stdClass Object ( [id] => 1035969 [title] => Splićanka Ana Mamić najmlađa je balerina u Bavarskoj, sa 15 je otišla u München: Sve je moguće uz bakinu domaću blitvu i špinat iz Zavojana [alias] => splicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tri godine je prošlo od kada sam zadnji put vidjela mladu balerinu Anu Mamić – u međuvremenu je postala bachelor, prvostupnik klasičnog baleta, iako je tek stigla do punoljetnosti.

No, mnogo važnije je da je u Münchenu gdje se školovala potpisala dvogodišnji ugovor s Bayerisches Junior Ballett i s 18 godina postala najmlađa balerina bavarskog baleta! Uz to, ugledna Zaklada Heinz-Bosl stipendirat će joj "meisterklasse" koji joj otvara mogućnost pedagoškog rada jednom kada napusti "špice".

Sjajan je to završetak školovanja na münchenskoj Akademiji za glazbu i kazalište, u gradu u kojem su se školovali i radili rijetki Hrvati, poput ravnatelja zagrebačkog baleta HNK Leonarda Jakovine, ali mnogo prije i uglednog Dinka Bogdanića, no s juga, od splitske baletne djece – Ana je prva.

Veliki je to uspjeh ove vitke djevojke ozbiljnih očiju, ali dječjeg osmijeha, s kojom razgovaram po dolasku kući, na kratki ljetni odmor.

– Bila sam jako sretna kad sam primljena – prepričava Ana kako je dobila svoj prvi profesionalni angažman, a majka Dragana koja je uvijek u njezinoj blizini ne može sakriti roditeljski ponos.

– Najprije sam kompaniji poslala svoje slike, životopis i snimljena videa, a oni su birali koga će pozvati na audiciju. Ne mogu pozvati sve prijavljene, previše ih je. Znači, prošla sam taj prvi krug. Kad sam došla u kazalište bilo je jako puno kandidata, a među njima sam vidjela i neke balerine koje pratim na Instagramu, iz ruske Vaganova akademije, Amerike, poznate kao dobre plesačice. Prestrašila sam se! Bilo je više grupa, a na pozornici nas je bilo valjda 80.

Svatko ima svoj broj. Plešeš, a nakon svake druge vježbe, prozovu broj onih koji ispadaju. Moraju van, ne idu dalje. Na svako izgovaranje brojeva, srce bi mi stalo! Na kraju nas je ostalo desetak... Pa onda pet. Nisam to očekivala! Nas zadnjih pet je pozvano na razgovor s ravnateljem Bayerisches Junior Balletta, Ivanom Liška, rečeno mi je da sam primljena.

Potpisala sam ugovor na dvije godine, a kod njih sam i stipendista za "master". Inače, primaju malo plesača, tek dvoje, troje za juniorski ansambl i dvoje za Bavarski državni balet i operu.

Počinje za dva tjedna

Počinjem već 17. kolovoza – kaže talentirana splitska balerina.

Ugovori za balerine su različiti, a u Aninu slučaju osim osiguranog daljnjeg dvogodišnjeg školovanja, može računati na osam pari "šipca" i baletnih papučica po sezoni, te besplatni smještaj u studentskom domu. Zapravo, radi se o apartmanu koji je opremljen svime što joj treba za život, a njezina mama Dragana kaže da je sve što je brižno poslala – jorgan, jastuke, posteljinu, peglu i slično – bilo nepotrebno jer su se drugi već pobrinuli za sve. Čak i za soljenku!

---

image
Ana Mamić: Uživam u Munchenu, a željela bih plesati i u još nekoj velikoj kompaniji prije nego se vratim na domaće pozornice
Privatni album
---

Inače, da vijesti nisu ovako fantastične Ana bi možda rekla da joj je ova godina, koronarna kakva već jest, donijela puno briga. U veljači je, netom prije 18. rođendana, u svojoj kategoriji osvojila zlatnu medalju na velikom natjecanju, Tanzolympu u Berlinu. Teško je bilo, veli, konkurencija je stigla sa svih strana svijeta, iz Amerike, Australije, Južne Amerike, Skandinavije.

Plesala je varijacije iz "Paquite" i "Romea i Julije" i – uspjela. Žiri sastavljen od 21 člana, u kojem su sjedila poznata imena iz svijeta baleta, kao što su Nina Ananiashvili, umjetnička voditeljica Državnog baleta Gruzije, Iana Salenko, primabalerina Državnog baleta u Berlinu ili Szilard Macher, koreograf i direktor Mađarske plesne akademije, ocijenili su njezin nastup najboljim.

Za taj je uspjeh nagrađena i stipendijama za ljetne seminare u Oslu, Helsinkiju, Barceloni i Budimpešti, u Oslu i poziv za nastup na gala večeri... Sve bolje od boljeg, ali – od toga ništa.

Korona je svemu kriva!

Nju nitko nije mogao predvidjeti.

– Kad su nam koncem ožujka rekli da će se Akademija zatvoriti na mjesec dana, nama je to bio veliki šok. A trajalo je i duže. Nastavu sam pratila online, iz Splita. Nismo mogli raditi sve vježbe s profesorima kao u dvorani, ali radili smo, cijelo vrijeme, od kuće. Zarolala sam tapet u dnevnom boravku, doma smo kupili plesni pod da mi olakša, umjesto štapa u dvorani služila sam se stolicom i – vježbala – sjeća se tog razdoblja mlada Splićanka.

Bilo je to izazovno vrijeme za cijelu obitelj Mamić, odmahuje rukom njezina majka. Ajme! Ana bi zauzela dnevni boravak svaki dan od 9 do 13 sati, njezina starija sestra Matea vratila se iz Rijeke gdje studira Medicinu, sestre blizanke Iva i Gabrijela su imale svoju online nastavu, a majka, nastavnica biologije i kemije u splitskoj osnovnoj školi Sućidar također je uz računalo podučavala svoje đake.

Sobe, kuhinja, balkon – sve su prostorije u stanu preuređene u "internetske učionice" a odvijanje nastave – od osnovnoškolske do fakultetske – trebalo je tolerantno usklađivati.

A da i tata Trpimir u svemu tome nađe svoj mir!

Zahtjevni završni ispit

I tako iz dana u dan, do polovice svibnja.

– Lijepo je bilo vratiti se u baletnu dvoranu! – zaključit će balerina koja je po povratku u München svojski zapela kako bi se vratila u formu i sa svojom generacijom pripremila završne ispite za kraj školovanja.

– Za završni ispit smo se jako pripremali, a on se sastojao od tri djela: najprije sam imala ispit iz kojeg se vidi kako plešeš na pozornici.

Poslije je bio ispit na kojem sam morala odraditi čitav "class", vježbe na štapu, na sredini dvorane i skokove. Potom sam obula "špice", izvela vježbe u njima, pa onda otplesala nešto iz repertoara. Odabrala sam varijaciju iz "Romea i Julije". Nakon toga još nešto iz "modernog" i na kraju "pas de deux". I onda tek pisanje diplomskog za koji sam morala nešto koreografirati, odabrati muziku i plesače.

Za njega sam odabrala temu "U registraturi", kojom sam htjela pokazati nešto iz naše, hrvatske kulture. Iako se u toj temi mogu mnogi prepoznati, radi se o mojoj autobiografiji: govori o djevojčici koja dolazi iz manjega grada u veliki da bi ostvarila svoje snove. Htjela je postati balerina, a za to je trebala ostaviti dom i obitelj... – govori Ana Mamić, otkrivajući pritom s kojim je teškim emocijama otišla iz Splita, praktički kao dijete, sa samo 15 godina.

---

image
Ana i Dinko
Privatni album
---

Bila je najmlađa u svojoj generaciji na Akademiji!

Prisjeća se:

– U početku sam bila nervozna, jako uzbuđena, bilo mi je sve novo, ali nisam imala puno vremena za razmišljanje. Tempo je bio različit od onoga koji sam imala u Splitu: svaki dan po dva sata "class" u dvorani, pa sat u "špicama", pa sat repertoara, bila sam stvarno zauzeta od jutra do mraka.

A u vrijeme kad se pripremala predstava još i više. Prve godine sam učila i njemački poslijepodne, nekada se zbilja bilo teško koncentrirati​ – govori Ana i opisuje svoju školu:

– Akademija je međunarodna, studenti su odsvuda, iz Amerike, Australije, Finske, Rumunjske, Moldavije, Rusije, dosta je Ukrajinaca i Talijana.

Super sam sa svim curama u mojoj generaciji: tri su Japanke, tri Talijanke, jedna Ukrajinka i ja. Sad nas je osam, na početku je bilo 13, ali nisu sve prošle ispite. S nama su i četiri mladića. Osim plesa, imali smo teorijske predmete o povijesti baleta, glazbi i o medicini baleta. U tom se predmetu govori o preveniranju ozljeda, o brizi za mišiće i kako bolje razumjeti svoje tijelo. I o prehrani.

Balerine mogu sve jesti, ali u umjerenim količinama i zdravo, jer puno se troše. Odrasla sam na mediteranskoj prehrani, pa mi to nije bio problem. Volim sve, ribu, blitvu... – kaže, sad već sa strastvenim prizvukom gurmana u glasu.

– Pa kako si nabavljala ribu i blitvu u Münchenu?! – morala sam je prekinuti.

Obareno i spakirano

– Mama bi u Splitu pripremila sve za mjesec dana, a ja bih skuhano donijela u München. To mi je dosta pomoglo, jer nisam imala puno vremena, osim vikendom. Zato mi je uvijek bilo draže ići autobusom do Münchena, iako vožnja traje po 15 sati, jer mogu ponijeti više hrane nego avionom, haha – smije se sad vragolasto, a njezina majka dodaje:

– Sve se priprema domaće. Teleći toć, juneći, pileći. Domaća blitva, domaći špinat, sve iz našega sela, sve baka i dida iz Majića, iz Zavojana kod Vrgorca lipo osiguraju. I brokule, i cvjetače, nema što sve nisam slala.

– I kupus! – dodaje joj kći.

–​ Obareno, pakirano u vrećicama. Po obrocima!

Pa složeno u frižider s ledom. Prije je svakih mjesec i pol dana dolazila kući, ja bih izračunala koliko joj treba i skuhala od 25 do 30 ručkova, a samo subotom i nedjeljom bi otišla vani s prijateljicama nešto pojesti.

A sad kad ima posao, vidjet ćemo kako ćemo.

Smiju se obje u glas.

Idućih petnaestak slobodnih dana Ana namjerava provesti na plaži, s obitelji, sestrama.

"Prvo ću se baš odmorit", naglašava. A onda vidjeti s prijateljicama, jer nedostaju joj njezini prijatelji iz Prirodoslovne s kojima je završila prvi razred. Žao joj je što nije s njima bila na maturalnoj večeri, zvali su je, ali nije se moglo, zbog obveza.

Dalje ne planira puno. Lijepo joj je u Münchenu, jako joj se sviđa grad, "ima lijepu povijest, drukčiji je od Splita, uredan, čist". A onda u budućnosti...

– Otići ću možda još negdje dalje, u neku veliku kompaniju.

Ali jednog dana bih voljela plesati na domaćim pozornicama. Ipak je ovo dom! – sigurnim glasom je naglasila Ana.

Baš kao što sam i ja sigurna, čut ćemo mi još za ovu djevojku!

---

Dinko i Elena su podrška


Anu su tijekom školovanja u Münchenu stalno pratile dobre želje Dinka Bogdanića, ispričat će njezina majka, opetovano naglašavajući koliku je pomoć imala od njega kada je kći krenula na svoje baletno školovanje. Kad je bio u Mü​nchenu razgovarao je s njezinim profesorima, jako je sretan Aninim rezultatima. A i njezina splitska profesorica Elena Nikolaeva prati svaki njezin ispit i šalje joj poruke podrške na sjever Europe.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => među elitom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => među elitom 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-07-27 22:40:28 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-02 16:13:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-08-02 16:13:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 806 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233808.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233734.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233736.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233740.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233764.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233766.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233778.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233780.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233782.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233786.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233788.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233790.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233822.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233864.jpg","\/images\/slike\/2020\/07\/28\/14233884.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Arkadiy Shafirov","Privatni album","Privatni album","privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Najljep\u0161e je ipak doma - Ana u\u017eiva u kratkim ljetnim praznicima","Ana Mami\u0107: U\u017eivam u Munchenu, a \u017eeljela bih plesati i u jo\u0161 nekoj velikoj kompaniji prije nego se vratim na doma\u0107e pozornice","Ana Mami\u0107: veliki talenat splitskog baleta","","Ana vje\u017eba na \u201d\u0161tapu\u201d u baletnoj dvorani","U ulozi Julije na berlinskom natjecanju","Duet Ane Mami\u0107 s kolegom Arnauom Redorta Ortizom","Zlato oko vrata! - Ana sa ravnateljem minhenske Akademije Janom Broeckx i generacijskom kolegicom Yuki Tachiiri","U zagrljaju sa Dinkom Bogdani\u0107em","Ana i Dinko","Najljep\u0161e je ipak doma - Ana u\u017eiva u kratkim ljetnim praznicima","Najljep\u0161e je ipak doma - Ana u\u017eiva u kratkim ljetnim praznicima","Sa balerinama i baletanima predstave 'Laurentia'","","S lijeva: Anina profesorica Tatiana Vogler-Nemtseva, Ana, kolegica Yuki i ravnatelj Akademije Jan Broekx"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1599x1200","k_14233808_1280.jpg":"1280x1280","k_14233808_1024.jpg":"1024x1024","k_14233808_640.jpg":"640x640","k_14233808_480.jpg":"480x480","k_14233808_340.jpg":"340x340","k_14233808_220.jpg":"220x220","o_14233808_1280.jpg":"1280x960","o_14233808_1024.jpg":"1024x768","o_14233808_640.jpg":"640x480","o_14233808_480.jpg":"480x360","o_14233808_340.jpg":"340x255","o_14233808_220.jpg":"220x165","h_14233808_1280.jpg":"1280x854","h_14233808_1024.jpg":"1024x683","h_14233808_640.jpg":"640x427","h_14233808_480.jpg":"480x320","h_14233808_340.jpg":"340x227","h_14233808_220.jpg":"220x147","pp_14233808_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233808_1024.jpg":"805x1024","pp_14233808_640.jpg":"503x640","pp_14233808_480.jpg":"377x480","pp_14233808_340.jpg":"267x340","pp_14233808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1567","k_14233734_1280.jpg":"1280x1280","k_14233734_1024.jpg":"1024x1024","k_14233734_640.jpg":"640x640","k_14233734_480.jpg":"480x480","k_14233734_340.jpg":"340x340","k_14233734_220.jpg":"220x220","o_14233734_1280.jpg":"1280x1337","o_14233734_1024.jpg":"1024x1069","o_14233734_640.jpg":"640x668","o_14233734_480.jpg":"480x501","o_14233734_340.jpg":"340x355","o_14233734_220.jpg":"220x229","h_14233734_1280.jpg":"1280x854","h_14233734_1024.jpg":"1024x683","h_14233734_640.jpg":"640x427","h_14233734_480.jpg":"480x320","h_14233734_340.jpg":"340x227","h_14233734_220.jpg":"220x147","pp_14233734_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233734_1024.jpg":"805x1024","pp_14233734_640.jpg":"503x640","pp_14233734_480.jpg":"377x480","pp_14233734_340.jpg":"267x340","pp_14233734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1892","k_14233736_1280.jpg":"1280x1280","k_14233736_1024.jpg":"1024x1024","k_14233736_640.jpg":"640x640","k_14233736_480.jpg":"480x480","k_14233736_340.jpg":"340x340","k_14233736_220.jpg":"220x220","o_14233736_1280.jpg":"1280x1614","o_14233736_1024.jpg":"1024x1291","o_14233736_640.jpg":"640x807","o_14233736_480.jpg":"480x605","o_14233736_340.jpg":"340x428","o_14233736_220.jpg":"220x277","h_14233736_1280.jpg":"1280x854","h_14233736_1024.jpg":"1024x683","h_14233736_640.jpg":"640x427","h_14233736_480.jpg":"480x320","h_14233736_340.jpg":"340x227","h_14233736_220.jpg":"220x147","pp_14233736_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233736_1024.jpg":"805x1024","pp_14233736_640.jpg":"503x640","pp_14233736_480.jpg":"377x480","pp_14233736_340.jpg":"267x340","pp_14233736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1551","k_14233740_1280.jpg":"1280x1280","k_14233740_1024.jpg":"1024x1024","k_14233740_640.jpg":"640x640","k_14233740_480.jpg":"480x480","k_14233740_340.jpg":"340x340","k_14233740_220.jpg":"220x220","o_14233740_1280.jpg":"1280x1323","o_14233740_1024.jpg":"1024x1058","o_14233740_640.jpg":"640x661","o_14233740_480.jpg":"480x496","o_14233740_340.jpg":"340x351","o_14233740_220.jpg":"220x227","h_14233740_1280.jpg":"1280x854","h_14233740_1024.jpg":"1024x683","h_14233740_640.jpg":"640x427","h_14233740_480.jpg":"480x320","h_14233740_340.jpg":"340x227","h_14233740_220.jpg":"220x147","pp_14233740_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233740_1024.jpg":"805x1024","pp_14233740_640.jpg":"503x640","pp_14233740_480.jpg":"377x480","pp_14233740_340.jpg":"267x340","pp_14233740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1600","k_14233764_1280.jpg":"1280x1280","k_14233764_1024.jpg":"1024x1024","k_14233764_640.jpg":"640x640","k_14233764_480.jpg":"480x480","k_14233764_340.jpg":"340x340","k_14233764_220.jpg":"220x220","o_14233764_1280.jpg":"1280x1706","o_14233764_1024.jpg":"1024x1365","o_14233764_640.jpg":"640x853","o_14233764_480.jpg":"480x640","o_14233764_340.jpg":"340x453","o_14233764_220.jpg":"220x293","h_14233764_1280.jpg":"1280x854","h_14233764_1024.jpg":"1024x683","h_14233764_640.jpg":"640x427","h_14233764_480.jpg":"480x320","h_14233764_340.jpg":"340x227","h_14233764_220.jpg":"220x147","pp_14233764_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233764_1024.jpg":"805x1024","pp_14233764_640.jpg":"503x640","pp_14233764_480.jpg":"377x480","pp_14233764_340.jpg":"267x340","pp_14233764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2613","k_14233766_1280.jpg":"1280x1280","k_14233766_1024.jpg":"1024x1024","k_14233766_640.jpg":"640x640","k_14233766_480.jpg":"480x480","k_14233766_340.jpg":"340x340","k_14233766_220.jpg":"220x220","o_14233766_1280.jpg":"1280x1742","o_14233766_1024.jpg":"1024x1393","o_14233766_640.jpg":"640x871","o_14233766_480.jpg":"480x653","o_14233766_340.jpg":"340x462","o_14233766_220.jpg":"220x299","h_14233766_1280.jpg":"1280x854","h_14233766_1024.jpg":"1024x683","h_14233766_640.jpg":"640x427","h_14233766_480.jpg":"480x320","h_14233766_340.jpg":"340x227","h_14233766_220.jpg":"220x147","pp_14233766_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233766_1024.jpg":"805x1024","pp_14233766_640.jpg":"503x640","pp_14233766_480.jpg":"377x480","pp_14233766_340.jpg":"267x340","pp_14233766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"960x1280","k_14233778_1280.jpg":"1280x1280","k_14233778_1024.jpg":"1024x1024","k_14233778_640.jpg":"640x640","k_14233778_480.jpg":"480x480","k_14233778_340.jpg":"340x340","k_14233778_220.jpg":"220x220","o_14233778_1280.jpg":"1280x1706","o_14233778_1024.jpg":"1024x1365","o_14233778_640.jpg":"640x853","o_14233778_480.jpg":"480x640","o_14233778_340.jpg":"340x453","o_14233778_220.jpg":"220x293","h_14233778_1280.jpg":"1280x854","h_14233778_1024.jpg":"1024x683","h_14233778_640.jpg":"640x427","h_14233778_480.jpg":"480x320","h_14233778_340.jpg":"340x227","h_14233778_220.jpg":"220x147","pp_14233778_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233778_1024.jpg":"805x1024","pp_14233778_640.jpg":"503x640","pp_14233778_480.jpg":"377x480","pp_14233778_340.jpg":"267x340","pp_14233778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1656x1819","k_14233780_1280.jpg":"1280x1280","k_14233780_1024.jpg":"1024x1024","k_14233780_640.jpg":"640x640","k_14233780_480.jpg":"480x480","k_14233780_340.jpg":"340x340","k_14233780_220.jpg":"220x220","o_14233780_1280.jpg":"1280x1405","o_14233780_1024.jpg":"1024x1124","o_14233780_640.jpg":"640x702","o_14233780_480.jpg":"480x527","o_14233780_340.jpg":"340x373","o_14233780_220.jpg":"220x241","h_14233780_1280.jpg":"1280x854","h_14233780_1024.jpg":"1024x683","h_14233780_640.jpg":"640x427","h_14233780_480.jpg":"480x320","h_14233780_340.jpg":"340x227","h_14233780_220.jpg":"220x147","pp_14233780_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233780_1024.jpg":"805x1024","pp_14233780_640.jpg":"503x640","pp_14233780_480.jpg":"377x480","pp_14233780_340.jpg":"267x340","pp_14233780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"959x1280","k_14233782_1280.jpg":"1280x1280","k_14233782_1024.jpg":"1024x1024","k_14233782_640.jpg":"640x640","k_14233782_480.jpg":"480x480","k_14233782_340.jpg":"340x340","k_14233782_220.jpg":"220x220","o_14233782_1280.jpg":"1280x1708","o_14233782_1024.jpg":"1024x1366","o_14233782_640.jpg":"640x854","o_14233782_480.jpg":"480x640","o_14233782_340.jpg":"340x453","o_14233782_220.jpg":"220x293","h_14233782_1280.jpg":"1280x854","h_14233782_1024.jpg":"1024x683","h_14233782_640.jpg":"640x427","h_14233782_480.jpg":"480x320","h_14233782_340.jpg":"340x227","h_14233782_220.jpg":"220x147","pp_14233782_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233782_1024.jpg":"805x1024","pp_14233782_640.jpg":"503x640","pp_14233782_480.jpg":"377x480","pp_14233782_340.jpg":"267x340","pp_14233782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"720x960","k_14233786_1280.jpg":"1280x1280","k_14233786_1024.jpg":"1024x1024","k_14233786_640.jpg":"640x640","k_14233786_480.jpg":"480x480","k_14233786_340.jpg":"340x340","k_14233786_220.jpg":"220x220","o_14233786_1280.jpg":"1280x1706","o_14233786_1024.jpg":"1024x1365","o_14233786_640.jpg":"640x853","o_14233786_480.jpg":"480x640","o_14233786_340.jpg":"340x453","o_14233786_220.jpg":"220x293","h_14233786_1280.jpg":"1280x854","h_14233786_1024.jpg":"1024x683","h_14233786_640.jpg":"640x427","h_14233786_480.jpg":"480x320","h_14233786_340.jpg":"340x227","h_14233786_220.jpg":"220x147","pp_14233786_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233786_1024.jpg":"805x1024","pp_14233786_640.jpg":"503x640","pp_14233786_480.jpg":"377x480","pp_14233786_340.jpg":"267x340","pp_14233786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1599x1200","k_14233788_1280.jpg":"1280x1280","k_14233788_1024.jpg":"1024x1024","k_14233788_640.jpg":"640x640","k_14233788_480.jpg":"480x480","k_14233788_340.jpg":"340x340","k_14233788_220.jpg":"220x220","o_14233788_1280.jpg":"1280x960","o_14233788_1024.jpg":"1024x768","o_14233788_640.jpg":"640x480","o_14233788_480.jpg":"480x360","o_14233788_340.jpg":"340x255","o_14233788_220.jpg":"220x165","h_14233788_1280.jpg":"1280x854","h_14233788_1024.jpg":"1024x683","h_14233788_640.jpg":"640x427","h_14233788_480.jpg":"480x320","h_14233788_340.jpg":"340x227","h_14233788_220.jpg":"220x147","pp_14233788_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233788_1024.jpg":"805x1024","pp_14233788_640.jpg":"503x640","pp_14233788_480.jpg":"377x480","pp_14233788_340.jpg":"267x340","pp_14233788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x1599","k_14233790_1280.jpg":"1280x1280","k_14233790_1024.jpg":"1024x1024","k_14233790_640.jpg":"640x640","k_14233790_480.jpg":"480x480","k_14233790_340.jpg":"340x340","k_14233790_220.jpg":"220x220","o_14233790_1280.jpg":"1280x1705","o_14233790_1024.jpg":"1024x1364","o_14233790_640.jpg":"640x852","o_14233790_480.jpg":"480x639","o_14233790_340.jpg":"340x453","o_14233790_220.jpg":"220x293","h_14233790_1280.jpg":"1280x854","h_14233790_1024.jpg":"1024x683","h_14233790_640.jpg":"640x427","h_14233790_480.jpg":"480x320","h_14233790_340.jpg":"340x227","h_14233790_220.jpg":"220x147","pp_14233790_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233790_1024.jpg":"805x1024","pp_14233790_640.jpg":"503x640","pp_14233790_480.jpg":"377x480","pp_14233790_340.jpg":"267x340","pp_14233790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x732","k_14233822_1280.jpg":"1280x1280","k_14233822_1024.jpg":"1024x1024","k_14233822_640.jpg":"640x640","k_14233822_480.jpg":"480x480","k_14233822_340.jpg":"340x340","k_14233822_220.jpg":"220x220","o_14233822_1280.jpg":"1280x867","o_14233822_1024.jpg":"1024x694","o_14233822_640.jpg":"640x433","o_14233822_480.jpg":"480x325","o_14233822_340.jpg":"340x230","o_14233822_220.jpg":"220x149","h_14233822_1280.jpg":"1280x854","h_14233822_1024.jpg":"1024x683","h_14233822_640.jpg":"640x427","h_14233822_480.jpg":"480x320","h_14233822_340.jpg":"340x227","h_14233822_220.jpg":"220x147","pp_14233822_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233822_1024.jpg":"805x1024","pp_14233822_640.jpg":"503x640","pp_14233822_480.jpg":"377x480","pp_14233822_340.jpg":"267x340","pp_14233822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1500x1829","k_14233864_1280.jpg":"1280x1280","k_14233864_1024.jpg":"1024x1024","k_14233864_640.jpg":"640x640","k_14233864_480.jpg":"480x480","k_14233864_340.jpg":"340x340","k_14233864_220.jpg":"220x220","o_14233864_1280.jpg":"1280x1560","o_14233864_1024.jpg":"1024x1248","o_14233864_640.jpg":"640x780","o_14233864_480.jpg":"480x585","o_14233864_340.jpg":"340x414","o_14233864_220.jpg":"220x268","h_14233864_1280.jpg":"1280x854","h_14233864_1024.jpg":"1024x683","h_14233864_640.jpg":"640x427","h_14233864_480.jpg":"480x320","h_14233864_340.jpg":"340x227","h_14233864_220.jpg":"220x147","pp_14233864_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233864_1024.jpg":"805x1024","pp_14233864_640.jpg":"503x640","pp_14233864_480.jpg":"377x480","pp_14233864_340.jpg":"267x340","pp_14233864_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1919x1815","k_14233884_1280.jpg":"1280x1280","k_14233884_1024.jpg":"1024x1024","k_14233884_640.jpg":"640x640","k_14233884_480.jpg":"480x480","k_14233884_340.jpg":"340x340","k_14233884_220.jpg":"220x220","o_14233884_1280.jpg":"1280x1210","o_14233884_1024.jpg":"1024x968","o_14233884_640.jpg":"640x605","o_14233884_480.jpg":"480x453","o_14233884_340.jpg":"340x321","o_14233884_220.jpg":"220x208","h_14233884_1280.jpg":"1280x854","h_14233884_1024.jpg":"1024x683","h_14233884_640.jpg":"640x427","h_14233884_480.jpg":"480x320","h_14233884_340.jpg":"340x227","h_14233884_220.jpg":"220x147","pp_14233884_1280.jpg":"1006x1280","pp_14233884_1024.jpg":"805x1024","pp_14233884_640.jpg":"503x640","pp_14233884_480.jpg":"377x480","pp_14233884_340.jpg":"267x340","pp_14233884_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38406565 Threads: 4 Questions: 7098446622 Slow queries: 3300577 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608361018 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/splicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana-1035969 [printLink] => /mozaik/zivot/splicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana-1035969?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 346801 [name] => ana mamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-mamic [link] => /tag/ana-mamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 6588 [name] => balerina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => balerina [link] => /tag/balerina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 27253 [name] => bavarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bavarska [link] => /tag/bavarska ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => među elitom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka Ana Mamić najmlađa je balerina u Bavarskoj, sa 15 je otišla u München: Sve je moguće uz bakinu domaću blitvu i špinat iz Zavojana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233808.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => Najljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233808.jpg [title] => Privatni albumNajljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233734.jpg [title] => Privatni albumAna Mamić: Uživam u Munchenu, a željela bih plesati i u još nekoj velikoj kompaniji prije nego se vratim na domaće pozornice ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233736.jpg [title] => Privatni albumAna Mamić: veliki talenat splitskog baleta ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233740.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233764.jpg [title] => Privatni albumAna vježba na ”štapu” u baletnoj dvorani ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233766.jpg [title] => Arkadiy ShafirovU ulozi Julije na berlinskom natjecanju ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233778.jpg [title] => Privatni albumDuet Ane Mamić s kolegom Arnauom Redorta Ortizom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233780.jpg [title] => Privatni albumZlato oko vrata! - Ana sa ravnateljem minhenske Akademije Janom Broeckx i generacijskom kolegicom Yuki Tachiiri ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233782.jpg [title] => privatni albumU zagrljaju sa Dinkom Bogdanićem ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233786.jpg [title] => Privatni albumAna i Dinko ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233788.jpg [title] => Privatni albumNajljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233790.jpg [title] => Privatni albumNajljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233822.jpg [title] => Privatni albumSa balerinama i baletanima predstave 'Laurentia' ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233864.jpg [title] => Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/07/28/14233884.jpg [title] => Privatni albumS lijeva: Anina profesorica Tatiana Vogler-Nemtseva, Ana, kolegica Yuki i ravnatelj Akademije Jan Broekx ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tri godine je prošlo od kada sam zadnji put vidjela mladu balerinu Anu Mamić – u međuvremenu je postala bachelor, prvostupnik klasičnog baleta, iako je tek stigla do punoljetnosti.

No, mnogo važnije je da je u Münchenu gdje se školovala potpisala dvogodišnji ugovor s Bayerisches Junior Ballett i s 18 godina postala najmlađa balerina bavarskog baleta! Uz to, ugledna Zaklada Heinz-Bosl stipendirat će joj "meisterklasse" koji joj otvara mogućnost pedagoškog rada jednom kada napusti "špice".

Sjajan je to završetak školovanja na münchenskoj Akademiji za glazbu i kazalište, u gradu u kojem su se školovali i radili rijetki Hrvati, poput ravnatelja zagrebačkog baleta HNK Leonarda Jakovine, ali mnogo prije i uglednog Dinka Bogdanića, no s juga, od splitske baletne djece – Ana je prva.

Veliki je to uspjeh ove vitke djevojke ozbiljnih očiju, ali dječjeg osmijeha, s kojom razgovaram po dolasku kući, na kratki ljetni odmor.

– Bila sam jako sretna kad sam primljena – prepričava Ana kako je dobila svoj prvi profesionalni angažman, a majka Dragana koja je uvijek u njezinoj blizini ne može sakriti roditeljski ponos.

– Najprije sam kompaniji poslala svoje slike, životopis i snimljena videa, a oni su birali koga će pozvati na audiciju. Ne mogu pozvati sve prijavljene, previše ih je. Znači, prošla sam taj prvi krug. Kad sam došla u kazalište bilo je jako puno kandidata, a među njima sam vidjela i neke balerine koje pratim na Instagramu, iz ruske Vaganova akademije, Amerike, poznate kao dobre plesačice. Prestrašila sam se! Bilo je više grupa, a na pozornici nas je bilo valjda 80.

Svatko ima svoj broj. Plešeš, a nakon svake druge vježbe, prozovu broj onih koji ispadaju. Moraju van, ne idu dalje. Na svako izgovaranje brojeva, srce bi mi stalo! Na kraju nas je ostalo desetak... Pa onda pet. Nisam to očekivala! Nas zadnjih pet je pozvano na razgovor s ravnateljem Bayerisches Junior Balletta, Ivanom Liška, rečeno mi je da sam primljena.

Potpisala sam ugovor na dvije godine, a kod njih sam i stipendista za "master". Inače, primaju malo plesača, tek dvoje, troje za juniorski ansambl i dvoje za Bavarski državni balet i operu.

Počinje za dva tjedna

Počinjem već 17. kolovoza – kaže talentirana splitska balerina.

Ugovori za balerine su različiti, a u Aninu slučaju osim osiguranog daljnjeg dvogodišnjeg školovanja, može računati na osam pari "šipca" i baletnih papučica po sezoni, te besplatni smještaj u studentskom domu. Zapravo, radi se o apartmanu koji je opremljen svime što joj treba za život, a njezina mama Dragana kaže da je sve što je brižno poslala – jorgan, jastuke, posteljinu, peglu i slično – bilo nepotrebno jer su se drugi već pobrinuli za sve. Čak i za soljenku!

---

image
Ana Mamić: Uživam u Munchenu, a željela bih plesati i u još nekoj velikoj kompaniji prije nego se vratim na domaće pozornice
Privatni album
---

Inače, da vijesti nisu ovako fantastične Ana bi možda rekla da joj je ova godina, koronarna kakva već jest, donijela puno briga. U veljači je, netom prije 18. rođendana, u svojoj kategoriji osvojila zlatnu medalju na velikom natjecanju, Tanzolympu u Berlinu. Teško je bilo, veli, konkurencija je stigla sa svih strana svijeta, iz Amerike, Australije, Južne Amerike, Skandinavije.

Plesala je varijacije iz "Paquite" i "Romea i Julije" i – uspjela. Žiri sastavljen od 21 člana, u kojem su sjedila poznata imena iz svijeta baleta, kao što su Nina Ananiashvili, umjetnička voditeljica Državnog baleta Gruzije, Iana Salenko, primabalerina Državnog baleta u Berlinu ili Szilard Macher, koreograf i direktor Mađarske plesne akademije, ocijenili su njezin nastup najboljim.

Za taj je uspjeh nagrađena i stipendijama za ljetne seminare u Oslu, Helsinkiju, Barceloni i Budimpešti, u Oslu i poziv za nastup na gala večeri... Sve bolje od boljeg, ali – od toga ništa.

Korona je svemu kriva!

Nju nitko nije mogao predvidjeti.

– Kad su nam koncem ožujka rekli da će se Akademija zatvoriti na mjesec dana, nama je to bio veliki šok. A trajalo je i duže. Nastavu sam pratila online, iz Splita. Nismo mogli raditi sve vježbe s profesorima kao u dvorani, ali radili smo, cijelo vrijeme, od kuće. Zarolala sam tapet u dnevnom boravku, doma smo kupili plesni pod da mi olakša, umjesto štapa u dvorani služila sam se stolicom i – vježbala – sjeća se tog razdoblja mlada Splićanka.

Bilo je to izazovno vrijeme za cijelu obitelj Mamić, odmahuje rukom njezina majka. Ajme! Ana bi zauzela dnevni boravak svaki dan od 9 do 13 sati, njezina starija sestra Matea vratila se iz Rijeke gdje studira Medicinu, sestre blizanke Iva i Gabrijela su imale svoju online nastavu, a majka, nastavnica biologije i kemije u splitskoj osnovnoj školi Sućidar također je uz računalo podučavala svoje đake.

Sobe, kuhinja, balkon – sve su prostorije u stanu preuređene u "internetske učionice" a odvijanje nastave – od osnovnoškolske do fakultetske – trebalo je tolerantno usklađivati.

A da i tata Trpimir u svemu tome nađe svoj mir!

Zahtjevni završni ispit

I tako iz dana u dan, do polovice svibnja.

– Lijepo je bilo vratiti se u baletnu dvoranu! – zaključit će balerina koja je po povratku u München svojski zapela kako bi se vratila u formu i sa svojom generacijom pripremila završne ispite za kraj školovanja.

– Za završni ispit smo se jako pripremali, a on se sastojao od tri djela: najprije sam imala ispit iz kojeg se vidi kako plešeš na pozornici.

Poslije je bio ispit na kojem sam morala odraditi čitav "class", vježbe na štapu, na sredini dvorane i skokove. Potom sam obula "špice", izvela vježbe u njima, pa onda otplesala nešto iz repertoara. Odabrala sam varijaciju iz "Romea i Julije". Nakon toga još nešto iz "modernog" i na kraju "pas de deux". I onda tek pisanje diplomskog za koji sam morala nešto koreografirati, odabrati muziku i plesače.

Za njega sam odabrala temu "U registraturi", kojom sam htjela pokazati nešto iz naše, hrvatske kulture. Iako se u toj temi mogu mnogi prepoznati, radi se o mojoj autobiografiji: govori o djevojčici koja dolazi iz manjega grada u veliki da bi ostvarila svoje snove. Htjela je postati balerina, a za to je trebala ostaviti dom i obitelj... – govori Ana Mamić, otkrivajući pritom s kojim je teškim emocijama otišla iz Splita, praktički kao dijete, sa samo 15 godina.

---

image
Ana i Dinko
Privatni album
---

Bila je najmlađa u svojoj generaciji na Akademiji!

Prisjeća se:

– U početku sam bila nervozna, jako uzbuđena, bilo mi je sve novo, ali nisam imala puno vremena za razmišljanje. Tempo je bio različit od onoga koji sam imala u Splitu: svaki dan po dva sata "class" u dvorani, pa sat u "špicama", pa sat repertoara, bila sam stvarno zauzeta od jutra do mraka.

A u vrijeme kad se pripremala predstava još i više. Prve godine sam učila i njemački poslijepodne, nekada se zbilja bilo teško koncentrirati​ – govori Ana i opisuje svoju školu:

– Akademija je međunarodna, studenti su odsvuda, iz Amerike, Australije, Finske, Rumunjske, Moldavije, Rusije, dosta je Ukrajinaca i Talijana.

Super sam sa svim curama u mojoj generaciji: tri su Japanke, tri Talijanke, jedna Ukrajinka i ja. Sad nas je osam, na početku je bilo 13, ali nisu sve prošle ispite. S nama su i četiri mladića. Osim plesa, imali smo teorijske predmete o povijesti baleta, glazbi i o medicini baleta. U tom se predmetu govori o preveniranju ozljeda, o brizi za mišiće i kako bolje razumjeti svoje tijelo. I o prehrani.

Balerine mogu sve jesti, ali u umjerenim količinama i zdravo, jer puno se troše. Odrasla sam na mediteranskoj prehrani, pa mi to nije bio problem. Volim sve, ribu, blitvu... – kaže, sad već sa strastvenim prizvukom gurmana u glasu.

– Pa kako si nabavljala ribu i blitvu u Münchenu?! – morala sam je prekinuti.

Obareno i spakirano

– Mama bi u Splitu pripremila sve za mjesec dana, a ja bih skuhano donijela u München. To mi je dosta pomoglo, jer nisam imala puno vremena, osim vikendom. Zato mi je uvijek bilo draže ići autobusom do Münchena, iako vožnja traje po 15 sati, jer mogu ponijeti više hrane nego avionom, haha – smije se sad vragolasto, a njezina majka dodaje:

– Sve se priprema domaće. Teleći toć, juneći, pileći. Domaća blitva, domaći špinat, sve iz našega sela, sve baka i dida iz Majića, iz Zavojana kod Vrgorca lipo osiguraju. I brokule, i cvjetače, nema što sve nisam slala.

– I kupus! – dodaje joj kći.

–​ Obareno, pakirano u vrećicama. Po obrocima!

Pa složeno u frižider s ledom. Prije je svakih mjesec i pol dana dolazila kući, ja bih izračunala koliko joj treba i skuhala od 25 do 30 ručkova, a samo subotom i nedjeljom bi otišla vani s prijateljicama nešto pojesti.

A sad kad ima posao, vidjet ćemo kako ćemo.

Smiju se obje u glas.

Idućih petnaestak slobodnih dana Ana namjerava provesti na plaži, s obitelji, sestrama.

"Prvo ću se baš odmorit", naglašava. A onda vidjeti s prijateljicama, jer nedostaju joj njezini prijatelji iz Prirodoslovne s kojima je završila prvi razred. Žao joj je što nije s njima bila na maturalnoj večeri, zvali su je, ali nije se moglo, zbog obveza.

Dalje ne planira puno. Lijepo joj je u Münchenu, jako joj se sviđa grad, "ima lijepu povijest, drukčiji je od Splita, uredan, čist". A onda u budućnosti...

– Otići ću možda još negdje dalje, u neku veliku kompaniju.

Ali jednog dana bih voljela plesati na domaćim pozornicama. Ipak je ovo dom! – sigurnim glasom je naglasila Ana.

Baš kao što sam i ja sigurna, čut ćemo mi još za ovu djevojku!

---

Dinko i Elena su podrška


Anu su tijekom školovanja u Münchenu stalno pratile dobre želje Dinka Bogdanića, ispričat će njezina majka, opetovano naglašavajući koliku je pomoć imala od njega kada je kći krenula na svoje baletno školovanje. Kad je bio u Mü​nchenu razgovarao je s njezinim profesorima, jako je sretan Aninim rezultatima. A i njezina splitska profesorica Elena Nikolaeva prati svaki njezin ispit i šalje joj poruke podrške na sjever Europe.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Arkadiy Shafirov Privatni album Privatni album privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album
Najljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima
Privatni album
Ana Mamić: Uživam u Munchenu, a željela bih plesati i u još nekoj velikoj kompaniji prije nego se vratim na domaće pozornice
Privatni album
Ana Mamić: veliki talenat splitskog baleta
Privatni album
Ana vježba na ”štapu” u baletnoj dvorani
Arkadiy Shafirov
U ulozi Julije na berlinskom natjecanju
Privatni album
Duet Ane Mamić s kolegom Arnauom Redorta Ortizom
Privatni album
Zlato oko vrata! - Ana sa ravnateljem minhenske Akademije Janom Broeckx i generacijskom kolegicom Yuki Tachiiri
privatni album
U zagrljaju sa Dinkom Bogdanićem
Privatni album
Ana i Dinko
Privatni album
Najljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima
Privatni album
Najljepše je ipak doma - Ana uživa u kratkim ljetnim praznicima
Privatni album
Sa balerinama i baletanima predstave 'Laurentia'
Privatni album
S lijeva: Anina profesorica Tatiana Vogler-Nemtseva, Ana, kolegica Yuki i ravnatelj Akademije Jan Broekx
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/splicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana-1035969 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=126b01ae5292079a309b645d8b180957a52fd254 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+Ana+Mami%C4%87+najmla%C4%91a+je+balerina+u+Bavarskoj%2C+sa+15+je+oti%C5%A1la+u+M%C3%BCnchen%3A+Sve+je+mogu%C4%87e+uz+bakinu+doma%C4%87u+blitvu+i+%C5%A1pinat+iz+Zavojana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana-1035969 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanka-ana-mamic-najmlada-je-balerina-u-bavarskoj-sa-15-je-otisla-u-muenchen-sve-je-moguce-uz-bakinu-domacu-blitvu-i-spinat-iz-zavojana-1035969 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => među elitom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Životmeđu elitom

Splićanka Ana Mamić najmlađa je balerina u Bavarskoj, sa 15 je otišla u München: Sve je moguće uz bakinu domaću blitvu i špinat iz Zavojana

2. kolovoza 2020. - 18:13

Tri godine je prošlo od kada sam zadnji put vidjela mladu balerinu Anu Mamić – u međuvremenu je postala bachelor, prvostupnik klasičnog baleta, iako je tek stigla do punoljetnosti.

No, mnogo važnije je da je u Münchenu gdje se školovala potpisala dvogodišnji ugovor s Bayerisches Junior Ballett i s 18 godina postala najmlađa balerina bavarskog baleta! Uz to, ugledna Zaklada Heinz-Bosl stipendirat će joj "meisterklasse" koji joj otvara mogućnost pedagoškog rada jednom kada napusti "špice".

Sjajan je to završetak školovanja na münchenskoj Akademiji za glazbu i kazalište, u gradu u kojem su se školovali i radili rijetki Hrvati, poput ravnatelja zagrebačkog baleta HNK Leonarda Jakovine, ali mnogo prije i uglednog Dinka Bogdanića, no s juga, od splitske baletne djece –...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:01