Rajčice! Tope salo, blagotvorno djeluju na krv i probavu. Jedite ih svaki dan ako možete.
Brojna istraživanja su pokazala da likopen, koji se nalazi u rajčici, može spriječiti razvoj stanica raka, posebice raka prostate, te karcinoma želuca i debelog crijeva. Također je korisno znati da se kuhanjem rajčice povećava razina likopena u odnosu na sirovu rajčicu.
Rajčice su bogate vitaminom C koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrže vitamin A, željezo i kalij koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja živaca i normalne cirkulacije krvi.
Vitamin K, prisutan u rajčicama, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno jedenje rajčice također će vam pomoći da održite svoju kožu zdravom i sjajnom.
Isto tako pome mogu smanjiti štetu uzrokovanu konzumacijom duhana zahvaljujući kumarinu i klorogenskoj kiselini koju sadrži. Ako pokušavate smršaviti, rajčica će također biti od velike pomoći. Niskokalorična je, a bogata vlaknima, što znači da će vas duže držati sitima i pomoći boljoj probavi i topljenju masnoća.