StoryEditor
ŽivotNa sve su mislili

U novoj Adidasovoj reklami za Jugoplastika tenisice košarkaška legenda Paško Tomić ćevape jede uz - Slobodnu!

Piše Frane Vulas
23. studenog 2020. - 18:26
Frazer Harrison

Slobodna Dalmacija u Adidasovoj reklami. U urnebesnoj reklami Adidasa i BSTN-a za retro liniju Adidasovih patika s natpisom „Jugoplastika”, a u kojoj glumi bivši član momčadi „žutih” koja je pokorila stari kontinent Paško Tomić, u jednom je kadru i – Slobodna Dalmacija.

image
Adidas reklama

Reklama koja je lansirana izazvala je munjevitom brzinom mnoštvo reakcija, komentara. Riječ je o reklami za ekskluzivnu seriju tenisica kojom su u BSTN-u i Adidasu odali počast najvećoj klupskoj momčadi Europe svih vremena, a baš u godini u kojoj klub s Gripa slavi 75 godina postojanja. Njemački div Adidas je inače bivši poslovni partner nekadašnje tvornice Jugoplastika, u najslavnije vrijeme glavnog sponzora kluba. U reklami pod nazivom „Ćevape & Fries” htjeli su između ostalog pokazati kako je izgledala nekadašnja, klasična europska košarka. Baš u vrijeme kada su istom dominirali splitski „žuti”.

image
Adidas reklama

Uz prikazivanje fotografija tadašnje momčadi Jugoplastike, Tomić je u videu tako između ostalog u šali ispričao kako se to radilo u ono vrijeme. Tako je priznao kako prije treninga voli jesti - ćevapćiće. A baš dok to radi u 24. sekundi videa na Paškovom stolu za kojim „tamani” ćevape je i uvijek, tada i sada, neizostavna - Slobodna. Provjerili smo, i to upravo broj našeg dnevnog lista iz 7. travnja 1989. godine, dan nakon što je Jugoplastika osvojila prvi od tri naslova prvaka Europe u nizu! Nekima je možda taj detalj reklame promaknuo, ali Adidas i Paško su očito mislili na sve.

image
Adidas reklama

A na pogon velikih ćevapa s lukom i ajvarom koji su netragom nestali s pijata, skupa naravno s pomfritom, Paško je potom u videu bio gotovo nepogrešiv na treningu, zabijao je sa svih pozicija. A kada je konačno jedan šut promašio, palo je u reklami i malo grubih riči. Bilo je slanja u „pomorski muzej”. Doduše, cenzuriranih. Tako to i inače ide na ovim prostorima, kada ne ide, ne samo kada je sport u pitanju. Međutim, i to je ona stara, prava – klasična košarka.

image
Adidas reklama

Nakon ovog videa, ovaj model tenisica BSTN Forum 84 High sigurno će biti još traženija roba u gradu pod Marjanom. Iz prve ograničene serije od 150 primjeraka ovih tenisica svoj primjerak trebali bi dobiti na dar tvorac zlatne generacije „žutih” Božo Maljković, ali i niz „manekena” tvrtke, slavni košarkaši James Harden, Damian Lillard, naš Bojan Bogdanović, nogometaši Paul Pogba i Serge Gnabry...

image
Frazer Harrison
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 09:38