StoryEditor
ŽivotKVAKANJE U TRAVI

Nesvakidašnje spašavanje ujedinilo građane: devet pačića izgubilo je mamu, cure su ih nosile u kartonskoj kutiji da bi ih patka iz zraka mogla pratiti

23. travnja 2021. - 21:00
Zalutali pačići spašeni iz zagrebačkog naselja Siget na Bundek su prebačeni u kartonskoj kutijiPrivatni album

Neobično spašavanje ujedinilo je jutros prolaznike, koji su se u zagrebačkom naselju Siget zatekli uz livadu nasuprot Velesajma.

Po visokoj travi, zaplićući se u grmlje, onuda su, naime, pogubljeni trčkarali pačići. I to ni manje, ni više nego devet pahuljastih mališana, koji su svojim nejakim kvaktanjem naizgled dozivali ˝mamu˝, a koja je, primjećena u u niskom letu, šačicu okupljenih navela na misiju spašavanja.

I to kakvu... - govori nam umirovljenica Ivanka.

- Gegali su se okolo po livadi, a nas par koji smo se tu našli brzo smo se dogovorili da ih pokušamo uhvatiti prije nego završe na cesti. To ste trebali vidjeti, kako smo samo trčali za njima- smije se naša sugovornica, pohvalivši se s čak pet ˝ulova˝.

Djelatnici benzinske crpke za njih su, kaže, pripremili kartonsku kutiju, a djevojka koja se pridružila ˝potjeri˝ nazvala je Zoološki vrt, interesirajući se za zbrinjavanje.

Prema dobivenim uputama, uskoro je krenulo je razvijanje strategije za prebacivanje pačića na Bundek.

image
Dobrovoljne kurike koje su pačiće pješice odnjele na Bundek
Privatni Album


- Prva ideja bila je nazvati taksi i prebaciti ih u jednom potezu, no iz Zoološkog su rekli da to nije opcija, jer ih mama, koja se nikako nije dala u kutiju, tako ne bi mogla pratiti.

Uputili su nas da ih prenesemo pješice, i to obavezno u otvorenoj kutiji, kako bi ih patka mogla pratiti u letu, te ih cijelim putem čuti i vidjeti.

Srećom, dvije cure koje su bile među nama dobrovoljno su se javile za tu šetnju, a ja sam nazvala čuvare parka na Bundeku i najavila njihov dolazak. Oni su se baš razveselili. Rekli su da im s jezera ionako u posljednje vrijeme nestaju patke - govori naša sugovornica, ističući kako i sama primjećuje pad broja pataka i labudova u tom novozagrebačkom parku, gdje rado i često boravi.

image
Privatni album


- Malo se jezero na očigled suši, razina vode je znatno pala. Nastavi li se tako, do kraja ljeta ga više neće biti, pa i ne čudi što patke bježe. I ove su se vjerojatno pokušale dočepati Jaruna, gdje su i jata labudova sve veća - dodaje.

Na Bundek će se, kaže, u potrazi za pačićima zaputiti već sutra, a u cijeloj priči žali tek što nije uzela broj telefona mladih kurirki. Nada se, baš kao i mi, da ih je na zadatku pratila sreća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 15:07