StoryEditor
Životneprežaljeni talent

Prošlo je 29 godina od smrti Freddieja Mercuryja. U danima prije smrti imao je jednu želju, žena njegova života i dan danas čuva njegovu najveću tajnu

Piše M.Dr.
24. studenog 2020. - 21:47
AFP

Legendarni glazbenik, tekstopisac i producent te pjevač grupe 'Queen' Freddie Mercury umro je na današnji dan prije 29 godina, 24. studenog 1991. godine u 45. godini života.

Neprežaljeni Freddie rođen je u državi Zanzibar, koja 1964. postaje dio afričke države Tanzanije, pod imenom Farrokh Bulsara. Majka Jer i otac Bomi porijeklom su bili Iranci.

U Veliku Britaniju stiže s 18 godina gdje upisuje fakultet za umjetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe Queen primijetiti na omotima albuma, te ponekad i na garderobi sastava.

Freddie je izradio i poznati logo grupe. U Engleskoj je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya, koji su zajedno s Timom Staffellom svirali u sastavu Smile. Nedugo nakon toga Staffell odlazi iz sastava i na njegovo mjesto dolazi Freddie. Njegovim dolaskom koncepcija i izgled grupe se bitno mijenjaju, a upravo je Mercury dao novo ime grupi.

Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspješnih basista, dolaskom Johna Deacona 1971. godine konačno je osnovan jedan od najpoznatijih svjetskih sastava - Queen.

S glasom nevjerojatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj glazbenoj sceni. I danas se smatra jednim od najvećih vokala u glazbenoj povijesti.

Njegova uvjerljivo najbolja, složit će se mnogi, i u svijetu najpoznatija pjesma je 'Bohemian Rhapsody', s albuma A Night at the Opera iz 1975. godine.

Godine 1985. objavio je svoj prvi samostalni album u pop-rock-dance maniri Mr. Bad Guy, ali istovremeno nastavlja raditi zajedno s grupom.

Najpoznatija pjesma s tog albuma je 'Living On My Own', koja je nakon njegove smrti remiksana te doživljava više verzija i postaje veliki hit diljem svijeta. Godine 1987. upoznao je ženu kojoj se dugo divio, sopranisticu i opernu divu, Montserrat Caballé i s njom snimio album Barcelona, na kome je najpoznatija istoimena pjesma.

Iste godine, oko Uskrsa, Freddie je saznao da boluje od AIDS-a,ali to nije javno priznao sve do 1991., dan prije smrti 24. studenog. Godine 1987. je odlučio više ne odlaziti na turneje s grupom, ponajviše zbog bolesti s kojom se morao suočiti. 

U danima prije svoje smrti, dok se njegovo tijelo borilo s AIDS-om, Freddie Mercury zatražio je posljednju želju od žene koju je nazivao 'ljubavlju svog života'. Želja je naglasila da ona i samo ona zna gdje je njegov pepeo te da ga čuva na privatnoj lokaciji koju nikada neće odati.

Gdje je pepeo?

Freddie umire 24. studenog 1991. u svom domu u 46. godini. 

Poslije njegove smrti 1991. godine krenule su spekulacije - je li njegov pepeo odnesen u rodni Zanzibar ili je urna zakopana ispod trešnje u japanskom vrtu kraj njegove kuće u Londonu?

Kada je nadgrobna ploča, podignuta na groblju Kensal Green u zapadnom Londonu na kojoj stoji njegovo pravo ime - Farrokh Bulsara otkrivena njegovi su obožavatelji pomislili da su konačno saznali gdje je njegovo posljednje počivalište.

Međutim, Mary Austin, žena kojoj je Freddie ostavio imanje vrijedno 20 milijuna funti u zapadnom Londonu te devet milijuna funti u novcu, tvrdi da se on ne nalazi na tom groblju. Kaže kako se neposredno prije nego što će umrijeti Freddie uplašio da mu grob ne bude oskrnavljen.

Mary je dvije godine držala urnu s njegovim pepelom u njegovoj spavaćoj sobi, a potom ju je u tajnosti zakopala.

Ostali članovi benda nisu mogli prihvatiti to što je Mary naslijedila njegovu imovinu. Kazala je tada kako ju je Freddie upozorio da će se sresti s ljubomorom.

Njegova ljubav prema Mary nikad nije prestala. Zato i obećanje koje mu je dala nikada nije htjela prekršiti.

'Nikada nisam izdala Freddieja dok je bio živ. I neću ga izdati ni sada, dodala je.

Mary danas živi mirnim životom daleko od svjetala reflektora pod kojima je bila u vrijeme njegove najveće popularnosti.

Obožavatelji njegovo posljednje počivalište traže i danas. 

Mercury i Austin, vratimo se malo unazad, upoznali su se 1969. godine a kada je grupa Queen objavila debitantski album 1973. godine, par se preselio u veći stan te ju je Freddie zaprosio.

Sljedećih godina popularnost grupe Queen je rasla, a Freddie je svojoj supruzi posvetio brojne pjesme, među kojima je najpoznatija 'Love of my life'. Bend, ali i sam Freddie iz dana u dan su imali sve više fanova, a pjevač se sve više prepuštao raskalašenom životu.

Kod kuće im nije išlo tako dobro više. Nakon šest godina veze više nisu razgovarali o braku i Mary je zaključila da nešto ne valja.

Mercury je čitavo vrijeme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, no 1976. godine on je odlučio sve joj priznati. Rekao joj je da je biseksualac no ona je smatrala da je gay.

Brzo nakon toga se odselila u stan pored njegove kuće i tada je završila njihova fizička veza, no povezani su bili do kraja. Odlazila je s grupom na turneje a njih dvoje su ostali najbolji prijatelji.

Imao glas kao nitko drugi

Freddie Mercury je imao glas kao nitko drugi u čitavoj povijesti rock’n’rolla zahvaljujući kojem je postao jedinstveni pjevač i performer svih vremena.

Grupa austrijskih, čeških i švedskih znastvenika iznijela je zanimljive podatke  objavljene u Logopedics Phoniatrics Vocology.

Otkrili su da je poznati pjevač bio bariton, iako ga se dosad smatralo tenorom. Svoj zaključak argumentirali su analizom 6 intervjua na temelju kojih su otkrili da je govorio frekvencijom od 117.3 herca.

Otkrili su da se koristio i specijalnim načinom pjevanja kojim većina ljudi nikad ne opterećuje svoje glasnice.

Freddiejeve glasnice vibrirale su brže nego u drugih ljudi. Dok se tipični vibrato kreće u rasponu vrijednosti između 5.4 herca i 6.9 herca, Mercuryjev je dosezao vrijednost od 7.04 herca.

Sa princezom Dianom u noćni provod u gay klub

Princeza Diana i Mercury bili su u dobrim odnosima i ona je, u potrazi za mirom od obitelji koja je ne voli, medija koji je opsjedaju i javnosti koja je obožava, često znala provoditi vrijeme s njim.

U to vrijeme Royal Vauxhall Tavern bio je kultni londonski gej klub poznat i po barskim tučama te svakako zadnje mjesto gdje bi tadašnja javnost i kraljevska obitelj htjeli vidjeti svoju princezu.

Ipak, htio je da mu se prijateljica malo zabavi pa su Dianu prerušili u muškarca. Posjetitelji su se toliko koncentrirali na poznatog pjevača da nitko nije primijetio tamo nekog bezimenog muškog modela pored njih.

Freddie je muškarce zvao ženskim imenima, a žene muškim

Mjesec dana nakon Freddiejeve smrti Elton John dobio je paket za rođendan. U njemu se nalazila slika Eltonovog najdražeg umjetnika, Henry Scott Tukea, s porukom 'Draga Sharon, mislio sam da će ti se ovo sviđati. Voli te Melina'.

Elton je znao da je to poklon od Freddieja. Naime, Mercury je sebe zvao Melina, a Eltona Sharon.

Freddie je volio svim svojim prijateljima davati imena suprotnog spola. Brian May je bio Maggie, Roger Taylora je preimenovao u Liz, Mary Austin bila je Steve, Rod Steward Phyllis a jedinog kojeg nije  nazvao ženskim imenom Jedini kojeg nije  bio je John Deacon-basista.

 On je ostao John jer je Freddie mislio da je premuževan da bi imao žensko ime.

Kako je zapravo nastala pjesma Bohemian Rhapsody?

Freddie je imao ideju za Bohemian Rhapsody još na faksu, stalno pjevušeći prvu rečenicu 'Mama, just killed a man...' ali nije znao što napraviti s njom.

I to dobrih šest godina nije znao što s njom. Nije odustajao sve dok je nije izbacio na papir.

I u izdavačkoj kući bili su skeptični, čak je i Elton John izrazio trunčicu sumnje,  kada je prvi puta čuo stvar.

Ipak, primjerci pjesme su tiskani i jedan je završio u rukama Kennyja Everetta  Everett nije ozbiljno shvatio napomenu i pjesmu je pustio čak 14 puta u dva dana. Ostalo je povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 02:45