StoryEditorOCM
ŽivotNEMOJTE ZABORAVITI

Poznata je kao ‘pravo leglo opasnih bakterija‘ i zato je treba redovito čistiti, evo što stručnjaci preporučuju

Piše MOZAIK SD
15. siječnja 2024. - 14:12

U današnje vrijeme za obavljanje mnogobrojnih poslova potrebno je računalo, a neke osobe znaju i dugi niz sati pisati na njemu. Za to vrijeme, usput se vjerojatno obavljaju i još neki dodatni poslovi između kojih nemate vremena, ili jednostavno zaboravite, oprati ruke. Jeste li znali da je tastatura zbog toga baš ‘pravo leglo opasnih bakterija‘? Mnogi i ako se odluče očistiti tastaturu i ne znaju pravi način za to. Evo kako tastaturu pravilno očistiti.

Prije nego počnete čistiti potrebno je isključiti računalo. Ako je tastatura spojena na računalo, isključite je, a ako koristite bežičnu tastaturu, izvadite baterije.

Uklonite prašinu i mrvice. To možete uraditi krpom od mikrovlakana koju ste uronili u sredstvo za čišćenje elektronike (najčešće izopropil alkohol). Krpu dobro ocijedite dok nije gotovo suha i tek onda krenite u brisanje tipki. Ekstremniji slučajevi, kada su zaglavljene mrvice u tastaturi, mogu se pokušati očistiti s posebnim komprimiranim zrakom koji se inače koristi za čišćenje računala, a može ga se kupiti u svakoj prodavaonici računalne opreme.  U slučaju da nemate komprimirani zrak možete se poslužiti sušilom za kosu ili jednostavno samo okrenuti tastaturu i nekoliko puta protresti kako bi nečistoća ispala.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:15