stdClass Object ( [id] => 1270168 [title] => Pedagoginja iz Splita tražila je poklon za momka, a pronašla - posao iz snova: ‘Isplatilo se zakoračiti u nepoznato‘ [alias] => pedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čiča-miča, gotova je priča”. Ova simpatična ilustratorica iz Splita kultnu je uzrečicu koju čujemo na kraju svake bajke pretvorila - u pravi biznis.

Marita Vuković majka je dvoje djece i magistrica pedagogije i povijesti umjetnosti. Velika je umjetnica još od malenih nogu, kada je trčkarala s ocem po ateljeima kultnih splitskih slikara i svoje bilježnice i sobu ukrašavala crtežima hollywoodskih ikona i Michelangelovih anđela.

---

image

‘U umjetničkom izražavanju se ne ograničavam, jedno sam vrijeme čak i kukičala‘

Privatni album
---

Sada je svoju kreativnu stranu ipak odlučila unovčiti te je odlučila pokrenuti brend “Čiča Priča”. Nije ni sanjala da će njezin hrabri iskorak u nepoznato postati poput prave bajke, ali i vjetar u leđa svim umjetničkim dušama koje se boje odvažiti na slično.

- Da, po struci sam magistra pedagogije i povijesti umjetnosti, ali glava puna ideja, ruke nestrpljive da stvaraju i ljubav prema umjetnosti odveli su me u drugom smjeru, što zapravo i nije toliko neobično s obzirom na to da dolazim iz umjetničke obitelji. Moj otac je veliki zaljubljenik u umjetnost od mladosti, a danas drži umjetničku galeriju u Splitu, gdje zajedno radimo, objašnjava mlada Splićanka.

Romantični obiteljski portreti u cvjetnim vijencima, ljubavni ili šaljivi stripovi, planeri i papiri s planom dana koje Marita između ostalog nudi, uz dodir njezine ruke postaju nešto posve originalno, do kraja posvećeno pojedincu kojem su namijenjeni. Sada, kada netko traži poklon koji ima “ono nešto”, odmah netko viče: “Pogledaj na Instagramu Čiča Priču”.

---

---

Kreativna od malih nogu

Svojim talentom ova ambiciozna 29-godišnjakinja je na Instagramu do sada već privukla veliki broj znatiželjnika. Preciznije govoreći, gotovo šest tisuća pratitelja s kojima redovito dijeli interaktivne sadržaje pa smo odlučili popričati s njom o počecima, balansiranju poslovnog i privatnog, tužnim pričama koje je susrela radeći svoj posao - a udijelila nam je i savjet za sve one koji žele početi raditi - nešto svoje.

- Za “Čiča Priču” je zapravo zaslužna druga godišnjica veze i potraga za poklonom za mog momka, a sadašnjeg muža. Razmišljala sam što mu mogu pokloniti, a da nije već sto puta viđeno i dosadno - pa sam došla na ideju da mu nacrtam strip od deset šaljivih razloga zašto ga volim. Ne moram ni govoriti da je strip izazvao salvu oduševljenja s njegove strane, pa ga je pokazivao svima živima i malo-pomalo su mi se prijatelji i poznanici počeli javljati da naruče strip. Kada sam vidjela da se ljudima sviđaju, počela sam ih i prodavati. Nekoliko mjeseci nakon toga smo se i zaručili! Je li strip zaslužan za to, morate pitati njega (ha, ha). Danas više ni ne znam broja svim stripovima koje sam izradila, ali mislim da ih je negdje oko 500! Uvijek nekako razmišljam o svim ljudima koje su oni razveselili i srce mi bude kao kuća!

---

---

S obzirom na to da ste magistra pedagogije i povijesti umjetnosti, je li umjetnost uvijek bila dio vašeg života ili ste tek naknadno shvatili da imate izraženu kreativnu crtu?

- Iskreno, shvatila sam da sam kreativac veoma rano. Odmalena sam trčkarala po slikarskim ateljeima uz svog oca, pa mi boje, materijali i tehnike zapravo nikada nisu bile strane. U osnovnoj školi sam uvijek nešto crtala i šarala, sve zadnje stranice mojih bilježnica bile su pune crtarija. Tada nisam ni sanjala da bih se mogla time baviti i sigurna sam da bih mala ja bila oduševljena mojim trenutnim poslom! Svoju prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole, a nakon toga se rodila ideja o kolekciji slika pod nazivom “Moji ljudi”, koja je bila zapravo moj prvi ozbiljni korak u svijet prodajne umjetnosti. S obzirom na to da je to kolekcija slika inspirirana stvarnim životom, “Moji ljudi” su veoma popularni i svako toliko pridodajem novu sliku kada me uhvati inspiracija!

---

---

Kao majka dvojice dječaka i vlasnica rastućeg biznisa, kako balansirate obiteljski život i privatni posao?

- Ponekad je veoma zahtjevno paralelno voditi privatan posao i obiteljski život. Prednost je u tome što zbilja mogu prilagoditi svoje radno vrijeme, što mi daje slobodu provoditi vrijeme s obitelji. Djeca su mi uvijek na prvom mjestu, ona su mi najveći izvor radosti, motivacije i inspiracije i trudim se što više biti s njima. Ponekad to znači da posao moram obavljati tek navečer, kada oni zaspu ili čak noću, ako ima puno narudžbi. No, zaista volim ovo što radim i ne bih mijenjala ovaj posao nizašta.

Krize i umjetničke blokade

Koji vaš proizvod vam je najdraži i zašto? Što vas inspirira na nove ideje?

- Joj, baš mi se teško odlučiti koji mi je najdraži svih mojih proizvoda! Ako bih baš morala, izdvojila bih mini portrete koji se najčešće naručuju za djevojačke večeri ili za poklon učiteljici na kraju godine. Puno ih je jednostavnije crtati nego obične portrete, jer ne moram razmišljati o kompoziciji slike i položaju tijela, a opet su dovoljno zahtjevni jer moram točno “prenijeti” crte lica. Osim toga, baš jako volim crtati i ilustracije “Sve što volim kod moje mame” i “Moj tata je zakon”, jer one izazovu najviše emocija, pa se unaprijed veselim povratnim reakcijama.

---

---

Je li vam se neka situacija posebno urezala u sjećanje?

- Nedavno sam crtala portret preminule djevojčice u Isusovu zagrljaju, a tekst ispod portreta je bio: Vjeruj da postoji ljubav veća od svakog straha, veća od svake boli. To mi je bio vjerojatno najteži rad do sada, jer se nikako nisam mogla othrvati suzama dok sam ga crtala.

Otvaranje obrta nije lagan posao. Tko vam je u “škripavim” početcima bio najveća podrška?

- Moja najveća podrška je moj muž, zbog kojeg je i nastala Čiča Priča. Nebrojeno puta do sada su me hvatale krize i umjetničke blokade koje prolaze svi umjetnici, a on mi je zbilja bio vjetar u leđa i uvijek me bodrio, hrabrio i gurao dalje.

Kako ste zapravo krenuli s društvenim mrežama?

- Prvo sam otvorila Facebook stranicu, a tek dvije godine nakon toga Instagram. Danas mi je Instagram primarni način prezentacije i baš mi je prirastao srcu jer sam i sama vizualni i estetski tip osobe. Moj profil je rastao organski, malo-pomalo. Kako bi ljudi kupovali proizvode i pokazivali ih svojim prijateljima i obiteljima, tako bi me i oni pratili i broj je rastao. Nikad nisam imala nagli skok u broju pratitelja, ali mi to nikad nije utjecalo na prodaju. Moj je moto polako, ali sigurno.

---

image
Privatni album
---

‘Strog šef i lijen zaposlenik‘

Mislite li da svaki kreativac može “uspjeti”, što biste savjetovali nekome tko planira početi s “nečim svojim”?

- Sve kreativce koji imaju neku želju pokazati svoj rad javnosti ili prodavati svoje rukotvorine, savjetovala bih da samo krenu. Svi umjetnici i kreativci uvijek imaju sumnje u svoja djela ili u sebe same i svi strepimo hoće li se naš rad svidjeti drugima. Najčešće su to samo osobne borbe, a svaka umjetnost nađe svoju publiku tako da je potrebno samo malo hrabrosti i divne stvari mogu se roditi iz toga!

Koju opremu koristite za vaše radove?

- Ilustracije i portrete crtam digitalno, na tabletu, a potom ih printam na visokokvalitetnom fotopapiru. Kolekciju slika “Moji ljudi” slikam akrilnim bojama na platnu, a trenutno u pripremi imam i kolekciju minijaturnih slika mrtve prirode u akrilu, koja će, nadam se, svjetlo dana ugledati na ljeto. Keramiku također ručno oslikavam bojama za keramiku. U principu baš uživam šarati materijalima za slikanje i isprobavati nove tehnike! Jedno vrijeme sam čak i kukičala. Umjetnost je toliko širok i predivan pojam da bi ga bilo šteta ograničiti jednim medijem.

---

image

’Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole’

Privatni album
---

Volite li rad za sebe? Kako se on razlikuje od klasičnog posla s fiksnim radnim vremenom i nekim drugim tko vam je nadređen?

- Rad za sebe ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Prednosti su po meni daleko veće, a uključuju planiranje svog radnog vremena, mogućnost ostvarivanja vlastitih projekata i ideja, financijsku neovisnost i samu činjenicu da si sam sebi šef pa nemaš nikoga nad glavom. A glavni nedostatak je što je posao 24/7 prisutan u mislima i što treba biti konstantno dostupan za odgovaranje na upite i konzultacije s klijentima. U šali znam reći da je moj osnovni problem što sam sebi strog šef, a lijen zaposlenik.

---

image
Privatni album
------
image
Privatni album
------
image
Privatni album
------
image
Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČIČA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ČIČA PRIČA 2 0 8273 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-22 14:22:10 [created_by] => 3270 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-05 13:55:24 [modified_by] => 3270 [publish_up] => 2023-03-05 13:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 171 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pedagoginja iz Splita tražila je poklon za momka, a onda slučajno pronašla i posao iz snova: 'Isplatilo se zakoračiti u nepoznato' i posao iz snova: 'Isplatilo se zakoračiti u nepoznato' i posao iz snova: 'Isplatilo se zakoračiti u nepoznato' i posao iz snova: 'Isplatilo se zakoračiti u nepoznato' [metakey] => čiča-priča, marta vuković, kreativka, ljubavni strip [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375683.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375681.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375682.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375684.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375685.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375686.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375687.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375688.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375689.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24375690.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24376030.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24376032.png","\/images\/slike\/2023\/02\/22\/24376035.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2019Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje \u0161kole\u2019<\/p>","","","

Sve je i krenulo od jednog osobnog stripa<\/p>","","","","","","","","","

\u2018U umjetni\u010dkom izra\u017eavanju se ne ograni\u010davam, jedno sam vrijeme \u010dak i kuki\u010dala\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["56:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"853x1280","hd_24375683_1920.jpg":"1920x1080","k_24375683_1280.jpg":"1280x1280","k_24375683_1024.jpg":"1024x1024","k_24375683_640.jpg":"640x640","k_24375683_480.jpg":"480x480","k_24375683_340.jpg":"340x340","k_24375683_220.jpg":"220x220","o_24375683_1280.jpg":"1280x1920","o_24375683_1024.jpg":"1024x1536","o_24375683_640.jpg":"640x960","o_24375683_480.jpg":"480x720","o_24375683_340.jpg":"340x510","o_24375683_220.jpg":"220x330","h_24375683_1280.jpg":"1280x854","h_24375683_1024.jpg":"1024x683","h_24375683_640.jpg":"640x427","h_24375683_480.jpg":"480x320","h_24375683_340.jpg":"340x227","h_24375683_220.jpg":"220x147","pp_24375683_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375683_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375683_640.jpg":"640x814","pp_24375683_480.jpg":"480x611","pp_24375683_340.jpg":"340x432","pp_24375683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_24375681_1920.jpg":"1920x1080","k_24375681_1280.jpg":"1280x1280","k_24375681_1024.jpg":"1024x1024","k_24375681_640.jpg":"640x640","k_24375681_480.jpg":"480x480","k_24375681_340.jpg":"340x340","k_24375681_220.jpg":"220x220","o_24375681_1280.jpg":"1280x853","o_24375681_1024.jpg":"1024x682","o_24375681_640.jpg":"640x426","o_24375681_480.jpg":"480x319","o_24375681_340.jpg":"340x226","o_24375681_220.jpg":"220x146","h_24375681_1280.jpg":"1280x854","h_24375681_1024.jpg":"1024x683","h_24375681_640.jpg":"640x427","h_24375681_480.jpg":"480x320","h_24375681_340.jpg":"340x227","h_24375681_220.jpg":"220x147","pp_24375681_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375681_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375681_640.jpg":"640x814","pp_24375681_480.jpg":"480x611","pp_24375681_340.jpg":"340x432","pp_24375681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"853x1280","hd_24375682_1920.jpg":"1920x1080","k_24375682_1280.jpg":"1280x1280","k_24375682_1024.jpg":"1024x1024","k_24375682_640.jpg":"640x640","k_24375682_480.jpg":"480x480","k_24375682_340.jpg":"340x340","k_24375682_220.jpg":"220x220","o_24375682_1280.jpg":"1280x1920","o_24375682_1024.jpg":"1024x1536","o_24375682_640.jpg":"640x960","o_24375682_480.jpg":"480x720","o_24375682_340.jpg":"340x510","o_24375682_220.jpg":"220x330","h_24375682_1280.jpg":"1280x854","h_24375682_1024.jpg":"1024x683","h_24375682_640.jpg":"640x427","h_24375682_480.jpg":"480x320","h_24375682_340.jpg":"340x227","h_24375682_220.jpg":"220x147","pp_24375682_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375682_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375682_640.jpg":"640x814","pp_24375682_480.jpg":"480x611","pp_24375682_340.jpg":"340x432","pp_24375682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"853x1280","hd_24375684_1920.jpg":"1920x1080","k_24375684_1280.jpg":"1280x1280","k_24375684_1024.jpg":"1024x1024","k_24375684_640.jpg":"640x640","k_24375684_480.jpg":"480x480","k_24375684_340.jpg":"340x340","k_24375684_220.jpg":"220x220","o_24375684_1280.jpg":"1280x1920","o_24375684_1024.jpg":"1024x1536","o_24375684_640.jpg":"640x960","o_24375684_480.jpg":"480x720","o_24375684_340.jpg":"340x510","o_24375684_220.jpg":"220x330","h_24375684_1280.jpg":"1280x854","h_24375684_1024.jpg":"1024x683","h_24375684_640.jpg":"640x427","h_24375684_480.jpg":"480x320","h_24375684_340.jpg":"340x227","h_24375684_220.jpg":"220x147","pp_24375684_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375684_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375684_640.jpg":"640x814","pp_24375684_480.jpg":"480x611","pp_24375684_340.jpg":"340x432","pp_24375684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24375685_1920.jpg":"1920x1080","k_24375685_1280.jpg":"1280x1280","k_24375685_1024.jpg":"1024x1024","k_24375685_640.jpg":"640x640","k_24375685_480.jpg":"480x480","k_24375685_340.jpg":"340x340","k_24375685_220.jpg":"220x220","o_24375685_1280.jpg":"1280x1706","o_24375685_1024.jpg":"1024x1365","o_24375685_640.jpg":"640x853","o_24375685_480.jpg":"480x640","o_24375685_340.jpg":"340x453","o_24375685_220.jpg":"220x293","h_24375685_1280.jpg":"1280x854","h_24375685_1024.jpg":"1024x683","h_24375685_640.jpg":"640x427","h_24375685_480.jpg":"480x320","h_24375685_340.jpg":"340x227","h_24375685_220.jpg":"220x147","pp_24375685_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375685_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375685_640.jpg":"640x814","pp_24375685_480.jpg":"480x611","pp_24375685_340.jpg":"340x432","pp_24375685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24375686_1920.jpg":"1920x1080","k_24375686_1280.jpg":"1280x1280","k_24375686_1024.jpg":"1024x1024","k_24375686_640.jpg":"640x640","k_24375686_480.jpg":"480x480","k_24375686_340.jpg":"340x340","k_24375686_220.jpg":"220x220","o_24375686_1280.jpg":"1280x1920","o_24375686_1024.jpg":"1024x1536","o_24375686_640.jpg":"640x960","o_24375686_480.jpg":"480x720","o_24375686_340.jpg":"340x510","o_24375686_220.jpg":"220x330","h_24375686_1280.jpg":"1280x854","h_24375686_1024.jpg":"1024x683","h_24375686_640.jpg":"640x427","h_24375686_480.jpg":"480x320","h_24375686_340.jpg":"340x227","h_24375686_220.jpg":"220x147","pp_24375686_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375686_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375686_640.jpg":"640x814","pp_24375686_480.jpg":"480x611","pp_24375686_340.jpg":"340x432","pp_24375686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24375687_1920.jpg":"1920x1080","k_24375687_1280.jpg":"1280x1280","k_24375687_1024.jpg":"1024x1024","k_24375687_640.jpg":"640x640","k_24375687_480.jpg":"480x480","k_24375687_340.jpg":"340x340","k_24375687_220.jpg":"220x220","o_24375687_1280.jpg":"1280x1920","o_24375687_1024.jpg":"1024x1536","o_24375687_640.jpg":"640x960","o_24375687_480.jpg":"480x720","o_24375687_340.jpg":"340x510","o_24375687_220.jpg":"220x330","h_24375687_1280.jpg":"1280x854","h_24375687_1024.jpg":"1024x683","h_24375687_640.jpg":"640x427","h_24375687_480.jpg":"480x320","h_24375687_340.jpg":"340x227","h_24375687_220.jpg":"220x147","pp_24375687_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375687_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375687_640.jpg":"640x814","pp_24375687_480.jpg":"480x611","pp_24375687_340.jpg":"340x432","pp_24375687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x2048","hd_24375688_1920.jpg":"1920x1080","k_24375688_1280.jpg":"1280x1280","k_24375688_1024.jpg":"1024x1024","k_24375688_640.jpg":"640x640","k_24375688_480.jpg":"480x480","k_24375688_340.jpg":"340x340","k_24375688_220.jpg":"220x220","o_24375688_1280.jpg":"1280x1706","o_24375688_1024.jpg":"1024x1365","o_24375688_640.jpg":"640x853","o_24375688_480.jpg":"480x640","o_24375688_340.jpg":"340x453","o_24375688_220.jpg":"220x293","h_24375688_1280.jpg":"1280x854","h_24375688_1024.jpg":"1024x683","h_24375688_640.jpg":"640x427","h_24375688_480.jpg":"480x320","h_24375688_340.jpg":"340x227","h_24375688_220.jpg":"220x147","pp_24375688_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375688_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375688_640.jpg":"640x814","pp_24375688_480.jpg":"480x611","pp_24375688_340.jpg":"340x432","pp_24375688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24375689_1920.jpg":"1920x1080","k_24375689_1280.jpg":"1280x1280","k_24375689_1024.jpg":"1024x1024","k_24375689_640.jpg":"640x640","k_24375689_480.jpg":"480x480","k_24375689_340.jpg":"340x340","k_24375689_220.jpg":"220x220","o_24375689_1280.jpg":"1280x1706","o_24375689_1024.jpg":"1024x1365","o_24375689_640.jpg":"640x853","o_24375689_480.jpg":"480x640","o_24375689_340.jpg":"340x453","o_24375689_220.jpg":"220x293","h_24375689_1280.jpg":"1280x854","h_24375689_1024.jpg":"1024x683","h_24375689_640.jpg":"640x427","h_24375689_480.jpg":"480x320","h_24375689_340.jpg":"340x227","h_24375689_220.jpg":"220x147","pp_24375689_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375689_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375689_640.jpg":"640x814","pp_24375689_480.jpg":"480x611","pp_24375689_340.jpg":"340x432","pp_24375689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_24375690_1920.jpg":"1920x1080","k_24375690_1280.jpg":"1280x1280","k_24375690_1024.jpg":"1024x1024","k_24375690_640.jpg":"640x640","k_24375690_480.jpg":"480x480","k_24375690_340.jpg":"340x340","k_24375690_220.jpg":"220x220","o_24375690_1280.jpg":"1280x1706","o_24375690_1024.jpg":"1024x1365","o_24375690_640.jpg":"640x853","o_24375690_480.jpg":"480x640","o_24375690_340.jpg":"340x453","o_24375690_220.jpg":"220x293","h_24375690_1280.jpg":"1280x854","h_24375690_1024.jpg":"1024x683","h_24375690_640.jpg":"640x427","h_24375690_480.jpg":"480x320","h_24375690_340.jpg":"340x227","h_24375690_220.jpg":"220x147","pp_24375690_1280.jpg":"1280x1628","pp_24375690_1024.jpg":"1024x1303","pp_24375690_640.jpg":"640x814","pp_24375690_480.jpg":"480x611","pp_24375690_340.jpg":"340x432","pp_24375690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_24376030_1920.jpg":"1920x1080","k_24376030_1280.jpg":"1280x1280","k_24376030_1024.jpg":"1024x1024","k_24376030_640.jpg":"640x640","k_24376030_480.jpg":"480x480","k_24376030_340.jpg":"340x340","k_24376030_220.jpg":"220x220","o_24376030_1280.jpg":"1280x853","o_24376030_1024.jpg":"1024x683","o_24376030_640.jpg":"640x426","o_24376030_480.jpg":"480x320","o_24376030_340.jpg":"340x226","o_24376030_220.jpg":"220x146","h_24376030_1280.jpg":"1280x854","h_24376030_1024.jpg":"1024x683","h_24376030_640.jpg":"640x427","h_24376030_480.jpg":"480x320","h_24376030_340.jpg":"340x227","h_24376030_220.jpg":"220x147","pp_24376030_1280.jpg":"1280x1628","pp_24376030_1024.jpg":"1024x1303","pp_24376030_640.jpg":"640x814","pp_24376030_480.jpg":"480x611","pp_24376030_340.jpg":"340x432","pp_24376030_220.jpg":"220x280"},{"size0":"692x632","hd_24376032_1920.png":"1920x1080","k_24376032_1280.png":"1280x1280","k_24376032_1024.png":"1024x1024","k_24376032_640.png":"640x640","k_24376032_480.png":"480x480","k_24376032_340.png":"340x340","k_24376032_220.png":"220x220","o_24376032_1280.png":"1280x1169","o_24376032_1024.png":"1024x935","o_24376032_640.png":"640x584","o_24376032_480.png":"480x438","o_24376032_340.png":"340x310","o_24376032_220.png":"220x200","h_24376032_1280.png":"1280x854","h_24376032_1024.png":"1024x683","h_24376032_640.png":"640x427","h_24376032_480.png":"480x320","h_24376032_340.png":"340x227","h_24376032_220.png":"220x147","pp_24376032_1280.png":"1280x1628","pp_24376032_1024.png":"1024x1303","pp_24376032_640.png":"640x814","pp_24376032_480.png":"480x611","pp_24376032_340.png":"340x432","pp_24376032_220.png":"220x280"},{"size0":"709x708","hd_24376035_1920.png":"1920x1080","k_24376035_1280.png":"1280x1280","k_24376035_1024.png":"1024x1024","k_24376035_640.png":"640x640","k_24376035_480.png":"480x480","k_24376035_340.png":"340x340","k_24376035_220.png":"220x220","o_24376035_1280.png":"1280x1278","o_24376035_1024.png":"1024x1022","o_24376035_640.png":"640x639","o_24376035_480.png":"480x479","o_24376035_340.png":"340x339","o_24376035_220.png":"220x219","h_24376035_1280.png":"1280x854","h_24376035_1024.png":"1024x683","h_24376035_640.png":"640x427","h_24376035_480.png":"480x320","h_24376035_340.png":"340x227","h_24376035_220.png":"220x147","pp_24376035_1280.png":"1280x1628","pp_24376035_1024.png":"1024x1303","pp_24376035_640.png":"640x814","pp_24376035_480.png":"480x611","pp_24376035_340.png":"340x432","pp_24376035_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38082853 Threads: 3 Questions: 7079003257 Slow queries: 3296358 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607871757 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/pedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato-1270168 [printLink] => /mozaik/zivot/pedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato-1270168?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708181 [name] => čiča-priča [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-05 14:05:04 [main_article_id] => 0 [alias] => cica-prica [link] => /tag/cica-prica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 708182 [name] => marta vuković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-05 14:05:04 [main_article_id] => 0 [alias] => marta-vukovic [link] => /tag/marta-vukovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708183 [name] => kreativka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-05 14:05:04 [main_article_id] => 0 [alias] => kreativka [link] => /tag/kreativka ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708184 [name] => ljubavni strip [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-05 14:05:04 [main_article_id] => 0 [alias] => ljubavni-strip [link] => /tag/ljubavni-strip ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČIČA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pedagoginja iz Splita tražila je poklon za momka, a pronašla - posao iz snova: ‘Isplatilo se zakoračiti u nepoznato‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3270 [name] => Rebeka Pastuović [username] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [email] => rebeka.pastuovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$SW/ei.4Hb7CSguzYZhVhs.uFT6CnRLCMWrT3BTjPuZXW6trXAhnj6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/rebeka-pastuovic-3270 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1783 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":"","customparams_layout":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6421532327436afc4454629acdcf599c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375683.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

’Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole’

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375683.jpg [title] => Privatni album

’Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole’

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375681.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375682.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375684.jpg [title] => Privatni album

Sve je i krenulo od jednog osobnog stripa

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375685.jpg [title] => Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375686.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375687.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375688.jpg [title] => Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375689.jpg [title] => Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24375690.jpg [title] => Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24376030.jpg [title] => Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24376032.png [title] => Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/22/24376035.png [title] => Privatni album

‘U umjetničkom izražavanju se ne ograničavam, jedno sam vrijeme čak i kukičala‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Čiča-miča, gotova je priča”. Ova simpatična ilustratorica iz Splita kultnu je uzrečicu koju čujemo na kraju svake bajke pretvorila - u pravi biznis.

Marita Vuković majka je dvoje djece i magistrica pedagogije i povijesti umjetnosti. Velika je umjetnica još od malenih nogu, kada je trčkarala s ocem po ateljeima kultnih splitskih slikara i svoje bilježnice i sobu ukrašavala crtežima hollywoodskih ikona i Michelangelovih anđela.

---

image

‘U umjetničkom izražavanju se ne ograničavam, jedno sam vrijeme čak i kukičala‘

Privatni album
---

Sada je svoju kreativnu stranu ipak odlučila unovčiti te je odlučila pokrenuti brend “Čiča Priča”. Nije ni sanjala da će njezin hrabri iskorak u nepoznato postati poput prave bajke, ali i vjetar u leđa svim umjetničkim dušama koje se boje odvažiti na slično.

- Da, po struci sam magistra pedagogije i povijesti umjetnosti, ali glava puna ideja, ruke nestrpljive da stvaraju i ljubav prema umjetnosti odveli su me u drugom smjeru, što zapravo i nije toliko neobično s obzirom na to da dolazim iz umjetničke obitelji. Moj otac je veliki zaljubljenik u umjetnost od mladosti, a danas drži umjetničku galeriju u Splitu, gdje zajedno radimo, objašnjava mlada Splićanka.

Romantični obiteljski portreti u cvjetnim vijencima, ljubavni ili šaljivi stripovi, planeri i papiri s planom dana koje Marita između ostalog nudi, uz dodir njezine ruke postaju nešto posve originalno, do kraja posvećeno pojedincu kojem su namijenjeni. Sada, kada netko traži poklon koji ima “ono nešto”, odmah netko viče: “Pogledaj na Instagramu Čiča Priču”.

---

---

Kreativna od malih nogu

Svojim talentom ova ambiciozna 29-godišnjakinja je na Instagramu do sada već privukla veliki broj znatiželjnika. Preciznije govoreći, gotovo šest tisuća pratitelja s kojima redovito dijeli interaktivne sadržaje pa smo odlučili popričati s njom o počecima, balansiranju poslovnog i privatnog, tužnim pričama koje je susrela radeći svoj posao - a udijelila nam je i savjet za sve one koji žele početi raditi - nešto svoje.

- Za “Čiča Priču” je zapravo zaslužna druga godišnjica veze i potraga za poklonom za mog momka, a sadašnjeg muža. Razmišljala sam što mu mogu pokloniti, a da nije već sto puta viđeno i dosadno - pa sam došla na ideju da mu nacrtam strip od deset šaljivih razloga zašto ga volim. Ne moram ni govoriti da je strip izazvao salvu oduševljenja s njegove strane, pa ga je pokazivao svima živima i malo-pomalo su mi se prijatelji i poznanici počeli javljati da naruče strip. Kada sam vidjela da se ljudima sviđaju, počela sam ih i prodavati. Nekoliko mjeseci nakon toga smo se i zaručili! Je li strip zaslužan za to, morate pitati njega (ha, ha). Danas više ni ne znam broja svim stripovima koje sam izradila, ali mislim da ih je negdje oko 500! Uvijek nekako razmišljam o svim ljudima koje su oni razveselili i srce mi bude kao kuća!

---

---

S obzirom na to da ste magistra pedagogije i povijesti umjetnosti, je li umjetnost uvijek bila dio vašeg života ili ste tek naknadno shvatili da imate izraženu kreativnu crtu?

- Iskreno, shvatila sam da sam kreativac veoma rano. Odmalena sam trčkarala po slikarskim ateljeima uz svog oca, pa mi boje, materijali i tehnike zapravo nikada nisu bile strane. U osnovnoj školi sam uvijek nešto crtala i šarala, sve zadnje stranice mojih bilježnica bile su pune crtarija. Tada nisam ni sanjala da bih se mogla time baviti i sigurna sam da bih mala ja bila oduševljena mojim trenutnim poslom! Svoju prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole, a nakon toga se rodila ideja o kolekciji slika pod nazivom “Moji ljudi”, koja je bila zapravo moj prvi ozbiljni korak u svijet prodajne umjetnosti. S obzirom na to da je to kolekcija slika inspirirana stvarnim životom, “Moji ljudi” su veoma popularni i svako toliko pridodajem novu sliku kada me uhvati inspiracija!

---

---

Kao majka dvojice dječaka i vlasnica rastućeg biznisa, kako balansirate obiteljski život i privatni posao?

- Ponekad je veoma zahtjevno paralelno voditi privatan posao i obiteljski život. Prednost je u tome što zbilja mogu prilagoditi svoje radno vrijeme, što mi daje slobodu provoditi vrijeme s obitelji. Djeca su mi uvijek na prvom mjestu, ona su mi najveći izvor radosti, motivacije i inspiracije i trudim se što više biti s njima. Ponekad to znači da posao moram obavljati tek navečer, kada oni zaspu ili čak noću, ako ima puno narudžbi. No, zaista volim ovo što radim i ne bih mijenjala ovaj posao nizašta.

Krize i umjetničke blokade

Koji vaš proizvod vam je najdraži i zašto? Što vas inspirira na nove ideje?

- Joj, baš mi se teško odlučiti koji mi je najdraži svih mojih proizvoda! Ako bih baš morala, izdvojila bih mini portrete koji se najčešće naručuju za djevojačke večeri ili za poklon učiteljici na kraju godine. Puno ih je jednostavnije crtati nego obične portrete, jer ne moram razmišljati o kompoziciji slike i položaju tijela, a opet su dovoljno zahtjevni jer moram točno “prenijeti” crte lica. Osim toga, baš jako volim crtati i ilustracije “Sve što volim kod moje mame” i “Moj tata je zakon”, jer one izazovu najviše emocija, pa se unaprijed veselim povratnim reakcijama.

---

---

Je li vam se neka situacija posebno urezala u sjećanje?

- Nedavno sam crtala portret preminule djevojčice u Isusovu zagrljaju, a tekst ispod portreta je bio: Vjeruj da postoji ljubav veća od svakog straha, veća od svake boli. To mi je bio vjerojatno najteži rad do sada, jer se nikako nisam mogla othrvati suzama dok sam ga crtala.

Otvaranje obrta nije lagan posao. Tko vam je u “škripavim” početcima bio najveća podrška?

- Moja najveća podrška je moj muž, zbog kojeg je i nastala Čiča Priča. Nebrojeno puta do sada su me hvatale krize i umjetničke blokade koje prolaze svi umjetnici, a on mi je zbilja bio vjetar u leđa i uvijek me bodrio, hrabrio i gurao dalje.

Kako ste zapravo krenuli s društvenim mrežama?

- Prvo sam otvorila Facebook stranicu, a tek dvije godine nakon toga Instagram. Danas mi je Instagram primarni način prezentacije i baš mi je prirastao srcu jer sam i sama vizualni i estetski tip osobe. Moj profil je rastao organski, malo-pomalo. Kako bi ljudi kupovali proizvode i pokazivali ih svojim prijateljima i obiteljima, tako bi me i oni pratili i broj je rastao. Nikad nisam imala nagli skok u broju pratitelja, ali mi to nikad nije utjecalo na prodaju. Moj je moto polako, ali sigurno.

---

image
Privatni album
---

‘Strog šef i lijen zaposlenik‘

Mislite li da svaki kreativac može “uspjeti”, što biste savjetovali nekome tko planira početi s “nečim svojim”?

- Sve kreativce koji imaju neku želju pokazati svoj rad javnosti ili prodavati svoje rukotvorine, savjetovala bih da samo krenu. Svi umjetnici i kreativci uvijek imaju sumnje u svoja djela ili u sebe same i svi strepimo hoće li se naš rad svidjeti drugima. Najčešće su to samo osobne borbe, a svaka umjetnost nađe svoju publiku tako da je potrebno samo malo hrabrosti i divne stvari mogu se roditi iz toga!

Koju opremu koristite za vaše radove?

- Ilustracije i portrete crtam digitalno, na tabletu, a potom ih printam na visokokvalitetnom fotopapiru. Kolekciju slika “Moji ljudi” slikam akrilnim bojama na platnu, a trenutno u pripremi imam i kolekciju minijaturnih slika mrtve prirode u akrilu, koja će, nadam se, svjetlo dana ugledati na ljeto. Keramiku također ručno oslikavam bojama za keramiku. U principu baš uživam šarati materijalima za slikanje i isprobavati nove tehnike! Jedno vrijeme sam čak i kukičala. Umjetnost je toliko širok i predivan pojam da bi ga bilo šteta ograničiti jednim medijem.

---

image

’Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole’

Privatni album
---

Volite li rad za sebe? Kako se on razlikuje od klasičnog posla s fiksnim radnim vremenom i nekim drugim tko vam je nadređen?

- Rad za sebe ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Prednosti su po meni daleko veće, a uključuju planiranje svog radnog vremena, mogućnost ostvarivanja vlastitih projekata i ideja, financijsku neovisnost i samu činjenicu da si sam sebi šef pa nemaš nikoga nad glavom. A glavni nedostatak je što je posao 24/7 prisutan u mislima i što treba biti konstantno dostupan za odgovaranje na upite i konzultacije s klijentima. U šali znam reći da je moj osnovni problem što sam sebi strog šef, a lijen zaposlenik.

---

image
Privatni album
------
image
Privatni album
------
image
Privatni album
------
image
Privatni album
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Privatni album

’Prvu sliku prodala sam u drugom razredu srednje škole’

Privatni album

Sve je i krenulo od jednog osobnog stripa

Privatni album

‘U umjetničkom izražavanju se ne ograničavam, jedno sam vrijeme čak i kukičala‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/pedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato-1270168 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dc81c63ddd06d04d156ce28caf0b58658efb83d4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pedagoginja+iz+Splita+tra%C5%BEila+je+poklon+za+momka%2C+a+prona%C5%A1la+-+posao+iz+snova%3A+%E2%80%98Isplatilo+se+zakora%C4%8Diti+u+nepoznato%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato-1270168 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fpedagoginja-iz-splita-trazila-je-poklon-za-momka-a-pronasla-posao-iz-snova-isplatilo-se-zakoraciti-u-nepoznato-1270168 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČIČA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČIČA PRIČA

Pedagoginja iz Splita tražila je poklon za momka, a pronašla - posao iz snova: ‘Isplatilo se zakoračiti u nepoznato‘

5. ožujka 2023. - 14:04

Čiča-miča, gotova je priča”. Ova simpatična ilustratorica iz Splita kultnu je uzrečicu koju čujemo na kraju svake bajke pretvorila - u pravi biznis.

Marita Vuković majka je dvoje djece i magistrica pedagogije i povijesti umjetnosti. Velika je umjetnica još od malenih nogu, kada je trčkarala s ocem po ateljeima kultnih splitskih slikara i svoje bilježnice i sobu ukrašavala crtežima hollywoodskih ikona i Michelangelovih anđela.

Sada je svoju kreativnu stranu ipak odlučila unovčiti te je odlučila pokrenuti brend “Čiča Priča”. Nije ni sanjala da će njezin hrabri iskorak u nepoznato postati poput prave bajke, ali i vjetar u leđa svim umjetničkim dušama koje se boje odvažiti na slično.

- Da, po struci sam magistra pedagogije i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:06