stdClass Object ( [id] => 1016972 [title] => Splićanin u Kaliforniji, dr. Mirko Giaconi s optimizmom o pandemiji: Neka sveti Duje mojemu Splitu i svim Hrvatima providi bolje dane [alias] => splicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski kardiolog Mirko Giaconi je, nema sumnje, jedna od perjanica hrvatske intelektualne dijaspore.

U minulih 48 godina, koliko živi u okolici Los Angelesa, nije propustio nijedno ljeto da bi stigao u, kako govore naši iseljenici, stari kraj. Iz njegovih telefonskih odgovora dalo se naslutiti kako vjeruje da ni ovo ljeto neće preskočiti dolazak u svoju Dalmaciju, Split, Komižu... U našem posljednjem telefonskom kontaktu, u njegovu je glasu bilo puno više optimizma nego dok smo nekoliko dana ranije dogovarali ovaj razgovor za "Slobodnu Dalmaciju".

Kad smo se čuli prije desetak dana, bili ste silno zabrinuti zbog pandemije koronavirusa. Izustili ste i uznemirujuću rečenicu u stilu "bojim se da Ameriku, posebice Kaliforniju, tek čeka najteže"…

– Hvala Bogu da sam pogriješio u procjeni. U Kaliforniji i na zapadnoj obali Amerike je situacija osjetno bolja nego na istočnoj, atlantskoj. Kad bismo govorili statistički ili u promilima, na istoku je zaraženost stanovništva oko devet promila, a u Kaliforniji puno manje, ili 0,5 promila. Ljudi su na kalifornijskoj obali na vrijeme shvatili opasnost. Žive izolirani u svojim kućama, nose zaštitne maske i rukavice, bježe od prevelikog druženja.

---

image
Valerie Macon/AFP
---

Bolnice rade na pola uobičajenoga kapaciteta jer je sve podređeno pandemiji. Dakako, biznis je gotovo zamro. No, ruku na srce, nije sada vrijeme za razmišljanje o zaradi. Valja zaustaviti strašnog i nevidljivog suparnika. Figurativno, u borbi protiv pandemije idemo prema vrhu brijega, ali sam sve sigurniji da će se on uskoro sniziti u puno manje opasan brežuljak. U Kaliforniji se već ta neugodna krivulja polako spušta.

Amerika na nogama

Jesu li Sjedinjene Američke Države podcijenile veliki svjetski problem?

– Jesu, u pravu ste, no sad se sve promijenilo iz temelja. Ne bih griješio dušu, ali mi se čini da dosta krivnje za ovakav neugodan razvoj zbivanja snose Kinezi. Oni su dugo skrivali temeljnu istinu da se zaraza prvenstveno prenosi s čovjeka na čovjeka. Danas je cijela Amerika na nogama u borbi protiv opakog virusa. U stožeru su najbolji epidemiolozi iz svih saveznih država.

---

image
Apu Gomes/AFP
---

Pretpostavljam da osluškujete i zbivanja u Hrvatskoj. Kakav je vaš dojam o našim naporima s nemale, američke distance?

– Prije svega bih kao osvjedočeni domoljub htio izraziti svoju duboku sućut obiteljima Hrvata koji su preminuli od posljedica koronavirusa. Istodobno, dao bih, slikovito rečeno, Oscara za naš Stožer civilne zaštite. Za moje kolege liječnike, među kojima bih izdvojio našeg bodula, Hvaranina Vilija Beroša. On mi ulijeva silno povjerenje u način na koji se organizirala moja domovina. Zdravstveni djelatnici su doslovce na prvoj crti bojišnici. No, tamo ih ne čekaju, kao u Domovinskom ratu, meci, granate i bombe, nego, kako rekoh, nevidljivi, podmukli neprijatelj.

Vi ste priznati liječnik pa je logično pitanje koliko ste angažirani u svemu?

– Moja je ordinacija u aktualnoj krizi zatvorena. No, ne odustajem od nove, kazao bih, telemedicine. Mojim pacijentima dajem savjete preko kompjutorske slike. Svejedno, bilo riječ o koronavirusu ili nekoj drugoj zdravstvenoj tegobi.

I vaša su djeca, sin Josip i kći Joan, također, liječnici...

– Oni su kontinuirano angažirani. I u ovoj krizi ima posla za mog sina kao oftalmologa i kćer Joan, koja je priznati rendgenolog.

Odavno vas mnogi priznaju kao eminentnoga kardiologa. Je li koronavirus posebno opasan za srčane bolesnike?

– Covid-19 je opasan za sve kronične bolesnike, ne samo za srčane. On nikoga ne štedi, posebice ne starije. Dodatno je opasan i za plućne bolesnike, za one koji imaju problema s bubrezima... Utvrđeno je i da su na koronavirus posebno osjetljive trudnice. Uostalom, većina zaraženih su kronični bolesnici. Stariji, kronični bolesnici, govore podaci iz Kalifornije, imaju najčešće i najteže, gotovo kritične simptome.

'Vječna' ljubav za Split

Koliko su ugroženi naši Hrvati u Kaliforniji? Vi ste predsjednik Hrvatske udruge kao krovne organizacije, pa vjerojatno održavate kontakte s većinom…

– Predsjednik sam udruge Splićana "Sveti Duje", ali i komiškog udruženja "Sveti Nikola", pa sam tako dospio i do predsjednika svehrvatske udruge, krovne hrvatske organizacije. Ove godine, nažalost, neće biti naše tradicionalne fešte za Svetog Duju. Među Hrvatima nema velikog broja zaraženih, ali nećemo se družiti, proveseliti. Samo ćemo telefonski organizirati prikupljanje pomoći za kupnju respiratora za splitski KBC.

Kad smo se zadnji put sreli u Kaliforniji, na zoran način ste nam pokazali koliko ste žestoki Splićanin i hajdukovac. Imali ste četiri automobila s registracijskim tablicama na kojima je pisalo Hajduk, Jugoplastika, Gusar i Jadran!?

– Žestina i ljubav za Split i Hajduk su vječni. Dok sam živio u Splitu, nikad nisam izostao ni s jedne utakmice Hajduka. Nerijetko sam poslije, posebice na derbije s Crvenom zvezdom, dolazio ravno iz Los Angelesa. Danas je onaj automobil s imenom "Hajduk" parkiran u Splitu.

Drugi sam automobil nazvao "Haj Ju". U nemogućnosti da pratim našu, počeo sam gledati utakmice talijanske lige, pa i navijati za Juventus. No, to se ne može usporediti s ljubavi prema "bijelima". U tom smislu sam gotovo pandemijski zarazio svoju djecu i unučad. Svi su hajdukovci! Uostalom, mi u Kaliforniji svake godine organiziramo "Bilu noć", na kojoj je lani bilo više do 400 ljudi. Sa zadovoljstvom smo ugostili Hajdukovu legendu Ivicu Šurjaka. Prihod s "Bijele noći" uvijek ide našem Hajduku.

---

image
Mirko Giaconi veliki je hajdukovac - na fotografiji s Ivicom Šurjakom
Privatni Album
---

Gotovo jednako kao Split, koliko znamo, volite i Komižu, mjesto svojih predaka?

– Otkad znam za sebe, nisam propustio nijedno ljeto na Komiži. A kad se u tom gradiću na Visu nađe zajedno moja šira obitelj, onda imam osjećaj da će mi srce eksplodirati od zadovoljstva. Na ljetovanju u Komiži napunim baterije za cijelu godinu.

Komižani su nekad bili mala hrvatska utvrda u San Pedru, kao nositelji ribarstva i riblje industrije. Vaši Bogdanovići, Božanići…

– Ta priča o Komižanima, ribarstvu i ribarskoj industriji u Kaliforniji vezana je uz prošlost. Ona, ruku na srce, nema pravu težinu već gotovo tri desetljeća. Danas moji Komižani i većina Hrvata zaposlenje traže prvenstveno u luci Los Angeles, gdje su dobre plaće, pa i privilegije koje imaju lučki radnici. Od spomenute sentimentalne priče ostala je samo nesporna istina da su Komižani s radošću prihvaćali nove hrvatske doseljenike, bili im u cijelosti na usluzi. Uostalom, to je i dio moje životne priče o odlasku u Sjedinjene Američke Države.

Hrvatski Sumamed

Za kraj, vraćamo se ružnoj stvarnosti. Sjedinjene Američke Države su bile oduvijek nada za većinu svijeta u teškim trenucima. Ratnim i sličnim. Imate li barem neslužbenu informaciju o uspješnosti napora na pronalasku cjepiva i lijeka protiv koronavirusa?

– Amerika je bila i ostat će nadom cijelog svijeta u svim velikim krizama. Zadnja informacija govori da je Kongres izglasao čak devet milijardi dolara za pronalazak cjepiva i lijeka za koronavirus. U tom smislu silno su angažirani svi američki epidemiološki centri i laboratoriji. Jedan od brzih pronalazaka već je isproban u Seattleu u državi Washington. No, riječ je o početku eksperimentalne faze.

U liječenju zaraženih koriste se infuzije i serumi kojima su temelj antimalarici i antireumatici. Kažu da u većini slučajeva daju dobre rezultate, no to nije i znanstveno potvrđeno. I u Americi se u pozitivnom smislu spominjao naš hrvatski Sumamed. Na posve siguran lijek ili cjepivo realno ćemo čekati gotovo godinu dana.

Iz vaših se riječi, svejedno, ćuti neki optimizam. Ili se varamo?

– Optimizam počiva na liječničkom iskustvu, ali i vjerničkoj nadi da će sveti Duje mojemu Splitu i svim Hrvatima providjeti bolje dane.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor za slobodnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => razgovor za slobodnu 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-17 09:09:46 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Ivo Mikuličin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-04-18 20:59:12 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2020-04-18 19:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1703 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13479530.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13479522.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13470062.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13469048.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13454004.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/17\/13468810.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Rich Fury\/AFP","Valerie Macon\/AFP","Apu Gomes\/AFP","Silvio Avila\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Dr. Giaconi (drugi zdesna) sa svojim splitskim prijateljima","Mirko Giaconi veliki je hajdukovac - na fotografiji s Ivicom \u0160urjakom","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","k_13479530_1280.jpg":"1280x1280","k_13479530_1024.jpg":"1024x1024","k_13479530_640.jpg":"640x640","k_13479530_480.jpg":"480x480","k_13479530_340.jpg":"340x340","k_13479530_220.jpg":"220x220","o_13479530_1280.jpg":"1280x960","o_13479530_1024.jpg":"1024x768","o_13479530_640.jpg":"640x480","o_13479530_480.jpg":"480x360","o_13479530_340.jpg":"340x255","o_13479530_220.jpg":"220x165","h_13479530_1280.jpg":"1280x854","h_13479530_1024.jpg":"1024x683","h_13479530_640.jpg":"640x427","h_13479530_480.jpg":"480x320","h_13479530_340.jpg":"340x227","h_13479530_220.jpg":"220x147","pp_13479530_1280.jpg":"1006x1280","pp_13479530_1024.jpg":"805x1024","pp_13479530_640.jpg":"503x640","pp_13479530_480.jpg":"377x480","pp_13479530_340.jpg":"267x340","pp_13479530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","k_13479522_1280.jpg":"1280x1280","k_13479522_1024.jpg":"1024x1024","k_13479522_640.jpg":"640x640","k_13479522_480.jpg":"480x480","k_13479522_340.jpg":"340x340","k_13479522_220.jpg":"220x220","o_13479522_1280.jpg":"1280x1706","o_13479522_1024.jpg":"1024x1365","o_13479522_640.jpg":"640x853","o_13479522_480.jpg":"480x640","o_13479522_340.jpg":"340x453","o_13479522_220.jpg":"220x293","h_13479522_1280.jpg":"1280x854","h_13479522_1024.jpg":"1024x683","h_13479522_640.jpg":"640x427","h_13479522_480.jpg":"480x320","h_13479522_340.jpg":"340x227","h_13479522_220.jpg":"220x147","pp_13479522_1280.jpg":"1006x1280","pp_13479522_1024.jpg":"805x1024","pp_13479522_640.jpg":"503x640","pp_13479522_480.jpg":"377x480","pp_13479522_340.jpg":"267x340","pp_13479522_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13470062_1280.jpg":"1280x1280","k_13470062_1024.jpg":"1024x1024","k_13470062_640.jpg":"640x640","k_13470062_480.jpg":"480x480","k_13470062_340.jpg":"340x340","k_13470062_220.jpg":"220x220","o_13470062_1280.jpg":"1280x853","o_13470062_1024.jpg":"1024x682","o_13470062_640.jpg":"640x426","o_13470062_480.jpg":"480x320","o_13470062_340.jpg":"340x226","o_13470062_220.jpg":"220x146","h_13470062_1280.jpg":"1280x854","h_13470062_1024.jpg":"1024x683","h_13470062_640.jpg":"640x427","h_13470062_480.jpg":"480x320","h_13470062_340.jpg":"340x227","h_13470062_220.jpg":"220x147","pp_13470062_1280.jpg":"1006x1280","pp_13470062_1024.jpg":"805x1024","pp_13470062_640.jpg":"503x640","pp_13470062_480.jpg":"377x480","pp_13470062_340.jpg":"267x340","pp_13470062_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13469048_1280.jpg":"1280x1280","k_13469048_1024.jpg":"1024x1024","k_13469048_640.jpg":"640x640","k_13469048_480.jpg":"480x480","k_13469048_340.jpg":"340x340","k_13469048_220.jpg":"220x220","o_13469048_1280.jpg":"1280x853","o_13469048_1024.jpg":"1024x682","o_13469048_640.jpg":"640x426","o_13469048_480.jpg":"480x320","o_13469048_340.jpg":"340x226","o_13469048_220.jpg":"220x146","h_13469048_1280.jpg":"1280x854","h_13469048_1024.jpg":"1024x683","h_13469048_640.jpg":"640x427","h_13469048_480.jpg":"480x320","h_13469048_340.jpg":"340x227","h_13469048_220.jpg":"220x147","pp_13469048_1280.jpg":"1006x1280","pp_13469048_1024.jpg":"805x1024","pp_13469048_640.jpg":"503x640","pp_13469048_480.jpg":"377x480","pp_13469048_340.jpg":"267x340","pp_13469048_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_13454004_1280.jpg":"1280x1280","k_13454004_1024.jpg":"1024x1024","k_13454004_640.jpg":"640x640","k_13454004_480.jpg":"480x480","k_13454004_340.jpg":"340x340","k_13454004_220.jpg":"220x220","o_13454004_1280.jpg":"1280x853","o_13454004_1024.jpg":"1024x682","o_13454004_640.jpg":"640x426","o_13454004_480.jpg":"480x320","o_13454004_340.jpg":"340x226","o_13454004_220.jpg":"220x146","h_13454004_1280.jpg":"1280x854","h_13454004_1024.jpg":"1024x683","h_13454004_640.jpg":"640x427","h_13454004_480.jpg":"480x320","h_13454004_340.jpg":"340x227","h_13454004_220.jpg":"220x147","pp_13454004_1280.jpg":"1006x1280","pp_13454004_1024.jpg":"805x1024","pp_13454004_640.jpg":"503x640","pp_13454004_480.jpg":"377x480","pp_13454004_340.jpg":"267x340","pp_13454004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1058","k_13468810_1280.jpg":"1280x1280","k_13468810_1024.jpg":"1024x1024","k_13468810_640.jpg":"640x640","k_13468810_480.jpg":"480x480","k_13468810_340.jpg":"340x340","k_13468810_220.jpg":"220x220","o_13468810_1280.jpg":"1280x705","o_13468810_1024.jpg":"1024x564","o_13468810_640.jpg":"640x352","o_13468810_480.jpg":"480x264","o_13468810_340.jpg":"340x187","o_13468810_220.jpg":"220x121","h_13468810_1280.jpg":"1280x854","h_13468810_1024.jpg":"1024x683","h_13468810_640.jpg":"640x427","h_13468810_480.jpg":"480x320","h_13468810_340.jpg":"340x227","h_13468810_220.jpg":"220x147","pp_13468810_1280.jpg":"1006x1280","pp_13468810_1024.jpg":"805x1024","pp_13468810_640.jpg":"503x640","pp_13468810_480.jpg":"377x480","pp_13468810_340.jpg":"267x340","pp_13468810_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38744502 Threads: 3 Questions: 7121926207 Slow queries: 3308947 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608973770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/splicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane-1016972 [printLink] => /mozaik/zivot/splicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane-1016972?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606476 [name] => mirko giaconi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-18 22:05:27 [main_article_id] => 0 [alias] => mirko-giaconi [link] => /tag/mirko-giaconi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 421715 [name] => Kalifornija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kalifornija [link] => /tag/kalifornija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 603994 [name] => Pandemija koronavirusa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-18 17:20:05 [main_article_id] => 0 [alias] => pandemija-koronavirusa [link] => /tag/pandemija-koronavirusa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor za slobodnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin u Kaliforniji, dr. Mirko Giaconi s optimizmom o pandemiji: Neka sveti Duje mojemu Splitu i svim Hrvatima providi bolje dane [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13479530.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] => Dr. Giaconi (drugi zdesna) sa svojim splitskim prijateljima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13479530.jpg [title] => Privatni AlbumDr. Giaconi (drugi zdesna) sa svojim splitskim prijateljima ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13479522.jpg [title] => Privatni AlbumMirko Giaconi veliki je hajdukovac - na fotografiji s Ivicom Šurjakom ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13470062.jpg [title] => Rich Fury/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13469048.jpg [title] => Valerie Macon/AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13454004.jpg [title] => Apu Gomes/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/17/13468810.jpg [title] => Silvio Avila/AFP ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splitski kardiolog Mirko Giaconi je, nema sumnje, jedna od perjanica hrvatske intelektualne dijaspore.

U minulih 48 godina, koliko živi u okolici Los Angelesa, nije propustio nijedno ljeto da bi stigao u, kako govore naši iseljenici, stari kraj. Iz njegovih telefonskih odgovora dalo se naslutiti kako vjeruje da ni ovo ljeto neće preskočiti dolazak u svoju Dalmaciju, Split, Komižu... U našem posljednjem telefonskom kontaktu, u njegovu je glasu bilo puno više optimizma nego dok smo nekoliko dana ranije dogovarali ovaj razgovor za "Slobodnu Dalmaciju".

Kad smo se čuli prije desetak dana, bili ste silno zabrinuti zbog pandemije koronavirusa. Izustili ste i uznemirujuću rečenicu u stilu "bojim se da Ameriku, posebice Kaliforniju, tek čeka najteže"…

– Hvala Bogu da sam pogriješio u procjeni. U Kaliforniji i na zapadnoj obali Amerike je situacija osjetno bolja nego na istočnoj, atlantskoj. Kad bismo govorili statistički ili u promilima, na istoku je zaraženost stanovništva oko devet promila, a u Kaliforniji puno manje, ili 0,5 promila. Ljudi su na kalifornijskoj obali na vrijeme shvatili opasnost. Žive izolirani u svojim kućama, nose zaštitne maske i rukavice, bježe od prevelikog druženja.

---

image
Valerie Macon/AFP
---

Bolnice rade na pola uobičajenoga kapaciteta jer je sve podređeno pandemiji. Dakako, biznis je gotovo zamro. No, ruku na srce, nije sada vrijeme za razmišljanje o zaradi. Valja zaustaviti strašnog i nevidljivog suparnika. Figurativno, u borbi protiv pandemije idemo prema vrhu brijega, ali sam sve sigurniji da će se on uskoro sniziti u puno manje opasan brežuljak. U Kaliforniji se već ta neugodna krivulja polako spušta.

Amerika na nogama

Jesu li Sjedinjene Američke Države podcijenile veliki svjetski problem?

– Jesu, u pravu ste, no sad se sve promijenilo iz temelja. Ne bih griješio dušu, ali mi se čini da dosta krivnje za ovakav neugodan razvoj zbivanja snose Kinezi. Oni su dugo skrivali temeljnu istinu da se zaraza prvenstveno prenosi s čovjeka na čovjeka. Danas je cijela Amerika na nogama u borbi protiv opakog virusa. U stožeru su najbolji epidemiolozi iz svih saveznih država.

---

image
Apu Gomes/AFP
---

Pretpostavljam da osluškujete i zbivanja u Hrvatskoj. Kakav je vaš dojam o našim naporima s nemale, američke distance?

– Prije svega bih kao osvjedočeni domoljub htio izraziti svoju duboku sućut obiteljima Hrvata koji su preminuli od posljedica koronavirusa. Istodobno, dao bih, slikovito rečeno, Oscara za naš Stožer civilne zaštite. Za moje kolege liječnike, među kojima bih izdvojio našeg bodula, Hvaranina Vilija Beroša. On mi ulijeva silno povjerenje u način na koji se organizirala moja domovina. Zdravstveni djelatnici su doslovce na prvoj crti bojišnici. No, tamo ih ne čekaju, kao u Domovinskom ratu, meci, granate i bombe, nego, kako rekoh, nevidljivi, podmukli neprijatelj.

Vi ste priznati liječnik pa je logično pitanje koliko ste angažirani u svemu?

– Moja je ordinacija u aktualnoj krizi zatvorena. No, ne odustajem od nove, kazao bih, telemedicine. Mojim pacijentima dajem savjete preko kompjutorske slike. Svejedno, bilo riječ o koronavirusu ili nekoj drugoj zdravstvenoj tegobi.

I vaša su djeca, sin Josip i kći Joan, također, liječnici...

– Oni su kontinuirano angažirani. I u ovoj krizi ima posla za mog sina kao oftalmologa i kćer Joan, koja je priznati rendgenolog.

Odavno vas mnogi priznaju kao eminentnoga kardiologa. Je li koronavirus posebno opasan za srčane bolesnike?

– Covid-19 je opasan za sve kronične bolesnike, ne samo za srčane. On nikoga ne štedi, posebice ne starije. Dodatno je opasan i za plućne bolesnike, za one koji imaju problema s bubrezima... Utvrđeno je i da su na koronavirus posebno osjetljive trudnice. Uostalom, većina zaraženih su kronični bolesnici. Stariji, kronični bolesnici, govore podaci iz Kalifornije, imaju najčešće i najteže, gotovo kritične simptome.

'Vječna' ljubav za Split

Koliko su ugroženi naši Hrvati u Kaliforniji? Vi ste predsjednik Hrvatske udruge kao krovne organizacije, pa vjerojatno održavate kontakte s većinom…

– Predsjednik sam udruge Splićana "Sveti Duje", ali i komiškog udruženja "Sveti Nikola", pa sam tako dospio i do predsjednika svehrvatske udruge, krovne hrvatske organizacije. Ove godine, nažalost, neće biti naše tradicionalne fešte za Svetog Duju. Među Hrvatima nema velikog broja zaraženih, ali nećemo se družiti, proveseliti. Samo ćemo telefonski organizirati prikupljanje pomoći za kupnju respiratora za splitski KBC.

Kad smo se zadnji put sreli u Kaliforniji, na zoran način ste nam pokazali koliko ste žestoki Splićanin i hajdukovac. Imali ste četiri automobila s registracijskim tablicama na kojima je pisalo Hajduk, Jugoplastika, Gusar i Jadran!?

– Žestina i ljubav za Split i Hajduk su vječni. Dok sam živio u Splitu, nikad nisam izostao ni s jedne utakmice Hajduka. Nerijetko sam poslije, posebice na derbije s Crvenom zvezdom, dolazio ravno iz Los Angelesa. Danas je onaj automobil s imenom "Hajduk" parkiran u Splitu.

Drugi sam automobil nazvao "Haj Ju". U nemogućnosti da pratim našu, počeo sam gledati utakmice talijanske lige, pa i navijati za Juventus. No, to se ne može usporediti s ljubavi prema "bijelima". U tom smislu sam gotovo pandemijski zarazio svoju djecu i unučad. Svi su hajdukovci! Uostalom, mi u Kaliforniji svake godine organiziramo "Bilu noć", na kojoj je lani bilo više do 400 ljudi. Sa zadovoljstvom smo ugostili Hajdukovu legendu Ivicu Šurjaka. Prihod s "Bijele noći" uvijek ide našem Hajduku.

---

image
Mirko Giaconi veliki je hajdukovac - na fotografiji s Ivicom Šurjakom
Privatni Album
---

Gotovo jednako kao Split, koliko znamo, volite i Komižu, mjesto svojih predaka?

– Otkad znam za sebe, nisam propustio nijedno ljeto na Komiži. A kad se u tom gradiću na Visu nađe zajedno moja šira obitelj, onda imam osjećaj da će mi srce eksplodirati od zadovoljstva. Na ljetovanju u Komiži napunim baterije za cijelu godinu.

Komižani su nekad bili mala hrvatska utvrda u San Pedru, kao nositelji ribarstva i riblje industrije. Vaši Bogdanovići, Božanići…

– Ta priča o Komižanima, ribarstvu i ribarskoj industriji u Kaliforniji vezana je uz prošlost. Ona, ruku na srce, nema pravu težinu već gotovo tri desetljeća. Danas moji Komižani i većina Hrvata zaposlenje traže prvenstveno u luci Los Angeles, gdje su dobre plaće, pa i privilegije koje imaju lučki radnici. Od spomenute sentimentalne priče ostala je samo nesporna istina da su Komižani s radošću prihvaćali nove hrvatske doseljenike, bili im u cijelosti na usluzi. Uostalom, to je i dio moje životne priče o odlasku u Sjedinjene Američke Države.

Hrvatski Sumamed

Za kraj, vraćamo se ružnoj stvarnosti. Sjedinjene Američke Države su bile oduvijek nada za većinu svijeta u teškim trenucima. Ratnim i sličnim. Imate li barem neslužbenu informaciju o uspješnosti napora na pronalasku cjepiva i lijeka protiv koronavirusa?

– Amerika je bila i ostat će nadom cijelog svijeta u svim velikim krizama. Zadnja informacija govori da je Kongres izglasao čak devet milijardi dolara za pronalazak cjepiva i lijeka za koronavirus. U tom smislu silno su angažirani svi američki epidemiološki centri i laboratoriji. Jedan od brzih pronalazaka već je isproban u Seattleu u državi Washington. No, riječ je o početku eksperimentalne faze.

U liječenju zaraženih koriste se infuzije i serumi kojima su temelj antimalarici i antireumatici. Kažu da u većini slučajeva daju dobre rezultate, no to nije i znanstveno potvrđeno. I u Americi se u pozitivnom smislu spominjao naš hrvatski Sumamed. Na posve siguran lijek ili cjepivo realno ćemo čekati gotovo godinu dana.

Iz vaših se riječi, svejedno, ćuti neki optimizam. Ili se varamo?

– Optimizam počiva na liječničkom iskustvu, ali i vjerničkoj nadi da će sveti Duje mojemu Splitu i svim Hrvatima providjeti bolje dane.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Rich Fury/AFP Valerie Macon/AFP Apu Gomes/AFP Silvio Avila/AFP
Privatni Album
Dr. Giaconi (drugi zdesna) sa svojim splitskim prijateljima
Privatni Album
Mirko Giaconi veliki je hajdukovac - na fotografiji s Ivicom Šurjakom
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/splicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane-1016972 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e1aca715d4b821336756fb0357c1253e0da47690 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+u+Kaliforniji%2C+dr.+Mirko+Giaconi+s+optimizmom+o+pandemiji%3A+Neka+sveti+Duje+mojemu+Splitu+i+svim+Hrvatima+providi+bolje+dane&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane-1016972 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanin-u-kaliforniji-dr-mirko-giaconi-s-optimizmom-o-pandemiji-neka-sveti-duje-mojemu-splitu-i-svim-hrvatima-providi-bolje-dane-1016972 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => razgovor za slobodnu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
Životrazgovor za slobodnu

Splićanin u Kaliforniji, dr. Mirko Giaconi s optimizmom o pandemiji: Neka sveti Duje mojemu Splitu i svim Hrvatima providi bolje dane

Piše Ivo Mikuličin
18. travnja 2020. - 21:58

Splitski kardiolog Mirko Giaconi je, nema sumnje, jedna od perjanica hrvatske intelektualne dijaspore.

U minulih 48 godina, koliko živi u okolici Los Angelesa, nije propustio nijedno ljeto da bi stigao u, kako govore naši iseljenici, stari kraj. Iz njegovih telefonskih odgovora dalo se naslutiti kako vjeruje da ni ovo ljeto neće preskočiti dolazak u svoju Dalmaciju, Split, Komižu... U našem posljednjem telefonskom kontaktu, u njegovu je glasu bilo puno više optimizma nego dok smo nekoliko dana ranije dogovarali ovaj razgovor za "Slobodnu Dalmaciju".

Kad smo se čuli prije desetak dana, bili ste silno zabrinuti zbog pandemije koronavirusa. Izustili ste i uznemirujuću rečenicu u stilu "bojim se da Ameriku, posebice Kaliforniju, tek čeka najteže"…

– Hvala Bogu da sam...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:53