stdClass Object ( [id] => 1334500 [title] => Splićanin Nikola bio je profesionalni snajperist, a onda je postao - klaun! Ovo je njegova priča... [alias] => splicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pokušamo li zamisliti dva kontrapunkta – dva najrazličitija zanimanja na planetu – to bi mogli biti, recimo, vojnik i svećenik. No, tu jedno u startu isključuje drugo.

Protagonist ove priče, međutim, još je uvijek vojnik (doduše, u hibernaciji), koji radi kao – pazite sad – klaun.

Nikola Barbarić iz Splita ima 35 godina i, premda još uvijek mlad, podjednako je prekaljen kao profesionalni vojnik, ali i zabavljač mališana. On je jedan od onih koji, kad zagrizu – ne puštaju.

---

---

Profi-level u svemu čega se dohvati, o čemu svjedoči neuobičajen i impresivan životopis.

---

image

‘Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Dakle, idemo kronološki: završio je najprije stručni studij za kondicijskog trenera pri Kineziološkom fakultetu u Splitu, potom i studij sportskog menadžmenta pri privatnoj visokoškolskoj ustanovi. K tomu, pohađao je dvije godine studija Predškolskog odgoja; tu nije diplomirao, ali znanje ostaje. I bit će mu tijekom razvoja karijere itekako korisno; no, nastavimo redom.

Najbolji prosjek ocjena

Nikola još prije svih navedenih studija odlazi na odsluženje redovnog vojnog roka u Požegu i Đakovo, i tu postaje – snajperist. Čini se da je "pronašao sebe", reklo bi se, jer ostaje pri vojsci kao član Četvrte brigade "Pauci" (mirnodopske), koja mijenja naziv u Drugu motoriziranu bojnu "Pauci" (kolokvijalno), šest idućih godina radi pri vojsci. Putuje iz Splita u Knin svaki radni dan iz Splita. Ide po mraku i vraća se po mraku, profesionalni je snajperist, i studira uz rad.

Da, prethodno je završio šestomjesečnu obuku u zagrebačkoj vojarni, sve po protokolu, ima najbolji prosjek ocjena, predan je svom profesionalnom izboru. Do titule naj-vojnika dijeli ga samo nezgodno pucanje zadnje lože prilikom jednog od brojnih mjerenja motoričkih sposobnosti.

---

image

Iz vremena kad je bio mladi vojnik

Privatni Album
------
image

Malo mu je nedostajalo da dobije titulu naj vojnik

Privatni Album
---

No, ovo nije patetična priča o čovjeku kojemu se zbog ozljede srušio svijet. Njegova se prekvalifikacija dogodila postupno, svjesno, vlastitim izborom. U nekom intimnom procesu sazrijevanja razabrao je – ma koliko to ironično zvučalo – da se bolje osjeća kao zabavljač negoli vojnik.

Ipak, tome je prethodila još jedna vojna etapa. Paralelno uz rad u vojsci radio je i kao trener u Sportskoj akademiji "Sparta", koju su pokrenuli Nikola i njegova supruga, inače po struci profesorica hrvatskog i talijanskog jezika. "Sparta" je formatirana za mališane, tu se već naziru konture njegova budućeg poziva.

Nikola napreduje u vojnoj karijeri; postaje vojni policajac, osoba od posebnog ugleda u vojnoj hijerarhiji, s delikatnim i počesto prilično nemilosrdnim opisom posla.

– Mislim da sam jedini vojni policajac koji nikad nikome nije izreka kaznu – prisjeća se Nikola s osmijehom. Osim toga, osvojio je zgoditak: iz Knina je premješten u Loru, vojarnu u svom Splitu, kao pripadnik mornaričke vojne policije.

---

image

Završio je i stručni studij za kondicijskog trenera, studij sportskog menadžmenta, a pohađao je i studij Predškolskog odgoja

Jakov Prkić/Cropix
---

Ima jedna stara izreka: pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti. Njemu je sve išlo dobro, toliko da su mu u vojsci ponudili – doškolovanje za časnika. Tu stvari "pucaju po šavu", geneza čuči i u obiteljskoj prošlosti.

Otac je bio u ‘Četvrtoj‘

– Morate znat da je moj otac bija u vojsci, pripadnik legendarne "Četvrte" od prvog do zadnjeg dana rata. Uvik je bija ili na terenu...

Znam šta je to kad oca nikad nema doma. U trenutku kad san triba otić na doškolovanje u trajanju od deset miseci u Zagreb, žena i ja smo taman čekali našeg prvog sina. Jednostavno, nisan tija nastavit taj niz izbivanja iz kuće danima i misecima... Tija san u tom osjetljivom razdoblju bit uz suprugu i bebu, dosta mi je bilo i očevih i mojih terena. I tada – izlazin iz vojske – sažima Barbarić.

Nije ostao zadugo bez plaće, imao je "opciju b", što je i normalno, te odgovorno od nekoga tko je upravo zasnovao mladu obitelj. Zapošljava se kao razvojni trener pri Hrvatskom olimpijskom odboru za – hokej na travi, sport koji u Splitu, nažalost, svom njegovu trudu usprkos, nije zaživio u očekivanoj mjeri.

A nije da se nije trudio; od svoje je plaće financirao oglasni materijal, najam terena i drugo. Ipak, još nije odustao od nauma da Splićanke i Splićane (Dalmatince iz obližnjih gradova također) privoli da hokeju na travi daju šansu. No, to je već neka druga priča.

---

image

Nikola ima troje djece i kaže kako su njegova djeca privilegirana što im je tata klsun

Jakov Prkić/Cropix
---

Paralelno s tim, Nikola uhodava privatni posao u partnerstvu sa suprugom. Kao trener, sportaš i pedagog uvidio je da postoji "niša" za njega, a to je – glumljenje klauna. Nećemo reći "animacija" jer to je definicija nečega drugog, Nikola je stage-performer klase "comedy magic", uložio je "vrijednost jedne garsonijere" u rekvizite i odjeću, edukacije... Čini se, isplatilo se.

– Još nisam u plusu, ali bit ću. Vidija san da mi to leži puno više nego puzanje u rovu i pucanje; danas virujen da nitko ka vojnik ne može bit sritan ka ja, ali možda san subjektivan. Iman pun stan rekvizita, instrumenata, kombi s razglason, rasvjetu...

Supruga mu je menadžerica

I oko 250 nastupa godišnje. Nekad ih u danu iman četiri, i znate šta: osim same točke, koja u prosjeku traje manje od uru, sve je to čista fizikala. Bauštela; nošenje tereta, vožnja do odredišta, priprema terena, raspremanje nakon odrađenoga, tegljenje koje uopće nije lagano... Ali, sritan sam. Pogotovo zato jer mi žena, ka menadžerica, dogovara sve nastupe, samo mi pošalje termin i lokaciju – zahvalno će Nikola, koji je suprugu u mobitelu memorirao pod kodnim imenom "Direktor Svemira".

Dobili su u međuvremenu još dvoje djece, sad ih imaju troje u dobi od sedam i pet godina (sinovi), te djevojčicu od devet mjeseci.

– Jesu, moja su dica privilegirana šta imaju tatu-klauna, koji najprije s njima doma isproba sve trikove, efekte, skeč, svaku novitadu. I uvik se iznova vesele; po njima znam da je nešto dobro. I kad god mogu, idu sa mnom na nastupe – vedro će Nikola, u svom alter-egu poznat po nazivu Spartanko Smotanko.

Ne šminka se jer nije cirkuski tip klauna, ali ima veselu odjeću, crveni nos, velike cipele i klaunsku kapu. Opremu najčešće nabavlja preko interneta. Zna biti veoma skupa, ali ono što "ubija" jest...

– Poštarina. Ajme! Zna me izać i tristo eura. Pa knjige da bi se izgradija ka performer, to je klasa iznad animatora. Čizme iz Teksasa, raznorazni predmeti, scenografija, svašta. Sudjelovanje na kongresima; član sam KEA udruženja (Kids Entertainment Academy), jedini iz Hrvatske, i IBM-a, to znači International Brothethood Academy of Magician. Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...

Puno mi je u afirmaciji pomoga davni nastup na showu "Supertalent", društvene mreže... Nikad nisan bija s ovom cjelovitom životnom pričom u novinama, još sam pomalo zbunjen – dobrodušno priznaje "Smotanko".

Adrenalin jači nego u vojsci

Veli da mu ne nedostaje adrenalina, niti vojnih izazova. Pitamo ga je li ikad nekoga ubio iz snajpera.

– Drago mi je, neopisivo drago šta mogu reć da nisam. Da jesam, da san ugasija nečiji život, vjerojatno bi me to prominilo, da ne kažen deformiralo. Nisan siguran da bi ovo uopće moga radit.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Šta se tiče adrenalina, hej! Ovde je jači nego u vojsci! Kad izađen isprid tristo-četristo ljudi, pa to je čisti udar adrenalina, ispunit njihova očekivanja, ne samo dice nego i njihove odrasle pratnje. Odrasli će doduše još i zapljeskat iz samilosti, ali ako dicu ne zabaviš i zadiviš, propa si.

Kažu da dobar stand-up komedijaš ostvari interakciju s publikom svakih trideset sekudni: nasmiješ ih, zaplješću ti i slično. Po tome san jako dobar jer moji skečevi dicu razgale svakih nekoliko sekundi. Tako je bilo i s dicon koja imaju poremećaj iz spektra autizma, radija san ka njihov trener i u međuvremenu razvija sedam edukativnih predstava. Stalno učin, gradin ovu ozbiljnu klaunsku karijeru, ulažen i veselim se. Ponekad san mrtav umoran, jednom se nisan moga dovest do Splita s gaže, parkira san sa strane ceste i spava u Dugopolju. Ima dana kad se stvarno slomin fizički, ali opet san sritan ka dite koje je našlo najdražu igračku.

Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. Njihove reakcije ti kažu sve. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam – dirnuto će Barbarić, bivši vojnik, danas klaun nježne i vesele duše.

---

image

Nimalo ne žali za ovim danima

Privatni Album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKAV PRIJELAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAKAV PRIJELAZ 2 0 8228 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-23 09:41:20 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-29 12:06:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-29 12:06:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splićanin Nikola bio je profesionalni snajperist, a onda je postao - klaun! Ovo je njegova priča... [metakey] => Nikola Barbarić, vojnik, snajperist, klaun [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867811.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867822.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867785.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867786.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867805.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867807.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867809.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867813.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867815.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867819.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867820.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867822.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867823.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867831.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867829.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867828.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867827.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25867825.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25914028.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25914029.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/23\/25914030.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Zna\u0161, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. I zato, zahvaljuju\u0107i dici, znam da jesam. Uspija sam\u2018<\/p>","","

\u2018Ula\u017een, u\u010din, ple\u0161em, glumim, modeliran balune, \u017eongliram, demonstriram \u010darobne trikove i iluziju...\u2018<\/p>","","","","

Nikola ima troje djece i ka\u017ee kako su njegova djeca privilegirana \u0161to im je tata klsun<\/p>","","

Zavr\u0161io je i stru\u010dni studij za kondicijskog trenera, studij sportskog menad\u017ementa, a poha\u0111ao je i studij Pred\u0161kolskog odgoja<\/p>","","","","","","","","","","

Iz vremena kad je bio mladi vojnik<\/p>","

Malo mu je nedostajalo da dobije titulu naj vojnik<\/p>","

Nimalo ne \u017eali za ovim danima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1384","hd_25867811_1920.jpg":"1920x1080","k_25867811_1280.jpg":"1280x1280","k_25867811_1024.jpg":"1024x1024","k_25867811_640.jpg":"640x640","k_25867811_480.jpg":"480x480","k_25867811_340.jpg":"340x340","k_25867811_220.jpg":"220x220","o_25867811_1280.jpg":"1280x922","o_25867811_1024.jpg":"1024x738","o_25867811_640.jpg":"640x461","o_25867811_480.jpg":"480x346","o_25867811_340.jpg":"340x245","o_25867811_220.jpg":"220x158","h_25867811_1280.jpg":"1280x854","h_25867811_1024.jpg":"1024x683","h_25867811_640.jpg":"640x427","h_25867811_480.jpg":"480x320","h_25867811_340.jpg":"340x227","h_25867811_220.jpg":"220x147","pp_25867811_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867811_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867811_640.jpg":"640x814","pp_25867811_480.jpg":"480x611","pp_25867811_340.jpg":"340x432","pp_25867811_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1779","hd_25867822_1920.jpg":"1920x1080","k_25867822_1280.jpg":"1280x1280","k_25867822_1024.jpg":"1024x1024","k_25867822_640.jpg":"640x640","k_25867822_480.jpg":"480x480","k_25867822_340.jpg":"340x340","k_25867822_220.jpg":"220x220","o_25867822_1280.jpg":"1280x1186","o_25867822_1024.jpg":"1024x948","o_25867822_640.jpg":"640x593","o_25867822_480.jpg":"480x444","o_25867822_340.jpg":"340x315","o_25867822_220.jpg":"220x203","h_25867822_1280.jpg":"1280x854","h_25867822_1024.jpg":"1024x683","h_25867822_640.jpg":"640x427","h_25867822_480.jpg":"480x320","h_25867822_340.jpg":"340x227","h_25867822_220.jpg":"220x147","pp_25867822_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867822_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867822_640.jpg":"640x814","pp_25867822_480.jpg":"480x611","pp_25867822_340.jpg":"340x432","pp_25867822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1419","hd_25867785_1920.jpg":"1920x1080","k_25867785_1280.jpg":"1280x1280","k_25867785_1024.jpg":"1024x1024","k_25867785_640.jpg":"640x640","k_25867785_480.jpg":"480x480","k_25867785_340.jpg":"340x340","k_25867785_220.jpg":"220x220","o_25867785_1280.jpg":"1280x946","o_25867785_1024.jpg":"1024x756","o_25867785_640.jpg":"640x473","o_25867785_480.jpg":"480x354","o_25867785_340.jpg":"340x251","o_25867785_220.jpg":"220x162","h_25867785_1280.jpg":"1280x854","h_25867785_1024.jpg":"1024x683","h_25867785_640.jpg":"640x427","h_25867785_480.jpg":"480x320","h_25867785_340.jpg":"340x227","h_25867785_220.jpg":"220x147","pp_25867785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867785_640.jpg":"640x814","pp_25867785_480.jpg":"480x611","pp_25867785_340.jpg":"340x432","pp_25867785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_25867786_1920.jpg":"1920x1080","k_25867786_1280.jpg":"1280x1280","k_25867786_1024.jpg":"1024x1024","k_25867786_640.jpg":"640x640","k_25867786_480.jpg":"480x480","k_25867786_340.jpg":"340x340","k_25867786_220.jpg":"220x220","o_25867786_1280.jpg":"1280x909","o_25867786_1024.jpg":"1024x727","o_25867786_640.jpg":"640x454","o_25867786_480.jpg":"480x341","o_25867786_340.jpg":"340x241","o_25867786_220.jpg":"220x156","h_25867786_1280.jpg":"1280x854","h_25867786_1024.jpg":"1024x683","h_25867786_640.jpg":"640x427","h_25867786_480.jpg":"480x320","h_25867786_340.jpg":"340x227","h_25867786_220.jpg":"220x147","pp_25867786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867786_640.jpg":"640x814","pp_25867786_480.jpg":"480x611","pp_25867786_340.jpg":"340x432","pp_25867786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_25867805_1920.jpg":"1920x1080","k_25867805_1280.jpg":"1280x1280","k_25867805_1024.jpg":"1024x1024","k_25867805_640.jpg":"640x640","k_25867805_480.jpg":"480x480","k_25867805_340.jpg":"340x340","k_25867805_220.jpg":"220x220","o_25867805_1280.jpg":"1280x864","o_25867805_1024.jpg":"1024x691","o_25867805_640.jpg":"640x432","o_25867805_480.jpg":"480x324","o_25867805_340.jpg":"340x229","o_25867805_220.jpg":"220x148","h_25867805_1280.jpg":"1280x854","h_25867805_1024.jpg":"1024x683","h_25867805_640.jpg":"640x427","h_25867805_480.jpg":"480x320","h_25867805_340.jpg":"340x227","h_25867805_220.jpg":"220x147","pp_25867805_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867805_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867805_640.jpg":"640x814","pp_25867805_480.jpg":"480x611","pp_25867805_340.jpg":"340x432","pp_25867805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25867807_1920.jpg":"1920x1080","k_25867807_1280.jpg":"1280x1280","k_25867807_1024.jpg":"1024x1024","k_25867807_640.jpg":"640x640","k_25867807_480.jpg":"480x480","k_25867807_340.jpg":"340x340","k_25867807_220.jpg":"220x220","o_25867807_1280.jpg":"1280x1920","o_25867807_1024.jpg":"1024x1536","o_25867807_640.jpg":"640x960","o_25867807_480.jpg":"480x720","o_25867807_340.jpg":"340x510","o_25867807_220.jpg":"220x330","h_25867807_1280.jpg":"1280x854","h_25867807_1024.jpg":"1024x683","h_25867807_640.jpg":"640x427","h_25867807_480.jpg":"480x320","h_25867807_340.jpg":"340x227","h_25867807_220.jpg":"220x147","pp_25867807_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867807_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867807_640.jpg":"640x814","pp_25867807_480.jpg":"480x611","pp_25867807_340.jpg":"340x432","pp_25867807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2979","hd_25867809_1920.jpg":"1920x1080","k_25867809_1280.jpg":"1280x1280","k_25867809_1024.jpg":"1024x1024","k_25867809_640.jpg":"640x640","k_25867809_480.jpg":"480x480","k_25867809_340.jpg":"340x340","k_25867809_220.jpg":"220x220","o_25867809_1280.jpg":"1280x1986","o_25867809_1024.jpg":"1024x1588","o_25867809_640.jpg":"640x993","o_25867809_480.jpg":"480x744","o_25867809_340.jpg":"340x527","o_25867809_220.jpg":"220x341","h_25867809_1280.jpg":"1280x854","h_25867809_1024.jpg":"1024x683","h_25867809_640.jpg":"640x427","h_25867809_480.jpg":"480x320","h_25867809_340.jpg":"340x227","h_25867809_220.jpg":"220x147","pp_25867809_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867809_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867809_640.jpg":"640x814","pp_25867809_480.jpg":"480x611","pp_25867809_340.jpg":"340x432","pp_25867809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_25867813_1920.jpg":"1920x1080","k_25867813_1280.jpg":"1280x1280","k_25867813_1024.jpg":"1024x1024","k_25867813_640.jpg":"640x640","k_25867813_480.jpg":"480x480","k_25867813_340.jpg":"340x340","k_25867813_220.jpg":"220x220","o_25867813_1280.jpg":"1280x868","o_25867813_1024.jpg":"1024x694","o_25867813_640.jpg":"640x434","o_25867813_480.jpg":"480x325","o_25867813_340.jpg":"340x230","o_25867813_220.jpg":"220x149","h_25867813_1280.jpg":"1280x854","h_25867813_1024.jpg":"1024x683","h_25867813_640.jpg":"640x427","h_25867813_480.jpg":"480x320","h_25867813_340.jpg":"340x227","h_25867813_220.jpg":"220x147","pp_25867813_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867813_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867813_640.jpg":"640x814","pp_25867813_480.jpg":"480x611","pp_25867813_340.jpg":"340x432","pp_25867813_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25867815_1920.jpg":"1920x1080","k_25867815_1280.jpg":"1280x1280","k_25867815_1024.jpg":"1024x1024","k_25867815_640.jpg":"640x640","k_25867815_480.jpg":"480x480","k_25867815_340.jpg":"340x340","k_25867815_220.jpg":"220x220","o_25867815_1280.jpg":"1280x1920","o_25867815_1024.jpg":"1024x1536","o_25867815_640.jpg":"640x960","o_25867815_480.jpg":"480x720","o_25867815_340.jpg":"340x510","o_25867815_220.jpg":"220x330","h_25867815_1280.jpg":"1280x854","h_25867815_1024.jpg":"1024x683","h_25867815_640.jpg":"640x427","h_25867815_480.jpg":"480x320","h_25867815_340.jpg":"340x227","h_25867815_220.jpg":"220x147","pp_25867815_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867815_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867815_640.jpg":"640x814","pp_25867815_480.jpg":"480x611","pp_25867815_340.jpg":"340x432","pp_25867815_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25867819_1920.jpg":"1920x1080","k_25867819_1280.jpg":"1280x1280","k_25867819_1024.jpg":"1024x1024","k_25867819_640.jpg":"640x640","k_25867819_480.jpg":"480x480","k_25867819_340.jpg":"340x340","k_25867819_220.jpg":"220x220","o_25867819_1280.jpg":"1280x1920","o_25867819_1024.jpg":"1024x1536","o_25867819_640.jpg":"640x960","o_25867819_480.jpg":"480x720","o_25867819_340.jpg":"340x510","o_25867819_220.jpg":"220x330","h_25867819_1280.jpg":"1280x854","h_25867819_1024.jpg":"1024x683","h_25867819_640.jpg":"640x427","h_25867819_480.jpg":"480x320","h_25867819_340.jpg":"340x227","h_25867819_220.jpg":"220x147","pp_25867819_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867819_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867819_640.jpg":"640x814","pp_25867819_480.jpg":"480x611","pp_25867819_340.jpg":"340x432","pp_25867819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2981","hd_25867820_1920.jpg":"1920x1080","k_25867820_1280.jpg":"1280x1280","k_25867820_1024.jpg":"1024x1024","k_25867820_640.jpg":"640x640","k_25867820_480.jpg":"480x480","k_25867820_340.jpg":"340x340","k_25867820_220.jpg":"220x220","o_25867820_1280.jpg":"1280x1987","o_25867820_1024.jpg":"1024x1589","o_25867820_640.jpg":"640x993","o_25867820_480.jpg":"480x745","o_25867820_340.jpg":"340x527","o_25867820_220.jpg":"220x341","h_25867820_1280.jpg":"1280x854","h_25867820_1024.jpg":"1024x683","h_25867820_640.jpg":"640x427","h_25867820_480.jpg":"480x320","h_25867820_340.jpg":"340x227","h_25867820_220.jpg":"220x147","pp_25867820_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867820_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867820_640.jpg":"640x814","pp_25867820_480.jpg":"480x611","pp_25867820_340.jpg":"340x432","pp_25867820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1779","hd_25867822_1920.jpg":"1920x1080","k_25867822_1280.jpg":"1280x1280","k_25867822_1024.jpg":"1024x1024","k_25867822_640.jpg":"640x640","k_25867822_480.jpg":"480x480","k_25867822_340.jpg":"340x340","k_25867822_220.jpg":"220x220","o_25867822_1280.jpg":"1280x1186","o_25867822_1024.jpg":"1024x948","o_25867822_640.jpg":"640x593","o_25867822_480.jpg":"480x444","o_25867822_340.jpg":"340x315","o_25867822_220.jpg":"220x203","h_25867822_1280.jpg":"1280x854","h_25867822_1024.jpg":"1024x683","h_25867822_640.jpg":"640x427","h_25867822_480.jpg":"480x320","h_25867822_340.jpg":"340x227","h_25867822_220.jpg":"220x147","pp_25867822_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867822_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867822_640.jpg":"640x814","pp_25867822_480.jpg":"480x611","pp_25867822_340.jpg":"340x432","pp_25867822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1269","hd_25867823_1920.jpg":"1920x1080","k_25867823_1280.jpg":"1280x1280","k_25867823_1024.jpg":"1024x1024","k_25867823_640.jpg":"640x640","k_25867823_480.jpg":"480x480","k_25867823_340.jpg":"340x340","k_25867823_220.jpg":"220x220","o_25867823_1280.jpg":"1280x846","o_25867823_1024.jpg":"1024x676","o_25867823_640.jpg":"640x423","o_25867823_480.jpg":"480x317","o_25867823_340.jpg":"340x224","o_25867823_220.jpg":"220x145","h_25867823_1280.jpg":"1280x854","h_25867823_1024.jpg":"1024x683","h_25867823_640.jpg":"640x427","h_25867823_480.jpg":"480x320","h_25867823_340.jpg":"340x227","h_25867823_220.jpg":"220x147","pp_25867823_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867823_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867823_640.jpg":"640x814","pp_25867823_480.jpg":"480x611","pp_25867823_340.jpg":"340x432","pp_25867823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25867831_1920.jpg":"1920x1080","k_25867831_1280.jpg":"1280x1280","k_25867831_1024.jpg":"1024x1024","k_25867831_640.jpg":"640x640","k_25867831_480.jpg":"480x480","k_25867831_340.jpg":"340x340","k_25867831_220.jpg":"220x220","o_25867831_1280.jpg":"1280x1920","o_25867831_1024.jpg":"1024x1536","o_25867831_640.jpg":"640x960","o_25867831_480.jpg":"480x720","o_25867831_340.jpg":"340x510","o_25867831_220.jpg":"220x330","h_25867831_1280.jpg":"1280x854","h_25867831_1024.jpg":"1024x683","h_25867831_640.jpg":"640x427","h_25867831_480.jpg":"480x320","h_25867831_340.jpg":"340x227","h_25867831_220.jpg":"220x147","pp_25867831_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867831_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867831_640.jpg":"640x814","pp_25867831_480.jpg":"480x611","pp_25867831_340.jpg":"340x432","pp_25867831_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3421","hd_25867829_1920.jpg":"1920x1080","k_25867829_1280.jpg":"1280x1280","k_25867829_1024.jpg":"1024x1024","k_25867829_640.jpg":"640x640","k_25867829_480.jpg":"480x480","k_25867829_340.jpg":"340x340","k_25867829_220.jpg":"220x220","o_25867829_1280.jpg":"1280x2280","o_25867829_1024.jpg":"1024x1824","o_25867829_640.jpg":"640x1140","o_25867829_480.jpg":"480x855","o_25867829_340.jpg":"340x605","o_25867829_220.jpg":"220x391","h_25867829_1280.jpg":"1280x854","h_25867829_1024.jpg":"1024x683","h_25867829_640.jpg":"640x427","h_25867829_480.jpg":"480x320","h_25867829_340.jpg":"340x227","h_25867829_220.jpg":"220x147","pp_25867829_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867829_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867829_640.jpg":"640x814","pp_25867829_480.jpg":"480x611","pp_25867829_340.jpg":"340x432","pp_25867829_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_25867828_1920.jpg":"1920x1080","k_25867828_1280.jpg":"1280x1280","k_25867828_1024.jpg":"1024x1024","k_25867828_640.jpg":"640x640","k_25867828_480.jpg":"480x480","k_25867828_340.jpg":"340x340","k_25867828_220.jpg":"220x220","o_25867828_1280.jpg":"1280x919","o_25867828_1024.jpg":"1024x735","o_25867828_640.jpg":"640x459","o_25867828_480.jpg":"480x344","o_25867828_340.jpg":"340x244","o_25867828_220.jpg":"220x158","h_25867828_1280.jpg":"1280x854","h_25867828_1024.jpg":"1024x683","h_25867828_640.jpg":"640x427","h_25867828_480.jpg":"480x320","h_25867828_340.jpg":"340x227","h_25867828_220.jpg":"220x147","pp_25867828_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867828_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867828_640.jpg":"640x814","pp_25867828_480.jpg":"480x611","pp_25867828_340.jpg":"340x432","pp_25867828_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25867827_1920.jpg":"1920x1080","k_25867827_1280.jpg":"1280x1280","k_25867827_1024.jpg":"1024x1024","k_25867827_640.jpg":"640x640","k_25867827_480.jpg":"480x480","k_25867827_340.jpg":"340x340","k_25867827_220.jpg":"220x220","o_25867827_1280.jpg":"1280x853","o_25867827_1024.jpg":"1024x682","o_25867827_640.jpg":"640x426","o_25867827_480.jpg":"480x320","o_25867827_340.jpg":"340x226","o_25867827_220.jpg":"220x146","h_25867827_1280.jpg":"1280x854","h_25867827_1024.jpg":"1024x683","h_25867827_640.jpg":"640x427","h_25867827_480.jpg":"480x320","h_25867827_340.jpg":"340x227","h_25867827_220.jpg":"220x147","pp_25867827_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867827_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867827_640.jpg":"640x814","pp_25867827_480.jpg":"480x611","pp_25867827_340.jpg":"340x432","pp_25867827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1361","hd_25867825_1920.jpg":"1920x1080","k_25867825_1280.jpg":"1280x1280","k_25867825_1024.jpg":"1024x1024","k_25867825_640.jpg":"640x640","k_25867825_480.jpg":"480x480","k_25867825_340.jpg":"340x340","k_25867825_220.jpg":"220x220","o_25867825_1280.jpg":"1280x907","o_25867825_1024.jpg":"1024x725","o_25867825_640.jpg":"640x453","o_25867825_480.jpg":"480x340","o_25867825_340.jpg":"340x241","o_25867825_220.jpg":"220x155","h_25867825_1280.jpg":"1280x854","h_25867825_1024.jpg":"1024x683","h_25867825_640.jpg":"640x427","h_25867825_480.jpg":"480x320","h_25867825_340.jpg":"340x227","h_25867825_220.jpg":"220x147","pp_25867825_1280.jpg":"1280x1628","pp_25867825_1024.jpg":"1024x1303","pp_25867825_640.jpg":"640x814","pp_25867825_480.jpg":"480x611","pp_25867825_340.jpg":"340x432","pp_25867825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"444x712","hd_25914028_1920.jpg":"1920x1080","k_25914028_1280.jpg":"1280x1280","k_25914028_1024.jpg":"1024x1024","k_25914028_640.jpg":"640x640","k_25914028_480.jpg":"480x480","k_25914028_340.jpg":"340x340","k_25914028_220.jpg":"220x220","o_25914028_1280.jpg":"1280x2052","o_25914028_1024.jpg":"1024x1642","o_25914028_640.jpg":"640x1026","o_25914028_480.jpg":"480x769","o_25914028_340.jpg":"340x545","o_25914028_220.jpg":"220x352","h_25914028_1280.jpg":"1280x854","h_25914028_1024.jpg":"1024x683","h_25914028_640.jpg":"640x427","h_25914028_480.jpg":"480x320","h_25914028_340.jpg":"340x227","h_25914028_220.jpg":"220x147","pp_25914028_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914028_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914028_640.jpg":"640x814","pp_25914028_480.jpg":"480x611","pp_25914028_340.jpg":"340x432","pp_25914028_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1078x1742","hd_25914029_1920.jpg":"1920x1080","k_25914029_1280.jpg":"1280x1280","k_25914029_1024.jpg":"1024x1024","k_25914029_640.jpg":"640x640","k_25914029_480.jpg":"480x480","k_25914029_340.jpg":"340x340","k_25914029_220.jpg":"220x220","o_25914029_1280.jpg":"1280x2068","o_25914029_1024.jpg":"1024x1654","o_25914029_640.jpg":"640x1034","o_25914029_480.jpg":"480x775","o_25914029_340.jpg":"340x549","o_25914029_220.jpg":"220x355","h_25914029_1280.jpg":"1280x854","h_25914029_1024.jpg":"1024x683","h_25914029_640.jpg":"640x427","h_25914029_480.jpg":"480x320","h_25914029_340.jpg":"340x227","h_25914029_220.jpg":"220x147","pp_25914029_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914029_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914029_640.jpg":"640x814","pp_25914029_480.jpg":"480x611","pp_25914029_340.jpg":"340x432","pp_25914029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"262x477","hd_25914030_1920.jpg":"1920x1080","k_25914030_1280.jpg":"1280x1280","k_25914030_1024.jpg":"1024x1024","k_25914030_640.jpg":"640x640","k_25914030_480.jpg":"480x480","k_25914030_340.jpg":"340x340","k_25914030_220.jpg":"220x220","o_25914030_1280.jpg":"1280x2330","o_25914030_1024.jpg":"1024x1864","o_25914030_640.jpg":"640x1165","o_25914030_480.jpg":"480x873","o_25914030_340.jpg":"340x619","o_25914030_220.jpg":"220x400","h_25914030_1280.jpg":"1280x854","h_25914030_1024.jpg":"1024x683","h_25914030_640.jpg":"640x427","h_25914030_480.jpg":"480x320","h_25914030_340.jpg":"340x227","h_25914030_220.jpg":"220x147","pp_25914030_1280.jpg":"1280x1628","pp_25914030_1024.jpg":"1024x1303","pp_25914030_640.jpg":"640x814","pp_25914030_480.jpg":"480x611","pp_25914030_340.jpg":"340x432","pp_25914030_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38886614 Threads: 3 Questions: 7132759877 Slow queries: 3313646 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609236770 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/splicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica-1334500 [printLink] => /mozaik/zivot/splicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica-1334500?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 319614 [name] => Nikola Barbarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-barbaric [link] => /tag/nikola-barbaric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 359091 [name] => vojnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojnik [link] => /tag/vojnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 212590 [name] => snajperist [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => snajperist [link] => /tag/snajperist ) [3] => stdClass Object ( [id] => 260395 [name] => klaun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klaun [link] => /tag/klaun ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKAV PRIJELAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanin Nikola bio je profesionalni snajperist, a onda je postao - klaun! Ovo je njegova priča... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867811.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867811.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

‘Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867822.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867785.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

‘Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867786.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867805.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867807.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867809.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Nikola ima troje djece i kaže kako su njegova djeca privilegirana što im je tata klsun

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867813.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867815.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Završio je i stručni studij za kondicijskog trenera, studij sportskog menadžmenta, a pohađao je i studij Predškolskog odgoja

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867819.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867820.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867822.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867823.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867831.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867829.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867828.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867827.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25867825.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25914028.jpg [title] => Privatni Album

Iz vremena kad je bio mladi vojnik

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25914029.jpg [title] => Privatni Album

Malo mu je nedostajalo da dobije titulu naj vojnik

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/23/25914030.jpg [title] => Privatni Album

Nimalo ne žali za ovim danima

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pokušamo li zamisliti dva kontrapunkta – dva najrazličitija zanimanja na planetu – to bi mogli biti, recimo, vojnik i svećenik. No, tu jedno u startu isključuje drugo.

Protagonist ove priče, međutim, još je uvijek vojnik (doduše, u hibernaciji), koji radi kao – pazite sad – klaun.

Nikola Barbarić iz Splita ima 35 godina i, premda još uvijek mlad, podjednako je prekaljen kao profesionalni vojnik, ali i zabavljač mališana. On je jedan od onih koji, kad zagrizu – ne puštaju.

---

---

Profi-level u svemu čega se dohvati, o čemu svjedoči neuobičajen i impresivan životopis.

---

image

‘Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Dakle, idemo kronološki: završio je najprije stručni studij za kondicijskog trenera pri Kineziološkom fakultetu u Splitu, potom i studij sportskog menadžmenta pri privatnoj visokoškolskoj ustanovi. K tomu, pohađao je dvije godine studija Predškolskog odgoja; tu nije diplomirao, ali znanje ostaje. I bit će mu tijekom razvoja karijere itekako korisno; no, nastavimo redom.

Najbolji prosjek ocjena

Nikola još prije svih navedenih studija odlazi na odsluženje redovnog vojnog roka u Požegu i Đakovo, i tu postaje – snajperist. Čini se da je "pronašao sebe", reklo bi se, jer ostaje pri vojsci kao član Četvrte brigade "Pauci" (mirnodopske), koja mijenja naziv u Drugu motoriziranu bojnu "Pauci" (kolokvijalno), šest idućih godina radi pri vojsci. Putuje iz Splita u Knin svaki radni dan iz Splita. Ide po mraku i vraća se po mraku, profesionalni je snajperist, i studira uz rad.

Da, prethodno je završio šestomjesečnu obuku u zagrebačkoj vojarni, sve po protokolu, ima najbolji prosjek ocjena, predan je svom profesionalnom izboru. Do titule naj-vojnika dijeli ga samo nezgodno pucanje zadnje lože prilikom jednog od brojnih mjerenja motoričkih sposobnosti.

---

image

Iz vremena kad je bio mladi vojnik

Privatni Album
------
image

Malo mu je nedostajalo da dobije titulu naj vojnik

Privatni Album
---

No, ovo nije patetična priča o čovjeku kojemu se zbog ozljede srušio svijet. Njegova se prekvalifikacija dogodila postupno, svjesno, vlastitim izborom. U nekom intimnom procesu sazrijevanja razabrao je – ma koliko to ironično zvučalo – da se bolje osjeća kao zabavljač negoli vojnik.

Ipak, tome je prethodila još jedna vojna etapa. Paralelno uz rad u vojsci radio je i kao trener u Sportskoj akademiji "Sparta", koju su pokrenuli Nikola i njegova supruga, inače po struci profesorica hrvatskog i talijanskog jezika. "Sparta" je formatirana za mališane, tu se već naziru konture njegova budućeg poziva.

Nikola napreduje u vojnoj karijeri; postaje vojni policajac, osoba od posebnog ugleda u vojnoj hijerarhiji, s delikatnim i počesto prilično nemilosrdnim opisom posla.

– Mislim da sam jedini vojni policajac koji nikad nikome nije izreka kaznu – prisjeća se Nikola s osmijehom. Osim toga, osvojio je zgoditak: iz Knina je premješten u Loru, vojarnu u svom Splitu, kao pripadnik mornaričke vojne policije.

---

image

Završio je i stručni studij za kondicijskog trenera, studij sportskog menadžmenta, a pohađao je i studij Predškolskog odgoja

Jakov Prkić/Cropix
---

Ima jedna stara izreka: pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti. Njemu je sve išlo dobro, toliko da su mu u vojsci ponudili – doškolovanje za časnika. Tu stvari "pucaju po šavu", geneza čuči i u obiteljskoj prošlosti.

Otac je bio u ‘Četvrtoj‘

– Morate znat da je moj otac bija u vojsci, pripadnik legendarne "Četvrte" od prvog do zadnjeg dana rata. Uvik je bija ili na terenu...

Znam šta je to kad oca nikad nema doma. U trenutku kad san triba otić na doškolovanje u trajanju od deset miseci u Zagreb, žena i ja smo taman čekali našeg prvog sina. Jednostavno, nisan tija nastavit taj niz izbivanja iz kuće danima i misecima... Tija san u tom osjetljivom razdoblju bit uz suprugu i bebu, dosta mi je bilo i očevih i mojih terena. I tada – izlazin iz vojske – sažima Barbarić.

Nije ostao zadugo bez plaće, imao je "opciju b", što je i normalno, te odgovorno od nekoga tko je upravo zasnovao mladu obitelj. Zapošljava se kao razvojni trener pri Hrvatskom olimpijskom odboru za – hokej na travi, sport koji u Splitu, nažalost, svom njegovu trudu usprkos, nije zaživio u očekivanoj mjeri.

A nije da se nije trudio; od svoje je plaće financirao oglasni materijal, najam terena i drugo. Ipak, još nije odustao od nauma da Splićanke i Splićane (Dalmatince iz obližnjih gradova također) privoli da hokeju na travi daju šansu. No, to je već neka druga priča.

---

image

Nikola ima troje djece i kaže kako su njegova djeca privilegirana što im je tata klsun

Jakov Prkić/Cropix
---

Paralelno s tim, Nikola uhodava privatni posao u partnerstvu sa suprugom. Kao trener, sportaš i pedagog uvidio je da postoji "niša" za njega, a to je – glumljenje klauna. Nećemo reći "animacija" jer to je definicija nečega drugog, Nikola je stage-performer klase "comedy magic", uložio je "vrijednost jedne garsonijere" u rekvizite i odjeću, edukacije... Čini se, isplatilo se.

– Još nisam u plusu, ali bit ću. Vidija san da mi to leži puno više nego puzanje u rovu i pucanje; danas virujen da nitko ka vojnik ne može bit sritan ka ja, ali možda san subjektivan. Iman pun stan rekvizita, instrumenata, kombi s razglason, rasvjetu...

Supruga mu je menadžerica

I oko 250 nastupa godišnje. Nekad ih u danu iman četiri, i znate šta: osim same točke, koja u prosjeku traje manje od uru, sve je to čista fizikala. Bauštela; nošenje tereta, vožnja do odredišta, priprema terena, raspremanje nakon odrađenoga, tegljenje koje uopće nije lagano... Ali, sritan sam. Pogotovo zato jer mi žena, ka menadžerica, dogovara sve nastupe, samo mi pošalje termin i lokaciju – zahvalno će Nikola, koji je suprugu u mobitelu memorirao pod kodnim imenom "Direktor Svemira".

Dobili su u međuvremenu još dvoje djece, sad ih imaju troje u dobi od sedam i pet godina (sinovi), te djevojčicu od devet mjeseci.

– Jesu, moja su dica privilegirana šta imaju tatu-klauna, koji najprije s njima doma isproba sve trikove, efekte, skeč, svaku novitadu. I uvik se iznova vesele; po njima znam da je nešto dobro. I kad god mogu, idu sa mnom na nastupe – vedro će Nikola, u svom alter-egu poznat po nazivu Spartanko Smotanko.

Ne šminka se jer nije cirkuski tip klauna, ali ima veselu odjeću, crveni nos, velike cipele i klaunsku kapu. Opremu najčešće nabavlja preko interneta. Zna biti veoma skupa, ali ono što "ubija" jest...

– Poštarina. Ajme! Zna me izać i tristo eura. Pa knjige da bi se izgradija ka performer, to je klasa iznad animatora. Čizme iz Teksasa, raznorazni predmeti, scenografija, svašta. Sudjelovanje na kongresima; član sam KEA udruženja (Kids Entertainment Academy), jedini iz Hrvatske, i IBM-a, to znači International Brothethood Academy of Magician. Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...

Puno mi je u afirmaciji pomoga davni nastup na showu "Supertalent", društvene mreže... Nikad nisan bija s ovom cjelovitom životnom pričom u novinama, još sam pomalo zbunjen – dobrodušno priznaje "Smotanko".

Adrenalin jači nego u vojsci

Veli da mu ne nedostaje adrenalina, niti vojnih izazova. Pitamo ga je li ikad nekoga ubio iz snajpera.

– Drago mi je, neopisivo drago šta mogu reć da nisam. Da jesam, da san ugasija nečiji život, vjerojatno bi me to prominilo, da ne kažen deformiralo. Nisan siguran da bi ovo uopće moga radit.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Šta se tiče adrenalina, hej! Ovde je jači nego u vojsci! Kad izađen isprid tristo-četristo ljudi, pa to je čisti udar adrenalina, ispunit njihova očekivanja, ne samo dice nego i njihove odrasle pratnje. Odrasli će doduše još i zapljeskat iz samilosti, ali ako dicu ne zabaviš i zadiviš, propa si.

Kažu da dobar stand-up komedijaš ostvari interakciju s publikom svakih trideset sekudni: nasmiješ ih, zaplješću ti i slično. Po tome san jako dobar jer moji skečevi dicu razgale svakih nekoliko sekundi. Tako je bilo i s dicon koja imaju poremećaj iz spektra autizma, radija san ka njihov trener i u međuvremenu razvija sedam edukativnih predstava. Stalno učin, gradin ovu ozbiljnu klaunsku karijeru, ulažen i veselim se. Ponekad san mrtav umoran, jednom se nisan moga dovest do Splita s gaže, parkira san sa strane ceste i spava u Dugopolju. Ima dana kad se stvarno slomin fizički, ali opet san sritan ka dite koje je našlo najdražu igračku.

Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. Njihove reakcije ti kažu sve. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam – dirnuto će Barbarić, bivši vojnik, danas klaun nježne i vesele duše.

---

image

Nimalo ne žali za ovim danima

Privatni Album
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Jakov Prkić/Cropix

‘Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Ulažen, učin, plešem, glumim, modeliran balune, žongliram, demonstriram čarobne trikove i iluziju...‘

Jakov Prkić/Cropix

Nikola ima troje djece i kaže kako su njegova djeca privilegirana što im je tata klsun

Jakov Prkić/Cropix

Završio je i stručni studij za kondicijskog trenera, studij sportskog menadžmenta, a pohađao je i studij Predškolskog odgoja

Privatni Album

Iz vremena kad je bio mladi vojnik

Privatni Album

Malo mu je nedostajalo da dobije titulu naj vojnik

Privatni Album

Nimalo ne žali za ovim danima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/splicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica-1334500 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e81d8d7b86a552b635b0b89a95802d16d06fcd82 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anin+Nikola+bio+je+profesionalni+snajperist%2C+a+onda+je+postao+-+klaun%21+Ovo+je+njegova+pri%C4%8Da...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica-1334500 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fsplicanin-nikola-bio-je-profesionalni-snajperist-a-onda-je-postao-klaun-ovo-je-njegova-prica-1334500 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAKAV PRIJELAZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ŽivotKAKAV PRIJELAZ

Splićanin Nikola bio je profesionalni snajperist, a onda je postao - klaun! Ovo je njegova priča...

Piše Lenka Gospodnetić
29. listopada 2023. - 13:06
‘Znaš, dica ne znaju glumit. Ili si uspija, ili nisi. I zato, zahvaljujući dici, znam da jesam. Uspija sam‘Jakov Prkić/Cropix

Pokušamo li zamisliti dva kontrapunkta – dva najrazličitija zanimanja na planetu – to bi mogli biti, recimo, vojnik i svećenik. No, tu jedno u startu isključuje drugo.

Protagonist ove priče, međutim, još je uvijek vojnik (doduše, u hibernaciji), koji radi kao – pazite sad – klaun.

Nikola Barbarić iz Splita ima 35 godina i, premda još uvijek mlad, podjednako je prekaljen kao profesionalni vojnik, ali i zabavljač mališana. On je jedan od onih koji, kad zagrizu – ne puštaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 15:22