StoryEditorOCM
Životrazvod kao spas

U braku joj je muž odobravao sitniš za šminku i osobne potrebe, a kad se razvela, iskusila je neimaštinu, ali i slobodu

Piše mozaik sd
25. veljače 2024. - 16:30

Četiri mjeseca nakon razvoda, otišla sam na zabavu u New York gdje me žena koja je popila previše vina ispitala o mom razvodu. Kako sam se snašla? Jesam li dobila kuću?

Ova linija ispitivanja nije mi bila nepoznata. Nakon razvoda, mnoge su me žene pitale kako sam to uspjela, a na ovoj sam zabavi, zajapurena od vina, iskreno sam joj rekla da sam švorc. Ali, dodala sam, bila sam sretan. Pogledala me skeptično i rekla: "Novac je važan." Pomislila sam na nju dvije godine kasnije kada sam se konačno izvukla iz duga za razvod.

Kad sam se udala za svog muža s 22 godine, jedva sam znala kako srediti čekovnu knjižicu (tada smo to još radili). Prije nego što smo se vjenčali, kad je moj svekar htio razgovarati s nama o novcu, bila sam popustljiva učenica. Zacrtao je godišnju plaću mog supruga za njegov novi posao inženjera u Excelu, objasnivši nam koliko možemo potrošiti. Odmah mi je bilo jasno da su njih dvojica već zajedno radili na tome. U kućici označenoj s "renta" bila je točna brojka za stan u kojem je živio moj muž, u koji ću se ja useliti nakon vjenčanja. Proračunska tablica također je uključila plaćanja za moje zajmove za fakultet, piše Time.

image

Budući da je bila izvan obiteljskih novčanih tokova, ženi je novac doslovno izmicao iz ruku (ilustracija)

/Shutterstock

Dinamika moći bila je jasna – nisam imala ništa; ništa nisam znala. I pridržavala sam se pravila proračuna jer sam bila zadužena. Koncepti o kojima nam je pričao otac mog supruga bili su nejasni, ali druge su stvari došle u fokus. Rekao je da će moj dug morati biti odmah plaćen. Dug je bio sramotan; moglo se zaključiti po načinu na koji su se moj muž i njegov otac pogledali. Iskoristili bismo svaki peni mog posla (a ja sam još uvijek bila nezaposlena) da ga platimo i u potpunosti živimo od primanja mog supruga sve dok to ne nestane.

Deset dolara mjesečno za osobne stvari

Evo kako smo to namjeravali učiniti:

10 dolara mjesečno za frizure

200 dolara mjesečno za namirnice

10 dolara za osobne stvari.

"Kako to uopće funkcionira?" rekla sam, previše mi je neugodno reći im da će tamponi koštati više od 10 dolara mjesečno.

"Čak i jeftini šampon košta 5 dolara, a..." Mislila sam i na šminku. Čak su i te jeftine stvari, koje su bile sve što sam imala, mogle koštati 50 dolara, a to mi je bilo potrebno ako sam namjeravala naći posao da otplatim svoje kredite.

image

Za šminku i osobne potrebe dobivala je doslovno sitniš (ilustracija)

Damjan Tadic/Cropix

"Nagomilo se 10 dolara mjesečno", objasnio je moj suprug kao da sam bila malo dijete. "Dakle, za pet mjeseci, kada trebaš obnoviti zalihe, imat ćeš 50 dolara." Bio je to početak obrasca koji će se nastaviti kroz naš brak: čak i kad sam zarađivala novac, nisam imala kontrolu nad time kako se troši.

Brak se uvijek vrtio oko novca. Prvi brakovi bili su savezi između obitelji radi jačanja ekonomskih veza. Žena razmijenjena za darove kako bi se obje obitelji udružile, kako bi se osigurao kontinuitet nasljeđivanja i naravno čistoća krvi. Kako se zapadna kultura razvijala, brak, koji je još uvijek bio ugovor, postao je povezan uzajamnim razumijevanjem i privrženošću. Ali zakoni koji reguliraju ekonomsku slobodu žena sporo su ih sustizali. Žene nisu mogle podnijeti zahtjev za hipoteku ili otvoriti kreditne kartice na svoje ime sve do 1970-ih.

Trećina žena financijski ovisna o partneru

Postoji dugotrajan narativ da je brak ljubav. Da je naša svjetlo vodilja romansa "obori me s nogu", prikazana u filmovima. I sami sebe uvjeravamo da ono što podupire naš odnos nije ekonomska stvar. Ali stvarnost je drugačija od bajki. Ljudi rijetko izlaze ili se vjenčaju izvan svog socioekonomskog statusa, što jača privilegije i klasne granice. Nejednakost u imovinskom stanju između bračnih partnera u heteroseksualnoj vezi velikom većinom ide u prilog mužu, što ženu može ostaviti s malo financijske slobode, zaglavljenu u vezi koja može biti neugodna ili čak opasna. I dok sve više žena zarađuje bolje od svojih muževa, one su još uvijek u manjini. Žene u SAD-u još uvijek zarađuju samo 82 centa na muški dolar, a majke u prosjeku zarađuju 74 centa na očev dolar. Čak i ako žena uđe u brak zarađujući isto kao i njezin muž, ta jednakost opada kako žene stare. I dok supruge još uvijek upravljaju svakodnevnim troškovima kupovine namirnica, muškarci su ti koji zadržavaju većinu financijske kontrole.

image

Muž je imao monopol na sve vezano s novcem (ilustracija)

/Shutterstock

Anketa YouGov-a iz 2021. pokazala je da je 35 posto žena u potpunosti ili donekle financijski ovisno o svom partneru, u usporedbi s 11 posto muškaraca. A istraživanje Glamoura pokazalo je da je jedna od tri žene ostala u vezi jer nije imala novca da izađe. Kultura koja žene premalo plaća je kultura koja ih tjera na ekonomsku suovisnost i hvata ih u zamku kad žele van. Ali nitko ne želi razmišljati o tome kada ulazi u vezu - ljubav bi trebala biti veća od svega toga.

Znala sam da će biti malo novca kad odem. Nisam imala pristup našem zajedničkom računu i morala sam otvoriti tajni račun kako bih uštedjela novac za odvjetnika. Napisala sam marketinški tekst za dodatni novac i tamo sam položila čekove. Unatoč tome, bila sam siromašna tijekom razvoda. Prijatelji su mi posudili novac za namirnice. Pisala sam kao ghost writer i još više marketinških tekstova. Moji su roditelji mojoj djeci kupili božićne darove. Čak i tada, moj život je uglavnom tekao na gotovo istrošenim kreditnim karticama.

 Neplaćeni kućanski poslovi

Ipak, nekoliko mjeseci nakon što sam se odselila, otišla sam kupiti novu šminku i shvatila koliko sam se slobodno osjećala. Da sam htjela šminku od 30 dolara, ne bi bilo negodovanja. Bez objašnjavanja. Nema tihog tretmana dok ne popustim i priznam da sam zeznula. Činilo se kao mala stvar, samo šminka, ali bilo je sve. Dok se većina žena koje se razvedu nalaze u financijskim problemima, većina ne žali zbog svoje odluke. Prema jednoj studiji, 73 posto razvedenih žena sretnije su nego što su bile u braku, čak i ako su bile siromašnije.

Nedavna bujica knjiga i članaka zagovara brak kao rješenje za naše financijske nevolje, jer žene izvan heteroseksualne obiteljske strukture ne prolaze tako dobro ekonomski kao one koje su u braku, ali ono što se često isključuje iz tog razgovora je neplaćeni rad koji traje cijeli dan. Ako je brak način očuvanja bogatstva, to je barem djelomično zato što često jedan partner obavlja funkcije kuhara, čistača, šofera, kupca, sve bez naknade. Čak i žene koje zarađuju bolje od svojih muževa još uvijek obavljaju ovaj neplaćeni rad po višim stopama od muških partnera.

image

Kuhanje je dio poslova koje je obavljala, a za njih nije bila plaćena (ilustracija)

/Shutterstock

Kad se moja prijateljica razvodila od supruga koji je ostao kod kuće, njen mu je odvjetnik rekao da joj je trebao isplatiti plaću. Plaćanje njoj bio bi način da se vrednuje njezin rad i da joj se omogući prihod. I to bi iznosilo manje alimentacije. Kad mi je prijateljica to rekla, bila sam zapanjena. Zamislite: plaćanje ženi za njezin rad na kraju bi svima bilo od koristi. To je sigurno bilo daleko od zahtjeva mog supruga tijekom našeg razvoda da mu dam kompenzaciju od 10.000 dolara za njegov doprinos mom mozgu. Nasmijala sam se i šala je postala poanta koju sam koristila u svojim grupnim razgovorima i na spojevima sa svojim damama. Sve dok jednom moja prijateljica Serena nije rekla: "Trebala si odgovoriti: ‘Pitam se koliko koštaju moji ostali dijelovi tijela? Moje djevičanstvo?‘ Trebala si ga optužiti za oštećenje tvoje maternice zbog toga što imaš djecu." Sjedila sam u njezinoj kuhinji, gledala je kako kuha i čula je kako govori nešto što me potreslo do srži jer je bila istina. Je li to sve što sam bila? Samo računica?

Manje novca, više slobode

Tri godine nakon razvoda razgovarala sam s financijskom savjetnicom po imenu Stephanie jer sam odbijala o novcu razgovarati s muškarcima. Bila sam prestravljena prisjećajući se sramote koju su mi zadali razgovori o proračunu s mojim mužem.

Nedavno su me otpustili s posla u novinama, onog koji sam prihvatila da sredim svoje financije, i znala sam da će moji prihodi biti nedosljedni. Htjela sam plan. Željela sam moći prehraniti svoju djecu, ali si i dalje priuštiti više od 10 dolara mjesečno za toaletne potrepštine. Sjedila sam dva sata, objašnjavajući svoj posao, svoje nasumične prihode i navike trošenja, osjećajući mučninu i pomalo sram. No naposljetku se Stephanie počela smiješiti.

image

Čišćenje doma muž nije valorizirao (ilustracija)

/Shutterstock

"Ovo je tako uzbudljivo", rekla je. "Zarađuješ dvostruko više nego prije tri godine, a iduće godine ćeš zarađivati ​​četiri puta više!". Bila je impresionirana činjenicom da sam prodala i napisala originalnu audioknjigu dok sam bila slobodnjak, radila puno radno vrijeme za novine i brinula se o dvoje djece. Bilo je to puno posla koji sam odjednom mogla obavljati jer s 50/50 skrbništvom nakon razvoda više nisam bila glavni skrbnik naše djece. A bez supruga više nisam obavljala neplaćeni mentalni i emocionalni rad koji sam radila godinama. Oslobođena mentalnog opterećenja, imala sam puno vremena da zaradim novac i to se počelo isplatiti.

"Djevojko, znaš kako se truditi", rekla je. Bila je ona vrsta plavuše koja te naziva "djevojko" i bez ironije govori "idi, curo". Ona vrsta žene koju sam voljela svim srcem jer sam znala da misli svaku riječ. Rekla mi je da imam ovo. I jesam.

Kad smo završili, osjetila sam olakšanje i bila sam ljuta. Ljuta što je tako dugo novac bio batina korištena protiv mene. Ljuta što mi je rečeno da je sve što radim pogrešno. Ljuta što sam od nekog drugog tražila svoju stabilnost, da se brine o meni, a mogla sam to učiniti za sebe cijelo vrijeme. I bila sam ljuta što su me natjerali da vjerujem kako moj rad nije dovoljan - a u stvarnosti se jednostavno nije cijenio.

U mojoj je vezi novac bio zamka, ali kad sam imala podršku i jednakost koja mi je trebala, konačno sam mogla zaraditi dovoljno da novac postane moja sloboda, piše Time.

image

Nakon razvoda žena je doživjela financijsku i svekoliku drugu slobodu (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:50