, primjerene veličine.

Krmene kabine

Od sjedeće garniture prema pramčanoj kabini, na lijevoj je strani smještena komoda koja se može osmisliti i kao mini bar. Na desnoj strani prema krmi organiziran je toaletni prostor s WC-om i odvojenom tuš-kabinom. Svojom veličinom i opremljenošću sasvim zadovoljava potrebe gostiju iz krmenih kabina. Ulaz je omogućen iz desne kabine i/ili salona.

---

image
Salon je vrlo komforan
---

Krmene kabine na prvi su pogled identične, no ona na lijevoj strani ima nešto veći garderobni ormar. Obje su opremljene bračnim krevetom dugim dva metra i širokim 1,40 cm, koji se blago sužava prema krmi na 1,20 cm, prostrane su i imaju okna što se mogu otvarati. Na stropu i ispod klupa u kokpitu osigurana je i dobra prirodna ventilacija.

U ovoj varijanti, pramčana kabina s pravom nosi titulu vlasničke. Odvojena vratima, ova cjelina jamči potpunu privatnost. Široka i prostrana, s čak tri stropna okna koja se otvaraju, od kojih je jedno u kupaonici, te dva panoramska prozora na bokovima, odiše luksuzom i udobnošću.

Bračni krevet dug dva metra i širok 160 cm je povišen, a uz rub s obje strane ima police. Dodatne su police s obje strane iznad kreveta, a tu je i prostrani garderobni ormar. U toaletni prostor s WC-om i tuš-kabinom izravno se ulazi, pa je privatnost zaokružena.

---

image
Krmene kabine su gotovo jednake
---

Bačvasti trup

U plovidbi motorom Oceanis 40.1 iskazao je dobre manevarske karakteristike. Dva lista kormila odlično su rješenje, posebno kad se plovi unatrag. Tada maksimalno kompenziraju izboj propelera i usmjeravaju jedrilicu kamo želite. Vrlo je koristan i uvlačni pramčani potisnik, uz čiju smo se pomoć bez stresa provlačili kroz uski akvatorij splitske ACI-jeve marine.

Pogonjena Yanmarom od 45 KS, jedrilica dodavanjem gasa elastično ubrzava, pa smo nakon nepune minute dosegnuli maksimalnih 8 čvorova uz 3000 okretaja u minuti. Za krstarenje bismo preporučili režim rada od 2400 o/min, uz očekivanu potrošnju od 4,20 l/h i brzinu veću od 7 čvorova.

Pod jedrima, zahvaljujući primjeni najnovijih trendova u dizajnu offshore jedrilica, bačvasti nam se Oceanis pokazao agilnim i lako upravljivim. Opremljen roll jedrom od 40-ak m² i genovom od gotovo 35 m², plovili smo uz promjenjivi vjetar od 2-3 Bf, što nije idealno za ovako opremljeno plovilo.

---

image
Upravljanje je jednostavno i s reduciranom posadom
---

Pri jedrenju oštro u vjetar, pri brzini vjetra do 6 čvorova, mučili smo se održavati brzinu od 4 do 4,5 čvora i kut jedrenja od 45 stupnjeva, ali čim bi vjetar pojačao iznad 8 čvorova, Oceanis bi ubrzao iznad 5,5 čvorova uz kut jedrenja do 40 stupnjeva, dok smo na vjetru od 10 čvorova premašivali 6 čvorova.

Za jedrilicu ove dužine i odlika, full batten glavno jedro bilo bi bolje rješenje, jer ima značajno veću površinu i bolje karakteristike nego postojeće jedro, a uz to lazy bag omogućuje jednostavan prihvat jedra pri kraćenju i spuštanju.

Pogođena linija

Kod jedrenja niz vjetar koristili smo posuđeni genaker od devedesetak kvadrata, s kojim smo dosezali brzinu iznad 7 čvorova, a pri udarima vjetra od 10-ak čvorova i maksimalnih 8,5 čvorova. Napominjemo da je posuđeni genaker manji od projektiranog za 20-ak kvadrata, a u varijanti first line izvedbe, gdje je jarbol veći za pola metra, ima čak 160 kvadrata.

Pri jedrenju dolaze do izražaja hidrodinamičke linije korita, kroz hitra ubrzanja i reakcije plovila na promjene snage vjetra. Zahvaljujući listovima kormila, koja su pod kutom u odnosu na vertikalu plovila, kada se brod nagne, zavjetrinski je list u gotovo okomitom položaju prema morskoj površini, pa je odgovor na okrete kola kormila odličan.

---

image
Skiper sjedi uz ogradu, ali udobno i dobro osiguran
---

Prilikom jedrenja nismo imali većih prigovora na funkcionalnost i raspored opreme, prostora za rad bilo je dovoljno, a skiperu su klizač i škota genove praktički nadohvat ruke, tako da i reducirana posada može jedriti bez većih poteškoća.

Sve u svemu, možemo zaključiti da su Beneteau i Marc Lombard tržištu ponudili odličnu komfornu 12-metarsku jedrilicu sposobnu za moderno i brzo jedrenje. Zahvaljujući mogućnostima personalizacije u odabiru opreme i rasporeda, cijena osnovnog modela kreće od 180.000 eura (FCO tvornica), a dalje svaki vlasnik može nadograđivati najbolju opciju za sebe.

Tvrtka Ultra Jedrenje, koja nam ustupila brod za testiranje, jedrilicu opremljenu po svojim standardima za čarter prodaje za 230.000 eura bez PDV-a.

---

OSOBNA KARTA


DUŽINA PREKO SVEGA       12,87 m
DUŽINA TRUPA       11,99 m
DUŽINA VODENE LINIJE       11,70 m
MAKSIMALNA ŠIRINA       4,18 m
GAZ       2,17 m
TEŽINA PRAZNOG PLOVILA       7985 kg
TANK GORIVA       195 L
TANK VODE       235 l
SNAGA MOTORA       45 KS
JEDRO       42,40 m²
GENOA (105 POSTO)       34,30 m²
PROJEKTNA KATEGORIJA       A/10 OSOBA
DIZAJN       MARC LOMBARD/NAUTA DESIGN
ZASTUPNIK       ULTRA JEDRENJE, SPLIT
CIJENA BEZ PDV-A 180.000 EURA

---

---

BROJ OKRETAJA (O/MIN) BRZINA (ČV) POTROŠNJA GORIVA (L/H)


MIN 800                                     2,50                               0,65
1000                                           3,00                               1,00
1500                                     4,90                               1,35
2000                                     6,25                                     2,75
2500                                     7,50                                     5,15
MAX 3000                               8,05                                     8,10

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- VELIKA MOGUĆNOST PERSONALIZACIJE
- KARAKTERISTIKE POD JEDRIMA
- VOLUMEN U POTPALUBLJU
- VELIČINA KOKPITA I KRMENE PLATFORME

MINUS
- PRIRODNO PROVJETRAVANJE SALONA
- NEDOSTATAK RUKOHVATA U SALONU

---

---

image
Stepenice za ulaz i kutak za skipera
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => test jedrilice 1 1 2 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-17 20:37:04 [created_by] => 3262 [created_by_alias] => Sergije Dvornik [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-08 12:47:49 [modified_by] => 3262 [publish_up] => 2021-09-08 12:43:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870660.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870652.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870654.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870656.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870658.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870664.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870814.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870816.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870824.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870830.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870832.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870834.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870858.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870862.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870864.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870866.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/17\/17870868.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Maksimalno smo dosegnuli 8,5 \u010dvorova","Ba\u010dvasti <\/em>trup dokazao se odli\u010dnim performansama","Visoki bokovi osiguravaju puno prostora u interijeru","Skiper sjedi uz ogradu, ali udobno i dobro osiguran","Upravljanje je jednostavno i s reduciranom posadom","Iako je dug tek 12 metara, nudi komfor znatno ve\u0107ega broda","Stepenice za ulaz i kutak za skipera","Motoru se mo\u017ee pri\u0107i sa svih strana","Pram\u010dana kabina","Sve puno svjetla i dobro ventilirano","Kuhinja je funkcionalna i dobro opremljena","Skipersko mjesto je uz samo krmu","Salon je vrlo komforan","Krmene kabine su gotovo jednake","Krmeni toaletni prostor dosupan je iz salona i jedne kabine","Gavun za sidreni lanac","Krmeno zrcalo u\u010das postane platforma"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17870660_1920.jpg":"1920x1080","k_17870660_1280.jpg":"1280x1280","k_17870660_1024.jpg":"1024x1024","k_17870660_640.jpg":"640x640","k_17870660_480.jpg":"480x480","k_17870660_340.jpg":"340x340","k_17870660_220.jpg":"220x220","o_17870660_1280.jpg":"1280x853","o_17870660_1024.jpg":"1024x682","o_17870660_640.jpg":"640x426","o_17870660_480.jpg":"480x320","o_17870660_340.jpg":"340x226","o_17870660_220.jpg":"220x146","h_17870660_1280.jpg":"1280x854","h_17870660_1024.jpg":"1024x683","h_17870660_640.jpg":"640x427","h_17870660_480.jpg":"480x320","h_17870660_340.jpg":"340x227","h_17870660_220.jpg":"220x147","pp_17870660_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870660_1024.jpg":"805x1024","pp_17870660_640.jpg":"503x640","pp_17870660_480.jpg":"377x480","pp_17870660_340.jpg":"267x340","pp_17870660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17870652_1920.jpg":"1920x1080","k_17870652_1280.jpg":"1280x1280","k_17870652_1024.jpg":"1024x1024","k_17870652_640.jpg":"640x640","k_17870652_480.jpg":"480x480","k_17870652_340.jpg":"340x340","k_17870652_220.jpg":"220x220","o_17870652_1280.jpg":"1280x853","o_17870652_1024.jpg":"1024x682","o_17870652_640.jpg":"640x426","o_17870652_480.jpg":"480x320","o_17870652_340.jpg":"340x226","o_17870652_220.jpg":"220x146","h_17870652_1280.jpg":"1280x854","h_17870652_1024.jpg":"1024x683","h_17870652_640.jpg":"640x427","h_17870652_480.jpg":"480x320","h_17870652_340.jpg":"340x227","h_17870652_220.jpg":"220x147","pp_17870652_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870652_1024.jpg":"805x1024","pp_17870652_640.jpg":"503x640","pp_17870652_480.jpg":"377x480","pp_17870652_340.jpg":"267x340","pp_17870652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","hd_17870654_1920.jpg":"1920x1080","k_17870654_1280.jpg":"1280x1280","k_17870654_1024.jpg":"1024x1024","k_17870654_640.jpg":"640x640","k_17870654_480.jpg":"480x480","k_17870654_340.jpg":"340x340","k_17870654_220.jpg":"220x220","o_17870654_1280.jpg":"1280x831","o_17870654_1024.jpg":"1024x665","o_17870654_640.jpg":"640x415","o_17870654_480.jpg":"480x311","o_17870654_340.jpg":"340x220","o_17870654_220.jpg":"220x142","h_17870654_1280.jpg":"1280x854","h_17870654_1024.jpg":"1024x683","h_17870654_640.jpg":"640x427","h_17870654_480.jpg":"480x320","h_17870654_340.jpg":"340x227","h_17870654_220.jpg":"220x147","pp_17870654_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870654_1024.jpg":"805x1024","pp_17870654_640.jpg":"503x640","pp_17870654_480.jpg":"377x480","pp_17870654_340.jpg":"267x340","pp_17870654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17870656_1920.jpg":"1920x1080","k_17870656_1280.jpg":"1280x1280","k_17870656_1024.jpg":"1024x1024","k_17870656_640.jpg":"640x640","k_17870656_480.jpg":"480x480","k_17870656_340.jpg":"340x340","k_17870656_220.jpg":"220x220","o_17870656_1280.jpg":"1280x853","o_17870656_1024.jpg":"1024x682","o_17870656_640.jpg":"640x426","o_17870656_480.jpg":"480x320","o_17870656_340.jpg":"340x226","o_17870656_220.jpg":"220x146","h_17870656_1280.jpg":"1280x854","h_17870656_1024.jpg":"1024x683","h_17870656_640.jpg":"640x427","h_17870656_480.jpg":"480x320","h_17870656_340.jpg":"340x227","h_17870656_220.jpg":"220x147","pp_17870656_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870656_1024.jpg":"805x1024","pp_17870656_640.jpg":"503x640","pp_17870656_480.jpg":"377x480","pp_17870656_340.jpg":"267x340","pp_17870656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2699","hd_17870658_1920.jpg":"1920x1080","k_17870658_1280.jpg":"1280x1280","k_17870658_1024.jpg":"1024x1024","k_17870658_640.jpg":"640x640","k_17870658_480.jpg":"480x480","k_17870658_340.jpg":"340x340","k_17870658_220.jpg":"220x220","o_17870658_1280.jpg":"1280x1799","o_17870658_1024.jpg":"1024x1439","o_17870658_640.jpg":"640x899","o_17870658_480.jpg":"480x674","o_17870658_340.jpg":"340x477","o_17870658_220.jpg":"220x309","h_17870658_1280.jpg":"1280x854","h_17870658_1024.jpg":"1024x683","h_17870658_640.jpg":"640x427","h_17870658_480.jpg":"480x320","h_17870658_340.jpg":"340x227","h_17870658_220.jpg":"220x147","pp_17870658_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870658_1024.jpg":"805x1024","pp_17870658_640.jpg":"503x640","pp_17870658_480.jpg":"377x480","pp_17870658_340.jpg":"267x340","pp_17870658_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_17870664_1920.jpg":"1920x1080","k_17870664_1280.jpg":"1280x1280","k_17870664_1024.jpg":"1024x1024","k_17870664_640.jpg":"640x640","k_17870664_480.jpg":"480x480","k_17870664_340.jpg":"340x340","k_17870664_220.jpg":"220x220","o_17870664_1280.jpg":"1280x816","o_17870664_1024.jpg":"1024x653","o_17870664_640.jpg":"640x408","o_17870664_480.jpg":"480x306","o_17870664_340.jpg":"340x216","o_17870664_220.jpg":"220x140","h_17870664_1280.jpg":"1280x854","h_17870664_1024.jpg":"1024x683","h_17870664_640.jpg":"640x427","h_17870664_480.jpg":"480x320","h_17870664_340.jpg":"340x227","h_17870664_220.jpg":"220x147","pp_17870664_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870664_1024.jpg":"805x1024","pp_17870664_640.jpg":"503x640","pp_17870664_480.jpg":"377x480","pp_17870664_340.jpg":"267x340","pp_17870664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1230","hd_17870814_1920.jpg":"1920x1080","k_17870814_1280.jpg":"1280x1280","k_17870814_1024.jpg":"1024x1024","k_17870814_640.jpg":"640x640","k_17870814_480.jpg":"480x480","k_17870814_340.jpg":"340x340","k_17870814_220.jpg":"220x220","o_17870814_1280.jpg":"1280x820","o_17870814_1024.jpg":"1024x656","o_17870814_640.jpg":"640x410","o_17870814_480.jpg":"480x307","o_17870814_340.jpg":"340x217","o_17870814_220.jpg":"220x140","h_17870814_1280.jpg":"1280x854","h_17870814_1024.jpg":"1024x683","h_17870814_640.jpg":"640x427","h_17870814_480.jpg":"480x320","h_17870814_340.jpg":"340x227","h_17870814_220.jpg":"220x147","pp_17870814_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870814_1024.jpg":"805x1024","pp_17870814_640.jpg":"503x640","pp_17870814_480.jpg":"377x480","pp_17870814_340.jpg":"267x340","pp_17870814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1259","hd_17870816_1920.jpg":"1920x1080","k_17870816_1280.jpg":"1280x1280","k_17870816_1024.jpg":"1024x1024","k_17870816_640.jpg":"640x640","k_17870816_480.jpg":"480x480","k_17870816_340.jpg":"340x340","k_17870816_220.jpg":"220x220","o_17870816_1280.jpg":"1280x839","o_17870816_1024.jpg":"1024x671","o_17870816_640.jpg":"640x419","o_17870816_480.jpg":"480x314","o_17870816_340.jpg":"340x222","o_17870816_220.jpg":"220x144","h_17870816_1280.jpg":"1280x854","h_17870816_1024.jpg":"1024x683","h_17870816_640.jpg":"640x427","h_17870816_480.jpg":"480x320","h_17870816_340.jpg":"340x227","h_17870816_220.jpg":"220x147","pp_17870816_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870816_1024.jpg":"805x1024","pp_17870816_640.jpg":"503x640","pp_17870816_480.jpg":"377x480","pp_17870816_340.jpg":"267x340","pp_17870816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1202","hd_17870824_1920.jpg":"1920x1080","k_17870824_1280.jpg":"1280x1280","k_17870824_1024.jpg":"1024x1024","k_17870824_640.jpg":"640x640","k_17870824_480.jpg":"480x480","k_17870824_340.jpg":"340x340","k_17870824_220.jpg":"220x220","o_17870824_1280.jpg":"1280x801","o_17870824_1024.jpg":"1024x641","o_17870824_640.jpg":"640x400","o_17870824_480.jpg":"480x300","o_17870824_340.jpg":"340x212","o_17870824_220.jpg":"220x137","h_17870824_1280.jpg":"1280x854","h_17870824_1024.jpg":"1024x683","h_17870824_640.jpg":"640x427","h_17870824_480.jpg":"480x320","h_17870824_340.jpg":"340x227","h_17870824_220.jpg":"220x147","pp_17870824_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870824_1024.jpg":"805x1024","pp_17870824_640.jpg":"503x640","pp_17870824_480.jpg":"377x480","pp_17870824_340.jpg":"267x340","pp_17870824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1097","hd_17870830_1920.jpg":"1920x1080","k_17870830_1280.jpg":"1280x1280","k_17870830_1024.jpg":"1024x1024","k_17870830_640.jpg":"640x640","k_17870830_480.jpg":"480x480","k_17870830_340.jpg":"340x340","k_17870830_220.jpg":"220x220","o_17870830_1280.jpg":"1280x731","o_17870830_1024.jpg":"1024x585","o_17870830_640.jpg":"640x365","o_17870830_480.jpg":"480x274","o_17870830_340.jpg":"340x194","o_17870830_220.jpg":"220x125","h_17870830_1280.jpg":"1280x854","h_17870830_1024.jpg":"1024x683","h_17870830_640.jpg":"640x427","h_17870830_480.jpg":"480x320","h_17870830_340.jpg":"340x227","h_17870830_220.jpg":"220x147","pp_17870830_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870830_1024.jpg":"805x1024","pp_17870830_640.jpg":"503x640","pp_17870830_480.jpg":"377x480","pp_17870830_340.jpg":"267x340","pp_17870830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2577","hd_17870832_1920.jpg":"1920x1080","k_17870832_1280.jpg":"1280x1280","k_17870832_1024.jpg":"1024x1024","k_17870832_640.jpg":"640x640","k_17870832_480.jpg":"480x480","k_17870832_340.jpg":"340x340","k_17870832_220.jpg":"220x220","o_17870832_1280.jpg":"1280x1718","o_17870832_1024.jpg":"1024x1374","o_17870832_640.jpg":"640x859","o_17870832_480.jpg":"480x644","o_17870832_340.jpg":"340x456","o_17870832_220.jpg":"220x295","h_17870832_1280.jpg":"1280x854","h_17870832_1024.jpg":"1024x683","h_17870832_640.jpg":"640x427","h_17870832_480.jpg":"480x320","h_17870832_340.jpg":"340x227","h_17870832_220.jpg":"220x147","pp_17870832_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870832_1024.jpg":"805x1024","pp_17870832_640.jpg":"503x640","pp_17870832_480.jpg":"377x480","pp_17870832_340.jpg":"267x340","pp_17870832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17870834_1920.jpg":"1920x1080","k_17870834_1280.jpg":"1280x1280","k_17870834_1024.jpg":"1024x1024","k_17870834_640.jpg":"640x640","k_17870834_480.jpg":"480x480","k_17870834_340.jpg":"340x340","k_17870834_220.jpg":"220x220","o_17870834_1280.jpg":"1280x1920","o_17870834_1024.jpg":"1024x1536","o_17870834_640.jpg":"640x960","o_17870834_480.jpg":"480x720","o_17870834_340.jpg":"340x510","o_17870834_220.jpg":"220x330","h_17870834_1280.jpg":"1280x854","h_17870834_1024.jpg":"1024x683","h_17870834_640.jpg":"640x427","h_17870834_480.jpg":"480x320","h_17870834_340.jpg":"340x227","h_17870834_220.jpg":"220x147","pp_17870834_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870834_1024.jpg":"805x1024","pp_17870834_640.jpg":"503x640","pp_17870834_480.jpg":"377x480","pp_17870834_340.jpg":"267x340","pp_17870834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1133","hd_17870858_1920.jpg":"1920x1080","k_17870858_1280.jpg":"1280x1280","k_17870858_1024.jpg":"1024x1024","k_17870858_640.jpg":"640x640","k_17870858_480.jpg":"480x480","k_17870858_340.jpg":"340x340","k_17870858_220.jpg":"220x220","o_17870858_1280.jpg":"1280x755","o_17870858_1024.jpg":"1024x604","o_17870858_640.jpg":"640x377","o_17870858_480.jpg":"480x283","o_17870858_340.jpg":"340x200","o_17870858_220.jpg":"220x129","h_17870858_1280.jpg":"1280x854","h_17870858_1024.jpg":"1024x683","h_17870858_640.jpg":"640x427","h_17870858_480.jpg":"480x320","h_17870858_340.jpg":"340x227","h_17870858_220.jpg":"220x147","pp_17870858_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870858_1024.jpg":"805x1024","pp_17870858_640.jpg":"503x640","pp_17870858_480.jpg":"377x480","pp_17870858_340.jpg":"267x340","pp_17870858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2717","hd_17870862_1920.jpg":"1920x1080","k_17870862_1280.jpg":"1280x1280","k_17870862_1024.jpg":"1024x1024","k_17870862_640.jpg":"640x640","k_17870862_480.jpg":"480x480","k_17870862_340.jpg":"340x340","k_17870862_220.jpg":"220x220","o_17870862_1280.jpg":"1280x1811","o_17870862_1024.jpg":"1024x1449","o_17870862_640.jpg":"640x905","o_17870862_480.jpg":"480x679","o_17870862_340.jpg":"340x481","o_17870862_220.jpg":"220x311","h_17870862_1280.jpg":"1280x854","h_17870862_1024.jpg":"1024x683","h_17870862_640.jpg":"640x427","h_17870862_480.jpg":"480x320","h_17870862_340.jpg":"340x227","h_17870862_220.jpg":"220x147","pp_17870862_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870862_1024.jpg":"805x1024","pp_17870862_640.jpg":"503x640","pp_17870862_480.jpg":"377x480","pp_17870862_340.jpg":"267x340","pp_17870862_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1182","hd_17870864_1920.jpg":"1920x1080","k_17870864_1280.jpg":"1280x1280","k_17870864_1024.jpg":"1024x1024","k_17870864_640.jpg":"640x640","k_17870864_480.jpg":"480x480","k_17870864_340.jpg":"340x340","k_17870864_220.jpg":"220x220","o_17870864_1280.jpg":"1280x788","o_17870864_1024.jpg":"1024x630","o_17870864_640.jpg":"640x394","o_17870864_480.jpg":"480x295","o_17870864_340.jpg":"340x209","o_17870864_220.jpg":"220x135","h_17870864_1280.jpg":"1280x854","h_17870864_1024.jpg":"1024x683","h_17870864_640.jpg":"640x427","h_17870864_480.jpg":"480x320","h_17870864_340.jpg":"340x227","h_17870864_220.jpg":"220x147","pp_17870864_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870864_1024.jpg":"805x1024","pp_17870864_640.jpg":"503x640","pp_17870864_480.jpg":"377x480","pp_17870864_340.jpg":"267x340","pp_17870864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1257","hd_17870866_1920.jpg":"1920x1080","k_17870866_1280.jpg":"1280x1280","k_17870866_1024.jpg":"1024x1024","k_17870866_640.jpg":"640x640","k_17870866_480.jpg":"480x480","k_17870866_340.jpg":"340x340","k_17870866_220.jpg":"220x220","o_17870866_1280.jpg":"1280x838","o_17870866_1024.jpg":"1024x670","o_17870866_640.jpg":"640x419","o_17870866_480.jpg":"480x314","o_17870866_340.jpg":"340x222","o_17870866_220.jpg":"220x144","h_17870866_1280.jpg":"1280x854","h_17870866_1024.jpg":"1024x683","h_17870866_640.jpg":"640x427","h_17870866_480.jpg":"480x320","h_17870866_340.jpg":"340x227","h_17870866_220.jpg":"220x147","pp_17870866_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870866_1024.jpg":"805x1024","pp_17870866_640.jpg":"503x640","pp_17870866_480.jpg":"377x480","pp_17870866_340.jpg":"267x340","pp_17870866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1223","hd_17870868_1920.jpg":"1920x1080","k_17870868_1280.jpg":"1280x1280","k_17870868_1024.jpg":"1024x1024","k_17870868_640.jpg":"640x640","k_17870868_480.jpg":"480x480","k_17870868_340.jpg":"340x340","k_17870868_220.jpg":"220x220","o_17870868_1280.jpg":"1280x815","o_17870868_1024.jpg":"1024x652","o_17870868_640.jpg":"640x407","o_17870868_480.jpg":"480x305","o_17870868_340.jpg":"340x216","o_17870868_220.jpg":"220x140","h_17870868_1280.jpg":"1280x854","h_17870868_1024.jpg":"1024x683","h_17870868_640.jpg":"640x427","h_17870868_480.jpg":"480x320","h_17870868_340.jpg":"340x227","h_17870868_220.jpg":"220x147","pp_17870868_1280.jpg":"1006x1280","pp_17870868_1024.jpg":"805x1024","pp_17870868_640.jpg":"503x640","pp_17870868_480.jpg":"377x480","pp_17870868_340.jpg":"267x340","pp_17870868_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38391218 Threads: 3 Questions: 7097569179 Slow queries: 3300347 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608337119 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/beneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara-1125656 [printLink] => /om/nautika/beneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara-1125656?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648531 [name] => Sergije Dvornik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 22:14:01 [main_article_id] => 0 [alias] => sergije-dvornik [link] => /tag/sergije-dvornik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640741 [name] => Beneteau [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-09 11:09:34 [main_article_id] => 0 [alias] => beneteau [link] => /tag/beneteau ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648763 [name] => beneteau Oceanis 40.1 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-08 11:09:30 [main_article_id] => 0 [alias] => beneteau-oceanis-40-1 [link] => /tag/beneteau-oceanis-40-1 ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321911 [name] => nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nautika [link] => /tag/nautika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 640353 [name] => test broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-04 15:35:56 [main_article_id] => 0 [alias] => test-broda [link] => /tag/test-broda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Beneteau Oceanis 40.1 pod jedrima se pokazao agilnim i lako upravljivim, a komfor interijera mu je znatno iznad očekivanja za trup od 12 metara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3262 [name] => Gordan Jelavić [username] => gordan.jelavic [email] => gordan.jelavic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$pjw9/C5Oziy8qZrqHobR7OT3fv5kb/rIGrGqNLgCe25ow8rbnNDcy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gordan-jelavic-3262 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1776 [gender] => m [description] => [image] => 1776.jpeg [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1776.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870660.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => Maksimalno smo dosegnuli 8,5 čvorova [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870660.jpg [title] => Božidar Vukičević/CropixMaksimalno smo dosegnuli 8,5 čvorova ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870652.jpg [title] => Bačvasti trup dokazao se odličnim performansama ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870654.jpg [title] => Visoki bokovi osiguravaju puno prostora u interijeru ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870656.jpg [title] => Skiper sjedi uz ogradu, ali udobno i dobro osiguran ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870658.jpg [title] => Upravljanje je jednostavno i s reduciranom posadom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870664.jpg [title] => Iako je dug tek 12 metara, nudi komfor znatno većega broda ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870814.jpg [title] => Stepenice za ulaz i kutak za skipera ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870816.jpg [title] => Motoru se može prići sa svih strana ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870824.jpg [title] => Pramčana kabina ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870830.jpg [title] => Sve puno svjetla i dobro ventilirano ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870832.jpg [title] => Kuhinja je funkcionalna i dobro opremljena ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870834.jpg [title] => Skipersko mjesto je uz samo krmu ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870858.jpg [title] => Salon je vrlo komforan ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870862.jpg [title] => Krmene kabine su gotovo jednake ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870864.jpg [title] => Krmeni toaletni prostor dosupan je iz salona i jedne kabine ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870866.jpg [title] => Gavun za sidreni lanac ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/17/17870868.jpg [title] => Krmeno zrcalo učas postane platforma ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Popularnost jedrilica Klasa 40 temelji se na činjenici da su lako upravljive, pa ih mogu koristiti samci ili reducirane posade i pri zahtjevnijim vremenskim uvjetima uz mogućnost ravnopravnog natjecanja, te na jedinstvenom pristupu dizajnu, koji im je omogućio obilje prostora u potpalublju. Daleko iznad onoga što se dotad očekivalo od jedrilica takvih dužina.

Stoga je uspjeh brodogradilišta na tržištu 12-metarskih jedrilica danas pitanje prestiža. Ne čudi zato činjenica da je Beneteau za razvoj svojeg projekta dirigentsku palicu prepustio Marcu Lombardu, arhitektu s velikim iskustvom u projektiranju inovativnih i uspješnih offshore regatnih jedrilica.

Više verzija

Iako slijedi koncept postavljen 2017. godine Oceanisom 51.1, Lombard kod modela 40.1 nije dopustio nikakve ustupke koji bi mogli utjecati na jedriličarske performanse, pa je ovaj Oceanis obilježio atributima modernih linija korita i odličnim odlikama pod jedrima. Promišljenim projektiranjem potpalublja od strane tvorničkog dizajnerskog studija Nauta design, omogućena je pak maksimalna personalizacija jedrilice prema potrebama vlasnika.

---

---

Stoga se Oceanis 40.1 nudi u različitim verzijama layouta, od potpuno vlasničkog s dvije kabine i jednom kupaonicom, do timskog, odnosno čarteraškog, s četiri kabine, od kojih je jedna pramčana kabina s krevetima na kat, i dvije kupaonice. Tako deseteročlana posada ima potpuni komfor na jedrilici s trupom od nepunih 12 metara.

Oceanis 40.1 karakterizira trup s izraženim prijelazom iznad vodene linije u gotovo vertikalne bokove – chine hull. Uspoređujući ga s prethodnim modelom 41.1, trup je i dalje širok i zaobljen u podvodnom dijelu, s nešto izraženijim prijelazom bokova u vertikalu i visinu, uz zadržavanje širine i volumena prema pramcu. Ukupna visina trupa ostala je slična, a ovakvim rješenjem povećan je volumen u potpalublju, pogotovo u pramčanom dijelu, uz bolju prohodnost i funkcionalnost zbog niže siluete kabine.

---

image
Bačvasti trup dokazao se odličnim performansama
---

U široko krmeno zrcalo integrirana je prostrana i električno pokretana krmena platforma široka 2,6 metara, koja se spušta tik do mora i osigurava posadi privatnu plažicu. Funkcionalno je osmišljena, pa se tijekom njezina spuštanja pojavi i podest koji smanjuje visinsku razliku između platforme i kokpita, što olakšava komunikaciju prema kokpitu.

Kokpit je širok i prostran, pa dominira cjelokupnim palubnim tlocrtom. Ergonomski je tako dobro riješen da je sva oprema uklopljena uokolo kako bi se osigurao što veći prostor za ugodan smještaj na palubi, a reduciranoj posadi nesmetana izvedba manevara pri jedrenju. Osmišljen je tako da se pojedine cjeline funkcionalno nadopunjuju za vrijeme jedrenja ili opuštanja na vezu.

---

image
Skipersko mjesto je uz samo krmu
---

Prostrani kokpit

Iako je u odnosu na 41.1 prostor za skipera kraći i sada nekih 60 cm udaljen od krmenog zrcala, odlično je oblikovan, tako da skiper ipak ima dovoljno prostora. Robusna i visoka krmena ograda na koju se oslanja dodatno naglašava osjećaj sigurnosti. Udobnost nadopunjuje sjedalo na ogradi i podesivi oslonac za noge u podu kokpita. Spomenimo da se u ovom dijelu kokpita ispod poda nalazi i golemo spremište.

Centralnim dijelom kokpita dominiraju prostrane klupe, ispod kojih su dijelom spremišta, a dijelom prostor potpalublja, odnosno krmene kabine. Širina kokpita iskorištena je i za postavljanje robusnog stolića, u čijem sklopu je smještena i splav za spašavanje, a rukohvati na njemu daju dodatni osjećaj sigurnosti u kokpitu.

Ploče stola su preklopne, pa omogućava velika okupljanja i neometanu komunikaciju duž kokpita. Predviđena je i mogućnost njegova natkrivanja biminijem, te zatvaranja sprayhoodom i bočnim stranicama, kad je zaštita od sunca, vjetra i kiše maksimalna.

Iako je layout palube podređen maksimalnoj iskorištenosti prostora u potpalublju, ipak je odlično organizacijski i funkcionalno riješen za navigaciju, jedrenje i opuštanje.

---

image
Pramčana kabina
---

Obilje svjetla

Na pramčanom dijelu palube dovoljno je mjesta za rad ili organizaciju sunčališta. Na vrhu pramca je gavun u kojem je sidreni lanac. Iako smo danas navikli na to da su sidreni vinč i roll genove ispod palube, pramčana ograda u samom vrhu je odvojena, barbotin vinča izmaknut sa strane, a sidro je skriveno u vodilici, pa je pristup na baštun neometan. Ujedno su inspekcija i održavanje sidrenog vinča i rolla genove pojednostavljeni.

Testirani model imao je dvije identične krmene kabine i jednu pramčanu, s dva toaletna prostora. U potpalublje se silazi kroz široka vrata, sigurnim stepenicama ispod kojih je strojarnica, kojoj je pristup dodatno omogućen inspekcijskim otvorima sa svih strana. Interijer impresionira volumenom i prostranošću, a rezultat povišenja palube dolazi do punog izražaja. Prosječna stajaća visina je iznad 1,95 cm, a odabranim svijetlim tonovima i dobrom prirodnom osvijetljenošću dojam volumena dodatno je naglašen.

---

image
Sve puno svjetla i dobro ventilirano
---

Iako postoji jedan rukohvat na stropu, zbog širine i dužine salona, kada se plovilo značajnije nagne, posada u potpalublju sigurno će poželjeti koji dodatni rukohvat. Centralnim dijelom, razvijen po lijevom boku, dominira prostrani salon opremljen klupom koja polukružno obuhvaća stolić u sredini. Naravno, sve to može se presložiti u dodatni prostrani ležaj.

Praktična kuhinja

Prema uzdužnici broda je još jedna sjedeća garnitura, osmišljena i kao dodatno spremište. Ima vodilice, pa se lako podvuče pod stol kada se ne koristi i ne ometa komunikaciju duž salona. Dodajmo da se ispod garnitura za sjedenje nalaze velika spremišta, a ispod podnica su prostrane santine koje se mogu iskoristiti za pohranu namirnica uz stalnu temperaturu mora.

Nasuprot salonu je na C organizirana kuhinja. Odlično je oblikovana i opremljena s dva sudopera, plinskim kuhalom, pećnicom i hladnjakom sa zamrzivačem zapremnine 190 litara koji ima dva otvora s vratnicama, odnosno poklopcem. Odlično rješenje kojim se štedi struja, jer hladni zrak ne bježi, a kroz vratnicu je osigurana maksimalna dostupnost svakom kutku hladnjaka.

---

image
Kuhinja je funkcionalna i dobro opremljena
---

Stropno okno koje se može otvarati, uz velika ulazna vrata, trebalo bi dobro osiguravati prirodnu ventilaciju kuhinje. Ipak, smatramo da bi dodatna okna na bočnim prozorima koja se mogu otvarati, ne samo u kuhinji, to znatno poboljšala.

Radna ploča je prostrana i visokim rubom štiti od klizanja i padanja stvari. No, šteta je što nisu zamislili poklopac iznad kuhala, čime bi se površina radne ploče dodatno povećala. Od projektanata već pomalo zaboravljeni skiperov kutak na ovom je Oceanisu, zahvaljujući promišljenom dizajnu, primjerene veličine.

Krmene kabine

Od sjedeće garniture prema pramčanoj kabini, na lijevoj je strani smještena komoda koja se može osmisliti i kao mini bar. Na desnoj strani prema krmi organiziran je toaletni prostor s WC-om i odvojenom tuš-kabinom. Svojom veličinom i opremljenošću sasvim zadovoljava potrebe gostiju iz krmenih kabina. Ulaz je omogućen iz desne kabine i/ili salona.

---

image
Salon je vrlo komforan
---

Krmene kabine na prvi su pogled identične, no ona na lijevoj strani ima nešto veći garderobni ormar. Obje su opremljene bračnim krevetom dugim dva metra i širokim 1,40 cm, koji se blago sužava prema krmi na 1,20 cm, prostrane su i imaju okna što se mogu otvarati. Na stropu i ispod klupa u kokpitu osigurana je i dobra prirodna ventilacija.

U ovoj varijanti, pramčana kabina s pravom nosi titulu vlasničke. Odvojena vratima, ova cjelina jamči potpunu privatnost. Široka i prostrana, s čak tri stropna okna koja se otvaraju, od kojih je jedno u kupaonici, te dva panoramska prozora na bokovima, odiše luksuzom i udobnošću.

Bračni krevet dug dva metra i širok 160 cm je povišen, a uz rub s obje strane ima police. Dodatne su police s obje strane iznad kreveta, a tu je i prostrani garderobni ormar. U toaletni prostor s WC-om i tuš-kabinom izravno se ulazi, pa je privatnost zaokružena.

---

image
Krmene kabine su gotovo jednake
---

Bačvasti trup

U plovidbi motorom Oceanis 40.1 iskazao je dobre manevarske karakteristike. Dva lista kormila odlično su rješenje, posebno kad se plovi unatrag. Tada maksimalno kompenziraju izboj propelera i usmjeravaju jedrilicu kamo želite. Vrlo je koristan i uvlačni pramčani potisnik, uz čiju smo se pomoć bez stresa provlačili kroz uski akvatorij splitske ACI-jeve marine.

Pogonjena Yanmarom od 45 KS, jedrilica dodavanjem gasa elastično ubrzava, pa smo nakon nepune minute dosegnuli maksimalnih 8 čvorova uz 3000 okretaja u minuti. Za krstarenje bismo preporučili režim rada od 2400 o/min, uz očekivanu potrošnju od 4,20 l/h i brzinu veću od 7 čvorova.

Pod jedrima, zahvaljujući primjeni najnovijih trendova u dizajnu offshore jedrilica, bačvasti nam se Oceanis pokazao agilnim i lako upravljivim. Opremljen roll jedrom od 40-ak m² i genovom od gotovo 35 m², plovili smo uz promjenjivi vjetar od 2-3 Bf, što nije idealno za ovako opremljeno plovilo.

---

image
Upravljanje je jednostavno i s reduciranom posadom
---

Pri jedrenju oštro u vjetar, pri brzini vjetra do 6 čvorova, mučili smo se održavati brzinu od 4 do 4,5 čvora i kut jedrenja od 45 stupnjeva, ali čim bi vjetar pojačao iznad 8 čvorova, Oceanis bi ubrzao iznad 5,5 čvorova uz kut jedrenja do 40 stupnjeva, dok smo na vjetru od 10 čvorova premašivali 6 čvorova.

Za jedrilicu ove dužine i odlika, full batten glavno jedro bilo bi bolje rješenje, jer ima značajno veću površinu i bolje karakteristike nego postojeće jedro, a uz to lazy bag omogućuje jednostavan prihvat jedra pri kraćenju i spuštanju.

Pogođena linija

Kod jedrenja niz vjetar koristili smo posuđeni genaker od devedesetak kvadrata, s kojim smo dosezali brzinu iznad 7 čvorova, a pri udarima vjetra od 10-ak čvorova i maksimalnih 8,5 čvorova. Napominjemo da je posuđeni genaker manji od projektiranog za 20-ak kvadrata, a u varijanti first line izvedbe, gdje je jarbol veći za pola metra, ima čak 160 kvadrata.

Pri jedrenju dolaze do izražaja hidrodinamičke linije korita, kroz hitra ubrzanja i reakcije plovila na promjene snage vjetra. Zahvaljujući listovima kormila, koja su pod kutom u odnosu na vertikalu plovila, kada se brod nagne, zavjetrinski je list u gotovo okomitom položaju prema morskoj površini, pa je odgovor na okrete kola kormila odličan.

---

image
Skiper sjedi uz ogradu, ali udobno i dobro osiguran
---

Prilikom jedrenja nismo imali većih prigovora na funkcionalnost i raspored opreme, prostora za rad bilo je dovoljno, a skiperu su klizač i škota genove praktički nadohvat ruke, tako da i reducirana posada može jedriti bez većih poteškoća.

Sve u svemu, možemo zaključiti da su Beneteau i Marc Lombard tržištu ponudili odličnu komfornu 12-metarsku jedrilicu sposobnu za moderno i brzo jedrenje. Zahvaljujući mogućnostima personalizacije u odabiru opreme i rasporeda, cijena osnovnog modela kreće od 180.000 eura (FCO tvornica), a dalje svaki vlasnik može nadograđivati najbolju opciju za sebe.

Tvrtka Ultra Jedrenje, koja nam ustupila brod za testiranje, jedrilicu opremljenu po svojim standardima za čarter prodaje za 230.000 eura bez PDV-a.

---

OSOBNA KARTA


DUŽINA PREKO SVEGA       12,87 m
DUŽINA TRUPA       11,99 m
DUŽINA VODENE LINIJE       11,70 m
MAKSIMALNA ŠIRINA       4,18 m
GAZ       2,17 m
TEŽINA PRAZNOG PLOVILA       7985 kg
TANK GORIVA       195 L
TANK VODE       235 l
SNAGA MOTORA       45 KS
JEDRO       42,40 m²
GENOA (105 POSTO)       34,30 m²
PROJEKTNA KATEGORIJA       A/10 OSOBA
DIZAJN       MARC LOMBARD/NAUTA DESIGN
ZASTUPNIK       ULTRA JEDRENJE, SPLIT
CIJENA BEZ PDV-A 180.000 EURA

---

---

BROJ OKRETAJA (O/MIN) BRZINA (ČV) POTROŠNJA GORIVA (L/H)


MIN 800                                     2,50                               0,65
1000                                           3,00                               1,00
1500                                     4,90                               1,35
2000                                     6,25                                     2,75
2500                                     7,50                                     5,15
MAX 3000                               8,05                                     8,10

---

---

KONAČNA OCJENA


PLUS
- VELIKA MOGUĆNOST PERSONALIZACIJE
- KARAKTERISTIKE POD JEDRIMA
- VOLUMEN U POTPALUBLJU
- VELIČINA KOKPITA I KRMENE PLATFORME

MINUS
- PRIRODNO PROVJETRAVANJE SALONA
- NEDOSTATAK RUKOHVATA U SALONU

---

---

image
Stepenice za ulaz i kutak za skipera
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix
Maksimalno smo dosegnuli 8,5 čvorova

Bačvasti trup dokazao se odličnim performansama

Visoki bokovi osiguravaju puno prostora u interijeru

Skiper sjedi uz ogradu, ali udobno i dobro osiguran

Upravljanje je jednostavno i s reduciranom posadom

Iako je dug tek 12 metara, nudi komfor znatno većega broda

Stepenice za ulaz i kutak za skipera

Motoru se može prići sa svih strana

Pramčana kabina

Sve puno svjetla i dobro ventilirano

Kuhinja je funkcionalna i dobro opremljena

Skipersko mjesto je uz samo krmu

Salon je vrlo komforan

Krmene kabine su gotovo jednake

Krmeni toaletni prostor dosupan je iz salona i jedne kabine

Gavun za sidreni lanac

Krmeno zrcalo učas postane platforma
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/beneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara-1125656 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a2daf80ae145a8b66fa53cffe06867ef4f47e2a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Beneteau+Oceanis+40.1+pod+jedrima+se+pokazao+agilnim+i+lako+upravljivim%2C+a+komfor+interijera+mu+je+znatno+iznad+o%C4%8Dekivanja+za+trup+od+12+metara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbeneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara-1125656 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbeneteau-oceanis-40-1-pod-jedrima-se-pokazao-agilnim-i-lako-upravljivim-a-komfor-interijera-mu-je-znatno-iznad-ocekivanja-za-trup-od-12-metara-1125656 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => test jedrilice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

test jedriliceBeneteau Oceanis 40.1 pod jedrima se pokazao agilnim i lako upravljivim, a komfor interijera mu je znatno iznad očekivanja za trup od 12 metara

Piše Sergije Dvornik
8. rujna 2021. - 14:43

Popularnost jedrilica Klasa 40 temelji se na činjenici da su lako upravljive, pa ih mogu koristiti samci ili reducirane posade i pri zahtjevnijim vremenskim uvjetima uz mogućnost ravnopravnog natjecanja, te na jedinstvenom pristupu dizajnu, koji im je omogućio obilje prostora u potpalublju. Daleko iznad onoga što se dotad očekivalo od jedrilica takvih dužina.

Stoga je uspjeh brodogradilišta na tržištu 12-metarskih jedrilica danas pitanje prestiža. Ne čudi zato činjenica da je Beneteau za razvoj svojeg projekta dirigentsku palicu prepustio Marcu Lombardu, arhitektu s velikim iskustvom u projektiranju inovativnih i uspješnih offshore regatnih jedrilica.

Više verzija

Iako slijedi koncept postavljen 2017. godine Oceanisom 51.1, Lombard kod modela 40.1 nije dopustio nikakve...

14. svibanj 2024 21:45