StoryEditor
ŽivotGUBE SE BENEFITI

Od iduće godine Hrvate bi školovanje u Britaniji moglo koštati i 45 tisuća funti: Andrej Vasilj studira na Cambridgeu, otkriva promjene nakon Brexita

Piše Marija Mlačić
21. rujna 2020. - 19:08
Odbor Croatian Societya Petra Šikić, Pavao Šantak, Nelija Vržina (tajnica hrvatskog veleposlanika u Londonu), Juraj Mavračić, Andrej Vasilj, Filip MarijanovićPrivatne snimke

Na Sveučilištu u Cambridgeu, jednom od najprestižnijih sveučilišta u svijetu, trenutno je 40 hrvatskih studenata, a prije nepunih godinu dana službeno je osnovano i Hrvatsko društvo Sveučilišta u Cambridgeu, pod pokroviteljstvom samoga sveučilišta.

Društvo se sastoji od aktualnih studenata, profesora te alumnija, a jedan od glavnih ciljeva je pomoć i savjetovanje naših studenata oko prijava na sveučilište, stipendija te školarina koje će se povećati nakon što krajem godine Velika Britanija napusti EU.

Razgovarali smo s Andrejem Vasiljem, potpredsjednikom i jednim od osnivača društva.

- Sveučilište u Cambridgeu sastoji se od 31 autonomnog koledža, to su sveučilišne institucije koje ne postoje nigdje drugdje u Europi, a objedinjuju cijeli tvoj akademski i društveni život.

Na svom koledžu živiš i odlaziš na individualne vježbe kod profesora koji su povezani s njima. Prestiž koledža određuje se po tome koliko ima poznatih profesora, nobelovaca, donatora i novca, a generalno su najpoznatiji Trinity, St. John's te King's College.

Svaki koledž ima svoje sportske terene i timove, teretane, naposljetku i tulume. U svakom koledžu žive studenti iz različitih akademskih područja, kao i njihovi profesori, što je zanimljivo jer kroz upoznavanje eksperata s raznih polja studentima se omogućuje širenje vidika.

Odabir koledža je jako bitan tako da nas redovito kontaktiraju potencijalni studenti iz Hrvatske oko toga za koji koledž da se opredijele pri prijavi na sveučilište, ovisno o tome čime se bave, objašnjava Andrej.

U novom okruženju postoji bezbroj pitanja s kojima se suočavaju studenti, a često ne poznaju nekoga s prethodnim iskustvom da im na njih da odgovore.

Doznao od sestre Ane

- Kada sam se ja prijavljivao kao potencijalni student, imao sam prednost jer sam većinu informacija o koledžima i životu na Sveučilištu u Cambridgeu doznao iz prve ruke od svoje sestre Ane Vasilj, koja je tada već bila na preddiplomskom studiju na Trinity Collegeu - no nisu svi te sreće, dodaje Andrej.

Brexit predstavlja jedan od novih izazova za naše studente koji se žele pridružiti Sveučilištu u Cambridgeu, jednako kao i drugim sveučilištima u Velikoj Britaniji.

image
Ulaz na Queens' College
Privatne snimke


Sljedeće godine studentima iz zemalja članica Europske unije koji pohađaju fakultete u Velikoj Britaniji Brexitom će se promijeniti status - tako i onima iz Hrvatske.

Školarine za EU studente koji studiraju na sveučilištima u Velikoj Britaniji trenutno su jednake kao i za domaće studente.

Po dosadašnjim uvjetima, studenti zemalja članica EU-a na preddiplomskom studiju u Engleskoj, Sjevernoj Irskoj ili Walesu mogu zatražiti studentski kredit od nadležnog tijela za financiranje studenata, jednako kao i stanovnici VB, kako bi pokrili bilo koju školarinu.

Srpanj 2021. je granica

Na stranicama Vlade navodi se da se ovo neće mijenjati ako studenti započnu studij prije srpnja iduće godine, a ako to učine nakon zadanog roka, plaćat će školarine koje će svaki fakultet sam određivati i neće imati mogućnost uzimati studentske kredite.

Andrej Vasilj, koji je trenutno na doktorskom studiju na Cambridgeu, kaže da je situacija još uvijek neizvjesna jer su odnosi između Velike Britanije i Europske unije poprilično nategnuti jer svaka strana pokušava postići što bolje uvjete za sebe unutar pregovora.

- Sve je još pod velikim upitnikom, ali situacija će se sigurno promijeniti. Za "overseas" studente, kako ih nazivaju u Engleskoj, dakle studente koji nisu iz zemalja članica EU-a, školarine su i do 3 puta veće, što znači da bi nakon Brexita godina na Cambridgeu, Hrvate bez stipendije, mogla koštati 35 tisuća funti, a kada se tom iznosu dodaju i troškovi života, iznos se penje do 45 tisuća.

Hrvati su do sada bili punopravni kandidati za razne stipendije i EU i vlade Velike Britanije, kojima će automatski izgubiti pristup. No, situacija se može gledati i u pozitivnom svjetlu s obzirom na to da sada postajemo kvalificirani za pojedine nove stipendije - kaže Vasilj.

image
Pogled s prozora na Trinity College
Privatne snimke


U Cambridge University Croatian Societyju, kako glasi puni naziv društva, svjesni su problema koji bi mogao otežati Hrvatima studiranje na sveučilištu, a njihovo društvo je orijentirano podjednako na aktualne studente kao i one koji to tek žele postati.

Istražuju nove pogodnosti

S obzirom na predviđeni rast školarina i nemogućnost prijave na do sada dostupne stipendije, istražuju uvjete za nove stipendije sveučilišta te razmišljaju o novim načinima financiranja.

U kontaktu su s Veleposlanstvom Hrvatske u Londonu, kroz koje bi pokušali apelirati na državne institucije koje bi mogle sufinancirati školovanje darovitih studenata.

Alternativan način stipendiranja čine kompanije koje plaćaju školarinu izvrsnim studentima kako bi si u budućnosti osigurali sposobne radnike.

Takva praksa uobičajena je u inozemnim tvrtkama, pa pokušavaju pronaći hrvatske tvrtke koje bi mogle biti zainteresirane za nešto slično, premda su svjesni da ne postoji veliki broj domaćih tvrtki koje bi si to mogle priuštiti, objašnjava nam Andrej, koji također jednu od stipendija prima od multinacionalne kompanije "General Electric".

Europska unija omogućava svim svojim građanima mobilnost, a život u Velikoj Britaniji (tako barem zasad najavljuje vlada), bit će moguć onim studentima koji u zemlju dođu do kraja ove godine, nakon čega će im trebati viza.

Ostanak u zemlji

Postavlja se pitanje i hoće li studenti nakon završetka studija moći tražiti posao u Velikoj Britaniji. Zasad, ostanak u zemlji bit će dopušten 2 godine nakon završetka preddiplomskog i diplomskog studija te 3 godine nakon doktorskog studija.

Ove godine situaciju je dodatno zakomplicirala korona, koja onemogućava većem broju ljudi da boravi na istom mjestu.

- Problem s COVID-om je što dobar dio nastave mora biti izveden online, a na sveučilištima kao što su Cambridge i Oxford nužan je boravak unutar svog pojedinog koledža te individualna suradnja s odabranim profesorima i kolegama, napominje Andrej.

Uz to, Velika Britanija se ove godine bori i s problemima oko britanske inačice državne mature gdje se dogodila softverska greška pri ocjenjivanju, radi koje je na fakultete upisan veći broj studenata od propisane norme pa će dio studenata morati potražiti privatni smještaj i time povećati svoje troškove.

image
Dvorana za studentske večere na Queens' Collegeu
Privatne snimke


Međutim, dijeljenje informacija i logistika oko financiranja nisu jedini razlog koji je potaknuo nekoliko prijatelja da prije godinu dana sveučilištu Cambridge predaju zahtjev za osnivanjem društva.

- Naravno da su administrativne stvari kao rješavanje smještaja te pomoć potencijalnim studentima i slično jako važne, ali mi smo na ideju došli i zbog samog druženja. Ja sam prve godine svog studija upoznao možda pet Hrvata, ne zato što ih nema, nego zato što je Cambridge stvarno veliko sveučilište i ponekad jednostavno ne dobiješ priliku za to.

Kada je ideja krenula, upoznali smo mlađe studente s preddiplomskog studija, povezali se s njima i napravili društvo. Od naših 55 članova najveći dio su studenti, ali imamo i nekoliko hrvatskih profesora koje smo upoznali baš zahvaljujući društvu, priključilo nam se i par alumnija, ali i stranci koji žele naučiti više o Hrvatskoj. Naravno da je bitno i to što kada se nađemo imamo priliku jesti nešto bolju kuhinju od engleske - šali se Andrej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 23:29