StoryEditorOCM
ŽivotŽIVOTNI IZAZOVI

Ovo je pet faza koje otkrivaju da brak tone! Stručnjaci tumače što je najgore i kada zatražiti pomoć: Jeftinije je...

Piše MOZAIK SD
23. listopada 2024. - 07:30

Održavanje braka nekad može biti izazovno, a razvod često dolazi nakon dugotrajnog procesa emocionalnog udaljavanja i nakupljenih problema. Prepoznavanje ranih znakova ovih problema ključno je za pravovremeno reagiranje i eventualno spašavanje veze. 

Becky Whetstone, bračna i obiteljska terapeutkinja iz Arkansasa i autorica knjige ‘I (Think) I Want Out‘, koja će uskoro biti objavljena, provela je više od 20 godina savjetujući parove i nedavno je HuffPost,  prema njenom tumačenju, objavio faze propadajućeg braka.

- Ovo je najvažnija stvar koju parovi mogu znati. Slično je razumijevanju simptoma raka, stadija raka i ranog otkrivanja. Nakon provedenog istraživanja i intervjuiranja parova zaključila sam da se ove faze uglavnom doživljavaju interno, u umu ‘odlučivača‘ (pojedinca koji je inicirao prekid) i često ta osoba svom partneru ne iznose svoje brige o vezi sve dok ne dođe kasna faza u procesu.

- Nažalost, nesretni partneri taje razmjere onoga što se događa od svojih supružnika sve dok ne bude gotovo prekasno, rekla je Whetstone.

- Zato je vrlo važno da partneri govore jedno drugome kad im je teško, kad postaje problematično.

image
/Shutterstock

Prva faza - Razočarenje

Prva faza, poznata kao faza razočaranja, izgleda tako da jedna osoba osjeća da je nesretna u svojoj vezi, ali odluči zauzeti pristup "čekati i vidjeti". Još se uvijek nada da će se stvari popraviti s vremenom i da će se osjećaji promijeniti. Ali kao što je sociologinja Vaughan rekla The Washington Postu: "Kad čuvate tajne koje se tiču ​​veze, stvari koje vas čine nesretnima, stvari koje se mogu popraviti, samo produvljujete jaz".

Druga faza - Erozija

Druga faza je faza erozije. Tada jedan od partnera shvati da nezadovoljstvo ne nestaje tek tako i da je dovoljno ozbiljno da može dovesti do razvoda. Ipak, odbacuju ideju o razlazu iz niza razloga - zbog djece, financija, ugleda, vjere, vrijednosti ili "onoga što ne žele izgubiti", rekla je Whetstone.

- Pukotine se počinju vidjeti - tumači Whetstone. Upućuju sarkastične primjedbe svom supružniku, žale se, kolutaju očima, ali što god bilo, ostaje između njih. Drugim riječima, ta osoba može upućivati podrugljive komentare svome supružniku, ali samo iza zatvorenih vrata - ne pred drugim ljudima. 

image
/Shutterstock

Treća faza - odvajanje

 - Treća faza poznata je kao faza odvojenosti, u kojoj se osoba emocionalno povlači od svog partnera i traži stvari izvan braka koje bi joj pomogle da se nosi s razočaranjem. Netko će početi više vremena ulagati u hobi, režim vježbanja, netko u novu ljubavnu vezu - rekla je Whetstone. Ali ova osoba još uvijek nije voljna prekinuti vezu.

- Dakle, sklope dogovor sami sa sobom, mogu ostati u braku ako pronađem nešto izvan braka i daleko od svog partnera, a što mi donosi zadovoljstvo - tumači Whetstone.

Prema njenim riječima, sve se više usredotočuju na svoju nesreću, vide svaku malu negativnu stvar i postaju slijepi za stvari u kojima su nekoć uživali. Do ove faze, neprijateljstvo počinje postajati očito ljudima iz okruženja i toksični osjećaji počnu izbijati prred drugima - pojasnila je Whetstone.

Četvrta faza - slamka

U ovoj točki, tolerancija osobe prema partneru nastavlja se smanjivati ​​i brak prelazi u četvrtu fazu, poznatu kao "slamka".

- U ovom trenutku se emocionalno isključuju, okreću leđa braku i odbijaju surađivati, pretvarajući se da su sretni - tumači. Kap koja je prelila čašu može biti nešto što je veliko ili malo, ali za nezadovoljnog supružnika sve se promijenilo, objasnila je Whetstone.

Ili će odlučiti potpuno prekinuti vezu, izjasniti se da žele razvod ili će se emocionalno sasvim odvojiti. 

image
/Shutterstock

Peta faza - smrt braka

U ovom trenutku razvod je vjerojatan, ali to ne znači nužno i kraj odnosa, kazuje bračna i obiteljska terapeutkinja. 

image
/Shutterstock

Kako i kada spasiti vezu?

Whetstone savjetuje parove u krizi da potraže savjetovanje kad dođu u "fazu erozije".

- Točku kada prepoznaju da postoje problemi koje neće sami riješiti... Ako pustite samo da se ljutnja gomila, kasnije će im biti izuzetno teško pomoći, rekla je.

Previše ljudi pogrešno vjeruje da je terapija za parove rezervirana za "stvarno loše, oštećene brakove", rekla je Whetstone, iako to jednostavno nije istina. Mali problemi mogu prerasti u puno veće i zahtjevnije ako se zanemare.

Terapeut iz Sjeverne Kalifornije, Kurt Smith, koji se specijalizirao za savjetovanje muškaraca, rekao je da je njegov savjet za početak terapije za parove "što prije, to bolje".

- Nažalost, većina čeka dok ne bude skoro prekasno, a za neke i jest prekasno, prenosi njegove riječi HuffPost. Često dođu kad su blizu toga da pozovu odvjetnika za razvode - ili već jesu.

Zato Smith preporučuje traženje savjetovanja proaktivno, a ne reaktivno.

- Čim primijetite znakove potencijalnog problema koji ne možete sami riješiti, idite! U ovoj fazi puno je brže, jeftinije i ima puno bolje rezultate - zaključio je za kraj. 

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 07:32