stdClass Object ( [id] => 611411 [title] => Uz posao u turizmu i gaže na pirevima, mlada je Makaranka pokrenula i zanimljiv biznis: otkrila nam je kako strast pretvoriti u unosan hobi; 'Krenulo je sasvim spontano...' [alias] => uz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39 [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od malih nogu je pokazivala interes za umjetnost, a sada se 24-godišnja Petra Buljubašić sa svojim fantastičnim make-upovima velikim koracima probija na domaćoj make-up sceni. Inače je završila srednju školu u Makarskoj, smjer za hotelijersko turističkog tehničara, a potom i višu školu za turističkog vodiča na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Zaposlena je u makarskoj turističkoj agenciji Travel Zone i uz to je član benda „Imagine“, koji svira gaže na eventima u hotelima na Makarskoj rivijeri, ali make-up umjetnost je njezina najveća ljubav, koja je krenula sasvim spontano.

- Već u ranijoj dobi sam pokazivala veliki interes za umjetnost. Uz osnovnu školu sam pohađala glazbenu školu, smjer glasovir. U slobodno vrijeme crtam, izrađujem nakit i modeliram. U prvom razredu srednje škole sam cijelu ušteđevinu uložila u profesionalni Canon fotoaparat koji i danas koristim. Potom sam crtanje zamijenila šminkanjem i fotografiranjem. Inspiraciju pronalazim u svemu - mašti, filmovima, prirodi, časopisima i naravno, na internetu. Moje šminkanje u počecima nije bilo nalik ovom sada, a smatram da i još imam puno prostora za napredak - skromno će mlada Petra, koja je prije samo dvije godine počela šminkati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who’s watching the Oscars tonight? #oscars2019 FACE|@nyxcosmetics_hrvatska SFX Creme White Colour @maxfactor_hrvatska Radiant Lift Foundation @maybelline Instant Anti Age concealer @thebalmeu Schwing Black Liquid Eyeliner @thebalmhrvatska Bety & Mary-Lou Manizer @thebalmeu Balm Sprigs Blush EYES|@aurakozmetika.hr Power Lashes in the style Maiko LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Liquid Suede Cream Lipstick in the shade Alien

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Poznanica ju je zamolila da je našminka za prigodu, uz obrazloženje da joj se oduvijek sviđa kako ova kreativna Makarka samu sebe našminka.

Taj prvi rad je iz zabave objavila na Instagramu i za njega dobila jako puno pohvala. To ju je ponukalo da otvori poslovni profil i krene „ozbiljnije“ s objavama.

- Svoju, tada još uvijek skromnu zalihu šminke sam stalno nosila sa sobom, šminkala prijateljice i radila razna snimanja, odnosno photo shootinge. Za godinu dana moj Instagram profil je počelo pratiti oko 2000 ljudi, a sada, nakon dvije godine, mogu se pohvaliti sa svojih 8000 predivnih pratitelja s kojima razmjenjujem razne poruke i savjete vezane za make-up i njegu kože - prisjeća se Petra, koja otkriva i da svoje trenutno znanje o šminkanju može pripisati isključivo satima i satima gledanja YouTube videa, čitanja knjiga i članaka o make-upu te praksi na strpljivim prijateljicama, od kojih ima veliku podršku, što je po njoj bilo najvažnije.

Suradnja s brendovima

- Make-up lookovi nastaju u mojoj sobi, najčešće u nekim kasnim večernjim satima, kada imam najviše ideja i inspiracije. Kada mi dođe nekakva ideja, a doma sam, odmah se bacim na posao. Naravno, zna se dogoditi da je u mojoj mašti to jedno a u realnosti posve drugo. Tada moja sestra, koja je glas razuma i logike, nastupa i pomaže da sve ipak ispadne kako treba. Za jedan look je čak na slamnati šešir prišila živo voće da se nekako uspijem uslikati s njim na glavi, jer u mojoj glavi je to funkcioniralo na način da ću voće samo naslagati na glavu, a u praksi to ispadne puno teže - smije se i nastavlja prepričavati nevjerojatne situacije koje su bile vidljive samo iza objektiva. Ispred kamere i na fotografiji su, kao i uvijek, ti trenuci ispali savršeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All You need is love ? #SigmaValentine19 EYES|@sigmabeauty Wicked gel eyeliner in the shade Biorius with the E06 brush @sigmabeauty 35B Palette @aurakozmetika.hr Maiko (15) Power lashes @sigmabeauty Sinuosity Lash FACE|@maxfactor_hrvatska Radiant Lift Liquid Foundation @catrice.cosmetics Liquid Camouflage Concealer @nyxcosmetics_hrvatska Contour Pro Palette LIPS|@jeffreestarcosmetics Jeffree's Girl BRUSHES|@sigmabeauty Flat Kabuki F80,E45,E54,F23,E25,F03,E40 Use my code 'Petra'

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

- Jednom sam odlučila postati svijećnjak iz filma "Ljepotica i Zvijer" i tada sam imala tri asistenta koji su pazili da se nešto ne bi zapalilo jer su mi ipak tri svijeće gorile na glavi - veli naša sugovornica, koja inspiraciju crpi iz svega, a najviše radova kolega koje ne smatra konkurencijom.

- Inspiraciju pronalazim u mnogim drugim make-up artistima. Pratim mnogo make-up artista, i domaćih i stranih, koji su mi uzori i inspiracija. I domaća make-up scena se širi munjevitom brzinom. Sve je više brendova koji se okreću reklamiranju proizvoda preko „influencera“, što se pokazalo i najboljim načinom reklame. Također, sve je više i mladih talenata koji definitivno zaslužuju svoje mjesto u cijeloj ovoj make-up zajednici - smatra Petra, koja i sama surađuje s brojnim brendovima, ali suradnja s prvim make-up brendom joj je ostala u najljepšem sjećanju.

- Prvi brend koji je primijetio moj Instagram profil bio je Max Factor Hrvatska, koji su mi poslali prvi PR paket... Dobro se i sad sjećam, radilo se o paleti za konturiranje i kremastom highlighteru. To je bio poseban dan za mene, ne zbog toga što sam dobila besplatnu šminku nego jer sam dobila potvrdu da su moji radovi vrijedni. To me još više poguralo da poboljšam znanje o fotografiji i editiranju fotografija. A nakon što sam poboljšala kvalitetu fotografija i cjelokupni izgled profila, počelo mi se javljati sve više brendova koji su željeli ostvariti suradnju sa mnom. The Balm Cosmetics, Essence, Noelle Brushes, Rimmel, Bourjois, The quick flick, Sigma Beauty, Aura Kozmetika, Real techniques, samo su neki od njih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the love of purple...? This is my entry for the @nyxcosmetics_hrvatska contest #worththehypepurple #nyxcosmeticshrvatska EYES|@hudabeauty Desert Dusk Palette @nyxcosmetics Rose face & body glitter + glitter primer @nyxcosmetics_hrvatska Epic Ink liner in black @adrialece.hr SofLens Natural in Pacific LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Liquid Lipstick in the shade Prague FACE|@marcbeauty Full Coverage Foundation @thebalmhrvatska Betty-Lou manizer + Balm Springs @rcmamakeup No Colour Powder @nyxcosmetics_hrvatska Love You so Mochi Highlighting Palette @gerardcosmetics Slay All Day setting spray BRUSHES|@noelle.brush set 7/1

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Često se dogovorimo da na mom profilu napravimo nagradnu igru gdje netko od mojih pratitelja može osvojiti njihove proizvode. Ja sam oduvijek luda za tim nagradnim igrama, a jedna sam od onih koja nikad ništa nije osvojila. Možda mi je baš zbog toga zadovoljstvo što mogu podijeliti dosta dobrih proizvoda kojih nama ženama nikada nije dovoljno - otkriva tek mali dio svog zanata, koji je za mnoge i dalje nepoznanica.

Uključila obitelj

Petra je u svoj „biznis“ uključila sve raspoložive snage. Mamu, dečka, prijateljice, sestru...

- Moj mali set up trenutno izgleda tako da se na zidu nalazi hamer papir koji mijenjam, za svaku objavu stavljam drugu boju, prstenasto svjetlo i uz njega još dodatnih svjetala. Prije je mama bila fotograf a sad sam joj ipak uspjela olakšati život i nabavila daljinski za upravljanje fotoaparatom pa se fotografiram sama. Momak je također dobio zaduženje, on je glavni za montažu i sve ostalo oko videa. Inače zna puno o tehnologiji, snimanju i sve što se vezuje uz to, što je jako potrebno u ovom poslu. Tako da smo nas dvoje odličan tim, a dečko mi je uz sve to i velika podrška u ovome što radim. Imamo jako puno zajedničkih ideja za budući salon i općenito o načinima kojima ćemo dodatno poboljšati web stranicu - nema mira Petra kad je o poslu riječ, a razmišlja i o tome da u budućnosti napravi YouTube kanal. Svakako i sada već za svoj Instagram profil i za pojedine brendove snima videa, pa joj to ne bi bila velika novost i nepoznanica.

- Želja mi je završiti tečaj za šminkanje i otvoriti svoj salon. Ako sve bude išlo po planu, nadam se da ću taj san pretvoriti u stvarnost već početkom iduće godine. Mislim da će mi Instagram puno pomoći u poslu koji želim raditi. Na sve što sam dosad uspjela i postigla gledam kao na početak, jer ipak je prošlo samo dvije godine od kad sam uopće krenula sa šminkanjem. O izgradnji inozemne karijere i odlasku u inozemstvo nisam razmišljala, ali da mi se dogodi neka luda poslovna prilika, naravno da bih otišla vani. Međutim, zasad sam zadovoljna i sretna s ovim što imam. Ne grizem na svjetsku scenu, draga mi je ova naša domaća - simpatično će Makarka o dugoročnim planovima.

Petra za Instagram kaže da je mjesto gdje pokazuje svoje radove svima koji imaju interese slične njezinima ali ga ne shvaća previše ozbiljno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proud to be CROATIAN! ?? Hvala decki od ❤! Idemoo po zlatoo ? FACE|@nyxcosmetics_hrvatska gel liner GLAS07 for white cube and @maxfactor_hrvatska lipstick 820 Intensely Bed for the red cube @essence_cosmetics mixing zone palette @rimmelhrvatska Stay Matte liquid mousse foundation @rcmamakeup no colour powder @gerardcosmetics highlight in the shade Audrey EYES|@colourpopcosmetics Yes, Please Palette @nyxcosmetics_hrvatska liquid glam liner aqua luxe 01 LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Matte lip liner in the shade Kitten Heels and Monte Carlo lip cream BRUSHES|@morphebrushes E52,G2,E3,M427,M504,M433,E43

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Priznaje da je društvena mreža postala njezin posao, ali ne jedini i za nju ne najvažniji. Za sve koji i dalje misle da je Instagram, za one s poslovnim profilima, zezancija - varate se. Petra ima najmanje pet sati posla za objavu samo jedne fotografije, a kad se to pomnoži sa svim dosadašnjim objavama, ispadne to poprilično posla...

- Preko Instagrama, osim make-up brendova, znaju mi se javljati i druge tvrtke koje se bave nekim drugim stvarima a koje se ne uklapaju u moju priču. Njihove ponude uglavnom odbijem. Firme koje nisu vezane uz make-up, a s kojima sam radila, su Cewe Fotoknjiga i MyCase maskice za mobitel jer sam našla poveznicu kako ih uklopiti u cijelu svoju priču. Na mobitelu sam jako često ali zna se dogoditi da prođe nekoliko dana da ništa ne objavim na društvenim mrežama. Nekada jednostavno nemam vremena a ne želim objavljivati bilo što samo da objavim. U budućnosti se ne vidim kao neki veliki Instagram influencer s milijunima pratitelja, ali se vidim kao uspješna vizažistica koja ima prekrasan salon i predivne mušterije, i koja uz to stiže odsvirati koju gažu s bendom - ambiciozno će, ali ne i pretenciozno make-up artistica Petra za koju ćemo, sigurni smo, u budućnosti još puno čuti.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uključila i obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-07-01 22:37:08 [created_by] => 3193 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-07-02 07:23:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-07-02 07:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8422 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11164304.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163924.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163925.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163926.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163927.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163928.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163929.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163930.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163931.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11164319.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11164314.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11164306.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163930.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/07\/31\/SD Portal\/11163927.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1279x1280"},{"size0":"1239x1239"},{"size0":"1266x1266"},{"size0":"1540x1541"},{"size0":"783x1174"},{"size0":"1080x1079"},{"size0":"1280x1280"},{"size0":"1200x1600"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1280x1280"},{"size0":"1540x1541"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38426181 Threads: 3 Questions: 7099385755 Slow queries: 3300926 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608384730 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/uz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39-611411 [printLink] => /mozaik/zivot/uz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39-611411?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 234546 [name] => make up [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => make-up [link] => /tag/make-up ) [1] => stdClass Object ( [id] => 386479 [name] => influencerica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => influencerica [link] => /tag/influencerica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 474138 [name] => petra buljubašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petra-buljubasic [link] => /tag/petra-buljubasic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 474139 [name] => vizažistkinja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vizazistkinja [link] => /tag/vizazistkinja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uključila i obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uz posao u turizmu i gaže na pirevima, mlada je Makaranka pokrenula i zanimljiv biznis: otkrila nam je kako strast pretvoriti u unosan hobi; 'Krenulo je sasvim spontano...' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3193 [name] => Nina Glučina Ramadža [username] => nina-glu-ina-ramad-a [email] => nina-glu-ina-ramad-a@sd.hr [password] => $2y$10$nKb.j.rMNdy29P223J8I.OFqjhRk6NdbPWmkIXW215PoaPsMKzB/2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nina-glucina-ramadza-3193 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1711 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9c267e9dcfa64cb269b2da69290eda57?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11164304.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11164304.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163924.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163925.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163926.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163927.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163928.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163929.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163930.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163931.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11164319.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11164314.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11164306.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163930.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/07/31/SD Portal/11163927.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Od malih nogu je pokazivala interes za umjetnost, a sada se 24-godišnja Petra Buljubašić sa svojim fantastičnim make-upovima velikim koracima probija na domaćoj make-up sceni. Inače je završila srednju školu u Makarskoj, smjer za hotelijersko turističkog tehničara, a potom i višu školu za turističkog vodiča na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Zaposlena je u makarskoj turističkoj agenciji Travel Zone i uz to je član benda „Imagine“, koji svira gaže na eventima u hotelima na Makarskoj rivijeri, ali make-up umjetnost je njezina najveća ljubav, koja je krenula sasvim spontano.

- Već u ranijoj dobi sam pokazivala veliki interes za umjetnost. Uz osnovnu školu sam pohađala glazbenu školu, smjer glasovir. U slobodno vrijeme crtam, izrađujem nakit i modeliram. U prvom razredu srednje škole sam cijelu ušteđevinu uložila u profesionalni Canon fotoaparat koji i danas koristim. Potom sam crtanje zamijenila šminkanjem i fotografiranjem. Inspiraciju pronalazim u svemu - mašti, filmovima, prirodi, časopisima i naravno, na internetu. Moje šminkanje u počecima nije bilo nalik ovom sada, a smatram da i još imam puno prostora za napredak - skromno će mlada Petra, koja je prije samo dvije godine počela šminkati.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Who’s watching the Oscars tonight? #oscars2019 FACE|@nyxcosmetics_hrvatska SFX Creme White Colour @maxfactor_hrvatska Radiant Lift Foundation @maybelline Instant Anti Age concealer @thebalmeu Schwing Black Liquid Eyeliner @thebalmhrvatska Bety & Mary-Lou Manizer @thebalmeu Balm Sprigs Blush EYES|@aurakozmetika.hr Power Lashes in the style Maiko LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Liquid Suede Cream Lipstick in the shade Alien

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Poznanica ju je zamolila da je našminka za prigodu, uz obrazloženje da joj se oduvijek sviđa kako ova kreativna Makarka samu sebe našminka.

Taj prvi rad je iz zabave objavila na Instagramu i za njega dobila jako puno pohvala. To ju je ponukalo da otvori poslovni profil i krene „ozbiljnije“ s objavama.

- Svoju, tada još uvijek skromnu zalihu šminke sam stalno nosila sa sobom, šminkala prijateljice i radila razna snimanja, odnosno photo shootinge. Za godinu dana moj Instagram profil je počelo pratiti oko 2000 ljudi, a sada, nakon dvije godine, mogu se pohvaliti sa svojih 8000 predivnih pratitelja s kojima razmjenjujem razne poruke i savjete vezane za make-up i njegu kože - prisjeća se Petra, koja otkriva i da svoje trenutno znanje o šminkanju može pripisati isključivo satima i satima gledanja YouTube videa, čitanja knjiga i članaka o make-upu te praksi na strpljivim prijateljicama, od kojih ima veliku podršku, što je po njoj bilo najvažnije.

Suradnja s brendovima

- Make-up lookovi nastaju u mojoj sobi, najčešće u nekim kasnim večernjim satima, kada imam najviše ideja i inspiracije. Kada mi dođe nekakva ideja, a doma sam, odmah se bacim na posao. Naravno, zna se dogoditi da je u mojoj mašti to jedno a u realnosti posve drugo. Tada moja sestra, koja je glas razuma i logike, nastupa i pomaže da sve ipak ispadne kako treba. Za jedan look je čak na slamnati šešir prišila živo voće da se nekako uspijem uslikati s njim na glavi, jer u mojoj glavi je to funkcioniralo na način da ću voće samo naslagati na glavu, a u praksi to ispadne puno teže - smije se i nastavlja prepričavati nevjerojatne situacije koje su bile vidljive samo iza objektiva. Ispred kamere i na fotografiji su, kao i uvijek, ti trenuci ispali savršeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All You need is love ? #SigmaValentine19 EYES|@sigmabeauty Wicked gel eyeliner in the shade Biorius with the E06 brush @sigmabeauty 35B Palette @aurakozmetika.hr Maiko (15) Power lashes @sigmabeauty Sinuosity Lash FACE|@maxfactor_hrvatska Radiant Lift Liquid Foundation @catrice.cosmetics Liquid Camouflage Concealer @nyxcosmetics_hrvatska Contour Pro Palette LIPS|@jeffreestarcosmetics Jeffree's Girl BRUSHES|@sigmabeauty Flat Kabuki F80,E45,E54,F23,E25,F03,E40 Use my code 'Petra'

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

- Jednom sam odlučila postati svijećnjak iz filma "Ljepotica i Zvijer" i tada sam imala tri asistenta koji su pazili da se nešto ne bi zapalilo jer su mi ipak tri svijeće gorile na glavi - veli naša sugovornica, koja inspiraciju crpi iz svega, a najviše radova kolega koje ne smatra konkurencijom.

- Inspiraciju pronalazim u mnogim drugim make-up artistima. Pratim mnogo make-up artista, i domaćih i stranih, koji su mi uzori i inspiracija. I domaća make-up scena se širi munjevitom brzinom. Sve je više brendova koji se okreću reklamiranju proizvoda preko „influencera“, što se pokazalo i najboljim načinom reklame. Također, sve je više i mladih talenata koji definitivno zaslužuju svoje mjesto u cijeloj ovoj make-up zajednici - smatra Petra, koja i sama surađuje s brojnim brendovima, ali suradnja s prvim make-up brendom joj je ostala u najljepšem sjećanju.

- Prvi brend koji je primijetio moj Instagram profil bio je Max Factor Hrvatska, koji su mi poslali prvi PR paket... Dobro se i sad sjećam, radilo se o paleti za konturiranje i kremastom highlighteru. To je bio poseban dan za mene, ne zbog toga što sam dobila besplatnu šminku nego jer sam dobila potvrdu da su moji radovi vrijedni. To me još više poguralo da poboljšam znanje o fotografiji i editiranju fotografija. A nakon što sam poboljšala kvalitetu fotografija i cjelokupni izgled profila, počelo mi se javljati sve više brendova koji su željeli ostvariti suradnju sa mnom. The Balm Cosmetics, Essence, Noelle Brushes, Rimmel, Bourjois, The quick flick, Sigma Beauty, Aura Kozmetika, Real techniques, samo su neki od njih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the love of purple...? This is my entry for the @nyxcosmetics_hrvatska contest #worththehypepurple #nyxcosmeticshrvatska EYES|@hudabeauty Desert Dusk Palette @nyxcosmetics Rose face & body glitter + glitter primer @nyxcosmetics_hrvatska Epic Ink liner in black @adrialece.hr SofLens Natural in Pacific LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Liquid Lipstick in the shade Prague FACE|@marcbeauty Full Coverage Foundation @thebalmhrvatska Betty-Lou manizer + Balm Springs @rcmamakeup No Colour Powder @nyxcosmetics_hrvatska Love You so Mochi Highlighting Palette @gerardcosmetics Slay All Day setting spray BRUSHES|@noelle.brush set 7/1

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Često se dogovorimo da na mom profilu napravimo nagradnu igru gdje netko od mojih pratitelja može osvojiti njihove proizvode. Ja sam oduvijek luda za tim nagradnim igrama, a jedna sam od onih koja nikad ništa nije osvojila. Možda mi je baš zbog toga zadovoljstvo što mogu podijeliti dosta dobrih proizvoda kojih nama ženama nikada nije dovoljno - otkriva tek mali dio svog zanata, koji je za mnoge i dalje nepoznanica.

Uključila obitelj

Petra je u svoj „biznis“ uključila sve raspoložive snage. Mamu, dečka, prijateljice, sestru...

- Moj mali set up trenutno izgleda tako da se na zidu nalazi hamer papir koji mijenjam, za svaku objavu stavljam drugu boju, prstenasto svjetlo i uz njega još dodatnih svjetala. Prije je mama bila fotograf a sad sam joj ipak uspjela olakšati život i nabavila daljinski za upravljanje fotoaparatom pa se fotografiram sama. Momak je također dobio zaduženje, on je glavni za montažu i sve ostalo oko videa. Inače zna puno o tehnologiji, snimanju i sve što se vezuje uz to, što je jako potrebno u ovom poslu. Tako da smo nas dvoje odličan tim, a dečko mi je uz sve to i velika podrška u ovome što radim. Imamo jako puno zajedničkih ideja za budući salon i općenito o načinima kojima ćemo dodatno poboljšati web stranicu - nema mira Petra kad je o poslu riječ, a razmišlja i o tome da u budućnosti napravi YouTube kanal. Svakako i sada već za svoj Instagram profil i za pojedine brendove snima videa, pa joj to ne bi bila velika novost i nepoznanica.

- Želja mi je završiti tečaj za šminkanje i otvoriti svoj salon. Ako sve bude išlo po planu, nadam se da ću taj san pretvoriti u stvarnost već početkom iduće godine. Mislim da će mi Instagram puno pomoći u poslu koji želim raditi. Na sve što sam dosad uspjela i postigla gledam kao na početak, jer ipak je prošlo samo dvije godine od kad sam uopće krenula sa šminkanjem. O izgradnji inozemne karijere i odlasku u inozemstvo nisam razmišljala, ali da mi se dogodi neka luda poslovna prilika, naravno da bih otišla vani. Međutim, zasad sam zadovoljna i sretna s ovim što imam. Ne grizem na svjetsku scenu, draga mi je ova naša domaća - simpatično će Makarka o dugoročnim planovima.

Petra za Instagram kaže da je mjesto gdje pokazuje svoje radove svima koji imaju interese slične njezinima ali ga ne shvaća previše ozbiljno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Proud to be CROATIAN! ?? Hvala decki od ❤! Idemoo po zlatoo ? FACE|@nyxcosmetics_hrvatska gel liner GLAS07 for white cube and @maxfactor_hrvatska lipstick 820 Intensely Bed for the red cube @essence_cosmetics mixing zone palette @rimmelhrvatska Stay Matte liquid mousse foundation @rcmamakeup no colour powder @gerardcosmetics highlight in the shade Audrey EYES|@colourpopcosmetics Yes, Please Palette @nyxcosmetics_hrvatska liquid glam liner aqua luxe 01 LIPS|@nyxcosmetics_hrvatska Matte lip liner in the shade Kitten Heels and Monte Carlo lip cream BRUSHES|@morphebrushes E52,G2,E3,M427,M504,M433,E43

A post shared by ?PETRA BULJUBAŠIĆ? (@buljubasicpetra) on

Priznaje da je društvena mreža postala njezin posao, ali ne jedini i za nju ne najvažniji. Za sve koji i dalje misle da je Instagram, za one s poslovnim profilima, zezancija - varate se. Petra ima najmanje pet sati posla za objavu samo jedne fotografije, a kad se to pomnoži sa svim dosadašnjim objavama, ispadne to poprilično posla...

- Preko Instagrama, osim make-up brendova, znaju mi se javljati i druge tvrtke koje se bave nekim drugim stvarima a koje se ne uklapaju u moju priču. Njihove ponude uglavnom odbijem. Firme koje nisu vezane uz make-up, a s kojima sam radila, su Cewe Fotoknjiga i MyCase maskice za mobitel jer sam našla poveznicu kako ih uklopiti u cijelu svoju priču. Na mobitelu sam jako često ali zna se dogoditi da prođe nekoliko dana da ništa ne objavim na društvenim mrežama. Nekada jednostavno nemam vremena a ne želim objavljivati bilo što samo da objavim. U budućnosti se ne vidim kao neki veliki Instagram influencer s milijunima pratitelja, ali se vidim kao uspješna vizažistica koja ima prekrasan salon i predivne mušterije, i koja uz to stiže odsvirati koju gažu s bendom - ambiciozno će, ali ne i pretenciozno make-up artistica Petra za koju ćemo, sigurni smo, u budućnosti još puno čuti.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/uz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39-611411 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a46563cea29bbcc0833bb856d7ad15c5b70f6d67 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uz+posao+u+turizmu+i+ga%C5%BEe+na+pirevima%2C+mlada+je+Makaranka+pokrenula+i+zanimljiv+biznis%3A+otkrila+nam+je+kako+strast+pretvoriti+u+unosan+hobi%3B+%26%23039%3BKrenulo+je+sasvim+spontano...%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39-611411 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fuz-posao-u-turizmu-i-gaze-na-pirevima-mlada-je-makaranka-pokrenula-i-zanimljiv-biznis-otkrila-nam-je-kako-strast-pretvoriti-u-unosan-hobi-39-krenulo-je-sasvim-spontano-39-611411 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Uključila i obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotUključila i obitelj

Uz posao u turizmu i gaže na pirevima, mlada je Makaranka pokrenula i zanimljiv biznis: otkrila nam je kako strast pretvoriti u unosan hobi; 'Krenulo je sasvim spontano...'

2. srpnja 2019. - 09:21

Od malih nogu je pokazivala interes za umjetnost, a sada se 24-godišnja Petra Buljubašić sa svojim fantastičnim make-upovima velikim koracima probija na domaćoj make-up sceni. Inače je završila srednju školu u Makarskoj, smjer za hotelijersko turističkog tehničara, a potom i višu školu za turističkog vodiča na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Zaposlena je u makarskoj turističkoj agenciji Travel Zone i uz to je član benda „Imagine“, koji svira gaže na eventima u hotelima na Makarskoj rivijeri, ali make-up umjetnost je njezina najveća ljubav, koja je krenula sasvim spontano.

- Već u ranijoj dobi sam pokazivala veliki interes za umjetnost. Uz osnovnu školu sam pohađala glazbenu školu, smjer glasovir. U slobodno vrijeme crtam, izrađujem nakit i modeliram. U prvom razredu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 07:28