StoryEditorOCM
Životjeftino i zdravo

Ovo jeftino povrće puno blagodati jedite svaki dan: topi salo, spas je za srce i probavu!

Piše Mozaik sd
12. rujna 2024. - 18:31

Rajčice! Tope salo, blagotvorno djeluju na krv i probavu. Jedite ih svaki dan ako možete.

Brojna istraživanja su pokazala da likopen, koji se nalazi u rajčici, može spriječiti razvoj stanica raka, posebice raka prostate, te karcinoma želuca i debelog crijeva. Također je korisno znati da se kuhanjem rajčice povećava razina likopena u odnosu na sirovu rajčicu.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Rajčice su bogate vitaminom C koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrže vitamin A, željezo i kalij koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja živaca i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u rajčicama, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno jedenje rajčice također će vam pomoći da održite svoju kožu zdravom i sjajnom.

Isto tako pome mogu smanjiti štetu uzrokovanu konzumacijom duhana zahvaljujući kumarinu i klorogenskoj kiselini koju sadrži. Ako pokušavate smršaviti, rajčica će također biti od velike pomoći. Niskokalorična je, a bogata vlaknima, što znači da će vas duže držati sitima i pomoći boljoj probavi i topljenju masnoća.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 08:35