StoryEditorOCM

MT MOTORSMađarski brodski ugradbeni dizelaši čije baze isporučuje njemački Volkswagen Marine

Piše Željko Simunić
30. studenog 2020. - 09:05

Na nautičkom sajmu u Biogradu se premijerno pojavila mađarska tvrtka MT Marine Motors iz grada Nagykanizsa koji se nalazi vrlo blizu hrvatske granice. - Tvrtka MT je osnovana pred više od 10 godina, ali još nikada nismo bili na nekom nautičkom sajmu u Hrvatskoj. Naša tvornica ima svu potrebnu opremu, a svi se motori temeljito pregledavaju zbog kvalitete i sigurnosti u radu nakon montaže. Imamo inženjersko znanje, iskustvo dizajniranja i obrade metalne industrije, a sadašnji motori su rezultat više od 6 godina razvojnog rada i ispitivanja, s time da također nudimo kompletnu opskrbu dijelovima - kazao je njihov predstavnik u Biogradu, inženjer Zoltan Markovics.
No, možda je najvažniji dio priče o MT brodskim pogonskim strojevima činjenica da im baze isporučuje njemački Volkswagen Marine, pa onda Mađari odrađuju marinizaciju. Dakle, temelj je neprijeporno kvalitetan, a
tvornica, kaže Markovics, jamči kriterije pouzdanosti i kvalitete za sve motore. U Biogradu su Mađari izložili ugradbeni motor MTM-200 2.5 TDI snage 225 KS. Namijenjen je za brodove težine do 3,5 tone i duljine 9 m,
što uključuje i jedrilice, kao i one sa Z pogonom.
Odlično zamjenjuje 5.7 i 5.8-litarske benzinske motore s obzirom da, ovisno o trupu, smanjuje potrošnju goriva za 50-60 posto u odnosu na njih.
Markovics tvrdi kako su mu manji gabariti velika prednost na tržištu i zbog toga lako stane u prostor predviđen za V8 benzince. Četverotaktni mađarski OHC motor s jednim bregastim vratilom, pet rednih cilindara i 10 ventila, ima neizravno ubrizgavanje goriva, omjer kompresije 20.5:1, prisilno podmazivanje pumpom i turbo hlađenje vodom. Teži 265 kg, dok mu je maksimalni okretni moment 502 Nm, što bi trebalo jamčiti dobro ubrzanje. Cijena dizelaša MTM-200 2.5 TDI s njemačkim srcem je u svakom slučaju atraktivna s obzirom da košta 9999 eura plus PDV. (Ž. S.)

18. travanj 2024 20:56